Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1238...-corruptiezaak

    Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak

    ROTTERDAM - De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijdag vrijgesproken in de corruptiezaak waar hij van verdacht werd. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.



    De Mos viel zijn - ook allen van corruptie vrijgesproken - medeverdachten huilend in de armen na de uitspraak. Op de publieke tribune werd luid geklapt en gejoeld.

    Het Openbaar Ministerie had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk.



    Fans


    Voor de rechtbank stonden vrijdagochtend enkele tientallen sympathisanten van De Mos in afwachting van de uitspraak. De Mos zei voor hij naar binnen ging, dat hij rekent op „een volledige vrijspraak”. „Dat is het enige wat ik hier binnen verwacht.”

    De twee zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland.

    De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren op het stadhuis en hun woningen binnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze ervan dat ze bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij.

    Comment


    • lekker als het OM de vijand van het volk wordt en zo tegenstanders probeert onderuit te halen, De Mos doet goede dingen in Den Haag, net als Leefbaar Rotterdam dat al jaren doet in Rotterdam, terwijl Amsterdam en nu ook Utrecht slechtere steden worden onder links beleid!

      Comment


      • Had niet in de rechtbank gemoeten dit, is mede de uitspraak van de rechter, dus dan inderdaad de vraag waarom het OM deze zaak heeft gemaakt., het laat zich natuurlijk raden, ze zoeken en zoeken bij partijen die ze niet willen en macht krijgen of hebben door kiezers die op hun gekozen hebben, om dan ze onschadelijk voor de gevestigde orde zien te maken, dat is geen fijne vorm van democratie. Kiezers hadden trouwens vorige verkiezingen zelfs nog meer gestemd op de partij van de Mos omdat ze populair zijn in de stad bij de bevolking, dus de elite had al het nakijken.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/84...-nog-opstappen

          Opinie Marianne Zwagerman
          Het college van Den Haag moet vandaag nog opstappen

          ’Het strafrecht is niet de oplossing voor het ontbreken van spelregels,’ zei rechter Jacco Janssen vlak voordat hij Richard de Mos en Rachid Guernaoui vrijdagochtend vrijsprak van corruptie en alle andere verdenkingen die het Openbaar Ministerie bij elkaar fabuleerde om de twee Haagse oud-wethouders aan de schandpaal te nagelen.

          Ik ben Saskia Belleman niet, maar durf toch de stelling aan dat er niet vaak een uitspraak van een rechtbank is gedaan die zo beschamend was voor de officieren van justitie. Er bleef werkelijk geen letter, geen punt, geen komma overeind van de verdachtmakingen van het OM.



          Sterker nog, de zaak De Mos had dus nooit een rechtszaak mogen worden, legde rechter Janssen uit. De financiering van politieke partijen is al jaren een schimmige zaak. Er stromen bij de VVD en D66 miljoenen euro’s, al dan niet verborgen in stichtingen, van ondernemers en bedrijven naar de campagnekas. Of en hoe die ondernemers daarmee invloed kopen op het beleid zullen we nooit weten.

          Sigrid Kaag


          Sigrid Kaag danste op tafel na de verkiezingsuitslag die gunstig uitviel voor D66, met dank aan de fanclub in Hilversum die we Publieke Omroep noemen en techondernemer Steven Schuurman die haar een miljoen euro toestopte. Maar Kaag stond niet voor de rechter en De Mos wel. Elf dagen lang zelfs!

          Niet omdat hij een miljoen kreeg, nee het ging hier om een oude campagnebus die vaker niet dan wel startte, een oude dansvloer die hij als parket in zijn huis mocht leggen (wat hij niet deed), 269 euro aan etentjes en een dagje varen. ’Futiel,’ zei rechter Janssen die zich verontschuldigde voor het snel voorlezen van delen van zijn vonnis want ’ik vind het allemaal niet zo interessant’.

          Elf dagen in de rechtbank door drie rechters onder een vergrootglas speuren naar strafbare feiten en er niet één kunnen vinden. Het is gênant. Het is treurig. Het is verdrietig voor De Mos en Guernaoui die werkloos raakten (want wethouder is een baan en ze moesten aftreden), die vrienden kwijtraakten (de Mos mocht zelfs zijn dochtertje niet meer zien). Het is onverteerbaar voor de kiezers die de partij van De Mos alweer de grootste maakten maar moesten toezien hoe de verliezende partijen de macht grepen. Maar het is vooral Heel Erg Vreemd dat deze rechtszaak er überhaupt kwam.



          Visje eten


          Waarom leende het OM zich voor dit politieke proces, in de volle wetenschap dat de wetgeving voor de financiering van politieke partijen nog onaf is. Als je het strafrecht dan al zou willen misbruiken om met een soort proefproces grenzen helder te krijgen, waarom pik je er dan een politicus uit die een stukje ging varen en daarna nog een visje at met wat ondernemers in plaats van een partij die miljoenen euro’s inboekt zonder verantwoording?

          Wie gaf er waarom toestemming voor het inzetten van de zwaarste opsporingsmiddelen – Opname Vertrouwelijke Communicatie (OVC) – door de politie? Politiemensen mogen daarbij inbreken in huizen van verdachten om camera’s en microfoons te plaatsen. Al die opnames leverden geen snipper bewijs op, stelde rechter Janssen vast. Dat had het OM zelf ook kunnen bedenken, maar toch zetten ze de rechtszaak door. Waarom?

          De Mos kreeg gelukkig vrijspraak, de kiezers in Den Haag moeten ook krijgen waar ze recht op hebben: de grootste partij van de stad aan de macht in plaats van de partijen die verloren maar niet met de ’verdachte’ De Mos wilden samenwerken. Het college van wethouders van Den Haag moet vandaag nog opstappen en het bestuur in handen geven van de winnaar van de verkiezingen: de vrijgesproken Richard de Mos.

          Comment


          • Zo de rechter maakte wel gehakt van het OM zeg. Hij bleef maar door gaan bij de uitspraak. Zou nu wel netjes zijn als D66 alsnog opstapt uit de Haagse raad. En dat de Mos en andere beklaagden een forse schadevergoeding zouden krijgen van de overheid. 3.5 jaar mensen kapot gemaakt, banen kwijtgeraakt en negatieve invloed op de democratie gehad hiermee. Opnieuw een schande van een overheid die wij moeten vertrouwen

            Comment


            • Vrijspraak De Mos brengt het OM in grote verlegenheid: moet het deze zaak wel doorzetten? | Corruptieaffaire Groep de Mos | AD.nl

              Vrijspraak De Mos brengt het OM in grote verlegenheid: moet het deze zaak wel doorzetten?


              MET NIEUWE PODCASTRichard de Mos haalt na jaren bungelen voorlopig zijn gelijk: de rechter spreekt hem vrij van corruptie en omkoping. Het vonnis is een zware domper voor het OM, dat zich beraadt of het de zaak moet doorzetten in hoger beroep.

              Hij kwam, won verkiezingen, werd plots corruptieverdachte en is nu alsnog vrijgesproken. Richard de Mos (46) is niet corrupt of omgekocht, oordeelt de rechter na jaren onderzoek en tien volle zittingsdagen. De ex-wethouder van Den Haag (2018-2019) was niet de baas van een crimineel syndicaat, zoals het OM beweert, maar slechts de leider van een politieke partij die dichtbij ondernemers en burgers opereert.

              Met dat opmerkelijke oordeel vernietigde de rechtbank in Rotterdam vrijdag het complete corruptieverhaal van het OM én reanimeerde het de bestuurskracht van De Mos en co, de afgelopen jaren verbannen tot de oppositiebanken in het Haagse stadhuis. Al die tijd ontkenden de betrokkenen schuld en beweerde De Mos zelf dat hij ‘naar eer en geweten buffelde voor de stad’. Wat het OM als criminele vriendjespolitiek bestempelde, is slechts ‘ombudspolitiek dichtbij mensen’.

              En de rechtbank volgt die redenering: verdachte afgetapte gesprekken en appjes uit het dossier en de verklaringen kunnen soms de wenkbrauwen doen fronsen, maar voor een uitgekookt plan om invloed te kopen en de ondernemers te bevoordelen, is geen bewijs.

              ,,Wie het dossier voor het eerst leest, denkt: ‘die ondernemers hebben een dikke vinger in de pap bij de partij’’, zei rechtbankvoorzitter Jacco Janssen vrijdagochtend. ,,De getapte gesprekken en appjes ondersteunen dat onderbuikgevoel. Maar als je uitzoomt, zie je: een kwade bedoeling blijkt er niet uit. De donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen. Met de beste wil van de wereld kan niet worden vastgesteld dat de positie van De Mos en zijn collega een op een door de partijdonaties is verbeterd.”

              Er waren innige banden met de donateurs en er was bemoeienis, maar het OM heeft niet aangetoond dat de donerende ondernemers ‘exclusief en evident’ voordeel kregen. Daarbij moet eventuele schimmigheid rond partijdonaties opgelost worden met nieuwe wet- en regelgeving, daarvoor is het strafrecht niet de oplossing.

              Toen rechter Janssen concludeerde dat alle verdachten vrijuit gingen, steeg er gejuich op vanaf de publieke tribune, waar veel meegereisde aanhangers en leden van de politieke partij van De Mos zaten. De hoofdverdachte kreeg tranen in de ogen, omhelsde andere verdachten, zijn vriendin, aanwezige vrienden. ,,Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld, ik heb altijd vrijspraak aangekondigd’’, zei De Mos na afloop. ,,En dan gebeurt het ook, dat is ontlading. Je wordt uitgesloten, je bent zwartgemaakt. Het was een nachtmerrie. Maar we moeten vooruitkijken. We willen weer meebesturen in Den Haag.’’



              Hoger beroep


              Andere partijen zullen daar niet happig op zijn. De Mos roept het OM op niet in hoger beroep te gaan. ,,Zie af van hoger beroep, houd die stad niet nog langer in een wurggreep.’’ Het OM beraadt zich daar nog op. Voor justitie is de vrijspraak een zware domper, de aanklagers waren overtuigd van de corruptiezaak. De persofficier van justitie noemt de uitspraak dan ook ‘teleurstellend’: ,,We vinden dat er wel genoeg bewijs is. Maar we moeten echt goed gaan lezen wat het vonnis is, ook als de emoties wat gezakt zijn.’’

              De aanklagers hadden hoog ingezet bij deze zaak en eisten bijna twee jaar onvoorwaardelijke celstraf voor De Mos, ook zou hij vier jaar lang geen wethouder mogen zijn. Het onderzoek duurde jaren, het dossier telt 15.000 pagina’s. Voor het OM bleek daaruit dat de politieke partij door de ondernemers gebruikt werd als vehikel voor winst. In ruil voor donaties in de partijkas kregen de ondernemers voorrang en voordeel.

              Maar de rechtbank gaat daar dus totaal niet in mee. Betrokken ondernemers bij lokale politiek is juist een goede ontwikkeling, stelde de rechter. ,,Die moeten niet afgeschrikt worden door een corruptieverdenking. Maar transparantie daarover is belangrijk.’’ Een nieuwe wet voor politieke partijen moet dit regelen.

              Comment


              • Ze horen de macht in Den Haag terug te krijgen, maar ja D66 he, enge partij, die gaat niet aan de kant

                Comment


                • https://www.ad.nl/politiek/om-onder-...uurd~a00936f2/

                  OM onder druk om hoger beroep corruptiezaak-De Mos te laten vallen: ‘Het heeft al te lang geduurd’


                  MET PODCASTDe druk op het Openbaar Ministerie neemt toe om de corruptiezaak rond Richard de Mos te laten vallen. Op het Haagse stadhuis snakt men naar verlossing van de kwestie, experts stellen dat een hoger beroep niet wenselijk óf weinig kansrijk is.

                  Burgemeester Jan van Zanen kijkt wel uit om op de stoel van de aanklager te gaan zitten. Maar het statement van de Haagse burgemeester is impliciet toch duidelijk: de ‘Haagse corruptiezaak’ heeft lang genoeg voortgesleept. ,,Ik ben in het bijzonder blij voor Richard en Rachid”, liet Van Zanen vrijdag na de vrijspraak van De Mos weten. ,,Hiermee komt voor dit moment een einde aan een te lange periode van onzekerheid.”



                  En het zou alleen nog maar langer duren als het OM inderdaad beroep aantekent tegen het voor de aanklagers vernietigende vonnis.

                  Vrijspraak


                  De rechtbank sprak vrijdag alle verdachten vrij van omkoping en corruptie en verweet het OM impliciet een tunnelvisie: waar de officieren van justitie alles door een corruptiebril bekeken, zag de rechter slechts een samenspel van welwillende politici en ondernemers die elkaar hielpen. De ondernemers doneerden veelal met goede bedoelingen geld aan de politieke partij-in-opbouw, de wethouders deden later erg hun best voor de vastgoed- en horecaondernemers, maar gingen daarbij niet over de schreef van het Wetboek van strafrecht.

                  Het vonnis leidt tot een schokgolf op het Haagse stadhuis: Richard de Mos wil snel opnieuw onderhandelen over een terugkeer in het stadsbestuur, andere coalitiepartijen houden de kaarten tegen de borst. Al zet de Haagse VVD de deur wel op een kier. Die partij is ‘boos’ op het OM en eist openbare ‘reflectie’ van de aanklagers.

                  Die blijft vooralsnog uit. Het Openbaar Ministerie ‘bestudeert’ het vonnis nog en overweegt een hoger beroep, liet topman van het OM Gerrit van der Burg weten bij WNL Op Zondag. ,,De rechter denkt 180 graden anders over de feiten dan wij. We zijn niet over één nacht ijs gegaan bij ons onderzoek.”

                  ‘De Mos heeft al te veel geleden’


                  Na de jarenlange verlamming van de lokale politiek en met het vernietigende vonnis neemt de druk op het OM toe om de zaak te laten lopen. Deskundigen waarschuwen dat een appel weinig kansrijk is. Hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans ‘hoopt dat het OM niet in hoger beroep gaat’. ,,Het hele proces heeft al té lang geduurd en de betrokkene heeft er daardoor er al te veel onder geleden.”


                  Comment


                  • PvdA en Groenlinks gaat toch intern niet zo gesmeerd qua samenwerking

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/politiek/ministers...voor~aca7e191/

                      Ministers hoorden van Kaag wat ze al een tijdje niet meer hadden gehoord: ‘Geen geld voor’


                      MINISTER VAN FINANCIËNMinister Sigrid Kaag (Financiën, D66) gaat bekendmaken dat de tijd voorbij is dat het kabinet met miljarden strooide. Van bezuinigen was een paar jaar lang geen sprake, maar de overheid moet weer discipline opbrengen, vindt Kaag.

                      Haar collega-ministers hoorden Sigrid Kaag de afgelopen weken iets zeggen wat ze al een tijdje niet meer van een minister van Financiën hadden gehoord, namelijk: ,,Nee. Daar hebben we geen geld voor.”



                      Het kabinet dreigt meer uit te geven dan eerder is afgesproken en dan volgens EU-regels mag. De afgelopen jaren werd dat onder het uitroepen van ‘crisis!’ nog door de vingers gezien, maar nu zet Kaag haar strenge bril weer op. En dat mag een trendbreuk heten.

                      Eerst door de coronapandemie en daarna door de ongekend hoge energieprijzen trok het kabinet de portemonnee. ,,We hebben hele diepe zakken”, zei Kaags voorganger Wopke Hoekstra, toen corona uitbrak. ,,En die mogen helemaal leeg.” Meer dan 80 miljard werd er uitgetrokken. En amper bekomen van die krachttoer, viel Rusland binnen in Oekraïne. Vorig jaar werd daarom met ongekende haast een energiepakket opgetuigd. Minister Kaag schrok er niet voor terug dat dit weleens 17 miljard euro zou kunnen gaan kosten.

                      Tot het randje


                      Eerst Hoekstra, en later Kaag, namen tot vorig jaar nog voor lief dat de overheidsschuld opliep en het begrotingstekort tot het randje steeg van wat Europese regels toestaan, namelijk 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

                      Kaag vindt inmiddels dat de overheid zich weer moet matigen. ,,We kunnen niet op de pof blijven leven”, hield ze de Tweede Kamer al voor. Eén voor één meldde ze het topambtenaren en collega-ministers de afgelopen weken: ze gaat weer streng zijn. Dat betekent vooral: bezuinigen op uitgaven. Al is het ministerie van Defensie uitgezonderd, zeggen bronnen. ,,In tijden van oorlog en in een periode dat we willen toegroeien naar de Navo-norm van 2 procent van het bbp, kunnen we daar niet snijden”, zegt een regeringsbron.

                      Gemopper


                      Maar voor het overige pakt Kaag de rol die ministers van Financiën in het verleden altijd pakten: als een bok op de schatkist gaan zitten. Zuinigheid, begrotingsdiscipline. Die boodschap kon rekenen op gemopper de afgelopen weken. ,,Zelfs hier in Den Haag lijkt men vergeten te zijn dat de bomen niet tot in de hemel groeien,” zegt een ingewijde.

                      En er zijn nogal wat kostenposten. Voor het door bevingen geraakte Groningen is in één klap 12 miljard extra uitgetrokken. Ook voor de asielopvang zijn dit jaar miljarden extra’s nodig, nu de instroom weer piekt. Echt duur is echter de stijgende rente, die op termijn 9 miljard euro extra gaat kosten. Per jaar.



                      Kaag staat niet alleen in haar nieuwe koers. In de herfst waarschuwde de Europese Commissie al dat het kabinet te veel geld in de economie pompte. En Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank, zei in maart dat het begrotingstekort ‘eigenlijk te hoog’ is. Een nieuwe klap, denk aan corona of exploderende gasprijzen, kan ons land niet aan. ,,Dan zullen we moeten bezuinigen op het moment dat de economie aan het verzwakken is.” Zijn pleidooi: doe het dan liever nu.

                      Kaag zit op precies diezelfde lijn, ze heeft als het ware het oude spelregelboekje begroten er weer bij gepakt, dat de laatste drie jaar in de kast bleef. Dat schrijft voor dat het kabinet aan het begin van een regeerperiode voor elk jaar een uitgavenplafond vaststelt en dat dit niet overschreden mag worden. Als dat wel gebeurt, moet er bezuinigd worden. Al kan op termijn meer belasting geheven worden. Dat zou Kaag nu al kunnen aankondigen: bijvoorbeeld dat de lasten voor burgers of bedrijven per 1 januari omhoog gaan, als dat in het najaar op Prinsjesdag wordt vastgesteld. Maar eerst gaat de geldkraan dicht op de eigen ministeries.

                      Comment


                      • Er moet weer bezuinigd worden want er is en wordt zoveel uitgegeven door het kabinet dat het ergens vandaan moet gaan komen

                        Comment


                        • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ins-in-klimaat

                          Voorjaarsnota: Kabinet gaat flink bezuinigen, maar investeert wel enigszins in klimaat

                          Het kabinet-Rutte IV gaat bezuinigen. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die aanstaande vrijdag officieel gepresenteerd wordt, maar waarvan de inhoud al bekend is. “De kaasschaaf is gewoon over alle ministeries gehaald” zegt een ingewijde rond de coalitie en het kabinet tegen NRC. De enige uitzonderingen zijn de armoederegelingen en defensie.

                          Er lijkt ook goed nieuws in de Voorjaarsnota te staan, namelijk dat het kabinet in elk geval op papier werk gaat maken van de bestrijding van de klimaatcrisis. Zo blijkt uit een lijst van maar liefst 120 nieuwe maatregelen onder andere dat grote uitstoters en grootverbruikers van energie daar meer voor gaan betalen. Bedrijven die veel aardgas gebruiken, moeten voortaan meer energiebelasting afdragen.

                          Andere klimaatmaatregelen zijn dat er extra wordt geïnvesteerd in zonnepanelen op huurwoningen en het isoleren van woningen in kwetsbare wijken. De kosten van deze maatregelen bedragen in totaal zo’n 28 miljard euro, waarvan het grootste deel wordt gefinancierd uit het klimaatfonds. Ook wordt er nog zo’n 5 miljard euro gereserveerd voor de ontwikkeling van kernenergie.

                          Benzine en diesel tanken wordt vanaf 2030 duurder. Daar staat tegenover dat er meer subsidie wordt uitgetrokken voor elektrisch rijden, onder meer voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s. De klimaatplannen zijn ambitieuzer dan wat is vastgelegd in het coalitieakkoord. Daarin was overeengekomen dat de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent gedaald moet worden, maar met de huidige maatregelen mikt het kabinet op een daling van 60 procent.

                          Het bedrag dat het kabinet nu zegt te investeren in het bestrijden van de klimaatcrisis, is wel nog altijd lager dan de subsidies die worden verstrekt aan de fossiele industrie. Niet bekend is of die ook worden afgeschaald, maar de kans daarop lijkt klein. De massale demonstraties van actiegroepen als Extinction Rebellion vragen om het afschaffen van die subsidies omdat het klimaat daar werkelijk mee geholpen zou zijn, maar tot nu toe lijkt het kabinet daar geen gehoor aan te willen geven.

                          Bezuinigingen
                          Omdat de rentelasten op staatsleningen gestegen zijn, de asielopvang duurder is geworden nadat deze door eerdere kabinetten-Rutte was uitgekleed, en omdat er een fors kostenplaatje kleeft aan het herstellen van de bevingsschade in Groningen, moet het kabinet ook bezuinigen. Daarmee wordt bijvoorbeeld de kinderopvang getroffen, of beter gezegd de ouders die daar gebruik van maken. Het plan was om in 2025 gratis kinderopvang in te voeren, maar dat blijkt niet haalbaar. Dat is nu met twee jaar uitgesteld.

                          Een ander kabinetsplan dat op het hakblok is beland, is het STAP-budget. Dit scholingsbudget werd vorig jaar pas ingevoerd. Werknemers en werknemers konden een subsidie van 1000 euro per jaar krijgen voor scholing en ontwikkeling. Met het schrappen bespaart het kabinet zo’n 200 miljoen euro.

                          Waar niet wordt bezuinigd is op de defensiebegroting. Vanwege de oorlog in Oekraïne is besloten niet te beknibbelen op het ministerie van Defensie. Volgens bronnen rond de coalitie wordt er ook niet gemorreld aan de potjes bestemd voor armoedebestrijding.



                          De verwachting is dat in de loop van het jaar nog veel meer zal worden bezuinigd. NRC schrijft daarover:

                          Binnen de coalitie wordt al uitgesproken dat later dit jaar opnieuw lastige keuzes gemaakt zullen worden in aanloop naar Prinsjesdag. In het voorjaar staan alleen de uitgaven centraal, tegen die tijd zullen ook hogere belastingen als optie op tafel liggen. „De verwachting is dat er meer komt, in de zomer en de komende jaren”, zegt een ingewijde. „We gaan financieel lastiger tijden tegemoet dan de afgelopen jaren.”

                          Na afloop van de ministerraad woensdag wilde minister van Financiën Sigrid Kaag niets kwijt over de inhoud. Ze reageert vrijdag pas, nadat de nota naar de Tweede Kamer is gestuurd.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...-haar-kerntaak

                            Sigrid Kaag verwaarloost haar kerntaak

                            Er is een kleine maar hardnekkige groepering die buiten de universiteitssteden weinig steun heeft in het land, maar toch iedereen in de houdgreep houdt en onze nationale portemonnee beheert: D66. In de provincies waar partijen vrij kunnen bepalen met wie ze willen samenwerken, doet D66 nul van de twaalf keer mee. Bij de verkiezingen zijn ze gehalveerd. Toch zijn ze landelijk allesbepalend. Laten we eens een lijstje maken.

                            D66 vindt de vrije pers ingewikkeld. D66-Kamerleden stellen dat hun D66-staatssecretaris de omroep ON moet stoppen, omdat hij onwaarheden verkondigt. Maar een omroep mág zaken als feit presenteren waarvan anderen zeggen dat die niet waar zijn. Je mag bij de publieke omroep vertellen dat Jezus na drie dagen is opgestaan uit de dood. Je mag vertellen dat de natuur in Nederland op omvallen staat. Anderen zullen zeggen dat je niet uit de dood kunt opstaan, of dat de natuur er best behoorlijk bij staat, maar het tegendeel mag gezegd worden. Geen ombudsvrouw (voormalig D66-Kamerlid!) zal er wat van zeggen.



                            Zolang iedereen binnen de grenzen van het strafrecht blijft, is het juist de bedoeling dat de publieke omroep pluriform is. De worsteling met dulden van andere opvattingen zag je ook bij een D66-Europarlementariër, die vrouwen die het niet eens zijn met het transgenderbeleid de toegang tot het parlement wil ontzeggen. „We kunnen niet toestaan dat ze deelnemen aan onze democratische instituties.”

                            ’s Rijks financiën zijn in handen van D66. Sigrid Kaag is Financiën gaan doen omdat zij en de spindoctors Paternotte en Sjoerdsma wisten dat Financiën na de MP de belangrijkste plek in het kabinet is, en ze dus als tweede partij die plek moesten opeisen. Maar Kaag heeft er geen affiniteit mee. Ze twittert over de ramadan en het klimaat, vliegt naar onduidelijke conferenties van ’ministers van financiën voor klimaat’, maar verwaarloost de kerntaak.

                            Bewaken


                            Die kerntaak is om – in de as met de MP als twee generalisten – samen te bewaken dat de departementen allemaal aan hun trekken komen, zodat er een balans blijft in de begroting. In plaats daarvan is de minister constant bezig met het gooien van zoveel mogelijk geld naar het onderwerp dat D66 in de formatie heeft binnengesleept: extreem hoge budgetten voor stikstof en klimaat. En ze stelt over de bezuinigingen op de rest van de begroting: „We moeten gewoon weer binnen onze marges gaan leven.” En over het klimaatbeleid: „Het gaat om het redden van onszelf!”

                            Dat laatste is ten eerste niet haar portefeuille, maar het is ook niet waar. Je kunt zeker volhouden dat ook een klein land als Nederland een evenredig aandeel moet leveren aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot, maar dat is vooral een moreel punt.

                            Onmeetbaar klein


                            Feitelijk is het gevolg op het wereldklimaat van wat Nederland doet onmeetbaar klein, terwijl het voor gezinnen in Nederland een zeer grote uitgave is (vele duizenden euro’s per huishouden). Lieftinck, Duisenberg en Kok en andere eerdere ministers van Financiën draaien zich om in hun graf als ze zouden zien hoe hun opvolger partijpolitiek bedrijft met de staatskas. Op sociale zaken wordt bezuinigd, het ov wordt duurder, maar de subsidie op de Tesla gaat omhoog!

                            Henk Nijboer, de altijd gematigd formulerende woordvoerder financiën van de PvdA, verzuchtte: „We kregen vandaag geen voorjaarsnota maar een voorjaarspuzzel, technisch de slechtste die ik in tien jaar zag.”

                            Het PBL maakt gehakt van de bestedingen van deze enorme fondsen: van de 82 uitgaven hebben volgens het PBL 25 geen zelfstandig effect, 23 hebben niet een plausibel effect en 23 zijn niet te valideren, waardoor er maar 12 van de 82 overblijven. Het geld smijten gaat door.

                            Minister Kaag veroorzaakt verder een breuk in het staande kabinetsbeleid door niet met Duitsland op te trekken tegen overdrachten van geld naar Spanje. Hierover hebben VVD en CDA, en ook minister-president Mark Rutte persoonlijk, zich altijd erg beslist opgesteld: géén overdrachten naar zuidelijke lidstaten die hun financiën niet op orde hebben. Het geeft verkeerde prikkels, en de Nederlandse belastingbetaler betaalt. Zo’n ingrijpende wijziging van het Nederlandse standpunt, op een punt dat direct raakt aan het landsbelang, kan toch niet het gevolg zijn van enkel een ministerswisseling? Misschien zou dit de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen bij de VVD.

                            De oplossing ligt voor de hand. VVD en CDA moeten eisen dat een stevig deel van in ieder geval de stikstoffondsen, 25 miljard euro – bijna vierduizend euro per huishouden – besteed wordt om de noden in het land op te vangen: koopkracht, kwaliteit van het onderwijs, zorg, veiligheid, verkeer en woningbouw. Ze moeten ook eisen dat de minister van Financiën in het conflict met Spanje alsnog Duitsland steunt.

                            Einde kabinet


                            Dat zal einde kabinet zijn. De stekker uit de coalitie trekken klinkt voor VVD en CDA misschien eng, maar zal door het electoraat meer gewaardeerd worden dan dit door D66 gedomineerde kabinet in het zadel houden.

                            Comment


                            • Het OM gaat in hoger beroep ivm eerdere vrijspraak van Richard de Mos en wethouder. Vies spel lijkt me dit.

                              Comment


                              • Dat hebben ze aangekondigd omdat ze meer tijd nodig hebben. Misschien zien ze er toch vanaf.

                                Comment


                                • zou beter zijn, want niemand vertrouwt straks de overheid nog, als ze zo door gaan

                                  Comment


                                  • Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in het strafproces tegen oud-wethouder Richard de Mos en medeverdachten.



                                    Ze hebben meer tijd nodig om het vonnis te bestuderen en nemen deze stap omdat de termijn voor hoger beroep vijf mei afloopt.

                                    Het is een politiek proces. Het Openbaar Ministerie heeft zich laten sturen door politieke motieven. Politieke partijen en politici die uit waren op macht. Als je door de rechter zo extreem te kakken wordt gezet en je gaat dan nog in beroep, ben je een hele slechte verliezer en toon je weinig respect voor de democratie en rechtspraak.

                                    Als je er niet tegen kan dat er een scheiding der machten is in Nederland moet je op 5 mei even gaan nadenken. Wat de betekenis is van 5 mei. Je mag mijn inziens dan ook geen 5 mei vieren. En al helemaal geen vrije dag hebben op 5 mei. Want onder die vrijheid valt ook de scheiding der machten.

                                    Comment


                                    • We worden al jaren op alle fronten genaaid, door de overheid, door bedrijven, de balans is totaal zoek

                                      Comment


                                      • Ranzige FvD-racist Gideon van Meijeren uit debat over racisme geknikkerd



                                        Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van het neofascistische Forum voor Democratie is uit een debat gegooid over racisme bij de politie. Dat gebeurde nadat Van Meijeren tot twee keer toe zelf ranzig racisme etaleerde. Omdat hij weigerde iets van zijn woorden terug te nemen, is hem het woord ontnomen. Het debat wordt voortgezet zonder de racist.

                                        Van Meijeren wilde in plaats van over het stuitende racisme binnen de politie praten over een incident afgelopen weekend in Amsterdam-Zuidoost. Daar werd een man door een groep jongeren in elkaar geslagen en uiteindelijk op het spoor geduwd. Van Meijeren sprak eerst over een “zwerm negroïde personen”. Nadat waarnemend voorzitter Roelien Kamminga hem daarop op de vingers tikte, besloot Van Meijeren de jongeren “negroïde primaten”.

                                        Het komt maar zelden voor dat een Kamerlid het woord wordt ontnomen. Voor Van Meijeren, die behalve racist ook een neofascistische complotdenker is, is het de tweede keer. Vorig jaar tijdens een coronadebat riep hij op tot het 'opsporen, vervolgen en opsluiten' van de mensen die verantwoordelijk waren voor het coronabeleid. Ook zijn partijleider Thierry Baudet is vorig jaar het woord ontnomen nadat hij Sigrid Kaag ervan beschuldigde een Russische spion te zijn.

                                        https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...sme-geknikkerd

                                        Comment


                                        • Ronduit stuitend!

                                          Comment


                                          • die mongool is ook niet goed in zijn hoofd en alcoholist ook nog, maar goed dat waren Pronk en v Mierlo ook (alcoholist dan)

                                            Comment


                                            • ik stel voorop ik heb niks met Gideon van Meijeren . Maar hij heeft hier wel een punt als 10 blanken een donkere medemens in elkaar trappen is het racisme.
                                              Nu schoppen ongeveer 10 donkere medemensen een blanke in elkaar gooien hem op het spoor en dat is dan geen racisme?????

                                              Comment


                                              • Je vraagt je nu toch wel af met welke belangrijke zaken in het land ze nu concreet mee bezig zijn qua beleid, ons kabinet.

                                                Comment


                                                • Zoals toeslagen ouders helpen, hun kinderen terug halen, woningnood oplossen, hervorming belastingen en belastingdienst, Vervangende inkomsten zoeken voor gestopte gaswinning enzovoort?

                                                  Comment


                                                  • Er schijnt schot te zitten in afhandeling toeslagenaffaire, echter over de door het rijk ontvoerde kinderen lees je niets

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X