Met krieltjes, ham, Hollandaisesaus, boterjus en gekookt ei heerlijk!
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Klimaat/natuur
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/wat-u-zegt/...cbo=v2-XvQ9Zt7
Greta Thunberg spreekt met journalisten op luchthaven Charles de Gaulle, nadat ze Israël moest verlaten. © ANP
’Ongeloofwaardige actie Greta Thunberg’
Hulde aan de geweldloze actie van Israël tegen de ’symbolische’ provocatie van Hamas-sympathisanten, die met een boot met hulpgoederen op weg waren naar Gaza, schrijft lezer Johan Sijtsema.
Deze activisten kregen een video van de Hamasslachting tegen Joodse burgers op 7 oktober 2023 te zien. Activisten die sympathiseren met islamitische terreurbewegingen, die worden bewapend en aangestuurd door Iran, met als enig doel de algehele vernietiging van Israël, zijn niet de juiste boodschappers tegen Israëlisch geweld in Gaza.
Vrede wordt nooit bereikt met terreur, aanzetten tot haat en antisemitisme. Greta Thunberg en haar dubieuze aanhang hebben zich volstrekt ongeloofwaardig gemaakt.
Dit staat los van de humanitaire ramp die in Gaza plaatsvindt. Israël zou er goed aan doen de humanitaire hulp aan de Palestijnse bevolking in Gaza snel in gang te zetten om erger leed te voorkomen.
Het is zorgwekkend dat (haatzaaiende) activisten zich wereldwijd eenzijdig, vaak gesteund door politieke partijen en VN-organisaties, door islamitische terreur- en haatbewegingen laten (mis)leiden.
Arabisch analist Sharif verwoordt het uitstekend: ’theater voedt de hongerigen niet’.
Johan Sijtsema, Rosmalen
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/misdaad/kip.../71945078.html
De brandende vrachtwagens van Plukon in Blokker. © RVP Media
’Daders veroorzaken juist méér dierenleed’
Kippenslachter Blokker vermoedt vuil spel bij megabrand: politie onderzoekt rol radicale actiegroep Animal Liberation Front
Blokker- Negen vrachtwagens en een busje van kippenslachterij Plukon in Blokker zijn zondagmorgen in alle vroegte door brand verwoest. Fabrieksmanager Erlend Beltman wijst op het logo van de radicale actiegroep Animal Liberation Front dat vlakbij de trucks vers op een afvalcontainer is gespoten. ,,Dit gaat niet over dierenleed, maar puur over profileren’’, stelt hij.
De brand wordt zondag rond vijf uur ’s ochtends ontdekt. Op het bedrijfsterrein van Plukon langs de Gildenweg staat dan een rij vrachtwagens in brand.
De rook is van verre te zien en trekt al snel bekijks vanuit de aangrenzende Hoornse wijk Kersenboogerd en Blokker aan de andere kant. Meteen is duidelijk dat dit een grote fik is. De brandweerkorpsen uit Hoorn, Blokker, Zwaag, Westwoud, Bovenkarspel en Nibbixwoud worden met tientallen direct opgetrommeld.
Het vuur verwoestte negen trucks. © RVP Media
Als eerste spuit de brandweer water op de twee grote tanks achter het bedrijfspand waarin vloeibare zuurstof zit, dat Plukon gebruikt bij het verpakkingsproces van de kipproducten. Ook wordt op de vrachtwagens gespoten om te voorkomen dat de hitte op het bedrijfspand kan overslaan.
Het lukt om het bedrijfscomplex te behouden, maar de vrachtwagens - Scania’s en Daf-trucks die elk bestaan uit een combinatie van twee wagens - gaan reddeloos verloren.
De vuurzee bij Plukon was in de wijde omgeving te zien. © RVP MediaRamp in Blokker maar nét voorkomen
De zuurstoftanks zijn gered. ,,De hadden voor ons prioriteit’’, vertelt officier van dienst van de brandweer Ron Zuiderwijk om half zeven ’s ochtends. Het vuur is dan geblust en de eerste brandslangen worden weer opgerold.
,,Die zuurstoftanks hadden kunnen ontploffen en deze zuurstof had dan als een grote brandversneller kunnen werken.’’
Een andere brandweerman beaamt dat de ramp dan veel groter was geweest: ,,We hebben geluk gehad.’’
De rook trok richting Oosterblokker. © RVP Media
Omwonenden krijgen intussen vanaf 17 minuten over vijf via NL Alert-meldingen de waarschuwing dat zij uit de rook moeten blijven, ramen en deuren moeten sluiten en de ventilatie uit moeten zetten. Geluk bij een ongeluk is dat de wind de rook richting het minder druk bewoonde gebied van Oosterblokker waait in plaats van naar de dichtbevolkte Kersenboogerd.
De brandweer blust de trucks op de vroege zondagochtend. © Foto RVP Media
,,Het is rook. Er zitten geen bijzonder gevaarlijke stoffen in’’, aldus Zuiderwijk. Volgens politiewoordvoerder Roderick de Veen zitten er evenwel altijd giftige stoffen in rook van een brand. Reden waarom de politie pas maandag op het terrein start met het forensisch onderzoek naar de oorzaak. ,,Want dan zijn die stoffen neergedaald.’’
’Verf Animal Liberation Front was nog nat’
De nu verbrande vrachtwagens voeren normaal gesproken volgens fabrieksmanager Erlend Beltman vijf dagen per week de kippen aan die hier geslacht worden. Toen de trucks in brand vlogen zat er geen enkele kip in de kratten in de wagens. Ook was er toen op het bedrijf geen mens aanwezig. Beltman onderbreekt zondagochtend zijn weekendje weg met zijn gezin in Katwijk om hoogstpersoonlijk de schade te inspecteren.
Van de vrachtwagens is weinig overgebleven. © Foto RVP Media
,,Ik werd om tien over vijf gebeld’’, zegt hij. ,,Niet eerder hebben wij hier last gehad van activistische acties, maar andere slachterijen in Nederland wel.’’
Dat dierenactivisten achter de brand zitten staat voor hem vast. Hij wijst op het zwart gespoten logo van het Animal Liberation Front op een afvalcontainer niet ver van de trucks. ,,Die verf is vers. Dat heb ik zelf met mijn vinger geconstateerd. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar doe dat dan op een normale manier en ga met ons de discussie aan. Dit is respectloos. Ze leggen hierdoor ons bedrijf lam; een hele kinderachtige actie. Dit gaat niet over dierenleed, maar puur over profileren als actiegroep’’, stelt hij.
Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn kwam poolshoogte nemen bij de brand. © RVP Media
Sterker nog; volgens Beltman veroorzaken de brandstichters juist meer dierenleed. ,,Want de kippen die weg moeten uit de stallen kunnen nu niet naar ons bedrijf worden aangevoerd. Maar intussen komen daar in de stallen al weer de nieuwe kuikens. Want zo werkt onze bedrijfstak; dat is een continu proces. De daders kennen de consequenties niet. Het zijn mensen met een laag IQ.’’
Schade door brand in Blokker geschat op ruim 2 miljoen euro
De brandschade loopt in de miljoenen. ,,Per vrachtwagencombinatie gaat het om 250.000 euro’’, becijfert Beltman. Waarmee het totale schadebedrag op ruim 2 miljoen euro uitkomt. De schade die Plukon oploopt omdat het bedrijf tijdelijk geen kippen krijgt aangevoerd is nog onbekend.
,,We gaan nu inventariseren wat we wél kunnen doen. En ervoor zorgen hoe we de dieren die uit de stallen weg moeten kunnen ontzien.’’
De brandslangen worden weer opgerold als het vuur is bestreden. © Foto RVP MediaPolitie onderzoekt scenario dat actiegroep betrokken is
Tegen de mogelijke daders heeft Beltman zondag direct bij agenten aangifte gedaan. Of dat helpt, valt te bezien. ,,Die activisten zijn waarschijnlijk onvindbaar. Ik kan hen alleen aanspreken op hun gedrag. Verder is dit niet aan mij.’’
De politie is op de hoogte van het logo van het Animal Liberation Front dat bij Plukon is gespoten. ,,Dit is een scenario dat in ons onderzoek wordt meegenomen’’, zegt politiewoordvoerder Roderick de Veen.
Overleg over de bestrijding van de brand. © RVP Media
Voor het politieonderzoek naar de oorzaak van de brand zijn camerabeelden veiliggesteld en is een buurtonderzoek opgestart. Deze maandag start op het bedrijfsterrein het forensisch onderzoek om sporen te vinden.
Wat is het Animal Liberation Front?
Het internationaal opererende Animal Liberation Front dat in verband wordt gebracht met de brand bij Plukon, staat in ons land ook bekend als het Dierenbevrijdingsfront. Deze beweging voert acties uit om dieren te bevrijden en verstoort activiteiten die zij voor dieren wreed of onethisch vindt. De activisten werken anoniem en in kleine groepen, vaak los van elkaar, wat het lastig maakt om hun activiteiten te voorzien, te volgen en te stoppen.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/versoep...dood~ab152f71/
Infanteristen tijdens een oefening van de Nederlandse landmacht. Stikstofregels maken activiteiten van Defensie steeds ingewikkelder. © ANP
Versoepeling stikstofregels nodig voor oefeningen defensie, zeggen experts: 'Dit gaat over leven en dood'
Strenge stikstofregels mogen niet langer een obstakel zijn voor het leger om goed te trainen en met de laatste militaire snufjes te oefenen, stellen militaire deskundigen. Alleen dan is de broodnodige militaire afschrikking tegen Rusland haalbaar. „Klimaat, stikstof en natuur zijn belangrijk, maar dit gaat over leven of dood.”
Dat stellen diverse militaire deskundigen tegenover het AD in reactie op het nieuws dat Nederlandse militairen amper nog kunnen oefenen, omdat het ministerie van Defensie geen natuurvergunningen krijgt. Ook de noodzakelijke renovatie van kazernes en de bouw van nieuwe dreigt af te ketsen op een muur van stikstofregels.
Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) klaagt in De Telegraaf over de onhoudbare situatie, die wordt bevestigd door een nog ongepubliceerd rapport van TNO. ‘Ik steek mijn handen niet in het vuur voor onze veiligheid als we niet kunnen oefenen’, waarschuwt Tuinman. ‘Niet kunnen oefenen en groeien zou volstrekt onverantwoord zijn.’
In het licht van de Russische dreiging richting Navo-grondgebied geeft Mart de Kruijf, voormalig commandant der strijdkrachten, BBB-bewindsman Tuinman groot gelijk. „Je moet kunnen trainen zoals je vecht. Dus ook op en rond kazernes en inclusief nieuw materieel zoals drones. Klimaat, stikstof en natuur zijn belangrijk, maar dit gaat over leven of dood.”
Russische kazernes
Tuinman krijgt eveneens bijval van Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel. „Als je het bekijkt in het licht van de opbouw van Russische kazernes langs de grenzen van Finland en de Baltische Staten, dan moeten alle beperkingen er ook bij ons gewoon vanaf. De huidige situatie rond stikstof is zeer zorgelijk.”
Volgens Debie is het onwerkbaar om voor elk militair object in Nederland, elke verandering en iedere training een langdurig juridisch proces te moeten voeren voor een natuurvergunning. „Onze uitbreiding van kazernes is echt noodzakelijk om het juiste niveau van afschrikking te bewerkstelligen”, aldus Debie.
Helikopters tijdens een militaire oefening. © ANP
Niet uit te sluiten dat activiteiten effect hebben op omgeving
Defensie krijgt de komende jaren vele miljarden extra te besteden om onze militaire slagkracht op te bouwen. Tegelijkertijd liggen veel kazernes en oefengebieden juist in of vlak bij beschermde natuurgebieden. Voor die zogenaamde Natura2000-gebieden gelden zeer strenge regels. Uitspraken van de rechter hebben ertoe geleid dat vrijwel niets meer mogelijk is omdat niet is uit te sluiten dat activiteiten misschien effect hebben op de kwetsbare flora en fauna in de buurt.
De nieuwe noodzaak tot extra militaire oefeningen botste eerder al met andere milieuregels, zoals die voor geluid. Laagvliegende helikopters en ontploffingen kunnen nu eenmaal niet geluidloos. Maar daarvoor bedacht het kabinet de Wet op de Defensie Gereedheid, die overschrijdingen van dergelijke regels wel toestaat uit oogpunt van onze nationale veiligheid.
Wet helpt niet
Er is echter één probleem: de regels voor beschermde flora en fauna zijn hiermee niet te omzeilen. „Deze wet helpt niet tegen strenge stikstofregels”, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. En zo loopt niet alleen de landbouw en de woningbouw vast op de (op Brusselse richtlijnen gebaseerde) natuurregels, maar ook onze land-, lucht- en zeemacht.
Een mogelijke versoepeling van de wet kan deels soelaas bieden. Afgelopen vrijdag ging het kabinet akkoord met het voorstel van demissionair minister Femke Wiersma (Landbouw) om een hogere rekenkundige ondergrens bij stikstof toe te passen. Dat betekent: er zijn straks alleen nog vergunningen nodig voor projecten die meer dan 1 mol uitstoten. Dat zou niet alleen het merendeel van de woningbouwprojecten bevrijden van het stikstofslot, maar ook defensie meer ruimte geven.
Voormalig Commandant der Strijdkrachten Mart de Kruif © Rob Voss
Opboksen tegen missers uit verleden
Voormalig strijdkrachtencommandant De Kruijf ziet dat de Nederlandse defensie momenteel opbokst tegen drie missers uit het verleden. Ten eerste werd lange tijd gedacht dat bescherming van het Navo-grondgebied (lees: Europa) amper belangrijk was. „We waren alleen gericht op verre missies.” En dus dachten we dat oefenen op de kazerne niet meer nodig was.
„Ten tweede hebben we op een domme manier bezuinigd op defensie. Als je tien jaar lang geen onderhoud pleegt, dan weet je dat je een schuld opbouwt en dat je tegen grote problemen gaat aanlopen”, aldus De Kruif. Het derde obstakel is de uiterst strenge en verstrekkende invloed van de stikstofregels uit onze natuurwetgeving. „De vraag is: wat laat je het zwaarst wegen?”
Comment
-
Originally posted by Bergstrom View Posten is het klimaat dan gered? als het al zou kunnen en die cijfers zouden kloppen? ps personeel om te bouwen is er ook niet genoeg he
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/.../72828054.html
Jan Willem Broekhoven © De Telegraaf (PKB)
Borrelboten boos opgewacht door activisten in Amsterdam
Eerst dacht iedereen dat het een grap was. Vijf boten vol genodigden gleden door de Amsterdamse wateren naar Hotel De L’Europe voor de Nationale Zomerborrel. Totdat ze werden gestopt door activisten onder de brug. ’Extreme rijkdom is morele armoede’, stond op een van hun spandoeken. Vragend keken de borrelaars elkaar aan.
,,Change your diet for the climate: eat the rich!” meenden enkelen van de honderden varende borrelaars te verstaan. Het geroep kwam van zo’n twintig mensen op de kant en in bootjes onder de brug. Blijkbaar waren ze boos op de opvarenden. ,,Ga toch werken!”, reageerde dart-kampioen Michael van Gerwen toen hij zag wat er gebeurde. ,,Waar een klein land groot in is”, mompelde horecafluisteraar Carsten Klint. ,,Demonstreren!”
De gebarricadeerde brug. © De Telegraaf (PKB)
Om de schepen cirkelde een opblaasbootje met twee activisten, waarvan er één een stuk karton omhoog hield met de tekst: ’De aarde kan zich de rijken niet veroorloven’. ,,Kijk!”, riep pr-man François Leon van der Velden. ,,Hij heeft een zegelring!” Het kleinood aan zijn hand prijkte onder het tekstbord. ,,Hoezo: stop de rijkdom?”, vroeg Sander Allegro, directeur van hotel-organisatie QL. ,,Ik zou zeggen: Stop de armoede!” Robert-Jan Woltering, directeur van Hotel De L’ Europe, zei: ,,Ik zou zeggen: neem een glaasje, we hebben alle tijd.”
Robert-Jan Woltering (l.) met Carsten Klint, tijdens hun wandeling onderweg naar Hotel De L’Europe. © De Telegraaf (PKB)
De Nationale Zomerborrel, waar de geamuseerde opvarenden naar onderweg waren, was de aftrap van het meerdaagse zomerevenement van zakenbeurs Masters Expo. Lang geleden heette deze beurs de Miljonair Fair. Daar verwees waarschijnlijk het spandoek ’Stop de miljonairsbeurs’ naar. ,,Heel verantwoord om dat spandoek zoveel jaren te blijven gebruiken, al verwijst het naar iets dat niet meer bestaat”, grinnikte Jan-Willem Broekhoven, investeerder in privé-jetvluchten. ,,Héél duurzaam.”
,,Ik vraag me af of ik zoveel miljonairs hier zie”, overwoog Corendon-ondernemer Atilay Uslu later op de middag.
Yaron Janssen (l.), uit het management van Hotel De L’Europe, met Dirk Jan van der Woude, directeur van Louwman Exclusive. © De Telegraaf (PKB)
Een opblaasbare eenhoorn tuimelde om en Plons!, daar ging een activist het water in. Een ander stak een rookbom af en enkele mede-activisten bleven hun teksten scanderen en de boten tegenhouden. Een medewerker van één van de borrelboten kon het niet langer aanzien en wist vanaf de brug een emmer water over een activist te kieperen. Gejuich steeg op onder de opvarenden. De politie kwam erbij en hun oranje zwaailicht bleef op de brug knipperen, zonder dat er veel gebeurde.
Patrick Lommers (r.) had alle tijd voor een borrel. © De Telegraaf (PKB)
Een ondernemer met een horeca-uitzendbureau bekeek het hoofdschuddende en opperde: ,,Als ze zich nu hadden aangemeld voor mijn bedrijf, dan hadden ze De L’Europe ook van binnen gezien. En dan hadden ze een baan gehad!”
Mark Grol, directeur van kunstbeurs PAN, stapt aan land. © De Telegraaf (PKB)
François Leon van der Velden maakt een shotje voor zijn social media. © De Telegraaf (PKB)
De opvarenden van de Multatuli stapten als eersten van boord om te voet verder te gaan naar De L’ Europe. Accordeonist Jaap Somsen nam de tram. De Haagse pr-man Jeroen Sparrow nam een taxi. ,,Ik kan ook mijn chauffeur laten komen”, overwoog hij nog. ,,Maar misschien nu beter niet.”
Jaap Somsen koos voor de tram. © De Telegraaf (PKB)
Eric Tooren, ondernemer van hotel TwentySeven op de Dam in Amsterdam, houdt de moed erin. © De Telegraaf (PKB)
In ieder geval bleef het lang gezellig in het hotel, waar de Masters Summer Edition nog nooit zo tumultueus is begonnen. ,,Geweldig, hoe Yves dit allemaal organiseert”, besloot één van de gasten lachend over Masters-ondernemer Yves Gijrath. ,,Activisten, agenten: kosten noch moeite gespaard!”
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/klimaat...e-af~a1c22351/
Eindelijk, XR wegbekogeld, als de politie niet ingrijpt dan de burgers , due gasten zijn tegen alles, dan kunnen we niet meer leven, idioten
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/.../72670376.html
Haagse bronnen melden dat het schrappen van de heffing vooralsnog niet wordt losgelaten door demissionair VVD-vicepremier Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei). © ANP / HH
Alarm Nederlandse industrie over extra CO2-heffing, massale druk op Tweede Kamer: ’Het licht gaat uit’
AMSTERDAM/DEN HAAG - De Nederlandse CO2-heffing, boven op de Europese heffing, trekt steeds meer bedrijven onderuit. Ook door hogere energie- en netwerkkosten prijst Nederland zich uit de markt, waarschuwen ondernemers de politiek. „Het licht gaat uit.”
Dit is geen kretologie: na vijf ontslag- en inkrimprondes, naast sluitingen van productielijnen, stopt nu onderneming Westlake in de Rotterdamse haven en worden 230 mensen ontslagen.
De druk op de Tweede Kamer neemt toe, in en rond het parlement is de lobby in volle gang om verder banenverlies te voorkomen. De extra heffing, bedoeld om de industrie sneller te laten vergroenen, betekent dat bedrijven in 2035 zo’n 75 euro per uitgestoten ton CO2 meer betalen dan elders in Europa.
’Heffing blijft staan’
Haagse bronnen melden dat het schrappen van de heffing vooralsnog niet wordt losgelaten door demissionair VVD-vicepremier Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei). Zij heeft de heffing hoogstpersoonlijk overeind weten te houden rondom het ’industriepakket’ dat dit voorjaar is vastgesteld. Een ingewijde zegt dat Hermans die ’stok achter de deur’ wil behouden.
Tegelijkertijd klinkt er binnen de VVD-fractie grote twijfel over de ’perverse’ maatregel. Liberalen overwegen om de heffing alsnog te schrappen. Bedrijven in de industrie vallen namelijk om, en de druk via lokale VVD’ers wordt opgevoerd richting de partijtop. Dit straalt negatief af op partijleider Dilan Yesilgöz.
CDA-plan voor redding
„Het is zichtbaar dat in de chemie, staal, keramiek, glas en plastics banen wegvallen. Dat moét de politiek keren”, vertelt een bron in de industrie. Volgende week stemt de Kamer over een donderdag besproken motie van CDA-Kamerlid Van Dijk. Zij roept op „om een gezonde industrie te behouden”. Het Kamerlid wil de CO2-heffing „zo snel mogelijk afschaffen”. Of Van Dijk steun krijgt, is nog maar vraag.
Vakbonden en werkgevers voeren in de Kamer de druk op. Een op de tien mensen werkt in deze sector, laat de branche weten. De bedrijven zorgen volgens het CBS voor 13 procent van het bruto binnenlands product van Nederland. Brancheclub VNCI komt op 64 miljard euro jaaromzet.
Domino van omgevallen bedrijven
Maar in de Nederlandse chemie is inmiddels sprake van een domino-effect van verval. Het Amerikaanse LyondellBasell sloot vorig jaar definitief zijn fabriek op de Maasvlakte en daarbij gingen 160 banen verloren. Tronox kondigde binnen 24 uur de sluiting aan van zijn pigmentfabriek in de Botlek, waar 240 banen verdwijnen.
Indorama stopte zijn totale plasticsproductie in Rotterdam, goed voor 208 banen. Gunvor schrapte 150 arbeidsplaatsen nadat het zijn raffinaderij had stilgelegd. Daar komt Westlake met 230 banen bij. Voor elke baan zitten er doorgaans vier bij toeleveranciers, ook daar zouden plekken verdwijnen. Een ramp dreigt, waarschuwde brancheclub Vemobin namens de raffinaderijen de Kamerleden.
’Nieuwe klap’
„Dit is een nieuwe klap voor de Rotterdamse industrie en haven, en vooral voor de werknemers. Dit komt boven op de eerder aangekondigde fabriekssluitingen en investeringsplannen die werden afgeblazen”, aldus Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de koepelorganisatie.
„Het is duidelijk dat de Nederlandse industrie in zwaar weer zit, vooral door deze extra CO2-heffing en hogere energieprijzen. De situatie is echt enorm zorgwekkend. Steeds meer fabrieken moeten noodgedwongen sluiten”, stelt Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland. „Het is van groot belang dat deze heffing, die we alleen in Nederland kennen, zo snel mogelijk verdwijnt, zodat we weer eerlijk kunnen concurreren met de landen om ons heen. Anders vallen er nog veel meer bedrijven om”, stelt de topman.
Chemiebedrijven leveren onmisbare grondstoffen en materialen voor zowel militaire als andere kritische toepassingen, benadrukt Nienke Homan, voorzitter van brancheclub VNCI. „Denk aan beschermende coatings voor marinevaartuigen, brandstoffen voor vliegtuigen en onderzeeërs, componenten voor straaljagers, raketten en satellieten, en de foams voor isolatiemateriaal in militaire voertuigen en de gehoorbescherming.”
Vezels voor kogelwerende vesten
Nederland huisvest bovendien, als enige land in Europa, twee producenten van de sterkste vezels ter wereld, Dyneema en Twaron. „Die vezels worden gebruikt voor kogelwerende vesten, militaire helmen, pantserplaten en helikopters”, stelt zij.
In de afgelopen twee jaar is de chemieproductie al met 20 procent gedaald.
Everts van Shell: „Wij maken de producten die we allemaal dagelijks gebruiken. We leveren de brandstoffen, zodat we in beweging kunnen blijven. Daarvoor wil je niet volledig afhankelijk worden van het buitenland. De industrie draagt bij aan de weerbaarheid van Nederland. Die moet je niet voor lief nemen.”
Comment
-
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/.../73205694.html
Onland: ’Komende jaren drie keer meer bouwen met een derde van het aantal mensen’ © Aldo Allessie
Interview
Noodoproep topvrouw energie: ’Mini-kerncentrales broodnodig voor voldoende stroom, radicale koerswijziging is nodig’
UTRECHT - De energietransitie loopt vast nu Nederland blijft vertrouwen op het oude recept van bouwen en bijplaatsen van trafohuisjes en masten. „We bouwen ons hier niet uit,” stelt Trudy Onland, sinds mei topvrouw van de regionale netbeheerder Stedin. „Er is een radicale koerswijziging nodig, met véél meer innovatie.”
Onland, voorheen bestuurder bij NS, loopt bij het kantoor in Utrecht via de ’proeftuintjes’ voor de deur naar de bedrijfsopleiding. „Kabels aansluiten is nu erg tijdrovend. Hier gaan we experimenteren met nieuwe aansluitingen van kabels die je net als een tuinslang op de kraan aaneen kunt klikken. Dat zou héél veel tijd besparen”, zegt de kersverse ceo. Onland volgde Koen Bogers op bij de netbeheerder die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de provincies Zuid-Holland en Utrecht en Zeeland.
„Die innovaties, en denk ook aan meer opslag en samenwerking met bedrijven en huishoudens, zijn nu al hard nodig”, aldus Onland, geschoold in elektrotechniek. Kabelleverancier Prysmian heeft voor de ’tuinslang’-aansluiting recent de uitvraag van Stedin met Enexis en Liander gewonnen.
Tuinslang-aansluiting
Onland staat voor uitdagingen. ,,We moeten de komende jaren drie keer meer bouwen met een derde van het aantal mensen. Dus zo’n tuinslang-aansluiting helpt”, legt ze uit. „Of hoe kunnen we met een robot gaan graven zodat je niet meer zwaar belast werk hoeft te doen. Want onze mensen moeten wel tot pensioengerechtigde leeftijd mee kunnen. Terwijl de stroomkabels zwaarder worden.”
In de Utrechtse bedrijfshal is een zware gasleiding nagebouwd. Ernaast staat een serie opstellingen voor allerlei typen meterkasten voor leerling-monteurs. Daar weer naast snijdt een jonge werknemer in een dikke kabel het koperdraad vrij, onder toeziend oog van twee enthousiaste begeleiders.
Nieuwe instroom van personeel is broodnodig. Het energiesysteem staat ongekend onder druk, schetst Onland. Zij zat al in de raad van bestuur van Stedin en is dus geen onbekende als het om de huidige problemen gaat. Huishoudens met zonnepanelen moeten vanwege het enorme aanbod soms worden afgeschakeld, begint zij. Bedrijven wachten op een stroomaansluiting. En netbeheerders als Stedin, verantwoordelijk voor 2,4 miljoen klanten, kunnen de groei nauwelijks bijbenen (zie infobox hieronder). „We moeten echt slimmer gaan werken en sneller. Anders zit heel Nederland straks vast.”
Komende tien jaar de opslag van stroom veel grootschaliger inzetten’ © Aldo Allessie
Stedin stuit bijna overal op gebrek aan ruimte. „De procedures lopen bovendien traag”, stelt ze. TenneT’s hoogspanningsprojecten lopen momenteel jaren vertraging op, wat directe gevolgen heeft voor de regionale netbeheerder Stedin die daarop aantakt. „Uitbreiden kost tijd. Daarom moeten we de komende tien jaar de opslag van stroom veel grootschaliger inzetten. Niet afschakelen, maar opslaan.” Zij ziet dat ook huishoudens vaker batterijen gebruiken.
,,Denk ook aan batterijen op zout waardoor je minder afhankelijk bent van grondstoffen uit bepaalde landen, de mini-kerncentrales, of het delen van energie tussen strandtenten of bedrijven. Dat laatste gebeurt, maar moet op grotere schaal plaatsvinden. De techniek is er dus wel, maar het systeem werkt nog op oude aannames.”
Zeker met de huidige NAVO-top is de beveiliging van netwerken zichtbaar. Maar dat gebeurt al veel langer. „Ons hele net wordt digitaal. Als wij erbij kunnen, dan anderen ook. Zo moet je denken. Daardoor zijn we ook gevoeliger geworden voor cyberaanvallen.” Onland zegt niet alles te willen prijsgeven. „Maar laat ik het zo zeggen: de dreiging is reëel.” Intern wapent Stedin zich al langer met een forse uitbreiding van zijn beveiliging, ook tegen hackers.
Netbeheerders blijven echter ook afhankelijk van de politiek. „Wat zou helpen, is als we samen meer zouden kunnen nadenken over hoe Nederland eruit moet zien over dertig jaar. Dat is voor ons netbeheerders best een korte termijn. We hebben een koers nodig. Dus weet wat voor soort industrie je wilt hebben in Nederland”, zo wijst ze op discussies over de chemie en staalbedrijven.
’Keuzes maken voor economie’
„Want als je weet waar je als land geld mee wilt verdienen, dan kunnen wij helpen die keuzes te maken. Tien jaar geleden hadden we meer kunnen doen. Laten we dat niet over tien jaar opnieuw zeggen,” zegt Onland. „Iedere vertraging maakt Nederland kwetsbaarder. Voor netcongestie, geopolitieke druk, en sociale ongelijkheid. We moeten nu doorpakken.”
Stedin probeerde ex-gedetineerden in te laten stromen als monteur. Dat mislukte. ’De klok tikt door, we zoeken overal oplossingen’ © Aldo Allessie
De kritiek op de netbeheerders dat ze zelf te laat zijn begonnen, noemt ze deels terecht. ,,We hadden eerder moeten handelen. Maar de ruimte was er simpelweg niet. We kregen amper geld los bij gemeenten. Pas recent stapte de staat in.” Stedin ontving nog eens €500 miljoen van het Rijk. Wanneer een nieuwe kapitaalronde nodig is, is nu nog niet duidelijk, stelt zij.
Enorme kosten, toch winst
De kosten voor netbeheer zijn fors gestegen op de energienota. Net als de overige tarieven voor klanten. Toch blijft Stedin winst maken: €158 miljoen in 2024. Dat komt vooral door een gewijzigde regulering en een eenmalige vergoeding, stelt Onland. ,,Een meevaller. Maar er liggen veel uitdagingen.” Die winst keert Stedin deels uit aan publieke aandeelhouders, zoals gemeenten en provincies. ,,En het is niet dat die veel vet op de botten hebben.”
De groei van deze regionale netbeheerder is enorm: vorig jaar kwamen er 712 banen bij, een stijging van 13%. Onland ziet personeelsbeleid als een cruciale factor in de transitie. Ze noemt het ’een morele opdracht’ om ook statushouders en kwetsbare groepen kansen te bieden. Een plan om ex-gedetineerden op te leiden tot monteur is voorlopig mislukt: „De lat ligt hoog, dat bleek op dat moment te veel. Maar de klok tikt door, we zoeken overal oplossingen.”
Enorme wachtlijsten alle netbeheerders
De vraag naar stroom groeit vele malen sneller dan dat netbeheerders kunnen bijbouwen, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. ,,Op dit moment staan er 9396 wachtenden op de lijst voor afname van elektriciteit (5116 megatwatt omvang), en nog eens 7539 op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit (3664 megawatt). Ter vergelijking, het opgesteld vermogen van een stad als Eindhoven is 540 megawatt.
Tot en met 2026 lopen de jaarlijkse investeringen in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten op tot ruim €8 miljard per jaar. Een op de drie straten in ons land moet open voor nieuwe elektriciteitskabels. Tussen nu en 2050 zijn er 50.000 transformatorhuisjes meer nodig dan de 100.000 die er nu zijn. Ook moeten er tot 2050 meer dan 670 hoog- en middenspanningsstations worden bijgebouwd en meer dan 100.000 kilometer kabel. Er zijn 30.000 technisch opgeleide vakmensen nodig. meer nodig dan er nu in de sector werkzaam zijn. Bij elkaar zoeken alle netbeheerders 11.000 voetbalvelden aan ruimte. Volgens scenariostudies is €195 miljard
Comment
-
https://www.autovisie.nl/nieuws/nieu...e10-brandstof/ nu een bijna fossielvrije benzine op de markt
Comment
Comment