Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Klimaat

  https://www.dumpert.nl/filmpjes?sele...30124_3a35ed1c

  Deze kneus is minister van klimaat en energie!!!!! ongelooflijk!!!!
  theo1

 • #2
  tja, Kaag van financieen dat vind ik nog ongelovelijker

  Comment


  • #3
   Ook een moeilijke post, omdat je weet dat je weinig kan uitrichten qua resultaat vh klimaat.

   Comment


   • #4
    Vergeet Ollongren op defensie niet

    Comment


    • #5
     Nog alle 3 van D66

     Comment


     • #6
      Zonnepanelen vallen massaal uit bij teveel opbrengst

      Comment


      • #7
       Europa en de VS oefenen druk uit op Nederland om meer gas te gaan winnen in Groningen en uit de Noordzee

       Comment


       • #8
        met de nieuwe herfinancieringsplannen van ons kabinet is besloten gezien de oorlog in Oekraine en de belabberde staat van ons leger, dat er miljarden extra gaan naar defensie, en er minder geld gaat naar klimaat

        dat warmtepomp verhaal wordt ook nog een ding met die verplichting en dat dat ding niet te betalen is voor de meerderheid van onze bevolking

        Comment


        • #9
         https://www.telegraaf.nl/financieel/...kunnen-betalen

         Consument kan wachten met hybride warmtepomp: ’Je moet het ook maar kunnen betalen’

         Als je cv-ketel aan vervanging toe is, moet je dan meteen zo’n dure hybride warmte-installatie nemen? Daarmee zou je vooruitlopen op de verplichting vanaf 2026, die de ministers De Jonge en Jetten dinsdag afkondigden. Maar kun je niet beter gewoon eerst een nieuwe gasketel ophangen? Veel hangt af van hoe goed je huis geïsoleerd is, zeggen deskundigen.

         ’Je moet het ook maar kunnen betalen’, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. Hij benadrukt dat de bond wel een warm voorstander is van verduurzaming. „Maar je huis moet er wel geschikt voor zijn. Als het slecht is geïsoleerd, zetten andere maatregelen misschien meer zoden aan de dijk.”         Meer elektriciteit


         Jan Roelof Hoving van Vereniging Eigen Huis wil eerst even een groot misverstand aankaarten. „Bij veel mensen leeft nog de gedachte dat een hybride warmtepomp zoiets is als een hybride auto, die op benzine en elektriciteit kan rijden. Maar bij een hybride warmtepomp gaat het om twee afzonderlijke apparaten: de gasketel en daarnaast de warmtepomp. Daar komt dan nog een buitenunit bij. Je kan dus eerst een nieuwe gasketel kopen en er later een warmtepomp naast hangen”. In dat geval is het dus verstandig om ruimte vrij te houden waar de hybride pomp eventueel later moet komen te hangen.

         Volgens bouwkundig specialist Hoving kunnen de meeste warmtepompen communiceren met bestaande ketels, wat nodig is omdat ze samen het huis zo goedkoop mogelijk warm moeten houden. Een prima gasketel inclusief installatie moet al voor €1500 lukken, een hybride warmtepomp en buitenunit kosten inclusief installatie zo’n €5000.
         Hybride waterpomp


         Met een hybride warmtepomp kun je 60% tot 70% aardgas besparen, zo wordt altijd opgewekt gezegd door milieuclubs. Minder vaak wordt er gesproken over het elektriciteitsverbruik. In een berekening van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal komt er bij een gemiddeld huishouden jaarlijks 1600 kWh stroomverbruik bij. Dat kost bij de huidige stroomprijs jaarlijks zo’n €941, wat de geldbesparing al een stuk minder interessant maakt. Die extra stroom kun je wel deels met zonnepanelen opwekken.

         De warmtepomp zorgt alleen voor de verwarming van het huis, niet voor warm kraanwater. Dat doet de gasketel. Hoving: „In de zomer doet de warmtepomp niets. Vanaf het jaargetijde dat je de verwarming aanzet tot het moment dat de temperatuur tegen het vriespunt loopt, regelt de warmtepomp de verwarming van het huis. Wordt het kouder, dan neemt de cv het volledig over.”

         Cruciaal is dat de woning tenminste ’matig’ geïsoleerd is. „Als je huis niet goed is geïsoleerd, moet de gasketel sneller aan het werk”, legt Hoving uit. „Dan kan het zijn dat je onvoldoende bespaart en kom je misschien op een terugverdiendtijd van dertig jaar, terwijl een warmtepomp maar 15 jaar meegaat.”         Dick Reijman van ondernemersorganisatie Techniek Nederland wijst ook op het belang van isolatie om uit de kosten te raken. „Dubbel glas, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie verhogen het rendement van de hybride warmtepomp.”

         Subsidie


         Wie een slecht geïsoleerd huis heeft, moet die extra kosten eigenlijk dus optellen bij de aanschaf van een warmtepomp. Milieucentraal schat dat er bij een tussenwoning dan zomaar €10.000 bij kan komen, waarvan bijvoorbeeld €3000 voor dubbel glas. Maar voor al die investeringen, plus de warmtepomp, kun je wel aanspraak maken op 30% subsidie.

         Reijman is optimistisch over de terugverdientijd. „In de praktijk verdien je als huiseigenaar de aanschaf van een hybride warmtepomp bij de huidige energietarieven gemiddeld in vier jaar terug. Als de gasprijs de komende tijd sneller stijgt dan de prijs van elektriciteit, zal de terugverdientijd zelfs nog korter worden.” Maar dat betreft dus alleen de terugverdientijd van de warmtepomp, niet die van eventuele extra kosten aan isolatie. Daarvoor zal elke huiseigenaar een eigen rekensommetje moeten maken.

         Comment


         • #10
          https://tpo.nl/2022/05/18/eu-baas-ur...nnen-verlenen/

          EU-baas Ursula von der Leyen wil vergunning windmolenpark ‘binnen jaar’ kunnen verlenen

          Vergunningen voor windmolens en windmolenparken moeten veel sneller worden verleend dan nu gebeurt, zei EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen op een windmolentop in Denemarken. Nu kost dat nog 6 tot 9 jaar, maar als het aan de EU ligt moet de procedure voor de bouw van windmolens binnen een jaar rond kunnen zijn.

          De Europese Unie wil dat bepaalde gebieden worden aangewezen waar de gevolgen voor het milieu laag zijn als er windmolens worden geplaatst. De maatregel moet voor 2027 klaar zijn.
          150 gigawatt


          Nederland, België, Duitsland en Denemarken willen de komende decennia veel meer windenergie produceren op de Noordzee. Daarover praten woensdag de regeringsleiders en klimaatministers van de landen in de Deense stad Esbjerg. In totaal moeten de windparken in 2050 ten minste 150 gigawatt aan stroom opleveren, ongeveer de helft van de totale energievraag.
          Anp

          Comment


          • #11
           https://www.ad.nl/commentaar/zijn-ze...kker~a81c5ad8/

           Comment


           • #12
            https://www.telegraaf.nl/nieuws/1880...-timmermans-af

            Nederland fakkelt energieplan Timmermans af

            BRUSSEL - Het nieuwe energieplan van klimaatchef Frans Timmermans stuit direct op tegengas van meerdere lidstaten. Onder andere Nederland is fel tegen het voorstel om miljarden euro’s op te halen door extra CO2-uitstootrechten te veilen.

            Met die uitstootrechten kopen vervuilende bedrijven toestemming om méér broeikasgassen uit te stoten. Timmermans hoopt daarmee 20 miljard euro op te halen. Het geld moet gebruikt worden om te zorgen voor een groen alternatief voor Russische fossiele brandstoffen.            Duitsland, Denemarken, Luxemburg, Ierland, Oostenrijk en Finland fakkelen het plan direct af. Ze vinden het raar om voor een groen doel juist meer CO2-uitstoot in de lucht te pompen.

            Gehakt


            Ook Den Haag maakt gehakt van het plan. „Het uitgeven van extra CO2-rechten om geld op te halen vinden we geen goed idee”, reageert klimaatminister Rob Jetten. „Dit leidt tot meer uitstoot en zit een goed werkend CO2-emissiehandelssysteem in de weg.”

            De vrees bestaat dat het toevoegen van meer CO2-rechten zorgt voor een prijsdaling. Daarmee zou de prijs voor vervuilen dus minder hoog worden. Brussel denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Of dat klopt valt te betwijfelen: alleen al de aankondiging van Timmermans zorgde meteen voor een prijsdaling.

            De PvdA-prominent is het niet eens met de kritiek. Hij denkt dat het plan geen negatief effect heeft op het halen van de klimaatdoelen van 2030.

            De opbrengst van de veiling wil Brussel in het coronaherstelfonds stoppen. Het dagelijks EU-bestuur wil dit fonds deels ombouwen tot een energiefonds. Door de voor Zuid-Europa gunstige verdeelsleutel hoeft Nederland niet te rekenen op een groot deel van de koek.

            Over de andere onderdelen van het energieplan RePowerEU is Nederland wel te spreken. Zo wil Timmermans energiedoelen verhogen en zonnepanelen verplichten op nieuwe gebouwen. „Ik ben blij dat de Europese Commissie zo snel met een strategie is gekomen om de afhankelijkheid van Rusland snel af te bouwen en de energietransitie te versnellen”, zegt Jetten. „Nederland wil zelf voor het einde van het jaar onafhankelijk zijn van Russische energie.”

            Comment


            • #13
             Het word nu toch echt tijd om die timmerfrans bij het oud vuil te zetten!!!
             theo1

             Comment


             • #14
              Narcistische ijdele engnek 1e klas komt nog een x terug om de PvdA te gaan leiden als fractievoorzitter v d PvdA ben ik bang

              Comment


              • #15
               Ik gok zo maar dat hij dat pas gaat doen als hij weet dat-ie daarmee ook succesvol kan zijn en de VVD/D66/CDA een stuk kleiner is geworden..

               Op die foto lijkt hij trouwens veel op Paulus de boskabouter..
               Last edited by vuurwants; 20-05-2022, 11:48.

               Comment


               • #16
                hoe kan dat nou, je moet eerst lijsttrekker worden en dan de verkiezingen in gaan en dan kijken hoeveel stemmen je trekt, niet andersom zo werkt het niet

                ps CDA is al kleiner dan ooit, en D66 zakt al weer in elkaar dat is een heen en weer partij en die zetels die ze verliezen gaan dan weer grotendeels naar andere linkse partijen dat zie je nu ook in de peilingen, zetelverdeling in Nederland is al tig jaar ongeveer 50% links en 50% midden en rechts

                Comment


                • #17
                 Laat ik het zo zeggen...ik heb uit welingelichte bronnen begrepen dat hij zich pas als lijsttrekker beschikbaar stelt voor PvdA, als hij zeker weet dat de huidige bende beduidend kleiner is geworden..Hij moet ook een grote kans zien om in coalitie deel te nemen..Samengevat; eerst Rutte weg..

                 Comment


                 • #18
                  zo werkt dat niet in de politiek, je hebt verkiezingen nodig om te kunnen zien of bepaalde partijen kleiner geworden zijn en de jouwe groter zodat je eventueel mee kan doen. Of het zou een ministerschap moeten gaan na de verkiezingen dat ze hem vragen namens de PvdA als ze in een coalitie zitten. Maar ja, dat is lekker makkelijk. Dus zelf geen moeite willen doen om je partij groter te maken, typisch EU gedrag

                  Comment


                  • #19
                   Nou het is niet te hopen dat hij ooit in onze regering komt. PvdA kan beter tegen die tijd dat er verkiezingen zijn Aboutaleb vragen dat is een man die van aanpakken weet, en ook met meerdere partijen kan samenwerken, doet het al jaren top in Rotterdam als PvdA burgemeester met Leefbaar Rotterdam in de coalitie. En die stad is er echt op vooruit gegaan waar ze in Amsterdam met jaren D66, Groenlinks en PvdA nog van wat kunnen leren.

                   Aboutabel lijkt mij ook veel meer garantie geven op zetelwinst voor de PvdA dan die zelfingenomen Limburger Timmermans.

                   PS in ons huidige politieke klimaat is in Nederland alleen een regering te vormen met minimaal 1 van de huidige grotere regeringspartijen, anders kom je nooit aan de 76 zetels die nodig zijn.

                   Comment


                   • #20
                    Vanmiddag op Radio 1 een reportage over stallen die amoniak uitstoot vrij zijn gebouwd maar in de praktijk niet werken. Boeren klemvast, geld in geinvesteerd maar buiten hun schuld om komen ze alsnog niet aan de gewenste uitstoot.

                    Comment


                    • #21
                     Kunnen ze dan niet de aannemers die blijkbaar niet goed hebben gebouwd aansprakelijk stellen?

                     Comment


                     • #22
                      ik las dat ook ergens, aantal van dat die bouwers al failliet, logisch want dat zijn claims van tonnen of miljoenen

                      Comment


                      • #23
                       Tja als ze werk afleveren dat niet aan de normen voldoet, lijkt me dat een terechte consequentie.

                       Comment


                       • #24
                        Vraag me af hoe de overheid dit wil gaan faciliteren het energie net kan dit simpelweg niet aan

                        Comment


                        • #25
                         https://www.quest.nl/natuur/milieu/a...ag%20gebleven?

                         Waar is het gat in de ozonlaag gebleven?


                         Dertig jaar geleden was het een hot topic, nu hoor je er niemand over. Hoe is het met het gat in de ozonlaag? Laat dat nog steeds meer uv-licht door dan goed voor ons is? Of is het inmiddels gerepareerd?

                         Ja, er zit nog steeds een gat in de ozonlaag. Hoe komt dat? Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw werden CFK’s populair, vertelt Guus Velders. De onderzoeker van het RIVM is ook bijzonder hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatinteractie aan de Universiteit Utrecht. ‘Het waren fantastische stoffen. Goedkoop, niet giftig, niet brandbaar.’ CFK’s belandden in spuitbussen, koelkasten, airco’s en schoonmaakmiddelen.

                         Maar de handige stoffen hadden een keerzijde. De Nederlandse meteoroloog Paul Crutzen voorspelde samen met enkele collega’s in de jaren zeventig al dat onze scheikunde weleens problemen kon geven met de ozonlaag. Velders: ‘De industrie zei: ‘Dat kan niet waar zijn.’’ In 1985 bewezen metingen dat het wél mis was.
                         Door het gat in de ozonlaag komt er extra uv-straling op je huid


                         ‘Elk voorjaar verdween twee derde van de ozon boven Antarctica, op een hoogte van twintig tot dertig kilometer.’ Ook boven Nederland verdunde de ozonlaag. En dat is problematisch. De ozonlaag beschermt ons tegen uv-straling, die huidkanker veroorzaakt. Ook de natuur is beter af met meer bescherming tegen uv-licht. Of een patiënt met huidkanker slachtoffer is van de spuitbus, is niet zomaar te zeggen en een getal koppelen aan de schade aan de natuur is niet te doen. Maar het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

                         Het gat in de ozonlaag was te bestrijden met afspraken. In 1987 is het Montrealprotocol opgesteld. Doel: minder CFK’s en andere stoffen uitstoten die de ozonlaag aantasten. Vanaf 2000 mochten westerse landen geen CFK’s meer gebruiken, sinds 2010 zijn ze wereldwijd verboden. Het helpt. ‘Sinds 2000 is de afbraak gestabiliseerd’, zegt Velders. ‘Het herstel gaat heel langzaam.’
                         De ozonlaag herstelt langzaam maar zeker


                         We zijn er nog niet. ‘Naar verwachting is de ozonlaag in het midden van deze eeuw hersteld tot het niveau van de jaren tachtig.’ Hoe de laag er oorspronkelijk bij lag, dus voor de jaren dertig van de vorige eeuw, weten we niet. Daar zijn geen metingen van. Modelberekeningen laten zien dat het Montrealprotocol honderdduizenden gevallen van huidkanker voorkomen heeft, voegt Velders toe.

                         Wel dreigde even een nieuw probleem. CFK’s zijn deels vervangen door HFK’s. Alleen zijn dat sterke broeikasgassen. Het gebruik van HFK’s is gereguleerd in een update van het Montrealprotocol. Zonder die ingreep had de opwarming van de aarde in het jaar 2100 zo’n 0,4 graden Celsius hoger uitgepakt. Dat is heel wat in een wereld waarin we de stijging tot 1,5 graad hopen te beperken. Het gat in de ozonlaag en de aanpak ervan laat zien dat we milieuproblemen niet alleen veroorzaken, maar ook kunnen oplossen.

                         Comment

                         Working...
                         X