Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Corona gevolgen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • In dat geval is het dus geen probleem als er mensen kapot gaan aan de maatregelen, zou een advocaat van de duivel zeggen.

    Comment


    • Nee natuurlijk schreef hij dat niet en natuurlijk was mijn opmerking niet serieus bedoeld, maar ik vraag me dan af hoe jullie dat voor je zien, coronapatienten niet meer helpen?
      Dan vallen er wel heel veel doden.

      Comment


      • Wie schreef dat corona patienten niet meer geholpen moeten worden?

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9827...-verlost-waren

          Coronarellen in Den Haag gaan wereld over: ’Nederlanders dachten dat ze voorgoed van maatregelen verlost waren’

          DEN HAAG - Dat de coronacijfers rap toenemen en Nederland weer in een gedeeltelijke lockdown gaat, is ook de buitenlandse pers niet ontgaan. Internationale media berichten volop over de zorgwekkende Nederlandse coronacijfers. Ook de beelden van de rellen rond de persconferentie gaan de wereld over.

          ’Skyrocketed’, melden Britse media over de Nederlandse besmettingscijfers en het record van ruim 16.000 coronagevallen afgelopen donderdag. The Daily Mail pakt online groot uit met het gewelddadige protest in Den Haag rond de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. ’Rellen breken uit nadat Holland terug in lockdown gaat’, schrijft de grootste tabloid van Groot-Brittannië bij de kop ’Euro lockdown woede’.



          De krant beschrijft hoe de politie een waterkanon van stal haalde „om demonstranten uiteen te drijven die uit protest met stenen en vuurwerk hadden gegooid”, met daarbij veel beelden van oprukkende ME-agenten door de hofstad, gemaskerde relschoppers die fietsen naar de politie gooien en scooters in de hens steken. „Wat begon als een vreedzaam protest, liep uit op een chaos”, concludeert The Mail, en verwijst daarbij naar de speech van premier Rutte dat de ’onaangename’ lockdown noodzakelijk wordt geacht. „Het Nederlandse volk dacht dat het voorgoed was verlost van de beperkende maatregelen.”

          De zorgwekkende coronacijfers zijn opmerkelijk, schrijft de Britse krant, omdat in het Verenigd Koninkrijk het aantal besmettingen juist daalt. „Het aantal nieuwe coronagevallen nam afgelopen week met 16 procent af. Het aantal nieuwe patiënten in het ziekenhuis daalt al bijna een week onafgebroken en zal naar verwachting de komende weken verder afnemen.” De invloedrijke hoogleraar epidemiologie Neil Ferguson, de Britse Jaap van Dissel, heeft net als andere experts daarom goede hoop dat de Britten komende winter geen nieuwe beperkende maatregelen hoeven te nemen, zoals social distancing.

          Chaos


          De persconferentie en uit de hand gelopen demonstratie zijn ook bij onze oosterburen groot nieuws. ’Straßenschlachten in Den Haag’, meldt de Duitse tabloid Bild. De krant spreekt van ernstige ’verstoring en chaos’ na de aankondiging van de nieuwe maatregelen.

          Het Laatste Nieuws, een Belgische krant, maakt melding van de mensen die „vuurwerk afstaken in de richting van de politie. Agenten kregen stenen naar hun hoofd gegooid. Er werden ook vernielingen aangericht.”

          ’Betere cijfers dan bij ons, en toch weer een lockdown’, schreef het eveneens Belgische Nieuwsblad eerder al. „Per 100.000 inwoners zijn er 94 besmettingen, tegen bijna 130 bij ons. Ook het aantal patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen ligt in verhouding lager.” Viroloog Marc van Ranst kan dat wel verklaren, legt hij uit aan de krant. „De ontslagnemende Nederlandse regering heeft al een paar keer te lang gewacht met ingrijpen, die fout willen ze niet nog eens maken. Onze noorderburen hebben bovendien minder bedden op de afdeling intensieve zorg. Hun ziekenhuizen dreigen daardoor sneller in de problemen te geraken.”



          2G


          Volgens The Times of Israel is Nederland „het eerste land in West-Europa dat weer met strenge regelgeving komt sinds een nieuwe golf van infecties delen van het continent raakt.” De Israëlische krant haalt ook het 2G-beleid in Oostenrijk aan, waar Nederland zich op voorbereidt. Dat de mondkapjes nu weer massaal op moeten, wekt misschien wel de meeste verbazing in Israël. In dat land, waar een van de strengste lockdowns ter wereld van kracht was, mag men zonder masker al maanden bijna nergens naar binnen. Ook de ’woede’ van de Nederlandse horeca en sportwereld over de nieuwe beperkingen valt op.

          Eerder dit jaar keken buitenlandse media met verbazing naar de dagenlang aanhoudende avondklokrellen in heel het land. Zo gingen beelden van de in brand gestoken teststraat van de GGD op Urk heel de wereld over.

          Comment


          • Niemand, maar er werd geschreven dat we moeten accepteren dat er mensen dood gaan. En natuurlijk gaat iedereen op een gegeven moment, maar we laten mensen ook niet aan hun lot over.

            Comment


            • dat is dus heel wat anders

              we moeten ook de economie niet kapot laten gaan
              ondernemers niet kapot laten gaan
              mensen hun baan laten verliezen
              mensen meerdere levensjaren afpakken

              Comment


              • Vaccineren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                Comment


                • Dat zeker, maar een deel van de ongevaccineerden zal zich nooit laten inenten.
                  En het is gewoon heel moeilijk om evenwicht te vinden in de maatregelen.

                  Comment


                  • dat is maar een klein groepje

                    gaat om de power boost prik die al weken klaar ligt want de ziekenhuizen lopen nu vol met ouderen die gevaccineerd zij en die moet die boostprik plus griepprik hebben!!

                    Comment


                    • Adem in, adem uit, en weer in en uit..enz enz enz..

                      Comment


                      • ja dat is makkelijk lullen zolang je nog een uitkering hebt of salaris

                        Comment


                        • het verschuift al, we gaan naar een 2g samenleving, we gaan kiezen voor mensen met vaccinatie en we gaan op een punt komen dat er keuzes moeten worden gemaakt bij tekort ziekenhuisbedden. We zijn niet maakbaar

                          Comment


                          • Op de intensive cares liggen momenteel 478 patiënten met andere klachten dan Covid-19. In totaal liggen er nu 843 mensen op de ic. De ziekenhuizen zijn druk bezig de capaciteit van de ic’s uit te breiden, omdat verwacht wordt dat het aantal coronapatiënten nog flink gaat stijgen. Er liggen nu 365 coronapatienten op de IC's.

                            Comment


                            • https://joop.bnnvara.nl/opinies/burg...oor-hen-gelden

                              Burgers mogen straks zelf uitmaken welke Covid-maatregelen voor hen gelden


                              Keuzes hebben consequenties en op de manier die het kabinet zich voorstelt, kunnen alle Nederlanders de bubbel vinden die het beste bij hun persoonlijke situatie past

                              Als we Mark Rutte en Hugo de Jonge mogen geloven, vinden de burgers eerst een lockdown in hun schoen en daarna een heel keuzepakket vol manieren waarop zij zelf hun steentje kunnen bijdragen aan de beteugeling van het virus. Er kwam vrijdag al een wijze tweet voorbij die hun maatregelen relativeerde. Gerda, onder meer mantelzorger, schrijft:

                              In de jaren 90 en de decennia daarvoor leefden we kennelijk in zware lockdown. Alle winkels ook essentiële op zondag en maandagochtend dicht en iedere dag om 18u. En we leven nog.”

                              Zo rond het vertrek van Sint Nicolaas volgt dan de invoering van het keuzepakket. Burgers mogen voor zichzelf uitmaken hoe ze zichzelf en hun omgeving tegen het virus beschermen: met vaccin of door zoveel mogelijk thuis te blijven.



                              Ook ondernemers krijgen een keuze. Ze mogen zelf bepalen welk regime zal gelden in de ruimtes waar klanten komen. Gaan ze voor 2G en heten zij slechts gevaccineerden en genezen covid-patiënten welkom, dan hoeven allerlei regels die anders wel zouden gelden, zoals een mondkapjesplicht, niet te worden gehandhaafd. Anders wel. Er wordt wel eens gezegd dat een ongevaccineerde na een test minder besmettelijk is dan een gevaccineerde. Dat is waar maar niet relevant. Hij kan immers gemakkelijk besmet worden en een superspreader worden. Dat zal niet zo gauw gebeuren met iemand die zich heeft laten prikken, zeker als iedereen kans heeft gekregen een booster te halen.

                              Het kost een ondernemer natuurlijk klanten, als hij voor het 2G-regime gaat. Hij krijgt er andere bij. Heel wat Nederlanders zullen in de praktijk bijvoorbeeld de kroegen en restaurants kiezen waar je geen ongevaccineerden tegen het lijf loopt. Je wilt juist zulke mensen niet graag besmetten. En je hebt ook geen zin in dat feitenvrije geouwehoer en die stompzinnige complottheorieën. Omgekeerd hebben ongevaccineerden misschien geen zin in het gepreek van prikdiscipelen zodat zij zo’n deur het liefste voorbij lopen. Wel of niet dat door de overheid ter beschikking gestelde 2G bordje op de deur hangen, is voor de ondernemers een zakelijke overweging van het soort dat zij elke dag – in het groot en in het klein – maken.

                              Keuzes hebben consequenties en op de manier die het kabinet zich voorstelt, kunnen alle Nederlanders de bubbel vinden die het beste bij hun persoonlijke situatie past, een situatie die zij na ampele overweging voor zichzelf creëerden. Dit geldt uiteraard niet voor wie op medisch advies noodgedwongen van vaccinatie moesten afzien. Zulke mensen zouden wellicht wel een positieve QR-code moeten krijgen, dit naar analogie van burgers met een hulphond. Die mogen ook de bordjes “verboden voor honden” negeren.

                              Vrijheid blijheid. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk met zo’n onzichtbare vijand om je heen.

                              Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

                              Han van der Horst

                              Comment


                              • Mooi omdenken, van Van der Horst.
                                Naarmate het chagrijn toeneemt en de tweedeling ook, zie je gelukkig ook steeds meer van dit soort op een andere mindset gebaseerde analyses voorbijkomen.

                                Comment


                                • maar het virus blijft en laat zich niet wegjagen door wat slappe maatregelen en mensen die het niet zo serieus nemen, en dan zullen maar niet hopen dat er nog andere veel gevaarlijkere mutaties komen

                                  Comment


                                  • Op de intensive cares liggen momenteel 377 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn per saldo 12 patiënten meer dan een dag eerder. Er werden 32 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic’s, maar doordat er ook mensen overleden of de afdeling verlieten, nam het totaal aantal opgenomen patiënten minder hard toe.

                                    Comment


                                    • we gaan mensen splitsen, we gaan mensen uitsluiten, goed of niet goed ,het heeft allemaal negatieve gevolgen voor ons allemaal. Ook verharding in de maatschappij daardoor en we moeten gaan uitkijken dat het een hele andere maatschappij wordt, ook vanwege andere problemen die spelen en nu allemaal bij elkaar komen.

                                      Comment


                                      • LIVE | Kuipers: Bijna 2000 coronapatiënten in ziekenhuizen en piek nog niet in zicht


                                        CORONAVIRUSVolgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is het aantal ziekenhuisopnamen ‘verzevenvoudigd’. Er liggen momenteel 1985 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen en ‘de piek is nog niet bereikt’, aldus Kuipers. De afgelopen 24 uur zijn er mogelijk 19.200 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het RIVM komt later vandaag met exacte cijfers.

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3856...pen-regels-aan

                                          Coronaspook waart rond in Europa: veel landen scherpen regels aan

                                          AMSTERDAM - Niet alleen in Nederland wordt de broekriem weer aangehaald om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook in de rest van Europa nemen steeds meer landen strengere maatregelen. Zo moeten in Kroatië alle ambtenaren een coronatoegangsbewijs laten zien en belanden Oostenrijkse ongevaccineerden in een lockdown.

                                          Dit zijn de maatregelen in de verschillende landen. Ze staan op alfabetische volgorde.

                                          België


                                          Het is bij onze zuiderburen nodig om te laten zien dat je gevaccineerd bent, corona hebt gehad of negatief getest bent. Anders kom je het land niet in. Wie echter eenmaal binnen is, hoeft op minder plekken zijn ’coronapas’ te laten zien dan in Nederland. Zo geldt in meerdere regio’s dat het niet nodig is bij accommodaties, musea, theaters en attracties. Bij restaurants en cafés en nachtclubs en discotheken geldt doorgaans wel de verplichting van een coronapas. Ook moet je een mondkapje dragen in openbare gelegenheden als winkels en het openbaar vervoer.




                                          In België is echter eveneens de discussie over de mogelijke invoering van een 2G-systeem opgelaaid. Daarbij zouden enkel gevaccineerden en mensen die corona hebben gehad, toegang krijgen. Dat komt mede door de relatief hoge besmettingsaantallen. Het land staat met per dag zo’n 860 besmettingen per miljoen inwoners zevende op de EU-ranglijst en ’scoort’ hoger dan Nederland (780), blijkt uit cijfers van Our World in Data.

                                          Ook qua ziekenhuisbezetting (167 per miljoen inwoners) stond het land afgelopen week in de top 10, hoger dan Nederland (69). Qua vaccinatiegraad (ruim 75 procent van de totale bevolking heeft minstens een prik gehad) staat het land bijna in de Europese top 5. Nederland scoort vrijwel gelijk met iets meer dan 76 procent van de totale bevolking.



                                          Duitsland


                                          Wie Duitsland wil binnenkomen, moet een vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs laten zien. Bij onze oosterburen wordt in steeds meer deelstaten het 2G-systeem gehanteerd. Het betekent bijvoorbeeld dat enkel gevaccineerden en mensen die corona gehad hebben, toegang krijgen tot restaurants en cafés, nachtclubs en discotheken en musea, theaters, attracties en kerstmarkten. Zo heeft Berlijn zich sinds maandag in het rijtje met onder meer Hamburg, Rijnland-Palts, Hessen en Saksen gevoegd. In die deelstaten hoeft in die locaties niet altijd meer afstand gehouden te worden en mogen de mondkapjes soms af. Andere deelstaten hanteren nog het 3G-systeem, vergelijkbaar met de huidige coronapas in Nederland.

                                          Met 438 besmettingen per miljoen inwoners doet Duitsland het dan ook duidelijk beter dan bijvoorbeeld België en Nederland. Qua vaccinaties heeft het land nog wel een inhaalslag te maken: pas 69,5 procent van de totale bevolking heeft minimaal een prik gehad.

                                          Frankrijk


                                          In tegenstelling tot het concurrerende skiland Oostenrijk houdt Frankrijk vast aan het 3G-systeem. „Met een negatieve test kom je overal binnen, ook met een enkel Janssen-vaccin”, stelde staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne van Toerisme afgelopen week in deze krant. Je hebt het coronabewijs al nodig om het land in te komen.

                                          Wie naar Frankrijk op wintersport gaat, heeft in de skilift vooralsnog enkel een mondkapje nodig. „Behalve als de besmettingsgraad hoger wordt dan tweehonderd gevallen per 100.000 inwoners, dan gaan we wel weer controleren op de pass sanitaire”, meldde de staatssecretaris. Het land blijft als voordeel houden dat je al zeven dagen na je tweede prik met Pfizer of Moderna als volledig gevaccineerd geldt, waar dat bij de meeste landen veertien dagen is.

                                          In Frankrijk is het mondkapje ook verplicht in het openbaar vervoer en andere openbare gelegenheden. Wie met het ov lange afstanden aflegt, moet bovendien een coronapas laten zien, zoals tijdens een ritje met de Thalys. De pas is ook vereist voor restaurants, nachtclubs, musea en theaters.

                                          Het land heeft vergeleken met andere delen van Europa relatief weinig besmettingen (140 per miljoen inwoners). Wel lagen er afgelopen week relatief meer coronapatiënten in de ziekenhuizen dan in Nederland: zo’n honderd per miljoen inwoners. Qua vaccinatiegraad scoort het land ongeveer hetzelfde als wij: zo’n 76 procent heeft minstens een prik gekregen.

                                          Italië


                                          In Italië moeten werknemers in de publieke en private sector verplicht een coronapas laten zien. Dat kan zowel een test- als vaccinatiebewijs zijn. Wel komen de kosten voor het testen voor rekening van de werknemer zelf.

                                          De invoering van het coronatoegangsbewijs zorgde voor veel protesten in het Zuid-Europese land. Zo gingen havenarbeiders in Triëst staken omdat ze niet wilden meewerken aan het toegangsbewijs. Intussen is de vaccinatiegraad onder de bevolking sinds de invoering van de regels flink opgeschroefd en zijn de Italianen ons inmiddels gepasseerd op de ranglijst. Zo heeft bijna 78 procent van de bevolking in ieder geval een prik gehad. De druk op de ziekenhuizen ligt met zo’n zestig coronapatiënten per miljoen inwoners ook lager dan in Nederland.

                                          Kroatië


                                          Om de vaccinatiegraad van nog geen 50 procent in Kroatië op te krikken, heeft de overheid ervoor gekozen om een coronatoegangsbewijs verplicht te stellen voor ambtenaren. Hierdoor moeten overheidsmedewerkers verplicht testen of een vaccinatiebewijs laten zien.

                                          Ook worden er andere maatregelen getroffen in de hoop het aantal besmettingen in het Balkanland terug te dringen. Zo mogen er nog maximaal vijftig mensen in een gesloten ruimte zijn, tenzij er wordt gewerkt met een coronacertificaat.

                                          Oostenrijk


                                          Ongevaccineerden moeten in Oostenrijk de komende tien dagen in lockdown. Het betekent in de praktijk dat ze alleen naar buiten mogen voor het doen van essentiële boodschappen en een blokje om. Ongevaccineerde toeristen komen het land nog wel in met enkel een negatieve test, maar kunnen daarna in feite geen kant meer op.

                                          Want inmiddels geldt ook dat ongevaccineerden (als ze geen corona gehad hebben) de skilift niet in komen, net als de après-ski, restaurants, nachtclubs, musea, theaters, attracties en kerstmarkten. Daarvoor is namelijk een vaccinatie- of herstelbewijs nodig.

                                          Bovendien lijken mensen die een prik van Janssen hebben gekregen, eveneens aan het kortste eind te trekken. Vanaf 3 januari is hun vaccinatie niet meer geldig en hebben ze een booster nodig. Nederland is nog wel in gesprek met Oostenrijk over een mogelijke regelwijziging hiervan.

                                          In het Oostenrijkse ov is verder een medisch FFP2-masker vereist. Dat geldt ook voor skiliften.

                                          Aanleiding voor de strenge maatregelen zijn de oplopende besmettingscijfers. Met dagelijks meer dan 1100 gevallen per miljoen inwoners is het land opgestoomd naar de top 3 ’besmettingshaarden’ van de Europese Unie. Qua ziekenhuisbezetting stond het land afgelopen week net in de top 10, met 173 gevallen per miljoen inwoners. En op vaccinatiegebied heeft het land ook zeker wat te winnen: pas 67,5 procent van de totale bevolking heeft minimaal een prik gekregen, lager dan het EU-gemiddelde (69,5 procent).

                                          Portugal


                                          De Portugezen zijn op dit moment het voorbeeld hoe het wel kan in Europa. Het land lijkt de pandemie succesvol te hebben bedwongen. Belangrijk onderdeel van het coronasucces is de hoge vaccinatiegraad. Portugal prijkt – 98 procent van de 12-plussers is gevaccineerd – fier boven aan de Europese ’prikranglijst’.

                                          Het land koos ervoor om de vaccinatiecampagne te laten leiden door de populaire marinecommandant Henrique Gouveia e Melo. Hij trok de laatste twijfelaars over de streep met zijn krachtige toespraken. Ook de campagne waarbij militairen als eersten hun mouwen opstroopten en het goede voorbeeld gaven, maakte indruk op de Portugezen en leidde tot het ’wonder van Portugal’.

                                          Het land telt op dit moment gemiddeld 140 besmettingen per miljoen inwoners. Over de algehele bevolking gezien is bijna 90 procent gevaccineerd.

                                          Spanje


                                          Anders dan in de rest van Europa gaat het in Spanje de goede kant op qua besmettingen. Het gaat zelfs zo voortvarend, dat het medisch tijdschrift The Lancet zelfs suggereert dat het Zuid-Europese land de drempel van groepsimmuniteit nadert.

                                          Het tijdschrift citeert Jesús Rodríguez Baño, hoofd infectieziekten in Sevilla, die aangeeft dat het nog niet bekend is wat nodig is om die immuniteit te bereiken. „De situatie in Spanje kan echter enkele aanwijzingen geven: na het achterwege laten van de meeste controlemaatregelen is het infectiepercentage (en met name het aantal ziekenhuisopnames) gedaald, en dit is het tegenovergestelde van wat er gebeurde in vorige golven; de enige plausibele verklaring is de zeer hoge vaccinatiegraad in het land.”

                                          Om ervoor te zorgen dat de immuniteit niet afneemt, is Spanje al begonnen met het toedienen van boosterprikken aan mensen met een zwakke gezondheid en ouderen. 82 procent van alle inwoners van het land is inmiddels gevaccineerd. Het land had de afgelopen zeven dagen een gemiddelde van veertig besmettingen per dag per miljoen inwoners.



                                          Comment


                                          • gewoon prikken allemaal, is niet zo moeilijk te snappen hoor

                                            Comment


                                            • Laten prikken is 1. Maar ik denk dat het persoonlijk handelen qua maatregelen het grootste probleem is. Veel mensen willen nu eenmaal niet doen wat gevraagd is. Gewoon omdat de overheid dat vraagt. Daarom ga ik langzamerhand denken om te pleiten voor een kei-harde lockdown met torenhoge boetes. (vandaag bij de supermarkt..poeh hey, als ik boa was geweest had ik een waterkanon ingezet om 1,5 meter te bewerkstelligen.)
                                              Herstel.. ME was geweest.

                                              Comment


                                              • met vaccinatie wordt je niet ziek

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5503...oge-salarissen

                                                  Nederland lokt Belgische verpleegkundigen met leaseauto’s en hoge salarissen

                                                  Limburgse zorginstellingen werven in coronatijd intensiever personeel in België. Dat doen ze door het bieden van een hoger salaris en soms een leaseauto. „Het is ethisch niet verantwoord”, zegt de grootste beroepsorganisatie voor verpleegkundigen in Vlaanderen.



                                                  Limburgse zorgorganisaties als Zuyderland, Envida, Sevagram, Vivantes en Mondriaan zoeken steeds actiever personeel in België, omdat het in Nederland nauwelijks te vinden is. De vierde coronagolf heeft de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar vergroot, want de zorgvraag is gestegen, maar de werkdruk, het ziekteverzuim en de uitstroom van personeel ook.

                                                  Alleen, in België is het probleem minstens zo groot. „We hadden al concurrentie tussen ziekenhuizen onderling, daarna tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra en nu komt er ook nog concurrentie met het buitenland bij”, ziet Ellen De Wandeler van NVKVV, de grootste beroepsorganisatie voor verpleegkundig personeel in Vlaanderen.
                                                  Expertise


                                                  Ze begrijpt waarom Nederland aan Vlaams personeel trekt en waarom haar landgenoten daar gehoor aan geven. „Het niveau van het Belgisch personeel is hoger. Die expertise willen ze binnenhalen. En de voorwaarden in Nederland zijn beter”, zegt De Wandeler.

                                                  Zuyderland geeft aan dat Belgische collega’s in Nederland ook minder werkdruk ervaren, omdat de zorg in Nederland anders is georganiseerd. De campagne over de grens heeft redelijk succes gehad, dit jaar zijn 54 Belgen aangetrokken. „Het totaal aantal Belgische collega’s valt echter mee: 284 op 9600 medewerkers”, zegt Falco Cremers van Zuyderland.

                                                  De NVKVV vindt dat Nederland moet stoppen met de werving. „Het is ethisch niet verantwoord. We kunnen niet zeggen dat het niet mag, we hebben in Europa een vrije arbeidsmarkt, maar we hebben wel moeite met actief rekruteren zoals nu gebeurt”, zegt De Wandeler.

                                                  „Het speelt al jaren, maar nieuw is dat er nu nog intensiever geronseld wordt”, zegt Geert Berden van de vakbond Union4U in de Belgische krant Het Belang van Limburg. Nederlandse rekruteurs sturen persoonlijke berichten naar Vlaamse verpleegkundigen via LinkedIn. Daarin beloven ze onder meer een leasewagen en een salaris ’dat hoger ligt dan in België’. De Wandeler spreekt van ’gegoochel met voorwaarden.’ Zij vindt het hoog tijd dat de overheid de betaling en arbeidsvoorwaarden in de zorg opschaalt.

                                                  Envida in Maastricht vermeldt in vacatures dat zij ’een interessante leaseregeling’ en ’interessante fietsregeling’ aanbiedt, naast een vaste aanstelling en betaling volgens de cao. „In Nederland houd je als verpleegkundige netto meer over dan in België”, bevestigt Ramona Corsius van de Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling Euregio Maas-Rijn. „Maar instellingen moeten wel het hele verhaal vertellen en niet gaan stunten, anders ga je appels met peren vergelijken.” Ze wijst erop dat Belgen er na verrekening van alle belastingen en verzekeringen in Nederland niet altijd op vooruitgaan.

                                                  Zorgkoepel Vivantes in de Westelijke Mijnstreek werft al jaren in België. „Het is even moreel juist of onjuist als personeel wegkapen bij collega-zorgorganisaties in Nederland”, vindt woordvoerder Mark Mies. „Wanneer wij een nieuwe medewerker met zorgdiploma willen werven, dan komt die per definitie van een andere zorgorganisatie. Zolang mensen binnen de zorg actief blijven is dat niet zo’n probleem.”

                                                  Comment


                                                  • Gisteren waren er 3 corona patienten bij gekomen op de IC, die nog steeds toen onder de 400 bezette bedden zat

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X