Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/binnenland/bouwend...g-op~a858f602/

    Bouwend Nederland: 30 tot 50 procent van de geplande bouwprojecten loopt vertraging op


    GEVOLGEN STIKSTOFUITSPRAAK
    Dertig tot vijftig procent van de bouwprojecten in ons land die nog geen definitieve vergunning hebben, zullen door het afschieten van de bouwvrijstelling door de Raad van State opnieuw moeten worden beoordeeld. Dat stelt Bouwend Nederland.

    De koepel van de Nederlandse bouwers maakte op basis van verschillende bronnen een zo nauwkeurig mogelijke inschatting van de gevolgen van de nieuwe stikstofuitspraak. Die zijn verstrekkend, zegt Bouwend Nederland. De herbeoordeling van de 30 tot 50 procent van de projecten die nog in de pijplijn zitten, gaat gemiddeld drie tot zes maanden in beslag nemen, verwacht de koepel.



    Een totaalbedrag van de schade durft Bouwend Nederland niet te geven. Maar volgens een woordvoerder zal de bouw van ‘vele duizenden’ woningen en gebouwen door de rechterlijke uitspraak vertraging oplopen. ,,En dan zullen er ook nog eens projecten zijn die door een gebrek aan stikstofruimte niet door kunnen gaan. Het is echt dramatisch.”

    Deze site maakte vandaag een rondgang door de Nederlandse bouwwereld, om de gevolgen van de Raad van State-uitspraak zo precies mogelijk in beeld te brengen. Dat bracht ons tot de volgende conclusies.
    De bouwsector gaat hier veel last van krijgen


    Hoeveel last precies? Verder dan de grove schatting hierboven komt Bouwend Nederland dus nog niet, maar vast staat dat de gevolgen aanzienlijk zullen zijn.


    Twee problemen leiden volgens de bouwsector tot een vrij rampzalige cocktail. Ten eerste: er zijn te weinig stikstofexperts, zowel in de bouwsector zelf als bij de overheid. En dus kost het veel tijd om de stikstofberekeningen te maken, én om ze te controleren. Het tweede probleem: er is in Nederland véél te weinig stikstofruimte beschikbaar. Nu leiden bouwactiviteiten in het algemeen niet tot heel veel uitstoot, maar als er in de buurt van een natuurgebied geen stikstofruimte te vinden is, kan er toch niet worden gebouwd.

    Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland noemde dat in een furieuze reactie ‘onacceptabel’. Hij eist dat het kabinet ‘als de bliksem’ piekbelasters (grote stikstofuitstoters) uitkoopt om de woningbouw en projecten voor schone energie en mobiliteit niet nog verder in gevaar te brengen.

    Je nieuwe dakkapel komt niet in gevaar


    Nee, zóver strekt de uitspraak van de Raad van State nu ook weer niet. De bouwvrijstelling gaat over projecten die een aantoonbare kans hebben op stikstofneerslag in nabijgelegen natuurgebieden, legt Raoul Beunen, hoofddocent milieuwetenschappen aan de Open Universiteit, uit. ,,En bij een simpele dakkapel is daar geen sprake van, die valt gewoon onder een gemeentelijke regeling, niet onder het natuurbeschermingsrecht.”




    Het gaat dus om projecten die wat groter van schaal zijn, zoals een nieuwe straat, een woonwijk, een windmolenpark of de verbreding van een snelweg. Nu de bouwvrijstelling vervalt, moeten voor dit soort projecten straks de stikstofberekeningen worden gemaakt waarover hierboven al werd gesproken. Daarin moeten vragen worden beantwoord als: welke activiteiten vinden er in de bouwfase plaats, met welk materieel, hoeveel stikstof komt daar ongeveer bij vrij, en daalt die neer op kwetsbare natuur in de buurt?

    ,,Die check moet je voortaan altijd weer gaan doen”, zegt Beunen. ,,Het kan zijn dat de conclusie luidt: die stikstofneerslag is niet noemenswaardig, dan kun je verder. Maar de conclusie kan ook zijn dat er wel sprake is van aantoonbare stikstofschade voor de natuur. Dan moet je op zoek naar vrije stikstofruimte die dat compenseert.”

    Ook lopende projecten kunnen de klos zijn


    Aannemer Gerbrand Nieuwenhuis hing gisterochtend, net na de uitspraak van de Raad van State, aan de lijn met de gemeente Apeldoorn. ,,Ik ben bezig met de vergunning voor een dakrenovatie, er moet ergens asbest worden verwijderd”, verklaart de eigenaar van Bouwbedrijf NHM-IJzerman in Heerde. ,,Maar wat ik hoorde, daar werd ik niet blij van. We moesten sowieso al rekenen op acht weken wachttijd, maar dat wordt nu zestien weken, vertelden ze me.”

    Dat is vrij lastig, want Nieuwenhuis is al volop bezig bent met het project. ,,De bouw is al begonnen”, zegt hij. Hij zucht. ,,Het is vandaag de dag onmogelijk om nog een planning te maken voor een bouwproject. Ga eens dakpannen bestellen: je moet maanden wachten. En dan al die prijsverhogingen: laat je klanten een offerte tekenen, dan moet je daarna weer naar ze terug omdat het materiaal veel duurder is geworden.”

    Het is duidelijk: hoewel de bouwers over de vraag naar hun diensten niet te klagen hebben, zijn het lastige, onoverzichtelijke tijden. Nieuwenhuis: ,,We blijven lachen, hoor, maar het is inderdaad echt om gek van te worden. Je weet nauwelijks nog waar je aan toe bent in dit land.”

    Duurzaamheidsprojecten komen ook op losse schroeven


    Een merkwaardig gevolg van het sneuvelen van de bouwvrijstelling: projecten die bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering, kunnen nu ook vertraging oplopen. Stel: je wilt een windmolenpark bouwen in de buurt van een natuurgebied, dan is dat misschien niet mogelijk omdat bij de bouw ervan kortdurend stikstof terechtkomt in die natuur.

    Dat zien ze ook bij energieproducent Vattenfall, dat nog niet precies in beeld heeft wat de gevolgen van de Raad van State-uitspraak zijn voor zijn eigen projecten. ,,Er kan geen sprake zijn van een keuze tussen een adequate aanpak van de stikstofproblematiek én de klimaatcrisis’’, stelt een woordvoerder dan ook. Volgens Vattenfall is het belangrijk dat projecten die goed zijn voor het klimaat, zoals windmolenparken, ‘snel doorgang kunnen vinden’. ,,Want we lopen in Nederland al achter.”

    De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) verwacht niet dat de bouw van windmolen- en zonneparken zelf vertraging oploopt door het einde van de bouwvrijstelling, maar bijvoorbeeld wel de aansluiting van windparken op zee, of de aanleg van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

    Mogelijk is er nog een ontsnappingsroute mogelijk. De Raad van State stelde dat voor projecten van ‘groot openbaar belang’ toestemming mag worden gegeven als er geen alternatieven voor zijn en de natuurschade ergens anders wordt gecompenseerd. ,,Mogelijk vallen projecten van ons onder die categorie, maar dat weten we nu nog niet’’, zegt de Vattenfall-woordvoerder.

    Wie zich voorbereidde, is spekkoper


    Het is niet zo dat de Raad van State-uitspraak van woensdagochtend als een donderslag bij heldere hemel komt. Veel bouwers en lokale overheden zagen de bui al hangen, en bereidden zich voor. Bouwbedrijf Heijmans bijvoorbeeld. Dat maakte voor bijna alle projecten die het bedrijf in eigen beheer uitvoert al stikstofberekeningen voor de bouwfase. Die liggen nu klaar, waardoor procedures als het goed is snel afgerond kunnen worden en Heijmans minder last heeft van het tekort aan stikstofexperts, waar de komende maanden juist extreem veel vraag naar zal zijn.

    ,,En we doen nog iets’’, zegt Robert Koolen, directeur duurzame ontwikkeling. ,,We investeren dit en volgend jaar 34 miljoen euro in de verduurzamingsmaterieel. Met een elektrische heftruck of mini-shovel heb je geen CO2-, maar ook geen stikstofuitstoot. Daarmee loop je minder gevaar dat je tijdens het bouwen de stikstofnormen overschrijdt.”

    Ook al zo’n relatieve geluksvogel: de gemeente Katwijk. Die gaat samen met het Rijksvastgoedbedrijf meer dan vijfduizend woningen bouwen op Marine Vliegkamp Valkenburg, waar al sinds 2010 de musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd. In Katwijk schrokken ze niet van de Raad van State-uitspraak, vertelt een woordvoerder. ,,We hadden dit al voorzien’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Daarom hebben we bij het maken van onze plannen geen gebruikgemaakt van de bouwvrijstelling.”




    Comment


    • Toch goed van die Johan Vollenbroek, dat hij dit voor elkaar heeft gekregen..petje af.

      Comment


      • ja gaan we allemaal mensen op straat laten leven want we hebben die huizen niet nodig, of gaan alle klimaatwappies dan in tenten wonen, myn God hoe kortzichtig kan je zijn, land gaat naar de klote, geen huizen bouwen terwijl we er nog al wat nodig hebben, prima denkwijze

        Comment


        • https://www.briefjevanjan.nl/aan-chr...van-der-wal-5/

          Aan Christianne van der Wal

          Mevrouw Van der Wal,

          Wéér heeft u boeren gecriminaliseerd.

          Wéér heeft u een lijst geopenbaard waarop ten onrechte varkens- en kippenhouders staan.

          Wéér heeft u de grond onder boerengezinnen vandaan getrokken door ze op een lijst te zetten waar ze niet op hoorden.

          Wéér heeft u het levensgevaarlijke activistisch tuig waarvan we weten dat het in staat is boerderijen te bestormen en bezetten (en D66- en GroenLinks-Kamerleden die hen al maanden ophitsen) de NAW-gegevens verstrekt van hardwerkende boeren.

          Voor de derde keer.

          En wat is uw reactie?

          “Ik baal hier verschrikkelijk van.”

          “Ik ben hiervan geschrokken.”

          “Ik vind dit zeer betreurenswaardig.”

          Nounou.

          Poehpoeh.

          Niet: “Sorry, boeren.”

          Niet: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn clusterfuck.”




          Niet: “Ik treed af.”

          Niet: “Ik flikker die hele lijst de prullenbak in.”

          Nee, u gaat onderzoeken hoe de ambtenaren die onder uw verantwoordelijkheid die lijst hebben gemaak, die dérde foute lijst, zo onzorgvuldig kunnen hebben gehandeld.

          Ambtenaren die zelf óók geen “Sorry!” zeggen.

          Die niet verder komen dan de stoplap die politici ook altijd gebruiken: “Wij betreuren de verwarring die hierdoor is ontstaan bij agrarische bedrijven.”

          Verwarring.

          Verwarring!

          Wat the fuck?

          Die agrarische bedrijven staan ten onrechte op de dodenlijst!

          Het waren trouwens ambtenaren van dezelfde afdeling die begin 2020 zei dat corona nooit naar Nederland zou komen, dat carnaval in Nederland alleen in kleine groepjes werd gevierd en dat mondkapjes voor medewerkers in de bejaardenzorg niet nodig waren.

          ‘Het RIVM’, heet die kneuzenclub.

          Een soort CBS, maar dan met gevaar voor mensenlevens.


          Met zulke vrienden heeft u geen vijanden nodig.

          Alleen een laptop om uw ontslagmailtje aan Zijne Majesteit de koning te sturen.

          Groet,

          JanD

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4179...rel-besmeurden

            Twee maanden cel voor activisten die Meisje met de parel besmeurden

            ----

            heel goed, niemand mist ze die linkse werkeloze vandalen

            Comment


            • Originally posted by vuurwants View Post
              Toch goed van die Johan Vollenbroek, dat hij dit voor elkaar heeft gekregen..petje af.
              Ja die egoist zit lekker veilig met zijn inkomen in zijn huis, wordt tijd dat ze die uit de weg ruimen. Hoe moeten we straks wonen , het helpt toch allemaal niet, omdat wr te klein zijn als land... maar komen we straks wel achter

              Comment


              • en dat linkse tuig gaat maar door: https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-concertgebouw

                willen die linkse gasten geen huis voor zichzelf straks of voor de assielzoekers?

                Comment


                • Nee want ze denken niet door, geven iedereen overal de schuld van maar zelf werken en een steentje bijdragen aan de maatschappij zit er niet in

                  Comment


                  • Dat er wat fout gaat met het klimaat en uitstoot is duidelijk echter de maatregelen gaan niet helpen dat willen ze maar niet zien. En dan is het dus zonde van het geld en vernietigen van vele beroepen en niet kunnen bouwen van huizen, want waar gaan we dan wonen met zijn allen?

                    Comment


                    • Dit geintje gaat 14 tot 30 miljard kosten, nou lekker weer voor ons land en onze mensen.

                      Comment


                      • de maatregelen zouden al niet voldoende zijn en het wordt nog erger waardoor het nog minder zin heeft, helaas is het zo:

                        Europa warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld




                        Tussen 1991 en 2021 is de gemiddelde temperatuur in Europa met een halve graad per decennium gestegen. Dat is ruim twee keer zoveel als in de rest van de wereld. Het voorspelt weinig goeds voor de toekomst. Als er geen drastische maatregelen genomen worden om de klimaatcrisis tegen te gaan zullen uitzonderlijke hitte, bosbranden, verwoestende overstromingen en andere gevolgen van de klimaatverandering een steeds zwaardere tol eisen van de samenleving, de economie en de ecosystemen, verklaart de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties.

                        Van alle continenten warmt Europa het snelst op, blijkt uit een nieuw rapport van de WMO. Dat is ook te merken. De Alpengletsjers bijvoorbeeld smelten letterlijk als sneeuw voor de zon en hebben tussen 1997 en 2021 dertig meter aan ijsdikte verloren. In Groenland regende het in de zomer van 2021 voor het eerst op het hoogste punt van het land.

                        De VRT schrijft:

                        "De reden dat Europa sneller opwarmt dan andere continenten heeft te maken met het feit dat een groot deel van wat de WMO als "Europese regio" beschouwt, zich in Noordpoolgebied bevindt", zegt klimatoloog Niels Souverijns. "Die gebieden warmen duidelijk het snelste op. Aan de andere kant spelen ook weerpatronen mee. Het weer in andere continenten is veel stabieler, terwijl het weer in Europa, maar ook in Noord-Amerika wordt bepaald door hoge- en lagedrukgebieden. Door de klimaatverandering blijft een hoge- of lagedrukgebied soms lang hangen, met hittegolven of overvloedige regen tot gevolg."

                        Tot nu toe denken veel landen nog dat ze kunnen ontsnappen aan de ernstige gevolgen als ze maar op tijd maatregelen nemen. Secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO weerspreekt die overtuiging in het rapport van zijn organisatie. "Het jaar 2021 was het levende bewijs van een opwarmende wereld en toont aan dat zelfs de samenlevingen die goed voorbereid zijn niet volledig ontsnappen aan de gevolgen van extreem weer."

                        cc-foto: Philippe Gillotte

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/binnenland/muziekl...uiem~a27f0c61/

                          Muziekliefhebbers zetten klimaatactivist Concertgebouw uit na verstoren requiem


                          MET VIDEODrie klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vanavond rond 20.30 uur een concert in het Concertgebouw in Amsterdam stilgelegd. Tijdens een uitvoering van Verdi’s Requiem klom één van hen op een stoel om in een speech aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Het Concertgebouw keurt de actie af

                          ----

                          kijk aan dat is een kordaat optreden, en zo hoort het

                          Comment


                          • Natuurlijk gaan die mafketels van Extiction Rebellion elke grens van tolerantie over, maar dat zelfs de hoogste rechters in NL de z.g. 'linkse luie nietsnutten' gelijk geven zegt genoeg denk ik... Doei rechtse kwallen, met jullie gelijk; de rechter heeft in jullie nadeel beslist. My two coints.

                            Comment


                            • Klimaat gaat ons allen aan niets links of rechts, huisvesting gaat ook ons allen aan, dus Vuurwants, hoe gaan we mensen huisvesten en assielzoekers als we niet meer kunnen bouwen en we 1 miljoen woningen te kort komen tot 2030? Hoe wil je dat probleem oplossen, en dat is er maar eentje van de gevolgen die uitspraak

                              wacht graag je serieuze antwoord af

                              en waarom mensen lastig vallen in musea of bij een muziek uitvoering? Alles van klimaar is toch bekend dan hoeven toch geen schade te maken of mensen lastig te vallen die naar iets zitten te luisteren? Stel ze komen jou lastig vallen en je belemmeren, is het dan ook leuk, terwijl je die klimaat problemen al kent?

                              Comment


                              • Ik zou voorstellen om zo veel mogelijk te bouwen binnen de bebouwde kom, dus woonkernen uit te breiden. En verder met enige voorzichtigheid te gaan bouwen op onteigende landbouwgrond. Nu zal dat niet overal zo makkelijk zijn, immers schiet je niks op met bewoning op dat soort grond qua stikstof..dan zat dat min of meer gelijk blijven. Laat dat de leuke puzzel blijven voor stedenbouwkundigen.. (niet mijn ding, ik ben ecoloog).

                                Wat die MAFKETELS doen, slaat in mijn ogen nergens op, dingen vernielen of uitvoeringen verstoren is walgelijk!!

                                Comment


                                • dat mag dus niet, die landbouwgrond was onteigend omhetzelfde probleem dus dan ook geen bouwen met weer stikstof uitstoot slimmerd

                                  en in bebouwde kom is te weinig ruimte en er mogen door deze uitspraak geen nieuwe bouwprojecten meer plaatsvinden vanwege de uitstoot

                                  probeer een nieuwe oplossing want je 2 voorstellen kunnen / mogen niet

                                  en laatste zin heel goed, toch ergens over eens

                                  Comment


                                  • https://nos.nl/artikel/2450931-meer-...ing-in-de-bouw

                                    wordt tijd voor meer tentenkampen voor assielzoekers, daklozen en klimaat wappies die hun huis gaan afstaan vanwege hun mening over klimaat en dat ze blij zijn dat er niet meer gebouwd mag worden, aan mensen die hun huis nodig hebben en slachtoffer worden van deze uitspraak, zijn er in 10 jaar een paar miljoen

                                    Comment


                                    • Er mag niet meer gebouwd worden dus per direct nederland op slot voor alle asielzoekers en de asielzoekers die er al zijn per direct het land uitzetten .
                                      Wij hebben de woningen nodig voor onze eigen bevolking.

                                      Comment


                                      • dat gaat helaas niet vanwege de EU regels, gelukkig mogen Oekrainers hier werken en gebeurt dat al redelijk veel, en we hebben personeelstekort, en momenteel komen er meer Oekrainers binnen dan andere soorten en dat wordt van de winter nog veel erger gezien Putins strategie om alles energie loos te maken voor de bevolking daar.

                                        En we hebben 1 miljoen woningen nodig dat is dus voor ca 2.7 miljoen mensen en dat zijn grotendeels de eigen bevolking, en dat probleem is giga en wordt niet door de assielzoekers nu heel veel groter gemaakt, de stikstof regels zijn het probleem plus dat het tientallen miljarden gaat kosten als er niet gebouwd gaat worden, dus we gaan op een giga tekort af wat nu ook al aan de hand is met de miljarden steun van de regering aan de bevolking qua stroom etc.

                                        De hel ligt voor ons, en komt met name door die oorlog in Oekraine en die klimaatgasten met hun rechtzaken.

                                        Comment


                                        • En de bouw zorgt maar voor 1% vd uitstoot, volslagen absurd dus, ee gooien alles plat omdat die lamlul van een Vollenbroek juridisch een gaatje vindt. Gaat tientallen miljarden kosten plus giga woningnood en het levert misschien 1% minder stikstof. Complete waanzin!

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1794...lderij-in-rome

                                            Klimaatactivisten gooien soep op Van Gogh-schilderij in Rome

                                            ++

                                            opsluiten die ratten! en werkt totaal averechts deze linkse akties

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3014...lijke-vakantie

                                              Betalen wij straks voor Afrikaans noodweer?
                                              Klimaatcircus strijkt neer in warm luxeoord: ’Soort heerlijke vakantie’

                                              De wuivende palmen van Sharm el Sheikh vormen de komende weken het decor voor een nieuwe aflevering van het rondreizend klimaatcircus. Dertigduizend vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven, ngo’s en media laten zich naar Egypte vliegen uit naam van de strijd tegen CO2-uitstoot. De inzet is geld, veel geld. Moeten westerse landen gaan betalen voor historische klimaatschuld?

                                              Het werd zelfs klimaatonderhandelaars een beetje te gortig. Toen Egypte eerder dit jaar in Bonn haar voorzitterschap van de jaarlijkse VN-klimaatconferentie presenteerde, flitsten de plaatjes van luxe hotels, palmen, strand en snorkelexcursies voorbij. „Het werd ons voorgespiegeld als een heerlijke vakantie in all-inclusive resorts”, zegt een diplomaat verbijsterd tegen een Britse krant. Alsof er geen zware kost ligt opgediend aan de onderhandelingstafel.



                                              In de scherp gecontroleerde badplaats, afgezonderd door een Trumpiaanse muur van 36 kilometer, zal weinig spontaan klimaatprotest klinken. De eerste activisten zijn al opgepakt en de lokale gouverneur is trots op 500 nieuwe taxi’s met ingebouwde camera’s zodat iedereen is te volgen. In het land waar president Abdel Fatah al-Sisi toch al niet zachtzinnig omgaat met politieke tegenstanders is het de vraag of plak- en soepgooi-activisten enige vrijheid krijgen.

                                              Greta Thunberg


                                              Greta Thunberg, de Zweedse klimaatspijbelaar, komt niet. Volgens haar bestaat de door Coca Cola gesponsorde bijeenkomst uit ’groenwassen, leugens en bedrog’. Desondanks belooft de samenkomst van 90 regeringsleiders en onderhandelaars uit 190 landen het nodige vuurwerk. Laat dat bijvoorbeeld aan de Pakistaanse klimaatminister Sherry Rehman over. Sinds de overstromingen van Bijbelse proporties in haar land gaat zij er met gestrekt been in.



                                              „Waarom zouden wij in Pakistan betalen voor catastrofale overstromingen die we niet zelf hebben veroorzaakt?”, stelt Rehman. En dat is precies de kern waar het de komende weken om draait. Niet over nóg strengere klimaatambities; de grens van maximaal 1,5 graad opwarming is al moeilijk genoeg. Maar wel: moeten westerse landen, die historisch gezien de meeste CO2 in de lucht hebben geblazen, meebetalen voor huidige en toekomstige klimaatschade in arme, zuidelijke landen?

                                              Boete, schuld en aflossing


                                              Van uitstootverlaging verschuift de onderhandeling zo naar een top over boete, schuld en aflossing. „De G77, een grote groep van zuidelijke landen, vierde het als een overwinning dat klimaatschade eindelijk op de agenda staat”, weet Nils Mollema, beleidsadviseur klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid, een organisatie voor vrouwenrechten met een groot Afrikaans netwerk. De landen van de Europese Unie hebben beloofd het onderwerp met een ’open blik’ te benaderen. Mollema: „Een jaar geleden was dit nog onbespreekbaar.”

                                              Een extra post voor klimaatschade zou bovenop de jaarlijkse bijdrage van 100 miljard dollar komen die industrielanden al in 2009 aan het zuiden hebben beloofd. Over verhoging van dat bedrag wordt sowieso onderhandeld. Arme landen hebben dat geld nodig voor de uitvoering van hun deel van het Akkoord van Parijs. Ze zijn trouwens niet te spreken over de uitvoering: vorig jaar is er volgens de ruimste schattingen ’slechts’ 85 miljard overgemaakt. Als je de toekomstige schade van extreem weer daarbij optelt, kom je volgens sommige schattingen wel op astronomische bedragen uit van meer dan duizend miljard per jaar.

                                              Uitzonderlijk of niet?


                                              De introductie van schuld roept echter honderden nieuwe vragen op. „Het is super complex”, bevestigt klimaatonderzoeker Pieter Pauw bij de Technische Universiteit Eindhoven. „Want hoe weet je of iets aan klimaatverandering is toe te schrijven?” Volgens Pauw kunnen wetenschappers steeds beter beoordelen in hoeverre een weersextreem uitzonderlijk is. Maar onenigheid genoeg: terwijl ngo’s en Afrikaanse leiders klagen dat de klimaatcrisis nu al tot verwoesting leidt, stelde de oprichter van ’s werelds bekendste database in natuurrampen woensdag in De Telegraaf dat zij (nog) geen stijging van natuurgeweld ziet.

                                              En met een link naar klimaatverandering, ben je er niet. Pauw: „Neem de overstromingen in Pakistan. De extreme regenval is te linken aan klimaatverandering. Maar er zijn meer oorzaken voor de aangerichte schade. Mensen hebben gebouwd op rivierbeddingen waar dat niet verstandig was. En ook grootschalige boskap heeft het waarschijnlijk verergerd.” Als slecht overheidsbeleidook een factor is bij rampen, waarom zou het Westen dan miljardencheques aan het zuiden overmaken?

                                              Reeks klimaatrechtszaken


                                              Omdat, zo meent Mollema, we anders bedolven zullen worden onder een reeks van klimaatrechtszaken. Dan zullen arme landen proberen de schade als gevolg van onze historische CO2-uitstoot via de rechter vergoed te krijgen. Eilandenstaat Vanuatu is al naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt. En een Peruaanse boer, bang voor overstromingen, heeft de Duitse energiereus RWE alvast aangeklaagd. Mollema: „Het gaat om een standpunt van rechtvaardigheid. Herstel als westerse landen wat je zelf kapot hebt gemaakt.”

                                              PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim, namens het Europees Parlement aanwezig in Egypte, is kritisch over het idee voor een rampenfonds. „Het is een heel ingewikkelde exercitie”, zegt de sociaaldemocraat. „We kunnen het ook positiever benaderen: op de vorige top in Glasgow is afgesproken dat landen overal in de wereld investeringen kunnen doen. Nederland mag in Afrika zonnepanelen plaatsen en dat in eigen land meetellen. Dat levert veel meer rendement op.”

                                              Chahim pleit voor „fatsoenlijke samenwerking” om zo een win-winsituatie te creëren. „Het is goed voor hun economie en wij kunnen de energie omzetten naar waterstof en relatief makkelijk transporteren naar de haven van Rotterdam. Daar ligt een kans om zowel ontwikkelingslanden als onszelf te helpen. Dan gaan we weg van de schuldvraag.”

                                              Comment



                                              • Comment


                                                • https://www.ad.nl/buitenland/rutte-z...ming~a941f85c/

                                                  Rutte zegt Afrika op klimaattop 100 miljoen euro toe voor aanpassing aan gevolgen opwarming


                                                  Nederland trekt in totaal 100 miljoen euro uit voor een speciaal programma dat Afrikaanse landen helpt zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte en overstromingsrisico’s. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt op de VN-klimaattop in Egypte.

                                                  ,,Al dit geld moet gaan naar hen die het hardst worden geraakt door klimaatverandering”, zei Rutte tijdens zijn toespraak in het internationaal congrescentrum in de badplaats Sharm-el-Sheik. Nederland wil het budget voor klimaatfinanciering de komende jaren met de helft verhogen tot 1,8 miljard euro in 2025. Dat is zo afgesproken in de coalitie. De 100 miljoen die Rutte noemde is daar onderdeel van.




                                                  Het speciale programma voor aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering is een samenwerking tussen de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en het Global Center on Adaptation (GCA), dat zijn drijvende hoofdkwartier in Rotterdam heeft. Met deze bijdrage is Nederland een van de grootste donoren.

                                                  Rutte sprak in zijn toespraak begrip uit voor kwetsbare landen die ‘terecht bezorgd zijn’ over de schade die zij lijden doordat het warmer wordt op aarde. Dat is ‘zeker de realiteit voor onze Afrikaanse vrienden en partners’, zei hij. ,,Ik hoor jullie roep om solidariteit. Afrika staat aan de frontlinie van een klimaatnoodtoestand die het niet heeft veroorzaakt.” Rutte stond ook stil bij de voedselonzekerheid die daardoor ontstaat. Hij voegde eraan toe dat die situatie er nog slechter op is geworden door de Russische invasie van Oekraïne.

                                                  Beloften waarmaken


                                                  Ontwikkelingslanden hebben dit jaar hun zin gekregen dat op de klimaattop ook wordt gesproken over ‘verlies en schade’, zoals de kosten van klimaat gerelateerde rampen worden genoemd. Rutte noemde dat eerder op de dag wel een ‘heel gevoelige discussie’.

                                                  De actie die de wereld tot nog toe heeft ondernomen om klimaatverandering te beperken tot onder de 1,5 graden, is volgens de premier ‘veel te weinig en veel te laat’. Landen moeten ‘meer doen en snel de beloften waarmaken die we hebben gedaan’, aldus Rutte.

                                                  Hij voegde eraan toe dat ‘Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt’ en verwees naar het kabinetsdoel om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 tot 60 procent te verminderen. ,,Dat wordt niet makkelijk en we hebben nog veel werk te verrichten”, erkende hij.

                                                  Volgens doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn de huidige Nederlandse klimaatplannen goed voor maximaal 50 procent reductie. Als plannen uit het coalitieakkoord die nog niet concreet zijn uitgewerkt ook worden meegewogen, komt het PBL uit op maximaal 52 procent ten opzichte van 1990. Zit het echter tegen, dan vermindert de uitstoot met slechts 39 procent.

                                                  Groene waterstof

                                                  Premier Rutte ondertekende eerder vandaag een overeenkomst met de Omaanse minister van Energie Salim al Aufi over de samenwerking op het gebied van groene waterstof. In de overeenkomst staat duidelijk dat ze ‘geen rechten of plichten’ schept. Toch is het volgens Rutte meer dan alleen een intentieverklaring. ,,We gaan echt nu heel snel met elkaar tot actie over’’, zei hij.

                                                  Zo willen Nederland en Oman onder meer bedrijven gaan ondersteunen die samenwerken in de import en export van waterstof tussen beide landen. Ook willen ze kennis delen, bijvoorbeeld door uitwisselingen van experts te promoten. Voor de Omani’s is Nederland interessant als de toegangspoort tot Europa. Ze verdienen nu vooral hun geld met olie, maar kijken net als andere landen waarvoor dat geldt ook naar andere energiebronnen voor de toekomst.

                                                  Waterstof is schoon in het gebruik: het leidt niet tot uitstoot van schadelijke stoffen en kan worden gemaakt met water en elektriciteit. Die stroom moet wel op een duurzame manier worden opgewekt om de waterstof groen te mogen noemen. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen en windmolens. Oman is daarvoor erg geschikt, want het is er altijd zonnig en het ligt aan zee.

                                                  Nederland kan de waterstof goed gebruiken om de industrie te vergroenen. ,,Dit is heel belangrijk voor de staalindustrie, de chemie in de Botlek en Zeeuws-Vlaanderen”, zei Rutte. Vorig jaar sloot Nederland op de klimaattop in Glasgow een soortgelijke overeenkomst met Namibië.

                                                  Met zes andere landen maakte Nederland eerder al dit soort afspraken. Het gaat volgens het ministerie van Economische Zaken om Portugal, Chili, Uruguay, Canada en recentelijk ook Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Die afspraken kregen minder aandacht dan de verklaring die Rutte tekende op de top, de COP27. Het is de bedoeling dat er nog meer zullen volgen.

                                                  Comment


                                                  • Originally posted by Willy Wonka View Post
                                                    En de bouw zorgt maar voor 1% vd uitstoot, volslagen absurd dus, ee gooien alles plat omdat die lamlul van een Vollenbroek juridisch een gaatje vindt. Gaat tientallen miljarden kosten plus giga woningnood en het levert misschien 1% minder stikstof. Complete waanzin!
                                                    Inderdaad, stop met de intensieve veeteelt en dan kan de woningbouw gewoon weer verder.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X