Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zal me niks verbazen als die gladjakker dat weer gaat lukken

    Comment


    • https://peilingen.maurice.nl/2023/03...t-zich-al-aan/

      Comment


      • ik voel aan dat Pieter Omtzigt weer een nieuw schandaal heeft ontdekt.....:

        https://www.telegraaf.nl/nieuws/1884...ef-uit-brussel

        Vraagtekens bij ’opvallende’ stikstofbrief uit Brussel

        DEN HAAG - De uitgelekte brief die de Europese Commissie deze week aan minister Van der Wal (Stikstof) stuurde, roept grote vragen op in de Tweede Kamer. Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de brief en de timing ’opvallend’ en heeft bij de Europese Commissie een verzoek ingediend om alle correspondentie rondom de brief openbaar te maken.

        In de brief herhaalde de Commissie haar standpunt over de Nederlandse stikstofaanpak. Eurocommissaris Sinkevicius (Milieu) schaart zich ’volledig achter de doelstellingen’ van stikstofminister Christianne van der Wal. Die wil de stikstofuitstoot in 2030 halveren – maar daarover is zeker na de verkiezingswinst van BBB veel discussie binnen het kabinet.

        Van der Wal was deze week op bezoek in Brussel, en bovendien heeft het kabinet donderdagavond besproken hoe het verder moet na de dreun bij de verkiezingen. „De brief komt op een zeer gevoelig moment in Nederland”, zegt Kamerlid Omtzigt. „En dat - zich mengen in binnenlandse aangelegenheden - doet de Europese Commissie niet zo snel. Zelfs als een land in acute financiële problemen zit wordt er nog vijftien keer over zo’n brief vergaderd.”

        Daarbij komt dat de brief in het Nederlands is geschreven en er geen officieel adres op staat. „Het kan, het mag, maar het is wel heel ongebruikelijk”, zegt Omtzigt, die ’niet uitsluit’ dat er ’enige vorm’ van vooroverleg heeft plaatsgevonden tussen het ministerie en de Commissie. Ook BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas is huiverig. „De EU gaat niet over 2030 of 2035. De EU ziet toe op natuurbehoud. Misschien ben ik te achterdochtig. Maar het lijkt zorgvuldig gekozen opzet. En dan ook nog gelekt?”

        Omdat Van der Wal deze week in Brussel op bezoek was bij Sinkevicius, heeft Omtzigt ook daarvan het gespreksverslag opgevraagd. Hij hoopt de correspondentie en het gespreksverslag voor het debat van komende dinsdag te ontvangen. Omtzigt zegt ook een verzoek om openbaarheid in te dienen bij het ministerie.



        Inzage


        Bronnen rond de coalitie vermoeden dat, nadat de brief donderdagmiddag is rondgestuurd naar meerdere ministeries voor een ’appreciatie’, bewust is gelekt voor het crisisberaad van het kabinet in de avond.

        Ook in Brussel kijkt men met verbazing naar de opvallende timing. Naar verluidt waren alleen Sinkevicius en zijn team op de hoogte van de brief. Dat is niet gebruikelijk bij dit soort gevoelige dossiers. De Telegraaf heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie, maar Brussel heeft nog niet gereageerd.

        Ook over de inhoud van de brief is het laatste nog niet gezegd. EU-bons Sinkevicius schrijft dat de zogeheten ’kritische depositiewaarde’ in geen enkel Natura 2000-gebied mag worden overschreden. CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt dat een ’onmogelijke eis’. Die mening deelt ook Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Hij spreekt over een ’vreemde brief’. „De strekking is dat Nederland zich aan de normen moet houden. Ja, logisch. Maar het probleem is dat Nederland zichzelf onhaalbaar strenge normen en een te strak tijdpad heeft opgelegd.”

        Van der Wal liet weten het document van Sinkevicius nog te bestuderen. Ze claimt het stuk woensdagavond te hebben gelezen. Ze noemt het ’vervelend’ dat de brief ’op straat ligt’.

        Comment


        • dit moet inderdaad onderhand toch gaan vallen, https://www.ad.nl/politiek/spanning-...ief~ab42c3f5e/

          Comment


          • Zojuist besloten, om kabinetsval te voorkomen wordt het stikstofbeleid op lager pitje gezet.

            Comment


            • gezien de peilingen van 3 dagen geleden en de laatste verkiezingsuitslag volstrekt logisch dat ze het kabinet in stand willen houden, want anders groot probleem met stikstofbeleid, want BBB en VVD worden veruit de grootste partijen zie Peilingwijzer - Laatste Peilingwijzer (tomlouwerse.nl)

              Comment


              • BBB: 28 (+27)
                VVD: 27 (-7)
                PVV: 12 (-5)
                D66: 12 (-12)
                PvdA: 12 (+3)
                GL: 11 (+3)
                PvdD: 8 (+2)
                CDA: 7 (-8)
                SP: 7 (-2)
                JA21: 6 (+3)
                CU: 4 (-1)
                ​FvD: 4 (-4)
                Volt: 4 (+1)
                SGP: 3
                ​DENK: 3
                ​50PLUS: 1
                BIJ1: 1

                peiling 28 maart Ipsos

                Comment


                • BBB: 33 (+32)
                  VVD: 19 (-15)
                  GL: 15 (+7)
                  PvdA: 12 (+3)
                  PVV: 9 (-8)
                  ​D66: 9 (-15)
                  PvdD: 9 (+3)
                  CDA: 7 (-8)
                  SP: 7 (-2)
                  JA21: 7 (+4)
                  CU: 5
                  FvD: 5 (-3)
                  Volt: 5 (+2)
                  SGP: 3
                  ​50PLUS: 2 (+1)
                  DENK: 1 (-2)
                  BIJ1: 1
                  ​BVNL: 1 (+1)

                  ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2021

                  peiling 26 maart Maurice de Hond

                  Comment


                  • Openbreken coalitieakkoord op tafel | Binnenland | Telegraaf.nl

                    Kabinet koopt tijd in stikstofdossier, CDA breekt nog niet
                    Openbreken coalitieakkoord op tafel

                    Na dagenlang overleg in crisisachtige sferen heeft het kabinet zijn zittingstermijn weer wat gerekt. Premier Rutte bezweert dat zijn ploeg het stikstofbeleid gaat ’versnellen’. Hoe dat moet gaan lukken, bleef tijdens een ingelaste persconferentie vrijdagavond onduidelijk.



                    Tegelijkertijd kondigt vicepremier Hoekstra (CDA) aan dat hij straks wil gaan heronderhandelen over datzelfde stikstofbeleid, onder meer over het jaartal 2030. Dan zou volgens het regeerakkoord de stikstofdepositie gehalveerd moeten zijn. Ook de CU voelt voor aanpassingen van bestaande afspraken. Met deze bezweringsformule hoopt de coalitie een vroegtijdig einde van Rutte-IV voorlopig te voorkomen.

                    Het kabinet sMaar hoe lang dat zo blijft, is zeer de vraag. Voor nu is afgesproken de bal bij de provincies neer te leggen. Maar uiteindelijk moeten de coalitiepartijen ook weer met elkaar om tafel om de geparkeerde impasse te bespreken. „Wij willen de stikstofparagraaf in het regeerakkoord heronderhandelen”, vertelt Hoekstra vrijdag over zijn uiteindelijke inzet. „Tegelijkertijd hebben we gezegd: laten we recht doen aan de democratische processen die in de provincies aan de gang zijn. En de gesprekken tussen boeren en natuurorganisaties over een landbouwakkoord. Ik vind het fatsoenlijk en verstandig om daar op te wachten.”

                    Kortom: eerst krijgt BBB als grootste partij in alle provincies de kans om overal stikstofafspraken te maken in de nieuw te vormen provinciebesturen. Als provinciebestuurders besluiten dat de soep niet al te heet mag worden opgediend – door bijvoorbeeld ’nee’ te zeggen tegen het doeljaar 2030 en de verplichte uitkoop van boeren – biedt dat voor het CDA mogelijk kansen bij het heronderhandelen van het regeerakkoord.
                    taat onder grote druk om een passend antwoord te vinden op de enorme verkiezingswinst van de BBB. Die partij heeft in de provincies en in de senaat flinke invloed gekregen. BBB wil op stikstofbeleid een koers varen die haaks staat op het huidige kabinetsbeleid. Met name het CDA voelt zich gedwongen om een koerswijziging af te dwingen, omdat die partij fors verloor aan BBB bij de statenverkiezingen.

                    Wanneer de formaties in de provincies afgerond zijn zouden de heronderhandelingen over stikstof moeten plaatsvinden. VVD en D66 wachten af waar Hoekstra dan mee komt. Zelf wil de CDA-leider niet veel zeggen over wat hij precies als alternatieven ziet. „Ik voel me verplicht het maximale te doen om recht te doen wat in ons land speelt”, aldus Hoekstra.

                    Stikstofbeleid staat overeind


                    Het stikstofbeleid, zoals dat is afgesproken in het coalitieakkoord, staat volgens premier Rutte nog steeds overeind. „We moeten zo snel mogelijk overgaan tot de uitvoering”, zei hij vrijdagavond na urenlang overleg. Hoe dat versnellen dan moet gebeuren, wordt vrijdagavond niet concreet gemaakt. De uitkomst is vooral dat de coalitiepartijen de stikstofbal voorlopig nog even verder voor zich uit schoppen. Die conclusie volgt na een crisisberaad dat zó lang duurde dat de premier voor het eerst in jaren zijn wekelijkse persconferentie moest afblazen.

                    Pijnpunt: na de verkiezingszege van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen wil regeringspartij CDA dat de harde stikstofdoelen in het regeerakkoord worden afgezwakt. Maar met name coalitiepartner D66 wil daar vooralsnog niet aan. Toch breekt CDA-leider Hoekstra nu niet met het kabinet. Hij kiest voor een compromis waarbij het kabinet – voorlopig in elk geval – in de benen blijft.

                    Maar hoe lang dat zo blijft, is zeer de vraag. Voor nu is afgesproken de bal bij de provincies neer te leggen. Maar uiteindelijk moeten de coalitiepartijen ook weer met elkaar om tafel om de geparkeerde impasse te bespreken. „Wij willen de stikstofparagraaf in het regeerakkoord heronderhandelen”, vertelt Hoekstra vrijdag over zijn uiteindelijke inzet. „Tegelijkertijd hebben we gezegd: laten we recht doen aan de democratische processen die in de provincies aan de gang zijn. En de gesprekken tussen boeren en natuurorganisaties over een landbouwakkoord. Ik vind het fatsoenlijk en verstandig om daar op te wachten.”

                    Kortom: eerst krijgt BBB als grootste partij in alle provincies de kans om overal stikstofafspraken te maken in de nieuw te vormen provinciebesturen. Als provinciebestuurders besluiten dat de soep niet al te heet mag worden opgediend – door bijvoorbeeld ’nee’ te zeggen tegen het doeljaar 2030 en de verplichte uitkoop van boeren – biedt dat voor het CDA mogelijk kansen bij het heronderhandelen van het regeerakkoord.


                    ’Goede uitkomst’


                    „Ik denk dat we een goede uitkomst hebben”, zei D66-leider Kaag vrijdagavond na het overleg. „We focussen op versnelling. Als het CDA vraagt om een gesprek te voeren over het openbreken van het regeerakkoord, dan staat hen dat vrij. We gaan dan het gesprek aan.”

                    CU-vicepremier Schouten zegt de houding van het CDA ’wel te begrijpen’. „Ik merk dat wij nu heel veel tijd bezig zijn met elkaar”, aldus Schouten. „Ik zie ook wel dat het allemaal nogal hoog oploopt. Maar het is belangrijk dat we nu duidelijkheid geven aan boeren en natuurorganisaties in Nederland. Daar moeten we mee aan de slag.” Schouten geeft ook aan dat haar partij wel aan de zijde van het CDA staat, al heeft ze zelf niet mede getekend voor de wens van de christendemocraten om te heronderhandelen.

                    VVD-leider en premier Rutte zegt dat zijn partij kan ’leven met het regeerakkoord’. „Wij zitten niet zo aan de jaartallen”, zei Rutte wel over de afspraak om de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd te hebben. „Voor ons is van belang om nou een keer te beginnen. En 2030 is al poreus door het advies van Remkes, dus wij vinden die discussie over het jaartal minder interessant.”

                    Burgers gevoel geven dat ze gehoord worden


                    Rutte laat ook weten dat het kabinet er werk van wil maken om burgers het ’gevoel’ te geven dat zij worden gehoord. „Mensen in Nederland hebben in te veel gevallen het gevoel dat de politiek er niet voor hen is”, stelt Rutte. Hij noemt bewoners van het platteland, waar scholen sluiten en de aanrijtijden voor politie en ambulance te lang zijn. Maar ook in ’de binnensteden’ zijn volgens Rutte problemen. „Hoe zorg je ervoor dat er in de binnensteden voldoende leraren zijn?”, vraagt hij zich bijvoorbeeld af. „Dat zijn zaken waarmee we intensief met elkaar aan de gang gaan.”

                    Ook de problemen in Groningen en het drama rond de gedupeerde toeslagenouders zijn in de drie overlegsessies - het kabinet kwam dinsdag- en donderdagavond ook al bij elkaar - volgens Rutte uitgebreid besproken. Maar daarvoor komen eveneens voorlopig geen nieuwe oplossingen. De partijen hebben besloten ’nog meer hun best te doen’ en ’out of the box te denken’ om Groningers met aardbevingsschade en toeslagenouders sneller te helpen.

                    Kaag zegt er vertrouwen in te hebben dat het kabinet overeind blijft. „We hebben allemaal de politieke wil, we zijn volwassen mensen en we willen allemaal het goede doen voor het land”, zegt de D66’er. „Je moet er samen uit willen komen. We gaan zien of we dat continu kunnen doen.” Ook Hoekstra zegt dat de coalitie een heronderhandeling van het regeerakkoord kan overleven. Dat baseert hij onder meer op het verantwoordelijkheidsgevoel dat alle partijen hebben. Maar hij tekent er meteen bij aan: „Garanties heb je nooit.”

                    Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag met het kabinet.

                    Comment


                    • Rutte gaf aan juist het stikstofbeleid versneld te willen uitvoeren.

                      Comment


                      • Originally posted by fetishsex View Post
                        Zal me niks verbazen als die gladjakker dat weer gaat lukken
                        Het is hem inmiddels gelukt😂

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/binnenland/pvda-pr...eren~a31f7a74/

                          PvdA-prominent geschokt na aanhouding partner om witwassen: ‘Grote impact op kinderen’


                          Eén van de verdachten in het witwasonderzoek rond de geldkantoren van Suri-Change blijkt de echtgenoot van een Barendrechtse oud-wethouder te zijn. Deze PvdA-prominent, die in 2021 nog in de race was voor het landelijke partijvoorzitterschap, is geschokt door de gebeurtenissen: ,,Heeft grote impact op de kinderen.”

                          Het onderzoek draait om miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten die dankzij de geldtransactiekantoren van Suri-Change zouden zijn weggesluisd uit Nederland. De familie achter het bedrijf fungeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) jarenlang als ondergrondse bankier.



                          De politie viel deze week bij zes woningen en twee bedrijfspanden binnen. Vijf mannen werden aangehouden, vier van hen blijven nog zeker twee weken achter tralies.

                          Oudere broer hoofdverdachte


                          Zo ook de 45-jarige echtgenoot van Reshma Roopram. Deze man wordt, net als de anderen, verdacht van betrokkenheid bij op grote schaal ondergronds bankieren en witwassen van crimineel geld. Zijn vier jaar oudere broer zou de hoofdverdachte in het onderzoek zijn.

                          Roopram - zij is zelf géén verdachte - laat weten dat de situatie ‘een enorme impact heeft op haar kinderen’. ,,Ik heb één huis, drie kinderen, een hond en een heel lieve man met wie ik al zeventien jaar gelukkig getrouwd ben. Mijn focus ligt bij hen.”

                          De Barendrechtse zelf werkte van januari 2011 tot maart 2018 voor Suri-Change. Ze hield zich onder meer bezig met doelgroepen die ‘niet digitaalvaardig’ zijn of geen bankrekening hebben. In diezelfde periode zat ze namens de PvdA in de Barendrechtse gemeenteraad.

                          Enkele maanden na haar vertrek bij Suri-Change werd ze wethouder. Dat bleef ze vier jaar. Als wethouder was ze onder meer verantwoordelijk voor het sociaal domein. Inmiddels werkt Roopram in de Vlaardingse Westwijk, één van de meest problematische stadsdelen van het land. Daar helpt ze mee aan een programma om de wijk, die onder meer door drugsproblematiek wordt geplaagd, vooruit te helpen. In 2021 was ze nog in de race voor het landelijke partijvoorzitterschap van de PvdA.

                          ‘Ken Suri-Change als zorgvuldig en correct’


                          Wanneer het ondergronds bankieren volgens het OM precies zou hebben plaatsgevonden, is niet helemaal duidelijk. De verdenking is in ieder geval dat Suri-Change vanaf 2017 jarenlang ‘veelvuldig heeft verzuimd om financiële transacties op tijd of überhaupt te melden’ bij de Finance Intelligence Unit (FIU). Het is verplicht om verdachte transacties en overschrijving van meer dan 2000 euro te melden in de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme.

                          De oud-wethouder laat via een WhatsAppbericht weten dat ze zich niet herkent in de ‘geschetste situatie’. ,,Ik ken Suri-Change als een bedrijf met meer dan veertig betrokken medewerkers die iedere dag hun best doen om het werk op zorgvuldige en correcte wijze uit te voeren.”

                          Volgens haar wordt er al een oordeel geveld, terwijl er nog niemand is veroordeeld. ,,Dat vind ik een kwalijke zaak.” Ze benadrukt nog maar eens dat alle vestigingen van de geldkantoren gewoon open zijn.

                          Appartement van 1,1 miljoen euro


                          In totaal legde de politie deze week beslag op 42 woningen, goed voor een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om panden nabij het Scheveningse strand, maar ook om een grote hoeveelheid appartementen in Rotterdam. Aan een van die optrekjes hangt een prijskaartje van 1,1 miljoen.

                          Het onderzoek kwam aan het rollen door informatie van het Team Criminele Inlichtingen, de geheime dienst van de politie, en de FIU. De politie zit bovenop het ondergronds bankieren van drugscriminelen, omdat het ‘onlosmakelijk is verbonden met het gebruik van grof geweld’.

                          Feit is dat een geldwisselkantoor van Suri-Change in Rotterdam-Zuid afgelopen januari nog het doelwit was van aanslagen. Binnen twee dagen tijd werd het pand beschoten én bracht iemand voor de ruit een vuurwerkbom tot ontploffing. Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot daarop de zaak tijdelijk te sluiten. Voor de aanslagen is nog niemand aangehouden.

                          -----------------

                          gevalletje links lullen en crimineel zakken vullen

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/politiek/kabinet-b...ten~ab42c3f5e/

                            Kabinet bevriest stikstofstrijd over 2030: ‘Eerst provincies en landbouwakkoord afwachten’


                            COMPROMISNa een week vol crisisoverleg is het kabinet voorlopig veilig. De coalitie koopt tijd en bevriest de onderlinge strijd over de stikstofdeadline van 2030. Provincies en kabinet kunnen dan even door met het lopende stikstofbeleid, maar de strijdbijl wordt later weer opgepakt: het CDA wil voor de zomer heronderhandelen over het jaartal 2030.

                            Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/18...-een-bende-van

                              Het kabinet maakt er een bende van

                              De naam Tjeerd de Groot viel. De D66-topper zuchtte. Moest het nou wéér over dat Kamerlid gaan?

                              Ja, de partij is blij met een parlementariër die al jaren durft te benoemen waar de schoen wringt. En dat hij daarom bedreigd wordt, is een schande. Maar ze krijgen ook wel eens genoeg van De Groot. „We dachten dat we hem een maandje opgeborgen hadden”, verzuchtte het D66-kanon. Maar nee hoor, daar was hij weer. Nu moest ineens de geurproblematiek wettelijk bestreden worden, wat direct tot irritatie in de broze coalitie en in het kabinet leidde. Want er waren al genoeg problemen om op te lossen.



                              In D66 schuurt het al langer tussen een deel van de Tweede Kamerfractie en de partijleiding. In het bewindspersonenoverleg op donderdag, waar naast ministers en staatssecretarissen ook de fracties uit het parlement vertegenwoordigd zijn, werd het aanwezigen eerder al duidelijk. Kamerleden vonden dat Sigrid Kaag zich meer als aanvoerder moest gedragen en dus ook D66-cadeautjes voor bijvoorbeeld onderwijs als minister van Financiën maar moest financieren. Maar Kaag neemt haar rol als schatkistbewaarder serieus en durfde nee te zeggen, herinnert een collega zich. Het werd haar niet in dank afgenomen.

                              Idealisten en pragmatici


                              Ook rond stikstof zijn er bij D66 idealisten en pragmatici. Zo was halverwege vorige week in de top van D66 al te horen dat men genoeg had van de eeuwige focus op het jaar 2030 in de stikstofdiscussie. Fijntjes werd erop gewezen dat het Johan Remkes was die dit had voorgesteld in een rapport en dat de coalitie dit tijdens de formatie omarmd had. Dus 2030 heilig voor D66? „Een verkeerd adjectivum (bijvoeglijk naamwoord, red.)”, bevestigde Kaag vrijdag zelfs tegen het verzamelde journaille, de verwachtingen voor haar eigen achterban alvast temperend.

                              Dat betekent geenszins dat de D66-ministers de gemaakte stikstofafspraken uit het raam willen gooien. Maar men weegt wel mee dat het kabinet op tal van andere dossiers nog steeds een D66-groengeverfde koers vaart. De partij won immers de formatie.
                              "Bij D66 schuurt het al langer"

                              „De teruggang van het CDA is wel erg, want we hebben middenpartijen nodig”, signaleert een D66-bewindspersoon. „Nu gaan die CDA-stemmen naar een one-issuepartij.” En daarmee wordt ook compromissen sluiten over voor D66 belangrijke onderwerpen in de toekomst alleen nog maar moeilijker. Nu de stekker eruit trekken kan zo bezien meer kapot maken dan de Democraten lief is.

                              Heftige dossiers


                              Of D66 later aanpassing zal slikken moet blijken. Er liggen bovendien nog allerlei andere heftige dossiers op het bordje van de coalitie, zoals klimaat en migratie. Ook daar kan het nog op misgaan de komende weken. In de partijtop wordt ingeschat dat de achterban van D66 meer stampij gaat maken over een verscherpt asielbeleid dan over stikstofmanoeuvres. Kaag zit persoonlijk naar verluidt ook steviger in de migratie-discussie.

                              Rond dat onderwerp is er overigens vanuit de VVD al eens gepolst of een tijdelijke doorstart van Rutte IV mogelijk is, mocht D66 en/of CU er om uit het kabinet stappen. Tenminste één oppositiepartij is gepolst voor eventuele gedoogsteun. Bij CDA wordt het idee eveneens herkend, maar niet realistisch geacht.

                              De politieke winst- en verliesrekening van de voorbije week is in ieder geval in het voordeel van het CDA beslecht. Onder de eigen bewindspersonen stelt men tevreden vast dat het belangrijk was om ’de bocht’ te nemen. Vrijdag was deel één van het tweeluik; het openbreken van het regeerakkoord moet straks het vervolg worden. En al die tijd draaien de door BBB-geleide provincies de koers bij richting het CDA, terwijl de partij op kan krabbelen na de desastreuze verkiezingsuitslag. Als dat al lukt.

                              Politiek verdient niet altijd de schoonheidsprijs. Rutte IV en zijn aanvoerder vallen ook dit keer glansrijk buiten de nominaties. Alles wijst erop dat het stikstofbeleid gaat veranderen, maar de minister-president beweert het huidige beleid te gaan versnellen. Hoe, dat weten ze zelfs op het ministerie van Landbouw en Natuur niet. De uitlatingen van de premier lijken zo vooral een poging om D66 gezichtsverlies te besparen.

                              Mooie beloftes


                              Dit soort management by speech komt na dertien jaar Rutte in het Torentje maar al te bekend voor. De werkelijkheid is dat zijn vierde kabinet ondanks alle mooie beloftes vooraf een bende is geworden en de bevolking een nog cynischer beeld krijgt van de politiek. Het debat over dit alles van dinsdag heeft daarmee alles in zich om uiterst pijnlijk te worden, omdat het verhaal van het kabinet aan alle kanten rammelt.

                              Toch gloort er een klein lichtpuntje voor de coalitie. Voor BBB kunnen vervroegde verkiezingen niet snel genoeg komen; voor andere oppositiepartijen is dat momenteel een minder feestelijk scenario. De PVV verliest in peilingen fors. De SP blijft kwakkelen. Bij JA21 rommelt het. Stemmenkanon Pieter Omtzigt lijkt nog niet klaar voor het lanceren van een eigen partij. En de teleurstellende statenverkiezingen voor PvdA en GL doen voorname PvdA’ers twijfelen of verdere fusievorming wel zo verstandig is.

                              Redden wat er te redden valt hoeft zo niet alleen voor de coalitie te gelden.

                              Comment


                              • Burgemeester Dijksma v Utrecht , kandidaat beste burgemeester vd wereld., ze zijn knettergek.... dat wijf sloopt juist de stad

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/politiek/oppositie...-op~a18cb16d8/

                                  Oppositie kiest na geheim beraad harde aanval op kabinet: ‘Regeer of stap op’


                                  LIVEHet kabinet ligt woensdag flink onder vuur over de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, het stikstofbeleid en onvrede in het land. ,,Dit gaat over diep wantrouwen in de overheid.”

                                  Het voor de coalitie zware debat stond eigenlijk voor dinsdag op de planning, maar dat ging niet door: premier Mark Rutte had waarschijnlijk ‘iets verkeerds gegeten’ en meldde zich ziek. Vandaag kon hij alsnog aanschuiven.

                                  GroenLinks-leider Jesse Klaver trapt fel af: ,,Deze uitslag gaf uiting aan breed gedragen wantrouwen in het kabinet. Het gaat over meer dan stikstof. Het gaat over mensen die geloven dat de overheid er niet meer voor hen is.” Hij wijst over verdwenen bushaltes, ziekenhuizen, scholen en politiebureau’s. ,,Wat gaan we nu echt verbeteren? Regeer of stap op, meneer Rutte,” zei hij, een verwijzing naar wat Rutte ooit tegen CDA-premier Balkenende zei. PVV-leider Geert Wilders zingt hetzelfde wijsje: ,,Waarom zit u hier nog? We zien een kabinet in vergaande staat van ontbinding. De kiezer heeft u een rode kaart gegeven, ga van het veld af.”

                                  BBB-leider Caroline van der Plas: ,,Hoeveel duiding over de uitslagen van de verkiezingen wil het kabinet nog hebben? Mensen zeggen: los de problemen op, of stap op.” SP-leider Lilian Marijnissen: ,,Dit kabinet is bezig met het redden van het politieke hachje, niet met het oplossen van problemen.”

                                  Toch bijt Rutte ook al fel van zich af. Farid Azarkan (Denk) houdt hem persoonlijk verantwoordelijkheid voor het ‘institutioneel racisme’ in de Toeslagenaffaire. Rutte: ,,Die opmerking is mij totaal in het verkeerde keelgat geschoten. Volstrekt onacceptabel. Dat heeft hij terug te nemen.” Azarkan weigert dat echter.



                                  Broeit


                                  De oppositie wijst er verder op dat het broeit binnen het kabinet. Vooral het CDA en D66 staan in de coalitie tegenover elkaar, en de oppositie zal hier naar verwachting dankbaar gebruik van maken en proberen hen uit elkaar te spelen. Om die reden kropen oppositiepartijen vanmorgen al even bij elkaar voor overleg. Het idee is: laten we ons op de coalitiepartijen en het kabinet richten en geen tijd verliezen door aanvallen op elkaar. Bij de fractie van PvdA druppelden oppositieleiders binnen voor het beraad. En inderdaad: in het debat vallen de oppositiepartijen elkaar niet aan.

                                  Oppositiepartijen willen zo vooral duidelijkheid, na de verwarrende persconferentie van afgelopen vrijdag. CDA-leider Wopke Hoekstra verklaarde niet 2030, maar 2035 als deadline te willen hanteren als deadline voor de stikstofdoelen. Hier wil hij het coalitieakkoord voor openbreken, maar pas nadat de Provinciale Staten hun besturen hebben gekozen. Rutte zei juist te willen versnellen, zonder concreet te worden hoe. Ook in een brief aan de Tweede Kamer bleef het vaag.

                                  Komt er geen duidelijkheid, dan kan het weleens ‘een heel spannend debat’ worden, aldus ingewijden uit oppositiepartijen. Niet alle oppositiepartijen willen verkiezingen - het land moet immers bestuurd worden, vinden ook sommigen van hen - maar de coalitie moet dan wel wat laten zien. Andere partijen hebben al een motie van wantrouwen aangekondigd. Steun daarvoor zal in ieder geval komen van FvD, JA21 en de PVV. Irritatie was er ook dat de coalitiepartijen pas intekenden voor het debat nadat alle andere partijen op de lijst stonden. Daardoor komen de vier coalitiepartijen pas helemaal aan het einde van het debat aan de beurt, terwijl de ogen toch echt vooral op hen gericht zullen zijn.



                                  Ook zal het een lang debat worden, langer in ieder geval dan waar in eerste instantie op was gerekend. BBB-leider Caroline van der Plas heeft voor alle partijen meer spreektijd aangevraagd en die is ook gegeven. Wel blijft het debat vooralsnog tussen de Kamer en de premier en vicepremiers: een verzoek om ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Stikstof) uit te nodigen, haalde geen meerderheid. Verschillende partijen wilden hen erbij hebben, aangezien een aanzienlijk deel van het debat over hun beleidsterreinen zal gaan.

                                  Het debat begint in de ochtend. Naar verwachting zal het tot in de avond doorgaan.

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/politiek/vvd-en-d6...cda~a18cb16d8/

                                    VVD en D66 houden vast aan stikstofkoers, Wilders vindt dat een ‘middelvinger naar het CDA’


                                    KIJK LIVEKabinet en coalitie liggen woensdag flink onder vuur over de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, het stikstofbeleid en onvrede in het land. Maar de fractie van de VVD houdt nog steeds vast aan de coalitiepartners.

                                    Met een salvo aan aanvallen, nemen oppositiepartijen het kabinet de maat. De gemene deler is de gedachte: dit kabinet loopt op z'n laatste benen. Om een ruzie over het stikstofbeleid (D66 wil sneller, CDA trager) te voorkomen, kwam het tot een bezweringsformule: het CDA mag later dit jaar om heronderhandelingen vragen om de stikstofreductie niet in 2030, maar in 2035 te realiseren.

                                    VVD en D66 maken in hun bijdrages duidelijk in ieder geval vast te houden aan 2030, ook al wil CDA daarover het coalitieakkoord openbreken. D66-fractieleider Jan Paternotte: ,,Ik weet niet wat, of en hoe het CDA wil gaan heronderhandelen. Dat gaan we zien. Maar het regeerakkoord staat. En dat heb ik de premier ook horen zeggen.” Hij zei al wel: ,,Ik zie niet hoe je om het doel van 2030 heen zou kunnen.”

                                    Wilders vindt dat ‘een dikke middelvinger naar het CDA’. ,,Eigenlijk zegt u: als het CDA voet bij stuk houdt, hebben we straks alsnog een kabinetscrisis.”



                                    Ze zegt dat minister Van der Wal (Stikstof) ‘gewoon doorgaat’ met het huidige stikstofbeleid. En dat ze het ook steunt dat er gewerkt wordt aan een wet waarin staat dat 2030 het jaartal moet worden dat de stikstofuitstoot gehalveerd is. Dat is juist iets dat D66 wel wil, maar CDA dus niet.

                                    ,,Het coalitieakkoord staat, en de stikstofaanpak gaat door”, maakt Paternotte (D66) duidelijk. ,,2030 is geen politieke wens, en geen doel op zich. Het is een instrument, nodig om de natuur weer beter te maken.”

                                    Hermans zei nog dat er geen uiterste datum is voor het CDA, als het gaat om tot wanneer het mag vragen om heronderhandelingen. Hermans: ,,Er ligt nu een afspraak en die staat: 2030 en twee ijkmomenten in 2025 en 2028. Ik ga mij niet laten verleiden tot een deadline aan het CDA.” Hoe het dan verder moet met het CDA? ,,Dat moet je aan het CDA vragen.”

                                    Opvallend is wel dat Rutte vrijdag sprak van ‘versnellen’ op dossiers, zoals de stikstofaanpak. Maar Hermans zegt dat dit niet in de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer stond. Hermans: ,,Ik wil ook weten wat het kabinet denkt te gaan doen.”

                                    Zowel D66 en VVD pakken het advies van Johan Remkes er veelvuldig bij. Paternotte: ,,Dat advies werd breed in de Kamer gezien als heel duidelijk en eerlijk.”



                                    Een rode kaart


                                    Maar de oppositiepartijen lieten eerder in het debat al weten weinig vertrouwen te hebben in de oplossing van het kabinet. GroenLinks-leider Jesse Klaver: ,,Deze verkiezingsuitslag gaf uiting aan breed gedragen wantrouwen in het kabinet. Het gaat over meer dan stikstof. Het gaat over mensen die geloven dat de overheid er niet meer voor hen is.” PVV-leider Geert Wilders: ,,Waarom zit u hier nog? We zien een kabinet in vergaande staat van ontbinding. De kiezer heeft u een rode kaart gegeven, ga van het veld af.”

                                    BBB-leider Caroline van der Plas: ,,Hoeveel duiding over de uitslagen van de verkiezingen wil het kabinet nog hebben? Mensen zeggen: los de problemen op, of stap op.” SP-leider Lilian Marijnissen: ,,Dit kabinet is bezig met het redden van het politieke hachje, niet met het oplossen van problemen.” PvdA-leider Attje Kuiken ziet nog geen oplossingen: ,,Het is afschuiven of vooruitschuiven. En hebben we nu nog wel een regeerakkoord? Of je gaat door op de ingeslagen weg, of je breekt het akkoord open.” Wilders: ,,Het is allemaal uitstel van executie. Het terechte einde van dit kabinet is in zicht.”

                                    Later vandaag zal premier Mark Rutte aan het woord komen, dan zal de oppositie testen hoe stevig het kabinet inderdaad nog in het zadel zit. Ook worden het CDA nog aan de tand gevoeld over de wens om het coalitieakkoord open te breken.

                                    Comment


                                    • Azarkan was aardig op dreef vanmiddag en kreeg Ritte woest

                                      Comment


                                      • Azarkan was inderdaad goed gisteren. Heerma en Paternotte verschrikkelijk.

                                        Zelfs De Haan v 50+ vond ik goed.

                                        Maar kabinet blijft voorlopig zitten voor hoelang het duurt....

                                        Comment


                                        • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...wege-nazi-vlag

                                          Neofascistisch FvD-Kamerlid Van Houwelingen beboet vanwege nazi-vlag

                                          Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie), bekend van het bedreigen van zijn collega-politici met tribunalen, heeft een boete gekregen van 450 euro wegens het verspreiden van een nep-foto. Dat is volgens het OM belediging. Op de foto waren ministers Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid) en Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken) te zien die zogenaamd een nazi-vlag wapperden. De twee deden aangifte en het OM opende in december een onderzoek.



                                          Op de originele foto staat de ministers bij een vlag van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Van Houwelingen deelde via Twitter eerst een bewerkte foto waarop de vlag een nazi-symbool had gekregen. Na een storm van kritiek verving hij die afbeelding door een gefotoshopte communistische vlag.

                                          Comment


                                          • Comment


                                            • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...an-rutte-nabij

                                              In de wandelgangen van Den Haag lijkt de val van Rutte nabij

                                              Kee & Van Jole bespreken de sfeer in de Haagse wandelgangen waar woensdag een debat werd gevoerd over het Groninger gasschandaal. Peter Kee legt uit dat het debat is tussen Kamerleden onderling. De parlementariërs bespreken het eindrapport van de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. "Maar je kunt aan het debat wel aflezen welke kant het straks uit gaat als in mei met het kabinet wordt gedebatteerd." Volgens Kee richten alle pijlen zich op Rutte. "En dan rijst de vraag moet hij het veld ruimen? Dat zou in theorie kunnen maar niemand zit nu op verkiezingen te wachten."



                                              Van Jole wil het nog wat duidelijker krijgen maar Kee wil zich er niet concreter over uitspreken. Kee is het niet eens met de stelling van Van Jole dat Hans Vijlbrief (D66), de staatssecretaris van Mijnbouw, designated victim is en geofferd zal gaan worden. "Niemand is ontevreden over Vijlbrief en hij zal nooit in zijn eentje opstappen." Maar wat dan het hele kabinet weg? Dat ziet Kee ook weer niet gebeuren.

                                              "Het valt op dat in de media en de Haagse wandelgangen de eventuele val van het kabinet de laatste dagen wel steeds vaker ter sprake komt, in allerlei verbanden", stelt Van Jole. Kee beaamt dat maar wil er toch niet duidelijker op in gaan.

                                              De twee hebben het ook over de ontmoeting tussen EU-vicepresident Frans Timmermans en Tweede Kamerlid Caroline van der Plas. Kee is zeer te spreken over haar optreden en vertelt dat hij met haar sprak in de zogenaamde rokershoek van het parlement waar politieke nicotinejunkies elkaar treffen. Van Jole werpt tegen dat in zijn ogen Van der Plas is ingepakt door Timmermans. "Ze prees Brussel maar heeft niets binnengehaald."

                                              Ook de relatieproblemen tussen PvdA en GroenLinks komen aan bod. De sociaaldemocraten willen in sommige provincies vest in bed duiken met BBB. GroenLinks ziet daar niets in. Is er sprake van polyamorie of hangt er alweer een scheiding in de lucht?

                                              Tot slot gaat het nog even over de angstcultuur binnen FvD die dit weekend door het AD naar buiten werd gebracht. Kee vertelt dat Baudet voor de parlementaire journalistiek uitgerangeerd is. Ze zien hem amper nog staan als hij passeert terwijl dat vroeger anders was. Van Jole wil weten hoe dat dan precies zit. Waarom plaatsten de media Baudet eerst wel op een voetstuk maar is een schandaal nu plots niet meer interessant? Er volgt kort een ongemakkelijke discussie.

                                              Comment


                                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...og-bij-de-pvda

                                                BOOS duikt in het schandaal rond ex-Kamerlid Gijs van Dijk en ontdekt leugens en bedrog bij de PvdA

                                                In een aflevering van bijna een uur probeert Tim Hofman in BOOS te ontrafelen wat zich heeft afgespeeld in het schandaal rond Gijs van Dijk. Hij trok zich in februari 2022 na klachten terug als Kamerlid. Er volgde een onderzoek waaruit bleek dat de klachten over Van Dijk aannemelijk waren. Maar een paar maanden later bood de partij plots excuses aan en volgde er een regeling waarin hij een schadevergoeding kreeg toegewezen en er beloofd werd een nieuwe baan voor hem te zoeken. Hoe kon dat gebeuren?

                                                BOOS ontdekt dat er niet voor het eerst over Van Dijk werd geklaagd. Oud-PvdA leider Lilianne Ploumen bevestigt in de uitzending dat er problemen met hem waren binnen de fractie omdat hij herhaaldelijk loog over zaken, die verder niet met privé-relaties te maken hadden.

                                                Tijdens een reconstructie merkt BOOS dat Van Dijk met grote regelmaat onwaarheden spreekt. De redactie wordt ook plots benaderd door mensen die zeggen dat BOOS het onderzoek moet staken. Al die personen waarschuwen dat de kunstenares Tinkebell "niet te vertrouwen" zou zijn. Tinkebell is indertijd als enige naar buiten getreden in het schandaal. Zij had langere tijd een relatie met Van Dijk totdat ze er bij toeval achter kwam dat hij een andere relatie en gezin had. Tinkebell is echter niet degene die BOOS benaderd heeft. Het programma baseert zich op de verklaringen van andere slachtoffers van Van Dijk.

                                                Tim Hofman merkt dat er een netwerk actief is dat aangestuurd wordt door Van Dijk zelf, die beschikt over uitstekende contacten in de media, bij de vakbond FNV waar hij een hoge functie heeft bekleed en binnen de PvdA. Het programma heeft een appje van Van Dijk weten te bemachtigen waaruit blijkt dat hij ook een geheime relatie had met huidig PvdA-leider Attje Kuiken. Die relatie zou inmiddels beëindigd zijn.

                                                BOOS wil partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent om een toelichting vragen maar die houdt angstvallig de boot af. De makers kiezen er daarom voor haar met een draaiende camera op te zoeken. Sent wijst alle vragen af, beweert in voortdurend contact te staan met de slachtoffers en op hun verzoek niets te kunnen zeggen. BOOS checkt dat bij de slachtoffers. Zij weten van niets.

                                                Uit de excuses die de partij onder druk van Van Dijk maakte steeg de indruk op dat de klagers hun klachten verzonnen dan wel overdreven hadden. BOOS laat zien dat voor die indruk iedere grond ontbreekt. Wel bevestigt de uitzending wat het onderzoek ook al concludeerde, namelijk dat Van Dijk niet de waarheid spreekt.

                                                Rijst de vraag waarom de partij voor Van Dijk door het stof ging. De uitzending gaat daar niet op in. Maar kort voordat in het najaar van 2022 de excuses gemaakt werden verliet Khadija Arib als gevolg van een heel ander conflict plots de Tweede Kamer. Volgens de wet zou Gijs van Dijk de vrijgekomen zetel opnieuw kunnen innemen. In een uitzending van EenVandaag kondigde hij destijds aan dat te overwegen. De partij wilde die situatie vermoedelijk koste wat kost voorkomen en gooide om de fractie te redden de slachtoffers voor de bus. Zonder excuus, zonder pardon.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2005...t-van-het-land

                                                  Analyse: juist nu behoefte aan daadkrachtig bestuur
                                                  Kortsluiting tussen Den Haag en de rest van het land

                                                  ’Luisteren is iets anders dan horen.” Een vrouw, 42 jaar, figureert met dit citaat anoniem in het SCP-rapport over hoe het gaat met Nederland.

                                                  Haar woorden impliceren kortsluiting tussen Den Haag en de rest van het land. Over de beloftes van een kabinet met ’nieuw elan’ dat volgens het coalitieakkoord zou ’omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’. Stikstof, woningen, klimaat, zorg, veiligheid; de hemel zou bestormd worden door Rutte IV.



                                                  Uit het rapport blijkt dat Nederland er te weinig van merkt. Het document is een verdrietig feest der herkenning; de trend is onder meer in opiniepeilingen het afgelopen jaar immers allang duidelijk geworden.

                                                  Onderzoek in opdracht van De Telegraaf wees al uit dat 77 procent van Nederland vindt dat de politiek te veel met zichzelf bezig is in plaats van met het oplossen van problemen.

                                                  De omgekeerde vlaggen en grote overwinning van BBB bij de Statenverkiezingen toonden ook al opvallend grote onvrede met de richting waarin het land opgaat.

                                                  Zelfs de incompetentie van bepaalde ministers, waar de NOS rond die stembusgang al over berichtte, valt terug te vinden in dit SCP-rapport.

                                                  De signalen worden in Den Haag gehoord, verzekerde onlangs de premier nog. Of er ook naar geluisterd wordt is een tweede.

                                                  Toegegeven, de oorlog in Oekraïne is een niet-opgezochte maar ook voor Nederland bepalende gebeurtenis, waar onder meer de energiecrisis en de torenhoge inflatie uit is voortgekomen. Dat het SCP constateert dat mensen zich zorgen maken over hun financiële situatie en daarvoor naar de politiek kijken is in dat licht geen verrassing. Voor elk kabinet zou dit een grote opgave zijn geweest, dat hangt niet per se samen met de huidige coalitie.

                                                  De onderzoekers merken wel dat burgers juist in een tijd van veel grote problemen de behoefte hebben aan een daadkrachtig bestuur, dat niet alleen noodzakelijke keuzes durft te maken maar ook nog eens goed uitlegt waarom die keuzes gemaakt worden. Dan moet je het wel eens zijn over het verhaal. Als dit kabinet tot op het hoogste niveau al publiekelijk verdeeld is over de koers van het land, zoals rond stikstof blijkt, hoeft het niet te verrassen dat de bevolking er weinig vertrouwen in heeft dat het goed gaat. Of zal komen.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1477...ste-in-peiling

                                                    VVD voor het eerst in jaren niet meer de grootste in peiling

                                                    DEN HAAG - Voor het eerst in zes jaar is de VVD niet de grootste partij in de peilingen. In de nieuwste zetelpeiling van I&O Research is BBB groter dan de VVD. De liberalen hebben nu 34 zetels in de Tweede Kamer en scoren er nu virtueel slechts 19 zetels. Ten opzichte van de laatste peiling, in februari, levert de VVD vijf zetels in.





                                                    De laatste keer dat de VVD niet de grootste partij in de peilingen was, was in januari 2017. Toen scoorde VVD 25 virtuele zetels, eentje minder dan de PVV.

                                                    BBB, de partij van Caroline van der Plas, zou momenteel veruit de grootste worden in de Tweede Kamer met 31 virtuele zetels. Een ruime verdubbeling (+17 zetels) ten opzichte van de laatste peiling van februari 2023. En dertig zetels meer dan in de huidige Tweede Kamer.

                                                    Behalve de VVD verliest ook de PVV vijf zetels in vergelijking met de peiling van februari. Naast BBB boekt Volt ook duidelijke winst (+4). De coalitie zou nu gezamenlijk 40 zetels behalen. Dat is de laagste score voor Rutte IV sinds haar aantreden.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X