Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Waar kan je lekker eten?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/eten-en-drinken-ro...ails~ad315752/


    PREMIUMEigenaar Haider Manan en gastvrouw Mattijsje Von Burg mogen de nodige fans verwachten. © Frank de Roo

    Bij dit Indiase restaurant vind je sissende kebabs, curry’s en frisse mocktails


    Gouden PollepelIn de binnenstad van Dordt is het Biryani House geopend met een ruim aanbod van Indiase gerechten en lekker naan om je curry’s mee op te lepelen. Hoewel we op iets meer hadden gehoopt, zal dit huis zeker fans krijgen.

    De keuken van India laat zich niet vatten onder één noemer. Daarvoor is dat immense land veel te divers. Iedere regio heeft zijn smaken en gerechten.

    Wat het wel gemeen heeft is de variatie aan vegetarische gerechten. Toen wij hier nog met de eerste kraak-noch-smaakburgers en tartex-patés worstelen, had India al eeuwen een sterk ontwikkelde vegetarische keuken ingegeven door religie en etniciteit. Het is buitengewoon goed in het maken van geurend aromatisch vegetarisch voedsel. Ook de vis- en vleeseters profiteren daarvan door die kruidencurry ’s.
    Ook een buffet


    Dordrecht is sinds kort een Indiaas restaurant rijker waar gerechten worden gemaakt uit het noordwesten van India en Pakistan. We schuiven aan bij het Biryani House dat ook in Rotterdam een afhaalrestaurant heeft. Het oude pand van de Grote Griek ging op de schop en werd ingericht met 120 zitplaatsen, illustraties van India en twee tronen als blikvangers bij de ingang.

    Er is een ruimte met buffet en kleiner à la carte-deel bij de straatkant dat niet sfeervol maar wel verzorgd is. Daar, met zicht op de Taj Mahal, gaan wij zitten en wordt een van de tronen al snel bezet door een bezorgjongen met plastic rugcontainer.
    Het aanzicht van restaurant Biryani House. © Frank de Roo
    De kaart is een aardig boekwerk met Biryani-gerechten, bbq-gerechten en veel curry’s. Alcohol wordt hier uit principe niet geschonken. Onlangs werd er ook een drukke iftar-maaltijd georganiseerd. Maar er zijn genoeg drankjes te ontdekken zoals alcoholvrije bieren met smaakjes of malt zoals wij doen, verkoelende zoete en zoute yoghurtdrank, huisgemaakte limonades en milde mocktails.

    Deeghapjes

    We starten met huisgemaakte vegetarische samosa’s. Gevouwen pakketjes van bladerdeeg gevuld met kruimige aardappel, ui, en kikkererwten. In een andere variant is kip en doperwt toegevoegd. Het is kruidig en lekker met een fris mintyoghurtdipje erbij.

    Al snel volgen onze hoofdgerechten. Een loeihete plaat met een mix van gegrilde stukken kip, kebab van lam en kip komt sissend op tafel op een berg van witte uien en wat paprika. De kebab in beide varianten pakt de punten. Het is zacht gebleven en stevig gekruid.

    Naan

    Bij de gerechten eet je rijst of naan, dat hier beide goed wordt gemaakt. Je kan het platbrood in meerdere smaken bestellen zoals met boter, knoflook, gember, uienzaad of gevuld met gehakt. Er is er ook een met suiker en noten. De neutrale versie paste het beste bij onze curry.

    De gemarineerde kip is flink gekruid, zoals het hoort, maar ook erg zout en pittig waardoor het eentonig wordt. Beter vinden we de tandoori chicken curry, niet te verwarren met de chicken tikka masala van de Britse curryhuizen. De stukken kip liggen in een mooie curry, zacht, hartig en rijk van kruidensmaak dat we oplepelen met goed naturel platbrood (naan), dat we met onze vingers uit elkaar trekken.

    Zoete balletjes


    Zoet is er van kheer, rijstpudding met kardemom en pistache die hier erg dun is, en gulab jamun. Dat is een balletje gemaakt van melkpoeder en bloem, gefrituurd en overgoten met siroop. Goed gemaakt maar we hadden het liever warm gekregen, dan komt de smaak veel beter tot z’n recht.

    Uitgezwaaid door de hartelijke eigenaar stappen we alweer op. Het was niet allemaal wat we hadden gehoopt, maar voor deze prijzen en dit aanbod krijgt dit huis zeker veel fans.

    Beoordeling: 7,1
    Voorgerecht: 7
    Hoofdgerecht: 7
    Nagerecht: 7
    Bediening: 7.5
    Sfeer: 7
    Prijs/kwaliteit: 7

    Bekijk hier de volledige tussenstand van de Gouden Pollepel.

    Praktisch
    Adres Voorstraat 394, Dordrecht
    Telefoon 06 41 68 50 55
    Website biryanihousedorecht.com
    Openingstijden: Alle dagen
    Rolstoeltoegankelijk: ja
    Prijzen: starters vanaf 3,95 euro, hoofdgerechten vanaf 13,50 euro, (drank-) dessert vanaf 2,50 euro, buffet 25 euro, drankjes vanaf 2,50 euro.
    Afgerekend: 68,90 euro


    Comment


    • Loetje is sinds de overname achteruit gegaan.

      Comment


      • Mai Kitchen op de Zeedijkin Amsterdam moet je eens proberen, echt de moeite waard!

        Comment


        • https://www.taamaraa.nl/

          Goed kwaliteitsrestaurant Indiaas😉

          Comment


          • https://www.parool.nl/uit-in-amsterd...eeft~bfa873fe/

            Restaurant Elysianne gaat voor Cajun-Creools chic: ‘Gumbo is zo’n gerecht waarvan iedere familie een eigen recept heeft’

            De New Orleanse chef Matt Pace zet bij Elysianne de Cajun-Creoolse keuken in het zonnetje.Rob Poortvliet
            Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in Amsterdam. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: bij restaurant Elysianne staan apothekersflesjes met hotsauce op tafel en krijgt de gumbo een chic tintje dankzij de eend. ‘Iedereen vindt zijn oma’s gumbo de beste.’

            Bij Elysianne draait het om de smaken uit Cajun-Creoolse keuken uit New Orleans, maar dan fancy. Het zit in het pand waar eerst het flexitarische restaurant Yerba zat. Een pijpenla die sober maar comfortabel is ingericht, met onder meer kleine, met wit linnen gedekte tafels. De stoelen zijn bekleed met grijze kussens. Op de tafels liggen flinke paarse servetten.

            Ook op tafel: bruine glazen flesjes met een druppelaar. Ze zijn gevuld met een saus van het duivelse trio cayenne, madame-jeanette, rode jalapeño. Ondanks de toevoeging van verschillende soorten azijn en geroosterde knoflook is het gevaarlijk spul, ontwikkeld om zelfs gevorderde peperliefhebbers zweet op het voorhoofd te bezorgen.

            Sprinkhaaneffect


            In de open keuken staat de goedlachse, New Orleanse chef Matt Pace achter de pannen. Hij is de voormalige chef van friedchickenwalhalla Ladybird. En wie graag kookwedstrijden kijkt, herkent hem misschien wel als winnaar van het programma Beat Bobby Flay.

            Ook had hij een populair restaurant in New York, Cafe Booqoo, tenminste, voor even. “Na een positieve recensie in The New York Times zat het stampensvol,” vertelt hij. “Maar na iets meer dan een maand werd het stil, te stil.” Het gevreesde sprinkhaanefffect sloeg toe, een berucht fenomeen in de horeca waarbij een zaak eerst geldt als the place to be, maar mensen wegblijven zodra de nieuwigheid eraf is.

            Zoals gezegd wil Pace bij Elysianne de Cajun en Creoolse keuken in de spotlight zetten. Die twee worden vaak in een adem genoemd en lijken inderdaad op elkaar, al zijn er wel verschillen.

            De basis van beide bestaat uit Franse en West-Afrikaanse smaken, met ook wat Caribische, Indiase en Spaanse invloeden. Maar Cajun is iets rustieker en kenmerkt zich door complexe en pikante sauzen van donkere roux en bouillon, en kwistig gebruik van okra, mais, paprika, knoflook en hete pepers. Ook zie je vaak varkensvlees en rivierkreeft op het menu. De Creoolse keuken is milder en gebruikt luxere, ‘stadse’ ingrediënten als tomaat, garnalen, oesters en krab.

            Fine dining met ziel


            Een van de grote klappers uit de streek is gumbo, een stoofpotachtig gerecht met talloze variaties, met als fundament een roux – een dikke saus van bloem en vet – die wordt gekookt tot ie bruin en nootachtig wordt. Verder okra en de heilige kruidendrie-eenheid: ui, paprika, selderij. Meestal in de mix met vlees en zeevruchten, maar vegetarisch kan ook.
            Elysianne serveert soulfood, maar dan in een luxe variant. ‘Door de smaken en technieken te verfijnen, wordt het zo eigen dat mensen verrast zijn.’Rob Poortvliet
            Het is soulfood in optima forma, maar bij Elysianne serveert de chef die graag in een luxere variant. “Gumbo is zo’n gerecht waarvan iedere familie een eigen recept heeft, en iedereen vindt dat die van zijn oma de beste is. Door de smaken en technieken wat te verfijnen, wordt het zo eigen dat mensen verrast zijn,” zegt hij.

            “We willen ook uitdragen dat deze keuken zich in de fine dining staande kan houden. Wat alle gumbo’s gemeen hebben, is de diepe smaak, de liefde en de ziel die erin zit.”
            Acht jaar gerijpte tabasco


            Daarom wordt de gumbo van Elysianne gemaakt met eendenvet, wat stukjes bittere pure chocolade, sinaasappel en een saus van acht jaar gerijpte tabasco. Erbij komt Spaanse zwarte rijst en lichtgerookte eend. Het geheel wordt afgemaakt met wat ingelegde okra.

            Verder op het menu klassiekers met een twist, zoals Oysters Rockefeller met baconjam, parmezaan en Pernod, Shrimp and grits met gepekelde citroen, dragon en gerijpte Gouda, en Blackened redfish met rode kool, Creoolse mosterd en jalapeño.

            Goedkoop is het niet: Elysianne heeft alleen een tasting menu van zeven gangen voor 90 euro, een bijpassend wijnarrangement kost 60 euro. Voor elk gerecht vertelt de chef iets over wat er op je bord ligt. De bedoeling is om op termijn een wijnbar voor in de zaak te openen.
            De Jasmine breadpudding van Elysianne.Rob Poortvliet
            Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.



            Comment

            Working...
            X