Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/binnenland/wolf-op...hter~a95bd815/


    PREMIUMEen foto van een wolf die eerder mensen van dichtbij benaderde op Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit is niet het dier dat de hardloopster beet. © DG

    Wolf op Veluwe moet dood, maar dat kan nog even duren: dierenbeschermers stappen naar de rechter


    De wolf die een hardloopster heeft aangevallen in Nationaal Park De Hoge Veluwe mag van de provincie Gelderland afgeschoten worden. Maar hoe gaat dat in zijn werk en gaat het echt gebeuren? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

    ---------------

    zucht, wordt tijd dat die wolven eens dierenbeschermers en kinderen van Groenlinks, Dierenpartij kiezers etc grijpt

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/financieel/...an-benzineauto

      Nieuwe berekeningen wegenbelasting: elektrische auto wordt 200 euro per jaar duurder dan benzineauto

      Amsterdam - Kleinere elektrische auto’s worden veel duurder in de motorrijtuigenbelasting dan vergelijkbare benzinevoertuigen. Automobilisten die op stroom rijden, kunnen vanaf 2026 circa €200 per jaar meer kwijt zijn aan wegenbelasting dan wanneer zij in een soortgelijke benzinewagen zouden rijden.

      © ANP/HH

      Bezitters van elektrische voertuigen moeten sinds dit jaar ook motorrijtuigenbelasting betalen.




      Dat blijkt uit berekeningen van de Vereniging Elektrische Rijders (VER). Volgens de vereniging worden vooral populaire stekkerauto’s als de Volkswagen ID.3, Renault Zoe en Peugeot e-208 straks flink belast door de fiscus. Bij grotere elektrische auto’s is het verschil in motorrijtuigenbelasting met vergelijkbare benzineauto’s kleiner.

      Elektrische auto’s verliezen belastingkorting deels




      Bezitters van elektrische auto’s hoefden de afgelopen jaren geen motorrijtuigenbelasting te betalen, omdat de overheid het rijden op stroom wilde stimuleren. Maar omdat in Nederland inmiddels een half miljoen elektrische auto’s rondrijden, moeten eigenaren van deze stekkerauto’s de belasting sinds dit jaar ook ophoesten.



      Zij ontvangen nu nog wel een korting van 75% van de fiscus. Die belastingkorting zou volgend jaar terugvallen naar 25%, maar is door het kabinet bij nader inzien verhoogd naar 30%.



      VER-bestuurslid Maarten van Biezen betwijfelt echter of dit kan voorkomen dat elektrische rijders op de rem trappen en hun stekkerauto gaan inruilen voor een benzinewagen. „Die 30% korting op de motorrijtuigenbelasting is niet toereikend om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren”, waarschuwt hij. „Zeker de kleinere, goedkopere elektrische auto’s betalen daarmee straks nog steeds meer wegenbelasting dan fossiele alternatieven.”Gewicht van auto bepalend voor wegenbelasting



      Elektrische voertuigen vallen duur uit in de wegenbelasting, omdat het gewicht van een auto bepalend is voor hoeveel de fiscus in rekening brengt. Stekkerauto’s kunnen vanwege hun batterij honderden kilo’s zwaarder zijn dan vergelijkbare benzinewagens.

      Vooral bezitters van compactere elektrische auto’s zullen merken dat zij daardoor flink meer motorrijtuigenbelasting betalen dan als zij op benzine hadden gereden. Van Biezen: „En dat is vreemd, omdat we juist willen dat mensen elektrisch gaan rijden.”

      Grootte van auto wordt bepalend voor wegenbelasting



      Het kabinet heeft vorige maand wel aangekondigd dat niet het gewicht, maar de oppervlakte van een auto in de toekomst gaat bepalen hoeveel wegentaks een autorijder betaalt voor zijn wagen. Daarmee worden bezitters van de zwaardere elektrische auto’s ontzien. Maar deze wijziging gaat mogelijk pas rond 2030 in.

      Intussen blijven elektrische auto’s doorgaans duurder in aanschaf dan benzinewagens. Ook de verzekering voor een stekkerauto is prijziger. De onderhoudskosten van zo’n voertuig zijn wel lager.
      Tweedehands markt voor elektrische auto’s



      Van Biezen denkt dat de tweedehands markt voor elektrische auto’s ook een oppepper kan gebruiken. Daarom pleit de VER-bestuurder voor een regeling die vergelijkbaar is met auto’s die 15 tot 25 jaar oud zijn, de zogenoemde ’youngtimers’.

      „Wie zo’n auto zakelijk gaat rijden, betaalt wel een hoger bijtellingspercentage, maar dat wordt berekend op basis van de dagwaarde van de auto. Als dat ook gedaan wordt voor elektrische occasions die minstens vijf jaar oud zijn, valt het maandbedrag veel lager uit”, rekent Van Biezen voor.



      Hij denkt dat mkb-ondernemers zo verleid kunnen worden om elektrisch te gaan rijden. „Zo blijven elektrische auto’s langer in het zakelijke segment én in Nederland, waarna ze goed betaalbaar zijn voor de gemiddelde particuliere koper.”

      Comment


      • Gemeente Amsterdam voor zoveelste x in opspraak, proberen nu kritisch rapport over klimaat in Amsterdam onder de pet te houden....

        Comment


        • https://www.nu.nl/binnenland/6354852...-omgeving.html

          Die dingen zijn naast brand gevaarlijk ook vervuilend en mensen krijgen ook vaak hun over capaciteit niet terugbetaald

          Comment


          • https://www.ad.nl/video/productie/cr...tratie-1405115

            Cruiseschip ligt vast voor zeesluis door XR-demonstratie


            10 mei 2025

            Demonstranten van Extinction Rebellion hebben vrijdagavond actie gevoerd bij de Zeesluis in IJmuiden. Een cruiseschip dat voor de sluis lag kon daardoor niet doorvaren.

            Bewoners van IJmuiden hebben de XR betogers bekogeld met o.a. eieren.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1537...n-zonnepanelen

              Weer grote brand door zonnepanelen en gevolgen daarvan voor omgeving en milieu

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1809...uurbestrijding

                Huizenblok doet denken aan oorlogsgebied
                Enorme ravage na grote brand in Didam: ’Zonnepanelen belemmerden snelle vuurbestrijding’

                Didam - De roevendaken met zinken platen en zonnepanelen hebben een snelle bestrijding van de enorme brand aan de Begoniastraat in Didam belemmerd. Daarvan zijn vaklieden, die woensdagochtend in de bloemenbuurt staan na te praten, overtuigd. De Albert Schweitzerschool houdt een inzamelingsactie voor kleding van leerlingen die alles kwijt zijn.

                © APA

                Wethouder Ingrid Wolsing komt een kijkje nemen bij de ravage na de enorme brand in Didam. Zonnepanelen hebben mogelijk de brandweer belemmerd het vuur snel te bussen.




                In de Didamse Begoniastraat zijn van maandag- op dinsdagnacht door een heftige brand vier huurwoningen geheel verloren gegaan. Een woning is zwaar beschadigd en de laatste in het blok heeft vooral rook- en waterschade. Er vallen geen gewonden te betreuren.

                De brand brak kort na middernacht uit in een van de huizen in het rijtje. Het vuur sloeg over naar de naastgelegen woningen en breidde zich uit tot het hele blok. 24 bewoners zijn geëvacueerd. Om 4 uur gaf de brandweer het sein brand meester, maar de ravage is woensdagochtend enorm.
                ’Zonnepanelen in combinatie met roevendaken’



                Veel huizen in deze straat zijn nog niet zo lang geleden gerenoveerd en voorzien van zogeheten roevendaken met zonnepanelen. „Die combinatie zorgt ervoor dat het voor de brandweer veel langer duurt voordat ze bij de brandhaard kunnen zijn”, zegt oud-loodgieter Leo Wessels die een kijkje komt nemen.



                „De daken op de woningen in deze straat zijn voor 90 procent met zonnepanelen bedekt en daar kan de brandweer bovendien geen water onder krijgen.”



                Tekst gaat verder onder de foto

                © APA

                De buurman kijkt vertwijfeld naar de ravage die de brand in Didam heeft veroorzaakt.



                Roevendaken zijn schuin aflopend en bestaan uit grote zinken, koperen, aluminium of stalen platen, waarmee de woningen aan de bovenkant hermetisch zijn afgesloten.



                „Normaliter worden bij een brand de dakpannen er eerst uitgeramd, maar dat kan hier dus niet. Daarom moet het hele dak er min of meer af en dat duurt langer”, zegt een bouwvakker die in de buurt woont.Scherfjes glas van zonnepanelen in weilanden



                Omdat er zonnepanelen op de daken lagen, kunnen er ook scherfjes glas in de omgeving van de brand terecht zijn gekomen, waarschuwt Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Zonnecelscherven mogen volgens woordvoerder Maryvon Wortelboer in de tuin en omgeving met de hand worden opgeruimd.

                „Didammers kunnen deze zelf oppakken, maar het is belangrijk dat zij dat op een zorgvuldige en veilige manier doen. Wij adviseren om handschoenen te dragen tijdens het opruimen”, laat Wortelboer weten.



                Adembescherming en tyvek-pakken zijn niet nodig. De weersomstandigheden, zoals de windsterkte en -richting beïnvloeden hoe ver scherven zich kunnen verspreiden.

                Wanneer de scherven in een van de weilanden in regio De Liemers terechtkomen, kunnen grazende dieren ze inslikken. De scherpe deeltjes kunnen schade veroorzaken aan het maag- en darmstelsel en moeten door de boeren ook daar opgeruimd worden.
                Huizenblok doet denken aan stukje oorlogsgebied



                Loco-burgemeester Ingrid Wolsing van gemeente Montferland komt, voordat ze naar het gemeentehuis fietst, poolshoogte nemen bij het huizenblok dat doet denken aan een stukje oorlogsgebied. Ze gaat op de plek des onheils in gesprek met de handhavers.



                Tekst gaat verder onder de foto

                © APA

                De grote brand in de Begoniastraat in Didam heeft vier woningen weggevaagd en een enorme ravage achtergelaten. Zonnepanelen belemmerden mogelijk de brandweer om het vuur te blussen.



                „In- en intriest voor de bewoners”, zegt Wolsing die niet in wil gaan op de mogelijke oorzaken. „Dat is aan de experts.” Ze verwijst voor verdere woordvoering naar de politie.



                Voor de getroffen bewoners van de afgebrande woningen aan de Begoniastraat zal in overleg met Stichting Salvage en woningcoöperatie Plavei voor de komende tijd een oplossing worden gezocht. Salvage verleent kosteloze eerste hulp en opvang na brand, namens de gezamenlijke Nederlandse Brandverzekeraars.Inzamelingsactie voor gezinnen die alles kwijt zijn



                Directeur Harry Gubbels van de plaatselijke Albert Schweitzerschool wil woensdagochtend ook met eigen ogen zien wat er is gebeurd. „Van een van de getroffen gezinnen hebben wij twee kinderen op school”, verklaart Gubbels.



                Tekst gaat verder onder de foto

                © APA

                Directeur Harry Gubbels van de Albert Schweitzerschool in Didam houdt een inzamelingsactie voor de getroffen gezinnen die door de brand alles kwijt zijn.



                „De vader kwam vanochtend met geleende kleding op school om zijn verhaal te doen. Erg aandoenlijk. De gezinsleden zijn hun hele hebben en houden kwijt en vannacht zijn ze door vrienden opgevangen. We houden met de school met spoed een inzamelingsactie, zodat Didammers kleding kunnen doneren.”NL-Alert verstuurd in Didam



                Ook zijn zes woningen aan de aangrenzende Tulpenstraat ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De bewoners konden in de loop van dinsdag weer terug naar huis. Bij de brand kwam veel rook vrij, die in een groot deel van Didam bleef hangen. Om mensen te waarschuwen hun ramen te sluiten en de ventilatie uit te zetten werd een NL-Alert verstuurd.

                De oorzaak van de brand is op dit moment nog onbekend. Deze wordt door de politie onderzocht. Bij de brand is in ieder geval geen asbest betrokken geweest. Wel kan het zijn dat er verbrandingsresten in de buurt terecht zijn gekomen.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8178...-met-de-regels

                  Wet- en regelgeving nog niet aangepast
                  Brandweer ziet lastig te blussen branden door ontploffende zonnepanelen toenemen: ’Slechte monteurs nemen het niet zo nauw met de regels’

                  Arnhem - De brandweer in ons land wordt steeds vaker geconfronteerd met branden waarbij zonnepanelen voor problemen zorgen bij het bestrijden van de vuurzee, en kleine glasdeeltjes van de panelen verspreid worden als ze uit elkaar spatten door de hitte.

                  © ANP/HH

                  De brandweer in Didam had grote moeite om de enorme brand in de Begoniastraat te blussen. Dit kwam mede door de zonnepanelen op de daken. De dag erna is de ravage goed zichtbaar.




                  Het aantal incidenten groeit van eentje in 2019, zeven in 2020 en meer recent naar negentien in 2024. Dit jaar staat de teller al op zo’n tien branden waarbij zonnepanelen uit elkaar ploften, zoals afgelopen nacht in het Gelderse Didam waar een grote brand in een blok met zes woningen woedde. Op de daken lagen ook hier zonnepanelen die door de hitte zijn gesprongen, waarbij glasscherfjes en foliedeeltjes zijn verspreid in de buurt.

                  Blustechnieken aangepast bij brand met zonnepanelen op dak




                  Brandweer Nederland past haar blustechnieken inmiddels aan om veiliger om te gaan met woningbranden waar zonnepanelen op het dak liggen. Omdat de panelen uit elkaar kunnen spatten waarbij glasscherven in het rond vliegen en het gevaar op elektrocutie bestaat, wordt in ieder geval minimaal twintig meter afstand gehouden bij het blussen door de spuitgasten.



                  Waar mogelijk wordt ook onmiddellijk de stroomtoevoer uitgeschakeld, bijvoorbeeld via de meterkast. Maar omdat zonnepanelen gelijkstroom blijven leveren zolang er licht is, bestaat altijd nog de kans dat ze ontploffen. In dat geval kunnen micro-omvormers de spanning snel verlagen, wat blussen veiliger maakt.

                  Wat de bestrijding volgens Brandweer Nederland bemoeilijkt, is dat er geen uniform protocol bestaat hoe zonnepanelen geïnstalleerd of uitgeschakeld moeten worden bij brand. Dat heeft onder meer te maken met de kwaliteit van de installaties. Niet zelden zijn die geplaatst door bedrijven met slechte monteurs die het niet zo nauw nemen met de regels en verkeerd aangesloten connectoren of kabels het brandrisico verhogen.

                  Wet- en regelgeving in ons land nog niet aangepast



                  Volgens Willemjan Muysson van Brandweer Nederland is de wet- en regelgeving in ons land nog niet aangepast aan verduurzaming van woningen. ,,Die is er niet. Wij adviseren als brandweer hoe het veilig kan en moet en hebben met de koepel van zonnepaneel-installatiebedrijven richtlijnen opgesteld hoe ze aan te leggen. Maar dat is het dan ook, hetzelfde geldt overigens voor thuisbatterijen. We krijgen dus te maken met allerlei toegevoegde risico’s, maar geen aangepaste regelgeving. Dat is wat er nu gebeurt.”

                  Tekst gaat verder onder de foto

                  © ANP/HH

                  Brandweer blust na bij een blok met woningen in het Gelderse Didam waar een grote brand heeft gewoed. Ontploffende zonnepanelen verhinderden de spuitgasten om snel te kunnen blussen.



                  In het verleden kon de brandweer makkelijker woningbranden bestrijden. Muysson: ,,De daken zijn bedekt met dakpannen die vooral water afvoeren en die bij een brand makkelijk weggenomen kunnen worden om sneller bij de vuurhaard te kunnen komen. Met zonnepanelen, en zeker als ze gecompartimeerd (aaneengeschakeld) zijn, kan dat niet en moet er anders gehandeld worden. Dat was ook een les die de verwoestende woningbrand op 1 oktober 2023 in de Arnhemse wijk Presikhaaf ons leerde.”

                  Bij die brand in het appartementencomplex verspreidde het vuur zich snel door brandbare isolatiematerialen en zonnepanelen, die de constructie kwetsbaar maakten en bluswerkzaamheden bemoeilijkten. Het incident leidde tot landelijke discussies over brandveiligheid in gerenoveerde gebouwen, met name over het gebruik van brandbare materialen en de risico’s van zonnepanelen bij brand. Onderzoek wees op tekortkomingen in bouwvoorschriften en inspecties, wat leidde tot oproepen voor strengere regels en betere brandpreventie.
                  Glasdeeltjes en folies van zonnepanelen kunnen schadelijk zijn



                  Volgens recent onderzoek van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid kunnen glassplinters en de zwart/blauwe lagen folies die rondzweven als een zonnepaneel implodeert tot wel acht kilometer ver neerdalen in weilanden, dorpen en waterwegen, zoals onlangs gebeurde bij een brand in Dongen. Het advies is om voorzichtig om te gaan met deze resten. Glasdeeltjes en folies mogen niet worden aangeraakt zonder bescherming, omdat ze schadelijk kunnen zijn bij inademing of inslikken. Opruimen moet door professionals gebeuren, en landeigenaren wordt aangeraden vee uit besmette weilanden te houden.

                  Overigens stelt het RIVM vast dat bij branden met zonnepanelen niet meer gevaarlijke stoffen vrijkomen dan bij gewone branden. Rook van brandende gebouwen, met of zonder zonnepanelen, is altijd ongezond, en het advies is om uit de rook te blijven.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...p-volle-toeren

                    Column
                    Marianne Zwagerman: monsterdroogte? Het angstpornomediacircus draait op volle toeren

                    Vorig voorjaar bleef het maar regenen, met een slakkenplaag die alle plantjes opvrat; nu is het onophoudelijk zonnig en slaan boswachters alarm dat bomen doodgaan door watergebrek. In onze aan crises verslaafde samenleving gaat zo’n boodschap er lekker in, dus draait het angstpornomediacircus op volle toeren, aangejaagd door berichten van het KNMI over neerslagtekort, klimaatverandering en zakkend grondwater.




                    Het KNMI is moeilijk nog serieus te nemen, na het optreden van directeur Maarten van Aalst bij het omstreden Burgerberaad Klimaat. Hij kwam daar aanzetten met de foto van Bogus de IJsbeer, de beruchte nepfoto van de eenzame beer die in zee afdrijft op een ijsschots. De beer werd in 2007 gefotoshopt, onder een stralende Californische lucht.


                    De nepfoto werd wereldberoemd dankzij klimaatalarmisten, die hem dankbaar gebruikten om de ijsbeer als klimaatslachtoffer op te voeren, bijna uitgestorven door onze schuld. In werkelijkheid zijn er meer ijsberen dan ooit, groeit het ijs op Antarctica weer aan en nam zelfs de Volkskrant al in 2014 afstand van de foto. Ruim tien jaar later haalt de KNMI-directeur hem weer van stal.



                    Het past in een patroon van hersenspoelen. We moeten geloven dat het water opraakt door klimaatverandering. Of zoals de Algemene Rekenkamer schrijft in het alarmistische rapport ’Drinkwater onder druk’, dat deze week verscheen: ’We bevelen de minister aan om het gevoel van urgentie van drinkwaterschaarste bij burgers en bedrijven te vergroten om te zorgen voor gedragsverandering.’Marianne Zwagerman: ’Drinkwaterschaarste klinkklare onzin’



                    Het is klinkklare onzin. Nederland is een rivierdelta. We hebben hier aan veel dingen misschien een tekort, maar niet aan water. We beschikken met ons eigenhandig aangelegde IJsselmeer over een geweldig waterreservoir, met afstand het grootste binnenmeer van West-Europa.



                    Hydroloog Gé van den Eertwegh ergert zich rot aan de valse berichtgeving over de droogte, zegt hij in vakblad Binnenlands Bestuur. Hij leidde het onderzoeksteam dat de gevolgen en oorzaken van de droogte in 2018 en 2019 in kaart bracht. Het KNMI en de media verspreiden desinformatie, zegt hij. Volgens het KNMI hebben we nu de ergste droogte sinds het begin van de metingen in 1906. Terwijl het juist al sinds oktober 2023 nat was. Boeren kampten recent nog met wateroverlast. Dat water verdwijnt niet zomaar, dat voeren waterschappen af.

                    „Verdroging is een effect van menselijk ingrijpen, van structurele ontwatering. We lopen tegen de grens aan, of we gaan eroverheen, als het een keer echt droog weer wordt”, zegt Van den Eertwegh. „Dan heeft opeens iedereen problemen: landbouw, natuur, scheepvaart, bebouwing. Als de infrastructuur ten volle was benut om water vast te houden, had het er anders uit gezien. Wij zijn kampioen waterbeheer. Nederland weet hoe het moet. Toch krijgen we het niet tijdig en niet voldoende aan de praat.”



                    Het is niet droog omdat het te weinig regent, maar omdat we het water onvoldoende opslaan, zo simpel is het volgens de gerenommeerde hydroloog. Maar het KNMI verspreidt liever klimaatpropaganda en de media papegaaien die gewillig na.

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/binnenland/meerder...oten~a17d13c3/

                      © Getty Images

                      Meerderheid van de Nederlanders vindt dat ‘probleemwolf’ mag worden doodgeschoten


                      Een probleemwolf die een direct gevaar vormt voor mensen moet worden afgeschoten. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit representatief onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van deze site.

                      Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat een wolf mag worden doodgeschoten als die een directe bedreiging vormt voor mensen.

                      Net iets meer dan de helft vindt deze maatregel ook prima als de wolvenpopulatie te groot wordt en dit problemen veroorzaakt. Een minderheid vindt dat een wolf nooit mag worden afgeschoten, zoals in deze grafiek is te zien:

                      De resultaten komen uit een representatief onderzoek dat het onafhankelijke onderzoeksbureau Panel Inzicht heeft uitgevoerd door heel Nederland. Deelnemers kregen 29 vragen voorgelegd waarin zij naar hun mening over de wolf werden gevraagd.

                      Nederland soms verdeeld


                      Uit de resultaten komt een genuanceerd beeld naar voren. Op sommige punten is het land verdeeld. Zo vindt bijna de helft van de Nederlanders dat de wolf thuishoort in ons land, evenveel mensen vinden juist dat het roofdier hier niets te zoeken heeft. Wel zijn net iets meer mensen negatief over de aanwezigheid van de wolf, dan positief.

                      Opmerkelijk is dat inwoners van een ‘wolvengebied’ – de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en Noordwest-Drenthe – positiever over de wolf zijn dan mensen die elders wonen. Ook zien zij de wolf minder als een bedreiging.
                      Gepolariseerd debat


                      Verrassend, maar volgens sociaal wetenschapper Maarten Jacobs van Wageningen Universiteit wel verklaarbaar. „Het wolvendebat is zeer gepolariseerd, waardoor mensen via verhalen in de media een negatieve perceptie van de wolf krijgen. Woon je in wolvengebied, dan ervaar je juist eerder dat het dier geen overlast geeft en je het eigenlijk nooit ziet. Er ontstaat een positiever beeld.”

                      Uit vrees voor aanvallen zullen veehouders volgens Jacobs eerder een negatieve mening over de wolf hebben. „Maar het merendeel van de inwoners van wolvengebied houdt geen vee”, zegt hij. „Dat zijn juist vaak natuurminnende mensen, daarom wonen ze in de natuur. Deze groep zal de aanwezigheid van de wolf eerder accepteren en zelfs als een verrijking zien.”

                      Uit het onderzoek van Panel Inzicht blijkt verder dat een meerderheid vindt dat er een maximum aantal wolven in Nederland moet worden vastgesteld. Ook zegt 63 procent van de Nederlanders dat veehouders in wolvengebied hun dieren verplicht moeten beschermen tegen aanvallen van wolven.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1569...ie-het-doel-is

                        Extinction Rebellion eist in de rechtbank dat politie stopt met huisbezoeken: ’Krijgen het gevoel dat intimidatie het doel is’

                        DEN HAAG - Ruben schrok, kreeg een naar gevoel en raakte zijn vertrouwen in de politie kwijt. Sofie was boos, en Rudy kreeg het gevoel dat er steeds op hem werd gelet. Zonder uitzondering voelde demonstranten van Extinction Rebellion zich geïntimideerd door agenten die onaangekondigd voor de deur stonden en vragen stelden over hun deelname aan demonstraties.

                        © ANP / Petra Urban

                        Sinds 2022 hebben zo’n 35 mensen bij XR gemeld dat ze last hadden van ’huisvisitaties’.




                        Dat moet stoppen, vinden de advocaten Otto Volgenant en Willem Jebbink, die de Haagse kortgedingrechter woensdag vroegen om de politie te verbieden nog langer „huisvisitaties” af te leggen. „Dat klinkt minder gezellig dan huisbezoeken, maar zo ongezellig worden die visitaties ervaren.”

                        Sinds 2022 hebben zo’n 35 mensen bij XR gemeld dat ze hier last van hadden. „Ze kregen zelfs het gevoel dat intimidatie het doel was van de bezoeken”, zei Volgenant. Het „chilling effect” dat van een geüniformeerde agent aan de deur uitgaat, kan ertoe leiden dat mensen niet meer van hun demonstratierecht gebruik durven maken, aldus de advocaat.

                        ’Volstrekt normaal onderdeel van politiewerk’



                        De politie bestrijdt dat er sprake is van bewuste intimidatie en zegt dat er iedere dag in het hele land honderden huisbezoeken worden afgelegd. Die hebben allemaal tot doel „om een relatie op te bouwen, verbinding te zoeken en burgers te betrekken bij het werk van de politie”, volgens landsadvocate Marianne Hirsch Ballin.

                        Ze noemde het „een volstrekt normaal onderdeel van het politiewerk. Het gebeurt in de nasleep van een incident, bij zorgen over het welzijn van mensen, naar aanleiding van een melding en ook om te voorkomen dat de openbare orde kan worden verstoord.” Een verbod op huisbezoeken zou de politie volgens haar ernstig belemmeren in het werk.
                        35 vragen onbeantwoord



                        De XR-demonstranten ervoeren de bezoeken zelf als verre van „verbindend”, zeggen hun advocaten. Steen des aanstoots wat XR betreft is het ontbreken van inzicht in de regels die de politie hanteert. Wanneer en op welke gronden wordt er besloten om een huisbezoek af te leggen? En wat gebeurt er met de persoonsgegevens van de XR-demonstranten? Jebbink en Volgenant stelden er 35 vragen over aan korpschef Janny Knol, maar antwoorden bleven uit.



                        Yvonne Hondema, politiechef van Midden-Nederland, zegt dat de politie „een lerende organisatie is” en dat de regels recent nog zijn aangepast op basis van ervaringen uit de praktijk. Pas na enig aandringen en nadat de rechter beide partijen de gang op stuurde om te overleggen, was de politie bereid om het „handelingskader” zoals Hondema het noemde, met XR te delen. Maar uitsluitend het deel dat betrekking heeft op demonstraties, temperde de landsadvocate al te hoge verwachtingen.

                        Het was voor de rechter aanleiding om een beslissing uit te stellen. Als beide partijen er onderling niet uit komen, hakt de rechter op een later moment een knoop door over de huisbezoeken.

                        Comment


                        • Gewoon handhaven, dus arresteren, strafrechtelijk vervolgen, gewoon zoals de Nederlandse wet is, en dat ook doen met allochtone relschoppers in badplaatsen, op kermissen en relschoppende pro Palestina Hamas slopers. En ze voor de kosten op laten draaien!

                          Comment

                          Working...
                          X