Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/buitenland/noord-k...land~a3a67b0d/


    Deze ongedateerde foto, vrijgegeven door Noord-Koreaans persbureau KCNA in 2022, toont Kim Jong-un en zijn dochter. © AFP
    Noord-Korea stuurt duizenden bouwvakkers en genietroepen naar Rusland


    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un stuurt in juli opnieuw duizenden landgenoten naar Rusland. Het zou gaan om vijfduizend militaire bouwvakkers en duizend genietroepen. In ruil krijgt het regime in Pyongyang militaire technologie van Moskou, melden Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten.

    De nieuwe lichting Noord-Koreanen zou de Russen naar verluidt helpen met het opruimen van mijnen en het herstellen van oorlogsschade in de grensregio Koersk, die deels door Oekraïense troepen is bezet.

    Volgens Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten overweegt Noord-Korea ook om tot 25.000 fabrieksarbeiders naar Rusland te sturen om te helpen bij de productie van drones.

    Eerder leverde Noord-Korea al miljoenen artilleriegranaten en ballistische raketten aan Rusland, in ruil voor geld en technische ondersteuning.
    Elitetroepen naar Rusland gestuurd


    Rusland zou de komende maanden een groot offensief plannen, aldus Zuid-Koreaanse bronnen. De komst van Noord-Koreaanse troepen moet deze aanval versterken.

    De Oekraïense minister van Defensie, Rustem Oemerov, schatte deze week dat al zo’n 11.000 Noord-Koreaanse elitetroepen naar Rusland zijn gestuurd. Deze troepen behoren tot Kim Jong-uns persoonlijke elite-eenheid. Ze zijn streng geselecteerd op kracht, uithoudingsvermogen en mentale stabiliteit, aldus Oemerov.

    Britse inlichtingendiensten schatten dat Noord-Korea al meer dan 6000 doden heeft te betreuren sinds hun troepen eind vorig jaar naar de Russische regio Koersk werden gestuurd.
    Kim Jong Un en Vladimir Putin © AFP
    ‘Technologie’ als tegenprestatie


    Sinds 2022 levert Noord-Korea wapens, munitie en raketten aan Rusland. In ruil daarvoor krijgt het land militaire technologie, waardoor het Noord-Koreaanse leger in sneltreinvaart wordt gemoderniseerd.

    Rusland zou recent ten minste één Pantsir hebben geleverd, aldus onderzoekers van het Institute for the Study of War (ISW). Dat is een mobiel luchtdoelsysteem om op korte afstand vliegtuigen, kruisraketten en drones te onderscheppen.

    Minister Oemerov benadrukt in een interview dat Rusland steeds afhankelijker wordt van buitenlandse hulp, omdat het zelf moeilijk voldoende soldaten kan werven.

    Oekraïne en westerse bondgenoten volgen de inzet van Noord-Koreaanse troepen nauwgezet. Tijdens een recent bezoek zou de Russische generaal Sergej Sjojgoe hebben gezegd dat Noord-Korea ten onrechte door de internationale gemeenschap is geïsoleerd.

    Eerder liet Moskou weten geen bezwaar meer te hebben tegen het kernwapenprogramma van Noord-Korea.
    Drones die ver in Zuid-Korea komen


    De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst (NIS) is bezorgd over de Noord-Koreaanse samenwerking met de Russen en de ervaringen die de troepen aan het front opdoen.

    Rusland zou ook kennis en technologie naar Noord-Korea exporteren voor de productie van in licentie gebouwde Iraanse Shahed-drones. Deze drones kunnen in geval van een oorlog het hele grondgebied van Zuid-Korea bereiken. Shaheds worden vaak in golven ingezet om de luchtafweer van de tegenstander te verzadigen, zodat er altijd drones of raketten door de verdediging kunnen komen.

    Noord-Koreanen ‘leren snel’

    Ongeveer 6000 Noord-Koreanen zijn eerder ingezet aan het front in Rusland, met name in de regio Koersk. Oekraïense commandanten meldden dat deze troepen zware verliezen lijden, maar snel leren en zich goed aanpassen aan moderne oorlogsvoering, vooral met drones.

    Rusland levert ook data en feedback aan Noord-Korea over de prestaties van hun wapens op het slagveld in Oekraïne. Hierdoor kunnen de Noord-Koreanen de trefzekerheid van hun systemen vergroten.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../74898535.html


      De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen, nadat de Houthi’s vanuit Jemen een raket afvuurde op Israël. © ANP / HH

      LIVE | Defensieminister Israël waarschuwt Jemen na raketaanval: ’Hetzelfde lot als Teheran’

      De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen, nadat de Houthi’s dinsdag vanuit Jemen een raket afvuurde op Israël. Volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog.


      Defensieminister Israël waarschuwt Jemen na raketaanval: 'Hetzelfde lot als Teheran'


      De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen, nadat de Houthi's dinsdag vanuit Jemen een raket afvuurde op Israël. "Het lot van Jemen is hetzelfde als dat van Teheran", zegt Katz in een verklaring, verwijzend naar het 12-daagse conflict van vorige maand waarin Israël zich richtte op de nucleaire en raketprogramma's van Iran.

      Op meerdere plekken in Israël klonk dinsdag het luchtalarm, meldt het Israëlische leger. Het leger zou de raket van de Houthi's hebben onderschept. Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gemeld.

      "Na het treffen van de kop van de slang in Teheran, zullen we ook de Houthi's in Jemen treffen. Wie een hand opheft tegen Israël - die hand zal worden afgehakt", aldus Katz.

      Israël heeft de Jemenitische Houthi-beweging - die Israël heeft aangevallen uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook - bedreigd met een zee- en luchtblokkade als de aanvallen op Israël voortduren. Sinds het begin van de oorlog van Israël in Gaza in oktober 2023 hebben de Houthi's, die het grootste deel van Jemen controleren, Israël en de scheepvaart in de Rode Zee beschoten, waardoor de wereldwijde handel werd verstoord. De meeste van de tientallen raketten en drones die ze hebben gelanceerd zijn onderschept. Israël heeft een reeks vergeldingsaanvallen uitgevoerd.

      Deen in Berlijn opgepakt voor plannen van aanslag op Joden


      De Deense politie heeft op vraag van het Duitse parket een Deen van Afghaanse origine opgepakt die mogelijke doelwitten voor een aanslag op de Joodse gemeenschap in Berlijn had verkend. De man zou dat gedaan hebben in opdracht van een Iraanse geheime dienst. Dat meldt de Duitse openbaar aanklager dinsdag.

      De man, Ali S., werd vorige week donderdag opgepakt in het Deense Aarhus. Begin dit jaar had hij van een Iraanse geheime dienst de opdracht gekregen in Berlijn informatie te verzamelen over Joodse locaties en bepaalde Joodse mensen. In juni bespioneerde hij daarvoor drie panden, "vermoedelijk om verdere inlichtingenoperaties in Duitsland voor te bereiden, waaronder mogelijke aanslagen tegen Joodse doelwitten", luidt een persbericht van de Bundesanwaltschaft.

      De verdachte wordt overgebracht naar Duitsland en zal worden voorgeleid bij een rechter die over zijn voorlopige hechtenis zal beslissen.

      Der Spiegel schrijft dat de Iraanse geheime dienst waarvan sprake is in de communicatie van het Duits openbaar ministerie de Iraanse Revolutionaire Garde is. De nieuwssite schrijft verder dat de opgepakte man foto's nam van gebouwen, waaronder de hoofdzetel van de Duits-Israëlische Vereniging.

      Na de Israëlische aanvallen op Iran beslisten de federale en lokale ministers van Binnenlandse Zaken in Duitsland de maatregelen ter bescherming van Israëlische en Joodse instellingen verder op te voeren.

      'Netanyahu ontmoet Trump volgende week in Washington'


      De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.

      De Israëlische regering heeft het bericht nog niet officieel bevestigd.

      Trumps woordvoerster Karoline Leavitt zei maandag op een persconferentie al dat Netanyahu geïnteresseerd is in een ontmoeting met de Amerikaanse president in Washington en dat naar een datum werd gezocht.

      Trump verwelkomde Netanyahu al in april in het Witte Huis. In februari was de Israëlische premier zijn eerste buitenlandse gast in zijn nieuwe ambtstermijn als president.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../75183516.html


        Er heerst optimisme over een Gaza-deal, maar vooralsnog zet Israël zijn offensief tegen Hamas voort. © Afp
        Netanyahu onder druk van Trump mogelijk overstag

        Optimisme over einde aan Gaza-oorlog: ’Israël stemt in met bestand, nu Hamas nog’

        tel aviv- Het optimisme groeit dat de oorlog in Gaza nog deze zomer beëindigd kan worden. Benjamin Netanyahu heeft sinds het staakt-het-vuren met Iran meer politieke speelruimte en stelt zich, mede onder druk van de VS, flexibeler op ten aanzien van een deal. Zal Hamas dat ook doen?

        Volgens Donald Trump heeft Israël ingestemd met de voorwaarden voor een tijdelijk staakt-het-vuren van zestig dagen. Dat moet de weg bereiden naar een definitief einde van de oorlog, die begon met het bloedbad van 7 oktober 2023 en nu al bijna 21 maanden duurt. Tijdens het tijdelijke bestand moet de helft van de overgebleven gijzelaars worden vrijgelaten: tien levende en vijftien dode. De rest volgt als er een definitief akkoord is.

        Palestijnen na een raketinslag in Gaza bij Jabalia. © ANP/AFPToezeggingen


        Een van de grootste twistpunten is de eis van Hamas dat er harde garanties komen dat het tijdelijke staakt-het-vuren over zal gaan in een einde van de oorlog. Israël wilde zich daar tot dusver niet aan committeren, maar zou inmiddels heel dicht bij zo’n toezegging zijn gekomen.

        Trump legt de bal nu nadrukkelijk bij Qatar en Egypte neer. Die landen moeten Hamas over de streep trekken. De Amerikaanse president wil volgende week, als Benjamin Netanyahu bij hem op bezoek komt, een akkoord presenteren. Lukt dat niet, dan zal het volgens Trump alleen maar slechter worden voor Hamas.

        De terreurbeweging staat al zwaar onder druk: Israël controleert inmiddels bijna 75 procent van het grondgebied van Gaza. Al brengt dat tegelijkertijd ook problemen voor Israel zelf: het leger schat in dat een uitbreiding van het offensief de gijzelaars direct in gevaar zal brengen. Desondanks waarschuwt een functionaris dat, na Rafah, ook Gaza-Stad met de grond gelijk zal worden gemaakt als er niet snel een deal komt.

        Obstakels


        Tijdens de indirecte besprekingen over een tijdelijk bestand, wordt ook al gesproken over hoe een definitief akkoord eruit moet komen te zien. Dit om te voorkomen dat het tijdens het staakt-het-vuren alsnog stukloopt. Daarbij doemt nog een aantal obstakels op. Zo eist Israël de ontwapening van Hamas, het vertrek van haar leiderschap naar het buitenland en dat een aantal Arabische landen voorlopig verantwoordelijk wordt voor het bestuur (en de wederopbouw) van Gaza.


        Demonstranten met een Palestijnse vlag in Griekenland. Internationaal neemt de druk op Israël wat betreft ’Gaza’ toe. © ANP/HH
        Hamas is in principe bereid de macht uit handen te geven, maar weigert te voldoen aan de andere eisen. Een hoge Hamas-functionaris in het buitenland, Taher al-Nunu, zei eerder deze week dat Hamas niet zal instemmen met ontwapening of ’het verwijderen van ook maar één Palestijn van zijn land’. Qatar voert de druk echter flink op bij Hamas, al zijn er twijfels over hoe groot de invloed van het land is op de Hamas-leiders in Gaza zelf.

        Onconventioneel


        Trump doet ondertussen hetzelfde bij Israël. Met zijn onconventionele stijl wist Trump al voor zijn aantreden een tijdelijke Gaza-deal te bewerkstelligen, terwijl hij vorige week nog een staakt-het-vuren tussen Israël en Iran er doorheen drukte. Zijn uiteindelijke doel is een ’nieuw Midden-Oosten’, waarbij een reeks moslimlanden betrekkingen aangaat met Israël.

        Daarvoor is een einde aan de Gaza-oorlog een eerste voorwaarde. Israël zou de afgelopen dagen al op verschillende vlakken water bij de wijn hebben gedaan, zoals in hoeverre het leger zich terugtrekt tijdens het tijdelijke bestand en hoe de hulp In Gaza zal worden gedistribueerd. Hamas eist een einde aan het nieuwe, zeer omstreden mechanische.

        Benjamin Netanyahu leek tot dusver nooit bereid een einde te maken aan de oorlog, omdat hij daarmee de val van zijn regering zou riskeren. Twee extreemrechtse oppositiepartijen dreigden steeds met opstappen en willen ook dit keer er weer alles aan doen om een deal te torpederen.

        Kiesdrempel


        De positie van Netanyahu is nu, na de Iran-oorlog, echter een stuk sterker. De meeste Israëli’s zien de aanvallen op Iran als een groot succes en de premier staat weer bovenaan in de peilingen, terwijl een van de extreemrechtse coalitiepartijen niets eens de kiesdrempel zou halen. Een moeder van een van de gijzelaars zei woensdag bovendien dat Netanyanhu haar had verteld dat hij ook zonder steun van extreemrechts een Gaza-deal kan sluiten.

        Want zelfs als de radicalen het kabinet opblazen, dan kan Netanyahu rekenen op steun van de oppositie om door te gaan met een akkoord. Met de overwinning op Iran, de vrijlating van de resterende gijzelaars en mogelijke deals met Saoedi-Arabië, Syrië en nog een aantal landen ziet de politieke toekomst er voor Netanyahu steeds rooskleuriger uit. Het zou ook zijn politieke nalatenschap ten goede komen doen: nu wordt hij in Israël nog vooral gezien als de man die faalde rond 7 oktober. Hij is echter ook voor een groot deel afhankelijk van hoe de daders van dat bloedbad zich de komende dagen en weken opstellen.

        Comment


        • Hamas wil geen vrede, die bestaan vanwege het doel Israel te vernietigen, de oktober aanval was ook bedoeld om de vredesonderhandelingen die liepen kapot te maken

          Comment

          Working...
          X