Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Waar kan je lekker eten?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #51
    Uiteraard, dat spreekt voor zich. Maar ieder z'n ding, voor mij is het niks. De sfeer van thuis is toch echt anders en spreekt mij meer aan.

    Comment


    • #52
      Binnenkort overal weer

      Comment


      • #53
        https://www.ad.nl/utrecht/jerry-goos...even~ab004576/

        Jerry Goossens: ‘Ik zou - als ik een Michelinmannetje was - meerdere Utrechtse restaurants een ster geven’


        COLUMNAch ja, die Michelinster. Het is tien jaar geleden dat de laatste in Utrecht doofde. Sindsdien zijn wij de enige grote stad die het zonder moet doen.

        Volgende week wordt de nieuwe restaurantgids van de Franse bandenboer gepubliceerd. Gastronomisch Utrecht wacht in angst en beven af. Zal de vloek dan nu eindelijk verbroken worden? Of worden we nóg een jaar tot culinaire duisternis veroordeeld?

        Het zegt natuurlijk niks, zo’n ster. Of althans: niet alles. Anders dan een jaar of twintig geleden kent Utrecht inmiddels een rijk geschakeerd aanbod aan geweldige restaurants. Maar het schijnsel van die sterren oefent nou eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op een bepaald soort nachtvlinders. Die dat lang niet altijd ongeschonden overleven.

        Zo toog ik enkele jaren geleden met een vijftal Utrechtse vrienden naar een Amsterdamse tweesterrentent, teneinde dat grootstedelijk wonder eens aan den lijve te ervaren. In de wetenschap dat het niet bij spijs alleen zou blijven, hadden wij een gechauffeerd busje geregeld dat ons na afloop weer naar huis zou brengen.

        Dat getuigde, al zeg ik het zelf, van een scherpe vooruitziende blik. Want zoals we hier in de provincie gewoon zijn dat er een voorgerecht, hoofdgerecht en als toetje vlaflip wordt geserveerd, zo presenteert een hoofdstedelijk tweesterrenrestaurant gerust tien gangetjes.

        Met - en dit is belangrijk - een bijpassend wijnarrangement. Tel daar een aperitief en een digestief bij op, en de contouren van het ongeluk worden zichtbaar.
        Starnakel dronken


        Kort en goed: toen wij aan het einde van de avond, na het afrekenen van een bedrag waarmee je de staatsschuld van een middelgroot Afrikaans land kunt aflossen, het busje instapten, waren wij gezessen zo starnakel dronken dat we voor het passeren van de Amsterdamse gemeentegrens al vergeten waren wát we in hemelsnaam gegeten hadden. Ter hoogte van Vinkeveen kregen we in het busje een handgemeen. Wat er in resulteerde dat we bij Breukelen op de vluchtstrook stopten om één vriend uit het busje te zetten.

        Ja, er zijn meerdere Utrechtse restaurants die, als ik een Michelinmannetje was, zeker één ster zouden krijgen. Een greep: Concours, Madeleine, Gastmaal, Karel V, Maeve, Hemel en Aarde.

        Maar met het oog op de gezondheid, de portemonnee én de vriendschap zou het best goed zijn als die ster gedoofd blijft.

        Comment


        • #54
          Het wordt straks ook weer BBQ weer en met mijn egg in de tuin kan ik culinaire hoogstandjes maken🙃

          Comment


          • #55
            Ik voel een forum-meeting aankomen...

            Comment


            • #56
              Maar het blijft maar koud weer, ik zit op die opwarming te wachten lol

              Comment


              • #57
                De Michelinsterren zijn weer uitgereikt. Mij teveel geld vd liflafjes.

                Comment


                • #58
                  https://www.ad.nl/koken-en-eten/emot...heen~a0cebd54/

                  Emoties bij uitreiking 16 nieuwe Michelin-sterren: ‘Er zit altijd spanning omheen’


                  De Nederlandse gastronomie is top, zo concludeert Michelin na de uitreiking van de sterren vanmiddag. 10 restaurants kregen één ster, 3 restaurants kregen een tweede ster. Daarnaast deelden de inspecteurs 3 groene sterren uit en 16 Bib Gourmands.



                  Voor Jonnie Boer en Thérèse Boer zou het zo langzamerhand gesneden koek moeten zijn: opnieuw kreeg De Librije in Zwolle de hoogste eer toegezwaaid door Michelin. Een jaar lang mag het restaurant trots zijn op de drie sterren die de gastronomische experts hen gunnen. ,,Ik ben altijd emotioneel”, zei Thérèse Boer na afloop. ,,Zo mooi om te zien, al die jonge mensen. En we zijn altijd weer zenuwachtig als we hiernaartoe rijden.”

                  ,,Het is een rare tijd geweest”, zei Boer na afloop van de ceremonie vanmiddag. Zijn restaurant De Librije en Inter Scaldes in Kruiningen staan aan de absolute top van culinair Nederland. ,,Daarom is het zo leuk dat we er weer zijn.” Er zijn in de hele wereld slechts 137 restaurants die drie sterren hebben.

                  Michelin neemt dit jaar 520 restaurants op in de gids, waaronder 117 Michelinsterren, 112 Bib Gourmand-restaurants (waar je lekker kunt eten voor een fijne prijs) en 11 groene sterren. ,,Talent komt bovendrijven", zo meldt de organisatie bij de lijst. ,,De volharding en inzet van de chefs, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij de afgelopen twee jaar te werk zijn moeten gaan, is een mooi voorbeeld van de veerkracht en het succes van de Nederlandse gastronomie.”

                  Restaurants met 2 sterren


                  De restaurants die twee sterren kregen, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, restaurant Flore (Amsterdam) en restaurant Julemont in Wittem. Volgens Michelin is Emile van der Staak ‘een visionair die de microseizoenen tot leven brengt dankzij een ragfijne techniek en intrigerende creativiteit. Zijn botanische gastronomie is een emotioneel verhaal, een beschrijving die u ook gerust kan toekennen aan restaurant Flore (Amsterdam) van Bas van Kranen.’

                  Over De Nieuwe Winkel zegt Michelin verder: ,,We zijn onder de indruk van de smaken, de technieken en de creativiteit van de chef. Deze chef-kok staat aan het begin van een reis en is een iemand met een enorm potentieel.’’ Emile van der Staak nam zelf de twee sterren in ontvangst. ,,We zijn een praktisch veganistisch restaurant. Het gaat in de gastronomie om smaak en dat kan met planten. De botanische gastronomie, ik introduceer het nu hier. Laten we daar samen voor gaan, doe mee en haal me in. Laten we het samen doen, want het is de enige manier.”

                  Van Kranen heeft een ‘uitermate boeiende en originele aanpak van de natuur', aldus de experts. Hij legt de nadruk op groenten en lokale producten. ‘De zoektocht naar duurzame oplossingen voedt zijn creativiteit en heeft een zeer zuivere kookstijl tot stand gebracht. Chef Bas van Kranen heeft vandaag het zelfvertrouwen om te koken zoals hij dat wil.’

                  Restaurant Julemont in Wittem is het charmante restaurant van Château Wittem. Dat ‘dompelt gasten onder in een wereld van moderne luxe en klasse', aldus Michelin. ‘Guido Braeken sublimeert producten van buitengewone kwaliteit. Hij levert culinair maatwerk met jeugdige uitbundigheid.’ ,,Waanzin", reageert Braeken toen hij zijn witte Michelin-buis mocht aantrekken met twee sterren erop.
                  Restaurants met 1 ster


                  In totaal kregen tien restaurant voor het eerst een ster: De Juwelier, Zoldering, Lars Amsterdam, De Kas uit Amsterdam. Daarnaast: Vigor in Vught, Alma in Oisterwijk, ’t Ganzenest in Rijswijk (staat hoog in de ranking van de Gouden Pollepel van AD, Noor in Hoogkerk, Atelier in Gulpen, Cas Pikaar in Hilvarenbeek.

                  De groene sterren (restaurants die zich inzetten voor een duurzamere gastronomie) gaan naar Flore, Héron in Utrecht en Triptyque (Wateringen) van Niven Kunst.

                  Vervallen sterren
                  Bij de uitreiking zijn ook teleurstellingen te verwerken, namelijk bij de restaurants die sterren verliezen. In 2019 waren dat er 10, in 2020 en 2021 waren dat er telkens 6. Dit jaar raakten 8 een ster kwijt:
                  - Bord’Eau (Amsterdam)
                  - Vermeer (Amsterdam)
                  - Soigné (Bussum)
                  - Basiliek (Harderwijk)
                  - Posthoorn (Monnickendam)
                  - De Loohoeve (Schoonloo)
                  - Valuas (Venlo)
                  - OONIVOO (Uden)

                  Comment


                  • #59

                    Gewoon lekker thuis zelf koken. Vooral de hygiëne heb je zelf helemaal in de hand

                    Comment


                    • #60
                      Straks eten we namaakvlees vanuit de 3d printer als het aan de natuurgekkies ligt, nu worden boeren hun land afgepakt als goedkope landbouwgrond zodat de overheid dat kan verkopen als dure bouwgrond voor woningbouw wat ook ook weer uitstoot geeft

                      Comment


                      • #61
                        oooo, ja dat las ik ook hier https://www.ad.nl/koken-en-eten/rest...nter~a0b63b17/

                        Restaurant Loetje serveert eindelijk ook een plantaardige biefstuk – uit de 3D-printer


                        KOKEN & ETENNa jarenlang zoeken naar het perfecte recept heeft restaurant Loetje in Amsterdam nu dan eindelijk een vegetarische biefstuk op de kaart. ,,Die structuur, en vooral ook de sappen, zijn heel moeilijk na te bootsen.”

                        Roxane Soudagar 17-06-22, 07:30

                        Loetje staat al jaren bekend om zijn ossenhaasbiefstuk, gecom­bineerd met ‘Loetje-jus’ en witbrood. Een feest voor de vleesliefhebber, maar het restaurant wil nu bewijzen dat vegetariërs ook van biefstuk kunnen genieten. ,,Het is een jarenlange zoektocht geweest”, zegt Sandra van Halderen, ceo van Restaurant Company Europe, het moederbedrijf van Loetje, ,,maar we hebben eindelijk een recept gevonden dat aan onze kwaliteitseisen voldoet.”

                        Niemand kijkt nog op van vegetarische burgers, kip of shoarma op een menukaart, maar biefstuk is een ander verhaal. In sterren­zaken wordt al met het idee geëxperimenteerd, maar Loetje is naar eigen zeggen een van de eerste breed toegankelijke restaurants die een plantaardige biefstuk ­aanbieden.

                        Waarom is het nabootsen van biefstuk zo lastig? ,,Biefstuk is een ­pure en onbewerkte vorm van vlees”, zegt Erik Theeuwes, directeur Food & Beverage bij het moederbedrijf van Loetje. ,,Het moet zijn smaak en structuur echt hebben van het vlees zelf. Die structuur, en vooral ook de sappen, zijn heel moeilijk na te bootsen.”



                        Aardappel en kersensap

                        De plantaardige biefstuk van Loetje is gemaakt met onder meer water, plantaardige eiwitten als tarwe, soja en aardappel, plantaardige oliën, gerstemout, kleurstoffen, gedroogde groenten en kersensap. Het eindresultaat komt uit een 3D-printer. ,,Daardoor krijg je echt die vleesstructuur: een rosé binnenkant en een buitenkant die karamelliseert in de pan.”

                        Loetje serveert nu één gerecht met de vegetarische biefstuk in de hoofdrol: de Biefstuk Bali 0.0, met een pittige sambaljus en witbrood. Het gerecht is niet volledig veganistisch, want de jus wordt op ­basis van boter bereid. Het restaurant werkt nog aan een recept voor plantaardige jus.

                        Het is de bedoeling dat in de ­toekomst meer gerechten volgen. Vooralsnog staat het gerecht in vijf vestigingen op de kaart, waarvan één in Amsterdam (Zuidas), maar Loetje streeft ernaar dat nog dit jaar alle restaurants de Bali 0.0 op de kaart hebben.

                        De liefhebber kan trouwens al sinds 2018 een vegetarische biefstuk in de supermarkt vinden. ,,Die is eigenlijk niet te vergelijken met wat wij bieden”, zegt Theeuwes. ,,Onze biefstuk geeft echt ­hetzelfde gevoel als wanneer je een stuk vlees eet.”

                        Comment


                        • #62
                          Bij mijn moeder en dan een lekkere stampot, mjammie😃

                          Comment


                          • #63
                            https://www.ad.nl/video/productie/di...el-2022-328787

                            Comment


                            • #64
                              Yu Mi San in Den Dolder

                              www.yumisanrestaurant.nl

                              Comment


                              • #65
                                Kunnen misschien een topic openen over de beste gaarkeukens ondertussen, gezien de inflatie?

                                Comment


                                • #66
                                  https://www.telegraaf.nl/financieel/...chelin-sterren

                                  Maastricht aast op presentatie Michelin-sterren

                                  Het zou zomaar kunnen dat het belangrijkste evenement uit de tophoreca vanaf 2024 plaatsvindt in Maastricht. Voor de jaarlijkse presentatie van de Michelinsterren, die nog één jaar in Amsterdam is, zouden topchefs, bekende horeca-ondernemers en grote toeleveranciers dan afreizen naar het congrescentrum Mecc.

                                  Daar bleken tijdens het galadiner van de horecavakbeurs BBB de Michelin-toppers Werner Loens en Jean Noël Delaunois aan tafel te zitten, die niet snel ergens verschijnen. Zij zaten er ook niet zomaar.

                                  ,,Het contract in Amsterdam loopt af”, zei Loens, hoofdinspecteur van de Michelingids Benelux, over de vertrouwde sterren-presentatie in theater DeLaMar. ,,Maastricht is een goede kanshebber. Of eventueel Rotterdam.”

                                  In ieder geval komt Michelin niet zomaar. De magische sterrenregen wordt pas uitgestort als een ander de rekening voor de presentatie betaalt. Zo groot is de macht van de sterrenranglijst en zo hoog is de uitstraling voor de culinaire wereld.

                                  Sponsoren worden al in Maastricht geronseld. Komende weken zijn er gesprekken met de provincie Limburg, die mogelijk wil bijdragen.


                                  Camille Oostwegel (r.), een van de bekendste horeca-ondernemers in Zuid-Limburg, met zijn echtgenote Meredith en met chef-kok Robert Levels van Château Neercanne.

                                  Ⓒ GUY HOUBEN


                                  ,,Maastricht is toch onze culinaire hoofdstad?”, omschreef Mecc-directeur Rob van de Wiel waarom hij vindt dat de scherprechters van de gastronomie moeten komen. Hij bleek ook al bij de onderhandelingen betrokken.

                                  Terwijl Loens volgde hoe prijzen werden uitgereikt aan een jonge ondernemer en aan andere jonge horeca-talenten, zette hij uiteen: ,,Nu zijn er 36 landen met een Michelin-gids. Dat moet komende twee jaar groeien naar 64 landen.” In Rusland, waar een aparte gids zou verschijnen, is de stekker eruit getrokken: ,,De inspecteurs bezochten alleen al in Sint Petersburg honderd adressen. Hun werk is volledig verloren.”

                                  Zijn tafeldame was BBB-directeur Silvie Slachter, die omschreef dat haar beurs iets heel anders is dan de Horecava in de Amsterdamse Rai: ,,Hier zijn we niet zo ingewikkeld. Hier bakken ze een paar kilometer over de grens nog in Ossewit.”

                                  Zij zou Michelin graag in huis halen: ,,Op de eerste beursdag, wat mij betreft!”

                                  Nadine Massen, uit de beursorganisatie, vertelde dat ze niet ver van een frietzaak woont: ,,Het vet voor die ondernemer is twaalf keer zo duur als voorheen! En dan nog de hogere energieprijs!” Ondanks de feestelijke stemming kwamen er meer problemen ter sprake, waaronder het personeelstekort. ,,Als ondernemer moet jij nu solliciteren bij de werknemer”, zei Rudy Gommans, eigenaar van De Heere van Meijel in Noord-Limburg. Hij won de zogenoemde Inspiratietrofee op het galadiner, mede-georganiseerd door magazine Chapeau.

                                  ,,Wij werken aan een nieuw hotel en aan een nieuwe brasserie”, meldde chef-kok Hans van Wolde van Brut 172 (**) in Reijmerstok. Aan tafel ging het ook over de truffels, die een Hongaarse hond vond op een geheime plek in het Limburgse heuvelland. En Loens wist te vertellen dat de befaamde chef-kok Alain Ducasse was aangezocht door het Amstel Hotel in Amsterdam: ,,Maar het is niets geworden.”

                                  Loens wilde overigens beslist niet op de foto: ,,Als inspecteur kan ik beter anoniem blijven.” Maar als u wil weten hoe hij eruit ziet, kunt u in de betere zaken gerust naar zijn foto vragen. Die ligt daar meestal binnen handbereik, zodat het personeel hem meteen herkent!

                                  Comment


                                  • #67
                                    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1515...lijk-getroffen

                                    Eigenaars in mineur na brutale roof
                                    Slinkse dieven stelen peperdure wijncollectie uit Spaans Michelinrestaurant: ’We zijn pijnlijk getroffen’

                                    MADRID - Uit het chique restaurant Coque in Madrid (met twee Michelinsterren) van de bekende Spaanse broers Sandoval hebben dieven 132 flessen wijn gestolen. Samen hadden die een geschatte waarde van zo’n 200.000 euro.



                                    De dieven kwamen de wijnkelder van het restaurant in de wijk Chamberí binnen via een aanpalende apotheek die al een maand dicht was nadat de apotheker met pensioen was gegaan.

                                    De Spaanse politie onderzoekt de diefstal en gaat ervanuit dat het om een uitgekiende en zorgvuldig geplande diefstal gaat omdat het om dure premium wijnen uit de bodega gaat. De bodega is een van de grote attracties van het restaurant Coque waar klanten een ruime keuze hebben uit aperitieven. Het is een van de meest exclusieve van Spanje vanwege het enorme aantal flessen wijn (zo’n 25.000 stuks).

                                    Volgens Rafael Sandoval, sommelier van het restaurant, probeerden de inbrekers in eerste instantie een gat te maken vanuit de leegstaande apotheek naast Coque. Toen dat niet lukte, zijn ze via het raam van de apotheek op de gedeelde patio met het restaurant gesprongen. Van daaraf hebben ze de alarmsystemen uitgeschakeld en de glazen deur opengebroken.

                                    De roof vond maandagochtend plaats, toen het restaurant gesloten was.

                                    ’Generatie op generatie’


                                    Chef Mario en zijn broers Juan Diego en Rafael Sandoval hebben aangifte gedaan. Sandoval zegt dat verschillende van de flessen uniek zijn en dat het van sommige ruim 40 jaar heeft gekost om ze in bezit te krijgen. „We zijn geschokt en pijnlijk getroffen. Niet zozeer vanwege de economische waarde maar omdat sommige van de flessen nog van onze grootvader waren, sommige komen uit 1925 en 1936. Ze zijn van generatie op generatie overgegaan.”

                                    Ze waarschuwen collega’s om maatregelen te nemen omdat ze denken dat het om een groep gespecialiseerde criminelen gaat.

                                    Ook uit een restaurant van hotel Atrio in Caceres werd in oktober vorig jaar een grote buit geroofd: daar verdwenen 45 flessen wijn met een geschatte waarde van 1,6 miljoen euro.

                                    De verdachten die voor die roof zijn opgepakt aten kort daarvoor in Coque en toonden interesse in de wijnen in de bodega.

                                    Comment


                                    • #68
                                      https://www.parool.nl/dossier/de-bes...am-storystream

                                      De beste restaurants in Amsterdam


                                      Bij welke restaurants moet je eten in Amsterdam? Dit zijn de tips van onze culinair recensent Mara Grimm.

                                      Comment


                                      • #69
                                        Ik probeer ook vaak iets nieuws wat ik nog niet ken.

                                        Comment


                                        • #70
                                          https://www.telegraaf.nl/nieuws/2139...-meer-voor-0-0

                                          Wijn op zijn retour
                                          Franse topchefs kiezen steeds meer voor 0.0


                                          PARIJS - Dennennaaldenthee, bergamot-boekweitsap met bubbels en een elixer van kweepeer en saffraan. Franse topchefs storten zich op exquise dranken zonder alcohol om hun niet-drinkende klanten tevreden te houden én om een nieuwe ervaring aan te bieden.

                                          David Toutain haalt een bak met dennentakken uit de ijskast. Hij knipt ze in kleinere stukken en neemt een naaldje in zijn mond. ,,Als je zachtjes kauwt, komt er een grapefruitachtige smaak vrij”, zegt hij al proevend. ,,Ik ben dol op de combinatie van citrusvruchten en schaaldieren. Bij onze gekookte kreeft bieden we een aftreksel van dennennaalden aan. Een uitwisseling tussen land en zee.”



                                          ,,Het groen van deze spar moet je niet verwarmen”, vervolgt de chef. ,,Dan komt er een bitter aroma vrij, terwijl ik juist de frisheid en de licht zure, plantaardige smaak wil behouden.” Toutain, die in 2019 een tweede Michelinster kreeg voor zijn restaurant in Parijs, schafte een apparaat van 20.000 euro aan om deze ‘thee’ te bereiden. De dennentakken gaan in een glazen bokaal, die langzaam ronddraait in een bak water op 50 graden. Via een ingewikkeld procedé komt het sap uit de naalden vrij, waarna de substantie wordt afgekoeld en condenseert. ,,Na 48 uur hebben we 200 milliliter.”

                                          De haute cuisine is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met wijn. Maar in het land van de Bourgogne en de Bordeaux neemt de consumptie van rood, wit en rosé af. In de afgelopen zestig jaar daalde die van 120 naar 40 liter per jaar per persoon, een afname van 70 procent. ,,De strengere verkeersregels hebben een grote rol gespeeld, met een glas op achter het stuur kan echt niet meer”, zegt Hélène Pietrini van de wereldwijde restaurantgids La Liste op haar Parijse kantoor. ,,En alcohol begint een beetje uit te raken, mensen willen gezonder leven. Ook zijn er meer alternatieven: sommige sommeliers stellen bier, saké of zelfs een cocktail voor bij het eten.”

                                          Intensere ervaring


                                          Toch is de veranderde houding ten opzichte van alcohol niet de enige reden dat Toutain experimenteert met een bouillon van melk, gevogelte en rogge of boerenkool-paksoisap. ,,Het is een nieuwe, andere manier om mijn keuken te proeven en te begrijpen. Als je zelf de drank bereidt, kun je ‘m perfect aanpassen aan een gerecht. Het maakt de smaakervaring intenser, het kan dieper gaan dan de combinatie wijn-spijs.”

                                          In restaurant David Toutain stijgt de vraag naar non-alcoholica. ,,Als gasten een karaf met een groene substantie zien, vragen ze wat het is en willen ze het ook proberen”, zegt Toutain. Zij zijn overigens niet goedkoper uit: wie een arrangement neemt bij een viergangenmenu,is tussen de 80 en 180 euro kwijt, evenveel als voor de wijn. ,,Er zit erg veel werk in, we hebben lang geëxperimenteerd. Sommige bereidingen staan weken of maanden te trekken.”

                                          Volgens Pietrini is soft pairing, zoals het in de gastronomie heet, nu nog ’slechts’ een trend. ,,Maar ik zie een mooie toekomst voor dit fenomeen. Je kunt het vergelijken met vegetarische gerechten: tien jaar geleden serveerde een enkel restaurant gerechten zonder vlees, inmiddels staan ze standaard op de kaart.”

                                          Comment


                                          • #71
                                            https://www.quotenet.nl/lifestyle/re...olijventoetje/

                                            Verraste kasteelsterrenchef wint met zout toetje: 'Geen idee dat prijs bestond!'


                                            Sterrenzaak Kasteel Heemstede in Houten heeft volgens het keurskorps het állerlekkerste dessert. Sweet nieuws voor de chef en z'n zoute toetje, zeker na een heel zuur begin... Leest u vooral door voor een smakelijk verhaal!

                                            De culinaire 'Oscars' van de betere horeca werden afgelopen week weer uitgereikt door Gault & Millau, de grote gastronomische concurrent van beroemde sterrenuitdeler Michelin. Prijzen waren er in allerlei categorieën en sterrenchef Ollie Schuiling won de prijs voor het beste nagerecht. We belden hem even met onze hartelijke felicitaties.

                                            [img]https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/d778de1d-9f36-4ddb-97bf-e957c743462c-2-1440x810-1676809051.jpg?crop=1.00xw:1.00xh;0,0&resize=980:*[/img]

                                            Kasteel Heemstede


                                            ‘Ja, bedankt! Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat die prijs bestond... Maar elke aandacht is natuurlijk fijn’, verklapt de chef van Kasteel Heemstede in Houten, waar u wordt ontvangen met rode loper en champagne, en dat beviel het keurkorps van Gault & Millau wel. Evenals ‘het toetje’, zoals Schuiling zijn nagerecht gewoon noemt. Maar gewóón is het allerminst. Op de foto heeft het wat weg van een uit de kluiten gewassen amuse met romige bollen (wasabi)mayo, maar dat is het niet: ‘Gasten worden weggeblazen door het nagerecht, waarin de zwarte olijf centraal staat. Een wonderlijk samenspel van smaken en texturen’, aldus G&M.

                                            Z’n toetje, dat u à la carte voor twee tientjes eet, is even wat anders dan de gedateerde dame blanche of het kaasplankje. ‘Creativiteit komt en gaat, maar soms heb je het gewoon ineens.’ En Schuiling had het gewoon ineens, met zijn olijventoetje waarin uiteraard ‘een krokantje’ van olijf niet mag ontbreken. ‘Zelfs olijvenhaters komen er voor terug.’

                                            Zuur: corona


                                            Ja, het gastronomische leven is goed, op het kasteel. Het jaar 2022 sloot hij in elk geval lekker af, ‘het eerste jaar dat we winst hebben gedraaid.’ Zijn toetje is zout, het leven kan soms ook best zuur zijn, want hij ging open met z'n zaak vlák voor corona. En dus meteen weer dicht. Maar das war einmal. 'Ik mag niet klagen...' Maar vooruit: ‘De lunch zou bést wat drukker mogen! Nederlanders gaan toch vaak nog voor dat broodje kaas of bakje yoghurt tijdens de lunch… Iedereen is druk, druk, druk.’ En dat terwijl hij ook ‘een snelle businesslunch’ kan maken, of ‘voor ondernemers die iemand in willen pakken met een zes gangen lunch met kaviaar!’

                                            Titels zijn belangrijk


                                            Prijzen en titels zijn belangrijk voor de chef. ‘M’n ster betekent een kroon op m’n werk. En hoe beter je in de gidsen staat, hoe beter de gasten je weten te vinden.’ Waarna een culinaire smartlap-waardige uitspraak volgt: ‘Ik leef m’n hele leven al op die gidsen!’ Z’n eerste aanraking met een ster was bij Jacob Jan Boerma, daarna volgde Jonnie Boer. Wat hij van ze leerde? ‘Dat je knétterhard moet werken om iets bereiken’ Of ‘fúcking hard’, op z’n Jonnie Boers. Ollie Schuiling heeft dan wel geen ‘Boer’ in z’n achternaam, ‘maar ik ben een nuchtere boer, hoor. Doe maar lekker normaal.’ Doet hij zelf ook, behalve dan met z’n toetjes. ‘Ik ga altijd voor het wauw-effect.’

                                            Comment


                                            • #73
                                              https://www.telegraaf.nl/nieuws/1010...opnieuw-gelekt

                                              Telefoon roodgloeiend bij restaurants: zijn de Michelinsterren opnieuw gelekt?

                                              MAASTRICHT - Zijn de Michelinsterren voor 2023 uitgelekt? Onder chefs circuleert een foto van Michelin met de namen van de restaurants die maandag mogelijk een ster (erbij)krijgen. Bij De Leuf in Ubachsberg en bij Studio in Maastricht staat de telefoon roodgloeiend.

                                              Hij was helemaal van de kaart vrijdag. En nog steeds wel een beetje. Want stel nou dat het wél klopt. „Ik werd vrijdag al gebeld door Robin van de Bunt (van restaurant De Leuf in Ubachsberg, red.) en daarna belde Hans van Wolde (van Brut172 in Maastricht, red.)”, vertelt Gilbert von Berg van restaurant Studio in Maastricht. Een foto van Michelin met daarop de sterren die maandag mogelijk uitgereikt gaan worden, ging vrijdag als een lopend vuurtje door de Nederlandse en Limburgse restaurantkeukens. „Ik moest echt even gaan zitten.” Op het lijstje van de nieuwe restaurants die één ster krijgen, prijkt namelijk ook de naam van Studio. „Ik heb het hele weekend geprobeerd om te achterhalen waar dit vandaan komt”, zegt Von Berg. Die zoektocht bleef vruchteloos. „Dit is heel goed gemaakt, of een heel slechte grap.”



                                              Tweede ster


                                              Dat chefs en andere horecamensen in alle staten zijn is geen wonder, want de foto lijkt inderdaad heel erg echt. Te zien is een beeldscherm, mogelijk stiekem gefotografeerd tijdens een generale repetitie, voorzien van logo’s en in de huisstijl van Michelin. Erop staan veertien namen van restaurants die goed nieuws kunnen verwachten. Uit Limburg staat naast Studio in Maastricht restaurant De Leuf in Ubachsberg op de lijst.

                                              De Leuf zou een tweede ster krijgen. „Ik werd vrijdag een klein beetje gek”, geeft chef Robin van de Bunt van De Leuf wel toe. Het ‘terugverdienen’ van die tweede ster, die zijn te vroeg overleden vader had met het restaurant, is namelijk zijn droom. Ook hij werd platgebeld door collega’s. „Dit was hét gesprek in de horeca afgelopen weekend.”

                                              Foutief


                                              Of de foto echt is? Van de Bunt durft er zijn vingers niet aan te branden. Al is het te vroeg bekendworden van de sterren zeker niet ondenkbaar. Twee jaar geleden gebeurde dat namelijk door een fout in de Engelstalige app van Michelin. Toen erkende de organisatie ruiterlijk dat er iets mis was gegaan en dat de vermelde namen en sterren juist waren. Volgens Michelin is daar dit keer geen sprake van. „Dit is geen officiële communicatie namens Michelin”, laat woordvoerster Ellen Neukermans van Michelin Benelux weten. „De informatie is ook foutief. De afgelopen week communiceerde Michelin acht nieuwe Bib Gourmand-restaurants. En geen 26, zoals de afbeelding aangeeft.”

                                              Plausibel


                                              Over de juist- of onjuistheid van de nieuwe sterrenrestaurants zegt Neukermans echter niets. En het is heel begrijpelijk dat al die chefs daar zo op aanslaan: want die namen zijn niet uit de lucht gegrepen. „Dat is juist het probleem. Alle namen die erop staan zijn heel plausibel”, beaamt Gilbert von Berg van Studio. Dat geldt ook voor zijn eigen restaurant dat door collega-chefs al langer genoemd wordt als kanshebber voor een ster. Bijzonder ook: als de lijst klopt, krijgt Nederland er een driesterrenrestaurant bij: Spectrum in Amsterdam. „En ook dat is best wel logisch”, stelt Robin van de Bunt van De Leuf, die het restaurant en de keuken redelijk goed kent. „Die hele lijst is best logisch. Dus als die vals blijkt, dan is er in ieder geval heel goed over nagedacht. Dit komt van iemand die snapt hoe het werkt.”

                                              Euforie


                                              Zowel Van de Bunt als Von Berg staat inmiddels weer met beide benen op de grond. „We hebben ons zelf emotioneel een beetje ingedekt toen de eerste euforie voorbij was”, zegt Van de Bunt. Want wat als het toch fake blijkt te zijn? „Dan is de teleurstelling maandag wel heel groot.” Zodoende heeft de chef die mogelijke tweede ster even geparkeerd. Hij hoopt er uiteraard wel op. „Maar ik ga er vooralsnog niet van uit. We gaan maandag gewoon naar Amsterdam en dan zien we wel. En krijgen we die tweede ster niet, dan gaan we keihard verder.” Bij Studio klinken soortgelijke geluiden. Al heeft de hoop op die ster zich ongewild nu toch nog wat nadrukkelijker in zijn achterhoofd genesteld. „Maar ik weet het niet”, zegt Von Berg. „We zullen nog een weekje moeten wachten.”

                                              De uitreiking van de nieuwe Michelinsterren vindt plaats op 24 april in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

                                              Comment


                                              • #74
                                                https://www.telegraaf.nl/nieuws/4078...ze-op-de-kaart

                                                17 nieuwe restaurants met Michelinster, een krijgt er twee: bekijk ze op de kaart

                                                AMSTERDAM - Zeventien restaurants in Nederland hebben maandag een Michelinster gekregen. Een zaak, Vinkeles in Amsterdam, had er een en is dit jaar bekroond met twee sterren. Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, werd bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam.


                                                Winnaar Yornie van Dijk juicht na het winnen van 1 Michelinster en de Young Chef Award tijdens de bekendmaking van de Nederlandse Michelinsterren in het DeLaMar Theater.

                                                Ⓒ ANP / ANP


                                                De nieuwkomers met een ster zijn: Karel 5 in Utrecht, Château Neercanne in Maastricht, Vanderveen in Amsterdam, Lizz in Gouda, Flavours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Bistro de la Mer in Amsterdam, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Studio in Maastricht, Maeve in Utrecht, Coulisse in Amsterdam, Codium in Goes, De Woage in Gramsbergen, Yama in Rotterdam, Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht en Basiliek in Harderwijk.

                                                ’Verbluffend’


                                                Vinkeles van chef Jurgen van der Zalm was dit jaar het enige restaurant dat er een tweede ster bij kreeg. De Michelin Gids roemt het „klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit.” Nederland telt in totaal twintig zaken met twee sterren.

                                                De award voor beste sommelier van het jaar ging naar Nadine Mögling van restaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel, dat een Michelinster heeft.

                                                Dit jaar werden voor de derde keer ook de zogenoemde groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Vier restaurants werden met deze onderscheiding bekroond: Hof Aan Zee in Koudekerke, Rotonde in Rotterdam, Morille in Koudekerke en De Dyck in Woubrugge. In 2022 behaalden drie zaken een groene ster.

                                                In totaal heeft ons land nu twee restaurants met drie sterren, 20 met twee sterren en 103 restaurants met één ster. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het hoge aantal nieuwe zaken met een ster „bizar”, zegt voorzitter Marijke Vuik. Het aantal nieuwe sterrenzaken zegt volgens Vuik „genoeg over de kwaliteit van ’fine dining’ in Nederland.”

                                                In 2022 en 2021 werden nog tien nieuwe Michelinsterren uitgedeeld.

                                                Comment


                                                • #75
                                                  Moet je wel kunnen betalen

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X