Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.nu.nl/klimaat/6361063/gr...overvloed.html



    Groene stroom voor honderdduizenden huishoudens niet bewaard door overvloed

    De afgelopen drie maanden waren erg zonnig en bij vlagen winderig, waardoor meer hernieuwbare energie is opgewekt dan een jaar eerder. Maar door gebrek aan opslagruimte wordt veel stroom weggegooid.
    Op 21 juni zorgde de zon voor een recordhoeveelheid zonnestroom, blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl, dat de productie van elektriciteit bijhoudt. Het aanbod was veel groter dan de vraag, waardoor zowel zonnepanelen als windmolens uitgingen.

    Als de vraag naar stroom lager is dan het aanbod, moeten energieproducenten soms betalen om hun energie op het stroomnet te krijgen. In het eerste half jaar van 2025 was dat in een van de tien uren het geval, veel meer dan in 2024.

    Daarnaast is er niet altijd plek op het volle Nederlandse stroomnet. Dus op zonnige en winderige dagen gebeurt het steeds vaker dat zonnepanelen en windmolens uitgezet worden.

    In april, mei en juni waren er meer zon en wind dan in die periode een jaar eerder. Energieopwek.nl heeft uitgerekend dat bijna 800.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit voorzien hadden kunnen worden als de zonnepanelen en windmolens aan waren gebleven.

    Waterstofcentrale kan stroom opslaan


    "Op bepaalde momenten wekken we zoveel stroom op, maar gooien we het weg", zegt een woordvoerder van Energieopwek.nl. "Dat kan niet de bedoeling zijn." Om stroom te bewaren is opslagruimte en een ruimer stroomnet nodig.

    Energie kan worden opgeslagen door het om te zetten in waterstof. "Deze groene waterstof kan worden ingezet als grondstof in de industriële sector of als seizoensopslag van elektriciteit", zegt de woordvoerder.

    Maar er zijn te weinig elektrolysers die dit kunnen doen. Dat komt volgens de woordvoerder omdat het financieel nog niet aantrekkelijk is. Ook moet er voldoende ruimte zijn op het stroomnet om de energie naar een waterstofcentrale te brengen.

    Comment


    • Door bevolkingsgroei, uitbreiding defensie, woningbouw zal er eerder meer uitstoot zijn

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/financieel/.../74744301.html


        Terugleverkosten zijn veel huishoudens met zonnepanelen een doorn in het oog. © ANP/HH

        Overstappen, salderen en terugleverkosten: dit moet je weten over zonnepanelen

        Amsterdam- Zonnepanelenbezitters hebben deze week opvallend veel vragen gesteld tijdens het energiespreekuur bij De Telegraaf. De afschaffing van de salderingsregeling zit ze duidelijk niet lekker. Ook willen deze vragenstellers weten hoe zij hun terugleverkosten zo laag mogelijk kunnen houden.

        Zij vragen zich daarom zelfs af of zij hun zonnepanelen, maar beter uit kunnen zetten tijdens de vakantie. Anderen willen er vooral achter komen of een thuisbatterij al loont.

        De bij het spreekuur aanwezige experts van Gaslicht.com, ACM ConsuWijzer, Energie-Nederland en Milieu Centraal hebben in totaal ruim 150 energievragen van Telegraaflezers ontvangen. De antwoorden van de deskundigen op zes veelgestelde vragen staan hieronder.

        Ik ga op vakantie. Heeft het dan zin om mijn zonnepanelen uit te zetten, zodat ik zo weinig mogelijk terugleverkosten betaal aan mijn energiebedrijf?


        Het uitzetten van zonnepanelen heeft over het algemeen geen zin. Iedereen met een vast of variabel energiecontract krijgt momenteel nog steeds geld voor de zonnestroom die men teruglevert aan het net, ook als er op jaarbasis meer elektriciteit wordt teruggeleverd dan verbruikt. Bij mensen met een dynamisch energiecontract ligt dat anders en kan het voordelig zijn om zonnepanelen tijdelijk uit te zetten als de stroomprijs negatief is.

        Er zijn trouwens verschillende manieren om zonnepanelen uit te schakelen. Klanten met een dynamisch contract kunnen meestal via apps hun panelen uit en ook weer aanzetten. Het uitzetten van de omvormer met de draaiknop op dit apparaat is ook een veilige manier. Het is echter af te raden om zonnepanelen via de meterkast uit te doen. Hierdoor kan de omvormer namelijk schade oplopen.
        Ik heb zonnepanelen en ben op zoek naar een goedkopere energieleverancier. Maar ik wil zo min mogelijk terugleverkosten betalen, want dat vind ik een vorm van diefstal. Kunt u mij helpen?


        Het is altijd verstandig om energiecontracten steeds te blijven kijken en vergelijken, met of zonder zonnepanelen. De terugleverkosten komen voor sommige contracten bijvoorbeeld heel goed uit. En ook loven sommige energiebedrijven een welkomstbonus uit, als u daar een jaarcontract afsluit. Soms wel van 450 euro, dat is dan snel verdiend en zo krijgt u de terugleverkosten in feite weer terug.


        Energie-experts overleggen over de beantwoording van een lezersvraag. © Richard Mouw
        Net als een half miljoen andere huishoudens heb ik nog een traditionele stroommeter. Die meter draait terug als mijn zonnepanelen stroom opwekken. Ik kan daardoor wel salderen, maar hoef geen terugleverkosten te betalen. Hoe gaat dit als de salderingsregeling in 2027 verdwijnt?


        Voordat de salderingsregeling wordt afgeschaft, zal uw netbeheerder alle oude stroommeters gaan vervangen. Uw stroomverbruik en de teruglevering van uw zonnestroom worden straks namelijk los van elkaar afgerekend. Uw energiebedrijf heeft daarvoor inzage nodig in uw actuele meterstanden. Binnen nu en anderhalf jaar kunt u dus een bericht van uw netbeheerder verwachten dat men de oude meter komt vervangen.

        Ik overweeg één of twee thuisbatterijen te kopen voor het opslaan van de stroom van mijn zonnepanelen. Is dat al rendabel voor mij? Ik ga anders waarschijnlijk op zonnige dagen de omvormer van de panelen uitzetten om zo de terugleverkosten te beperken.


        De terugverdientijd van thuisbatterijen is helaas nog enorm lang. Ook de techniek daarvan is nog volop in ontwikkeling, waardoor nieuwe batterijen steeds krachtiger en goedkoper zullen worden. Voor nu is het advies dus: wacht nog even met de aanschaf daarvan. En verbruik zoveel mogelijk van uw opgewekte zonnestroom zelf. De verwachting is overigens dat zonnepanelen, zelfs na afschaffing van het salderen in 2027, nog steeds geld opleveren en dat het uitzetten van de panelen niet nodig is.

        Wij hebben 32 zonnepanelen en een warmtepompboiler, maar geen gasaansluiting. Voor het verwarmen van ons huis maken we ook gebruik van een airco. Maar in de donkere wintermaanden moeten we daarvoor veel stroom van het net halen. Wij overwegen nu om twee kleine windmolens aan te schaffen. Is dat slim?


        Een windmolen kan ook op donkere winterdagen stroom opwekken, evenals ’s nachts. Toch zijn kleine windmolens op daken meestal minder goed voor je portemonnee dan zonnepanelen. Zulke molens wekken namelijk relatief weinig stroom op vanwege hun kleine wieken. Voor mensen met een vrijstaand huis op het platteland en weinig buren in de directe omgeving kan een grotere windturbine wel financieel interessant zijn. Neem echter altijd eerst contact op met uw gemeente om te horen wat de lokale regels zijn.
        Ik heb een tijdje geleden een jaarcontract afgesloten bij Greenchoice. Maar tot mijn verbazing heeft dit bedrijf mij al na 11,5 maand een jaarafrekening gestuurd en mij tegelijkertijd op hogere variabele gas- en stroomtarieven gezet. Mag dat wel? Een jaarcontract geldt toch voor 12 maanden en niet voor 11,5?


        Bij een jaarcontract gelden de tarieven inderdaad voor een volledig jaar. Als u een jaarafrekening hebt ontvangen over een kortere periode, moet Greenchoice hier rekening mee houden bij uw volgende jaarafrekening. Doet het bedrijf dat niet? Maak dan bezwaar tegen uw rekening. Ook kunt u hiervan melding maken bij ACM ConsuWijzer.

        Minister Sophie Hermans in gesprek met experts van het energiespreekuur. © Richard Mouw

        Comment


        • Waar vindt je een echte deskundige die kan adviseren op maat, en niet gekoppeld is aan verkoop van eigen produkten

          Comment


          • https://www.ad.nl/binnenland/provinc...roep~a6478231/


            In mei beet de wolf een wandelaarster. © Getty Images/500px

            Provincie Utrecht geeft vergunning af om ‘probleemwolf’ Bram te doden, Faunabescherming in beroep


            De provincie Utrecht gaat een vergunning afgeven om ‘probleemwolf’ Bram af te schieten. De wolf beet afgelopen voorjaar een wandelaarster op landgoed Den Treek. De Faunabescherming gaat in beroep.

            Bram, zoals de wolf wordt genoemd, was de afgelopen jaren bij meerdere incidenten met mensen betrokken. In mei kwam hij onverwacht tevoorschijn uit de bosjes en beet zonder dat daar een aanleiding voor was een wandelaarster, aldus gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur en landbouw). „Volgens wolvendeskundigen is hiermee duidelijk dat deze wolf een direct gevaar vormt voor mensen. Daarom adviseren zij de wolf te doden.”

            Dna-onderzoek wees al uit dat het om dezelfde wolf gaat die ook vorige zomer betrokken was bij incidenten op de Utrechtse Heuvelrug. Een wolf kwam toen meerdere keren dicht bij mensen en honden. De provincie Utrecht wilde het dier afschrikken en leren bij mensen uit de buurt te blijven door hem met een paintballgeweer te beschieten. Daarvoor moest de wolf worden gevangen en voorzien van een zender. De vergunning die daarvoor werd aangevraagd, hield geen stand bij de rechter.
            Wolf Bram op de Utrechtse Heuvelrug. © Privébeeld
            De vergunning om wolf GW3237m te doden is aangevraagd door de Faunabeheereenheid Utrecht. De vergunning is vanaf vrijdag 11 juli in te zien en treedt na vier dagen in werking, meldt de provincie.

            Welpen


            De Faunabescherming heeft al laten weten in beroep te gaan. „Er zijn geen acute problemen met Bram”, zegt Niko Koffeman namens de organisatie. Daarbij is het dier de vader van welpen. „Afschieten zou desastreuze gevolgen kunnen hebben. Je krijgt zwerfgedrag, omdat de welpen en moeder de leider van de roedel missen.” En hij vervolgt: „Nu benadert Bram honden nog uit nieuwsgierigheid, maar dat kan omslaan in agressief gedrag bij zijn familie wanneer de roedel uit elkaar valt.”

            Sterk zegt dat welpen het wel degelijk zonder hun vader kunnen redden. „Dat zie je bijvoorbeeld als een dier is doodgereden. De oudere jongen hebben dan ook een rol in het grootbrengen van de welpen.”

            Aanlijnplicht voor honden


            Eerdere adviezen aan bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug blijven van kracht. Bezoekers wordt aangeraden niet alleen het bos in te gaan, op de paden te blijven en kinderen in het oog te houden. Dit is bedoeld om de kans op nieuwe incidenten zo klein mogelijk te houden en te voorkomen dat het gebied moet worden afgesloten. In het gebied geldt voorlopig een aanlijnplicht voor honden.

            Bram, of GW3237m zoals de wolf officieel heet, is niet de eerste wolf die mag worden afgeschoten. De provincie Gelderland gaf in mei al een vergunning af voor het doden van een wolf die een hardloopster had gebeten. Ook daartegen ging de Faunabescherming in beroep. Wolf Hubertus is nog niet geschoten.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/lifestyle/v.../72251250.html



              Johan Derksen verbaast zich over de ommezwaai uit linkse hoek. © Robert HoetinkColumn

              Johan Derksen: ’De linkse oproerkraaiers uit de jaren 60 en 70 hunkeren nu naar kerncentrales’

              Zomer-columnist Johan Derksen heeft het deze keer over ’oproerkraaiers’ die vroeger tegen kernenergie demonstreerden en nu de waarde van hun koophuis zien halveren zodra er een windmolen in de achtertuin wordt geplaatst.

              Alle onrust en agressie kwam uit de linkse hoek: CPN, PvdA, PSP en PPR. Ik heb het destijds glimlachend gevolgd omdat ik hippies, idealisten en pacifisten nooit serieus heb genomen; ze functioneren niet realistisch binnen de samenleving.

              Aan duidelijkheid liet hun boodschap niets te wensen over: ze waren tegen kernwapens, kernenergie en kerncentrales. Er volgden demonstraties in Dodewaard, Gasselte, IJmuiden, Nijmegen, Middelburg en Arnhem. Later waren er massaal bezochte demonstraties in Den Haag en Amsterdam. Het was structureel onrustig rond het militaire vliegveld Woensdrecht omdat het Amerikaanse leger daar kernkoppen wilde stationeren.

              Radioactiviteit


              Er volgden grimmige blokkades van kerncentrales, want kernenergie zou levensgevaarlijk zijn voor mens en milieu vanwege de radioactiviteit. De mogelijkheid van catastrofale rampen zou op de loer liggen, evenals het risico op sabotage en terrorisme. Verder zou er geen veilige opslag voor kernafval bestaan.

              Ontsierende zonnepanelen


              De meute was succesvol, waardoor het land en de Noordzee nu vol staan met horizon vervuilende windmolens en ontsierende zonnepanelen. Al deze demonstranten zijn intussen brave burgers die de waarde van hun koophuis zien halveren zodra er een windmolen in de achtertuin wordt geplaatst. Ze maken zich zorgen over de stijgende energiekosten en ze willen niet afhankelijk van fossiele brandstof zijn.

              Het verstand komt met de jaren. De linkse oproerkraaiers uit de jaren 60 en 70 hunkeren nu naar kerncentrales, want kernenergie is de enige oplossing voor een structurele stroomvoorziening, met een minimale uitstoot aan schadelijke stoffen.

              Nederland staat echter bol van de doemdenkers. Mensen die heel creatief zijn in het bedenken van pessimistische en negatieve toekomstperspectieven. De bouw van kerncentrales zou tientallen jaren duren, alsof nog meer windmolens en zonnepanelen een aanvaardbaar alternatief zouden zijn. Maar er zijn hardliners die blijven hameren op het gevaar van kerncentrales.

              Bouw dwarsbomen


              Ik kan niet ontkennen dat een gedateerde kerncentrale in Tsjernobyl ooit een ramp veroorzaakte en een kerncentrale in Fukushima door een tsunami werd weggespoeld, al waren daar geen doden te betreuren. Deze twee incidenten worden door tegenstanders voortdurend als argument gebruikt om de bouw van kerncentrales in Nederland te dwarsbomen. De tegenstanders strooien met verhalen over gevaren, maar negeren wetenschappelijke rapporten die duidelijk maken dat kerncentrales volkomen veilig zijn.

              Treurig is wel dat politici niet doortastend zijn en dat geldt zeker voor minister Sophie Hermans die dit dossier beheert. Ze reserveerde veertien miljard voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales die over vijftien jaar moeten worden opgeleverd. Volgens haar dekt dit bedrag de kosten niet en zij weet niet hoe ze dit moet oplossen. Daar kijkt niemand van op.

              Al die spreekkoren van gillende activisten protesteerden voor Jan met de korte achternaam. Er waren al kernkoppen in Nederland. Dienstplichtig kanonnier Derksen liep in 1969 ’s nachts op wacht, met een geladen mitrailleur, onder felle schijnwerpers rond een depot in Darp. Het was een publiek geheim dat de Amerikanen daar kernkoppen hadden liggen.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/politiek/sc.../76504531.html


                Om het gevaar van de bever in te dammen zijn onder meer ministeries, de waterschappen, Prorail en Rijkswaterstaat daarom een nationaal protocol overeengekomen. © ANP / Flip Franssen
                Beschermde diersoort ’misschien wel het grootste gevaar voor onze waterveiligheid’

                Schade door bevers kan oplopen tot half miljard euro: Den Haag komt met nationale aanpak

                De schade die beschermde bevers in Nederland veroorzaken aan onder meer dijken, oevers, kades en spoortaluds kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Daarom zal komende jaren veel meer werk worden gemaakt van het nemen van preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van damwanden en gaas om overstromingen en instortingen te voorkomen.

                Dat blijkt uit de ’nationale beveraanpak’ die in Den Haag is vastgesteld. De schade die beschermde bevers in Nederland veroorzaken aan onder meer dijken, oevers, kades en spoortaluds kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

                Daarom zal komende jaren veel meer werk worden gemaakt van het nemen van preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van damwanden en gaas om overstromingen en instortingen te voorkomen. Dat blijkt uit de ’nationale beveraanpak’ die in Den Haag is vastgesteld.

                Uit het beleidsstuk komt naar voren dat de grote knaagdieren, herkenbaar aan de platte staart met schubben, indrukwekkende bouwers zijn. Zo graven zij bij voorkeur ’s nachts meterslange tunnels tot diep in oevers, kades en dijken. In één nacht kunnen zij zelfs tot in de kern van een dijk komen, waardoor de stabiliteit in gevaar komt en verzakkingen en dijkdoorbraken op de loer liggen.

                Verzakte spoorlijn door bevers


                Zo werd in Wamel een hol gevonden van maar liefst twintig meter lang en verzakte in Zwolle al een spoorlijn. Om het gevaar van de bever in te dammen zijn onder meer ministeries, de waterschappen, Prorail en Rijkswaterstaat een nationaal protocol overeengekomen, zodat duidelijk is wat de mogelijkheden zijn en zodat zij sneller kunnen ingrijpen als dat nodig is.

                Hoewel de bever was uitgestorven in ons land, onder meer door een felle jacht op de pelsdieren, is de populatie sinds de jaren tachtig explosief gestegen. Inmiddels leven er meer dan 5000 volwassen bevers.

                Het idee is dat oeveraanpassingen, zoals gaas of damwanden, de knagende burchtenbouwers zullen tegenhouden. Deze preventieve maatregelen kosten zo’n 30.000 euro per traject, maar zijn volgens het rapport wel lonend. Immers: de schade aan de infrastructuur kan oplopen tot meer dan 500 miljoen euro als bijvoorbeeld dijken doorbreken, met alle gevolgschade van dien.

                Bever is beschermde diersoort en mag niet zomaar worden afgeschoten


                Maar dat is niet het enige: ook het verwijderen van wilgen is één van de opties om beverschade te voorkomen. De knaagdieren zijn immers gek op de bast en de twijgen van deze zachte houtsoort, vooral in koudere maanden. Aangezien de bever een beschermde diersoort is, mag hij niet zomaar gevangen of gedood worden.

                De schade aan de infrastructuur door bevers kan oplopen tot meer dan 500 miljoen euro. © ANP / Marcel van den Bergh
                Wel kan in uiterste noodgevallen over worden gegaan op het afschieten van de knaagdieren, maar dan moeten eerst andere maatregelen zoals verjagen of verplaatsen geprobeerd zijn.

                Drones en sensoren in strijd tegen bever


                In het beverprotocol is nu ook aandacht voor andere maatregelen, zoals monitoring met drones en sensoren voor het detecteren van graverij, al zal dat in veel gevallen lastiger zijn: bevers werken in de nacht, waardoor het ’vroegtijdig detecteren’ lastig is. Ook blijken de bevers nét onder het wateroppervlak te beginnen met graven, zo schuin omhoog de dijk in.


                „De landelijke aanpak geeft aan hoe we met de bever willen omgaan. Want zij zijn beschermd, maar tegelijkertijd zijn ze misschien wel het grootste gevaar voor onze waterveiligheid.”

                Comment


                • https://www.buttkicken.nl/2025/07/13...de-xr-kneuzen/


                  Briefje van Jan – aan de XR-kneuzen



                  Beste klimaatterroristen,

                  Dus jullie gaan met z’n allen Greta Thunbergje spelen door in de vertrekhal van Schiphol en op de Kaagbaan te schijten om de aarde van de ondergang te redden en als Schiphol je dan een gebiedsverbod oplegt, doen jullie huiliehuilie?

                  Dan beginnen jullie een kort geding om het gebiedsverbod van tafel te krijgen?

                  En dan zegt jullie advocaat, ene Otto Volgenant: “De demonstratie op Schiphol was volstrekt vreedzaam. En toch mogen XR-demonstranten niet meer via Schiphol vliegen” en noemt hij dat een te zware sanctie?

                  LOL.

                  Jullie zijn het meisje dat vindt dat school te wit is en dat dan weigert mee te doen aan de Surinaamse kookdag omdat ze “niet van rijst houdt”.

                  Jullie zijn de TikTokker die een video maakt over hoe dom TikTok is en die video vervolgens boost met de hashtags #viral, #forYou, en #deugvibes.

                  Jullie zijn de Antifa-kneus die bij de politie op de motorkap ligt te schreeuwen dat “All Cops Are Bastards” en die zes maanden later trillend van de zenuwen zelf 112 belt omdat-ie Wierd Duk tegenkwam en die hem boos aankeek.

                  Jullie zijn de man die klaagt dat vlees eten slecht is voor het milieu, maar die wél elk weekend met de auto naar Berlijn rijdt voor “een vegan curry met beleving” (en omdat het daar zo lekker feesten is).

                  Jullie zijn de bezetter die de universiteit sloopt ‘voor Palestina’ en die 0900-BURENOVERLAST belt als de buurman ’s ochtends vóór elf uur een gaatje boort om een schilderij op te hangen.

                  Jullie zijn de Sieger Sloot-achtige die met bivakmuts op z’n hoofd “Fuck de staat!” schreeuwt en die een week later aangifte doet omdat iemand hem online uitschold voor kneus.

                  Jullie zijn de vrouw die “weg met het kapitalisme!” roept terwijl ze op een iPhone van 1600 euro haar Instagram-kanaal volplempt met Airfryer-recepten.

                  Jullie zijn het meisje dat een TikTok maakt over systemisch racisme, maar haar Ghanese klasgenoot nog steeds ‘Shakira’ noemt omdat ze buitenlandse namen niet kan onthouden.

                  Jullie zijn de vrouw die Shell wil boycotten, maar die wél bij Shell tankt als daar een actie is “want ik ben geen miljonair”.

                  Jullie zijn de minimalistische antikapitalist met 24 bamboe-opbergdozen van IKEA en een elektrische bakfiets van 4500 euro.

                  Kijk, ik snap jullie wel.

                  Je moet wat als je geen zinvolle dagbesteding hebt, zeker sinds de sociale werkplaatsen gesloten zijn.

                  Maar als je zelf het hek hebt gesloopt, moet je niet janken dat je niet meer naar binnen mag.

                  Dat snapt zelfs mijn neefje van zes.

                  En die denkt nog dat ‘hypocriet’ een Pokémon-poppetje is.

                  Groet,

                  JanD

                  Comment

                  Working...
                  X