Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Snap de 'anti-stem' wel waardoor er zoveel stemmen naar BBB zijn gegaan, maar het is wel weer typisch dat half Nederland weer in de populistische val trapt. Met FVD vorige keer was het niet anders. Heb het idee dat BBB als partij wel iets beter in elkaar zit, maar het is een monsterklus voor zo een kleine partij om nu plots zoveel verantwoordelijkheid te moeten managen. Dat leid vaak tot allerlei machtsstrijd en ruzies hebben we in het verleden gezien.

    Eigenlijk nog het meeste trieste van de uitslag is dat de VVD weer zoveel stemmen krijgt. Er zijn miljoenen Nederlanders die het niet uitmaakt wat de VVD allemaal heeft geflikt in al die jaren dat ze de grootste partij waren. Gaat blijkbaar allemaal prima bij die mensen, dat ze daar op blijven stemmen.

    Wel mooi dat de wappies van FvD bijna zijn weggevaagd.

    Comment


    • Denk dat deze VVD stemmers geen goed alternatief op rechts zien

      Comment


      • VVD heeft 2 van de 12 zetels verloren, JA21 heeft er 3 gewonnen. Meer is er op rechts niet. Een VVD stemmer gaat niet naar D66, PvdA, Groenlinks etc. En de PVV is sociaal zeer links en wordt uitgesloten door de rest. Dus dan ben je als VVD stemmer snel klaar.

        Comment


        • Dat geldt overigens op links ook, de SP verliest die komen op vd minima. PvdA, Groenlinks en D66 zijn yuppenpartijen geworden met vooral oog op miljarden naar klimaat brengen, die zijn hun ware kiezers al lang kwijt, dat zit nog gedeeltelijk bij de SP en PVV

          Comment


          • Originally posted by Zonnie View Post
            Denk dat deze VVD stemmers geen goed alternatief op rechts zien
            Dus wat ik zeg, het maakt die mensen verder niets uit wat er allemaal is gedaan door de partij en hun partijleider.

            Want met deze logica kan Rutte alles flikken wat hij wil, zolang er geen ander rechts alternatief is stemmen ze toch wel op hem. Hij zou bij wijze van spreken een pedoseksueel kunnen blijken te zijn en alsnog stemmen ze op z'n partij, omdat er geen alternatief is? Waar ligt de grens bij de mensen die op de VVD blijven stemmen?

            Comment


            • er zijn mensen die stemmen op een partij op wat bij hun situatie past, en niet perse op afstraffen stemmen, zeker als er geen alternatief is en je wilt wel stemmen, dan stem je nog steed hetgeen wat het dichtst bij jou ligt

              daarnaast zijn er ook mensen die inderdaad die toeslagenaffaire, of groningen dossier weinig kunnen schelen omdat het hun niet betreft,

              maar zo zijn er ook mensen die op de BBB stemmen als proteststem en niet kijken of die plannen wel haalbaar zijn, of omdat ze solidair zijn met de boeren

              en waar zijn dan de stemmers die opkomen voor de mensen die weinig inkomen hebben? De partijen die voor die mensen opkomen zijn ook gedaald qua zetels.

              Comment


              • Ach, Nederland heeft gekozen en we gaan wel zien in hoeverre Kerrolaajn vd Zeik en haar volgelingen in staat zijn om concreet iets te kunnen veranderen..

                Comment


                • helaas niets, de rechter heeft gesproken, maar wel mooi te zien hoeveel mensen klaar zijn met dit kabinet, maar alternatief is erger

                  Comment


                  • in ons huidige politieke landschap zijn geen winnaars meer, omdat er geen beleid is te voeren met zoveel tegenstellingen, en er steeds een meerderheid nodig is van totaal verschillende partijen. Daarnaast hebben we meer en meer met EU wetgeving te maken en uitspraken van onze eigen rechters over items.

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/politiek/coalitiep...niet~ae0e191d/

                      Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’


                      Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies.

                      Premier Mark Rutte zag op de verkiezingsavond, zo tegen middernacht, de bui al hangen. Zijn leven gaat gedicteerd worden door drie b’s. Niet die van BBB, maar van: bellen, bellen, bellen. Zowel om in de Eerste Kamer genoeg steun voor het kabinetsbeleid te ronselen, maar ook om provincies op koers te houden voor de stikstofreductie. ,,Maar dat kan ik, desnoods met twee telefoons tegelijk aan mijn oren”, aldus Rutte.



                      Een dag na de verkiezingen likken de coalitiepartijen de wonden. Allen verloren in de Eerste Kamer zetels, waardoor VVD (-2), D66 (-1), CDA (-4) en ChristenUnie (-1 of -2) bij lange na geen meerderheid meer hebben in de senaat. In de wandelgangen van de vier partijen was het chagrijn bijna tastbaar gisteren.

                      Woelige tijden


                      Om die reden belde Rutte woensdagnacht meteen zijn vicepremiers: CDA-leider Wopke Hoekstra, D66-leider Sigrid Kaag en CU-kopstuk Carola Schouten. De afdronk: houd het hoofd koel. En: maak je op voor woelige tijden. Want, zeggen ze bij de partijen, zie maar eens een wet door de senaat te loodsen op de thema’s klimaat, asiel, stikstof, wonen. ,,Zonder de steun van oppositiepartijen ben je nergens en ze gaan ons nu het vel over de oren trekken”, vreest een coalitiebron.

                      Tegelijk geldt ook: het kabinet heeft nu twee routes om aan meerderheden te komen: ofwel over links met PvdA/GroenLinks (en mogelijk Volt), ofwel over rechts met BBB en/of JA21. ,,Zo bezien is het niet erg dat de linkse wolk niet enorm heeft verloren”, zegt een VVD’er.

                      Maar de prijs van links- of rechtsom gaan zou wel eens hoog kunnen zijn voor het kabinet, zegt een direct betrokkene van een coalitiepartij. ,,Gaan we linkser beleid maken, gesteund door PvdA/GroenLinks, dan hebben CDA en VVD problemen in de achterban, gaan we rechtsom dan hebben D66 en ChristenUnie intern iets uit te leggen. Elk besluit wordt een gevecht, het wordt oorlog.”

                      ,,De hele coalitie is midscheeps geraakt”, aldus Wopke Hoekstra wiens CDA keihard is afgestraft. Al zegt D66-leider Sigrid Kaag dat er ‘een protest’ klinkt in de vele stemmen voor BBB, maar of het roer om moet? Ze heeft het over stikstofbeleid ‘dat gewoon moet’ en dat burgers daarin ‘moeten worden meegenomen’. ,,De stikstofcrisis is vandaag nog net zo urgent als gisteren.”

                      ‘Geen keuze’

                      VVD-minister Christianne van der Wal (Stikstof) zegt hetzelfde. ,,Er is geen keuze. Je kunt niet bouwen als je niks aan stikstof doet.” Zij denkt dat een groot deel van het stikstofbeleid ‘overeind zal blijven’. ,,Nu weer op de rem trappen, of uitstellen, dat kan gewoon niet. Ook in juridische zin niet. Die luxe hebben we helaas niet meer.”

                      Dat klinkt niet als een nieuwe koers. En daarmee liggen de coalitiepartijen op ramkoers met winnaar BBB als het gaat om stikstof en de vorming van provinciebesturen. Want het kabinet wil het onteigenen van boeren als een uiterste mogelijkheid behouden, terwijl BBB dat afwijst. BBB heeft dat zelfs tot ‘breekpunt’ verheven. Dat er in Den Haag al eufemistisch over ‘dwingend instrumentarium’ wordt gesproken in plaats van ‘uitkopen’, daar trapt ze niet in.

                      ,,Ik ga daar niks op inleveren”, herhaalde Caroline van der Plas gisteren. En dat de Raad van State het kabinet toch echt verplicht tot ingrijpen? ,,Compleet gelul. Alles kan veranderd, als je maar wil.”

                      Een provinciale alliantie tussen BBB en coalitiepartijen als VVD en CDA lijkt daarmee onmogelijk, maar Van der Plas wil dat allemaal ‘nog weleens zien’. Ze stuurde al een sms’je naar Rutte: ‘We moeten praten.’ En dat is precies wat Rutte altijd wel wil: praten. Want de crux is ook: een kabinetsval op dit moment kan geen van de coalitiepartijen zich veroorloven. Dan hangt een verdere afstraffing in de lucht. Dus Rutte zal gaan doen wat hij altijd doet. Deals maken, praten en: heel veel bellen.

                      Comment


                      • Comment


                        • https://nos.nl/collectie/13923/artik...r-voor-kiezers

                          Ontevredenheid over kabinet was belangrijke drijfveer voor kiezers


                          De (on)tevredenheid over het huidige kabinet speelt een grote rol bij de Provinciale Statenverkiezingen. 60 procent van de kiezers wil door te stemmen laten weten hoe ze denken over de regering. Zo'n 14 procent doet dat om de huidige regering te steunen, 46 procent juist uit afkeuring.

                          Dat blijkt uit een online opinieonderzoek van Ipsos onder zo'n 2500 kiesgerechtigden, uitgevoerd in opdracht van de NOS.

                          Van alle kiezers die tegen het kabinet hebben gestemd, noemt het grootste deel van de stemmers de onbekwaamheid van de bestuurders als voornaamste reden. Andere redenen zijn het stikstofbeleid, klimaatbeleid, de gezondheidszorg en immigratie.



                          Wat opvalt is dat in niet-stedelijke gebieden het stikstofbeleid de voornaamste reden is om tegen het kabinet te stemmen. 92 procent van de kiezers van BBB noemt het stikstofbeleid als voornaamste reden om tegen het kabinet Rutte te stemmen. BBB- en Forumstemmers zijn het felst tegen het kabinet, met ruim driekwart van de stemmers.

                          Van de partijen die deelnemen aan het kabinet willen voornamelijk VVD'ers het kabinet een hart onder de riem steken. De voorstanders van het kabinet hopen vooral dat Rutte IV de eindstreep haalt en vrezen voor een verslechtering van de economische situatie als de regering vertrekt.

                          Gevraagd naar politieke thema's blijken BBB-stemmers uitgesproken voorstander van een rechtstreeks gekozen Eerste Kamer (70 procent) en van een kiesdrempel (70 procent). Gemiddeld genomen is 51 procent van de stemmers voor een rechtstreeks gekozen Eerste Kamer en 53 procent voor een kiesdrempel.

                          Vertrouwen laag


                          Kiezers hebben duidelijk meer vertrouwen in de provinciale politiek (57 procent), dan in de landelijke politiek (38 procent). Friezen hebben het meeste vertrouwen in hun regionale bestuurders, 67 procent vertrouwt ze.

                          In Utrecht is het vertrouwen in regionale politici het laagst, 51 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in de Statenleden. In Zeeland en Drenthe is het vertrouwen in landelijk politici het allerlaagst. Slechts 28 procent. In Overijssel noemt 44 procent van de ondervraagden Haagse politici betrouwbaar, daarmee staan ze er in die provincie het beste op.

                          Eerste Kamer


                          Ook al spelen landelijke thema's een rol bij de afweging om te stemmen, toch vindt een ruime meerderheid van bijna 60 procent van alle kiezers dat landelijke politici een te grote rol speelden in de campagne voor de provinciale verkiezingen. Met name 65-plusseers storen zich hieraan, zo'n 70 procent van hen zou dit anders willen zien.

                          Wel zegt 90 procent ook te gaan stemmen als Statenleden geen stemrecht hadden voor de Eerste Kamer.
                          Landelijke thema's


                          Ongeveer één vijfde van de stemmers heeft zich volledig laten leiden door provinciale thema's. Voor anderen spelen ook landelijke thema's een rol bij de partijkeuze.

                          Ongeveer een derde van alle kiezers zegt puur te stemmen vanwege landelijke thema's, 41 procent laat beide factoren een rol spelen. 22 procent van de kiezers kijkt puur en alleen naar thema's in zijn of haar provincie.
                          Niet-stemmers


                          De mensen die hebben besloten om niet te stemmen geven als voornaamste reden dat ze niet weten op welke partij ze hun stem moeten uitbrengen of ze hebben geen vertrouwen in de provinciale politiek. De angst om corona op te lopen, bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer en gemeente een reden om niet te gaan stemmen, speelt nu een verwaarloosbare rol.

                          Comment


                          • Door een fout in de telling in Zuid-holland, kan D66 misschien nog een zetel in de 1e Kamer verliezen, maar dat is pas in april bekend omdat het mede afhangt van de dan bekend wordende inwonersaantallen per provincie van het CBS. Dan zou de meerderheid in de 1e kamer opeens heel anders eruit zien.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2018...ou-voor-de-gek

                              Linkse wolk verliest: ’Wie houden we nou voor de gek?’

                              DEN HAAG - De feestelijke stemming bij GL en PvdA na de eerste verkiezingsuitslagen blijkt ongegrond. De linkse partijen hebben bijna 100.000 stemmen minder behaald dan vier jaar geleden. Ook is het de ’linkse wolk’ niet gelukt om de grootste fractie te worden in de Eerste Kamer.

                              Op verkiezingsavond hadden partijleiders Jesse Klaver (GL) en Attje Kuiken (PvdA) nog wél de hoop dat ze de grootste zouden worden in de senaat. Maar nu vrijwel alle stemmen zijn geteld, blijkt dat BoerBurgerBeweging (BBB) niet meer is in te halen. GL krijgt 8 zetels, PvdA waarschijnlijk 7: dat zijn er in totaal 15, terwijl BBB met zeker 16 zetels in de senaat komt.





                              Hoewel de linkse partijen niet kleiner worden in de senaat, hebben ze deze verkiezingen wel fors minder stemmen gekregen. In 2019 stemden 773.000 Nederlanders op GL (10,6 procent), dit jaar zijn dat er 671.000 (8,8 procent). En het aantal PvdA-stemmers zakte van 8,3 naar 8 procent. De partijen verliezen vermoedelijk 18 provinciale zetels.

                              „We hebben gewoon verloren”, zegt voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman bij WNL Op Zondag. Spekman heeft zich flink geërgerd aan de jubelstemming bij GL en PvdA in de dagen na de verkiezingen. Zo heeft hij kritiek op het feit dat Klaver en Kuiken donderdagochtend een grote taart aansneden bij de gezamenlijke fractievergadering van de twee partijen. „Ik vond dat beeld verdrietig”, zegt Spekman. „Wie houden we nou voor de gek?”



                              Ondanks het uitblijven van een ’fusieknaller’ voor GL en PvdA zeggen Klaver en Kuiken dat de linkse samenwerking ’naar meer smaakt’. Zij zien het verkiezingsresultaat van afgelopen week als de opmaat naar verdere samensmelting bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

                              Comment


                              • Originally posted by Alles is voor Bassie View Post
                                Door een fout in de telling in Zuid-holland, kan D66 misschien nog een zetel in de 1e Kamer verliezen, maar dat is pas in april bekend omdat het mede afhangt van de dan bekend wordende inwonersaantallen per provincie van het CBS. Dan zou de meerderheid in de 1e kamer opeens heel anders eruit zien.
                                je krijgt gelijk!

                                https://www.telegraaf.nl/nieuws/3153...t-terug-naar-5

                                Comment


                                • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ider-te-worden

                                  Het CDA moet Pieter Omtzigt smeken partijleider te worden

                                  Het zou weliswaar, na de verkiezingscoup van BBB een nieuwe coup zijn, maar dat moet dan maar even.

                                  Dinsdag komt het CDA bij elkaar om de puinhopen van Hoekstra te bespreken. Ik ben niet graag adviseur van het CDA, maar in het landsbelang zou ik deze partij toch graag voor één keer gratis advies willen geven: maak de gang naar Canossa. Als Hoekstra zich strikt aan de traditie wil houden, moet hij op drie achtereenvolgende dagen in boetekleed en blootsvoets voor de poort van de burcht Canossa verschijnen.

                                  Laten we het wat hedendaagser aanpakken: Hoekstra begeeft zich in spijkerbroek en overhemd met opgestroopte mouwen naar de burcht Omtzigt te Enschede en biedt de parlementariër nederig het fractievoorzitterschap én het partijleiderschap aan, biedt nog eens zijn excuses aan voor ‘functie elders’ en maakt zich uit de voeten naar … een functie elders.

                                  Het zou weliswaar, na de verkiezingscoup van BBB een nieuwe coup zijn, maar dat moet dan maar even. Met Omtzigt krijgt het CDA een leider die al bijna gekozen was door de leden – in tegenstelling tot Hoekstra - en een leider die afstand kan nemen van het desastreuze beleid uit het recente verleden, een leider die veel kiezers aanspreekt, en een man die al in het parlement zít, dus zo kan overstappen naar de huidige fractie.

                                  Pieter Omtzigt zal als een magneet werken op al die ex-CDA-ers die zojuist in de provincies gekozen zijn en zal zeker ook wat Eerste Kamerleden in spe aan zijn kant kunnen krijgen.

                                  Omtzigt zal daarnaast in staat zijn Rutte tot heronderhandelen te dwingen. Ik verwacht dat hij verstandig genoeg is om de klimaatdoelen te steunen en toch – wellicht door verdeel en heers – een deel van de landbouwachterban tevreden te stellen. Een onafhankelijk denkende en visierijke fractievoorzitter in een middenpartij als het CDA kan misschien meehelpen aan een trendbreuk, met weer wat grotere middenpartijen, naast het CDA een verenigd Groen Links/PvdA-blok, hopelijk verrijkt met de Partij voor de Dieren. Dat zal de BBB tot normale proporties terugbrengen en het radicaal-rechtse blok tot zijn gebruikelijke 20 procent reduceren.

                                  Ik zou zeggen: doen! Maar gelukkig ben ik geen adviseur van het CDA.

                                  Comment


                                  • Kabinet valt snel nu die BBB nog machtiger is geworden. En ook nog crisis in het CDA

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...e-wijn-te-doen

                                      Column Afshin Ellian
                                      D66 moet leren meer water bij de wijn te doen

                                      GL is dol op fantasieoverwinningen: feestvieren voor een niet bestaande overwinning. De PvdA doet zonder aarzeling mee aan deze fantasiefeesten, terwijl ze electoraal eigenlijk niet is gegroeid: bijna 100.000 stemmen minder dan vier jaar geleden. Een vreemde gang van zaken!

                                      Jesse Klaver weet hoe hij zichzelf als winnaar moet neerzetten. GL en PvdA hebben samen oppositie gevoerd, maar dat wordt niet beloond door de kiezers. De kiezer dacht waarschijnlijk: waarom zouden we ze moeten belonen? De kern van hun programma’s omtrent klimaatmaatregelen en stikstof wordt ook door dit kabinet uitgevoerd. Links wordt thans geïdentificeerd met thema’s als natuur en klimaat. Eigenlijk moet PvdA-GL ook met een groot deel van D66 fuseren.



                                      Ontevreden


                                      Rechts of liberaal-conservatieven hebben flink verloren. Het CDA is gehalveerd. Het CDA kan weer tot leven komen als de partij fundamentele interne (organisatorische) en beleidsmatige veranderingen invoert. Doet het CDA dat niet, dan wordt het heel moeilijk voor deze partij. De oude garde van het CDA past perfect bij D66 of GL. Bij een herstart van het CDA moet men aanvaarden dat een deel van de prominente leden wegloopt. Eigenlijk is dat helemaal geen schade voor het CDA. Ook nu levert dit deel van het CDA geen wezenlijke electorale bijdrage aan de partij. De VVD werd op 15 maart wellicht voor de laatste keer gewaarschuwd. Ook de liberalen moeten zich beraden op hun beleid.

                                      Caroline van der Plas won in alle provincies. Ik noem hier de persoon en niet de partij die de verkiezingen won. De BoerBurgerBeweging (BBB) kennen we nog niet. In de komende maanden zullen we kennismaken met de BBB. De partij moet aan de slag in alle provincies. Zij won de verkiezingen in de bolwerken van links en rechts. Dat is niet normaal. In die zin is de BBB voorbij links en rechts. Wat ligt er voorbij links en rechts? Dat weten we in dit geval niet. Een ding is helder: een groot deel van de bevolking is ontevreden met het stikstofbeleid van de coalitie.

                                      Tegenmacht


                                      D66-leiders, van Alexander Pechtold tot Sigrid Kaag, hebben het vaak gehad over de tegenmacht. Eigenlijk gebruikten ze dit begrip om hun tegenstanders in de hoek te drijven. Oud-D66’er Jacob Kohnstamm stelde dat we niet over ’tegenmacht’ moeten spreken, maar over ’controle’. ’Het gaat om controle op de macht.’ Niet lang geleden sprak Rob Jetten over hoe de politiek moet functioneren: ’Er is een structurele aanpassing van de politieke cultuur nodig. Meer macht en tegenmacht. Meer oog voor de menselijke maat in beleid, wetgeving en uitvoering. Geen normvervaging tussen rollen. Geen monistische politieke cultuur.’ Als zij hun eigen uitgangspunten serieus nemen, moeten ze nu in gesprek gaan met Van der Plas.

                                      D66 wil toch geen monistische politieke cultuur? Bovendien moet D66 de tegenmacht serieus nemen. De BBB is ook nog een gelegitimeerde stem van de tegenmacht: zie de uitslag van de verkiezingen. Maar dat gaat D66 niet doen. Dit lijkt op het D66-standpunt rond het referendum, ooit kroonjuweel van D66. Toen de uitslag van het eerste referendum D66 niet beviel, werd het referendum afgeschaft. Deze zienswijze geldt ook voor tegenmacht. Voor D66 is tegenmacht de macht die de standpunten van D66 bevestigt. In de media zijn dat NPO, NRC en soms de Volkskrant. En in de politiek bestaat de tegenmacht uit PvdA en GL. De tegenmacht is dus drie keer D66 zelf.

                                      Brug bouwen


                                      Eigenlijk moet Kaag nu met Van der Plas gaan praten. Kaag pretendeert immers de kloof tussen politiek en burgers te willen overbruggen. Daartoe lijkt zij echter niet in staat te zijn. Kaag kan hier tegenwerpen dat zij kiest voor de samenwerking met GL en PvdA. Maar sinds 15 maart wenst de kiezer een ander beleid. Kaag kan de BBB niet als een extreemrechtse partij wegzetten. Evenmin kan ze de BBB als een antidemocratische beweging bestempelen.

                                      Daarom moet Kaag de stemmen van een meerderheid in de samenleving serieus nemen. Onderhandelen met de BBB betekent niet dat men alle plannen van die partij moet overnemen. De politieke kunst gebiedt de politici om een brug te bouwen tussen twee ogenschijnlijk onverzoenbare uitgangspunten: stikstof versus wonen en boeren. Het kabinet kan de stikstofwetten met steun van de BBB wijzigen of verzachten. Negeer het krachtige signaal van de burgers niet.

                                      Een compromis is zinvol wanneer dat juist met tegenstanders wordt bereikt. D66 moet leren meer water bij de wijn te doen.

                                      Comment


                                      • val van dit kabinet zit er aan te komen:

                                        https://www.telegraaf.nl/nieuws/1714...-voet-bij-stuk

                                        Kaag wil niet morrelen aan coalitieakkoord
                                        CDA eist ’aanpassingen’ stikstofbeleid, D66 houdt voet bij stuk

                                        DEN HAAG - CDA en D66 blijven tegenover elkaar staan op stikstofvlak. CDA-fractieleider Pieter Heerma eist ’aanpassingen’ in het kabinetsbeleid, maar D66-leider Sigrid Kaag houdt voet bij stuk: „We houden ons graag aan de afspraken die we gemaakt hebben, hoe moeilijk ze ook zijn.”

                                        Comment


                                        • Hoewel ik dat mens totaal nier mag: in dit geval prima dat Kaag 'geen water bij de wijn' doet.

                                          Comment


                                          • daardoor zal het kabinet vallen, en dan is de vraag wat er komt, een links kabinet met meer miljarden voor klimaat en minder voor de bevolking, of weer een kabinet met VVD erin met andere partijen met moeilijk beleid..

                                            Nederland is verdeeld, en links op SP na komt niet meer op voor de burger en rechts ook niet, dus we zitten links of rechtsom in een vrij moeilijk regeerbare positie, maar goed dat is in veel Europese landen zo

                                            Comment


                                            • het volk heeft duidelijk tegen het huidige stikstof beleid gestemd, zou Kaag goed staan om dan naar het volk te luisteren, en anders laat CDA het kabinet gewoon klappen

                                              https://www.ad.nl/politiek/cda-top-i...gaan~a7d906bb/

                                              Comment


                                              • CDA heeft geen duidelijkexstandpunten en weinig mensen nog met christelijke zaken bezig en familie hoeksteen vd samenleving is ook niet meer het geval

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1655...w-leuk-gesprek

                                                  Rutte en Van der Plas in conclaaf in restaurant De Landbouw: ’Leuk gesprek’


                                                  DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft een ’goed’ en ’leuk gesprek’ gehad met BBB-leider Caroline van der Plas in restaurant De Landbouw in Wassenaar. De twee ontmoetten elkaar dinsdagmiddag voor het eerst sinds de verpletterende BBB-verkiezingszege.

                                                  Van der Plas nodigde Rutte uit in het Wassenaarse etablissement ’om te spreken over de verkiezingsuitslag’, zo zegt de BBB-leider na afloop van het gesprek tegen De Telegraaf. „Het draagvlak in het kabinet is min of meer opgezegd, en ik wilde van hem weten hoe serieus hij hiermee omgaat.” Wat de reactie van Rutte daarop is, wil Van der Plas niet zeggen.

                                                  De BBB-leider wil dat het kabinet ’een pas op de plaats maakt’ met het stikstofbeleid. „Ik heb een aantal grote zorgen uitgesproken. Ook over de vertrouwenscrisis in Nederland, het vasthouden aan 2030 en aan onteigening van boeren. Ik heb tegen Rutte gezegd: haal het er gewoon uit, dat geeft rust.”

                                                  Frans Timmermans


                                                  Van der Plas wil nu graag in gesprek met EU-commissaris Frans Timmermans, zo zegt ze. „In Europa worden de basisregels vastgelegd. Timmermans heeft al aangegeven dat er wel wat beweging zit, hoe Europa Nederland kan helpen om van het stikstofslot af te komen. Ik ga nu terug naar kantoor, om met hem een afspraak te maken.”

                                                  Premier Rutte wilde na afloop van het gesprek niet veel kwijt. Volgens hem was het een ’goed’ en ’leuk gesprek’.

                                                  Comment


                                                  • Crisisoverleg in Den Haag , Rutte probeert een kabinetscrisis te voorkomen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X