Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/buitenland/noord-k...land~a3a67b0d/


    Deze ongedateerde foto, vrijgegeven door Noord-Koreaans persbureau KCNA in 2022, toont Kim Jong-un en zijn dochter. © AFP
    Noord-Korea stuurt duizenden bouwvakkers en genietroepen naar Rusland


    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un stuurt in juli opnieuw duizenden landgenoten naar Rusland. Het zou gaan om vijfduizend militaire bouwvakkers en duizend genietroepen. In ruil krijgt het regime in Pyongyang militaire technologie van Moskou, melden Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten.

    De nieuwe lichting Noord-Koreanen zou de Russen naar verluidt helpen met het opruimen van mijnen en het herstellen van oorlogsschade in de grensregio Koersk, die deels door Oekraïense troepen is bezet.

    Volgens Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten overweegt Noord-Korea ook om tot 25.000 fabrieksarbeiders naar Rusland te sturen om te helpen bij de productie van drones.

    Eerder leverde Noord-Korea al miljoenen artilleriegranaten en ballistische raketten aan Rusland, in ruil voor geld en technische ondersteuning.
    Elitetroepen naar Rusland gestuurd


    Rusland zou de komende maanden een groot offensief plannen, aldus Zuid-Koreaanse bronnen. De komst van Noord-Koreaanse troepen moet deze aanval versterken.

    De Oekraïense minister van Defensie, Rustem Oemerov, schatte deze week dat al zo’n 11.000 Noord-Koreaanse elitetroepen naar Rusland zijn gestuurd. Deze troepen behoren tot Kim Jong-uns persoonlijke elite-eenheid. Ze zijn streng geselecteerd op kracht, uithoudingsvermogen en mentale stabiliteit, aldus Oemerov.

    Britse inlichtingendiensten schatten dat Noord-Korea al meer dan 6000 doden heeft te betreuren sinds hun troepen eind vorig jaar naar de Russische regio Koersk werden gestuurd.
    Kim Jong Un en Vladimir Putin © AFP
    ‘Technologie’ als tegenprestatie


    Sinds 2022 levert Noord-Korea wapens, munitie en raketten aan Rusland. In ruil daarvoor krijgt het land militaire technologie, waardoor het Noord-Koreaanse leger in sneltreinvaart wordt gemoderniseerd.

    Rusland zou recent ten minste één Pantsir hebben geleverd, aldus onderzoekers van het Institute for the Study of War (ISW). Dat is een mobiel luchtdoelsysteem om op korte afstand vliegtuigen, kruisraketten en drones te onderscheppen.

    Minister Oemerov benadrukt in een interview dat Rusland steeds afhankelijker wordt van buitenlandse hulp, omdat het zelf moeilijk voldoende soldaten kan werven.

    Oekraïne en westerse bondgenoten volgen de inzet van Noord-Koreaanse troepen nauwgezet. Tijdens een recent bezoek zou de Russische generaal Sergej Sjojgoe hebben gezegd dat Noord-Korea ten onrechte door de internationale gemeenschap is geïsoleerd.

    Eerder liet Moskou weten geen bezwaar meer te hebben tegen het kernwapenprogramma van Noord-Korea.
    Drones die ver in Zuid-Korea komen


    De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst (NIS) is bezorgd over de Noord-Koreaanse samenwerking met de Russen en de ervaringen die de troepen aan het front opdoen.

    Rusland zou ook kennis en technologie naar Noord-Korea exporteren voor de productie van in licentie gebouwde Iraanse Shahed-drones. Deze drones kunnen in geval van een oorlog het hele grondgebied van Zuid-Korea bereiken. Shaheds worden vaak in golven ingezet om de luchtafweer van de tegenstander te verzadigen, zodat er altijd drones of raketten door de verdediging kunnen komen.

    Noord-Koreanen ‘leren snel’

    Ongeveer 6000 Noord-Koreanen zijn eerder ingezet aan het front in Rusland, met name in de regio Koersk. Oekraïense commandanten meldden dat deze troepen zware verliezen lijden, maar snel leren en zich goed aanpassen aan moderne oorlogsvoering, vooral met drones.

    Rusland levert ook data en feedback aan Noord-Korea over de prestaties van hun wapens op het slagveld in Oekraïne. Hierdoor kunnen de Noord-Koreanen de trefzekerheid van hun systemen vergroten.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../74898535.html


      De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen, nadat de Houthi’s vanuit Jemen een raket afvuurde op Israël. © ANP / HH

      LIVE | Defensieminister Israël waarschuwt Jemen na raketaanval: ’Hetzelfde lot als Teheran’

      De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen, nadat de Houthi’s dinsdag vanuit Jemen een raket afvuurde op Israël. Volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog.


      Defensieminister Israël waarschuwt Jemen na raketaanval: 'Hetzelfde lot als Teheran'


      De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen, nadat de Houthi's dinsdag vanuit Jemen een raket afvuurde op Israël. "Het lot van Jemen is hetzelfde als dat van Teheran", zegt Katz in een verklaring, verwijzend naar het 12-daagse conflict van vorige maand waarin Israël zich richtte op de nucleaire en raketprogramma's van Iran.

      Op meerdere plekken in Israël klonk dinsdag het luchtalarm, meldt het Israëlische leger. Het leger zou de raket van de Houthi's hebben onderschept. Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gemeld.

      "Na het treffen van de kop van de slang in Teheran, zullen we ook de Houthi's in Jemen treffen. Wie een hand opheft tegen Israël - die hand zal worden afgehakt", aldus Katz.

      Israël heeft de Jemenitische Houthi-beweging - die Israël heeft aangevallen uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook - bedreigd met een zee- en luchtblokkade als de aanvallen op Israël voortduren. Sinds het begin van de oorlog van Israël in Gaza in oktober 2023 hebben de Houthi's, die het grootste deel van Jemen controleren, Israël en de scheepvaart in de Rode Zee beschoten, waardoor de wereldwijde handel werd verstoord. De meeste van de tientallen raketten en drones die ze hebben gelanceerd zijn onderschept. Israël heeft een reeks vergeldingsaanvallen uitgevoerd.

      Deen in Berlijn opgepakt voor plannen van aanslag op Joden


      De Deense politie heeft op vraag van het Duitse parket een Deen van Afghaanse origine opgepakt die mogelijke doelwitten voor een aanslag op de Joodse gemeenschap in Berlijn had verkend. De man zou dat gedaan hebben in opdracht van een Iraanse geheime dienst. Dat meldt de Duitse openbaar aanklager dinsdag.

      De man, Ali S., werd vorige week donderdag opgepakt in het Deense Aarhus. Begin dit jaar had hij van een Iraanse geheime dienst de opdracht gekregen in Berlijn informatie te verzamelen over Joodse locaties en bepaalde Joodse mensen. In juni bespioneerde hij daarvoor drie panden, "vermoedelijk om verdere inlichtingenoperaties in Duitsland voor te bereiden, waaronder mogelijke aanslagen tegen Joodse doelwitten", luidt een persbericht van de Bundesanwaltschaft.

      De verdachte wordt overgebracht naar Duitsland en zal worden voorgeleid bij een rechter die over zijn voorlopige hechtenis zal beslissen.

      Der Spiegel schrijft dat de Iraanse geheime dienst waarvan sprake is in de communicatie van het Duits openbaar ministerie de Iraanse Revolutionaire Garde is. De nieuwssite schrijft verder dat de opgepakte man foto's nam van gebouwen, waaronder de hoofdzetel van de Duits-Israëlische Vereniging.

      Na de Israëlische aanvallen op Iran beslisten de federale en lokale ministers van Binnenlandse Zaken in Duitsland de maatregelen ter bescherming van Israëlische en Joodse instellingen verder op te voeren.

      'Netanyahu ontmoet Trump volgende week in Washington'


      De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.

      De Israëlische regering heeft het bericht nog niet officieel bevestigd.

      Trumps woordvoerster Karoline Leavitt zei maandag op een persconferentie al dat Netanyahu geïnteresseerd is in een ontmoeting met de Amerikaanse president in Washington en dat naar een datum werd gezocht.

      Trump verwelkomde Netanyahu al in april in het Witte Huis. In februari was de Israëlische premier zijn eerste buitenlandse gast in zijn nieuwe ambtstermijn als president.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75183516.html


        Er heerst optimisme over een Gaza-deal, maar vooralsnog zet Israël zijn offensief tegen Hamas voort. © Afp
        Netanyahu onder druk van Trump mogelijk overstag

        Optimisme over einde aan Gaza-oorlog: ’Israël stemt in met bestand, nu Hamas nog’

        tel aviv- Het optimisme groeit dat de oorlog in Gaza nog deze zomer beëindigd kan worden. Benjamin Netanyahu heeft sinds het staakt-het-vuren met Iran meer politieke speelruimte en stelt zich, mede onder druk van de VS, flexibeler op ten aanzien van een deal. Zal Hamas dat ook doen?

        Volgens Donald Trump heeft Israël ingestemd met de voorwaarden voor een tijdelijk staakt-het-vuren van zestig dagen. Dat moet de weg bereiden naar een definitief einde van de oorlog, die begon met het bloedbad van 7 oktober 2023 en nu al bijna 21 maanden duurt. Tijdens het tijdelijke bestand moet de helft van de overgebleven gijzelaars worden vrijgelaten: tien levende en vijftien dode. De rest volgt als er een definitief akkoord is.

        Palestijnen na een raketinslag in Gaza bij Jabalia. © ANP/AFPToezeggingen


        Een van de grootste twistpunten is de eis van Hamas dat er harde garanties komen dat het tijdelijke staakt-het-vuren over zal gaan in een einde van de oorlog. Israël wilde zich daar tot dusver niet aan committeren, maar zou inmiddels heel dicht bij zo’n toezegging zijn gekomen.

        Trump legt de bal nu nadrukkelijk bij Qatar en Egypte neer. Die landen moeten Hamas over de streep trekken. De Amerikaanse president wil volgende week, als Benjamin Netanyahu bij hem op bezoek komt, een akkoord presenteren. Lukt dat niet, dan zal het volgens Trump alleen maar slechter worden voor Hamas.

        De terreurbeweging staat al zwaar onder druk: Israël controleert inmiddels bijna 75 procent van het grondgebied van Gaza. Al brengt dat tegelijkertijd ook problemen voor Israel zelf: het leger schat in dat een uitbreiding van het offensief de gijzelaars direct in gevaar zal brengen. Desondanks waarschuwt een functionaris dat, na Rafah, ook Gaza-Stad met de grond gelijk zal worden gemaakt als er niet snel een deal komt.

        Obstakels


        Tijdens de indirecte besprekingen over een tijdelijk bestand, wordt ook al gesproken over hoe een definitief akkoord eruit moet komen te zien. Dit om te voorkomen dat het tijdens het staakt-het-vuren alsnog stukloopt. Daarbij doemt nog een aantal obstakels op. Zo eist Israël de ontwapening van Hamas, het vertrek van haar leiderschap naar het buitenland en dat een aantal Arabische landen voorlopig verantwoordelijk wordt voor het bestuur (en de wederopbouw) van Gaza.


        Demonstranten met een Palestijnse vlag in Griekenland. Internationaal neemt de druk op Israël wat betreft ’Gaza’ toe. © ANP/HH
        Hamas is in principe bereid de macht uit handen te geven, maar weigert te voldoen aan de andere eisen. Een hoge Hamas-functionaris in het buitenland, Taher al-Nunu, zei eerder deze week dat Hamas niet zal instemmen met ontwapening of ’het verwijderen van ook maar één Palestijn van zijn land’. Qatar voert de druk echter flink op bij Hamas, al zijn er twijfels over hoe groot de invloed van het land is op de Hamas-leiders in Gaza zelf.

        Onconventioneel


        Trump doet ondertussen hetzelfde bij Israël. Met zijn onconventionele stijl wist Trump al voor zijn aantreden een tijdelijke Gaza-deal te bewerkstelligen, terwijl hij vorige week nog een staakt-het-vuren tussen Israël en Iran er doorheen drukte. Zijn uiteindelijke doel is een ’nieuw Midden-Oosten’, waarbij een reeks moslimlanden betrekkingen aangaat met Israël.

        Daarvoor is een einde aan de Gaza-oorlog een eerste voorwaarde. Israël zou de afgelopen dagen al op verschillende vlakken water bij de wijn hebben gedaan, zoals in hoeverre het leger zich terugtrekt tijdens het tijdelijke bestand en hoe de hulp In Gaza zal worden gedistribueerd. Hamas eist een einde aan het nieuwe, zeer omstreden mechanische.

        Benjamin Netanyahu leek tot dusver nooit bereid een einde te maken aan de oorlog, omdat hij daarmee de val van zijn regering zou riskeren. Twee extreemrechtse oppositiepartijen dreigden steeds met opstappen en willen ook dit keer er weer alles aan doen om een deal te torpederen.

        Kiesdrempel


        De positie van Netanyahu is nu, na de Iran-oorlog, echter een stuk sterker. De meeste Israëli’s zien de aanvallen op Iran als een groot succes en de premier staat weer bovenaan in de peilingen, terwijl een van de extreemrechtse coalitiepartijen niets eens de kiesdrempel zou halen. Een moeder van een van de gijzelaars zei woensdag bovendien dat Netanyanhu haar had verteld dat hij ook zonder steun van extreemrechts een Gaza-deal kan sluiten.

        Want zelfs als de radicalen het kabinet opblazen, dan kan Netanyahu rekenen op steun van de oppositie om door te gaan met een akkoord. Met de overwinning op Iran, de vrijlating van de resterende gijzelaars en mogelijke deals met Saoedi-Arabië, Syrië en nog een aantal landen ziet de politieke toekomst er voor Netanyahu steeds rooskleuriger uit. Het zou ook zijn politieke nalatenschap ten goede komen doen: nu wordt hij in Israël nog vooral gezien als de man die faalde rond 7 oktober. Hij is echter ook voor een groot deel afhankelijk van hoe de daders van dat bloedbad zich de komende dagen en weken opstellen.

        Comment


        • Hamas wil geen vrede, die bestaan vanwege het doel Israel te vernietigen, de oktober aanval was ook bedoeld om de vredesonderhandelingen die liepen kapot te maken

          Comment


          • Klopt, maar Netanyahu en de IDF wil Gaza en de Westelijk Jordaanoever volledig etnisch zuiveren.. Beiden zijn aldus Gaies van de bovenste plank waar niet mee te praten valt.

            Comment


            • Nee hoor, dat is het doel niet, dan schieten ze ook niet oo met 50.000 doden vd ruim 2 miljoen, hoe kom je bij die onzin? Ze willen Hamas vernietigen

              Comment


              • Overigens gezien het aantal gedode Hamas terroristen t.o.v. aantal burgers due gedood zijn, is het niet eens een genocide en daarnaast stijgt al jaren de bevolking in Gaza qua aantallen

                Comment


                • Dus de rechtsgeleerden van het Internationale Gerechtshof sporen niet volgens jullie.. dat jullie het beter denken te weten vind ik op zijn zachts gezegd erg arrogant..

                  Comment


                  • jullie?

                    er zijn uitspraken dat er geen sprake is van genocide als het aantal slachtoffers in een stadsoorlog 1 of meer 3 terroristen of soldaten zijn t.o.v. aantal burger doden, in Gaza is dat 2 op de 5.

                    Maar goed dat maakt niet zo veel uit qua welk woord er gebruikt wordt

                    Wel dat niemand zich druk maakt om 500.000 burgerdoden in Syrie en wel moord en brand schreeuwen over 20.000 terroristen en 30.000 burgerdoden op een groeiende bevolking van ruim 2 miljoen die ook als doel vernietiging van Israel hebben wat een direct overduidelijke genocide is en tot op de dag van vandaag vrede weigeren en ook de laatste gijzelaars niet vrijlanten en die oktober aanvallen uitvoerden om de vredesbesprekingen die Israel aan het doen was met oa Saudie Arabiet te doorbreken omdat Hamas geen vrede wil net als Iran en Hezbollah niet en daarvoor de burgers van de landen als menselijk schild gebruiken of zelf onderdrukken en doden

                    Waarom hoor ik die ant semieten daar nooit over?
                    Alleen maar over de doden in Gaza, maar niet dat ze geen vrede willen ,hun volk vermoorden en onderdrukken, Israel willen vernietigen, babies als voetbal gebruikten, doormidden hakten en sneden etc etc en ze NOOIT stoppen met hun terreur,, en waarom hoor ik die mensen niet over de oorlog in Sudan waar miljoenen mensen op de vlucht zijn

                    waarom wel anti Israel die steeds worden aangevallen en nu wat terugdoen en nog geen 10% schade van wat er in Syrie is gebeurd hebben aangericht wat 1 land verder ligt?

                    is links de nieuwe anti semiet, of te wel de nieuwe Nazi's?

                    En dan vanuit Nederland zo druk maken terwijl Europa 0.0 invloed heeft daar in Israel, en we een veel grotere oorlog niet ver van ons vandaan hebben waar dagelijks een veelvoud doden vallen.

                    Waarom die willekeur, waarom alleen druk maken om Gaza?

                    Dat antwoord komt maar niet

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75181316.html


                      „Er zal geen Hamas zijn. Er zal geen Hamastan zijn. Daar gaan we niet naar terug. Het is voorbij”, vertelde Netanyahu © ANP / dpa Picture-AllianceLIVE | Netanyahu roept op tot eliminatie Hamas: ’Het is voorbij’

                      President Donald Trump zegt dat Israël heeft ingestemd met „de noodzakelijke voorwaarden om een ​​staakt-het-vuren van 60 dagen in Gaza te voltooien”. Volg hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

                      Netanyahu roept op tot eliminatie Hamas: 'Het is voorbij'


                      De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep woensdag op tot de eliminatie van Hamas in zijn eerste publieke opmerkingen sinds de Amerikaanse president Donald Trump zijn "definitief voorstel" voor een staakt-het-vuren van 60 dagen in Gaza aankondigde.

                      "Er zal geen Hamas zijn. Er zal geen Hamastan zijn. Daar gaan we niet naar terug. Het is voorbij", vertelde Netanyahu op een bijeenkomst georganiseerd door de Trans-Israël pijplijn. Trump zei dinsdag dat Israël had ingestemd met de door de VS voorgestelde voorwaarden voor een staakt-het-vuren.

                      Pentagon denkt atoomprogramma Iran twee jaar te hebben vertraagd


                      Het Iraanse atoomprogramma heeft tot twee jaar vertraging opgelopen door de zware bombardementen vorige maand van de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat woensdag gezegd.


                      "We hebben hun programma met minstens één tot twee jaar vertraagd, inlichtingenbeoordelingen binnen het ministerie van Defensie schatten dat in", zei de Pentagon-woordvoerder tegen journalisten. Hij voegde eraan toe "dat het waarschijnlijk dichter bij de twee jaar ligt."
                      De Amerikaanse president Trump zei eerder dat het nucleaire programma tientallen jaren achteruit is gezet. Hij was woest dat CNN en The New York Times op basis van een eerste inlichtingenrapport schreven dat het programma mogelijk slechts enkele maanden vertraging had opgelopen.


                      De Amerikaanse krijgsmacht viel in juni de nucleaire installaties in Fordow, Natanz en Isfahan aan. Twee daarvan werden geraakt met speciale bunkerbusters die diep onder de grond schade moeten aanrichten.

                      VS vinden beëindiging samenwerking Iran met IAEA onaanvaardbaar


                      De Amerikanen vinden het onaanvaardbaar dat Iran de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft beëindigd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd.


                      "We zullen het woord 'onacceptabel' gebruiken, dat Iran ervoor kiest om de samenwerking met het IAEA op te schorten op een moment dat het de kans heeft om een andere koers te varen en te kiezen voor een pad van vrede en welvaart", zei de woordvoerder. De Verenigde Staten roepen Iran op onmiddellijk de samenwerking te hervatten.
                      Een woordvoerder van de Verenigde Naties noemde het Iraanse besluit "verontrustend".


                      De Iraanse president Masoud Pezeshkian liet woensdag een eerder in het parlement aangenomen wet in werking treden die de samenwerking opschort. Iran vindt dat de atoomwaakhond te veel is meegegaan in het Israëlische verhaal dat Iran dicht bij een kernwapen was.

                      Israël zegt 'dicht bij akkoord' Gaza te zijn


                      Volgens buitenlandminister Gideon Saar is Israël "dicht bij een akkoord" over een wapenstilstand in Gaza. "We zijn zeer van wil om een akkoord over de gijzelaars en een wapenstilstand te bereiken", aldus de minister op een persconferentie. "We zijn akkoord met alle Amerikaanse voorstellen."


                      Volgens Saar stemt een meerderheid van het kabinet in met het voorstel voor een staakt-het-vuren als dat betekent dat alle Israëlische gijzelaars vrijkomen. Van de vijftig mensen die vastzitten, zouden er ongeveer twintig nog in leven zijn.


                      Hamas heeft gezegd het nieuwe voorstel voor een wapenstilstand in Gaza te bestuderen. Hamas heeft laten weten dat het vertegenwoordigers naar Caïro stuurt om met Qatarese en Egyptische onderhandelaars het nieuwe plan te bespreken. In een officiële verklaring meldt Hamas dat het "op zoek is naar een akkoord voor het einde van de oorlog in Gaza en de terugtrekking van het Israëlische leger".


                      De Amerikaanse president Donald Trump onthulde eerder dinsdag dat zijn onderhandelaars een akkoord hadden bereikt met Israëlische afgevaardigden over een staakt-het-vuren van 60 dagen, "na een lange en productieve ontmoeting". Details over de overeenkomst zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens Hamas heeft Trump gezegd dat het om "een finaal voorstel" gaat, terwijl de militante organisatie erop rekent over de uitwerking nog te kunnen onderhandelen.


                      De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft nog geen reactie gegeven op het voorstel. Hij was bij een bijeenkomst over een trans-Israëlische pijpleiding en zei daar: "Er zal geen Hamas zijn. We gaan daar niet meer naar terug. Het is voorbij."

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75183516.html


                        Er heerst optimisme over een Gaza-deal, maar vooralsnog zet Israël zijn offensief tegen Hamas voort. © Afp

                        Netanyahu onder druk van Trump mogelijk overstag

                        Optimisme over einde aan Gaza-oorlog: ’Israël stemt in met bestand, nu Hamas nog’

                        tel aviv- Het optimisme groeit dat de oorlog in Gaza nog deze zomer beëindigd kan worden. Benjamin Netanyahu heeft sinds het staakt-het-vuren met Iran meer politieke speelruimte en stelt zich, mede onder druk van de VS, flexibeler op ten aanzien van een deal. Zal Hamas dat ook doen?

                        Volgens Donald Trump heeft Israël ingestemd met de voorwaarden voor een tijdelijk staakt-het-vuren van zestig dagen. Dat moet de weg bereiden naar een definitief einde van de oorlog, die begon met het bloedbad van 7 oktober 2023 en nu al bijna 21 maanden duurt. Tijdens het tijdelijke bestand moet de helft van de overgebleven gijzelaars worden vrijgelaten: tien levende en vijftien dode. De rest volgt als er een definitief akkoord is.

                        Palestijnen na een raketinslag in Gaza bij Jabalia. © ANP/AFPToezeggingen


                        Een van de grootste twistpunten is de eis van Hamas dat er harde garanties komen dat het tijdelijke staakt-het-vuren over zal gaan in een einde van de oorlog. Israël wilde zich daar tot dusver niet aan committeren, maar zou inmiddels heel dicht bij zo’n toezegging zijn gekomen.

                        Trump legt de bal nu nadrukkelijk bij Qatar en Egypte neer. Die landen moeten Hamas over de streep trekken. De Amerikaanse president wil volgende week, als Benjamin Netanyahu bij hem op bezoek komt, een akkoord presenteren. Lukt dat niet, dan zal het volgens Trump alleen maar slechter worden voor Hamas.

                        De terreurbeweging staat al zwaar onder druk: Israël controleert inmiddels bijna 75 procent van het grondgebied van Gaza. Al brengt dat tegelijkertijd ook problemen voor Israel zelf: het leger schat in dat een uitbreiding van het offensief de gijzelaars direct in gevaar zal brengen. Desondanks waarschuwt een functionaris dat, na Rafah, ook Gaza-Stad met de grond gelijk zal worden gemaakt als er niet snel een deal komt.

                        Obstakels


                        Tijdens de indirecte besprekingen over een tijdelijk bestand, wordt ook al gesproken over hoe een definitief akkoord eruit moet komen te zien. Dit om te voorkomen dat het tijdens het staakt-het-vuren alsnog stukloopt. Daarbij doemt nog een aantal obstakels op. Zo eist Israël de ontwapening van Hamas, het vertrek van haar leiderschap naar het buitenland en dat een aantal Arabische landen voorlopig verantwoordelijk wordt voor het bestuur (en de wederopbouw) van Gaza.


                        Demonstranten met een Palestijnse vlag in Griekenland. Internationaal neemt de druk op Israël wat betreft ’Gaza’ toe. © ANP/HH
                        Hamas is in principe bereid de macht uit handen te geven, maar weigert te voldoen aan de andere eisen. Een hoge Hamas-functionaris in het buitenland, Taher al-Nunu, zei eerder deze week dat Hamas niet zal instemmen met ontwapening of ’het verwijderen van ook maar één Palestijn van zijn land’. Qatar voert de druk echter flink op bij Hamas, al zijn er twijfels over hoe groot de invloed van het land is op de Hamas-leiders in Gaza zelf.

                        Onconventioneel


                        Trump doet ondertussen hetzelfde bij Israël. Met zijn onconventionele stijl wist Trump al voor zijn aantreden een tijdelijke Gaza-deal te bewerkstelligen, terwijl hij vorige week nog een staakt-het-vuren tussen Israël en Iran er doorheen drukte. Zijn uiteindelijke doel is een ’nieuw Midden-Oosten’, waarbij een reeks moslimlanden betrekkingen aangaat met Israël.

                        Daarvoor is een einde aan de Gaza-oorlog een eerste voorwaarde. Israël zou de afgelopen dagen al op verschillende vlakken water bij de wijn hebben gedaan, zoals in hoeverre het leger zich terugtrekt tijdens het tijdelijke bestand en hoe de hulp In Gaza zal worden gedistribueerd. Hamas eist een einde aan het nieuwe, zeer omstreden mechanische.

                        Benjamin Netanyahu leek tot dusver nooit bereid een einde te maken aan de oorlog, omdat hij daarmee de val van zijn regering zou riskeren. Twee extreemrechtse oppositiepartijen dreigden steeds met opstappen en willen ook dit keer er weer alles aan doen om een deal te torpederen.

                        Kiesdrempel


                        De positie van Netanyahu is nu, na de Iran-oorlog, echter een stuk sterker. De meeste Israëli’s zien de aanvallen op Iran als een groot succes en de premier staat weer bovenaan in de peilingen, terwijl een van de extreemrechtse coalitiepartijen niets eens de kiesdrempel zou halen. Een moeder van een van de gijzelaars zei woensdag bovendien dat Netanyanhu haar had verteld dat hij ook zonder steun van extreemrechts een Gaza-deal kan sluiten.

                        Want zelfs als de radicalen het kabinet opblazen, dan kan Netanyahu rekenen op steun van de oppositie om door te gaan met een akkoord. Met de overwinning op Iran, de vrijlating van de resterende gijzelaars en mogelijke deals met Saoedi-Arabië, Syrië en nog een aantal landen ziet de politieke toekomst er voor Netanyahu steeds rooskleuriger uit. Het zou ook zijn politieke nalatenschap ten goede komen doen: nu wordt hij in Israël nog vooral gezien als de man die faalde rond 7 oktober. Hij is echter ook voor een groot deel afhankelijk van hoe de daders van dat bloedbad zich de komende dagen en weken opstellen.

                        Comment


                        • Hamas lijkt eindelijk voorzichtig akkoord te gaan met een 60 dagen bestand

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75459657.html


                            Iran zou informatie over een deel van zijn doelwitten tijdens de recente oorlog van Israëlische ’agenten’ hebben gekregen. © ANP / EPAIran werft steeds meer Israëli’s voor spionagewerk: duizenden boodschappen via Telegram, Facebook en andere sociale media

                            Tel Aviv- Ze gaan niet zo geraffineerd of spectaculair te werk als de Mossad, maar Iraanse spionnen weten wel degelijk Israël te penetreren door er lokale agenten te werven. Via sociale media lokken zij halve criminelen, mensen met schulden of naïeve jongeren om tegen betaling werk voor hen te verrichten. Met potentieel desastreuze gevolgen voor de Joodse staat.

                            Vaak begint het met iets ogenschijnlijk onschuldigs. De Israëli’s krijgen via internet een simpele opdracht, zoals het fotograferen van een winkelcentrum. Vaak weten zij dan nog niet eens dat ze voor Iran werken. Maar al snel wordt een deel meer en meer de duistere spionagewereld ingezogen en voordat ze het weten werken ze mee aan plannen om hoge functionarissen te liquideren, waaronder premier Netanyahu en minister van Defensie Katz.

                            Israël heeft in een jaar tijd, voor zover bekend, al meer dan twintig Iraanse spionagecomplotten opgerold, een aantal daarvan sinds het einde van de oorlog met Iran vorige week. Bij die twaalfdaagse strijd nam Iran doelen in Israël onder vuur waarover zij eerder informatie hadden gekregen van hun Israëlische agenten.

                            Plattegronden


                            Zij zijn niet de enigen. Een 33-jarige man is deze week opgepakt op verdenking van het ’verplaatsen van een explosief’ in opdracht van Teheran, en een stel in Ra’anana zit vast omdat het ’gevoelige informatie’ zou hebben doorgespeeld, terwijl zondag een aanklacht is ingediend tegen een inwoner van Rishon Lezion die voor Teheran een reeks locaties zou hebben gefotografeerd.

                            Nog een greep uit de afgelopen maanden: een man werd opgepakt omdat hij inlichtingen zou hebben verzameld over de toekomstige schoondochter van premier Benjamin Netanyahu, terwijl een ander foto’s zou hebben gemaakt van huizen van overheidsfunctionarissen en militaire bases. De 18-jarige Moshe Attias werd in mei beschuldigd van het bespioneren van oud-premier Naftali Bennett, die op dat moment in het ziekenhuis lag. Hij zou onder meer details over diens bewaking hebben doorgegeven. Daarvoor werden twee 21-jarige IDF-reservisten gearresteerd die info over de Iron Dome aan Teheran hadden doorgespeeld.

                            Telegram


                            De tactiek van Iran is anders dan het traditionele spionagewerk: het investeert niet jaren in het rekruteren en trainen van agenten in een vijandelijk land, maar stuurt via Telegram, Facebook en andere sociale media vele duizenden boodschappen de wereld in met de vraag of iemand geld wil verdienen voor een aantal simpele taken. Zelfs als slechts een klein percentage reageert, betekent dat een succes voor Teheran. Het gaat in veel gevallen om mensen in geldnood, maar Iran richt zich ook op Joden die nog niet zo lang in Israël wonen en dus, zo is de aanname, minder liefde hebben voor het land. De Israëli’s worden vervolgens weer net zoals zo snel afgeserveerd als dat ze geworven waren.

                            Deze week kwam het verhaal naar buiten van de 24-jarige Roy Mizrachi die in april, samen met een jeugdvriend, werd opgepakt wegens betrokkenheid bij een Iraans plot om minister van Defensie Katz te vermoorden. Hij wordt ervan beschuldigd explosieven nabij het huis van de minister in Kfar Ahim te hebben geplaatst. Ook wilde hij met zijn vriend camera’s hangen nabij Katz’ huis, maar ze zagen daar uiteindelijk gezien de beveiliging van af.

                            Het tweetal, dat grote gokschulden had, werd via Telegram gerekruteerd. Mizrachi was ook gevraagd om een wetenschapper van het Weizmann Instituut, dat tijdens de recente oorlog grote schade opliep bij een Iraanse raketaanval, te liquideren. Hij weigerde dat te doen omdat Iran niet de helft van de beloning van 1 miljoen dollar vooraf wilde betalen. Volgens Israëlische media had Iran meer plannen om, in geval van een oorlog, hoge Israëlische functionarissen om te brengen. Daar bleek vorige maand niets van.

                            Israël wist wel tientallen Iraanse generaals en elf nucleaire wetenschappers te doden. Iran, al langer paranoia over de reikwijdte van de Mossad, heeft sindsdien honderden mensen opgepakt op verdenking van samenwerking met de inlichtingendienst. Een klein aantal werd geëxecuteerd.

                            Straffen


                            In Israël neemt ondertussen de roep toe om landgenoten die heulen met de vijand harder te straffen. Oded Ailam, voormalige hoofd van de anti-terreurdivisie van de Mossad, pleitte onlangs in een rapport voor verplichte minimumstraffen, hoge geldboetes en in extreme gevallen zelfs het afnemen van het Israëlische staatsburgerschap. Ailam: „Als spionnen snel worden vrijgelaten, zonder boetes, stigmatisering of financieel verlies, dan is de boodschap duidelijk: ga je gang en probeer het.”

                            Hij verwijst naar de zaak van Moti Maman, een 73-jarige Israëli die in april werd veroordeeld wegens spionage voor Iran, een land dat hij zelfs twee keer bezocht. Daar besprak hij onder meer de mogelijke liquidatie van premier Netanyahu. Hij kreeg tien jaar cel aan zijn broek, maar komt waarschijnlijk al over een jaar of drie vrij. Ailam: „Het is alsof een inbreker op heterdaad wordt betrapt werd en met een strenge waarschuwing naar huis wordt gestuurd.”

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75128314.html


                              De Russische president Vladimir Poetin heeft mogelijk meer problemen dan hij wil toegeven. © ANP / AFP
                              Economie piept en kraakt

                              Bankroet dreigt voor Poetins oorlogsindustrie: Russische bankiers vrezen ernstige financiële crisis

                              Amsterdam- „Hij wil niet stoppen”, sprak Donald Trump donderdag teleurgesteld na een gesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne. Toch is het nog maar de vraag hoelang Moskou zich zijn oorlogszucht nog kan veroorloven.

                              Poetin speelt voor de buitenwereld ’mooi weer’, maar moest eerder deze week bekendmaken dat het Kremlin vanaf 2026 minder geld uittrekt voor de oorlog. Steeds meer prominente Russen maken zich dan ook zorgen over de gammele Russische economie.

                              „We staan op het punt in een recessie te belanden”, meldde Maxim Reshetnikov, de Russische minister van Economische Zaken, onlangs tijdens een paneldiscussie in Sint Petersburg. En de baas van de Russische centrale bank Elvira Nabiullina waarschuwde dat de economie „voor een noodzakelijke afkoeling” staat.

                              Donkere wolken dus boven de Russische economie. Dat besef is ook doorgedrongen bij Russische bankiers, die steeds ongeruster worden over het groeiende aantal slechte leningen dat ze op de balans hebben staan. Om de gierende inflatie nog een beetje te beteugelen, is de rente in Rusland hoog (20 procent).

                              Steeds meer bedrijven kunnen die torenhoge rente op hun leningen niet meer opbrengen. Dertien van de 78 grootste Russische ondernemingen rapporteerden vorig jaar hun schulden niet meer te kunnen betalen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.

                              Te weinig buffer voor naderende storm


                              De banken hebben nog wel het nodige vet op de botten. Vorig jaar meldden ze een recordwinst van 3,8 biljoen roebel (ruim 40 miljard euro naar de huidige koers). Maar tegen persbureau Bloomberg uitten sommige bankiers hun twijfels of dat voldoende zal zijn om de naderende storm te overleven. Binnen een jaar dreigt er een heuse bankencrisis, zo meldden ze aan het persbureau.

                              Die mogelijke bankencrisis heeft het Kremlin dan helemaal aan zichzelf te wijten. Poetin heeft de kosten van de oorlog voor een groot deel buiten de boeken willen houden. Dat deed hij door de Russische banken te verplichten ruim onder de marktrente kredieten te verlenen aan de Russische wapenindustrie.

                              De baas van de Russische centrale bank Elvira Nabiullina waarschuwde onlangs dat de economie „voor een noodzakelijke afkoeling” staat. © ANP/HH

                              Die industrie stond voor de oorlog in Oekraïne al aan de rand van de afgrond. Ten eerste omdat de staat simpelweg te weinig betaalde voor geleverde waar, maar ook als gevolg van de in Rusland immer welig tierende corruptie. In 2016 moest de staat, lees de Russische centrale bank, al een keer met miljarden bijspringen door de slechte leningen over te nemen. De kosten werden verborgen in een geheim deel van de Russische begroting.

                              Op papier rooskleurig


                              Door de kosten van de oorlog buiten de boeken te houden, kan Poetin mooi weer spelen. Op papier slokt de strijd in Oekraïne ’slechts’ een ruime zes procent van het nationale inkomen op. De werkelijke kosten liggen volgens de Amerikaanse Rusland-expert Craig Kennedy minstens op het dubbele en misschien wel op twintig procent van het nationaal inkomen.

                              Door de kosten van de oorlog buiten de boeken te houden kan Poetin mooi weer spelen naar zijn bevolking toe. Op papier slokt de strijd in Oekraïne ’slechts’ ruim zes procent van het nationale inkomen op. © ANP/HH

                              Kennedy becijferde dat Russische banken tussen juli 2022 en november 2024 een duizelingwekkende 35 biljoen roebel (bijna 380 miljard euro) uitleenden aan Russische bedrijven, een stijging van meer dan 70 procent. Het overgrote deel van die leningen ging naar de wankele defensiebedrijven, die daarvoor dus een rente betaalden die beduidend lager is dan de marktrente. De banken leggen dus feitelijk toe op die leningen.

                              Onofficieel staat de staat garant voor die kredieten. De Russische centrale bank heeft echter niet meer de slagkracht die het voor de oorlog had. De bodem van nationale spaarpot, het Welvaartsfonds, is in zicht en een groot deel van het Russische staatskapitaal, zo’n 300 miljard dollar, staat vast in de VS en Europa.

                              Bovendien gaat het land gebukt onder de strengste sancties die er ooit tegen een staat genomen zijn en daalt de olieprijs, de kurk waar het land economisch op drijft. Mocht het tot een bankencrisis komen, dan kan de staat waarschijnlijk slechts beperkt bijspringen, met alle gevolgen van dien.

                              Chaos van de jaren negentig


                              Russen hebben ervaring met instortende banken en roebels die plotseling niets meer waard zijn. De financiële chaos van de vroege jaren 90 staat in het collectieve geheugen gegrift. Het gevaar van een herhaling van een dergelijk scenario kan makkelijk tot een run op de banken leiden. Daarmee zouden niet alleen de banken ten onder gaan, maar verspeelt de regering ook alle krediet.

                              Russen hebben ervaring met instortende banken en roebels die plotseling niets meer waard zijn. De financiële chaos en de lege schappen van de jaren 90 staan in het collectieve geheugen gegrift. © ANP/HH
                              Vladimir Poetin zegt altijd graag dat hij in de oorlog met Oekraïne de tijd aan zijn zijde heeft. Het is goed mogelijk dat hij vanwege de financiële tijdbom die hij zelf heeft opgetuigd minder tijd heeft dan hij denkt.

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/binnenland/.../74717462.html

                                Israëlisch-Palestijnse conflict volledig gekaapt door activisten, in een ding heeft Douwe Bob wel gelijk

                                Het statement van Douwe Bob tijdens het Amsterdamse Jom Ha Voetbaltoernooi legde dit weekend heel duidelijk bloot hoe het debat over het Israëlisch-Palestijnse conflict inmiddels volledig is gekaapt door activisten.

                                De zanger kwam zondag vol goede zin aan op sportpark Goed Genoeg om een optreden te verzorgen tijdens een Joods voetbalevenement voor kinderen. Hij besloot hier weer vanaf te zien toen hij op het complex een zionistische poster zag hangen. En Douwe Bob is ’tegen zionisme’ dus besloot hij zonder te zingen het podium weer af te lopen.

                                Het hek was van de dam. VVD-leider Dilan Yesilgöz plaatste op X een bericht waarin ze Douwe Bob omfloerst uitmaakte voor antisemiet. De zanger zat vervolgens in een talkshow om uit te leggen dat hij helemaal geen Jodenhater is.

                                Douwe Bob zou zich meer moeten verdiepen


                                Niet alleen Douwe Bob, maar ook veel activisten zouden zich meer in de materie moeten verdiepen voor ze grote woorden gebruiken als genocide, onderdrukking en kolonialisme. De gemiddelde demonstrant heeft geen benul dat ze met deze uitspraken onze westerse democratie en onze rechtsstaat de vernieling in wensen.

                                Het heeft er veel van weg dat Douwe Bob geen idee heeft wat zionisme echt betekent. Had hij zich beter ingelezen, dan had hij wellicht een andere keuze gemaakt. In plaats daarvan liet hij zich mede influisteren door activisten.

                                In een ding heeft de zanger wel gelijk: het ongebreidelde polariseren door activisten, maar ook politici is in potentie levensgevaarlijk.

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/buitenland/live-mi...uren~a04b2376/

                                  LIVE Midden-Oosten | Hamas en Israël gaan in Qatar onderhandelen over staakt-het-vuren


                                  Midden-OostenHamas zou in principe akkoord zijn met een wapenstilstand van zestig dagen in de Gazastrook. Wel zou Hamas nog een paar punten in het voorstel willen aanpassen. Israël stuurt zondag een delegatie naar Qatar om te onderhandelen over een staakt-het-vuren van 60 dagen. Volg alle ontwikkelingen over het Midden-Oosten in ons liveblog.

                                  De belangrijkste punten:


                                  - Israël stuurt een afvaardiging naar Qatar om met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, schrijven Israëlische media. Hamas zei vrijdagavond al klaar te zijn om onmiddellijk te gaan onderhandelen over een nieuw voorstel voor een bestand van 60 dagen.

                                  - Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) is een medewerker om het leven gebracht door Israëlische troepen. Het gaat volgens de hulporganisatie om Abdullah Hammad, die samen met zeker vijftien anderen omkwam

                                  - De atoominspecteurs van het internationale agentschap IAEA hebben Iran verlaten, ondanks een eerdere oproep van het agentschap om ‘het onmisbare toezicht te hervatten’.

                                  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond het nieuwste voorstel van Hamas voor een wapenstilstand in Gaza 'onaanvaardbaar' genoemd. Dat liet zijn kantoor weten in een verklaring.

                                  Hamas verklaarde vrijdag bereid te zijn 'onmiddellijk' te onderhandelen over een nieuw staakt-het-vuren, gebaseerd op een voorstel van Qatarese en Egyptische bemiddelaars. Het plan zou een wapenstilstand van zestig dagen omvatten, met garanties van de Amerikaanse president Donald Trump dat Israël zich aan de afspraken zal houden.

                                  De Palestijnen zouden echter wijzigingen hebben voorgesteld rond humanitaire hulp, de Rafah-grensovergang en het tijdschema voor de Israëlische terugtrekking. Hoewel Israël deze aanpassingen afwijst, liet het kantoor van Netanyahu weten dat de Israëlische delegatie alsnog naar Qatar vertrekt om de gesprekken voort te zetten, met als doel een overeenkomst te sluiten over de vrijlating van gijzelaars.

                                  In Tel Aviv en andere Israëlische steden gingen zaterdag duizenden mensen de straat op voor de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in Gaza. De betogers uitten kritiek op het beleid van premier Netanyahu, die inzet op een gefaseerde onderhandelingsstrategie met Hamas. Volgens tegenstanders vertraagt hij bewust een akkoord om zijn eigen politieke overleven te verzekeren.

                                  Israël stuurt een afvaardiging naar Qatar om met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, schrijven Israëlische media. De Israëlische delegatie vliegt naar verwachting zondag naar de golfstaat.

                                  Hamas zei vrijdagavond al klaar te zijn om onmiddellijk te gaan onderhandelen over een nieuw voorstel voor een bestand. Dit plan, opgesteld door Qatarese en Egyptische bemiddelaars, zou gaan om een staakt-het-vuren van zestig dagen, met de garantie van de Amerikaanse president Donald Trump dat Israël zich daaraan houdt.

                                  Comment


                                  • Israel weet al sinds hun bestaan dat er geen vrede is te sluiten met extremistische moslims die als doel hebben hun land te vernietigen

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75220963.html


                                      De Amerikaanse president Bill Clinton deed zijn uiterste best om in 2000 de Palestijnse leider Yasser Arafat (r) en de Israëlische premier Ehud Barak op een lijn te krijgen. © Getty Images
                                      ’Als we kans niet grijpen is dat een misdaad’

                                      Zo vervloog de hoop op een Palestijnse staat: ’Iedere dode die sindsdien viel, is de schuld van Arafat’

                                      Amsterdam - Het had een haar gescheeld of er was een Palestijnse staat geweest. Deze maand is het een kwart eeuw geleden dat onderhandelingen met Israël bijna tot een deal leidden. Uiteindelijk mislukte alles. Was dat de schuld van Yasser Arafat?

                                      Al anderhalf jaar is Nederland in de ban van alle ellende rond het Beloofde Land. Vernielde universiteiten, een Rode Lijn in Den Haag, de Iron Dome-motie en nu weer Douwe Bob: het is bijna niet meer bij te houden.

                                      De beelden uit Gaza zijn schokkend, propaganda en feiten vormen een onontwarbare kluwen. Ongeveer de helft van de Nederlanders houdt het er maar op dat een tweestatenoplossing hét medicijn is tegen alle narigheid.

                                      Levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig Israël



                                      „Onze positie blijft onveranderd’”, benadrukte ook demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp. „Nederland staat achter een tweestatenoplossing. Een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig Israël.”

                                      Dat niemand daar ooit eerder aan heeft gedacht, zou je denken. Maar onder leiding van president Bill Clinton was het in juli 2000 op Camp David binnen handbereik. Slechts één handtekening ontbrak.

                                      Een inmiddels bejaarde oud-president blikte eind vorig jaar in een lezing terug op die tijd. De 78-jarige Clinton sprak over de jonge generatie pro-Palestijnse activisten, die niets meer van Camp David weet.

                                      ,,Als ik hen vertel waar Arafat toen van is weggelopen, geloven ze me niet”, zei Clinton. „Dat hij een Palestijnse staat afwees met een hoofdstad in Oost-Jeruzalem, 96 procent van de Westelijke Jordaanoever, vier procent van Israël om de vier procent te compenseren die door kolonisten is bezet. Ze kunnen het zich gewoon niet voorstellen.’’

                                      © De Telegraaf
                                      Aan de sfeer lag het niet, die wat natte zomer 25 jaar geleden. Bill Clinton in zijn rol van charmante bemiddelaar probeerde het iedereen naar de zin te maken op het buitenverblijf aan de Amerikaanse oostkust.

                                      Tijdens het gezamenlijk ontbijt werd gelachen, deelnemers reden rond op golfkarretjes, Clinton schetste kaartjes op de servetten, de Israëlische premier Ehud Barak stikte nog bijna in een nootje. En de Palestijnse leider Yasser Arafat, die op televisie een honkbalmatch keek, informeerde wanneer de wedstrijd nou eens ging beginnen, terwijl de vijfde inning al bezig was.

                                      Clinton grapte dat het zo hard regende dat hij Barak en Arafat hier nooit meer een tweede keer naartoe zou krijgen: ze móesten dus wel een deal sluiten.

                                      Onderhandelingen op Camp David ’net botsautootjes op de kermis’


                                      Maar de onderhandelingen verliepen stroef. Het leek wel de botsautootjes op de kermis, zei Clintons assistent Rob Malley: bij elk obstakel stuiterde het een andere kant op.

                                      De Israëlische buitenlandminister Shlomo ben-Ami zei later: „Als je met Arafat sprak wist je nooit of het ja of nee was. Het was zo lastig als het opruimen van kwikdruppels met een vork.”

                                      Ook Israël viel best wat te verwijten, benadrukte Ben-Ami. De uitdijende nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever vormden een obstakel. „En we begonnen met belachelijke voorstellen. Barak stelde eerst een Palestijnse staat voor op 60 of 65 procent van het land. Als je vervolgens opschuift naar 87 en eindigt met 92 procent, waarom zou je als Palestijn dan niet blíjven dooronderhandelen?”

                                      Zo verlieten de onderhandelaars Camp David met lege handen. Arafat nam afscheid van een teleurgestelde Clinton en benadrukte dat de gastheer een ’groot man’ was. „Ik ben geen groot man”, antwoordde Clinton. „Ik ben een mislukking en jij hebt dat van me gemaakt.”

                                      Clinton deed nog een laatste poging om vrede te forceren


                                      Toch was dat niet het hele verhaal. Clinton deed in december 2000 nog een laatste poging om de vrede te forceren. Deze keer was het een take it or leave it: de zogenoemde ’Clinton Parameters’ leken het beste voorstel aller tijden voor de Palestijnen. „Het was historisch”, schreef Clinton in zijn memoires. Israël zei met enig voorbehoud ’ja’. Nu Arafat nog.

                                      Het voorstel was voor Arafat te mooi om te laten liggen, zag ook onderhandelaar Aaron David Miller. „Als we hiermee waren gekomen tijdens de top, was de uitkomst misschien anders geweest”, schreef hij later.

                                      „Maar Clinton zou dergelijke voorwaarden in juli nooit hebben geboden. Barak had ze nooit geaccepteerd. En hoogstwaarschijnlijk zou Arafat domweg nee hebben gezegd – zoals hij in december ook deed.”

                                      De Saoedische prins Bandar had zijn vriend Arafat nog gewaarschuwd, zei hij in 2003 tegen tijdschrift The New Yorker. „Als we deze kans niet grijpen, is dat geen tragedie, dan is het een misdaad.”

                                      Analist en bekend commentator Salo Aizenberg is er hard over. ,,Elk mensenleven dat sindsdien verloren ging, is de schuld van Arafats nee.’’

                                      Hij volgt het conflict ’obsessief’ sinds jongs af aan, vertelt hij aan De Telegraaf. Het viel hem op hoe er na de mislukking verhalen opborrelden dat het niet enkel Arafats schuld was dat Clintons voorstellen strandden. Inmiddels zijn er genoeg documenten en getuigenissen die dat wel degelijk bewijzen, ziet hij. Zoals de uitgebreide verklaringen van prins Bandar.



                                      Arafat liet het met name stuklopen op het zogenoemde ’recht op terugkeer’: de opvatting dat de in 1948 gevluchte Palestijnen met al hun nazaten mogen terugkeren naar hun oude huizen in wat nu Israël is. ,,Kern is dat het voor het Palestijns leiderschap onacceptabel is dat er überhaupt een Joodse staat bestaat’’, zegt Aizenberg.

                                      Het ’recht op terugkeer’ ziet hij vooral als een nette term voor wat neerkomt op het de nek omdraaien van een Joodse staat. Als ook kinderen en kleinkinderen van vluchtelingen recht hebben op terugkeer naar Israël – inmiddels miljoenen Palestijnen – dan zou Israël gewoon de 22ste Arabische staat worden in het Midden-Oosten. ,,Het zogenaanmde recht op terugkeer gaat niet samen met een echte tweestatenoplossing voor twee volken”, zegt Aizenberg.

                                      ’Arafat voelde dat hij geen compromissen kon sluiten’


                                      De Leidse historica Noa Schonmann vindt het te simpel om alles samen te vatten met ’Israël zei ja, de Palestijnen nee’. De Israëlische premier Barak deed inderdaad vergaande voorstellen, zoals het opgeven van soevereiniteit over delen van Jeruzalem. Maar hij miste politieke ruggensteun, zijn coalitie wankelde al. ,,Het was echt god-zegene-de-greep, een wanhoopspoging.’’

                                      Ook Arafat had door het tekenen van de Oslo-akkoorden in 1993 steun verspeeld bij veel Palestijnen. Hij was politiek kwetsbaar, zegt Schonmann. ,,Daardoor voelde hij dat hij geen compromissen kon sluiten over de status van Jeruzalem of het recht op terugkeer.’’

                                      We moeten ons bij Camp David niet blindstaren op enkel het voorstel en de afwijzing, vindt Schonmann. Onder dat topje van de ijsberg lag een massa trauma’s, verwachtingen, opgekropte spanningen. ,,De last van de geschiedenis drukte op de schouders van de leiders.’’

                                      Waarom zeggen Palestijnen telkens ’nee’?


                                      Clintons plan in 2000-2001 was niet de laatste keer dat de tweestatenoplossing op tafel lag. In 2008 kwam toenmalig premier Olmert opnieuw met een voorstel, dat sterk leek of zelfs nog iets beter was dan dat van Clinton. Dat liep vast omdat Arafats opvolger, de Palestijnse leider Abbas, niet akkoord ging.

                                      Wat maakt toch dat Palestijnen hun eigen glazen ingooien met de afwijzing van vergaande vredesvoorstellen? Shlomo Ben-Ami constateerde dat Palestijnen denken dat de wetten van de geschiedenis voor hen niet gelden. ,,En ze blijven hopen op mysterieuze tussenkomt van een hogere macht, die alles oplost.’’

                                      Schonmann stelt dat Palestijnse leiders vaak nee zeggen omdat ze voorstellen als principieel onrechtvaardig ervaren. En als het opgeven van de eigen identiteit, een capitulatie.

                                      Veel Palestijnen geloven bovendien dat de tijd aan hun kant staat. Door sumud (standvastigheid) hopen ze dat Israël uiteindelijk verzwakt en dat rechtvaardigheid zegeviert. ,,De realiteit is dat elke onderhandeling sinds de jaren 30 hen minder heeft geboden dan de vorige.’’

                                      Vrede onmogelijk? Of toch niet?


                                      Het bloedbad van 7 oktober, de vernietiging van Gaza: vrede lijkt verder weg dan ooit. ,,Ik denk dat het minstens nog een generatie duurt, met nieuwe leiders, voor er een nieuwe kans zoals deze komt’’, zegt Aizenberg.

                                      Schonmann is daar minder pessimistisch over. Israël voelt zich sterk na alle overwinningen op Hezbollah en andere Iraanse proxy's, Netanyahu hoopt net als Trump om uiteindelijk de geschiedenis in te gaan als vredestichter, zegt zij.

                                      ,,En het is twee voor twaalf voor hem. Misschien is dat het magische ingrediënt. Het Midden-Oosten zit vol verrassingen, verschuivingen zie je meestal niet aankomen.’’

                                      Comment

                                      Working...
                                      X