Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.briefjevanjan.nl/aan-farid-azarkan-7/

    Aan Farid Azarkan

    Meneer Azarkan,

    Mocht Telegraaf-verslaggever Wierd Duk ooit met acht kogels in zijn lichaam, doorgesneden keel en een met een mes in zijn buik gestoken brief op straat worden gevonden, dan moeten we niet vergeten hoe het haatzaaien tegen de beste man allemaal begonnen is.

    Bij Sander Schimmelpenninck.

    Die probeert nu al jaren, met steun van facilitaters als de Volkskrant en ‘Vandaag Inside’, om Duk weg te zetten als een rechtsextremistische activist, vermomd als journalist van De Telegraaf.

    Maar u bent ook geen lieverdje.

    Sterker: u kopieerde gisteren op Twitter letterlijk de woorden van Volkskrant-columnist Schimmelpenninck.


    Waarbij u niet alleen de aanval op Duk opende, maar ook op de complete redactie van De Telegraaf.

    Een redactie waarop in 2018 een aanslag werd gepleegd, waarvoor hoofdverdachte Bilal el H. onlangs in hoger beroep tot elf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

    Dit schreef u:




    Dus een Tweede Kamerlid beschuldigt de complete redactie van De Telegraaf van opruiing en haatzaaien en maakt verslaggever Wierd Duk tot belangrijkste target door de woorden van Schimmelpenninck te kopiëren.

    Om het woord ‘levensgevaarlijk’ maar eens te vermijden: niet chic.

    Nu staat op ‘opruiing’ volgens artikel 131 van het Wetboek van Strafrecht een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en op ‘haatzaaien’ volgens artikel 137b een gevangenisstraf van maximaal een jaar voor amateurs en van twee jaar voor mensen die het beroepsmatig doen.

    Niets staat dus een aangifte tegen De Telegraaf en Duk in de weg (of eentje van De Telegraaf of Duk tegen u, overigens).

    Maar dat is helemaal uw bedoeling niet.

    U gooit bewust de best bewaakte mediaredactie van Nederland voor de hongerige wolven (en Wierd Duk in het bijzonder).

    Ik dacht: laat ik ook eens kijken wie zo’n haatzaaiende tweet van u nou eigenlijk liken.

    Drie dingen vielen me daarbij op.

    Ten eerste: heel veel ouderwetse Hollandse jongensnamen.



    Arjan, Gerard, Frits (van D66 uit Gilze-Rijen), Michiel, Hans, Marco, Dick, Roland, Bart (docent op de Haagse Hogeschool), Kees-Joost (IC-arts), Jos, Jan, Teun, enz. enz.

    Ten tweede: geen echt bekende namen.

    Tenzij je, zoals ik, de linkse activist Piet Lekkerkerk nog kent als eindredacteur van het lik- en slijmtijdschrift ‘Vorsten’.

    Verder alleen Volkskrant-cartoonist Jos Collignon, het door D66 wegens seksueel dubieus gedrag afgedankte Tweede Kamerlid Sidney Smeets, Schimmelpenninck zelf uiteraard én Sjoerd van der Wouw.

    Die laatste is (vind ik dan) een naam uit de categorie ‘met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’. Want Sjoerd van der Wouw (momenteel campaigner bij Wakker Dier) kennen we natuurlijk allemaal nog als… de collega van Volkert van der Graaf bij Vereniging Milieu-Offensief. Volkert, de man die verantwoordelijk was voor de moord op Pim Fortuyn, die – net als Schimmelpenninck en u nu doen met Duk – nogal werd gedemoniseerd door politici en journalisten.


    Ten derde: nauwelijks Marokkaanse namen.

    Ik kwam tussen de meer dan duizend likes op uw tweet welgeteld één Badr en één Ahmed tegen.

    Maar wellicht is dat te verklaren uit het feit dat uw achterban gisteren na de overwinning van jullie nationale voetbalelftal op België te druk was met andere dingen.

    Niet met feesten, wat je van geciviliseerde mensen zou verwachten, maar met het slopen van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

    Dat las ik althans vanochtend in De Telegraaf.

    Haatzaaipodium De Volkskrant zal er dan wel iets van “relletjes” met “jongeren” van maken.

    Waarbij één rozenperkje is vertrapt.

    Door een boze oude witte man die zijn pitbull op die arme “jongeren” afstuurde.

    Enfin, laten we hopen dat Schimmelpenninck en u met jullie opruiing en haatzaaien niet net die ene gek hebben geactiveerd die bereid is om Wierd Duk de Theo van Gogh-behandeling te geven.

    Groet,

    JanD

    Comment


    • ja inderdaad, scherp geschreven en gezien

      Comment


      • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ijdt-door-rood

        Gideon van Meijeren moet vrijdag voor de rechter verschijnen, meldt het AD. De politie hield het fascistische Kamerlid eind vorig jaar aan omdat hij op een snorfiets door rood reed. Op dat moment had hij ook geen rijbewijs: dat had de rechter hem eerder al ontnomen.

        Van Meijeren kan maximaal veertien dagen cel krijgen, omdat hij toch is gaan rijden zonder rijbewijs. Een dergelijke straf noemt hij tegenover het AD “buiten proportie”. In het verkiezingsprogramma van Forum staat dat de partij recidivisten juist eerder en langer wil vastzetten.

        Het Forum-Kamerlid lijdt aan achtervolgingswaanzin. Tegenover het AD zegt Van Meijeren dat hij het idee heeft dat hij “op een hele hinderlijke manier door de politie gevolgd wordt”. Volgens hem doen agenten dat vanwege zijn politieke overtuigingen. Om die reden weigerde hij ook mee te werken aan een blaastest nadat de politie hem eerder in 2021 staande hield.

        Forum bepleit in het verkiezingsprogramma “veel meer steun aan de politiemensen op straat”.

        Comment


        • In de nieuwe peilingen voor de 2e kamer qua zetels van Maurice de Hond zakt VVD weg naar maar 21 zetels, maar blijven ze nipt de PVV voor met 1 zetel. 3e partij staat JA 21 diecdus veel zetels wegpakt bij VVD en wat bij CDA en FvD. 4e partij blijft verrassend goed doen de BBB die vooral zetels weg haalt bij CDA vanwege anti boerenbeleid vh kabinet. PVV en JA21 pakken zetels weg bij VVD vanwege giga stroom asielzoekers en miljarden pompen in klimaat.

          daarna komen partijen in de marges zoals Groenlinks, D66, PvdA en CDA. Grootste deel vd burgers zijn dus tegen asielbeleid, klimaatbeleud en antiboerenbeleid. Links verliest toch terrein juist ondanks dat dit midden rechts kabiner een links beleid uitvoert. Bijzondere ontwikkelingen dus. Fvd is bijna weggevaagd, nog maar 2 zeteltjes over dus wappie ideeen hebben weinig kiezers achter zich.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/15...-de-democratie

            Opinie
            D66 bezoedelt de democratie

            Soms gebeurt er iets dat de democratische afbraak door dit kabinet perfect illustreert. Iets dat laat zien hoe terecht de angsten van veel burgers zijn dat Rutte IV Europese belangen boven Nederlandse belangen stelt. Dat gebeurt als de democratische besluitvorming in eigen land buitenspel wordt gezet, omdat het kabinet in Brussel iets wil doordrukken. We zagen het de afgelopen weken rond de motie over de Europese digitale identiteit. De Tweede Kamer zei nee, het kabinet zei in Brussel ja. En een videoclip vol desinformatie was de trap na van Rutte VI.

            Nu eerst die identiteit, een soort Europese DigiD. Op papier oogt die handig. Net zoals je met de DigiD in een seconde toegang hebt tot overheidsdiensten, zou een Europese variant voor gemak in de EU zorgen. Maar dit instrument is buitengewoon gevoelig voor fraude en manipulatie. De dataopslag is niet goed geregeld, gegevens kunnen verhandeld worden en de vrijblijvende deelname is een wassen neus. De EU kent evenveel bestuursculturen als lidstaten en dan gaat het mis. Je zal maar je paspoort verliezen in de Oostelijke Karpaten en op het politiebureau van Bozieni-de-Sus een tirannetje aantreffen die blaffend je EUdigiD opeist, waarvan het gebruik volgens hem in Roemenië allesbehalve vrijwillig is. Grootstedelijke perikelen zijn er ook, als je je bij een vliegveld, sollicitatie of opleiding in het buitenland ineens alleen digitaal mag identificeren, omdat vrijwilligheid nooit ingebouwd is in hun systeem. Wat mis kan gaan, zal misgaan.



            Identiteit


            Gelukkig is de Tweede Kamer alert: die nam vorige week een motie aan tegen een Nederlands ’ja’ voor deze slordig in elkaar gezette identiteit. Maar dat liet het kabinet koud. Het aan Brussel gedienstige besluit lag al klaar, dus meldde staatssecretaris Van Huffelen op vrijdagavond (!) aan de Kamer dat de motie niet wordt uitgevoerd. Kort daarna stemde ze in Brussel in. Alsof het parlement in Den Haag niet bestond, alsof het uitgesloten was van controle van de Europese besluitvorming. Deze schoffering kreeg nog een verbluffend staartje: er verscheen een muzikaal opgefleurde videoclip waarin Van Huffelen, huppelend door Brusselse wandelgangen, met leugentjes strooide. ’Vandaag hebben de Europese lidstaten met elkaar besloten over hoe de digitale Europese identiteit eruit moet komen te zien. (...) De kern is dat ik namens Nederland heb ingebracht dat we blij zijn met een aantal thema’s die wij hebben ingebracht. Maar ik weet ook dat het Nederlandse parlement kritisch meekijkt.’ De vertaling: ’Vandaag heb ik besloten te doen alsof Nederland ook besloten heeft, terwijl ik weet dat de Tweede Kamer daarmee niet instemt. De kern is dat ik namens D66 heb ingebracht dat we blij zijn, terwijl ik de afwijzende motie van het parlement genegeerd heb. Ik weet wat de Tweede Kamer wil: dat ik in Brussel aangeef dat het parlement het besluit van de regering niet steunt. Heb ik niet gedaan.’

            Arrogantie


            Tegenover deze arrogantie heb je het doortastende SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij laat niet los als ze onrecht en onrechtstatelijkheid ruikt. Prompt onderstreepte ze in de Kamer dat het kabinet met deze actie niet alleen de positie van Kamerleden beschadigt, maar ook hun invloed op Europese besluitvorming torpedeert. Ze vroeg een debat met de staatssecretaris aan. Drie keer raden wie daartegen stemden. Juist. Onze o zo democratisch gezinde coalitiepartijen.

            Toch is het niet uit te sluiten dat de D66-staatssecretaris daadwerkelijk meent namens Nederland te spreken: het Nederland dat in de onderbuik van D66 leeft. Er bestaan namelijk twee Nederlanden. Het werkelijke Nederland met al zijn onvolkomenheden, verscheidenheid, gezonde en ongezonde polarisatie, dat snakt naar transparantie, vrijheid en respect voor democratische besluitvorming.

            Daarnaast is er een Nederland van de arrogante bestuurders die menen dat zij alleen weten wat goed is voor land en burger en dat zij alleen dat mogen bepalen, met minimale inmenging van het parlement. Dat fictieve Nederland is een van democratische processen losgezongen entiteit, dat de arrogante bestuurders misbruiken voor machtsbehoud en hun concurrentiepositie op de buitenlandse topbanenmarkt. Dat fictieve Nederland is niet de plek waar je een menswaardig bestaan voor je kinderen en kleinkinderen kunt verwachten, maar een slinkende schatkamer vol belastinggeld in handen van incapabele en kwistige ministers die steeds vaker kiezersbedrog plegen, terwijl ze weigeren verantwoordelijkheid af te leggen en onderzoek naar hun wanbeleid blokkeren.

            Bestuurscultuur


            Die arrogantie mag je vooral D66 verwijten. Omdat zij de grootste mond hebben over democratische vernieuwing en een transparante bestuurscultuur. Hun praktijken staan daar haaks op. De partijresolutie ’Democratie Nu’ barst van de wazig geformuleerde voorstellen voor democratieversterking. O ironie, één daarvan betreft de Kamer: de parlementaire cultuur die meerderheden de overhand geeft dient te veranderen. In de praktijk komt dat er dus op neer dat D66 de Kamer kaltstelt.

            Het is D66 geraden niet meer te vingerwijzen naar extremistische partijen die opruiende antidemocratische taal uitslaan. Die zitten te raaskallen in de lamgeslagen oppositie, D66 heeft daarentegen de macht en bezoedelt actief en bewust onze eeuwenoude democratie. Dan ben je geen rechts-extremist, maar evengoed een gevaar voor een vrij en liberaal land.


            Comment


            • Petitie gestart voor invoering kiesdrempel van drie zetels: https://www.ad.nl/politiek/petitie-g...tels~a97b8586/

              Denk goeie zet als dit er door komt, de initiatiefnemers hebben duidelijk goede argumenten. Hoewel je nieuw geluid wel de kans moet geven, gaat dit nu wel te ver. De helft van de partijen heeft minder dan 5 zetels, en de ministers moeten elke keer weer opdraven voor die kleine partijen die met one-liners dan steeds proberen een headline en aandacht te halen.

              Comment


              • maar maakt dat kans? denk dat de huidige politiek zich zelf indekt....

                Comment


                • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ouwelingen-fvd

                  OM start onderzoek naar neofascistisch Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD)



                  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar het neofascistische Kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie. Die had eind september via Twitter een gefotoshopte afbeelding verspreid van twee ministers met een nazivlag. Van Houwelingen wordt verdacht van smaad.

                  Die ministers, te weten Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid) en Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken) deden daarop aangifte. Op de originele foto staat de ministers bij een vlag van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Van Houwelingen verspreidde eerst een bewerkte foto waarop de vlag een nazi-symbool had gekregen. Na een storm van kritiek verving hij die afbeelding door een gefotoshopte communistische vlag.

                  Van Houwelingen probeerde later zijn actie goed te praten, door te zeggen dat hij de rollen een keer wilde omdraaien. Omdat zijn partij die zich veelvuldig bedient van nazi-retoriek vaak met het nazisme in verband wordt gebracht, wilde hij dat ook eens bij een andere partij doen. Noch het CDA, noch D66 zeggen te streven naar een “blank Europa”, roepen op tot “tribunalen” voor journalisten en politici, en grossieren in antisemitisme, zoals Forum voor Democratie.

                  Na de tweets van Van Houwelingen vroeg D66 al om schorsing van het FvD-Kamerlid. Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte had Van Houwelingen met zijn tweet de gedragscode geschonden die voorschrijft dat Kamerleden zich moeten onthouden van gedrag dat ‘het gezag of de waardigheid van de Kamer in ernstige mate’ aantast.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/financieel/...d-zit-muurvast

                    Zorgen en plezier op Eindejaarsborrel VNO-NCW
                    Ondernemers: ’Nederland zit muurvast’

                    Een van de mooiste recepties van het jaar is de Eindejaarsborrel van VNO-NCW. Steevast in haar prachtige Malietoren. Dit jaar op de zesde etage met uitzicht op het gelijknamige protestveld. Hoewel de zorgen over ons land niet onbeproken bleven, hadden de gasten van voorzitter Ingrid Thijssen en haar MKB-collega Jacco Vonhof vooral plezier.

                    „Ha, Sjaak, gefeliciteerd met je zoon”, verwelkomde bouwbaas Maxime Verhagen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, wiens zoon Jacco burgemeester van Barneveld is geworden. „Weet je dat de SGP daar tien zetels heeft”, antwoordde de trotse landbouwvoorman. „Ja, ik vind dat jouw zoon ook een echte SGP-uitstraling heeft”, grapte de oud-minister over NS’er Jacco van der Tak, net als zijn vader een CDA-er.



                    Iedereen verheugde zich op Kerstmis: „Dat ga ik vieren met mijn ouders en schoonouders”, vertelde minister Karien van Gennip, wier vader Jos bijna twintig jaar CDA-senator was. „En ik verheug me erop mijn zoons weer te zien, die studeren in het buitenland”, zei Ingrid Thijssen.

                    Kippen


                    Behalve veel SGP’ers heeft het Veluwse dorp vooral ook veel kippen. Daar kende Sjaak van der Tak nog wel een anekdote over: „De zoon van de Japanse keizer was een aantal jaren geleden in Nederland, waar een hele tour langs innovatieve bedrijven voor hem was geregeld. „Maar hij wilde alleen naar de kippenboeren in Barneveld.”

                    De gedoodverfde opvolgster van VVD-leider Marc Rutte, Edith Schippers, haalde schaterend herinneringen op aan haar VNO-tijd met haar toenmalige collega Annemarie van Oorschot, die de werkgeversorganisatie trouw is gebleven, onder andere als voorlichter van VNO West. „Ik heb hier een leuke tijd gehad”, bekende de DSM-president, die VVD-lijsttrekker wordt bij de Senaatsverkiezingen in 2023.

                    Familiebedrijven


                    Vroeger ging het VNO-lidmaatschap in familiebedrijven van vader op zoon maar dat is nu niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor grote ondernemingen.



                    Chipsgigant NXP is wel verbonden aan VNO. Directeur Maurice Geraets zit zelfs in het bestuur, als afgevaardigde van metaalbazenbond FME. „Wij hebben nog nooit zo’n goed jaar gehad”, vertelde hij aan zijn collega van meubelbrancheclub CBM, Karst Wouda. „De hoge omzet komt door de schaarste. Maar we vragen geen hogere prijzen.”

                    Innovatiesubsidie


                    Karst Wouda, directeur van interieurinrichtingbedrijf Zwartwoud in Groningen, vond dat economische crises bij het bedrijfsrisico horen en tegelijkertijd ook nieuwe kansen schiepen. Maurice Geraets was het met hem eens. Hij vond dan ook dat de energieprijscompensatie van het Rijk aan het bedrijfsleven beter in innovatiesubsidie kon worden gestoken.

                    Schaatsen


                    „Ik sta morgenochtend vroeg op om te gaan schaatsen op de Weerribben in Overijssel”, meldde de Rotterdamse havenbaas Allard Castelein aan voorzitter van Energie-Nederland, Cora van Nieuwenhuizen. De oud-minister, wier lobbyverbod op het EZ-minsterie volgende maand afloopt, had het druk met gastekorten, prijsplafonds en energietransitie.



                    Net als de gastheer en gastvrouw ergerde ze zich aan de trage besluitvorming van de (lokale) overheid. „Bijvoorbeeld over de uitkoop van piekboeren”, verzuchtte Ingrid Thijssen. „Zo blíjft alles vastzitten.” Jacco Vonhof ging met zijn leden de dingen voortaan onderling regelen, van innovatie tot het aannemen van ’nieuwe Nederlanders’. „We wachten niet meer op steun van het kabinet.”

                    Ruimtelijke-ordeningsplan


                    Het laatste woord was aan bouwbaas Maxime Verhagen, die met pensioen gaat en wordt opgevolgd door Rekenkamerpresident Arno Visser: „We hebben behoefte aan een ruimtelijke-ordeningsplan: Hoe ziet Nederland er in 2035 uit? Waar komen woonwijken, natuur, wegen, openbaar vervoer en hoeveel migranten kunnen we aan? Nu zit het land muurvast. Net als het kabinet. Er komt niets uit zijn handen.”

                    Comment


                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...rtij-alliantie

                      Omtzigt wil niets te maken hebben met nieuwe partij Alliantie


                      Pieter Omtzigt is op geen enkele manier betrokken bij de nieuwe partij Alliantie. “Ik ben en word geen bestuurslid of kandidaat”, schrijft het Kamerlid op Twitter. “Wanneer ik er zelf klaar voor ben maak ik duidelijk hoe mijn eigen politieke toekomst eruit ziet”, aldus de voormalige CDA’er.

                      Alliantie profileert zich niettemin als een club ‘vrienden van Omtzigt’. De partij, die zichzelf een “brede volksbeweging” noemt, wil volgend jaar aan de verkiezingen meedoen in drie provincies: in Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant.

                      De initiatiefnemers zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het CDA. In een analyse op Joop.nl fileerde Han van der Horst hun plannen. Het programma van Alliantie blinkt uit in vaagheid. Zo hoopt de partij zoveel mogelijk zwevende kiezers met sympathie voor Omtzigt aan te spreken.

                      Comment


                      • nou heb er een hard hoofd in dat ze in het nieuwe jaar in Den Haag eens verstandigere besluiten gaan nemen.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...eter-luisteren

                          Linkse kader moet beter luisteren

                          Het lijkt alsof links door het weglopen van het electoraat te murw is geworden om zelfs nog maar een richtingenstrijd aan te gaan over herstel. Je kunt je de vingers blauw schrijven, dat hebben de PvdA-partijideoloog René Cuperus en Josse de Voogd gedaan in hun boek Afgehaakt Nederland, dat doet elke week Martin Sommer in de Volkskrant, ik doe in de grootste krant van Nederland mijn best, maar er gebeurt helemaal niets. Geen reactie.

                          Wat je hooguit soms terug hoort, zijn argumenten ad hominem, op de persoon, of altijd dezelfde procedurele reactie. Waarom zei je dat niet toen je minister was? Die laatste vraag heb ik meermalen beantwoord: ten eerste heb je als minister geen ruimte om iets te zeggen wat niet in lijn is met het regeerakkoord en het verkiezingsprogramma van je partij. Bovendien is het probleem juist dat de PvdA de regering in ging met 38 zetels en eruit kwam met 9 zetels over; die neergang zou juist voor wie er bij was reden moeten zijn om te heroverwegen.



                          Toch moet er een onderliggende ideologische reden zijn voor het complete onvermogen van de sociaaldemocratie om zelfs maar het debat te voeren. Dat onvermogen schuilt hem in een woord om goed bij stil te staan: populisme.
                          Klimaatplannen


                          Populus is Latijn voor ’volk’, het Griekse woord is ’demos’. De gevoelswaarde verschilt per taal. Democratie is positief. Er wordt tegenwoordig wel iets aan geknabbeld; de Democraten66 en GL zouden de democratie onder curatele willen stellen omdat anders hun klimaatplannen niet ongewijzigd worden doorgevoerd.

                          Het woord Volk heeft twee kanten. Volk klinkt dubieus door associaties met het Derde Rijk, misschien omdat het Duitse woord ook ’Volk’ is. Tegelijkertijd heette de krant van links Nederland Het Volk, na de oorlog Het Vrije Volk. Die krant heeft het niet overleefd omdat de lezers overstapten naar de Volkskrant. Allemaal zonder negatieve bijklank.

                          Maar dan de Latijnse versie: ’populus’, en populisme. De dikke Van Dale zegt:

                          ”(negatief) politieke stroming die een sterke band tussen leiders en volk voorstaat en die zich vooral richt op wat de mensen graag horen.”

                          Twee elementen: een sterke band tussen leiders en volk, en zeggen wat mensen graag willen horen. Ik ben lid geworden van de PvdA toen de partij 53 zetels had, en Joop den Uyl de leider was. In mijn Lelijke Eend heb ik in campagnetijd Den Uyl rondgereden in de Leidse arbeidersbuurten: De Kooi, Noord, Groenoord. Zeker was er een sterke band tussen de leider en het volk. Onze Ome Joop werd op handen gedragen. Hij was een bekakt pratende intellectueel, maar men vertrouwde erop dat hij het opnam voor de gewone vrouw of man.

                          Sterke band


                          Op basis van de biografie van De Gedrevene van Dik Verkuil is er geen reden om Den Uyl enorm te idealiseren. Waar het hier om gaat is dat hij haarscherp in de gaten had dat je als bestuurder moet zorgen dat er geen onverantwoorde dingen gebeuren, maar wel tegelijk een sterke band met de achterban moet opbouwen.

                          En dan dat tweede: zeggen wat de mensen willen horen. De essentie van democratie is dat mensen stemmen op volksvertegenwoordigers die doen wat zij willen. Mensen naar de mond praten, dingen zeggen waarvan je weet dat ze niet waar zijn, is verwerpelijk. Maar dat betekent niet dat je aan je laars moet lappen wat de mensen vinden.

                          De wensen van de bewoners van de betere buurten, samen pakweg 10-20% van de bevolking, en de meerderheid van het electoraat zijn verschillend. De lijstjes zijn bekend: de meerderheid wil de eindjes aan elkaar kunnen knopen, onderwijs waar kinderen echt wat leren, goede zorg, veilige buurten, goed openbaar vervoer, beperkte immigratie.

                          Transseksualiteit


                          De 10-20% wil geen kerncentrales, consuminderen, grootschalige landbouw stoppen, kinderen bijpraten over transseksualiteit. ’We gaan allemaal met minder moeten toedoen’ zeggen de rijke lui Kaag, en Rosenmöller. Het heeft voor de PvdA geen zin om in de publiciteit een kleine beetje op te schuiven, de enige weg is fundamenteel andere keuzes maken.

                          Is dat populisme? Natuurlijk niet. Populisten en democraten volgen allebei wat het volk wil, alleen als je het ermee eens bent noem je het democratie, en anders noem je het populisme.

                          Het is altijd zo geweest dat linkse politici zelf hoogopgeleid waren. Dat was al zo ten tijde van de SDAP: ’Schoolmeesters, Dominees en Advocaten Partij’. Maar de houding moet zijn: het is een voorrecht om te mogen opkomen voor de mensen die het financieel of qua schoolprestaties minder getroffen hebben dan jijzelf. Het is je taak als sociaaldemocratisch politicus om heel goed te luisteren naar de mensen. Het huidige linkse kader staat enorm op zenden. ’We moeten het kennelijk beter uitleggen’. Ze zouden beter moeten luisteren.

                          De enige weg omhoog voor de PvdA is dat men het begrip ’volksvertegenwoordiging’ niet als een populistisch negatief begrip beschouwt, maar weer gaat staan voor de gerechtvaardigde wensen van de verloren achterban.

                          Comment


                          • Geert Wilders begint nu ook opeens dingen over het 'World Economic Forum' te roepen. In andere mate dan wat de FVD doet, maar hij zet wel duidelijk een stapje in de richting naar de wappies: https://twitter.com/geertwilderspvv/...45054722048002

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/36...-onbestuurbaar

                              DE KWESTIE: KIESDREMPEL
                              De Kwestie: ’Verhoog de kiesdrempel, ons land wordt zo onbestuurbaar’

                              AMSTERDAM - De reacties op de eerste De Kwestie van 2023 zijn wisselend. Vooruitblikkend op de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart keert de discussie over de politieke en bestuurlijke daadkracht in ons land weer terug. Moet er een hogere kiesdrempel komen ten behoeve van die daadkracht? Als het aan het gros van de reageerders ligt komt er een hogere kiesdrempel in Nederland. „Ons land wordt zo langzamerhand onbestuurbaar.”



                              „Ja helemaal mee eens.” Reageerder De Waarheid weet het zeker: „ons land wordt zo langzamerhand onbestuurbaar. Wat als het zo doorgaat, krijgen we dan 150 partijen? Dat kan niet de bedoeling zijn. Een minimum van 5 zetels zou goed zijn.” Frits Frisseblik sluit zich bij De Waarheid aan. „Natuurlijk moet die kiesdrempel omhoog. De splinterpartijen hebben geen inhoudelijke kennis of specialisten aan boord om iets zinnigs te kunnen bijdragen.” Mar08 ’roept al jaren’ dat er geen splinterpartijen meer bij moeten komen. „Verlaat je de partij? Dan moet je je zetel inleveren. Maximaal 10 partijen! Het is nu gewoon een grote chaos met al die partijen.” En daar is ook Pascal _Nijsten het mee eens. „Het aantal partijen is veel te hoog. Daardoor kan het gebeuren dat de VVD nog steeds veel macht heeft. ’Ruim 2 miljoen mensen hebben VVD gestemd’, heeft Rutte eens geroepen. Hij was er zo trots op.... Maar het betekent ook dat een hele grote meerderheid anders heeft gestemd. Die grote meerderheid kan echter geen vuist meer maken door die versplintering.”

                              Marinka2019 is het helemaal niet eens met de voorgaande reageerders en ziet de kiesdrempel het liefst helemaal verdwijnen. „Geen kiesdrempel. De kieswet kent niet eens partijen. Wij stemmen op een persoon, niet op een partijkameraad.”

                              Stemgerechtigde leeftijd


                              Reageerder Bvdr is van mening dat er meer moet veranderen dan alleen het invoeren van de hogere kiesdrempel. „Afgezien van een hogere kiesdrempel, zou ik graag zien dat de leeftijd van het stemmen verhoogd wordt. Want wat weet een 18-jarige nu van de wereld? Het heeft nog nergens geen kaas gegeten. Ik denk dat 25 jaar een betere leeftijd is om stemrechten te krijgen.” Daar is VWingerden het niet mee eens. „Denk alleen al aan die enorme groep studenten die ook recht op een stem moeten behouden omdat zij ook hun eigen belangen nastreven.”

                              Andre_van_rossum is sceptisch. „Het vertrouwen in de regering grenst aan nul, en juist deze regering wil met een kiesdrempel komen. Dat kan geen toeval zijn.” Verder vindt van Rossum „dat we minder naïef moeten zijn en moeten beseffen dat politici naast een land regeren met name bezig zijn om hun positie te beschermen”.

                              Genuanceerd brengt Leen_van_nieuwenhuijzen1947 zijn antwoord. „Ik vind dit niet zo eenvoudig te zeggen temeer daar kleine of zelfs eenmanspartijen soms ook klein zijn begonnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar BBB en of als Pieter Omtzigt met een eigen partij zou komen.”

                              Nico Niemand heeft zaterdag de reactie geplaatst die kan rekenen op het meeste ’respects’ van medereageerders. „De kiezer is de drempel. Elke partij is klein begonnen. En we hebben er in het verleden velen zien komen en gaan.” Nico geeft in zijn reactie premier Rutte nog even een veeg uit de pan. „Ik vind dat je beter paal en perk kan stellen aan het aantal keren dat men minister en minister-president mag zijn. Twee keer is zat.”

                              Comment


                              • https://www.ad.nl/politiek/kabinet-r...heid~a05f452b/

                                Kabinet-Rutte IV ploetert voort: ‘Wordt het jaar van de waarheid’


                                1 JAAR RUTTE IVEen jaar zit het vierde kabinet-Rutte nu. Menig criticaster had na de dramatisch verlopen formatie niet verwacht dat die verjaardag zou worden gehaald. Maar dit jaar wordt pas écht spannend.

                                Geen cent gaven de oppositiepartijen voor de toekomst van het kabinet toen het een jaar geleden aantrad. En nu het zich opmaakt voor het tweede regeringsjaar, zijn de verwachtingen nog steeds even negatief.

                                Zelfs de oppositiepartijen waarvan het kabinet regelmatig kan rekenen op steun voor zijn beleid, zijn negatief. ,,Er zit geen team, ik vind het los zand’’, oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Of ik denk dat de rek eruit is bij dit kabinet? Heeft de rek er ooit ingezeten?’’, zegt SGP-leider Kees van der Staaij.

                                Er is ook wel aanleiding om te voorspellen dat dit kabinet er niet lang meer zit. Er wachten de regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie een aantal pittige uitdagingen. Dit voorjaar moet er overeenstemming worden gevonden over de oplopende tekorten op de begroting. Waar de VVD wil bezuinigen, voelt bijvoorbeeld D66 daar niets voor.



                                Hoofdpijndossiers


                                Een aantal hoofdpijndossiers zijn vorig jaar over de jaarwisseling heen geschoven, maar moeten nu wel worden aangepakt. Zo is er tijd gekocht in het stikstofdossier door Johan Remkes maanden aan een bezweringsformule te laten werken, maar zullen er komend jaar pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt waar minimaal één regeringspartij het niet mee eens zal zijn. Hetzelfde geldt voor maatregelen om de migratie aan te pakken, ook iets waar de vier het maar niet over eens kunnen worden.

                                En dat nemen van moeilijke besluiten komt ook in een periode dat de coalitie - dit voorjaar - zware politieke averij dreigt op te lopen. Als de peilingen er niet naast zitten, krijgen alle vier de coalitiepartijen klop bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Dat betekent dat de minderheid die de regeringspartijen al heeft in de Eerste Kamer alleen maar groter zal worden, waardoor ze nog meer afhankelijk worden van oppositiepartijen die hen hun wil zullen proberen op te leggen.

                                ,,Dit wordt het jaar van de waarheid’’, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. ,,We hebben veel strijd gehad afgelopen jaar over stikstof, klimaat en asiel, dat raakte de gevestigde belangen. Nu moet het gebeuren, nu gaan we het zien.’’

                                Comment


                                • https://www.parool.nl/nederland/na-d...ormd~b262c7c7/

                                  Na de gebeurtenissen in Brazilië klinkt (opnieuw) de vraag: kan de Tweede Kamer worden bestormd?


                                  De bestorming van het Capitool in de VS dwong Nederland al tot de vraag: kan zoiets hier ook gebeuren? Die vraag is alleen maar prangender geworden na de gebeurtenissen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, waar Bolsonaro-aanhangers het centrum van de macht belaagden.

                                  De schrik was groot toen Gideon van Meijeren, Kamerlid voor Forum voor Democratie, in november zinspeelde een ‘vreedzaam’ protest dat de regering omver zou moeten werpen. Of zo’n scenario reëel is, analyseert met name de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

                                  Eind vorig jaar schreef de NCTV dat hier ook een ‘groep anti-overheidsextremisten’ zich vanuit een ‘fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel’ tegen de overheid keert. Die groep groeide als ‘radicale onderstroom’ van het coronaprotest, maar grijpt nu ook de stikstofdiscussie en het boerenprotest aan om hun onvrede te uiten. Complottheorieën over hoe het World Economic Forum de wereld heimelijk zou besturen, bieden daarbij ‘zingeving en houvast’ in een ‘complexe wereld’, constateert de NCTV. En kunnen ‘leiden tot vurig verzet tegen de gevestigde orde’.
                                  Geen homogene groep


                                  In mei werden nog drie mannen veroordeeld omdat ze complotverhalen verspreidden over een satanisch pedofielennetwerk en kindermoorden in Bodegraven. Datzelfde trio bedreigde ook RIVM-baas Jaap van Dissel en premier Mark Rutte. Over rechtsextremistische kringen zijn er zorgen, omdat daarin wordt opgeroepen tot een rassenoorlog om te voorkomen dat politici witte Nederlanders ‘vervangen’ door immigranten. Volgens de NCTV zoeken ‘kleine groepjes neonazi’s’ elkaar op voor ‘fysieke trainingen’ om klaar te zijn voor die oorlog.

                                  Tegelijk is er nuance: de groep waar anti-overheidssentiment postvat, is geen ‘homogene groep’, maar bestaat uit een ‘kleine twintig online’ fanatieke opruiers, tien- tot vijftigduizend mensen die hen online als aanhangers volgen en ongeveer honderdduizend ad-hocaanhangers.

                                  NCTV’er Pieter-Jaap Aalbersberg vindt die aantallen op zichzelf niet verontrustend. Wel de aanvallen (in woord, online) op ‘democratische instituten’ als de rechtspraak, de media, politie en de politiek. Tegelijk zei hij recent nog: “Ik heb een groot vertrouwen in het midden van Nederland, dus ik denk niet dat we naar een burgeroorlog meanderen.”

                                  Comment


                                  • https://nos.nl/artikel/2459461-oud-j...ing-criminelen

                                    Oud-Justitieminister Ferd Grapperhaus zwaar beveiligd om dreiging criminelen


                                    Voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wordt zwaar beveiligd vanwege een "ernstige dreiging" vanuit de zware georganiseerde criminaliteit. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht van Het Parool. De krant meldt dat de dreiging uit de hoek komt van Jos Leijdekkers, ook bekend als Bolle Jos.

                                    Leijdekkers staat sinds mei vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst van meest gezochte criminelen. Grapperhaus wordt sinds enkele weken beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

                                    Het Amsterdamse Openbaar Ministerie zegt alleen dat de dreiging lijkt te komen uit de georganiseerde misdaad.

                                    Compagnon Leijdekkers


                                    Leijdekkers wordt gezien als kopstuk in de cocaïnehandel in Nederland en België, die voor een belangrijk deel verloopt via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van drugsgeld en het plegen van excessief geweld. Zo zou hij betrokken zijn bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. Die verdween in oktober 2019 nadat ze in een auto was gestapt bij haar woning aan de Zuidas in Amsterdam.



                                    Het Parool noemt het 'saillant' dat Leijdekkers het gemunt heeft op Grapperhaus. In september vorig jaar werden in de regio Den Haag drie Nederlanders opgepakt vanwege de dreiging rond de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne. Later werd nog een vierde Nederlander aangehouden, die een aansturende rol zou hebben gehad bij een plan de minister te ontvoeren.

                                    De Vlaamse crimineel Flor Bressers, de compagnon van Leijdekkers, wordt genoemd als opdrachtgever voor het ontvoeringsplan, schrijft de krant. Van Quickenborne wordt in België al langer beveiligd.

                                    De huidige minister van Justitie Yesilgöz, de opvolger van Grapperhaus, noemt het verschrikkelijk dat hij wordt bedreigd. Op Twitter wijst ze erop dat Grapperhaus "belangrijke stappen heeft gezet tegen de georganiseerde misdaad". Yesilgöz wil niet ingaan op de aard van de dreiging en de getroffen maatregelen. Maar ze benadrukt dat de veiligheidsdiensten "keihard" werken aan zijn veiligheid. "We zullen gezamenlijk een vuist moeten blijven maken tegen nietsontziende criminelen."

                                    Comment


                                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-huisjesmelker

                                      PvdA-raadslid Rotterdam blijkt eigenaar tientallen huurwoningen, waaronder sterk verwaarloosde



                                      Update onderaan

                                      Een gemeenteraadslid van de PvdA in Rotterdam blijkt eigenaar te zijn van tientallen huurhuizen. Een van die panden kwam in het nieuws vanwege de schokkende omstandigheden waaronder de huurders daar wonen. De lokale omroep Open Rotterdam onthulde in september:

                                      Schimmel op de muren, stank, lekkage, nauwelijks meubels en geen koelkast. Zodra je binnenkomt bij dit Litouwse gezin in Rotterdam-Zuid, komt de schimmellucht je tegemoet. Met z’n vieren wonen ze op 60 vierkante meter in een huis waar al tientallen jaren geen onderhoud is gepleegd. “Mijn schoonmoeder huilt elke dag om onze situatie.”

                                      Nu blijkt dat het bewuste pand eigendom is van PvdA-raadslid Narsingh Balwantsingh. Dat is ontdekt door de socialistische jongerenorganisatie Revolutionaire Eenheid en nu naar buiten gebracht door Open Rotterdam. Het raadslid blijkt maar liefst 23 panden te bezitten, met een totale waarde die in de miljoenen loopt.

                                      Het Rotterdamse PvdA-raadslid zegt dat hij het pand niet heeft gezien. “Soms koop je een portefeuille waarvan je hoopt dat het leeg is. In dit geval had ik de afspraak dat het leeg was, dat bleek niet zo te zijn. Helaas ben ik daar niet scherp op geweest.” Volgens Balwantsingh kocht hij het pand zo’n anderhalf jaar geleden. Hij hoopte toen dat het leeg zou zijn zodat hij het snel kon opknappen. Er bleken alleen toch huurders in te zitten en de vergunningen om te verbouwen kreeg hij niet zo snel rond. (…) Balwantsingh bevestigt telefonisch inderdaad 23 adressen in bezit te hebben. Gegevens die op de Objectenlijst Persoon in het kadaster ook te zien zijn. “Ik probeer daar ook iets goeds mee te doen. Zo heb ik het pand aan de Slotboomstraat op kunnen knappen, dat was eerst een bedrijfspand, maar daar wonen nu huurders in.”

                                      Balwantsingh verklaart tegenover Open Rotterdam dat hij als zzp'er werkzaam was in de media, onder andere voor de publieke omroep NTR, en dat hij de panden heeft gekocht "om toch iets van een pensioen te regelen". Hij heeft zijn bezit aangemeld bij zowel de partij als de gemeente. Hij zegt het beleid van zijn partij te steunen, dat zich keert tegen het buitensporig particulier bezit van huurwoningen. Hij stemt in de gemeenteraad ook volgens die lijn: " Daarvan zou je kunnen zeggen dat ik in mijn eigen vingers snij, maar ik vind het belangrijk om wat terug te doen en vind goed verhuurderschap ook belangrijk."

                                      Het AD meldt dat Balwantsingh aanvankelijk woordvoerder van de partij was op de portefeuille Bouwen en Wonen maar daar na een half jaar van af is gehaald.

                                      PvdA-fractievoorzitter Richard Moti zegt in een reactie altijd te hebben geweten van Balwantsinghs zakelijke activiteiten. ,,Er is niks mis mee om vastgoed te hebben, en ook niet om veel geld te hebben. Als je je maar aan de regels houdt", zegt Moti. ,,We moeten ook niet doen of hij een Van Haga of prins Bernhard is: een paar miljoen, dat is in het vastgoed peanuts. Hij zegt dat hij zich als verhuurder netjes aan de regels houdt, en huren vraagt die aansluiten bij het puntensysteem. Dan zie ik niet wat hier verkeerd aan is.”

                                      De jongerenorganisatie Revolutionaire Eenheid bijt zich ondertussen vast in het grootschalig huizenbezit onder gemeenteraadsleden. “Wat we tot nu toe hebben is vooral informatie die terug te leiden is naar de raadsleden zelf. We ontvangen schrikbarende signalen over hoe politici met hun huurders omgaan. Er zal nog veel aan het licht komen. (…) Balwantsingh had het aan de kiezer moeten laten weten. En wat het belangrijkst is, dat zijn huurders goed kunnen wonen…” aldus de organisatie tegenover Open Rotterdam.

                                      Op de eigen website verklaart de organisatie: Het einddoel van Revolutionaire Eenheid is een stad zonder huisjesmelkers. “Inkomen verdien je door eerlijk te werken, niet door huurders uit te melken. Huizen zijn om in te wonen, niet om te exploiteren.”

                                      Update 12:50

                                      Balwantsingh stapt naar aanleiding van de onthullingen op als raadslid. Rijnmond meldt:

                                      Balwantsingh beperkt zich vandaag tot een schriftelijke verklaring over zijn opstappen. Hij is niet beschikbaar voor commentaar omdat hij opnames bijwoont van het tv-programma Flikken Maastricht.

                                      Richard Moti, fractievoorzitter van de PvdA Rotterdam, twijfelt niet aan de integriteit van zijn fractiegenoot. "We kennen hem als een volksvertegenwoordiger met een goed moreel kompas en een groot sociaal hart. Zijn aftreden als raadslid kunnen wij alleen maar respecteren, zodat hij meer tijd heeft om zijn verantwoordelijkheid als goed verhuurder te kunnen invullen."

                                      Comment


                                      • Links lullen... rechts zakken vullen😎

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...suiting-is-d66

                                          Veruit de grootste bedreiging voor vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting is D66

                                          Vicepremier Sigrid Kaag stelde deze week dat rechts-extremisten en complotdenkers de democratie bedreigen en dat daartegen moet worden opgetreden. Daarbij legde ze het verband met het wetsvoorstel om politieke partijen te verbieden die het bestel willen opblazen.

                                          Dat voorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State, waar Thom de Graaf vicevoorzitter is, en gaat dan naar de Tweede Kamer waar Vera Bergkamp Kamervoorzitter is. Beiden zijn bekwame mensen, feit is wel dat ze hun functie vervullen door benoemingen die in vertrouwelijk coalitieberaad tot stand zijn gekomen; ze waren zeker niet benoemd als ze geen D66’er waren geweest. Kaag wil verder ook tegengaan dat politici de wetenschappelijke consensus weerspreken.



                                          Het is nogal wat dat de vicepremier zo’n politieke lading geeft aan de bedreiging van de democratie. Laten we de aanslagen op politici in de recente Nederlandse geschiedenis op een rij zetten: Hans Janmaat was Kamerlid toen er een bomaanslag op hem werd gepleegd, waarbij zijn vrouw een been verloor. Die aanslag is gepleegd door het linkse antifascisten-front, en de enige kritische Kamervraag hierover kwam van GroenLinks Kamerlid Van Es: waarom de daders op zondag niet eerder toegang tot hun advocaat hadden gekregen!
                                          Links extremisten


                                          Op PvdA-staatssecretaris Aad Kosto is een bomaanslag gepleegd, we herinneren ons de foto van hem op straat met zijn kat op de arm. Die aanslag is gepleegd door de links-extremistische groep Rara. Pim Fortuyn, die in de peilingen zeer hoog stond, is vermoord door Volkert van der Graaf, van de linkse Vereniging Milieu-Offensief.

                                          Bij de directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken, George Verberg, voorstander van kernenergie, werd een in benzine gedrenkte brandende lap in zijn huis gegooid. Dat is gebeurd mede op instigatie van het prominente GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak. Toen dat uitkwam heeft GroenLinks besloten Duyvendak als Kamerlid te vervangen door Jolande Sap, maar hij is tot op de dag van vandaag actief in GL-campagnes. Vier levensbedreigende aanslagen in de recente politieke geschiedenis van Nederland, alle vier door linkse extremisten. Er zijn in die periode geen vergelijkbare aanslagen gepleegd door rechtse extremisten. Kortom: het verhaal van Kaag is feitelijk onjuist.

                                          Moslimterroristen


                                          Er is een tweede categorie van aanslagplegers. Filmmaker Theo van Gogh is op straat vermoord door een moslimextremist. Alle grote aanslagen in Europa in de laatste jaren zijn gepleegd door moslimextremisten (google maar op ’AIVD tijdlijn aanslagen westen’). Een tragische bloemlezing daaruit: Bataclan: 137 doden. Striptekenaars Charlie Hebdo: 12 doden. Madrid 2004 (trein): 191 doden. Londen 2005 (metro): 56 doden. Zaventem 2016: 32 doden, Berlijn 2016 (kerstmarkt): 12 doden. Nice 2016: 84 doden. Manchester 2017: 22 doden. Barcelona 2016: 15 doden. Utrecht 2019 (tram): 4 doden. En natuurlijk was er in de VS de grote WTC-aanslag van 9/11 met 2996 doden.

                                          Allemaal moslimterroristen. In dat licht is het nog vreemder dat vicepremier Kaag, niet gekend als groot criticaster van de moslimwereld, zulke veralgemeniseringen doet. Daar komt nog bij dat de kritiek door haar gekoppeld wordt aan een directe verwijzing naar de politieke partij FVD, die met vijf zetels in de Kamer zit. Die partij zegt soms vreemde dingen, maar een bedreiging voor de democratie vormt ze natuurlijk niet. De CPN, directe voorloper van GroenLinks, zei veel extremere dingen, bepleitte de revolutie en de dictatuur van het proletariaat, en was aanhanger van de massamoordenaar Jozef Stalin, maar is in Nederland nooit verboden.

                                          FVD doet qua opstelling nog het meeste denken aan de opvattingen van de politieke partij die in 1966 werd opgericht in Amsterdam, met als doelstelling om ’het vastgelopen Nederlandse politieke bestel op te blazen’. Die partij heette D’66, en degenen die het bestel wilden opblazen waren Hans van Mierlo, Hans Gruijters, Parool-redacteur Erik Visser, en UvA-docent Peter Baehr.

                                          Het is de ironie van de geschiedenis dat uitgerekend D66 nu de partij is van het establishment. In de boardrooms van de grote multinationals ritselt het van de D66’ers. D66, ooit groot voorstander van referenda en directe democratie, heeft het roer omgegooid toen bleek dat de Nederlandse bevolking over de omvorming van Europa tot een superstaat in bijna tweederdemeerderheid anders bleek te denken (ik kan me de ontzetting van D66-vicepremier Laurens Jan Brinkhorst goed herinneren toen ik het, als Buitenhof-columnist, waagde vraagtekens te zetten bij de voorgestelde Europese Grondwet). En nu wil D66 dus partijen verbieden die het bestel willen opblazen.

                                          Boetes


                                          Deze week bleek dat de hoogste baas van de publieke omroep Shula Rijxman (die om dezelfde reden haar hoge functie kreeg als Thom de Graaf en Vera Bergkamp) boetes van duizenden euro’s liet opnemen in de contracten van alle medewerkers als straf wanneer ze openheid zouden verschaffen over misstanden op het werk, wat zeker heeft bijgedragen aan het zwijgen rond de kwesties die recent aan het licht kwamen. Veruit de grootste bedreiging voor de vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting, van de democratie, en veruit de kampioen in beslotenheid en oude achterkamertjespolitiek is D66.

                                          Comment


                                          • https://nos.nl/artikel/2461531-premi...-en-groenlinks

                                            Premier Rutte en Edith Schippers halen hard uit naar PvdA en GroenLinks


                                            Premier en VVD-partijleider Rutte en VVD-prominent Edith Schippers halen in een gezamenlijk interview in De Telegraaf hard uit naar de Partij van de Arbeid en GroenLinks, die straks in de Eerste Kamer één fractie gaan vormen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zegt de premier dat PvdA en GroenLinks "een graai in de portemonnee zullen doen door minstens negen belastingen te verhogen".

                                            De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei de leden van de nieuwe Eerste Kamer. "Als GroenLinks en PvdA de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen", zegt Rutte. "We moeten in Nederland niet terug naar de dagen van Joop den Uyl", verwijzend naar de PvdA-premier die in de jaren 70 leiding gaf aan een links kabinet.

                                            Zaken stabiel houden


                                            De VVD-leider verwacht dat een verkiezingswinst van PvdA en GroenLinks de twee partijen "momentum op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen" geven. Een meerderheid voor de coalitie leidt volgens de premier tot veel rustiger beleid. Overigens zegt hij ook dat hij geen zaken kan doen met JA21, omdat die partij in de onderhandelingen "slechts hun verkiezingsprogramma" voorleest.

                                            "We komen uit drie grote crises: de economische recessie, daarna corona en nu is er oorlog op het continent. Ik denk dat mensen ook willen dat we zaken stabiel houden", zegt Rutte. Hij komt niet met nieuwe plannen om andere problemen in het land aan te pakken.

                                            Herverdeling


                                            VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Schippers zegt in de krant dat er meer aandacht moet komen voor het verdienvermogen van Nederland. "Soms verbaas ik me over de onderwerpen van debat, die heel vaak over herverdeling gaan." Op de vraag of ze Rutte op den duur wil opvolgen herhaalt ze dat er nu geen vacature is en dat de partij over een eventuele opvolging gaat.

                                            De uitspraken van beide VVD'ers zijn opmerkelijk, omdat de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer en regelmatig steun zoekt bij bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA.



                                            Politiek verslaggever Xander van der Wulp:


                                            "Rutte zoekt duidelijk de strijd op met het blok van de PvdA en GL. Die partijen willen samen graag de grootste worden in de Eerste Kamer. Kennelijk ziet de VVD ze als een serieuze tegenstander. Het heeft voor de partij al meerdere keren goed uitgepakt om van verkiezingen een tweestrijd te maken.

                                            Of dat nu gaat lukken is maar zeer de vraag, want de 'uithaal' van de VVD richting de partijen op links komt niet heel geloofwaardig over. Het kabinet van Rutte is nu vaak afhankelijk en doet zaken met de PvdA en GroenLinks.

                                            Rutte probeert op deze wijze ook partijen rechts van hem, BBB en JA21, de wind uit de zeilen te nemen. Door een tweestrijd met links, waar zijn kiezers toch niet zitten, probeert Rutte de aandacht weg te halen bij de rechtse concurrentie."

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5811...ier-is-terecht

                                              PvdA en GL omarmen uithaal over ’linkse wolk’
                                              Oppositie reageert op uitspraken Rutte: ’Paniek van de premier is terecht’

                                              DEN HAAG - De PvdA en GL lijken de uithaal van VVD-leider Mark Rutte te omarmen. Rutte trapte de verkiezingscampagne af door in De Telegraaf zijn gruwel te uiten over het vooruitzicht dat de „linkse wolk” de grootste wordt in de Eerste Kamer. „Ik snap dat het spannend is als linkse wolken zich boven een VVD-premier samenpakken”, zegt PvdA-leider Attje Kuiken. „De paniek van de premier is terecht”, meent GL-leider Jesse Klaver. Andere oppositiepartijen roeren zich ook.

                                              In het duo-interview met Edith Schippers, lijsttrekker van de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen, zei Rutte over PvdA en GL: „Als ze de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen.” De twee linkse partijen zullen na de verkiezingen in maart een gezamenlijke fractie vormen in de senaat. Volgens enkele peilingen is het mogelijk dat die fractie de grootste wordt.



                                              Tweestrijd


                                              In Den Haag werd de uithaal van Rutte al snel gezien als een eerste stap richting een tweestrijd in de verkiezingscampagne. „Ik snap dat het spannend is als linkse wolken zich boven een VVD-premier samenpakken”, reageert PvdA-leider Attje Kuiken na het verschijnen van het interview.

                                              „Als wij de grootste worden, gaan we het socialer en groener maken. Zodat werken weer loont, maar vervuilers en vermogenden meer gaan betalen.” Rutte voelt „zijn machtsbasis verdwijnen”, denkt Klaver. Volgens hem is „een politieke aardverschuiving mogelijk.”

                                              Andere oppositiepartijen die door Rutte werden aangehaald, reageren feller op de kritiek die Rutte in het interview uitte. Volgens de premier zijn partijen als de PVV en BBB ’economisch links’ en ’lopen ze weg als je probeert tot zaken te komen’.

                                              ’Firma list en bedrog’


                                              PVV-leider Geert Wilders komt met een oproep om ’die VVD’ers Rutte en Schippers niet te vertrouwen’. „Ze zijn honderd procent verantwoordelijk voor de asieltsunami, woningnood, afbraak zorg en pensioenen, toeslagenaffaire, wegpesten boeren, de belastingverhogingen, de totale afbraak van Nederland. Het is de firma list en bedrog”, meldt hij.

                                              BBB-voorvrouw Caroline van der Plas vindt juist dat Rutte bij het zoeken naar fouten ’een spiegel moet gebruiken en geen verrekijker’. „Ik ben nog nooit ergens voor weggelopen. ’Economisch links’ is oog hebben voor de zwakkeren. De menselijke maat. Daar heeft VVD dus weinig mee.”

                                              [img]https://www.telegraaf.nl/images/1043x587/filters:format(jpeg):quality(50)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/6debe6e2-9efe-11ed-8ba9-0257d57b707f.jpg[/img

                                              ’Neppe tweestrijd’


                                              Ook JA21-voorman Joost Eerdmans reageert op het dubbelinterview. „Rutte is verbaasd dat een verkiezingsprogramma leidend is in de onderhandelingen. Dit zegt alles wat u moet weten over de VVD.” Minister Hugo de Jonge van het CDA, dat volgens de laatste peilingen flink zal verliezen, spreekt over een ’neppe tweestrijd’. „Dat is nou écht precíes wat we nodig hebben”, twittert hij cynisch.

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/politiek/d66-geeft...rtij~ae216a8d/

                                                D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij


                                                D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro.

                                                Dat blijkt uit de jaarrekening van de partij. ‘De landelijke vereniging sluit het jaar af met een negatief resultaat. Dit komt voornamelijk door onverwachte juridische kosten’, zo staat er te lezen. In totaal trekt de partij er welgeteld 357.498 euro voor uit.

                                                Begin vorig jaar kampte D66 met de affaire-Van Drimmelen. De Volkskrant onthulde dat er een vertrouwelijk deel van een rapport in de la was beland. In dat rapport staat dat partijprominent Frans van Drimmelen zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel wangedrag tegen een medewerkster van de partij.

                                                Het deel van het rapport dat wel openbaar was geworden, wekte de indruk dat er niet zo veel aan de hand was, maar uiteindelijk moest de partij toegeven dat dit onjuist was. Met het vertrouwelijke deel werd niets gedaan. Dit mondde uit in de pijnlijkste persconferentie uit de recente parlementaire geschiedenis.
                                                300.000 euro gereserveerd


                                                De juridische kosten bestaan uit 57.500 euro aan kosten die werkelijk in 2021 zijn gemaakt en daarnaast is er 300.000 euro gereserveerd om drie juridische geschillen af te handelen die in 2021 of eerder begonnen zijn. De partij heeft op 15 mei 2022 op de eigen site een bericht geplaatst waarin staat dat het slachtoffer ‘een financiële tegemoetkoming heeft ontvangen’. Dit bedrag wordt betaald uit de drie ton die opzij is gezet.

                                                Na ‘intensief en tegelijk constructief overleg’ is volgens D66 overeenstemming bereikt met de oud-medewerkster over financiële compensatie. De oud-medewerkster zal hiervan volgens de partij ‘een belangrijk deel doneren aan een stichting die zich inzet voor vrouwenrechten’. ‘Tegelijkertijd is met haar huidige werkgever overeenstemming bereikt over gedeeltelijke compensatie voor aldaar opgetreden kosten in verband met deze kwestie’, schreef D66 ook.

                                                De andere zaak betreft Europarlementariër Samira Rafaela, die door medewerkers van pestgedrag, machtsmisbruik en intimidatie werd beschuldigd. Volgens betrokkenen zou een ‘onveilige werksituatie’ zijn ontstaan. In augustus oordeelde het geschillencollege van de partij echter dat het integriteitsonderzoek naar Rafaela niet deugde. Waar het derde geschil om draait, is niet duidelijk.

                                                De affaire rond Frans van Drimmelen heeft het vertrouwen in politiek leider Sigrid Kaag aangetast. D66'ers vinden dat ze te lang heeft gewacht met reageren en dat ze te veel belooft. Politiek leider Kaag bood weliswaar haar excuses aan - ‘het spijt mij ten diepste’ - maar er waren ook sneren naar de media. Dat moet ze niet meer doen, zeiden D66'ers hierover eerder tegen deze site.

                                                Comment


                                                • https://www.nu.nl/binnenland/6249457...vervullen.html

                                                  Comment


                                                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...en-als-premier

                                                    'Schippers wordt klaargestoomd om na de zomer Rutte te vervangen als premier'

                                                    Kee & Van Jole bespreken het opmerkelijke interview dat premier Mark Rutte en Eerste Kamer-lijsttrekker Ediths Schippers gaven aan De Telegraaf. Iedereen heeft het over de aanval op de 'linkse wolk' maar Van Jole viel ook nog iets anders op. "Het is ongewoon dat een Eerste Kamer-lijsttrekker zo met de premier een campagne opent. Als het klopt dat Rutte na de zomer naar de NAVO vertrekt dan kan Schippers, mits ze een stembuszege haalt, het stokje overnemen. Dan is ze twee jaar premier voordat er verkiezingen komen. Dat kan gewoon volgens de wet. Andere partijen kunnen zich moeilijk verzetten tegen de komst van de eerste vrouwelijke premier."

                                                    Politiek duider Peter Kee acht het niet onmogelijk dat deze strategie er achter steekt maar ziet nog wel wat beren op de weg. "De andere coalitiepartijen zullen daar niet zomaar mee akkoord gaan. Zeker niet D66 want die hebben met Kaag op Financiën juist hun eigen premierkandidaat."

                                                    Daarna praat het duo over de plannen van de linkse wolk PvdA en GroenLinks. Peter Kee is zeer kritisch. Hij las een interview met de directeuren van de wetenschappelijke bureau's van beide partijen en de visie die ze presenteren. "Veel vage en onduidelijke taal. Mij is niet duidelijk wat ze eigenlijk willen. Ik zie hier nog niemand warm voor lopen." Van Jole stelt dat de inhoud juist erg aansprak. "Ze willen een economie waarin het welzijn voorop staat. Maar ze moeten nog wel een erg goed reclamebureau inhuren om de boodschap te vertalen voor een groot publiek."

                                                    Daarna gaat het over de overstap van CDA-Kamerlid Knops naar een lobbyorganisatie van de wapenindustrie. Kee vertelt dat de transfer zelfs bij de lobbyistenlobby niet goed is gevallen. "Er wordt in de Kamer nu gesproken om het lobbywerk verder aan banden te leggen en dan komt zo'n stap wel erg slecht uit." Van Jole hekelt het dat Hoekstra dit allemaal maar laat gebeuren terwijl Nederland zakt op de internationale corruptie-index.

                                                    Daarna gaat het over het debat over het coronabeleid dat woensdagmiddag gevoerd wordt. "Rutte gaat een vervelende middag tegemoet maar het kabinet loopt geen gevaar," voorspelt Kee. Volgens Van Jole hebben de politici het geluk dat niemand meer wat over corona wil horen.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X