Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • stop met de intensieve opvang van gelukszoekers dan zijn er veel minder huizen nodig .

    Comment


    • Een tekort van 400.000 huizen in Nederland, dat komt niet door 'gelukszoekers'. Laat je dat niet wijsmaken joh. Is weer simpele PVV retoriek om de buitenlanders de schuld te geven.

      Comment


      • https://www.ad.nl/politiek/stikstofa...tten~af0a0efc/

        Stikstofaanpak verscheurt coalitie: D66 wil desnoods onteigenen, maar VVD ziet dat juist niet zitten


        VIDEO/UPDATE

        De aanpak van het stikstofprobleem blijft partijen in de Tweede Kamer verdelen. Van een motie van wantrouwen die al wordt aangekondigd voordat het debat begint, tot een ‘heerlijke huwelijkscrisis’, het onderwerp raakt gevoelige snaren.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1591...of-verwijderen

          Natuurorganisaties: wolf Veluwe meteen aanpakken of verwijderen

          NIJMEGEN - De wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe die te tam is geworden moet meteen worden aangepakt. De provincie Gelderland moet verjagen van het dier niet langer uitstellen. Als dat na korte tijd geen succes blijkt te hebben, moet de wolf uit het park worden verwijderd. Dat kan betekenen dat het dier wordt doodgeschoten.

          Daartoe roepen Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging op. Beide organisaties zijn groot voorstander van de terugkeer van de wolf in Nederland, maar vinden dat er „een acute, zeer gevaarlijke situatie” is ontstaan nu een wolf op De Hoge Veluwe mensen benadert. Ze hebben daar „ernstige zorgen” over.



          De provincie Gelderland wil de wolf verjagen door het dier te beschieten met verfkogeltjes. Handhavers van de provincie moeten daarvoor echter nog toestemming krijgen van de politie, aangezien een paintballgeweer een wapen is. De natuurorganisaties willen echter dat de handhavers onmiddellijk in actie komen, omdat er „een onwenselijke en gevaarlijke situatie” is ontstaan. Hoe het kan dat de van nature zeer schuwe wolf zo tam is geworden, is nog onduidelijk.

          Zender met gps


          Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden ook dat de wolf verdoofd moet worden en een halsband met een zender met gps moet krijgen. Alleen dan is te volgen waar het dier blijft en wordt ook duidelijk of het om een of meer wolven gaat die dicht bij mensen komen. De Hoge Veluwe moet de hekken rond het park openen, zodat de wolf na verjaging eventueel uit het park kan vluchten. Er leven overigens meer wolven in het nationale park. Op de omringende Veluwe zitten ongeveer vijftien wolven.

          Volgens de natuurorganisaties is het wettelijk mogelijk om een probleemwolf te doden in zo’n uitzonderlijke situatie. Gewoonlijk mag een wolf niet verstoord, verjaagd of beschoten worden omdat het dier op Europees niveau aan alle kanten beschermd is. Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden dat de provincie „in het vervolg eerder op moet treden als een wolf tam lijkt te worden.”

          Comment


          • Originally posted by Dingetje View Post
            Een tekort van 400.000 huizen in Nederland, dat komt niet door 'gelukszoekers'. Laat je dat niet wijsmaken joh. Is weer simpele PVV retoriek om de buitenlanders de schuld te geven.
            Dat zeg ik ook niet maar het heeft er wel mee te maken! het ontkennen is weer typische linkse wegkijk retoriek.
            En ik ben geen PVV er die zijn mij veel te links!!!
            Last edited by theo1; 10-11-2022, 23:09.

            Comment


            • wat maakt het uit, we hebben er geen invloed op, ik kijk steeds minder nieuws scheelt me veel negatieve energie En inderdaad helpen de assielzoekers niet voor het woningtekort, maar het grote tekort was er al en dat is voor 90 of denk zelfd 95% of meer gewoon voor de Nederlandse bevolking, want als er 1 miljoen huizen te kort zijn tot 2030, dan zijn die tienduizenden assielzoekers waarvan een deel ook weer terug gaatg (met name Oekrainers) een klein percentage daarvan, maar het zijn er wel te veel, daar zijn vrijwel alle partijen over eens, ook de meest linkse partijen. Maar alle landen zitten met dat probleem en met die EU regels dus we hebben er mee te dealen en in de winter wordt met name vanuit Oekraine nog meer verwacht.

              Oorlogen doen mensen nu eenmaal vluchten, dat zou ik doen als ik de kans kreeg.

              Comment


              • https://www.ad.nl/buitenland/museumd...vaar~adf8909b/

                Museumdirecteuren tegen klimaatactivisten: ‘Stop met acties, jullie brengen kunst in gevaar’


                Tientallen directeuren van vooraanstaande musea over de hele wereld roepen klimaatactivisten in een gezamenlijke verklaring op te stoppen met hun acties. Volgens musea als het Louvre in Parijs, Guggenheim in New York en Uffizi in Florence ,,onderschatten activisten de kwetsbaarheid van deze onvervangbare voorwerpen”.

                Comment


                • https://www.ad.nl/buitenland/klimaat...unch~a4deca2d/

                  Klimaatactivisten proberen zich vast te lijmen aan De schreeuw van Munch


                  MUSEUM OSLOKlimaatactivisten hebben zich vrijdag in Oslo geprobeerd vast te lijmen aan het beroemde werk De Schreeuw van Edvard Munch. Dat gebeurde in het Nationaal Museum in de Noorse hoofdstad, meldt omroep NRK. De Noorse politie laat weten dat drie mensen zijn aangehouden.


                  ... dat tuig moeten ze met harde hand los trekken, vel eraf jammer dan en dan neer knuppelen en maanden in de bajes gooien op water en brood

                  Comment


                  • Gewoon in het gevang zetten en aan een gevangenismuur vastlijmen..als dat gespuis twee of drie dagen zichzelf bevuild heeft, denken ze nog wel een keer na denk ik. Demonstreren is prima maar zoiets doe je niet.

                    Comment


                    • precies, net als die klimaatactivisten die met vliegtuigen de hele aardbodem rond vliegen om overal te demonstreren of woningen kraken, want ze hebben geen werk maar wel tijd, alleen wie financiert dat allemaal de foute Wakker Dier, Milieudefensie en onderdelen van Groenlinks en D66, vrienden van Volkert vd Graaf die al 2 moorden op zijn geweten heeft vanwege milieu gekte gedachten en dierenbescherming.

                      Comment


                      • https://www.nu.nl/klimaat/6235928/kl...mislukken.html

                        Comment


                        • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ciehuis-zwolle

                          Boze boeren belegeren provinciehuis Zwolle



                          Enkele honderden boze boeren zijn woensdag naar het provinciehuis in Zwolle gegaan om te protesteren tegen dwangsommen voor ‘PAS-melders’. Dat zijn boeren die van de rechter eerst een vergunning moeten aanvragen voor ze stikstof-uitstotende uitbreidingen aan hun bedrijf doen. De boze boeren eisen dat de provinciebestuurders naar buiten komen en op een podium tekst en uitleg geven.

                          De PAS-melders zijn voornamelijk veehouders die ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) voor hun stikstofuitstoot mochten voldoen met een 'melding' in plaats van een natuurvergunning. Nadat de PAS in 2019 door de Raad van State van tafel werd geveegd, bevonden deze boeren zich plots in een illegale situatie. Door het gebrek aan stikstofruimte is het voor hen lastig de nu benodigde vergunning te krijgen. Het kabinet zegt de boeren pas tegemoet te kunnen komen, als op andere plekken de stikstofneerslag is verminderd. De rechter heeft de provincies ondertussen opgedragen op te treden tegen illegale uitstoot.

                          De boeren in Zwolle eisen nu van de provincie dat het opleggen van dwangsommen onmiddellijk wordt ingetrokken en dat er een noodwet wordt uitgeschreven waarmee de PAS-melders alsnog worden gelegaliseerd. De boeren hebben met trekkers de omgeving van het provinciehuis geblokkeerd en eisen dat het bestuur naar buiten komt en het podium betreedt. De politie treedt niet op tegen de boeren, maar heeft in plaats daarvan de bestuurders gevraagd naar buiten te komen.

                          Comment


                          • https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/11...ljard-a4147722


                            Acht miljard mensen op aarde. Hoe ver groeit de wereldbevolking nog?


                            Bevolkingsontwikkeling De groei tot een wereldbevolking van acht miljard deze week is snel gegaan. Het groeipercentage neemt nu overal af, maar hoe snel, dat is een cruciale vraag.

                            Komende dinsdag, 15 november, is de ‘dag van acht miljard’. De Verenigde Naties, die al decennia bevolkingscijfers bijhouden, heeft deze dag aangewezen als mijlpaal. Een die dag geboren baby zal een certificaat krijgen waarop staat dat hij of zij de acht miljardste wereldburger is.

                            Dat certificaat is symbolisch, zo precies is het cijfer niet. Er zouden ook best 7,8 miljard mensen op aarde kunnen zijn, of 8,1. „Niet alle landen registreren hun bevolking zo secuur. Het is een schatting, maar wel een zo betrouwbaar mogelijke schatting”, zegt demograaf Leo van Wissen van onderzoeksinstituut NIDI.

                            Er heeft elf jaar gezeten tussen de ‘dag van zeven miljard’ – 31 oktober 2011 – en deze dag van acht miljard. Over de groei van twee naar drie miljard deden we nog 33 jaar. Dat het zo hard zou gaan met de wereldbevolking werd lange tijd niet voor mogelijk gehouden. „In de jaren zestig, we zaten toen op drie miljard, kwam de VN met de eerste prognoses. Die lagen lager dan waar we nu zijn, maar lieten wel die enorme groei zien. De eerste reactie was dat de aantallen volslagen absurd waren”, zegt Van Wissen. „Het was een schok om te zien, maar ze hadden wel gelijk.”

                            China en India zijn wat betreft bevolkingsaantal het grootst. Opvallend is dat India China binnenkort zal inhalen als land met de meeste inwoners, hun lijnen kruisen elkaar in 2023. Toch zit daar niet de belangrijkste ontwikkeling van dit moment. Die is gaande in Afrika, vooral in de landen ten zuiden van de Sahara.

                            „China en India zijn nu heel groot, maar hoe die zich gaan ontwikkelen is vrij zeker”, zegt Van Wissen. „Maar tot 2050 zit er in Afrika een groei van één miljard mensen aan te komen. Het geboortecijfer ligt er nu rond de 4,5 kind per vrouw. Dat is dalende, maar over het tempo van de daling bestaat veel onzekerheid. Daarom lopen de bevolkingsprognoses tot het einde van de eeuw ook zo uiteen.”



                            China vergrijst en India ontgroent. Nigeria blijft groeien

                            Bevolkingspiramides: percentage van de bevolking per geslacht en leeftijd


                            Nigeria is het land met de meeste inwoners van Afrika



                            Geboorte en sterfte zijn de belangrijkste variabelen als het gaat om ontwikkelingen in de totale wereldbevolking. Lange tijd kregen mensen wereldwijd veel kinderen, waarvan een groot deel als klein kind alweer overleed. De levensverwachting was laag. „Op een gegeven moment kwamen daar veranderingen in, volgens een patroon dat de demografische transitie genoemd wordt”, zegt Van Wissen. „Eerst neemt de gezondheid toe. De sterfte neemt af, met name de kindersterfte. Na verloop van tijd gaan mensen dan minder kinderen krijgen. Dat gebeurde als eerste in de 19de eeuw, in de Europese landen, en de laatste decennia ook in Afrika. Alle landen gaan vroeg of laat dezelfde curve door. De cruciale vraag voor de huidige ontwikkeling van het bevolkingsaantal: hoe snel daalt het geboortecijfer?”

                            Exponentiële groei


                            De timing van de daling verschilt per land en regio. Die timing maakt voor het totaal aantal mensen op aarde veel uit, want als bevolking groeit gaat dat exponentieel. Of een daling een jaar eerder of later inzet lijkt in de eerste jaren na het moment waarop je kijkt niet veel uit te maken, maar na een tijdje tikt dat jaar enorm aan. „Denk maar aan het R-getal en de grafieken die tijdens de coronacrisis overal te zien waren”, zegt Clara Mulder, hoogleraar demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Bevolkingsgroei is geen virus, maar de groei werkt hetzelfde: zit het groeipercentage boven de nul dan is er sprake van exponentiële groei, het gaat steeds harder.”

                            Bij een kindertal van 2,1 kind per vrouw ligt een evenwicht. Geen groei, ook geen krimp van de bevolking. Rond die 2,1 ligt ook het natuurlijk eindpunt van de demografische transitie, zegt Van Wissen. „We zien een empirische regelmaat in allerlei landen. Je ziet die duikvlucht richting de twee of net daaronder in Europa maar ook in Azië, Indonesië, Iran. Je moet natuurlijk oppassen voor een westers frame, maar ik vermoed dat twee kinderen een ideaal aantal is voor gezinnen. Daar komen mensen op uit als ze het kindertal zelf in de hand hebben, dankzij vrije keuze, toegang tot anticonceptie en weinig risico op kindersterfte.”

                            „Ik zie eigenlijk geen duidelijke reden waarom het vruchtbaarheidscijfer rond die 2,1 zou blijven hangen”, zegt Mulder. „Achter het dalen zit een plausibele gedragstheorie, als je gewend bent dat er kinderen doodgaan dan vervang je die als het ware door kinderen te blijven krijgen, maar er is geen gedragstheorie die zegt waar die daling idealiter ophoudt. In Afrika is zeker een daling gaande, maar die zou best op de 3,5 kunnen blijven hangen. En in Europa duiken een aantal landen inmiddels vrij ver onder de twee.”

                            Een ander soort theorie die je op demografie zou kunnen toepassen gaat over populaties en de capaciteit van het gebied waarin ze wonen, zegt Mulder. „Een populatie fruitvliegjes kan exploderen, maar ook weer snel afnemen als er geen fruit meer is. Je kunt je afvragen of de menselijke populatie tegen de grenzen van de capaciteit van de aarde aan gaat lopen, en daardoor zal gaan afnemen.”

                            Maar in demografische modellen spelen voedselschaarste, waterschaarste of andere grenzen aan de leefbaarheid op aarde amper een rol. Ook klimaatverandering niet, wat grote delen van de aarde onleefbaar kan maken. De verwachting is dat dit lot juist delen van Afrika kan gaan treffen, precies de regio’s waar het vruchtbaarheidscijfer nu hoog ligt.



                            Discussie onder demografen


                            Zou klimaatverandering een daling kunnen versnellen? „Daar is wel discussie over onder demografen, maar het demografische instrumentarium schiet tekort als het gaat om klimaatverandering”, zegt Van Wissen. „Demografie is in feite het doortrekken van trends uit het verleden, en dit kennen we nog niet.”

                            „Ik denk dat klimaatverandering over een tijdje wel meegenomen gaat worden”, zegt Mulder. „Ik zit in een werkgroep van het CBS, over de Nederlandse bevolkingsprognose, en we hebben ons laatst bijvoorbeeld afgevraagd of we oversterfte door hittegolven moeten meenemen. Dat hebben we toen nog niet gedaan, omdat sterfte die we nu zien tijdens een hittegolf veelal mensen treft die al dicht bij de dood waren. Het statistische verschil is dan niet groot, maar het gaat er dus wel over.”

                            „Anders dan een ramp, oorlog of pandemie, die doorgaans tijdelijke veranderingen in sterfte- en geboortecijfers veroorzaken, is klimaatverandering langduriger”, zegt Van Wissen. „Dus ja, er is zeker een kans dat dit gevolgen heeft voor de bevolkingsontwikkeling, maar welke?”

                            Comment


                            • Dan valt het aantal inwoners in Europa mij nog mee, al is die oppervlakte wel kleiner, dacht juist dat wij veel dichter bevolkter waren.

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-werkzaamheden

                                Binnenhof wordt verbouwd zonder stikstofvergunning, milieuclub eist stop werkzaamheden



                                De verbouwing van het Binnenhof moet worden stilgelegd omdat daarvoor geen stikstofvergunning is afgegeven. Dat zegt Johan Vollenbroek namens milieurorganisatie Mobilisation fort he Environment (MOB). Er is een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Zuid-Holland.

                                Twee weken geleden besliste de Raad van State dat de bouwvrijstelling van tafel moest. Een geitenpaadje van het kabinet-Rutte om de afspraken voor de stikstofuitstoot te kunnen omzeilen door de stikstof die bij de bouw vrijkomt buiten beschouwing te laten. Volgens MOB wordt ook bij de verbouwing van het Binnenhof gebruik gemaakt van die vrijstelling. Dat zou ook blijken uit een brief van de Omgevingsdienst Haaglanden aan het Rijksvastgoedbedrijf. Daarin staat onomwonden dat vanwege de bouwvrijstelling geen vergunning is verleend.

                                MOB wil nu de verbouwing van het Binnenhof stilleggen “om de regering én de beide Kamers duidelijk te maken hoe ernstig de chaos is”:

                                “Wetenschappers luiden al vele jaren de noodklok over de stikstofschade. Rechters vernietigen seriematig honderden overheidsbesluiten vanwege stikstof. De leefbaarheid van Nederland voor mensen en dieren staat op het spel. Ruim drie jaar na de PAS uitspraak zit iedereen op elkaar te wachten. Minister Van de Wal wacht tot juli 2023 op de provinciebesturen. De provinciebesturen wachten op de veehouders. En de veehouders wachten op minister Adema. De ernst van de zaak is blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen.”

                                Op navraag van de NOS heeft de provincie Zuid-Holland inmiddels laten weten dat het “denkbaar” is dat inderdaad een vergunning nodig is voor de renovatie nu de bouwvrijstelling is komen te vervallen. Daarvoor is vooralsnog geen aanvraag gedaan.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2649...-vn-klimaattop

                                  Vijf vragen
                                  Is Europa de grote verliezer van de VN-klimaattop?

                                  Een toekomstige greep uit de Europese portemonnee. Dat lijkt, met de toezegging van een nieuw fonds tegen klimaatschade, de belangrijkste uitkomst van de VN-klimaattop in Egypte. Wisselgeld kregen we er niet voor terug.

                                  Heeft twee weken onderhandelen met de hele wereld veel opgeleverd?


                                  Dat ligt eraan wie je het vraagt. Zuidelijke landen vliegen met een grote glimlach naar huis. Voor het eerst staat zwart op wit dat er een fonds wordt opgericht dat tegemoet komt aan klimaatschade in kwetsbare landen. Dat betekent straks een extra financiële ruif voor arme landen als extreem weer of overstromingen bij hen voor ellende zorgt. Ook de Golfstaten zijn voorzitter Egypte dankbaar: in plaats van een aansporing te stoppen met alle fossiele brandstoffen, krijgt aardgas als ‘lage emissie brandstof’ ruim baan in de slottekst.



                                  Is Frans Timmermans ook zo tevreden?


                                  Bij lange na niet. De Limburgse eurocommissaris is zeer bezorgd dat andere landen buiten Europa niet snel genoeg hun eigen emissies omlaag brengen. Daarmee wordt het halen van maximaal 1,5 graden opwarming wel heel moeilijk. De promotie van aardgas in de eindtekst is hem een doorn in het oog. Brussel wilde juist scherpere toezeggingen van andere landen om de uitstoot te verlagen, als wisselgeld voor de Europese medewerking aan een fonds voor klimaatschade. Maar Europa staat dit keer met lege handen.

                                  Wie gaat dat fonds financieren?


                                  Dat is één van de openstaande vragen. Een speciale commissie zal zich daar komend jaar over buigen. Het moet in elk geval ‘een bredere basis’ betreffen dan alleen de schatkist van Westerse landen. Maar of China en rijke Arabische oliestaten (die in VN-terminologie nog steeds ontwikkelingslanden zijn) de beurs trekken, valt te bezien. Ze hebben zich daar steeds tegen verzet. De slottekst spreekt ook van ‘innovatieve bronnen’. Wat Brussel betreft kunnen dat nieuwe heffingen voor lucht- en scheepvaart zijn. Een extra vliegtax dus.

                                  Wat is er niet afgesproken in Egypte?


                                  Teveel om op te noemen. Gezien de brede roep om de overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem is het opmerkelijk dat de eindverklaring wel steeds refereert aan hernieuwbare energie (zon en wind), maar het vertikt om nucleair een duwtje in de rug te geven. Ook blijft de eindtekst ver van een aansporing tot hervorming van ons dieet of voedselsysteem. Verder is men blind voor de negatieve effecten van de vorig jaar afgesproken ‘afbouw van kolencentrales’. In veel landen leidt dit tot grootschalige bijstook van biomassa en dus van kaalgekapte bossen. Zogenaamd uitstootneutraal, in realiteit een ramp voor klimaat, luchtkwaliteit en biodiversiteit.

                                  Is zo’n mager resultaat niet een beetje vreemd?


                                  Vanuit Europees oogpunt misschien wel. Maar terwijl activisten zich hier vastlijmen en -ketenen aan kunstwerken en vliegtuigen, gaat er in het Egyptisch Museum geen pot klimaatverf over het masker van Toetanchamon. Terwijl we vanuit Europa de wereld willen redden van een klimaatcrisis, tellen in de geopolitieke arena voor andere landen andere prioriteiten. Arme landen zoeken nieuwe geldstromen, China wenst haar economische opmars niet te stuiten en Golfstaten willen gas verkopen. Wel een beetje zuur voor alle inspanningen van Nederlandse burgers, die steeds meer afdragen aan klimaatbeleid. Maar je krijgt niet het idee dat de wereld er samen de schouders onder zet.

                                  Comment


                                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...egen-opwarming

                                    Klimaattop maakt geen stap vooruit in strijd tegen opwarming

                                    De klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is uiteglopen op een zware teleurstelling. Landen zijn niet tot overeenstemming gekomen om de noodzakelijke maatregelen te nemen tegen verdere opwarming van de Aarde. Wel is er een akkoord bereikt voor een schadefonds voor de armste landen die slachtoffer worden van de klimaatvijandige praktijken van vooral rijke landen. De instelling van een dergelijk fonds werd 30 jaar lang gesaboteerd door vooral de Verenigde Staten, topveroorzaker van de klimaatcrisis. Deze zomer werden onder meer Nigeria en Pakistan getroffen door zware overstromingen waarbij veel doden vielen als gevolg van de klimaatcrisis. De ontwikkelingslanden zijn verheugd over het fonds.

                                    NRC schrijft:

                                    Over het verder en sneller terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen wordt er alleen herhaald wat er vorig jaar in Glasgow ook al is gezegd: de wereld moet zich gezamenlijk inspannen om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden. In Glasgow ging dat nog gepaard met een oproep om nog dit jaar met aangescherpte reductieplannen te komen, maar die is geschrapt. Sommige landen, waaronder China en Saoedi-Arabië, wilden de anderhalve graad helemaal uit de slotverklaring schrappen, maar als dat zou gebeuren dreigde de Europese Unie op te stappen. Het getal is gebleven en landen wordt gevraagd om eind volgend jaar nieuwe reductieplannen in te dienen. Hierdoor gaat er een jaar verloren voor ambitieus beleid.

                                    De NOS meldt:

                                    Vanuit klimaatorganisaties en actiegroepen klinken gemende reacties. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) noemt het klimaatfonds dat in het leven wordt geroepen een fonds voor het einde van de wereld. "Het is een positieve stap, maar omdat de top verder geen ambitieuzere doelstellingen heeft opgeleverd, dreigt het een doemdagfonds te worden", liet de klimaatman van het WWF, Manuel Pulgar-Vidal, weten. Volgens Pulgar-Vidal hebben de landen in Sharm-al-Sheikh de kans gemist om de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen te versnellen. "De wereld blijft hierdoor op weg naar een klimaatcatastrofe."

                                    Minister Rob Jetten van Klimaat zegt het resultaat van de top "buitengewoon teleurstellend" te vinden. Premier Rutte moest eerder deze week de top voortijdig verlaten omdat de VVD-fractie eiste dat hij in Den Haag uitleg zou komen geven over een wetsvoorstel dat asielzoekers over Nederland moet spreiden.

                                    De volgende top wordt gehouden in Dubai. In die oliestaat moet dan een akkoord worden bereikt over het terugdringen van fossiele energie.

                                    Comment


                                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...modemiljardair

                                      Klimaatactivisten bekladden beeld bij museum van modemiljardair



                                      Het beeld ‘Horse and Rider’ van de Amerikaanse kunstenaar Charles Ray die voor het museum van hedendaagse kunsten in Parijs staat, wordt schoongemaakt. Aruanu (26) en Rachel (20) die steun bieden aan Dernière Rénovation, een Franse milieubeweging, hebben er vrijdag verf overheen gegooid om aandacht te vragen voor een betere aanpak van de problemen die ontstaan door de klimaatcrisis.

                                      In het museum dat vroeger het beursgebouw van Parijs was, bevindt zich een deel van de kunstcollectie van de Franse modemiljardair François Pinault, die eigenaar is van onder meer de beroemde modemerken Yves Saint Laurent, Gucci en Balenciaga. Het merk Yves Saint Laurent en 'Horse and Rider' staan sinds begin dit jaar pontificaal voor de Bourse als onderdeel van een overzichtstentoonstelling van kunstenaar Charles Ray.

                                      Op de website van de milieubeweging schrijft Aruanu dat ze 'geen andere keus' hadden. ‘’Ons leven glijdt voor onze ogen weg. Beloften zullen ons niet redden. Als mijn daad u schokt, komt dat omdat u gevoelig en een humaan mens bent. Dat u geeft om de dingen in deze wereld. Al deze dingen, al deze mensen, zullen verdwijnen als we niets doen.'' Ook wees hij op zijn toekomst die in gevaar is door de klimaatverandering. ''Ik ben 26 jaar oud en er is bijna geen kans dat ik van ouderdom zal sterven. Het moet gezegd worden, de nalatigheid van de overheid is massamoord op mijn generatie, mijn vrienden, mijn geliefden'', aldus Aruanu.

                                      De Franse minister van cultuur Rima Abdel Malak bekritiseerde de actie. ‘’Het ecovandalisme is weer een graadje opgeschroefd'', schreef ze op Twitter.

                                      Ook in Milaan voerden twee vrouwen actie door 8 kilogram meel over een sportwagen te gooien, die geschilderd is door de overleden Amerikaanse popartiest Andy Warhol. Met de actie riepen de demonstranten op tot het stopzetten van de heropening van kolencentrales en ze eisten dat er een einde kwam aan de exploratie van aardgas.

                                      Beveiligers namen de vrouwen mee. Toen ze wegliepen riep een van de vrouwen: "Mijn dochters, mijn studenten lopen binnenkort gevaar door droogte, hongersnoden, migraties als gevolg van klimaatverandering.''

                                      Klimaatactivisten besmeurden al eerder een schilderij van Vincent van Gogh in Londen en het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer in Den Haag met verf.

                                      Comment


                                      • Opsluiten die fanatiekelingen dus , dit is geen demonstreren meer...

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/politiek/kabinet-d...arde~a88d093b/

                                          Kabinet doet piekbelasters eenmalig aanbod: vergoeding tot 120 procent van marktwaarde


                                          Het kabinet komt vrijdag met een zogenoemde ‘superplusregeling’. Dit is een eenmalige regeling voor boeren en andere bedrijven die behoren tot de ‘piekbelasters’ en zich willen laten uitkopen.

                                          Piekbelasters zijn bedrijven die op dit moment de natuur de meeste schade toebrengen. Als een boer stopt, kan die tot 120 procent van de waarde van zijn boerderij vergoed krijgen. Dat bevestigen meerdere kabinetsbronnen aan deze nieuwssite.



                                          De regeling moet ingaan op 1 april 2023 en zo’n anderhalf jaar open staan. Bedrijven kunnen los van deze regeling ook innovaties gebruiken om de stikstofuitstoot te beperken. Boeren kunnen ook duurzamer gaan werken, bijvoorbeeld door geen vee meer te houden maar over te stappen op akkerbouw. Verder is ook verplaatsing een optie, waardoor bedrijven verder van stikstofgevoelige natuurgebieden af komen te liggen.
                                          Milieueisen


                                          De regeling is vrijwillig, maar als boeren niet meewerken dreigen aanzienlijk strengere milieueisen. Doorgaan wordt dan lastiger. Drieduizend boerenbedrijven kunnen zich melden voor de regeling. In december wordt duidelijk welke bedrijven precies in aanmerking voor deze uitkoopregeling.

                                          Het kabinet reageert hiermee op het advies dat onafhankelijk stikstofbemiddelaar Johan Remkes begin oktober uitbracht. De oud-VVD-minister betoogde toen dat het kabinet na jaren van ‘zwalkend beleid’ razendsnel in actie moet komen om te voorkomen dat Nederland op slot wordt gezet. Binnen een jaar moeten 500 tot 600 bedrijven drastisch stikstofuitstoot verminderen door uitkoop, verhuizen of andere bedrijfsvoering, zo adviseerde de kabinetsadviseur toen al.

                                          De brief waarin dit staat is vanmorgen al op hoofdlijnen akkoord bevonden door de betrokken ministers. Vanavond wordt dit met coalitiebronnen besproken en morgen krijgen organisaties, zoals LTO, Bouwend Nederland en VNO-NCW, inzage. Vrijdag zal de voltallige ministerraad zich er nog over buigen en komen de definitieve plannen naar buiten.
                                          Geleerd


                                          Bestuurslid Erik Luijten van Agractie laat in een eerste reactie weten blij te zijn dat het kabinet ‘in elk geval iets heeft geleerd.’ ,,Een vergoeding van 120 procent van de marktwaarde klinkt zeker niet gek. Maar ik vind het moeilijk om te zeggen of dat genoeg is voor boeren om nu hun bedrijf te verkopen. Dat is toch een individuele afweging.”

                                          Belangrijk bij die keuzes is ook hoe de vergoeding moet worden afgerekend met de Belastingdienst. ,,Als het via de belasting weer terugkomt in de staatskas, dan is het nog maar de vraag hoe interessant dit aanbod is.” En nog belangrijker vindt Luijten het om te weten welke voorwaarden er aan dit bod worden gekoppeld. ,,Als boeren hun passie niet op een plek elders kunnen voortzetten, dan vrees ik dat dit alleen interessant is voor de 55-plussers. Maar op veel plekken zitten ook veel jonge gezinnen. Die ga je met een zak geld alleen niet overhalen. Zij willen ook perspectief houden en zeker geen beroepsverbod de rest van hun leven.”

                                          Comment


                                          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ning-ontbreekt

                                            Milieuclub wil renovatie Schiphol stilleggen omdat stikstofvergunning ontbreekt



                                            Schiphol is van plan om komend jaar 500.000 vierkante kilometer asfalt te vervangen, maar heeft voor dit bouwproject geen vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming. Dat zegt milieuorganisatie Mobilisation fort he Environment (MOB) die nu van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) eist dat de stikstofregelgeving wordt nageleefd.

                                            Het gaat om de renovatie van de Zwanenburgbaan. Als gevolg van het schrappen van de bouwvrijstelling uit de Stikstofwet door de Raad van State begin deze maand, is het niet langer legaal om zonder stikstofvergunning aan het bouwproject te beginnen. Desondanks staat het project nog altijd op de agenda. MOB heeft nu een handhavingsverzoek ingediend om de verbouwing tegen te gaan tot aan alle eisen is voldaan.

                                            Dat houdt voor Schiphol in dat eerst onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen voor de natuur en de vereiste vergunningen worden aangevraagd conform de Wet natuurbescherming. Daarnaast heeft Schiphol ook voor de normale activiteiten de natuurvergunning niet op orde, zegt MOB-voorzitter Johan Vollenbroek:

                                            "Schiphol is een van de grootste bronnen van stikstofuitstoot in ons land en heeft nimmer een natuurvergunning gekregen. Dat creëert een rechtsongelijkheid met andere sectoren die niet is uit te leggen en al helemaal niet legaal is. Met dit handhavingsverzoek hopen we een begin te maken aan het binnen de wettelijke grenzen brengen van de NV Schiphol, nota bene een staatsbedrijf dat zich maar niet aan de regels wil houden.”

                                            Volgens Vollenbroek opereert Schiphol “al meer dan 25 jaar zonder zo’n wettelijk verplichte vergunning” en weigert het ministerie tot heden een besluit te nemen over het wel of niet handhaven.

                                            Vorige week legde MOB ook al een handhavingsverzoek bij de gemeente Zuid-Holland neer om de verbouwing van het Binnenhof stil te leggen. Ook daar is geen sprake van de benodigde stikstofvergunning.

                                            Comment


                                            • Ja leg alles maar plat, goede oplossing... NOT

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/binnenland/nog-vij...a12~ab4ca849f/

                                                Nog vijf klimaatactivisten vast na blokkade A12


                                                Vijf van de 150 actievoerders van klimaatgroep Extinction Rebellion die zaterdag waren opgepakt, zitten nog vast, laat de politie weten. Ze worden nog vastgehouden omdat hun identiteit niet vastgesteld kan worden en omdat ze dit proces bemoeilijken, aldus een woordvoerster.



                                                De politie kon nog niet zeggen wanneer de vijf worden vrijgelaten. Zaterdagmiddag werd het overgrote deel van de ongeveer 250 actievoerders opgepakt nadat ze de A12 hadden geblokkeerd.

                                                De burgemeester verbood de blokkade. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen sommeerde te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.

                                                ,,Iedereen is in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) heengezonden. Het is aan hen om te bepalen wat er verder gebeurt”, zei een politiewoordvoerster. Het OM laat weten de zaken eerst nog te moeten beoordelen voordat er iets over gezegd kan worden.



                                                Extinction Rebellion protesteerde tegen subsidies voor de fossiele industrie. De groep voerde voor de vierde keer actie op het stuk snelweg, dat tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt. Dat was volgens de actiegroep, die de demonstratie livestreamde, de relevante plek om actie te voeren omdat daar de beslissingen worden genomen. Het duurde enkele uren voordat de A12 weer helemaal vrij was.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2035...en-in-borssele

                                                  Twee nieuwe kerncentrales komen in Borssele

                                                  DEN HAAG - De twee nieuwe kerncentrales die in het coalitieakkoord zijn aangekondigd worden in Borssele gebouwd. Het kabinet opent ook de deur voor de bouw van kleine kerncentrales, bijvoorbeeld bij ’energieclusters’ zoals Tata Steel en Chemelot.

                                                  Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. De enige kerncentrale in Nederland staat in Borssele en levert ongeveer 4% van de gebruikte elektriciteit in Nederland. De levensduur daarvan wordt verlengd tot na 2033, zo is het plan.

                                                  De directie van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland gaf eerder al aan dat de Zeeuwse plaats ruimte heeft voor twee extra centrales, onder andere omdat er veel koelwater beschikbaar is en de opslagplaats voor nucleair afval daar voldoende capaciteit beschikbaar heeft. Het kabinet gaf eerder al aan zo’n 5 miljard euro vrij te maken voor nucleaire uitbreiding. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep het kabinet op meer haast te maken met de plannen.

                                                  Ingewijden bevestigen dat de twee moderne kerncentrales (maximale vermogen van 1600 megawatt) vanaf 2035 in bedrijf moeten zijn. Daarmee leveren ze tot zo’n 15 procent van het totale aanbod van CO2-vrije stroom in Nederland.



                                                  Vrijdag zal minster Rob Jetten (Energie) naar Zeeland afreizen om het besluit toe te lichten. Aangezien er al een kerncentrale in het gebied staat, is de verwachting dat de bevolking weinig verzet tegen de nieuwbouw zal bieden. Wel zal er een uitgebreid ’participatietraject’ opgezet worden waarbij geluisterd wordt naar de wensen van de regio.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/89...ervangt-burger

                                                    Ik werd een niet-begrijper
                                                    ’Klimaatbeheersing’ vervangt burger

                                                    Veel van wat momenteel plaatsvindt, begrijp ik niet. Wat ik wel begrijp is: dit ligt aan mij. De meeste media en de meeste politici begrijpen wel waarom allerlei essentiële activiteiten in ons land zoals landbouw, huizenbouw en wegenbouw moeten worden ingeperkt of zelfs verboden. Anders dan ik begrijpen zij dat, wanneer het gaat om bijvoorbeeld stikstof, de ene deskundige wel in de media aan het woord komt en de andere niet.

                                                    Waarom moet ’biodiversiteit’ verabsoluteerd worden in een klein, dichtbevolkt en industrieel land als Nederland? Waarom moet voor het heil van sommige planten het moderne samenleven zo ongeveer worden stilgelegd? Waarom is die keuze, die vanuit Brussel als een dictaat over ons land is gekomen, onbespreekbaar geworden? De elites begrijpen dat.



                                                    Sinds maart 2020 is het zo goed als onmogelijk vragen te stellen bij het beleid van de World Health Organization, waarop de meeste westerse gezondheidsorganisaties hun pandemiemaatregelen baseerden. Zelfs met het noteren van deze vragen, zoals ik nu doe, begeef ik me buiten de normen die door ’weldenkend gezelschap’ worden gehuldigd.

                                                    In het begin van de pandemie trok de overheid scherpe strepen: er was geen bestaand medicijn dat de ziekte kon begrenzen en we moesten wachten op de introductie van verlossende vaccins. Een ongekende beperking van burgerlijke vrijheden werd door onze politieke leiders ingesteld, en Amerikaanse en Britse wetenschappers die daartegen ten strijde trokken werden gedemoniseerd. Discussie was onmogelijk. Alles wat afweek van de officiële lijn werd direct onderdrukt onder verwijzing naar gevaren voor de volksgezondheid.

                                                    Strikt verboden


                                                    De toepassing van beproefde en uiterst succesvolle, bestaande medicijnen, die al jaren zonder gevaar werden voorgeschreven, werd strikt verboden; huisartsen die ze wel voorschreven, kregen gezondheidsinspecteurs op hun dak. Was het echt beter wanneer mensen thuis met een paracetamolletje gingen wachten tot ze zo ziek werden dat ze moesten worden opgenomen, waarna een verblijf in het ziekenhuis volgde met een zeer hoge kans op sterfte? Ik begreep niet welke reden er kon zijn om de inzet van bestaande medicijnen, zelfs als die niet optimaal werkten, te voorkomen. Ja, ik vond er één: de komende vaccins konden onder een noodprocedure worden toegelaten als er geen bestaand medicijn was dat ook werkzaam was. Maar dat is een monsterlijke gedachte, en die wilde ik niet tot me toelaten. Ik werd een niet-begrijper.

                                                    Bepalende kringen


                                                    Onze wereld wordt beheerst door de gedachte dat klimaatverandering iets fataals is. De wetenschappers die van die lijn afwijken en beweren dat het niet zo’n vaart loopt, komen nauwelijks in de media aan bod, terwijl onze leiders de totale energievoorziening, waarvan onze welvaart afhankelijk is, volledig aanpassen. Net als bij de pandemie komen politieke- en medialeiders regelmatig bijeen om wereldwijde klimaatmaatregelen te bespreken, en in die bepalende kringen kan een scepticus niet overleven; iedereen in die kringen is ervan overtuigd dat klimaatverandering door CO2-uitstoot wordt gedefinieerd en dat de mensheid het klimaat kan beheersen. Niet via gebed of via het offeren van mensen, zoals we dat tienduizenden jaren lang deden, nee, door de satan van CO2 te verjagen, en, o wonder, vervolgens beheersen we het klimaat. De oorzaken van alle eerdere klimaatveranderingen, en die zijn er zo lang als de aarde bestaat, zijn opeens van geen belang meer. Vulkanisme, de beweging van de tektonische platen, zonneactiviteiten, kosmische straling, et cetera, zijn overvleugeld door dat duivelse spul CO2, en als niet-begrijper begrijp ik niet dat die eerdere wetenschappelijk vastgestelde oorzaken niet meer gelden.

                                                    En biodiversiteit en stikstof? Is het echt nodig dat biodiversiteit belangrijker wordt geacht dan het vernuft van de beste landbouwers en landbouwingenieurs in de geschiedenis? Waarom is het onmogelijk om te stellen dat de afname van biodiversiteit het offer is dat ons land brengt voor optimale landbouwopbrengsten? Nog niet zo gek lang geleden vonden biologen dat we kuddes wilde dieren moesten loslaten bij de Oostvaardersplassen; massale diersterfte was het gevolg. Nu dwalen wolven door ons land, waar elke meter grond is ontworpen en wordt beheerd. Is ons land een land voor wilde paarden en loslopende wolven? We leven in een optimaal georganiseerde ruimtelijke omgeving die is ontworpen voor wonen, handel, industrie, landbouw, met parken die we voor het gemak natuur noemen. Wie dat wil veranderen, forceert gebrek en armoede, en dus wanhoop.

                                                    Wolven loslaten


                                                    En toch zetten onze leiders dat alles door: ’energietransitie’ noemen ze het afsluiten van olie- en gasenergie, ’biodiversiteit’ heet het argument voor de afbouw van de agrarische sector, en ’natuurherstel’ ontstaat door wolven los te laten. Waarom staat de welvaart van de burger niet meer in het middelpunt van politieke agenda’s? Omdat de burger vervangen is door dat ene woord ’klimaatbeheersing’?

                                                    Het lijkt erop dat we op dit moment begonnen zijn de best denkbare samenleving te vernietigen op het altaar van, zo vrees ik, illusies. Is het gek dat ik dat niet begrijp? Of ga ik te ver en moet ik onze leiders vertrouwen omdat ze zeggen dat dat mijn democratische plicht is? Ik ben echt een niet-begrijper.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X