Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Heeft niets met demonstratierecht te maken, daar zijn regels en in sit geval het Malieveld voor, met wapenstol en waterkanon leegvegen die werkeloze en of gevulde grachtengordeltypes die niks geven om mensen die hard moeten werken. Of een tegendemonstratie beginnen dat lukte eerder ook al.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/financieel/...an-polarisatie

      Na boerenprotesten in Europa
      Von der Leyen veegt erfenis Timmermans van tafel: ’Symbool van polarisatie’

      STRAATSBURG - Onder druk van boerenprotesten en Europese verkiezingen opent EU-kopstuk Ursula von der Leyen de aanval op de politieke erfenis van Frans Timmermans. „Er is een echte stimulans nodig die verder gaat dan louter rendementsverlies.”

      © ANP/HH

      Onder druk van boerenprotesten en Europese verkiezingen opent EU-kopstuk Ursula von der Leyen de aanval op de politieke erfenis van Frans Timmermans.




      Critici binnen de Europese Commissie verwijten ex-Eurocommissaris Timmermans en zijn ’architect’ Diederik Samsom een beleid van opleggen, verbieden en belasten. De andere Eurocommissarissen zijn mede verantwoordelijk voor al hun voorstellen, maar onder druk van boerenprotesten en Europese verkiezingen wil Brussel op de valreep een andere koers varen.

      Commissievoorzitter Ursula von der Leyen rekent dinsdagochtend tijdens een debat in het Europees Parlement genadeloos af met de methode-Timmermans. Ze opent de aanval op zijn natuuraanpak. „Boeren hebben een waardevolle business case nodig voor natuurmaatregelen. Misschien hebben we die case niet overtuigend gemaakt”, aldus het EU-kopstuk. „Er is een echte stimulans nodig die verder gaat dan louter rendementsverlies.”

      ’Andere aanpak nodig’




      Het plan-Timmermans voor halvering van pesticidengebruik sterft een stille dood. „Het is een symbool van polarisatie geworden”, aldus de Duitse christendemocraat. Ze kondigt vervolgens aan dat het voorstel – reeds gestrand in het Europees Parlement – wordt ingetrokken. „Het onderwerp blijft, maar er is een andere aanpak nodig.”

      © ANP/HH

      Boeren protesteren in Spanje tegen het Europese landbouwbeleid.

      Voor tuinders in het Westland en bollenboeren in de Bollenstreek is dat goed nieuws. De land- en tuinbouwsector steunt het terugdringen van pesticidengebruik, maar het plan-Timmermans was volgens hen ’onrealistisch’ vanwege het hoge tempo en het gebrek aan alternatieven.

      Vorige week heeft Brussel voor een jaar de stekker uit een Europese eis voor akkerbouwers getrokken. Boeren hoeven daardoor niet een deel van hun land braak te laten liggen. Binnenkort lanceert de Commissie een voorstel om de lastendruk voor boeren te verminderen. Von der Leyen laat dinsdag ook weten te willen kijken naar de hoge kunstmestprijs: daar ligt een kans voor de Nederlandse lobby om groen licht te krijgen voor het duurzame alternatief renure.

      ’Vertrouwen creëren’

      De Commissievoorzitter is onlangs een beraad met boerenorganisaties, wetenschappers en de agriketen gestart om te praten over de toekomst van de agrarische sector. Von der Leyen stelt dat het beleid meer van onderaf moet komen: „We moeten samen de situatie analyseren, ideeën delen en scenario’s voor de toekomst ontwikkelen. We moeten een gepolariseerd debat achter ons laten en vertrouwen creëren.”

      Ook bij de presentatie van een nieuw Europees klimaatdoel voor 2040 wil de Europese Commissie de boeren ontzien. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Om het nieuwe doel van 90 procent reductie van broeikasgassen te halen moet er volgens een impactanalyse wel degelijk hard worden ingegrepen bij de landbouwsector.

      ’Verkiezingscampagne’

      En ook bij het boerenberaad zijn veel kanttekeningen te plaatsen: het werk van de huidige Europese Commissie zit er bijna op. Nieuwe wetsvoorstellen komen er dus niet meer. De toonverandering van Von der Leyen wordt door haar politieke tegenstanders niet voor niets weggezet als een ’verkiezingscampagne

      In Brussel verwacht iedereen dat de Duitse nog een rondje wil, maar haar politieke familie zit niet te wachten op een soort Greta Thunberg. Voor de Europese christendemocraten is de stem van het platteland essentieel om weer de grootste te kunnen worden.

      Comment


      • wordt interessant wat al die regeringen gaan doen nu massaal overal het volk die klimaat partijen weg stemmen en opkomen voor hun eigen bestaansrecht, inkomen, huisvesting, zorg etc, de problemen die de gevestigde politiek van liberaal tot links verknald hebben, alleen de pest is dat die nieuwe partijen allemaal gekkies of onervaren gasten er tussen hebben waardoor ze ook niets gaan bereiken

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1157...-van-de-a10-af

          ’Levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en henzelf’
          Politie haalt eerste klimaatactivisten van de A10 af

          AMSTERDAM - Enkele honderden klimaatactivisten zijn de snelweg A10 opgelopen in Amsterdam. Ze zijn daar voor de verboden demonstratie die Extinction Rebellion eerder heeft aangekondigd. De klimaatactiegroep heeft de weg geblokkeerd als protest tegen de investeringen in de fossiele industrie door ING. De politie is inmiddels begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

          © ANP

          Demonstranten van Extinction Rebellion tijdens een blokkade van de snelweg A10.

          Een groot deel van de demonstranten stond eerder langs de snelweg, voordat zij het wegdek opgingen. Ondertussen zitten er meerdere demonstranten op de snelweg, met vlaggen, spandoeken en muziekinstrumenten. Volgens een woordvoerster heeft XR met eigen auto’s de snelweg geblokkeerd voorafgaand aan de demonstratie.

          De politie laat op X weten dat de actievoerders zelf de blokkade hebben veroorzaakt. ,,Levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en henzelf”, zo staat er. Er zijn inmiddels 17 activisten aangehouden. De politie roept klimaatactivisten op de A10 op om te vertrekken. Als ze daar niet naar luisteren, kunnen ze worden aangehouden. Daarbij kan een lange of korte wapenstok gebruikt worden, en ook pepperspray, kondigt de politie aan. Sommige klimaatactivisten van Extinction Rebellion geven gehoor aan de vordering van de politie.

          Acht klimaatactivisten hebben zich fietsend over de snelweg A10 aangesloten bij de demonstratie. Daarna hebben ze hun fietsen op de weg gelegd en met sloten aan elkaar gemaakt, als een soort barrière bij de activisten die op de snelweg demonstreren. Twee activisten hebben zichzelf aan de fietsen vastgeketend.

          Langs de snelweg staan ook demonstranten, in een zogeheten supportdemonstratie. Verder is er veel politie op de been. Ook staan veel politiebusjes klaar, aldus een verslaggever. Daarnaast staan er meer dan tien ME-busjes op de A10. De Mobiele Eenheid heeft nog niet ingegrepen.

          Het is de tweede keer dat klimaatactivisten de A10 hebben geblokkeerd. Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft de demonstratie verboden. Ze zei eerder bij een debat in de gemeenteraad dat de „proportionaliteit” anders wordt gewogen, omdat het de tweede keer zou zijn dat de klimaatactivisten de weg blokkeren.

          Tekst gaat verder onder de foto

          © ANP

          Demonstranten van Extinction Rebellion tijdens de blokkade van de A10.



          Zaterdagochtend zegt een journalist op het sociale medium X dat politieagenten wat spullen hebben ingenomen van demonstranten. Door de demonstratie rijdt tram 24 tijdelijk niet. Bus 62 rijdt om. Dat meldt vervoersbedrijf GVB. Tram 24 rijdt niet tot ongeveer 17.00 uur. Door de demonstratie is de A10 dicht tussen knooppunt De Nieuwe Meer en Amsterdam Oud-Zuid. Verkeer richting knooppunt Amstel (naar Amersfoort en Utrecht) kan omrijden via de A9.



          Eén rijbaan op de A10 blijft open om noodzakelijk verkeer zoals ambulances door te laten. Een groot kritiekpunt op de demonstratie was dat de A10 vlak bij het VUmc ligt en daarom een belangrijke route is voor ambulances. XR was het niet eens met dit argument.

          Comment


          • waarom gaan ze een snelweg afsluiten naast een leeg ex hoofdkantoor van ING die daar dus niet meer zit en er geen last van heeft, maar wel de ambulancetoevoer van het ziekenhuis wat er ligt? Waarom worden ze niet beboet en waarom geen strafblad? Waarom geen waterkanon, en knuppel?

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...0-en-21-00-uur

              Alles moet elektrisch, verwarming, alles v gas af, meer elektrische autos etc, maar ons huidige elektranet kan de huidige situatie al niet eens aan , wat een bende.

              Comment


              • https://nos.nl/l/2511657 pfff weer uitstel, we lopen helemaal vast in Nederland

                Comment


                • https://nos.nl/artikel/2512153-noodv...tion-rebellion

                  Noodverordening Maastricht Airport verlengd na protest Extinction Rebellion


                  De burgemeesters van Beek en Meerssen in Limburg hebben de noodverordening bij Maastricht Aachen Airport verlengd met 48 uur. Uit informatie van de politie blijkt dat demonstranten opnieuw actie willen voeren bij het vliegveld. Eerder vandaag hielden klimaatdemonstranten een actie tegen privéjets.

                  De burgemeesters vrezen voor "het ontstaan van een oproerige beweging, dan wel andere ernstige wanordelijkheden". De noodverordening duurt nu tot dinsdag 12 maart 00.00 uur. De maatregelen zijn genomen in overleg met de politie, de marechaussee en het Openbaar Ministerie.

                  Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden korte tijd de toegangswegen naar de kunstbeurs Tefaf in het MECC in Maastricht. Vanwege de prestigieuze beurs landden er meer privéjets dan normaal op het vliegveld bij Maastricht. De klimaatdemonstranten stellen dat de vliegtuigen zorgen voor "een disproportionele milieu- en klimaatimpact".

                  Eerder op de dag werd er ook al actiegevoerd bij het vliegveld. Rondom de luchthaven gold een noodverordening, die nu is verlengd. Door de acties liep het verkeer op verschillende plekken helemaal vast.

                  Comment


                  • https://www.nu.nl/binnenland/6304836...t-stemmen.html

                    Nou eens kijken of we weer realistisch kunnen worden.

                    Comment


                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...arijs-te-halen

                      Rapport: Nederland en andere Noordzeelanden doen niets om klimaatakkoord Parijs te halen


                      Geen enkel land dat olie en gas uit de Noordzee wint, heeft plannen om op tijd met het boren naar fossiele brandstoffen te stoppen zodat de doelstellingen van Parijs gehaald kunnen worden. De voorgenomen maximale temperatuurstijging van 1,5 graden Celsius raakt daarmee nog verder uit beeld.

                      Het gaat om Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen en Denemarken, de landen die aan de Noordzee grenzen. Vooral Groot-Brittannië en Noorwegen krijgen in een nieuw verschenen rapport een veeg uit de pan. Deze twee landen zijn actief op zoek naar nieuwe olie- en gasvelden om te kunnen boren of daar licenties voor verlenen.

                      Voor Nederland geldt dat het niet alleen nauwelijks werk maakt van het Klimaatakkoord van Parijs, maar zelfs probeert de bestaande olie- en gasproductie te vergroten. Denemarken komt er het best vanaf omdat het een einddatum voor de fossiele brandstofwinning heeft ingesteld. Wel wordt dat land opgeroepen om mazen in de wet te dichten die het onder bepaalde omstandigheden toestaan om daar niet al in 2030 mee te stoppen, maar pas in 2050.

                      Volgens de onderzoekers hebben de Noordzeelanden een extra grote verantwoordelijkheid als het gaat om het naleven van het klimaatakkoord. Niet alleen horen deze landen bij de rijkste ter wereld en hebben ze het geld voor een energietransitie, ook presenteren de landen zich vaak en graag als leiders op klimaatgebied op internationale toppen.

                      Het rapport beoordeelde het olie- en gasbeleid van de vijf landen aan de hand van negen indicatoren. Deze varieerden van het tegenhouden van de goedkeuring van nieuwe boorgebieden en het vaststellen van een einddatum voor de productie, tot het snel terugdringen van de vraag en het garanderen van een rechtvaardige transitie.

                      Comment


                      • we merken nu al de veranderingen en dat gaat de komende jaren grotere gevolgen hebben, we willen het niet zien, of denken het valt wel mee, nu dat lijkt echt niet zo te zijn, alles gaat effect op elkaar hebben en kan zorgen voor grote problemen in bepaalde werelddelen met armoede, hongersnood tot gevolg en dus migratie van die mensen naar betere oorden, en dat kunnen we nu al bijna niet aan, maar dan helemaal niet, we moeten echt wakker worden hoor

                        Comment


                        • Natuurherstelwet van Timmermans gaat de la in, EU heeft dit besloten nadat een meerderheid van de EU landen tegen deze wet is. Nederland kan dus ook weer een deeltje van slot af. Democratie wint nu eindelijk...

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1069...in-behandeling

                            Omstreden Natuurherstelwet mogelijk na Europese verkiezingen alsnog in behandeling

                            BRUSSEL - EU-lidstaten buigen zich mogelijk na de Europese verkiezingen opnieuw over de omstreden Natuurherstelwet.

                            © ANP / EPA

                            De Belgische minister Alain Maron benadrukt dat de wet nog niet van tafel is.

                            Aanvankelijk zouden de milieuministers maandag stemmen over het natuurplan, maar door plotseling verzet van een aantal lidstaten, waaronder Nederland, is er nu onvoldoende steun voor het plan van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. EU-voorzitter België heeft besloten om de wet voorlopig in de ijskast te plaatsen. De vraag is alleen: voor hoe lang?

                            Minister Alain Maron benadrukt namens EU-voorzitter België dat de wet niet van tafel is: „We gaan er de komende weken aan werken om een positieve draai te geven aan deze situatie.”

                            Achter de schermen hopen EU-diplomaten dat het onderwerp na de verkiezingen politiek minder gevoelig ligt. In aanloop naar de stembusgang worden er in verschillende landen nog boerenprotesten verwacht, dinsdag is er weer een betoging in Brussel.Woede

                            Tijdens een rondje onder milieu- en klimaatministers spraken verschillende landen hun woede uit over de plotselinge draai van hun collega’s. De uiterste groene Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) noemt het ’heel jammer’ dat het lot van de wet onzeker is. „Dit is slecht voor onze internationale reputatie en voor mij erg moeilijk om te aanvaarden.”

                            Een aantal tegenstanders hebben uitgelegd waarom ze niet met de reeds afgezwakte wet kunnen leven. Hongarije besloot zich op het laatste moment aan te sluiten bij de tegenstanders. „Dit plan bedreigt de landbouw”, aldus minister Aniko Raisz. „Bovendien vrezen we dat dit een dure operatie gaat worden.”

                            Het demissionaire kabinet wilde eerst voor de Natuurherstelwet stemmen, maar werd teruggefloten door een meerderheid van de Tweede Kamer. Tegenstanders van de wet vrezen voor een juridische stikstofcrisis 2.0.

                            Minister Rob Jetten ’kan zich voorstellen’ dat het na de Europese verkiezingen makkelijker gaat worden om het dossier vlot te trekken. „Ik denk dat de kiezer ook richting gaat geven over de vraag of er steun is voor dit natuurplan.”

                            De D66-bewindsman verwacht niet dat Nederland alsnog zal instemmen: „Ik verwacht niet dat we bewegen op dit dossier, tenzij er nog hele grote inhoudelijke wijzigingen in dit plan komen. Maar die signalen heb ik niet ontvangen.”

                            Comment


                            • Er moeten maar liefst 50.000 transformatorhuisjes bij komen in Nederland vanwege noodzakelijke uitbreiding elektriciteitsnet door toename zonnepanelen, auto opladers en warmtepompen

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-vele-jaren-op

                                Extra energiekosten slaan gat in voordeel zonnepanelen: terugverdientijd loopt met vele jaren op

                                AMSTERDAM - Zonnepanelenbezitters die een nieuw energiecontract nemen of van wie het contract verloopt, blijken afhankelijk van hun verbruik soms honderden euro’s voordeel kwijt te raken. Veel energiebedrijven rekenen de laatste maanden talloze kostenposten door, merken tariefvergelijkers. Daardoor duurt het voor huishoudens vele jaren extra voordat ze hun aanschaf er financieel uit hebben. De terugverdientijd loopt in enkele gevallen op tot tientallen jaren.

                                © ANP / BERLINDA VAN DAM


                                Dat blijkt uit onderzoek onder honderdduizenden overstappers door vergelijker Gaslicht.com. Huishoudens mogen hun eigen opgewekte stroom in de zomer bij hun energieleverancier wegstrepen of ’salderen’ tegen het verbruik in de rest van het jaar. Huishoudens met zonnecellen kregen zo honderden euro’s per jaar terug. Zo haalden ze hun panelen er aanvankelijk binnen vijf tot zeven jaar uit.

                                Dat voordeel blijkt te verschrompelen bij overstappers vanwege doorberekening van ’terugleverkosten’, meer vaste leveringskosten, de lagere welkomstkortingen bij tegelijkertijd duurdere energietarieven, stelt Gaslicht.com. „De doorgevoerde daling van de energiebelasting op stroom zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend”, zegt directeur Ben Woldring van vergelijker Gaslicht.com.
                                Besparing zonnepanelen gehalveerd

                                De overheid mikte op een terugverdientijd van minder dan zeven jaar voor een set zonnepanelen, die tussen vier- tot vijfduizend euro kosten. Gegevens van overstappers tonen dat het veel langer duurt.

                                Neem een gemiddeld huishouden dat 1200 kuub gas en 3200 kilowattuur stroom verbruikt. Dat kreeg rond 485 euro per jaar via het salderen terug op een rekening van 2000 euro. In maart kon dit huishouden vanwege extra kosten maar 248 euro besparen op een rekening van 2045 euro, ziet Gaslicht.com.

                                Opvallend is dat vooral consumenten met een laag energieverbruik hard worden geraakt, aldus Sanne Bins van deze vergelijker. „De huishoudens die driekwart van hun stroomverbruik zelf opwekken zijn gemiddeld slechts 30 euro per jaar goedkoper uit dan huishoudens die geen zonnepanelen hebben”, stelt zij.
                                ’Salderingsregel extra trigger voor hogere kosten’

                                Het voordeel van het wegstrepen of ’salderen’ van de stroom van eigen panelen tegen het eigen verbruik zou aan banden worden gelegd. Maar de Eerste Kamer blokkeerde dit jaar demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) die met salderen wil stoppen. „Nu het salderen doorgaat, lopen de kosten voor energiebedrijven op. Steeds meer huishoudens plaatsen panelen. Energiebedrijven nemen de kosten zelf ter hand, wat ook wel logisch is”, zegt energie-expert Isabelle van der Ende van voorlichtingscentrum Milieu Centraal.

                                „Voor energieleveranciers is voortzetting van de salderingsregeling een extra trigger om de hogere kosten direct bij zonnepanelenbezitters in rekening te brengen”, concludeert Woldring.
                                Tarieven stroom met extra kosten opgehoogd

                                Volgens minister Jetten mogen energiebedrijven enige kosten wel doorberekenen. De aanbieders zeggen financieel simpelweg niet anders meer te kunnen. De hoogte van de kosten legt de politiek binnenkort vast in de nieuwe Energiewet.

                                De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) zag afgelopen maanden dat de tarieven met extra kosten zijn opgehoogd. De Tweede Kamer eist meer transparantie. „Wij onderzoeken nu hoe hoog die doorberekende kosten zijn”, zegt de woordvoerder van de waakhond.
                                ’Vaste prijs per kilowattuur stroom’

                                „De politiek moet heldere regels stellen”, zegt Woldring. „De energiemarkt is geliberaliseerd om concurrentie te versterken. De overheid kan als regisseur wel richtlijnen geven, zodat die kosten bij iedere aanbieder eenduidig zijn. Nu vliegt het echt alle kanten op.”

                                Hij pleit voor een vaste prijs per kilowattuur. „Heel helder: hoe meer je verbruikt, hoe hoger je kosten zijn, hoe meer je wil besparen.”

                                Comment


                                • Al die klimaatoplossingen door en voor burgers of bedrijven blijken uiteindelijk onbetaalbaar, of duurder te zijn dan de oude manier van energievoorziening. Wat een naaibeleid van onze overheid

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/binnenland/arie-ba...raft~a72af8ca/



                                    PREMIUMArie investeerde een halve ton in de verduurzaming van zijn huis, maar heeft nu spijt. © Thijs C. Jansen

                                    Arie baalt als een stekker van zijn peperdure laadpaal en warmtepomp: ‘Ik word gewoon gestraft’


                                    Je kunt de krant niet openslaan of het gaat over energiebedrijven die klanten voortaan laten betalen om zonnestroom te storten op het net. ,,Een terugleverboete’’, zegt Arie Verkerk. Hij investeerde een halve ton in allerlei maatregelen en heeft daar inmiddels spijt van. ,,We zijn met zijn allen bezig elkaar voor de gek te houden. Als ik dit van tevoren geweten had, dan had ik mijn geld aan iets anders uitgegeven.’’

                                    Wie het erf van Arie Verkerk (65) komt opgelopen, kan het niet ontgaan. Op het dak heeft hij 24 zonnepanelen liggen en staat een warmtepomp die ervoor zorgt dat zijn huis zonder peperduur gas toch verwarmd kan worden. De oplettende kijker kan zelfs glas van drie lagen zien zitten in de kozijnen, zodat het gezin uit Nieuw-Lekkerland veel minder hoeft te stoken om het huis in de winter toch op temperatuur te houden.

                                    Maar daar houdt het niet mee op, want Verkerk heeft ook geïnvesteerd in een laadpaal voor zijn elektrische auto. En naast de energiezuinige wasmachine staat een thuisbatterij om de door zijn panelen opgewekte stroom te kunnen bewaren voor momenten dat de zon achter de horizon verdwijnt.

                                    ,,We waren tien jaar geleden al hiermee bezig, dus toen we het huis gingen opknappen, hebben we isolerend glas laten aanbrengen’’, zegt de Nieuw-Lekkerlander, die vervolgens twee jaar geleden zonnepanelen liet aanleggen. ,,En zo’n accu vond ik ook wel interessant, want dan kun je ook ’s avonds helemaal van eigen stroom je huishouden draaien. We deden dat om twee redenen. Vanwege maatschappelijke betrokkenheid om het zo goed mogelijk te doen voor onze aardkloot, maar natuurlijk óók vanwege economisch gewin.’’

                                    Enthousiast gemaakt door de overheid en energiebedrijven is hij over de brug gekomen. ,,We zijn met zijn allen bezig elkaar voor de gek te houden. Als ik dit van tevoren geweten had, dan had ik mijn geld aan iets anders uitgegeven. De energiebedrijven zijn in mijn ogen schizofreen, omdat ze twee verschillende signalen afgeven. Eerst halen ze je over om te investeren in zonnepanelen en vervolgens moet je betalen om je overtollige stroom kwijt te kunnen op het overvolle net.’’

                                    En dat gebeurt al snel. ,,Op een mooie zonnige dag is mijn thuisaccu binnen een uurtje vol en een paar uur later mijn auto ook, dus dan móet je wel terugleveren. En dan word ik dus gewoon gestraft, want dan krijg je die terugleverboete.’’

                                    De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde onlangs dat dit mag. Onderscheid maken tussen mensen die wel en geen zonnepanelen hebben, is niet verboden.

                                    ‘Totaal geen rendement’


                                    Tot op heden, zo redeneren verschillende bedrijven, betaalden mensen zónder panelen ten onrechte mee aan het terugleveren. Het ergert Verkerk. ,,Waarom moet ik meer vastrecht betalen voor stroom die mijn energiemaatschappij gratis krijgt? Alles wat ik aan mijn huis heb aangepast, kost me alleen maar geld. Er zit totaal geen rendement op. ‘Ik ben een sufferd’, schreef ik op Facebook en zo voel ik me ook. Met de wetenschap van nu zou ik dit nooit gedaan hebben.’’

                                    Een rekensommetje: zijn kosten voor energie zijn gedaald van 4000 naar 1500 per jaar. ,,Ja, dat is een behoorlijk verschil. Maar ik krijg dat nooit allemaal terugverdiend. Een warmtepomp gaat net zo lang mee als een gasketel, maar is wel vijf keer zo duur in aanschaf. En wat denk je van die thuisaccu? Die gaat niet lang genoeg mee. Ik heb me laten meeslepen in de rooskleurige plannen rond de energietransitie, maar die blijkt gewoon niet haalbaar. Het net is al vol en dat wordt nóg voller gestopt. Hoe moet dat ooit gemanaged worden? Tien jaar geleden waren er ook al onderzoeken dat de capaciteit onvoldoende is en over tien jaar is dat probleem écht nog niet opgelost.’’

                                    En dan heeft hij het nog niet eens over zijn elektrische auto, waar hij groos op is. ,,Die is heerlijk stil, maar ik overweeg serieus om hierna weer gewoon een benzineauto te kopen. Je ziet dat de verkoop van elektrische wagens aan het stil vallen is en ik ben bang dat het daar niet bij blijft. Uiteindelijk keert de wal het schip als het over de energietransitie gaat.’’

                                    Het huis van Arie Verkerk met zonnepanelen en warmtepomp. © Jeffrey Groeneweg

                                    De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten zelden zulke klachten als die van Verkerk te horen. ,,Wij zijn erg betrokken bij het verduurzamen van woningen en horen van onze 810.000 leden deze geluiden nauwelijks’’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte: ,,De ervaringen zijn wel eens anders dan verwacht, maar over het algemeen zijn mensen tevreden met de resultaten van hun investeringen.’’

                                    ,,Het is natuurlijk teleurstellend als je veel rendement verwacht van je grote investeringen en de praktijk valt tegen. Maar verduurzaming van een woning levert veel positieve resultaten op die niet een op een in geld zijn uit te drukken’’, zegt hij. ,,Er speelt veel meer mee dan alleen geld: de woonkwaliteit (wooncomfort) neemt toe door goede isolatie (minder warmteverlies), de verwarming werkt efficiënter met een warmtepomp, vooral als die gekoppeld is aan zonnepanelen en omdat er zelf stroom wordt opgewekt, is er een veel kleinere afhankelijkheid van energieleveranciers.’’

                                    En dat laatste is volgens hem de beste bescherming tegen hard stijgende energielasten, zoals we die de afgelopen jaren hebben meegemaakt. ,,Deze huiseigenaar is grotendeels zelfvoorzienend geworden, ook wel energieneutraal of ‘0 op de meter’ genoemd. Bedenk dat de verduurzaming de waarde van de woning sterk zal verhogen, en dat is grote winst als de woning ooit wordt verkocht.’’

                                    Eigen Huis stelt dat de salderingsregeling in de oude vorm, die voor terugleveraars geen extra kosten opleverde, niet meer houdbaar is. Hans André de la Porte: ,,Die is ooit bedacht om zonnepanelen op daken te stimuleren en heeft zo goed gewerkt dat er nu een overschot is aan opgewekte stroom en leidt tot hoge kosten voor energiebedrijven. Die hoge kosten worden ook betaald door huishoudens zonder zonnepanelen.’’




                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/politiek/politiek-...moet~a8a8f283/


                                      Archieffoto: ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, rechts) bij de aftrap van een campagne over energiebesparing. © ANP / ANP

                                      Politiek in de maag met kosten en ‘dwang’ warmtenet: ‘Niet zomaar zeggen dat men van het gas af moet’


                                      Met een spoedregeling wil het kabinet de hoge energierekening dempen voor klanten van een warmtenet. De Tweede Kamer steunt de reparatie, maar partijen zijn wel kritisch over de optie om straks hele wijken verplicht van het gas af te halen. ,,Je moet mensen wel meenemen.”

                                      De politiek worstelt met de warmtenetten. De overstap van verwarming via cv-ketel en aardgas naar (rest)warmte is nodig om snel duurzamer te worden, maar gaat gepaard met hoge kosten.

                                      In diverse steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, kampen bewoners die al van het gas af zijn met hogere rekeningen en trekken aanbieders van warmtenetten zich terug. De energiebedrijven vrezen dat het kabinet en gemeenten de rekening bij hen neerlegt, nu minister Rob Jetten (Energie en Klimaat, D66) een spoedregeling in elkaar heeft gesleuteld die de energiefactuur omlaag moet drukken.

                                      ,,We horen al dat Vattenfall in Amsterdam zegt: op deze manier krijgen we ons bedrijfsmodel niet rond”, zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag in een debat over de warmtenetten.

                                      In de Tweede Kamer is een meerderheid wel voor een snelle reparatie van de hoge prijzen. Tot dusver zijn warmtenettarieven gekoppeld aan de gasprijzen. Maar dat is niet eerlijk, vindt de politiek. Uiteindelijk zal de factuur gebaseerd worden op reële kosten van de warmtelevering, maar die zijn nog onbekend. Eerst moet marktmeester ACM inzicht krijgen in alle werkelijke kosten, dan kan pas een eerlijke prijs bepaald worden.

                                      Gekoppeld aan de gasprijs


                                      Tot die tijd hangt de prijs dus samen met die van het gas, waardoor in diverse grote steden bewoners van corporatiewoningen nu geconfronteerd worden met een veel hogere rekening: ,,Er zijn wijken in Amsterdam waar mensen honderden euro’s meer dreigen te moeten betalen”, zei GL-PvdA-Kamerlid Suzanne Kröger. ,,Dat is een probleem in een een wijk waar dat bedrag voor de kinderen in het gezin het verschil betekent tussen wel of niet op schoolreis kunnen gaan.”


                                      Jetten gaat vanaf 1 januari alvast verzachting bieden voor klanten van warmtenetten, door een aantal toeslagen te verlagen. Verschillende fracties willen nog sneller meer korting regelen, al is onduidelijk of daar een meerderheid voor is.

                                      Wel zit de politiek in de maag met een ander aspect van de nieuwe wetgeving: gemeenten krijgen dan de optie om hele wijken verplicht van het gas af te halen. Onder meer PVV, BBB en NSC - de nu formerende partijen - vrezen voor felle weerstand onder bewoners. ,,Dit werkt alleen als je draagvlak hebt”, zegt bijvoorbeeld NSC-Kamerlid Wytske Postma. ,,En dat wordt kwetsbaar als je ergens binnenkomt en zegt: zo, deze wijk moet van het gas af. Dus iedereen moet wel meegenomen worden.”

                                      Volgens het kabinet is er geen sprake van een ‘dwangwet’: ,,Wetten brengen altijd rechten of plichten met zich mee”, zei minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA). ,,Dat is ook het bewust creëren van een frame. Deze wetten brengt de mogelijkheid om te zeggen: in die wijk gaan we in 2038 van het gas af. Het is best logisch dat je ergens onderweg naar 2050 van het gas af gaat. Het enige dat deze wet doet, is het toevoegen van een datum voor gemeenten.”

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/financieel/...nte-rekeningen

                                        Roep om stop op aanleg warmtenet: ’Mensen dupe van exorbitante rekeningen’

                                        AMSTERDAM - Stop de aanleg van warmtenetten zolang we afnemers niet kunnen beschermen tegen torenhoge tarieven, zeggen woningcorporaties, politici, gemeentebesturen en wetenschappers. Door onduidelijkheid over wie opdraait voor de kosten haken woningcorporaties af en dreigt de aanleg van warmtenetten tot stilstand te komen.




                                        „Tijd voor de pauzeknop”, zegt David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de Universiteit van Eindhoven. „Eerst consumenten beschermen tegen exorbitante rekeningen en pas dan kunnen we verder.”

                                        De laatste maanden bleek dat huurders in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag torenhoge rekeningen kregen voor de levering van stadswarmte. In heel Nederland lopen er stadswarmte-projecten om nog eens een half miljoen huishoudens aan te sluiten, waarmee het totaal op een miljoen woningen moet komen.
                                        Vattenfall



                                        Warmtenetten vervoeren restwarmte van bijvoorbeeld de industrie of afvalverbrandingsinstallaties naar woningen. Ze worden als oplossing gezien om veel woningen van het fossiele gas af te krijgen. Maar dit jaar is er veel onvrede over de hoge tarieven die worden gerekend aan klanten, die geen vrije keuze voor een leverancier hebben. Amsterdamse woningcorporaties stopten eerder deze maand met het aansluiten van hun woningen op het warmtenet van Vattenfall, omdat die te hoge prijzen zou rekenen. Daarmee zou de energieleverancier eerdere afspraken over het beperken van de kostenstijgingen niet nakomen.

                                        „Het debacle in Amsterdam laat zien dat er straks nog meer consumenten de dupe worden van torenhoge energierekeningen”, zegt hoogleraar Smeulders: „Dit feit dwingt ons tot herbezinnen op lopende en toekomstige projecten. De betaalbaarheid voor de consument moet worden geborgd voor we verder kunnen. Het zijn nu vooral de armste consumenten in sociale huurwoningen die in de knel komen.”
                                        Spoedwet Jetten voor warmtenetten



                                        Ook in de Tweede Kamer werd deze week gepleit voor duidelijkheid over de consumentenprijs voor stadswarmte: „Hoe langer we wachten met duidelijkheid, hoe kleiner de rol van warmtenetten wordt”, aldus Kamerlid Grinwis van de ChristenUnie.

                                        Demissionair minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat kondigde al een spoedwet aan om warmtenetten betaalbaar te houden. Hij wil dat vanaf volgend jaar stijgende energiebelastingen op gas niet doorwerken in de warmtetarieven. Ook worden de vaste kosten van een cv-ketel niet langer op een relatief duur contract gebaseerd.



                                        Prof. dr. mr. Annelies Huygen, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, doet al zes jaar onderzoek naar warmtenetten. „Het gebrek aan inzicht in de kosten – en daarmee in de beheersbaarheid van de tarieven – is een probleem. In het buitenland zijn de tarieven dankzij transparantie ruim de helft lager dan bij ons. Die kosten moeten ook hier transparant worden, want in de toekomst worden door de invoering van de nieuwe ’Wet collectieve warmte’ de tarieven gekoppeld aan de werkelijke kosten. En dan moet je wel weten wat die kosten zijn om te weten wat de consument gaat betalen. Dus duidelijkheid is nu een eerste vereiste.”Prijs stadswarmte gekoppeld aan gasprijs



                                        De Autoriteit Consument & Markt, die toezicht houdt op de energietarieven, geeft een winstwaarschuwing af voor de mogelijke gevolgen van het koppelen van de kosten van de aanleg van warmtenetten aan de consumententarieven, in plaats van aan de gasprijs, zoals nu het geval is. „Het is onvoldoende te veronderstellen dat kosten-gebaseerde tarieven voldoende zijn om consumenten te beschermen. De kosten kunnen hoog zijn dus moeten er aanvullende maatregelen worden genomen om de consument te beschermen tegen hoge tarieven”, aldus de toezichthouder via een woordvoerder.

                                        Onduidelijkheid over de mogelijkheden om investeringen terug te verdienen is voor Vattenfall reden om voorlopig te stoppen met de aanleg van warmtenetten. „Tijdelijk, tot wij weten waar we aan toe zijn. De aangekondigde spoedwet betekent dat de klanten 40 euro per jaar minder gaan betalen. Goed nieuws voor de klanten, maar omdat Jetten daarnaast de hoogte van het vastrecht wil beperken, kan Vattenfall waarschijnlijk niet meer de daadwerkelijke kosten voor stadswarmte volledig in rekening brengen.”
                                        Jetten: ’Weeffouten herstellen’



                                        Vattenfall wil dat alle betrokken partijen tot een uniforme en landelijke oplossing komen om de energie- en warmtetransitie betaalbaar en gaande te houden, zegt de woordvoerder. „Wij willen nu met minister Jetten dit onderwerp met spoed bespreken om duidelijkheid te krijgen.”



                                        Via een woordvoerder geeft demissionair minister Jetten (Klimaat) toe dat er ’weeffouten’ zijn. „In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam gaat het niet goed. Daar zijn de kosten gewoon te hoog. Daarom moet er een beter prijsmodel komen en dat gaan we regelen in de nieuwe ’Wet collectieve warmte’ die voor de zomer naar de Tweede Kamer komt. Onze intentie is echt de weeffouten te herstellen en de consument beter te beschermen.”

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3598...u-wilde-acties

                                          Ruim 25 activisten opgepakt, organisatie spreekt van ’ongekende vrijheidsbeperking’
                                          Politie verijdelt A10-blokkade door XR: demonstranten overwegen nu wilde acties

                                          Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben tevergeefs geprobeerd de Amsterdamse ringweg A10 te blokkeren. Twee eerdere pogingen waren een succes, maar dit keer handhaafde de politie het verbod op de demonstratie wel.

                                          © DE TELEGRAAF




                                          De actie moest plaatsvinden bij het oude hoofdkantoor van ING. Rond 12:00 uur koos een groep activisten van XR hier met vlaggen en tasjes met proviand positie boven op het talud voor de vangrail van de snelweg. Zij wachtten hier op een teken van hun kameraden die het verkeer lam hadden moeten leggen.

                                          Dat had moeten gebeuren met vijf auto’s die naast elkaar rijden over de volle breedte van de weg en zo alle andere weggebruikers tot langzaam rijden dwingen. Dat lukte dit keer niet: tot hun grote teleurstelling zagen de zelfbenoemde klimaatrebellen achter de vangrail enkele takelwagens van de politie voorbijrijden met vermoedelijk in beslag genomen voertuigen.



                                          De politie heeft snel gehandeld, aldus een woordvoerder. „Toen de auto’s stopten, hebben we heel snel auto’s weggesleept en activisten aangehouden.” Uiteindelijk werden ruim 25 aanhoudingen verricht. Zeven van hen zijn volgens een politiewoordvoerder op de A10 West aangehouden, omdat ze ’op levensgevaarlijke wijze’ met vier auto's probeerden het verkeer stil te zetten.



                                          De overige arrestaties zijn verricht in de buurt van het voormalige ING-kantoor, waar de klimaatactivisten de snelweg wilden betreden en het talud beklommen. Deze mensen vormden volgens de politiewoordvoerder ’een gevaar voor zichzelf en overige weggebruikers door langs de vangrail te staan’".



                                          Nadat agenten vervolgens de ’ontbinding’ van de demonstratie hadden afgekondigd, liep iedereen het talud af richting een plantsoen aan de voet van het voormalige ING-hoofdkwartier. Aan de voet van ’De Schoen’ werd nog even verder gedemonstreerd tegen de ING, ’de invloedrijkste bankier van de klimaatcrisis’.Matthäus Passion



                                          Ook de ruim 80 muzikanten van XR Musicians die het slotkoor van Bachs Matthäus Passion op het wegdek zouden spelen, dropen af. Het koor en orkest hadden willen stilstaan bij de vele soorten die zijn uitgestorven door klimaatverandering.

                                          Daan Wijnants, fractievoorzitter voor de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad, is bijzonder te spreken over het politieoptreden. Het is een zeer duidelijk signaal naar XR, benadrukt hij: „Dit is fantastisch nieuws, de boodschap is dat de politie in de smiezen heeft hoe dit werkt en dat het niet wordt toegestaan. Laat dit de allerlaatste keer zijn geweest.”



                                          Wijnants prijst het lerend vermogen van de Amsterdamse driehoek. „De eerste keer was men verrast door de actiemethode, de tweede keer was de politie te laat en had men wellicht meer kunnen doen. Maar dit keer is het helemaal goed gegaan.”Demonstratierecht



                                          XR meent dat de Amsterdamse autoriteiten het demonstratierecht hebben geschonden en spreekt van een ’ongekende vrijheidsbeperking’. De organisatie sluit niet uit om een volgende blokkade niet aan te kondigen om alles en iedereen te verrassen.



                                          In een persbericht zegt XR zelfs dat de gemeente verplicht is demonstraties op de A10 te faciliteren: „In een democratische rechtsstaat past het een overheid niet de bewegingsvrijheid van haar burgers op deze ernstige manier in te perken. Er was ook geen enkele reden om het te doen. De eerste twee A10-blokkades, op 30 december 2023 en 24 februari 2024, verliepen veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en zo de demonstratie te faciliteren.”Onverantwoord



                                          Mocht XR het dreigement van wilde blokkades waarmaken, dan is dat echt totaal onverantwoord, waarschuwt Kevin Kreuger, raadslid namens JA21. „Dat was het eigenlijk de eerste twee keren ook al, maar een onaangekondigde blokkade van een weg zou neerkomen op een halve aanslag, er zouden doden kunnen vallen. Echt totaal debiel dit idee.”



                                          Ook Kreuger is vol lof over de driehoek. „Wij zijn vaak erg kritisch over de burgemeester en de driehoek, maar wat zij vandaag hebben laten zien is hartstikke goed.”

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/binnenland/bezorgd...atie~a0d443e4/



                                            PREMIUMFrans van der Werf kreeg met de stichting Milieu en Mens een voet tussen de deur bij het hoger beroep van de klimaatzaak. © Vincent Jannink

                                            Bezorgde grootvader’ mengt zich in klimaatrechtszaak: ‘Vonnis ondermijnt onze democratie’



                                            INTERVIEWHij is net als zoveel klimaatbetogers een bezorgde grootouder. Maar meer dan om een veranderend klimaat is Frans van der Werf uit Ermelo ongerust over de welvaart van toekomstige generaties. Daarom wurmt de stichting Milieu en Mens zich in de felle tweestrijd tussen de krachtpatsers Shell en Milieudefensie, die zich vanaf dinsdag in de rechtszaal voortzet. ,,Het is zwoegen.”

                                            Van der Werf bestierde ooit een Australisch fruitbedrijf, werkte in de bankensector en is ondernemer. Naast van de drie kinderen genieten hij en zijn partner van hun eerste kleinkind. Uit naam van ons kroost alles opzij voor het klimaat? Van der Werf bestrijdt het. ,,Alleen als we welvarend zijn, bekommeren we ons om onze omgeving. Het rechterlijke vonnis heeft dat onbesuisd op het spel gezet.”

                                            Toen de rechter Shell veroordeelde tot een reductie van haar CO2-uitstoot - en dat van haar klanten - met 45 procent in 2030, reageerde Van der Werf verbouwereerd. Met een kleine groep personen, die elkaar kende van de ideële stichting Luister, besloot hij te proberen een voet tussen de deur te krijgen.

                                            Uw eerste succes is binnen. Milieu en Mens is als derde partij toegelaten tot het hoger beroep.


                                            ,,Weet je, als het nou een strijd zou zijn tussen Milieudefensie en Shell alleen, dan zou ik denken ‘zoek het lekker uit’. Maar dat is het niet. Dit gaat over miljoenen Nederlandse burgers. Milieudefensie stelt dat ze haar rechtszaak voert namens het algemeen belang. Dat is niet zo. Wij willen voor gewone mensen niet aan de zijlijn blijven staan.”

                                            Waarover bent u bezorgd?


                                            ,,Om de betrouwbare levering van betaalbare energie. We gaan in Europa al harder met klimaatbeleid dan elders in de wereld. Als we onze bedrijven via de rechter dwingen om de uitstoot van broeikasgassen nog sneller te verminderen, is dat niet efficiënt. Moeten we nog vlotter aan de stekkerauto via een overbelast stroomnetwerk? Nee, dat gaat niet. Het maakt onze energie alleen maar duurder. En er leven al 600.000 Nederlanders in energiearmoede.”

                                            Waarom raakt dit onze welvaart?


                                            ,,Betrouwbare en betaalbare energie is de basis van welvaart. We hadden 99,9 procent gegarandeerde energieleverantie. Een te snelle energietransitie zet dat op het spel. Bovendien, nu is Shell het mikpunt, straks ING. En Milieudefensie heeft nog 28 Nederlandse bedrijven dreigbrieven gestuurd. Deze actieclub streeft de anti-kapitalistische idealen na van een kleine, niet gekozen minderheid.”

                                            Milieudefensie heeft toch gelijk dat Shell haar klimaatdoelen eerder afzwakt dan versterkt?


                                            ,,Het parlement en de regering horen te beslissen over klimaatbeleid. Dat is gebeurd via het klimaatakkoord waarbij doelen zijn gesteld voor verschillende sectoren. Het Akkoord van Parijs biedt geen basis om specifieke bedrijven eruit te pikken en hen te verplichten hun uitstoot te verlagen. Dit vonnis is daarom een inbreuk op de democratische rechtstaat.”

                                            Maar Urgenda dwong de Nederlandse staat eerder ook al tot klimaatactie.


                                            ,,Urgenda hield de regering aan haar eigen afspraken. Milieudefensie gaat een stap verder. Via de rechter zijn nieuwe eisen opgelegd aan één bedrijf, met consequenties voor miljoenen burgers. In 2015 stelde Roger Cox, de advocaat van Milieudefensie, dat hij de democratie onder curatele wilde stellen ten faveure van klimaat. Dat is exact wat hier gebeurt.”

                                            En dat mag niet, vindt u.


                                            ,,Het ondermijnt onze democratie. Verkiezing op verkiezing winnen partijen die vraagtekens zetten bij ons haastige klimaatbeleid. Maar ondertussen legt een kleine groep via de rechter haar wil op aan de hele bevolking. Dat leidt tot chaos en wanorde.”

                                            Bent u ook boos op Shell?


                                            ,,Ja, zij hebben de rechtszaak zwaar onderschat. Ze hadden zich veel feller moeten verdedigen. Ze hebben de maatschappelijke plicht om op te komen voor haar klanten goed verzaakt.”

                                            Bent u niet bezorgd over het klimaat?


                                            ,,Milieudefensie vindt dat de rechter naar hen moet luisteren om ons te beschermen tegen gevaarlijke klimaatverandering. Dat is een drogreden. Natuurlijk willen Nederlanders worden beschermd tegen klimaatverandering. Maar dat geeft Milieudefensie nog geen mandaat om voor ons te bepalen hoe die bescherming eruit moet zien.”

                                            Hoe moet het dan wel?


                                            ,,Dat is aan de politiek. Maar de belangrijkste voorwaarde is voldoende welvaart. Alleen dan kun je dijken bouwen en airconditioning aanschaffen. Als we dit land eerst verarmen, dan doen we het omgekeerde: dan brengen we mensen in gevaar.”

                                            Voelt u zich niet een beetje Klein Duimpje?


                                            ,,Ja, dat klopt wel. Milieudefensie krijgt miljoenen subsidie per jaar. Shell is een reus van een multinational. Zij kunnen alle tijd en geld besteden die ze willen. Wij zijn afhankelijk van vrijwilligers, crowdfunding en anderhalve advocaat. We doen het graag, maar het is zwoegen.”


                                            Comment


                                            • Fans van Gretha Thunberg kunnen haar bewonderen as zaterdag op de A12 bij de zoveelste blokkade van XR

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1308...-weer-opgepakt

                                                Agenten voorkomen blokkade A12
                                                Greta Thunberg duikt na arrestatie vrijwel direct opnieuw op bij protest Den Haag en wordt weer opgepakt

                                                DEN HAAG - De beoogde blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten van Extinction Rebellion is zaterdagmiddag geen succes geworden. De demonstranten die de Utrechtsebaan, het laatste stuk van de A12 bij Den Haag wilden blokkeren, zijn tegengehouden door de politie. Rond de 400 activisten zijn aangehouden, onder wie de Zweedse Greta Thunberg. Die dook, na te zijn weggevoerd in een stadsbus, vervolgens vrijwel direct opnieuw op bij het protest. De politie hield haar daarop voor de tweede keer aan.

                                                © ANP/HH




                                                Agenten waren massaal aanwezig bij de betoging, ook met busjes en agenten te paard. Er waren al maatregelen genomen zoals het neerzetten van zwarte hekken rond de tunnelbakken boven de A12. Ook stond een waterkanon klaar.

                                                Een groep van honderd actievoerders ging daarom maar pontificaal op de weg bij de Koningstunnel in Den Haag zitten. Ze werden omsingeld door een cordon aan agenten.



                                                Lees verder onder de foto

                                                © ANP/HH



                                                Ook een groep demonstranten die de A12 op renden, werd vrijwel direct door de politie ingerekend.Greta Thunberg opgepakt en in arrestantenbus gezet



                                                Aan de andere kant van het Malieveld, waar de Koningskermis net is opengegaan, zaten zo’n honderd demonstranten op de Zuid-Hollandlaan. Het verkeer werd eromheen geleid. Agenten lieten rond 14.15 uur via een megafoon weten dat ze van plan waren de actie te beëindigen. Wie niet uit eigen beweging wegging werd meegenomen, was de boodschap. Een deel van de activisten vertrok daarop vrijwillig en werd met bussen van de HTM weggevoerd.



                                                De overige demonstranten werden door de politie opgepakt en in bussen gezet. Onder hen ook Greta Thunberg. Een groep medestanders die dwars over weg, tussen het verkeer door, naar de bus met daarin onder anderen Thunberg wilde rennen, werd door de politie tegengehouden.



                                                Lees verder onder de foto’s

                                                © ANP/HH


                                                © MICHEL VAN BERGEN



                                                De verwijdering van Thunberg was van korte duur. Ze sloot zich korte tijd later opnieuw aan bij de demonstranten. Ze zat met enkele tientallen andere betogers op een zebrapad op de Koningskade en werd daar voor de tweede keer aangehouden. De politie haalde haar als eerste uit de groep en zette de Zweedse activist dit keer in een arrestantenbus.



                                                Lees verder onder de foto’s

                                                Openbaar Ministerie: vastzetten actievoerders kan niet



                                                Een politiewoordvoerder laat De Telegraaf weten dat demonstranten die worden opgepakt niet worden vastgezet, maar naar een andere locatie worden gebracht. „Het doel is ze van de weg te houden. Als ze daar opnieuw op gaan zitten, worden ze opnieuw opgepakt en weggevoerd.”



                                                Lees verder onder de foto’s

                                                © AS MEDIA


                                                © AS MEDIA



                                                Het Openbaar Ministerie laat weten dat er een Wet Openbare Demonstratie is op basis waarvan de actievoerders niet kunnen worden vastgezet omdat er niet over kan worden gegaan tot vervolging. „Als dit meerdere keren gebeurt volgt registratie en wordt er goed naar gekeken of die persoon wel vastgezet kan worden.”



                                                Extinction Rebellion was van plan om de A12 voor de 37e keer te bezetten. Met de actie wilde de groep demonstreren tegen fossiele subsidies.

                                                Eerder spraken strandtentondernemers hun ongenoegen uit dat de actievoerders uitgerekend op de eerste stralende lentedag voor verkeershinder moeten zorgen op de toegangswegen richting de Scheveningse kust. „Het is voorzichtig gezegd behoorlijk irritant”, stelt Martin Wörfsdörfer, voorzitter van de Vereniging van Strandtentexploitanten in de Haagse kustplaats.
                                                Alle aangehouden klimaatactivisten weer vrij



                                                De politie hield in totaal rond de vierhonderd klimaatactivisten aan. De meesten werden opgepakt voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties. Twaalf mensen werden aangehouden toen ze probeerden de A12 te blokkeren. Zij voldeden onder meer niet aan een bevel of wilden zich niet identificeren.



                                                Alle betogers die werden aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties zijn inmiddels weer vrijgelaten, inclusief de Zweedse klimaatactivist, zo laat de politie zaterdagavond weten.

                                                Comment


                                                • Goede zaak dat er ferm gedemonstreerd is door de jongere generatie.. als het aan de gemiddelde forumganger ligt, gaat de wereld sowieso naar de klote met al het rechtse grouwehoer alhier.. Petje af voor die jonge gasten!

                                                  Comment


                                                  • Welk doel bereiken ze dan?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X