Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ze zoeken het maar uit. Ned is toch verdeeld in links en rechts. En op rechts zijn stemmen op FvD en PVV verloren stemmen dus heb je alleen VVD en Ja21. En dan middenpartij CDA en dus altijd linkse partijen nodig om 76 zetels te halen voor kabinetsvorming. En links is verdeeld in te veel kleinere partijen en hebben rechts erbij nodig voor een meerderheid. In beide gevallen krijg je dan veel problemen tegenstellingen om te formeren of een beleid te bepalen.

    En komt er slappe hap concessiebeleid uit.

    Comment


    • frankkinky kijk dit eens en geef je mening https://www.youtube.com/watch?v=KS9EMvbBq_U&t=82s

      Comment


      • er is geen ideale regeringsvorm, en ik zit liever in een democratie die ook overal weer verschillend zijn. Nu misschien teveel partijen, maar dat Engelse of Amerikaanse model is ook niet alles.

        Comment


        • niks is iets anders dan niet alles was hij schreef

          PVV komt juist uit de VVD en werd min of meer de partij uit gezet Wilders, omdat ie toch wel andere standpunten heeft, overigens is de PVV op sociaal gebied zeer links en lijken ze het meest op de SP

          wat je ook doet, ongeveer de helft van Ned stemt links, en ca de helft rechts dus je ziet altijd met verschillen en dan kan je de populistische partijen niet altijd onder links of rechts plaatsen. Baudet is de weg compleet kwijt met o.a. corona, dus die lijkt op geen enkele andere partij, PVV is zeer links op sociaal gebied en rechts op intigratie vraagstuk

          Comment


          • Bij 1 is hun nr 2 kwijt, eruit gegooid, ook de kleine zogenaamd zichzelf correct noemende partijen hebben last van van niet correcte mensen en zaken in hun eigen partij

            https://www.telegraaf.nl/nieuws/1695...d-het-conflict

            Comment


            • Originally posted by Ronnied View Post
              Geen mening. Met zoveel mensen zoveel wensen. Op iedere regeringsvorm is wel wat aan te merken. En macht aan het volk geven is heel eng.

              Comment


              • de zuilen maatschappij is over en daardoor en ontkerking is het CDA geen heersende partij met echt macht meer in de politiek, en PvdA op links ook niet door de versplintering op links

                Comment


                • die Baudet zit aan de verkeerde drugs denk ik met zijn eigen forumland en cryptomunt..



                  https://www.telegraaf.nl/nieuws/4152...ijn-de-druppel

                  Friese ondernemer trekt grens: ik kan er niet meer tegen

                  Johan Talsma zegt lidmaatschap Forum voor Democratie op: ’Uitspraken in Purmerend zijn de druppel’

                  LEEUWARDEN - Johan Talsma uit Dokkum heeft zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd. Dat laat hij weten in een statement op sociale media. Uitspraken die Thierry Baudet onlangs deed zijn voor het raadslid van ELP-NEF in de gemeente Noardeast-Fryslân de druppel. „Ik heb veel mensen zien komen en gaan.”

                  Talsma is al jaren lid van Forum voor Democratie en stond ook op de landelijke kandidatenlijst van de afgelopen verkiezingen. „Het waren mooie tijden, maar aan alles komt een eind”, schrijft de ondernemer uit Dokkum.

                  „Wat er het afgelopen weekend is gebeurd, is wat mij betreft de spreekwoordelijke druppel, ik kan er niet meer tegen. De uitspraken van Forum van Democratie in Purmerend zijn zover over mijn grens dat ik per direct mijn lidmaatschap opzeg”, schrijft hij.

                  Forumland


                  Baudet liet onlangs weten dat hij zinspeelt op een eigen Forum-cryptomunt, als onderdeel van het ’Forumland’ met eigen mediakanalen dat hij als een zuil wil vormgeven. Dit weekend deed hij daar in Purmerend een schepje bovenop door te stellen dat ’Forumland’, al echt vorm krijgt. Er komt een app, die goed is voor crowdfunding, dating en vacatures.


                  Talsma benadrukt dat hij in goede en slechte tijden achter de partij stond, maar dat de breuk met Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim hem niet in de koude kleren is gaan zitten. „Ik wens Forum voor Democratie echt het allerbeste toe, maar ik ben lid af.”

                  Ook Joost Eermans en Annabel Nanninga splitsten zich eerder van Forum af. Zij gingen op in JA21. De weggestuurde penningmeester Henk Otten, Eerste Kamerlid, richtte met enkele vertrouwelingen de partij GO op.


                  Comment


                  • Amai wij hebben zotten, maar daar in Holland zijn er ook genoeg zotten

                    Comment


                    • het is van alle tijden, alleen nu krijgen we het sneller tot ons

                      we hebben ooit ook onze politicie opgehangen, gevierendeeld of hun hoofd er afgehakt

                      gaat allemaal door en ik heb er geen last van, ik regel mijn werk en inkomen en zorg goed voor mijn dierbaren en betaal belasting waar ik dat moet doen, en klaag ook wel eens, maar als ik terug kom van vakantie zie ik wel hoe goed we het in Nederland hebben. En glimlach ik weer, en ja er gaan ook dingen niet goed, dat is overal zo.

                      Comment


                      • of ze helemaal niet volgen, nog beter

                        Comment


                        • We kunnen beter leven in Belgie of Nederland dan in Rusland, Brazilie of Hongarije

                          Comment


                          • https://www.parool.nl/nederland/fell...zijn~bab97f7b/

                            Felle kritiek op blokvorming PvdA en GroenLinks: ‘Laat dit een grap zijn’


                            Leden en prominenten reageren fel op plannen van PvdA en GroenLinks om innig samen te werken, zeker omdat het oogt als een knieval voor rechts in de kabinetsformatie. Voorstanders zijn mild: als er ooit een kans was om een linkse vuist te maken, is het nu.

                            Oud-PvdA-voorzitter Hans Spekman (2012-2017) noemt het ‘onvoorstelbaar slecht’ als PvdA en GroenLinks de facto één fractie gaan vormen in de Tweede Kamer en samen een formatieteam aanwijzen. Dat ligt volgens diverse Haagse bronnen nu serieus als optie op tafel.

                            Vooral het vermeende motief is een probleem, vindt Spekman: “Je wil dus met één fractie onderhandelen, in plaats van twee,” zegt hij tegen het AD. “Je maakt het individuele Kamerlid nog onbelangrijker, precies zoals dat misging bij de toeslagenaffaire,” aldus de voormalige voorzitter.

                            “En het is een concessie aan de eigen idealen, we zijn opgericht om de machtelozen te beschermen tegen de macht, arm versus rijk, mensen helpen die wat bescheidener opgeleid zijn. Bij GroenLinks zitten veel meer hoogopgeleiden. Als je alles doet om aan de macht te komen, ben je er niet meer voor de machtelozen. Het wordt tijd dat de leden betrokken worden, we zijn een ledendemocratie.”




                            ‘Blokvorming’


                            Online haalt de ene na de andere partijgenoot uit naar de voorgenomen ‘blokvorming’ van PvdA en GL. Afgelopen week doken steeds meer berichten daarover op. De fracties in de Tweede Kamer zouden als één kunnen opereren, ook tijdens de coalitievorming. Dit zou ook de formatie vooruit kunnen helpen, omdat VVD en CDA steeds hebben gezegd: één linkse partij aan tafel is wel genoeg.

                            Vooral dat formatie-aspect steekt de critici: “Wat is de volgende stap, dat ze door een hoepel moeten springen?” twittert oud-PvdA-Kamerlid John Kerstens. “Laat dit een grap zijn,” meldt kandidaat-voorzitter van de PvdA, Reshma Roopram. En voormalig PvdA-senator en Haags wethouder Adri Duivesteijn constateert dat ‘het einde van de PvdA’ hiermee is ingezet. “Weg geschiedenis, traditie en sociaaldemocratie.”

                            Scepsis


                            Ook onder GroenLinksers heerst scepsis. De partijen verschillen enorm, stelt bijvoorbeeld oud-raadslid Huub Bellemaekers. “Op het gebied van klimaat, natuur en inclusiviteit zou GroenLinks beter kunnen fuseren met de Partij voor de Dieren. Bovendien is de PvdA electoraal dood, daar stemmen alleen bejaarden op.’’

                            Inhoudelijke samenwerking is prima, vinden veel kritische leden van beide partijen, maar echte blokvorming - met één fractie - gaat hen te ver. “Kijk alleen al naar Europa: daar zit de PvdA in een sociaaldemocratische fractie vol corrupte Bulgaren en andere louche types,’’ zegt Bellemaekers.

                            Over een partijfusie tussen PvdA en GroenLinks wordt al jaren gespeculeerd, vooral op momenten dat het linkse duo slecht scoort in peilingen en bij verkiezingen. Vorig jaar nam het PvdA-congres nog een motie aan vóór een stembusakkoord met GroenLinks. Maar het idee om een gezamenlijke kandidatenlijst te maken werd toen door twee derde van de PvdA-leden weggestemd.
                            Stembusakkoord


                            Onder GroenLinks-leden was er voor de verkiezingen veel enthousiasme over een stembusakkoord met ‘zoveel mogelijk andere linkse of progressieve partijen’. Dat kwam uiteindelijk nauwelijks van de grond. GroenLinks-leider Jesse Klaver gebruikte tijdens de campagne een poster met zijn voornaam én die van de partijleiders van PvdA, SP en D66. Vooral de laatste twee partijen waren daar niet van gediend.

                            Inhoudelijk kunnen PvdA en GL prima door één deur, erkennen politici in koor. Ze stemmen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer, bleek vorig jaar nog uit onderzoek van politicoloog Tom Louwerse. De twee linkse partijen stemden tussen 2017 en 2020 identiek bij maar liefst 90 procent van alle Kamermoties, amendementen en wetsvoorstellen. De overlap met ideologische bondgenoten als SP en Partij voor de Dieren was wat kleiner.

                            Fusie


                            Critici zijn de afgelopen dagen misschien het meest luidruchtig en zichtbaar, maar de nodige PvdA’ers en GroenLinks-leden zijn juist vóór samenwerking, blokvorming of uiteindelijk zelfs een fusie. In de boezem van een van de partijen wordt dan ook met enige ironie besproken hoe aan het begin van de formatie nog geprobeerd werd om de twee partijen uit elkaar te spelen, terwijl ze nu steviger in het zadel van de linkse tandem zitten dan ooit tevoren. Daar wordt ook benadrukt dat vergaande samenwerking uiteindelijk ook altijd aan de leden is.

                            “Ik ben voor samenwerking en een fusie als het werkt,” zegt oud-PvdA-Kamerlid en Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. “Dit is echt niet alleen voor de formatie, het gaat om de idealen, die kun je beter met meer linkse mensen vertegenwoordigen dan met minder. Al sinds de jaren 80, toen ik in de Tweede Kamer kwam, gaat het over samenwerking. Vaak liep dat stuk omdat de PvdA, daarover moeten we eerlijk zijn, het als grootste partij niet zag zitten. Nu zijn de partijen landelijk even groot, dit is gewoon een kans.”

                            Comment


                            • Misschien komt er toch een minderheidskabinet, want na half jaar onderhandelen en praten lijken de beoogde regeringspartijen er toch niet uit te komen...

                              Comment


                              • Kunnen ze die Kaag niet ontvoeren als ze nu toch richting Afghanistan afreist om daar achteraf politiek nog iets probeert te scoren?

                                Comment


                                • Originally posted by Domstad View Post
                                  Misschien komt er toch een minderheidskabinet, want na half jaar onderhandelen en praten lijken de beoogde regeringspartijen er toch niet uit te komen...
                                  Zou een uitstekende oplossing zijn wat mij betreft. Geen nieuwe verkiezingen, want dan komen we weer in een eenzelfde impasse terecht. Misschien een paar zetels hier en daar verschil, maar niet genoeg om een makkelijke meerderheid te krijgen.

                                  Minderheidskabinet, snel formeren, aan de slag. Moeten ze ook wat meer hun best doen om de 2e kamer te betrekken in te maken keuzes om meerderheid te halen, komt het democratische proces ook ten goede.

                                  Comment


                                  • en dan snel vallen op de zaken waar ze nooit uitkomen en nieuwe verkiezingen en dan graag zonder die kut kaag, kut klaver en rotte rutte!

                                    Comment


                                    • Vandaag hebben VVD en CDA samenwerking met Groenlinks en PvdA geblokkeerd, dus nu nieuwe verkiezingen uitschrijven, of weer CU erbij wat D66 niet wil of minderheidskabinet, en zo zitten we al weer half jaar zonder echte regering. Minister van infrastructuur ook opgestapt ivm nieuwe baan, en zo holt het verder uit met grote beslissingen die op de lange baan geschoven worden.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3241...infrastructuur DE RATTEN ONTVLUCHTEN HET ZINKENDE SCHIP

                                        Comment


                                        • We moeten oppassen dat we geen onregeerbaar land worden. Rutte had al lang op moeten stappen na de toeslagen affaire en het Groningen dossier, wat nog steeds loopt. Op rechts kan VVD met niemand regeren, want een Baudet is de weg kwijt en PVV kan niet regeren en is overigens heel links op de meeste punten, dus dat is al eerder gebleken toen ze als gedoogpartner aan een kabinet waarin o.a. VVD en CDA mee deden en het stuk liep en de PVV de stekker er uit trok, en op immigratiebeleid en integratie zijn ze te radicaal en niet realistisch t.o.v. de wet die we in Nederland en Europa hebben. Dan blijft JA21 op rechts over, maar dat is nu 1 of 2 zetels dus dat schiet niet op, en bij nieuwe verkiezingen zal het ook niet een grote partij worden.

                                          Dan ligt CDA intern in puin, Omzigt vertrokken en dat was de grote stemmentrekker en de correcte politicus die kiezers aanspreekt. Hugo de Jonge heeft gefaald als persoon (ijdel) en als Minister, dus daar win je ook de oorlog niet mee. En kleine christelijke partijen zijn een ramp voor ons prostituee bezoekers die willen we niet. En D66 is een ramp onder Kaag, die heeft al snel haar masker afgezet en is zeer onbetrouwbaar en arrogant gebleken toen ze de macht rook naar haar verkiezingswinst en Rutte moest dekken die ondanks zijn leugens en verloren geheugen bleef zitten.

                                          En op links is de PvdA al jaren weggevaagd als grote partij waardoor er een zetelprobleem is als men een meerderheid wil vormen en dan weer zo'n SP of Groenlinks nodig zijn voor een meerderheid, maar dat werkt natuurlijk nooit met een VVD of CDA.

                                          We zitten in een grote impasse en Rutte als zogenaamd groot staatsman die snel weer wilde regeren gezien de grote problemen en vraagstukken die ons land heeft nog los van de corona ellende die doorkabbelt en ook grote gaten heeft geslagen, laat dit nu al 6 maanden sudderen, dus die is gewoon klaar en uitgerangeerd en niet meer geloofwaardig en serieus te nemen, en dat doet pijn want ik ben een VVD stemmer, hij is gewoon te lang blijven zitten. Dat had Lubbers destijds ook bij het CDA. Met zit vast in hun eigen tunnelvisie.

                                          Comment


                                          • Ik schaam mij al 2 jaar voor mijn VVD premier Rutte, jaren goed gedaan, maar die man moet echt weg. Haal Dijkhof terug uit Brabant!! Die is ook rechtser

                                            Comment


                                            • Ben bang dat die CU straks weer aan boord is

                                              Comment



                                              • Ik denk dat er in het algemeen een nieuwe structuur nodig is met die robotisering

                                                Comment


                                                • Originally posted by Ed Raket View Post
                                                  Ik schaam mij al 2 jaar voor mijn VVD premier Rutte, jaren goed gedaan, maar die man moet echt weg. Haal Dijkhof terug uit Brabant!! Die is ook rechtser
                                                  Dijkhoff vond ik een paar jaar geleden nog wat te populistisch met die simpele filmpjes van hem, maar met name het laatste jaar dat hij nog in de politiek zat sneed hij wel hout. Zou zomaar wel iets aan verandering kunnen brengen als hij zich aan de woorden houd die hij bij zijn afscheid uitsprak.

                                                  Maar ja, die heeft niet voor niets afscheid genomen...

                                                  Comment


                                                  • Originally posted by Tantebeppie View Post
                                                    Ik denk dat er in het algemeen een nieuwe structuur nodig is met die robotisering
                                                    ?? die snap ik niet

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X