Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.nu.nl/klimaat/6361063/gr...overvloed.html



    Groene stroom voor honderdduizenden huishoudens niet bewaard door overvloed

    De afgelopen drie maanden waren erg zonnig en bij vlagen winderig, waardoor meer hernieuwbare energie is opgewekt dan een jaar eerder. Maar door gebrek aan opslagruimte wordt veel stroom weggegooid.
    Op 21 juni zorgde de zon voor een recordhoeveelheid zonnestroom, blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl, dat de productie van elektriciteit bijhoudt. Het aanbod was veel groter dan de vraag, waardoor zowel zonnepanelen als windmolens uitgingen.

    Als de vraag naar stroom lager is dan het aanbod, moeten energieproducenten soms betalen om hun energie op het stroomnet te krijgen. In het eerste half jaar van 2025 was dat in een van de tien uren het geval, veel meer dan in 2024.

    Daarnaast is er niet altijd plek op het volle Nederlandse stroomnet. Dus op zonnige en winderige dagen gebeurt het steeds vaker dat zonnepanelen en windmolens uitgezet worden.

    In april, mei en juni waren er meer zon en wind dan in die periode een jaar eerder. Energieopwek.nl heeft uitgerekend dat bijna 800.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit voorzien hadden kunnen worden als de zonnepanelen en windmolens aan waren gebleven.

    Waterstofcentrale kan stroom opslaan


    "Op bepaalde momenten wekken we zoveel stroom op, maar gooien we het weg", zegt een woordvoerder van Energieopwek.nl. "Dat kan niet de bedoeling zijn." Om stroom te bewaren is opslagruimte en een ruimer stroomnet nodig.

    Energie kan worden opgeslagen door het om te zetten in waterstof. "Deze groene waterstof kan worden ingezet als grondstof in de industriële sector of als seizoensopslag van elektriciteit", zegt de woordvoerder.

    Maar er zijn te weinig elektrolysers die dit kunnen doen. Dat komt volgens de woordvoerder omdat het financieel nog niet aantrekkelijk is. Ook moet er voldoende ruimte zijn op het stroomnet om de energie naar een waterstofcentrale te brengen.

    Comment


    • Door bevolkingsgroei, uitbreiding defensie, woningbouw zal er eerder meer uitstoot zijn

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/financieel/.../74744301.html


        Terugleverkosten zijn veel huishoudens met zonnepanelen een doorn in het oog. © ANP/HH

        Overstappen, salderen en terugleverkosten: dit moet je weten over zonnepanelen

        Amsterdam- Zonnepanelenbezitters hebben deze week opvallend veel vragen gesteld tijdens het energiespreekuur bij De Telegraaf. De afschaffing van de salderingsregeling zit ze duidelijk niet lekker. Ook willen deze vragenstellers weten hoe zij hun terugleverkosten zo laag mogelijk kunnen houden.

        Zij vragen zich daarom zelfs af of zij hun zonnepanelen, maar beter uit kunnen zetten tijdens de vakantie. Anderen willen er vooral achter komen of een thuisbatterij al loont.

        De bij het spreekuur aanwezige experts van Gaslicht.com, ACM ConsuWijzer, Energie-Nederland en Milieu Centraal hebben in totaal ruim 150 energievragen van Telegraaflezers ontvangen. De antwoorden van de deskundigen op zes veelgestelde vragen staan hieronder.

        Ik ga op vakantie. Heeft het dan zin om mijn zonnepanelen uit te zetten, zodat ik zo weinig mogelijk terugleverkosten betaal aan mijn energiebedrijf?


        Het uitzetten van zonnepanelen heeft over het algemeen geen zin. Iedereen met een vast of variabel energiecontract krijgt momenteel nog steeds geld voor de zonnestroom die men teruglevert aan het net, ook als er op jaarbasis meer elektriciteit wordt teruggeleverd dan verbruikt. Bij mensen met een dynamisch energiecontract ligt dat anders en kan het voordelig zijn om zonnepanelen tijdelijk uit te zetten als de stroomprijs negatief is.

        Er zijn trouwens verschillende manieren om zonnepanelen uit te schakelen. Klanten met een dynamisch contract kunnen meestal via apps hun panelen uit en ook weer aanzetten. Het uitzetten van de omvormer met de draaiknop op dit apparaat is ook een veilige manier. Het is echter af te raden om zonnepanelen via de meterkast uit te doen. Hierdoor kan de omvormer namelijk schade oplopen.
        Ik heb zonnepanelen en ben op zoek naar een goedkopere energieleverancier. Maar ik wil zo min mogelijk terugleverkosten betalen, want dat vind ik een vorm van diefstal. Kunt u mij helpen?


        Het is altijd verstandig om energiecontracten steeds te blijven kijken en vergelijken, met of zonder zonnepanelen. De terugleverkosten komen voor sommige contracten bijvoorbeeld heel goed uit. En ook loven sommige energiebedrijven een welkomstbonus uit, als u daar een jaarcontract afsluit. Soms wel van 450 euro, dat is dan snel verdiend en zo krijgt u de terugleverkosten in feite weer terug.


        Energie-experts overleggen over de beantwoording van een lezersvraag. © Richard Mouw
        Net als een half miljoen andere huishoudens heb ik nog een traditionele stroommeter. Die meter draait terug als mijn zonnepanelen stroom opwekken. Ik kan daardoor wel salderen, maar hoef geen terugleverkosten te betalen. Hoe gaat dit als de salderingsregeling in 2027 verdwijnt?


        Voordat de salderingsregeling wordt afgeschaft, zal uw netbeheerder alle oude stroommeters gaan vervangen. Uw stroomverbruik en de teruglevering van uw zonnestroom worden straks namelijk los van elkaar afgerekend. Uw energiebedrijf heeft daarvoor inzage nodig in uw actuele meterstanden. Binnen nu en anderhalf jaar kunt u dus een bericht van uw netbeheerder verwachten dat men de oude meter komt vervangen.

        Ik overweeg één of twee thuisbatterijen te kopen voor het opslaan van de stroom van mijn zonnepanelen. Is dat al rendabel voor mij? Ik ga anders waarschijnlijk op zonnige dagen de omvormer van de panelen uitzetten om zo de terugleverkosten te beperken.


        De terugverdientijd van thuisbatterijen is helaas nog enorm lang. Ook de techniek daarvan is nog volop in ontwikkeling, waardoor nieuwe batterijen steeds krachtiger en goedkoper zullen worden. Voor nu is het advies dus: wacht nog even met de aanschaf daarvan. En verbruik zoveel mogelijk van uw opgewekte zonnestroom zelf. De verwachting is overigens dat zonnepanelen, zelfs na afschaffing van het salderen in 2027, nog steeds geld opleveren en dat het uitzetten van de panelen niet nodig is.

        Wij hebben 32 zonnepanelen en een warmtepompboiler, maar geen gasaansluiting. Voor het verwarmen van ons huis maken we ook gebruik van een airco. Maar in de donkere wintermaanden moeten we daarvoor veel stroom van het net halen. Wij overwegen nu om twee kleine windmolens aan te schaffen. Is dat slim?


        Een windmolen kan ook op donkere winterdagen stroom opwekken, evenals ’s nachts. Toch zijn kleine windmolens op daken meestal minder goed voor je portemonnee dan zonnepanelen. Zulke molens wekken namelijk relatief weinig stroom op vanwege hun kleine wieken. Voor mensen met een vrijstaand huis op het platteland en weinig buren in de directe omgeving kan een grotere windturbine wel financieel interessant zijn. Neem echter altijd eerst contact op met uw gemeente om te horen wat de lokale regels zijn.
        Ik heb een tijdje geleden een jaarcontract afgesloten bij Greenchoice. Maar tot mijn verbazing heeft dit bedrijf mij al na 11,5 maand een jaarafrekening gestuurd en mij tegelijkertijd op hogere variabele gas- en stroomtarieven gezet. Mag dat wel? Een jaarcontract geldt toch voor 12 maanden en niet voor 11,5?


        Bij een jaarcontract gelden de tarieven inderdaad voor een volledig jaar. Als u een jaarafrekening hebt ontvangen over een kortere periode, moet Greenchoice hier rekening mee houden bij uw volgende jaarafrekening. Doet het bedrijf dat niet? Maak dan bezwaar tegen uw rekening. Ook kunt u hiervan melding maken bij ACM ConsuWijzer.

        Minister Sophie Hermans in gesprek met experts van het energiespreekuur. © Richard Mouw

        Comment


        • Waar vindt je een echte deskundige die kan adviseren op maat, en niet gekoppeld is aan verkoop van eigen produkten

          Comment

          Working...
          X