Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Comment


    • https://www.dagelijksestandaard.nl/p...rbeidsmigratie

      SP-leider Marijnissen is keihard: 'Een volledige stop op arbeidsmigratie is noodzakelijk'



      SP-leider Lilian Marijnissen heeft stelling genomen in het migratiedebat. Waar de PvdA van de school, 'hoe meer migranten, hoe beter' is, denkt de SP daar anders over. Marijnissen wil namelijk een stop op arbeidsmigratie. En snel een beetje.

      "Arbeidsmigratie moet worden ingeperkt," aldus Marijnissen. Zo was ze onlangs in Limburg waar ze zag dat er huisvesting wordt gebouwd voor een groep van 600 arbeidsmigranten. Alleen is er een probleem: de dorpelingen in Sevenum wíllen die mensen daar helemaal niet hebben. Niet zo gek, want als je naar andere plekken kijkt waar er veel arbeidsmigranten bij elkaar worden gezet, dan zie je dat de buurt er altijd op achteruit gaat. Niet zo gek, natuurlijk, want het gaat vaak om mannen - mannen die aan het werk gaan, en daarna lekker bij elkaar bier zitten te hijsen. Dat zijn niet het types die in het weekend en in de avonduren lekker voor hun tuintje gaan zorgen - zeker niet als het tuintje helemaal niet van ze is en ze in een grote opvang zitten.

      "We moeten stoppen met deze grenzeloze arbeidsmigratie," schrijft Marijnissen daarom op de website van de SP. "De lusten zijn voor het grote bedrijfsleven dat er flink aan verdient, maar de lasten voor de samenleving."

      Daarbij vindt ze het belangrijk om over arbeidsmigratie zelf te spreken omdat dit een grotere bron van migratie is dan asielzoekers. "In 2004 was de voorspelling dat er jaarlijks 5.000 tot 10.000 arbeidsmigranten in Nederland zouden zijn," stelt ze terecht. "Inmiddels gaat het al om minimaal 800.000 mensen."

      Arbeidsmigratie als vloek


      Marijnissen en haar SP willen daarom dat er echt hard wordt ingegrepen. "Nu mogen mensen van buiten Europa als ‘expat’ hier komen werken als ze een bepaald inkomen hebben en mogen alle werknemers binnen de EU zonder enige voorwaarde hier komen werken. Veel ‘expats’ krijgen belastingkorting en dit drijft – met name in de grote steden – de huurprijzen in rap tempo op," aldus de fractieleider.

      En ja, dit heeft enorme impact op hele buurten én op het hele land. "In de gewone wijken worden betaalbare koophuizen voor de neus van starters weggekocht, gesplitst en volgepropt met werknemers uit Oost-Europa die niet zelden een belachelijk hoge huur moeten betalen voor een kamer," aldus Marijnissen. "Deze ongereguleerde migratie ontwricht onze samenleving en leidt tot een nóg grotere woningnood voor mensen die een huis zoeken. Steeds meer arbeidsmigranten raken dakloos als ze hun baan (en onderdak) verliezen en leiden een mensonterend leven op straat."

      Plan van aanpak


      Daarom komt de SP met een helder plan. Ten eerste moet er direct een stop komen op arbeidsmigratie. Tijdelijk, weliswaar, maar toch. Geen nieuwe arbeidsmigranten erbij.

      "Vervolgens moeten wetten en regels zo worden aangepast dat er een eind komt aan uitbuiting en slechte huisvesting van arbeidsmigranten," gaat ze verder. Vervolgens mag het langzaam weer beginnen als alles goed geregeld is, "maar dan moeten werkgevers wel eerst aantonen dat ze in Nederland langdurig niemand kunnen vinden om een vacature te vervullen en moeten ook de arbeidsvoorwaarden en huisvesting op orde zijn."

      En dat is niet alles. De SP wil ook dat de immigratie beperkt wordt vanuit de EU. Want ja, de EU en EU-regelgeving zijn samen met Big Business, uitzendbureaus en de corrupte politiek natuurlijk de werkelijke reden voor de hoge cijfers.

      "In Europa moet een discussie gevoerd worden over de grenzen van vrij verkeer van personen," stelt Marijnissen terecht. "Maar daar kan Nederland niet op wachten. Daarom moet er gebruik worden gemaakt van de noodrem. De EU moet duidelijk worden gemaakt dat de situatie onhoudbaar is geworden en dat Nederland daarom een tijdelijke stop op arbeidsmigratie invoert."

      Het moge duidelijk zijn dat de SP zich met dit standpunt keert tegen de houding van andere linkse partijen, met name van GroenLinks en de SP - de twee belangrijkste concurrenten van de Socialistische Partij. De vraag is nu: kan de SP hierdoor oude PvdA-kiezers die gebroken hebben met die partij omdat die voor massa-immigratie is voor zich winnen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 op 22 november... of is het too little, too late voor álle linkse partijen?

      Comment


      • https://www.ad.nl/politiek/joost-eer...weij~aee3d102/

        Joost Eerdmans blijft achter in JA21-fractie na vertrek Eppink en Pouw-Verweij


        JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink keert na de verkiezingen in november niet terug in de Tweede Kamer. Dat laat hij weten op X, voorheen Twitter. Hij is tijdens zijn vakantie tot die “slotsom” gekomen.



        Eppink is het tweede Kamerlid uit de driemansfractie die niet terugkeert: eerder kondigde Nicki Pouw-Verweij al aan niet verder te willen als Kamerlid voor JA21. Partijleider Joost Eerdmans blijft achter.

        Eppink schrijft samenwerking op de rechterkant van het politieke spectrum ‘erg belangrijk‘ te vinden en roept dan ook daartoe op. ,,Ik wens iedereen binnen JA21 het beste. Dank voor de prettige tijd.”

        Het is al langer onrustig binnen de partij. Een brief aan het bestuur met stevige kritiek op de gang van zaken binnen de partij was ook ondertekend door Eppink. De briefschrijvers vinden dat de macht te veel bij enkele personen is belegd. Zij pleitten voor een beginselmanifest en een partijraad die “de kaders” van de partij moet gaan bepalen.

        Comment


        • https://www.ad.nl/politiek/annabel-n...n-in~a5f3df6f/

          Annabel Nanninga wil namens JA21 de Kamerverkiezingen in


          Annabel Nanninga heeft gesolliciteerd voor de lijst van JA21 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat bevestigt zij op X - voorheen bekend als Twitter. Ze laat ook weten geen interesse te hebben in de positie van lijsttrekker. Nanninga is momenteel fractieleider namens de partij in de Senaat.


          Annabel Nanninga tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. © ANP

          ,,Ja ik heb gesolliciteerd, iets wat intern al voor de val van het kabinet bekend was dat ik dat zou doen”, twittert ze. ,,En nee ik wil geen lijsttrekker worden, de rest is aan de sollicitatiecommissie.” De politicus zegt desgevraagd dat ze geen verdere vragen wil beantwoorden.

          Meerdere Haagse bronnen melden dat niet alle leden de ambities van Nanninga toejuichen. Ze vinden het niet netjes als ze haar baan als fractieleider in de Eerste Kamer hiervoor vroegtijdig verlaat. Bovendien wordt geklaagd over haar harde toon op het gebied van migratie. Wel merkt een bron op dat er weinig alternatieven zijn nu Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink na onenigheid hebben aangegeven zich niet herkiesbaar te willen stellen voor JA21.

          Het is al langer onrustig binnen JA21. Eerder dit jaar stuurden enkele partijprominenten een zeer kritische brief naar het bestuur. Ze klaagden erover dat de macht bij de partij in hun ogen geconcentreerd ligt bij enkele personen. Ze stelden veranderingen voor om de partij professioneler en democratischer te maken. Bij een ledenvergadering zijn die plannen later omarmd door het bestuur en de leden.

          Pouw-Verweij was een van de ondertekenaars en vreesde toen dat het alleen bij woorden zou blijven. Haar onvrede was een belangrijke reden om de fractie te verlaten na de verkiezingen in november. Eppink heeft de brief ook ondertekend en heeft eveneens geen interesse in een plek op de lijst.

          Eerdmans weer lijsttrekker


          JA21 werd in 2021 opgericht en staat voor Juiste Antwoord 21, maar zijn ook de eerste letters van de voornamen van oprichters Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. De twee waren toen net vertrokken bij FvD omdat zij geen lid meer wilden zijn ‘van een partij die extremistische opvattingen duldt’.

          Bij de jongerentak van FvD gingen destijds antisemitische berichten rond en Nanninga en Eerdmans verweten partijleider Thierry Baudet dat hij nauwelijks ingreep. Ook Pouw-Verweij en Eppink, toen Europarlementariër, vertrokken om die reden bij FvD.

          Er kwamen voor de JA21-woordvoerder meer dan honderd sollicitaties binnen. Eerdmans zal ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ weer de lijsttrekker worden.

          Comment


          • Die Anabelle wordt hun ondergang

            Comment


            • Gisterenavond zomergasten gekeken waar oud 2e kamer voorzitster Arib vd PvdA te gast was. Dan zie je ook weer hoe vreemd die politiek kan werken. Zij carpoolde met Bosma vd PVV een direct enorme tegenstander qua politiek en ook die haar niet op die positie wilde hebben vanwege haar Marokkaans paspoort.

              Maar enorme goede collegas die het goed met elkaar konden vinden, persoonlijk en qua zelfde soort humor. Tijdens het carpoolen werd alleen niet inhoudelijk over politiek gesproken, wel over prive en de kinderen etc

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/18...ij-is-niet-gek

                Frans Timmermans lijkt op een ’dramaqueen’, maar hij is niet gek

                Onrust in de PvdA-kringen is nog niet voorbij. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verlaat de Kamer, omdat hij ’niet volmondig in de samenwerking tussen zijn partij en GroenLinks gelooft’. Hier rijst de vraag wie op korte termijn de verliezer van de samenwerking tussen de natuurpartijen (GL en PvdA) zou zijn. Op welke kieslijst komt Frans Timmermans terecht? Ik ga ervan uit dat hij nummer 1 op de kieslijst van zijn eigen partij zou zijn. Tegelijkertijd is hij de gezamenlijke premierkandidaat van de PvdA en GroenLinks. Timmermans is een geraffineerde politicus met sterke zintuigen voor de macht.



                Het is niet onaannemelijk dat Timmermans nummer 1 op de lijst van GroenLinks wordt. PvdA en GroenLinks zijn nog steeds afzonderlijke partijen met hun eigen structuur. Ze zijn nog niet gefuseerd. Zelfs moesten en moeten telkens de leden van deze partijen afzonderlijk stemmen op voorstellen over de verdere samenwerking. Overigens is dit niet uniek in Europa. In Frankrijk werken de linkse partijen samen bij de parlementsverkiezingen. Echter is dat niet mogelijk bij de presidentverkiezingen. De Franse sociaaldemocraten hebben altijd hun eigen kandidaat. In geval van een tweede ronde bij de presidentverkiezingen stemmen linkse partijen op de kandidaat van sociaaldemocraten. Kortom, de samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks is iets anders dan de samenwerking tussen de Franse linkse partijen.

                Premierkandidaat


                PvdA en GroenLinks zijn nog steeds zelfstandige partijen. En daardoor moeten ze hun eigen kandidatenlijst samenstellen en registreren. Wellicht denken de strategen van natuurpartijen dat Timmermans niet op de lijst hoeft te komen staan. Ook Job Cohen in 2003 stond niet op de lijst van PvdA, maar hij was wel de premierkandidaat van de PvdA. Dit concept mislukte toen en het gaat nu ook mislukken.

                Dus moet Timmermans op de lijst komen te staan. En omdat de partijen nog niet gefuseerd zijn, zal hij op de PvdA-lijst moeten komen te staan. Maar PvdA/GroenLinks hebben afgesproken dat Frans Timmermans hun premierkandidaat zal zijn. De Grondwet kent het fenomeen premierkandidaat niet. We kiezen geen premier, maar volksvertegenwoordigers.

                Interessant


                De minister-president wordt volgens artikel 43 van de Grondwet bij een koninklijk besluit benoemd en ontslagen. Wat is de functie van de minister-president? Hij of zij is de voorzitter de ministerraad, aldus artikel 45 van de Grondwet. De minister-president is eveneens verantwoording schuldig aan de Tweede Kamer. Wel is de minister-president de leider van de grootste partij in de coalitie. Frans Timmermans kan niet voor deze functie solliciteren. Timmermans kan slechts solliciteren voor de functie van Kamerlid oftewel volksvertegenwoordiger. En hier wordt het interessant: Timmermans wordt leider en lijsttrekker van de PvdA.

                Volgens het PvdA/GroenLinks-pact zullen de partijen de kiezers beloven dat als zij genoeg stemmen krijgen, zij Timmermans als premier zullen voordragen. Met met wie gaat ’premier’ Timmermans regeren? De SP gaat niet meeregeren. PvdA/GroenLinks moet dus gaan samenwerking zoeken met VVD, BBB, PVV, Omtzigt of een kleinere versie van de huidige D66. Stemmen de GroenLinks’ers hiervoor? Wat gaat straks met GroenLinks gebeuren?

                GL nog kleiner


                Het is niet ondenkbaar dat de aanhangers van de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks niet op GroenLinks maar op Timmermans gaan stemmen. Dan wordt GroenLinks nog kleiner dan nu. Daarmee maakt GroenLinks alleen maar PvdA groter die noodgedwongen met centrumrechts moet gaan regeren. Nee, dat doet Frans niet! Weliswaar lijkt Frans Timmermans op een ’dramaqueen’, maar hij is niet gek. Hij komt naar Nederland om in het kabinet te zitten en niet in de Kamer. Ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement had hij één doel, voorzitterschap van de Europese Commissie. Toen dat niet mogelijk was, heeft men hem super-vicevoorzitter gemaakt.

                Er is nog een ander probleem. Timmermans zat in het kabinet-Rutte III dat de immigratiedeal met Turkije had afgesloten. GroenLinks wilde zo’n deal niet. Ook nu zit hij in de Europese Commissie die de immigratiedeal sluit met Afrikaanse landen. Gaan de leden van GroenLinks hiermee akkoord? Nee, maar dat interesseert Frans Timmermans niet. Frans Timmermans is niet bereid om in Kamer te zitten als oppositieleider.

                GroenLinks verwart de Kamerverkiezingen met premierverkiezingen die we niet kennen. Deze fundamentele fout zal meer ellende teweegbrengen voor GroenLinks dan voor de PvdA. PvdA gaat zonder een inhoudelijk programma, maar dankzij de marketingmachine van GroenLinks groot worden ten koste van GroenLinks: de ondraaglijke’ politieke lichtheid van GroenLinks.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2096...ans-uitsluiten

                  Natuurlijk gaat de VVD de PvdA / Timmermans niet uitsluiten. Want dan is de kans op een regering nihil. In het huidige politieke klimaat lijken deze partijen op elkaar aangewezen om tot een meerderheid te komen, wetende dat de PVV nooit kan regeren meer door uitsluiting van teveel partijen voor hun. En een BBB en of lijst Omtzigt te weinig ervaren mensen heeft om te regeren.

                  Comment


                  • Ze zijn straks op elkaar aangewezen

                    Comment


                    • narcistische klimaatpope Timmermans is nu officieel voorgedragen als lijsttrekker van lijstverbinding Groenlinks/PvdA, denk dat ze overschatten daar wat de kiezer van hem vindt, en hoe hij gaat over komen in de debatten. Man is hautain, ijdel en snel ge-irriteerd. Voelt zich verheven boven het volk. Maar goed het volk (gewone) is al weggelopen bij PvdA daarom is die lijstverbinding ook nodig, pure armoede van de socialisten. En de kleinere partijen die nu hun kiezers hebben spinnen daar garen bij.

                      Comment


                      • dit krijg je als de overheid je in de steek laat mbt tot wegkijken van overlast en criminaliteit van assielzoekers:

                        https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ls-burger-gaan

                        Zogenaamde burgerwacht Ter Apel neemt recht in eigen hand, maar hoe ver mag je als burger gaan?

                        Leden van een zogenaamde burgerwacht in Ter Apel hielden onlangs twee mannen vast die op heterdaad betrapt zouden zijn bij een inbraak. Op internet gingen beelden rond van de mannen die op de grond lagen, met handen en benen geboeid met tie wraps. Dat leverde steunbetuigingen op, maar ook veel kritiek. Mag het namelijk wel om op deze manier het recht in eigen hand te nemen? Nieuwsuur zocht het uit:

                        Mogen burgers een andere burger aanhouden? Ja, zeggen de regels, maar wel onder bepaalde omstandigheden. "Zo moet het om een waarneming op heterdaad gaan", legt politierechter en emeritus hoogleraar sanctierecht Henny Sackers uit. "Je moet als het ware zien dat er bijvoorbeeld iets gestolen wordt en dan mag een burger in afwachting van de komst van de politie een verdachte burger aanhouden." Ook een burgerwacht vormen mag. "Op zich is dat niet verboden in Nederland, zo lang je je maar aan de wettelijke regels houdt."

                        Zowel burgemeesters als het ministerie van Justitie en Veiligheid keuren de eigenrichting van de burgerwacht af. Zij zeggen te snappen dat de inwoners van Ter Apel de overlast beu zijn, “maar doe aangifte bij een strafbaar feit of bel de politie in geval van nood. Neem niet het heft in eigen handen." Ook de politievakbond spreekt van een ‘ongewenst initiatief’.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1266...ntrum-ter-apel

                          Gewonde bij steekpartij in aanmeldcentrum Ter Apel

                          https://www.telegraaf.nl/nieuws/9145...zen-voor-chaos

                          Bonus voor vrijwillig vertrek verlengd
                          Stappenplan uit Oekraïne meegelifte derdelanders: ’We vrezen voor chaos’

                          Comment


                          • Originally posted by Buckie View Post
                            Ze zijn straks op elkaar aangewezen
                            Daar ben ik ook bang voor en krijgen we weer zo n half bakken water bij de wijn reger8ngsbeleid wat niet opschiet.

                            Comment


                            • coalitie van VVD, PvdA/GL en dan is de vraag wie daarbij willen en kunnen aanschuiven en of de VVD en GL/PvdA dat willen en daarna nog of dat wel werkbaar is, wordt rampzalig de verkiezingen en de formatie

                              Comment


                              • je moet er toch niet aan denken dat een Jetten, Timmermans in dit land de macht krijgen, die Jetten was al een ramp als minister

                                Comment


                                • Ach, laten we eerst maar eens gaan stemmen, zien we dan wel verder. Peilingen zijn maar peilingen...ik ben benieuwd naar de daadwerkelijke rode vakjes.

                                  Comment


                                  • peilingen zitten in grote lijnen vrij goed

                                    in Nederland is gewoon een deel wat links stemt (ca 50%) en een deel wat rechts stemt (ca 50%) en in het linkse blok en ook in het rechtse blok zie je dan de zetels onderling wat schuiven

                                    verder zijn er partijen die op bepaalde gebieden links zijn en bepaalde gebieden rechts, dus die zijn lastiger nog om mee te regeren

                                    Comment


                                    • Comment


                                      • https://www.ad.nl/politiek/hij-is-ge...nbal~a8ff746f/

                                        Hij is gestopt met vliegen, komt uit een groot gereformeerd gezin en wil het CDA leiden: dit is Henri Bontenbal


                                        Met de keuze voor Henri Bontenbal (40) hoopt het CDA een streep te zetten onder een tijd van zetelverlies en verdeeldheid. Hoe kan de natuurkundige uit een groot gereformeerd gezin het tij keren? ‘Goed na de snelle jongen van McKinsey’

                                        Vent met een visie, vriendelijk en bescheiden, tikje filosofisch, maar bovenal: een verfrissende nieuweling. Over nieuwe politiek leiders niets dan goeds, zo blijkt na bekendmaking van Henri Bontenbal als nieuwe CDA-leider. De veertiger uit Rotterdam wordt maandag officieel gepresenteerd, in aanloop prijzen partijgenoten zijn ideeën, christelijk dna, redelijke houding en hekel aan platte politieke spelletjes.

                                        ,,Mensen zien zijn benoeming echt als start voor iets nieuws, merk ik in de appgroepen”, zegt Bart van Horck van de CDA-themagroep ‘voor het redelijke midden’ Midvoor. ,,We gaan gewoon zeggen wat we vinden. Hij heeft visie.”

                                        Bontenbal (getrouwd, twee zoons) zit sinds 2021 in de Tweede Kamer en is bij de gemiddelde Nederlander onbekend. Maar toch ziet de partijtop het zitten in de natuurkundige en energiekenner. Na jaren waarin de partij zich soms opstelde als VVD-light zal Bontenbal meer naar het midden neigen. Zijn opdracht voor de komende verkiezingen is simpel: het CDA moet de schade beperken en het vertrouwen herwinnen. Als de partij tien zetels kan behouden (van de 14 nu) is dat knap.



                                        Beoogd CDA-leider Henri Bontenbal tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP / ANP

                                        Maar de nieuwe leider kan zomaar verrassen, denkt oud-GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. ,,Ik denk dat Henri’s benoeming het begin van de wederopstanding is van het CDA. Henri heeft persoonlijk ervaren wat de eindjes aan elkaar knopen betekent, hij is authentiek, niet bang om zijn nek uit te steken.”

                                        Özdil en Bontenbal groeien op in dezelfde straat in de wijk Lombardijen (Rotterdam-Zuid) in de jaren tachtig. Het is een rauwe buurt waar armoede heerst en vreemdelingenhaat soms hard binnenkomt, zegt Özdil. ,,Mijn broertje en ik werden wel geslagen en uitgemaakt voor kut-Turken. Bij het gezin van Henri waren we altijd welkom, daar stond een bordje met eten. Het was een hardwerkend gezin, gelovig. Maar zeer menselijk, echt een veilige haven.”

                                        Vader Bontenbal is cartograaf bij de gemeente Rotterdam, moeder runt het huishouden en doet vrijwilligerswerk. Een auto hebben ze niet, in huis ook geen tv, elk dubbeltje wordt omgedraaid in het gezin met acht kinderen. Nog altijd woont Bontenbal ‘op zuid’, zijn vrouw is verloskundige in de wijk Charlois. Met die afkomst, levensloop, Bontenbals karakter en visie kan de nieuwe CDA-leider hoge ogen gooien, denkt Özdil: ,,Henri heeft het, zeker na Hoekstra, de snelle jongen van McKinsey.”


                                        Al vergt het heel veel arbeid om de kiezer te overtuigen, na een periode waarin het CDA tegen zichzelf streed. Met het inhoudelijke verhaal van fatsoen, redelijkheid en solidariteit is niks mis, zeggen CDA’ers. De partij produceerde talloze visiestukken en nota’s de afgelopen jaren. Maar mensen stemmen niet op een boekenkast vol partijideologie; Bontenbal zal het CDA-verhaal moeten verkopen, het debat moeten aangaan in de soms ruige arena.

                                        Dat raakt aan zijn achilleshiel - die tegelijkertijd een grote kracht is: Bontenbal kan niet tegen politieke spelletjes. Wie op de CDA-gang van de Tweede Kamer rondloopt, kan zomaar een kreet van frustratie horen uit Bontenbals kamer als een Tweede Kamerlid van een andere partij met zijn plan aan de haal gaat. Of als een columnist een BBB-versie van de werkelijkheid in de krant schrijft - waarbij het CDA de boosdoener is. Als partijen in een debat goedkoop willen scoren, wordt Bontenbal kwaad.

                                        Lees verder na de foto

                                        Bontenbal in debat met Caroline van der Plas. © ANP / ANP
                                        Dat is geen act. In debatten baseert Bontenbal zich op feiten, hij leest veel, onderbouwt zijn betogen voor mini-kerncentrales, groene industriepolitiek of biomassa. Al verdedigt Bontenbal nu zo’n beetje als ‘laatste der Mohikanen’ biomassa als energiebron, maar wel met ‘zijn feiten’ daarbij. Dat siert hem, zeggen opponenten. Bontenbal wil zich niet neerleggen bij de conclusie dat sluwe debattrucs en strategische spelletjes bij het vak horen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat mensen zitten te wachten op een politiek van hoop tégen het cynisme”, zei Bontenbal vaker. En: ,,Ik weiger te geloven dat je alleen met ellebogenwerk politicus kan zijn.”

                                        Als hij dan toch te lang boos blijft, reageert Bontenbal zich af ‘op de piano’ of schrijft hij een lofzang op een denker, activist of politicus als Ruud Lubbers, Martin Luther King en oud-VN-topman Dag Hammarskjöld. Vooral Lubbers is een politieke inspiratiebron. Ooit kreeg hij als jonge dertiger een ongevraagd privécollege van de oud-premier bij Lubbers thuis. Duurzaamheid en milieu kwamen al vroeg bij Lubbers op de politieke radar. En klimaatverandering laat ook Bontenbal niet los. Al jaren rijdt de Rotterdammer elektrisch, vliegen doet hij sinds 2006 al niet meer. Maar ‘typisch Henri’: dat wil hij anderen niet opleggen.

                                        CV
                                        Henri Bontenbal (1982) kiest na de middelbare school voor een studie natuurkunde in Leiden. Klimaat en energie lopen als rode draad door zijn carrière, eerst als consultant, ook werkt hij een aantal jaren achter de schermen in de politiek als beleidsmedewerker van de CDA-Tweede Kamerfractie. In 2021 komt Bontenbal in de Tweede Kamer.
                                        Bontenbal stamt af van Claes Michielszoon Bontenbal, die in 1623 betrokken was bij een samenzwering tegen prins Maurits van Oranje, en daarom voor straf werd onthoofd.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/politiek/dilan-yes...d-br~a6ed95e8/


                                          Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius. © Getty ImagesDilan Yeşilgöz nieuwe lijsttrekker van de VVD


                                          Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt zoals verwacht de nieuwe lijsttrekker van de VVD, meldt de partij op de website. De demissionair justitieminister is vorige maand door de VVD naar voren geschoven als voorkeurskandidaat. Tegenkandidaten konden zich tot zondag melden. Dat is niet gebeurd en daarom staat nu vast dat Yeşilgöz de lijst aanvoert bij de Kamerverkiezingen in november.

                                          ,,Met elkaar en met onze ideeën voor Nederland, gaan we er alles aan doen om bij deze verkiezingen de grootste partij te worden”, zegt Yeşilgöz in een reactie.


                                          Eerder leek het erop dat Yeşilgöz wel een tegenkandidaat zou krijgen, toen voormalig Kamerlid André Bosman zich meldde als kandidaat. Maar hij trok zich later terug omdat het hem niet goed leek voor de partij om het aan te laten komen op een lijsttrekkersverkiezing.

                                          De politica wil Nederland ,,nog sterker en weerbaarder te maken, veiliger, welvarender en klaar voor de toekomst”, zei Yeşilgöz eerder toen haar kandidatuur bekend werd gemaakt. Ze was eerder een aantal maanden demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en Tweede Kamerlid.

                                          Yesilgöz is in 1977 geboren in de Turkse hoofdstad Ankara, is van Koerdische afkomst en kwam op 8-jarige leeftijd naar Nederland. Ze was actief bij GroenLinks, SP en PvdA voordat ze bij de VVD belandde. Inmiddels wordt ze gerekend tot de rechterflank van die partij. Als Kamerlid stond ze ook al voor de harde aanpak van de misdaad.

                                          Comment


                                          • onze nieuwe toekomstige premier? Leuk een slimme vrouw die hard tegen de misdaad optreedt, zal tijd worden, en weer een rechtse VVD 'er, wel grappig dat ze links is begonnen en daar zag dat dat niet de juiste politiek was. Een allochtone vrouw en rechts bij de VVD, hoe inclusief wil je het hebben!! En niet oud

                                            Comment


                                            • [QUOTE=clittie99;n83934 hoe inclusief wil je het hebben!! En niet oud[/QUOTE]

                                              Ze had een zwarte lesbische trans-man moeten zijn die in een rolstoel zat en down-syndroom, dat was nóg inclusieve geweest..

                                              Comment


                                              • En had jij erop gestemd

                                                Comment


                                                • nou vuurwants stemt graag op allochtone vrouwen en is tegen assielzoekers, lees ik van hem dus waarom niet hij nu op haar? en niet oud, dus Timmermans is niet zijn man

                                                  Comment


                                                  • Atje Kuiken van PVDA komt na de verkiezingen niet meer terug in de 2e kamer

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X