Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Landbouw heeft een sproei-verbod in bepaalde delen van het land. En er wordt gevraagd aan burgers om solidair te zijn met boeren en andere industrieën die last onder vinden van de huidige droogte (zoals de scheepvaart). En solidair kan door goed na te denken of je de auto nu wel moet wassen en of tuin sproeien noodzakelijk is.

    Solidariteit met boeren, dat zou je toch moeten aanspreken

    Ik zie geen paniek overigens, maar er moet wel her en der ingegrepen worden om te zorgen dat er over een maand geen probleem ontstaan met levering van drinkwater: https://www.nu.nl/binnenland/6216565...en-paniek.html

    Comment


    • ik zeg toch niet dat ik tegen een verbod ben of zo? Ik zeg alleen dat ik geen verbod heb gezien

      en ik zie overal mensen ook nog hun tuinsproeien en heb ook op radio gehoord dat dat mocht en beste was in avond of ochtend te doen omdat dan de tuin en planten het meeste opnemen en ze niet dood gaan....

      Comment


      • Als er echt een probleem verwacht wordt mag ik hopen dat een overheid daar plannen voor heeft op langere termijn, zoals Rotterdam daar al jaren mee bezig is, was een interessante docu over op tv denk 2 jaar of zo geleden, hoe die onder de stad alles opslaan

        En je kan als overheid dat misschien elders ook doen, of inovatie op andere manieren. En waterbassins bouwen? Net zoals ze moeten nadenken waar en hoe ze gaan bouwen ivm meer kans op overstromingen bij rivieren etc.

        Comment


        • https://www.rijksoverheid.nl/actueel...udende-droogte

          Gelukkig doet de overheid nog iets goeds, ze zijn er mee bezig en er is geen tekort aan drinkwater of water uit de kraan. Vandaar dus ook dat er geen verbod is (nog)

          Comment


          • https://www.ad.nl/klimaat/sommige-vu...to-s~a9c60551/

            Sommige vuilnisbelten stoten net zoveel uit als 1,5 miljoen auto's


            Onderzoekers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON) hebben met behulp van satellietgegevens plekken op de aarde opgespoord waar veel methaan (CH4) wordt uitgestoten. Een aantal vuilnisbelten blijken grote uitstoters van methaan, dat na CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen is.

            Zo ontdekten de onderzoekers dat een vuilnisbelt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires 28 ton methaan per uur uitstoot. Daarvan zijn de gevolgen voor het klimaat vergelijkbaar met die van 1,5 miljoen auto’s, aldus de wetenschappers. Ook in India en Pakistan stoten een paar vuilnisbelten meerdere of zelfs tientallen tonnen methaan per uur uit.

            De onderzoekers kwamen de vuilnisbelten op het spoor door steden met veel uitstoot in kaart te brengen. Dat deden ze met TROPOMI, een geavanceerd meetinstrument van Nederlandse makelij dat op een satelliet is bevestigd. Onder andere Buenos Aires, Delhi, Lahore en Mumbai kwamen toen bovendrijven. Nader onderzoek wees uit dat de vuilnisbelten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de uitstoot.

            Gemakkelijk op te lossen

            ,,Methaan is geurloos en kleurloos, dus het is moeilijk om te zien waar het lekt”, legt onderzoeker Bram Maasakkers uit. Maar volgens hem kan dat met satellieten wel. Hij noemt de vuilnisbelten laaghangend fruit. Met andere woorden: ze zijn een van de problemen in de klimaatcrisis die gemakkelijk zijn op te lossen.

            ,,Je kunt bijvoorbeeld het GFT-afval scheiden en composteren zodat er veel minder methaan vrijkomt”, zegt Maasakkers. ..En als je toch al het afval mixt, kun je alsnog het geproduceerde methaangas opvangen of affakkelen.”

            Wel wijst hij erop dat alleen het aanpakken van methaan niet voldoende is om de opwarming van de aarde ermee af te remmen.




            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/ook-hui...goed~a8d0854d/

              Ook Huis van Afgevaardigden keurt klimaatplan Biden goed


              Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

              Zondag werd het plan goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat, nadat er achttien maanden moeizaam over was onderhandeld. Biden zegt het wetgevingspakket ter waarde van in totaal 430 miljard dollar volgende week te ondertekenen. Hij schrijft op Twitter dat het plan Amerikaanse gezinnen onder meer moet helpen aan lagere lasten voor energie- en medicijngebruik.

              Onderdeel van het plan is dat de VS tot 2030 zo’n 370 miljard dollar uittrekken voor investeringen in het klimaat, die deels moeten worden bekostigd door inkomsten uit belastingverhogingen. Tegen 2030 moet daardoor de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent zijn verminderd. Amerika neemt het voortouw om, in de woorden van president Biden, ,,de dringendste economische uitdagingen van vandaag aan te pakken, onze economie de komende decennia te versterken en de VS in staat stellen de wereldleider te zijn op het gebied van hernieuwbare energie”.

              Het gaat om het grootste investeringsplan ooit in het Amerikaanse klimaat. Een greep uit het pakket: elke Amerikaan krijgt tot 7500 dollar aan belastingvoordelen voor de aankoop van een elektrische auto. De installatie van zonnepanelen op het dak wordt voor 30 procent gesubsidieerd. Bossen worden onder handen genomen om ze weerbaarder maken tegen de enorme branden. En de meest vervuilende industrieën krijgen forse staatssteun bij energietransitie. Volgens Biden zullen zijn plannen ook banen in eigen land creëren.



              Comment


              • Mooi zo.. het valt te hopen dat het een voorbeeld is voor landen als China en Rusland.

                Comment


                • Wat denk je zelf?

                  Comment


                  • In de VS was dit tot voor kort ook onmogelijk..dus ik denk niks maar ben toekomstgericht hoopvol.

                    Comment


                    • Dat zijn regimes die niets om mensenlevens geven en alleen maar bezig zijn de 2 belangrijkste en grootste landen/economieen etc te worden met de grootste macht. En daar past miljarden investering in klimaat op geen enkel front bij. Was het maar zo'n feest.

                      Comment


                      • In het Kamerdebat van dinsdag sprak Caroline van der Plas over de term ’wensnatuur’. Dat is natuur die nu nog niet bestaat maar gewenst is door de elites. Caroline noemde een specifiek gebied bij de Veluwe dat nu een bos is. Maar dat bos moet wijken voor ’wensnatuur’.

                        Comment


                        • Comment


                          • https://www.ad.nl/werk/bert-ontwierp...aren~a892c010/

                            Bert ontwierp energie­schut­ting: ‘Je kunt ermee tot 80 procent op je gasreke­ning besparen’


                            In Nijkerk noemen ze hem ‘Willie Wortel’. Voor het op de markt brengen van zijn laatste uitvinding, een ‘energieschutting’, had Bert Veenma geen beter moment kunnen bedenken. Hij claimt daarmee tot tachtig procent op de gasrekening te kunnen besparen.

                            Onlangs ontving de Hoevelaker (60), mede-eigenaar van VITbouw Installatietechniek in Nijkerkerveen, voor zijn vinding een bijdrage uit een fonds van de gemeente Amersfoort dat vernieuwende, duurzame ideeën beloont.



                            Duurzaam is zijn uit aluminium stroken opgebouwde schutting zeker. Vanuit deze schutting, die energie haalt uit de buitenlucht en zonneschijn, gaan twee leidingen de grond in naar een warmtepomp. Deze regelt vervolgens de toevoer van warm water naar de cv en de kraan.

                            Deze methode levert niet alleen een flinke gasbesparing op, aldus Veenma (‘voor een gezin met twee kinderen minstens 500 euro per jaar’), maar is ook nog eens geluidloos. Een warmtepomp met buitenunit maakt namelijk veel lawaai.
                            Eureka!


                            De schutting is het resultaat van een klassiek eurekamoment. ,,Een paar jaar geleden kreeg ik een opdracht om een woning in Amsterdam te verwarmen met zonnepanelen, die ook stroom opwekken. Daarvoor moest ik 36 vierkante meter aan dakoppervlak hebben. Maar er was niet meer dan twintig vierkante meter beschikbaar. Ik had al een paar maanden zitten schetsen en ontwerpen, en toen ineens, om drie uur ’s nachts, wist ik het.’’

                            De oplossing was een zogenoemde Thermodule, een aluminium profiel dat warmte uit de buitenlucht haalt. Daar loopt een buisje met antivriesmiddel doorheen, zodat in de winter het water niet bevriest. ,,Zelfs als het vriest, kun je nog je huis verwarmen.’’


                            Behalve in de energieschutting kunnen Thermodules, die warmte halen uit de buitenlucht, ook worden toegepast bij zonnepanelen. © Nico Brons

                            Van het een kwam het ander: in aangepaste vorm bleken die Thermodules ook toepasbaar in wat uitgroeide tot de energieschutting. Van zijn laatste geld vroeg Venema patent aan op de uitvinding, die werd ondergebracht bij OptiSolar. Dit bedrijf is nu verantwoordelijk voor de productie en verkoop.

                            Tot nu toe heeft OptiSolar, dat hij runt met compagnon Shaun Murdoch en zoon Oene, bij 35 klanten schuttingen geplaatst. Maar sinds de bekendmaking van de fondsbijdrage op LinkedIn loopt het storm. Inmiddels is er een groot aantal aanvragen binnen en heeft OptiSolar het oog laten vallen op een grotere bedrijfsruimte in Amersfoort, waar de schuttingen in elkaar kunnen worden gezet. ,,Geld verdienen interesseert me niet. Alle onderdelen komen uit Europa. Mijn passie is het verduurzamen van Nederland en dan moet je geen boten heen en weer laten varen uit China.’’

                            De aanschaf van zes meter schutting en een warmtepomp, waarmee een goed geïsoleerde woning zelfs helemaal van het gas af kan, zo stelt VITbouw, komt uit op ongeveer 10.000 euro. Inclusief zonnepanelen komt daar nog een paar duizend euro bij.
                            Motto


                            Veenma werd opgeleid als loodgieter en specialiseerde zich in meet- en regeltechniek. Maar eigenlijk begint het verhaal bij zijn hobby: vliegtuigmodelbouw. Na de lts deed hij in de avonduren de mts, en wilde zelfs doorstromen naar de hts. ,,Maar daar vond ik mezelf te oud voor.’’

                            Dertig jaar geleden richtte Veenma VITbouw op. Onder het motto ‘ik kan alles maken’ was en is hij altijd bezig oplossingen te bedenken voor praktische problemen. Zo vond hij al eens de ‘saniplug’ uit. Daarmee kan, bijvoorbeeld tijdens het betegelen van een badkamer, voor even de wateraanvoer worden afgesloten.

                            Intussen staat het denken over energieverbruik niet stil. De nieuwste vondst: een buis die vanaf de energieschutting tien meter diep de grond ingaat, waar de warmte wordt opgeslagen.

                            Als zijn vindingen succesvol zijn, wil hij tijd vrijmaken om zijn kennis te delen met de jonge generatie. ,,Zo kan ik de passie voor mijn vak overdragen.”

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/binnenland/superkl...ogte~ac0763c7/

                              Superklimaatplant neemt niet alleen CO2, stikstof en fijnstof op, maar is óók wapen tegen droogte


                              Klimaatcrisis, stikstofcrisis, droogtecrisis, watercrisis. Maar nu is er de superklimaatplant van Dave van der Heiden (22) van De Jong Plant BV. Hij presenteert de plant, die CO2, stikstof en fijnstof opneemt, water zuivert en woestijnen vruchtbaar maakt, op een Europese tuinplantenbeurs in Boskoop. Gaat zijn plant de wereld redden?

                              De superklimaatplant is een variant van Miscanthus, oftewel olifantengras. Het gewas, een soort oergras, absorbeert van nature al enorm veel CO2, maar door jaren van onderzoek en veredeling is het nu een superheld onder de planten. De variant van het Boskoopse De Jong Plant BV, Miscanthus ECO2Grass, pakt zes keer zoveel CO2 als een boom, rekent af met stikstof en fijnstof en weet ook raad met vervuild water, slechte bodem en extreme droogte.

                              Verkoper Dave van der Heiden presenteert het supergras op PLANTARIUM|GROEN-Direkt, de grootste tuinplantenbeurs van Europa. Tuintrends worden hier zichtbaar en klimaatbestendigheid is zo’n trend.



                              Grote vraag


                              Olifantengras, afkomstig uit Siberië en niet, zoals de naam doet vermoeden, uit de Afrikaanse savannes, is een oeroude grassoort, die tot drie meter hoog kan worden. De plant is pas sinds kort ontdekt als klimaatredder, vertelt Van der Heiden. ,,Eerder was er geen afzetmarkt. Dat is nu anders. Dat wij de plant zijn gaan veredelen is vanwege de klimaatcrisis. Er is grote vraag naar planten die hierbij kunnen helpen.”

                              Rijkswaterstaat klopte een paar jaar geleden aan bij het Boskoopse boomteeltbedrijf, dat toen al bezig was met het olifantengras. Kon het supergras worden ingezet om vervuilde grond langs snelwegen te verduurzamen? De plant absorbeert enorme hoeveelheden kwalijke stoffen en geeft er zuivere zuurstof voor terug. Ook het snoeisel van de plant blijkt uiterst bruikbaar, als bestanddeel voor veenarme potgrond, maar ook voor bouwmaterialen. ,,De plant was in zijn oervorm al geweldig, maar door verbetering en veredeling is het nu een superplant”, zegt Van der Heiden.

                              Eigen biotoop


                              Het bedrijf bestudeert momenteel de mogelijkheden voor CO2-compensatie met de plant. Als de overheid compensatierechten toekent bij inzet van het olifantengras, liggen er enorm veel kansen.

                              ,,Deze plant kan de wereld verbeteren, omdat hij natuur herstelt”, zegt Van der Heiden. ,,Op grote schaal, zoals ten behoeve van de boeren en de stikstofcrisis. Maar ook op kleine schaal, in je achtertuin, op het balkon of terras. Maak je eigen biotoop en doe iets voor de natuur. De plant kan overal staan.”



                              Tegen droogte


                              Er zijn inmiddels proeven gaande om hun Miscanthus in te zetten in zeer droge gebieden, waar woestijnvorming plaatsvindt. ,,In Spanje zijn zulke gebieden. Daar worden onze planten nu getest. Ze moeten wel eerst bewaterd worden, maar als ze daarna gaan verdampen beïnvloedt dat het klimaat zodanig dat er vocht in de atmosfeer komt, waardoor regen opgewekt wordt. Dan komt er weer groen en leven in zo’n gebied.”

                              Vervuild water, ook zo’n ding. ,,De plant trekt nitriet en nitraat uit de grond en werkt water zuiverend.”

                              Of je het olifantengras ook kan eten? Want de plant is zo’n alleskunner dat hij misschien ook wel uiterst voedzaam is en smakelijk op te dienen? Ook die mogelijkheden blijken al in onderzoek, al is het in een pril stadium. ,,Als diervoeder kan het al, naar menselijke voeding wordt gekeken. Het zou een soja vervangend product kunnen zijn. Een oplossing voor veganisten.”

                              Voor nu is Van der Heiden benieuwd hoe de internationale tuinplanteninkopers en de rest van het vakpubliek reageren op zijn plant. ,,Ik heb er hoge verwachtingen van.”

                              Comment


                              • Oud nieuws, heel oud...

                                Comment


                                • Jippe Hoogeveen (19) houdt wel van een uitdaging. De student wiskunde en informatica verrichtte monnikenwerk door alle dagelijkse weerkaarten vanaf 1836 na te pluizen, op zoek naar een verandering in dominante windrichting in ons land. De uitkomst is opmerkelijk: een toename van zuidwestelijke wind verklaart volgens hem grotendeels de stijging van de gemiddelde temperatuur in Nederland. ,,CO2 heeft geen directe invloed.”

                                  Comment


                                  • Dit zal genegeerd worden door politici en wetenschap. Er zit een miljarden winst en verdienmodel aan klimaathandel/beleid, overigens net als aan assielzoekers handel dat is ook big bussiness.

                                    Comment


                                    • Dus als 1 student wiskunde/informatica het zegt, is het waar? Nou moe...

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/buitenland/califor...utos~a5ae3a5c/

                                        Californië stopt in 2035 met verkoop benzine- en dieselauto’s


                                        Alle nieuwe auto’s die vanaf 2035 in de Amerikaanse staat Californië verkocht worden, moeten emissievrij zijn. Wetgevers in de staat stemden donderdag volgens verwachting voor het plan, dat al in 2020 werd geïntroduceerd door gouverneur Gavin Newsom, die spreekt over ,,het begin van het einde voor de traditionele verbrandingsmotor”.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/auto/elektrische-a...eden~a4330113/

                                          Elektrische auto’s veroorzaken 50 procent meer ongevallen en dit is de reden


                                          Bestuurders van elektrische auto’s veroorzaken aanzienlijk meer ongevallen met schade en verwondingen dan die van auto's met een verbrandingsmotor. Hoe meer vermogen, des te groter de kans op schade, zo blijkt uit cijfers van een grote Duitse verzekeringsmaatschappij.

                                          Dat elektrische auto's uitsluitend worden bestuurd door rustige natuurliefhebbers die nooit het gas intrappen is een misvatting, zo blijkt uit de ongevallen- en schadestatistieken van de grote Duitse verzekeraar AXA. Bestuurders van elektrische auto’s veroorzaken namelijk zo’n 50 procent meer aanrijdingen met schade aan hun eigen voertuig dan die van conventionele verbrandingsmotoren.



                                          Enorme trekkracht


                                          Ook bij de aansprakelijkheidsclaims laten elektrische auto’s veel hogere cijfers zien. Zelfs bij het vergelijken van auto's met krachtige verbrandingsmotoren en elektrische modellen, veroorzaken de elektrische voertuigen 30 procent meer schade aan andere voertuigen dan conventioneel aangedreven auto's. De oorzaak blijkt 'm vooral te zitten in de enorme trekkracht van elektrische voertuigen, zo concludeert Auto Motor und Sport. Uit eerdere cijfers van de Zwitserse tak van Axa bleek ook al dat grote elektrische auto's veel vaker betrokken zijn bij ongevallen.

                                          Hoe krachtiger, des te meer schade bij elektrische auto's

                                          ,,Hoe krachtiger het voertuig, des te vaker de bestuurders schade toebrengen aan hun eigen voertuig of die van iemand anders”, zo vat Michael Pfäffli, hoofd ongevallenonderzoek en -preventie bij AXA het samen. De ongevalsdeskundige vermoedt dat de belangrijkste reden bij elektrische auto’s hun acceleratievermogen is. Vooral het enorme koppel dat direct voorhanden is wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt, levert herhaaldelijk gevaarlijke situaties op. ,,Er kan een ongewenste acceleratie optreden, die de bestuurder niet meer onder controle heeft”, aldus Pfäffli.

                                          Elektrische auto's vliegen niet vaker in brand

                                          Uit de statistieken blijkt verder dat er bij een aanrijding met een elektrische auto nauwelijks risico bestaat dat het voertuig nog onder spanning staat, omdat de accu binnen milliseconden automatisch wordt losgekoppeld. Het elektrische circuit wordt zo onderbroken en een persoon kan veilig worden gered. Ook zijn ze niet brandgevaarlijker dan conventionele auto's. Volgens AXA-statistieken vliegen slechts vijf op de 10.000 auto’s in brand en is de verdeling ongeveer 50/50. Wel zijn de branden van elektrische auto's een stuk lastiger te blussen.

                                          Comment


                                          • De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, zegt dat België failliet is. ,,We zijn het nieuwe Griekenland”, zegt hij op de Belgische televisie. ,,Dit is natuurlijk geen crisis die Poetin heeft veroorzaakt, maar die Europa wel zelf over zich heeft afgeroepen door de eigen primaire energieproductie deze eeuw af te bouwen.”

                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/buitenland/duitsla...open~a4473eb7/

                                              Duitsland houdt kerncentrales toch langer open


                                              Door de energiecrisis heeft Duitsland besloten twee van zijn drie overgebleven kerncentrales langer open te houden. De Duitsers zeggen overtuigd te zijn na stresstests op de centrales.

                                              ,,Twee van de drie kerncentrales kunnen weer gebruikt worden of op hun reserves blijven draaien als dat echt nodig is”, zei de Duitse economieminister Robert Habeck (de Groenen) vanavond tijdens een speciale persconferentie, in het bijzijn van onder andere een Duitse topman van netbeheerder Tennet.

                                              Eind dit jaar zouden de drie overgebleven kerncentrales in Duitsland eigenlijk moeten sluiten. Een besluit dat toenmalig bondskanselier Merkel in 2011 na de kernramp in het Japanse Fukushima had genomen. De huidige regering hield de afgelopen maanden, ondanks de stijgende energieprijzen, vast aan de omstreden Atomausstieg, maar gaat nu dan toch overstag.

                                              Zorgen om energievoorziening


                                              Een ‘geslaagde’ stresstest die op 17 juli is uitgevoerd door netbeheerders Tennet, 50Hertz, Amprion en Transnet BW, heeft de regering overtuigd. Daardoor kunnen de kerncentrales Isar 2 in deelstaat Beieren en Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg tot uiterlijk midden april 2023 open blijven, aldus Habeck. Binnen de regering bestaan vooral zorgen om de energievoorziening in Zuid-Duitsland.

                                              ,,We weten in december hoe de situatie zich heeft ontwikkeld”, zei Habeck, vooruitblikkend op de mogelijke kou tijdens de wintermaanden. ,,Rond de jaarwisseling zien we hoeveel gas we hebben verbruikt en of we moeten overgaan tot kernenergie.”



                                              De druk op de Duitse regering om de drie kerncentrales langer open te houden, was de afgelopen dagen toegenomen. De stroomprijs ging, na het dichtdraaien van de Russisch-Duitse gaspijpleiding Nord Stream 1, weer door het dak. Zondag verklaarde Friedrich Merz, de leider van oppositiepartij CDU, op tv-zender ARD dat de drie kerncentrales in Duitsland wat hem betreft zeker ‘drie, vier vijf jaar’ langer moeten blijven draaien om de energiecrisis door te komen.
                                              Kernenergie is ‘deel van de oplossing’


                                              Dat zal volgens Habeck niet gebeuren, omdat kernenergie ‘een technologie is die een groot risico’ met zich meebrengt. Hij wees nadrukkelijk naar Frankrijk, dat onder meer problemen kent met het koelen van zijn kerncentrales. Bovendien kunnen de centrales in Duitsland volgens Habeck maar een ‘beperkte bijdrage’ leveren. Als gevolg daarvan ziet hij kernenergie ook als ‘deel van de oplossing’.

                                              Tot slot riep de Duitse minister op tot Europese solidariteit. ,,We zijn deel van een Europees energiesysteem, dat dit jaar in het bijzonder op de proef is gesteld. Het nationaliseren van verschillende systemen is de verkeerde weg. We moeten blijven samenwerken.”

                                              Comment


                                              • Kaag wil dat compensatie voor inflatie van de bevolking niet tenkoste mogen gaan van de klimaatdoelstellingen.

                                                Nu ben ik voor klimaatverbetering maar ik zie wel dat er nu direct giga problemen zijn voor de bevolking die met de dag erger worden en een omvang krijgen zoals we na de 2e wereldoorlog niet hebben gekend. Al maanden inflatiecijfers van boven de 10% per maand.... vele prijzen al met 170% gestegen. Energueprijzen die al 400% gestegen zijn en de winter en herfst moeten nog komen.

                                                Armoede ligt voor miljoenen mensen op de loer. Assielzoekerstroom die maar blijft oplopen. Gigantische woningnood. Onvrede onder burgers, tweespalt in de maatschappij. Er zijn noodwetten nodig om de bevolking te redden. Kunnen we ff eerst doen wat we moeten doen?

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5150...ikt-plundering

                                                  Comment


                                                  • Ja schandalig, en ze weten het allemaal zo goed. Zoals bij alles pakt iedereen wat ie pakken kan. Geld geld geld. En die Timmermans huppelt al jaren in zijn eigen verzonnen sprookjesbos.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X