Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/20...gte-vol-dedain

    Schrikbarend uit de hoogte, vol dedain

    Ze doet het zelf. Dat is nu definitief bewezen. Ze doet het zelf, ze vraagt er daarmee om en het gaat nooit meer over. Let maar op: Sigrid Kaag, zij die zichzelf hoog boven ons verheven acht, zal haar minachting jegens mensen die in haar ogen van een lagere kaste zijn, ook in de toekomst niet kunnen bedwingen.

    Sinds een maand of negen noem ik haar geen Kaagmens meer. Het werd flauw. Anderen hadden het overgenomen – en volharden er tot op de dag van vandaag in. Voor mij was het genoeg zo, al kon ik één keer, eind mei vorig jaar, na de zoveelste faux-pas van Rutte IV, de verleiding niet weerstaan om een badinerend stukje te schrijven over het vermaarde fusionrestaurant Mark & Sigrid aan het Haagse Binnenhof, waar op de menukaart niet alleen het hoofdgerecht Steak de la Mémoire Défectueuse van de chef-kok zelve stond, maar tevens het dessert Mousse d’Arrogance et Dédain de l’Homme de Kaag.



    Ach, geintje.

    Maar tjongejonge, wat vraagt onze minister van Financiën af en toe om herinvoering van de term. Zij slaagt er maar niet in om zich te realiseren dat er in de politiek – en zeker nu zij het boegbeeld van een politieke partij is geworden – een andere approach van haar wordt verwacht. Dat zij niet langer de internationale diplomate is voor wie iedereen zelfs ook in de hogere kringen diep boog. Dat zij in Den Haag niet van upstairs is en het plebs van downstairs. Dat haar thans meer bescheidenheid past. Dat zij nu als een gekozen volksvertegenwoordigster door het leven gaat en daarmee heeft te accepteren dat zij soms in debat zal moeten met collega’s die zij inferieur acht, van verwerpelijke statuur.

    Nu ook weer. Haar dialoog met PVV-Kamerlid Tony van Dijck, die aandacht vroeg voor het feit dat het aantal Nederlandse bankfilialen in twintig jaar tijd van 6000 is teruggebracht naar 400 – die zeer Nederlandse ontwikkeling had veel meer politici natuurlijk al veel eerder moeten verontrusten, omdat de mensen die zij vertegenwoordigen daar toenemende last van ondervinden – was tenenkrommend. Van Dijck gedroeg zich keurig. Hij zei inderdaad ’deze minister heeft zitten slapen’, maar bleef daarmee binnen de grenzen van het politieke debat omdat ministers ook verantwoordelijk zijn voor het beleid van hun voorgangers. Kaag reageerde daarentegen met nauwelijks verholen ergernis en arrogantie.

    Denk die stem en toonhoogte erbij: „De laatste twintig jaar heb ik chemische wapens opgeruimd in Syrië en oorlog voorkomen tussen Libanon en Israël. Ik heb ook een paar andere zaken gehad. Ik was niet in slaap gevallen, meneer Van Dijck, ik was geen minister van Financiën.”

    Enzovoorts.

    Daar was dus onze vicepremier aan het woord, andermaal niet beseffend wat de regels van het politieke spel zijn en desondanks schrikbarend uit de hoogte, vol dedain, vergeven van haat en ijzingwekkend defensief.

    Geen wonder dat die partij van haar in democratisch opzicht zo ontspoort. Goed voorbeeld doet goed volgen, zegt het spreekwoord. Het tegenovergestelde is eveneens het geval.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6614...-kaag-en-rutte

      Woedeaanval van de minister-president:
      Stevige ruzie tussen Kaag en Rutte

      DEN HAAG - Een discussie tussen premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) is vorige week uitgelopen op een stevige ruzie die eindigde in een woedeaanval van de minister-president en snel daarna excuses. Tijdens een gesprek over EU-fondsen en het vestigingsklimaat liepen de gemoederen hoog op.

      Dat bevestigen ingewijden na een bericht van RTL Nieuws over een conflict tussen de leiders van de VVD en D66. Rutte zou vorige week dinsdag tijdens een kabinetsberaad in woede zijn ontstoken tijdens een discussie over Europese gelden en het bedrijfsleven. Dat liep dusdanig uit de hand dat Kaag wegliep. Volgens een betrokkene is het inderdaad ’even hoog opgevlamd’, maar was de ruzie op basis van een misverstand ontstaan: „Ze hadden elkaar niet helemaal goed verstaan.” Rutte bood na terugkomst van Kaag ook zijn excuses aan voor de driftbui.



      Het is niet de eerste keer dat er een stevige botsing is tussen Rutte en Kaag. Tijdens de formatie van het huidige kabinet clashten de twee in de ministerraad ook over Israël, meldde De Telegraaf in mei 2021. Er ontstond een ’buitengewoon felle’ woordenwisseling, die op dezelfde manier eindigde als de recente clash: Kaag verliet de zaal en Rutte bood zijn excuses aan.

      Later in datzelfde jaar, nog altijd tijdens de stroeve formatie, was er ook nog de uithaal van Kaag naar Rutte in de HJ Schoo-lezing, waarin ze de VVD-premier betichtte van ’regelen en ritselen zonder visie’. Haagse ingewijden zien dat Rutte en Kaag tegenpolen zijn in de omgang. Velen vinden dat een politicus zich flexibel moet opstellen. Waar Rutte daar een toonbeeld van is, kan Kaag volgens betrokkenen vaak onvermurwbaar zijn. Rutte buigt dan vaak mee, maar dit keer ontplofte hij.

      Dat het tussen de twee belangrijkste mensen van het kabinet knettert, is voor het eerst sinds de formatie. Nadat Rutte en Kaag elkaar uiteindelijk vonden en samen met CDA en CU het vierde kabinet van Rutte vormden, lijken de twee ineens vier handen op één buik. De ruzie die nu aan het licht komt, is de eerste keer dat er openlijk barstjes komen in de verhoudingen tussen de premier en vicepremier. Al wordt in Den Haag ook bezworen dat er sprake is van een eenmalig conflict en de vrede alweer is gesloten.

      Comment


      • In de huidige 2e kamer peilingenis D66 gehalveerd, en min of meer het CDA ook, VVD verliest een kleine 30% aan zetels waarmee de PVV nu bijna even groot is als de VVD. SP, Groenlinks en PvdA winnen amper zetels. Zetelverlies van de coalitie gaat vooral naar de BBB, Ja21 en wat naar Volt. FvD klapt verdee in elkaar, de Dierenpartij wint wat.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/11...uk-naar-rechts

          Column Roderick Veelo

          VVD, D66, CDA en PvdA schuldig aan ruk naar rechts

          Een van de grote politieke raadsels van onze tijd is waarom de traditionele partijen de afgelopen twintig jaar hun aanhang hebben weggejaagd naar populistisch rechts. Waarom hebben VVD, CDA en PvdA hun grootste vijanden zo veel kiezers cadeau gedaan? Een podcast met presentator en columnist Sander Schimmelpenninck geeft deze week een deel van dat mysterie prijs.

          De Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart worden volgens de laatste voorspellingen opnieuw een politieke aardverschuiving. Van de coalitie gaat het CDA, vergeleken met vier jaar geleden, de meeste zetels inleveren en ook de CU verliest. Volgens de peilingen lijken VVD en D66 deze verkiezingen tamelijk ongeschonden door te komen, maar zij verliezen wel fors ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van nog maar een jaar geleden.



          De andere verliezers in de Provinciale Staten zijn de linkse oppositiepartijen GL en in mindere mate PvdA. De grote winnaars vinden we op rechts: BBB, PVV en JA21. Als deze peilingen uitkomen heeft dat niet alleen grote gevolgen voor de provinciebesturen, maar ook voor de bestuurbaarheid van het land. De coalitie levert zelf aanzienlijk in, maar lijkt ook haar gelegenheidsmeerderheid met GL en de PvdA in de Eerste Kamer kwijt te raken.

          Dat betekent dat veel (zo niet alle) nieuwe wetgeving niet meer door de Eerste Kamer komt en het kabinet de facto demissionair wordt.

          Zelfonderzoek


          ’Ruk naar rechts verlamt het land’ zou een krantenkop op donderdagochtend 16 maart kunnen zijn. Maar die ruk naar rechts is eigenlijk geen nieuws. Kiezers verplaatsen zich al jaren van links en vanuit het politieke midden naar populistisch rechts. In Nederland en daarbuiten. We zagen in 2016 de Britten kiezen voor Brexit en de Amerikanen voor Donald Trump. In Europa zit Marine Le Pen Emmanuel Macron op de hielen en regeert populistisch rechts mee in Italië en Zweden.

          Je zou zeggen, dat deze electorale migratie toch een keer moet aanzetten tot nadenken en zelfonderzoek bij de partijen die er het meeste last van hebben. Wat is de reden van de ’verrechtsing’? Waaróm keren mensen zich van ons af? Al was het maar uit eigen belang, om kiezers vast te houden en relevant te blijven.

          Wat mij verbaast is dat die introspectie gewoon niet plaatsvindt. Er lijkt geen enkele aandrang te zijn om de oorzaak van het eigen verlies of het succes van de politieke vijanden te snappen. De arbeiders vertrokken van de PvdA naar de PVV, de boeren en burgers van het CDA naar BBB, en de conservatieve liberalen van de VVD richting FvD en JA21. Dat zijn grote groepen ontheemde kiezers die over een lange periode ontevreden zijn geraakt over hoe hun wensen en zorgen zijn behandeld door hun politieke thuis.
          Alarmbellen


          De teleurstelling en afkeer is in 2018 als ’ernstig’ gerapporteerd door de commissie-Remkes en in 2021 in kaart gebracht door onderzoekers Josse de Voogt en René Cuperus in de Atlas van afgehaakt Nederland. Alarmbellen genoeg, maar de partijen voor wie deze bestemd zijn, raken maar niet onder de indruk en blijven kiezers kwijtraken.

          Verhelderend aan de podcast met de links-liberale Sander Schimmelpenninck deze week was, dat hij wel de cultuuroorlog erkent, maar die terzijde schuift als motor achter de ’verrechtsing’.

          Alles draait toch eerst om geld en ongelijkheid. Zo zegt Schimmelpenninck over de overwinning van Trump in 2016: „Mensen stemmen blijkbaar op basis van hun gewenste portemonnee. Ze denken: laat ik maar rechts stemmen, dan word ik misschien ooit rijk. Zo simpel is het volgens mij.”

          Denkfout


          De aanname dat mensen primair vanuit hun portemonnee stemmen, is niet alleen een klassieke denkfout van velen, het toont in dit geval ook aan hoe vervelend het blijkbaar is om je te verplaatsen in mensen met de ’verkeerde’ keuze. De Brexit ging niet om de handelsvoordelen van de EU, maar om take back control op het terrein van immigratie en wetgeving. De keuze voor Trump ging niet om rijk worden, maar om het behoud van blue collar banen, de illegale immigratie en het dedain van de Democraten voor de wensen en zorgen van gewone Amerikanen.

          Als dat bij gevestigde partijen na al die tijd nog steeds niet wil doordringen, dan voorspel ik het populisme nog een zonnige toekomst. „Wie zijn die mensen?” zou een échte vraag van Sigrid Kaag moeten zijn en niet de verachting voor tegenstanders die deze was.

          De verkiezingen op 15 maart betreffen onze eigen cultuuroorlog. Die gaat over de afstand tussen de Randstad en de rest, de omgang met de boeren, de gevolgen van de ongecontroleerde immigratie en het ervaren gebrek aan politieke invloed van burgers. De ’verrechtsing’ van Nederland gaat door totdat voor de echte oorzaak de ogen en oren opengaan.

          Comment


          • https://www.ad.nl/politiek/rtl-schra...-bbb~aafb0bd0/

            RTL schrapt verkiezingsdebat na gedoe om tijdstip en inwisselen CDA voor BBB


            Het traditionele verkiezingsdebat van RTL gaat dit jaar niet door. De zender en partijen konden het niet eens worden over het tijdstip en de onderwerpen. Een tweede poging om het debat in de talkshow van Jinek te organiseren mislukte omdat die redactie andere partijen wilde uitnodigen.

            Comment


            • https://www.dagelijksestandaard.nl/p...rliezen-zetels

              Peilingen! Regeringspartijen krijgen flinke klappen: D66, CDA en CU verliezen zetels

              Maurice de Hond heeft vandaag zijn nieuwe peilingen gepubliceerd, de ‘linkse wolk’ kan volgens de Hond net zo groot worden al de VVD. Treurig wel dat de 2 linkse partijen elkaar nodig hebben om toch enig succes te behalen. Het is nog maar de vraag wat er van over blijft na 15 maart. De PVV staat er ook goed voor met 9 Eerste Kamer zetels, BBB op 8 en D66 zakt weer een zetel weg.



              De regeringscombinatie tussen VVD, CDA, D66 en de CU staat inmiddels ook op 6 zetels verlies. De VVD staat op een kleine winst van 1 zetel terwijl de rest van de regeringspartijen op verlies staat. Het CDA krijgt de grootste klappen en zakt 4 zetels in de peilingen. Het vertrek van Gert-Jan Segers zorgt voor een lichte daling bij de Christen Unie, -1 zetel. De aanval die Sigrid Kaag opende op partijen als Forum voor Democratie, PVV en BBB doet ze niet veel goed. Ook D66 staat op -1. De verwachting is dat de partij van Kaag nergens de grootste zal gaan worden. We zien vooral een tweestrijd ontstaan tussen de PVV en de VVD in een aantal provincies. De SP blijft gelijk, de SGP zakt een zetel en de “overige” partijen zoals BVNL kunnen rekenen op 1 zetel. 50 plus zal compleet verdwijnen uit de Eerste Kamer volgens de laatste peilingen van de Hond.

              Forum voor Democratie staat op verlies maar daar kan nog wel eens een enorme verrassing uit komen. Ondanks het verlies in de peilingen van de Hond is de kans groot dat FvD goed zal gaan scoren. Voornamelijk de regeringspartijen zijn bang voor een onverwacht succes van Forum voor Democratie. Eerder presenteerde Forum nog een ijzersterke kandidatenlijst voor de Eerste Kamer met Johan Dessing als geprezen nummer een.



              Comment


              • Comment


                • Hij komt er wel weer mee weg. Pompen moeten ze , zit 400 miljard daar in de grond

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4233...van-veel-kwaad

                    Fakkeldrager Max van den B. duikt op bij studio Eva Jinek
                    Caroline van der Plas niet meer bij grote openbare bijeenkomsten: ’Mensen zien me als bron van veel kwaad’

                    BBB-leider Caroline van der Plas is het zat. Al eerder werd ze met de dood bedreigd, maar de laatste tijd is er een nieuwe golf aan haatberichten. De verwensingen zijn zo hevig, dat ze besloten heeft om voorlopig niet meer bij grote openbare bijeenkomsten te zijn. Ingewijden melden aan De Telegraaf dat de intimidatie van meerdere kanten komt. Inmiddels heeft ook ’de fakkeldrager’ het op haar voorzien. Van der Plas: „Er zijn gewoon mensen die mij als bron van heel veel kwaad zien.”

                    In een interview dat de kopvrouw van de BoerBurgerBeweging laatst gaf aan De Telegraaf deed ze al een boekje open over de haatberichten die op haar worden afgevuurd. „Ik ben de laatste tijd waakzamer”, vertelde ze. Het haalt de spontaniteit van de campagne af, zegt ze een kleine week later. Ze bedenkt zich wel drie keer of ze gaat flyeren op plaatsen waar veel mensen bijeen zijn.



                    In het rijtje bedreigde politici staat Van der Plas allerminst alleen. Kamerleden en bewindspersonen van allerlei politieke kleuren ervaren al langer dat lontjes bij sommige mensen steeds korter worden en de grens tussen onvrede en intimidatie en andere strafbare zaken zoals bedreiging vervaagt.

                    Onzekerheid


                    Zo kreeg CDA-minister Hugo de Jonge al eens een surveillancepost van de politie in zijn straat. Veel extra beveiliging is er ook bij D66-leider Sigrid Kaag, waar Max van den B. met een brandende fakkel op haar stoep verscheen. Zowel Kamervoorzitter Vera Bergkamp als Justitieminister Dilan Yesilgöz waarschuwde laatst dat Kamerleden en bewindspersonen steeds vaker worden bedreigd. Vorig jaar stapte een recordaantal politici naar de politie om daarvan aangifte te doen.

                    En nu is dus ook BBB-leider Caroline van der Plas de sigaar. Uitgerekend nu de politica als een speer gaat in de peilingen voor de Statenverkiezingen, steekt het weer in alle hevigheid de kop op. „Mensen gaan ver om je kapot te maken”, verzucht ze tegen De Telegraaf.

                    De intimidatie aan het adres van de BBB’ster komt volgens betrokkenen van meerdere kanten. Zo maken geharnaste klimaatactivisten haar het leven zuur. Ook zeer hevig zijn de boodschappen uit de hoek van de corona-activisten. ’Wappies’, zo willen BBB’ers ze niet hardop noemen, maar achter de schermen wel. Ze worden door hen ingeschat als uiterst onberekenbaar. Reden voor Van der Plas om publieke bijeenkomsten daarom voorlopig dan maar even uit de weg te gaan.

                    Van der Plas is ook allerminst te spreken over FvD’ers die het in filmpjes op haar hebben gemunt. Volgens haar vertellen de Forummers in zaaltjes hele en halve waarheden over haar. Gideon van Meijeren heeft ze daarop aangesproken. Niet dat het helpt, want luttele dagen later doet hij het doodleuk opnieuw. „Ik zeg dan: ’Luister Gideon, je moet je realiseren dat als jij allerlei dingen over me roept die deels helemaal niet kloppen, dat een deel van de achterban denkt: die Van der Plas, die zullen wij wel eens eventjes…’ De onzekerheid dat er iets met je kan gebeuren is gekmakend af en toe.”

                    Talkshowtafel


                    Dat ’fakkeldrager’ Max van den B. afgelopen maandag opdook bij de studio van Eva Jinek, waar Caroline van der Plas die avond aanschoof aan de talkshowtafel, heeft de zaak alleen maar verergerd. Van der Plas haalde in haar Telegraaf-interview naar hem uit omdat ze het onbegrijpelijk vindt dat de man Sigrid Kaag heeft geïntimideerd.


                    Bij de Jinek-studio probeerde Van den B. enkele dagen later bij Van der Plas verhaal te halen. De actie is door Jinek-personeel als ronduit dreigend ervaren. De politie is opgetrommeld. Studiogasten werden aan het eind van de avond met een groep beveiligers naar hun auto’s begeleid. Daarna is Van den B., die van de rechter een verbod heeft gekregen om contact te zoeken met bewindspersonen, ook nog in het Tweede Kamergebouw gezien.

                    Bij Vandaag Inside liet Van der Plas dinsdag weten dat ze besloten heeft om zaterdag het boerenprotest in Den Haag over te slaan. Dat had een thuiswedstrijd moeten zijn, maar ze durft het niet aan. „De laatste week is het weer onrustig”, verzuchtte ze. Het zijn niet de veiligheidsdiensten die haar gemaand hebben om het boerenprotest over te slaan, benadrukt ze in een reactie. „Dat heb ik zelf besloten. Ik zie wat er allemaal op me afkomt en neem het risico gewoon niet.”

                    Comment


                    • Ik ben het totaal niet met Kerrolain v/d Zeik eens maar bedreiging gaat me in ieder geval veel te ver..

                      Comment


                      • de kogel komt vaak van links....

                        Comment


                        • Originally posted by frankkinky View Post
                          de kogel komt vaak van links....
                          De kogel en agressie en vernielen komt altijd van links

                          Comment


                          • Niet altijd, wel vaak en het meest

                            Comment


                            • Debatten vd provinciale staten en dan weer met landelijke lijsttrekkers met landelijke themas, knetter....

                              Comment


                              • Comment


                                • zojuist de laatste slotpeiling van Ipsos

                                  1. BBB 13 zetels
                                  2. VVD 12 zetels
                                  3. PVV 8 zetels
                                  4. Groenlinks 8 zetels
                                  5. PvdA 6 zetels
                                  6. SP 5 zetels
                                  7. CDA 5 zetels
                                  8. D66 4 zetels
                                  9. Partijd vd Dieren 4 zetels
                                  10.JA21 3 zetels
                                  11. Christen Unie 2 zetels
                                  12. FvD 2 zetels
                                  13. Volt 1 zetel
                                  14. 50+ 1 zetel
                                  15. SGP 1 zetel

                                  Wat opvalt dat de kiezer massaal tegen klimaatmaatregelen stemt

                                  Comment


                                  • Dat wordt lastig regeren steaks als de coalitie geen steun meer heeft in de 1e kamer

                                    Comment


                                    • de EU regeert grotendeels in Nederland

                                      Comment


                                      • BBB verplettert alle politieke partijen in de verkiezingen. Val vh kabinet ligt op de loer. Stikstof wet zal nu nooit door de 1e kamer komen

                                        Comment


                                        • In ieder geval zal er wel iets moeten gebeuren, misschien uitstel maar geen afstel.

                                          Comment


                                          • misschien niet aleen bij die boeren neerleggen

                                            Comment


                                            • We worden onregeerbaar met de verwachte uitslag

                                              Comment


                                              • Inderdaad, tegenstellingen in de politiek zijn nog groter geworden aan de ene kant de BBB en daar tegenover Groenlinks/pvda

                                                Comment


                                                • Wordt nog moeilijker om dit land te besturen, gaat eerder voor meer ellende zorgen

                                                  Comment


                                                  • Dat is het nadeel van een coalitieland met teveel politieke partijen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X