Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://nos.nl/artikel/2399427-rutte...ra-beveiliging

    Rutte gaat niet in op vraag over extra beveiliging

    Demissionair premier Rutte wil niets zeggen over zijn beveiliging. Journalisten wachtten hem vanmiddag op, onder meer vanwege het bericht in De Telegraaf dat hij extra zwaar beveiligd wordt. Bronnen bevestigden aan de NOS dat de premier mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering door de georganiseerde misdaad.

    Rutte was gauw klaar met het onderwerp:



    Het is gebruikelijk dat er niets wordt gezegd over de beveiliging van personen of instanties die volgens de overheid beveiliging nodig hebben. Ook het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid willen niets over de kwestie kwijt.
    Zorgwekkend


    Telegraaf-journalist Mick van Wely zei vanmorgen in het tv-programma Goedemorgen Nederland dat op verschillende momenten 'spotters' in de buurt van Rutte zijn gezien die worden gelinkt aan de Mocro-maffia. "En dat is voor de diensten dermate zorgwekkend dat hij wordt beveiligd."

    Spotters zijn in de criminele wereld personen die verkennen hoe een aanslag of ontvoering het best kan worden aangepakt, zodat een plan kan worden opgesteld.

    Voor zover Van Wely weet gaat het specifiek om Rutte. "We weten dat het bloedserieus wordt genomen en dat er echt grote zorgen over zijn."
    Zichtbaar en onzichtbaar


    De extra beveiliging zou bestaan uit zichtbare en onzichtbare maatregelen. Bij een serieuze dreiging kan dat betekenen dat het beoogde doelwit dag en nacht zwaarbewapende politiemensen om zich heen heeft. De plaatsen waar hij heengaat worden vooraf in kaart gebracht en uitgekamd op mogelijke gevaren.

    "Bij de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week zat zo'n elitebeveiliger op een prominentere plek dan normaal in de plenaire zaal. Voor Wilders was de gedachte. Maar hij bleek ook een oogje in het zeil te houden voor Rutte", aldus De Telegraaf.
    Derk Wiersum


    In 2019 werd advocaat Derk Wiersum vermoord, dit jaar misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Beide moorden worden in verband gebracht met het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi en in beide zaken zouden bij de voorbereiding spotters zijn ingezet.

    Na de moord op Derk Wiersum zijn voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Bronnen meldden aan de NOS dat twintig tot dertig mensen extra werden beveiligd. Het ging onder meer om rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn.

    Het is speculeren wat de eventuele bedreigers van Rutte met een ontvoering of aanslag willen bereiken. Misdaadanalisten van de politie zeiden tegen De Telegraaf dat de personen achter de aanslagen op Wiersum en De Vries angst wilden zaaien en de samenleving wilden destabiliseren. "Een aanslag op of kidnapping van Rutte zou daar ook in passen."

    Comment


    • Ach, het zal allemaal wel maar ik lig er niet wakker van.

      Comment


      • Nou als een crimineel de rechtstaat ondermijnt door advocaten, getuigen, verslaggevers, onschuldige mensen zoals bij de vele vergismoorden laat vermoorden en ook onze premier wil vermoorden of ontvoeren, dan is het nog wel iets om wel wakker van te liggen.

        Comment


        • In geval van onschuldige mensen zeker, maar M.R. te Den Haag is i.m.o. de grootste schuldige in Nederland.. het serpent..de verdorvenheid in vleesch ende bloed..

          Comment


          • O, we gaan politici die ons niet bevallen maar kapot schieten, natuurlijk dat is ook een denkwijze

            Comment


            • Als persoon Mark Rutte, kan het mij ook weinig schelen wat er met hem gebeurd eerlijk gezegd. Daar lig ik ook niet zo wakker van.

              Maar dat de Minister-President zo serieus wordt bedreigd is wel een probleem natuurlijk. Ongeacht wie die persoon dan is.

              Aan de andere kant... Tot een week geleden kon de MP van Nederland gewoon nog op de fiets naar het werk. Er zijn heel veel landen waar dat al vele jaren niet meer kan.

              Comment


              • Ik ben wel klaar met Rutte, maar ik schrik van reacties van mensen die het schijnbaar niet veel doet dat hij vermoord kan worden. Nog los van het feit dat onze rechtsstaat daarmee onder druk staat.

                Comment


                • Formatie loopt niet goed, ik ruik nieuwe verkiezingen!

                  Comment



                  • Ik zeg een zeven partijen coalitie

                    Comment


                    • Dat de rechtsstaat onder druk staat, als dat al zo is, daar lig ik persoonlijk nog niet zo wakker van..al dat criminele gedoe is nu nog ver van mijn bed. Gelukkig.

                      Comment


                      • lekkere instelling

                        Comment


                        • Nieuw dieptepunt in de politiek , informateur Remkes nu beschuldigd van warrig optreden en drankmisbruik

                          Comment


                          • Lekker dan, in onze rechtsstaat.. drankmisbruik door de informateur -als het waar zou zijn-.

                            Comment


                            • schijnt niet waar te zijn, D66 heeft al excuses aangeboden en ach anders gewoon omleggen toch? Dat is jouw stijl vuurwants? PS bezoek jij ook dames van plezier?

                              Comment


                              • Nederland is net als Belgie een failed state

                                Comment


                                • Ed Raket HHH, omleggen is zeker niet mijn stijl.. maar ik lig zeker niet wakker van sommige gevallen..maar terzijde; welke onverlaat van D66 heeft dat de wereld ingeslingerd?

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4825...t-moddergooien

                                    D66 betichtte ’warrige’ informateur van drankgebruik
                                    Remkes nu ook mikpunt moddergooien


                                    DEN HAAG - Politieke partijen gooien over en weer met modder nu informateur Johan Remkes moet concluderen dat na een meerderheidscoalitie ook een traditionele minderheidscoalitie er niet inzit.

                                    Volgens VVD en CDA is het D66 die telkens mogelijkheden torpedeert zonder concessies te willen doen. Bij D66 nemen ze Remkes op de korrel, die tijdens formatiebesprekingen warrig zou zijn, mogelijk onder de invloed van drank. Iets dat wordt ontkend door een woordvoerder van de informateur.

                                    Volgens een goed geïnformeerde formatiebron bewijst het dat partijen nog steeds méér bezig zijn met de beeldvorming dan met de inhoud. Dat is wat voormalig informateur Mariëtte Hamer ook al vaststelde. Voor PVV-leider Wilders reden om opnieuw te pleiten voor nieuwe verkiezingen. „De sfeer en het wantrouwen is nu tot een absoluut dieptepunt gedaald. Stop met deze charade en laat de kiezer oordelen.”

                                    Somber


                                    Informateur Johan Remkes ziet de formatie inmiddels behoorlijk somber in. Een traditionele minderheidscoalitie ziet hij niet meer zitten, zo blijkt uit een brief die hij dinsdag stuurde. Hij doet daarom via iets wat op een wanhoopskreet lijkt, een beroep op middenpartijen om toch tot een samenwerking te komen.

                                    „Het moment is nu echt aangebroken dat de fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden daartoe hun verantwoordelijkheid moeten nemen”, aldus de informateur. Hij wil woensdag praten met VVD, D66, CDA, PvdA, GL, CU, Volt, SGP en de Fractie Den Haan.

                                    Het zwartepieten is achter de schermen in volle gang. Bij VVD en CDA zeggen ze dat het D66 is dat een minderheidskabinet niet ziet zitten. Maar volgens de democraten heeft ook de VVD er moeite mee. Dat wordt door de liberalen dan weer ontkend. Zij sluiten een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA niet uit. Ook CDA is er wel voor te porren.



                                    Irritatie


                                    Irritatie zit er bij VVD en CDA dat D66 steeds formatieopties wegstreept, zonder echte alternatieven aan te dragen. Sigrid Kaag schetste zondag in een toespraak waarom ze weinig heil ziet in een minderheidskabinet. Ze stelde een concessie te willen doen, maar stofte vervolgens een oud D66-plan af om te gaan onderhandelen met VVD, D66, CDA, PvdA, GL én CU. Nieuw is dat D66 daarbij niet uitsluit dat onderhandelingen in deze samenstelling kunnen leiden tot een doorstart van het zittende kabinet met CU.

                                    Maar bij VVD en CDA levert het vraagtekens op. Daar zien ze de nieuwe Kaag-toespraak niet meteen als een D66-concessie, eerder een knieval door VVD en CDA die een vijfpartijencoalitie getalsmatig al overbodig vonden en een coalitie met twee keer links een brug te ver.

                                    Informateur Remkes ziet, nu ook ’een traditionele minderheidscoalitie’ is afgeschoten, de opties door zijn handen glippen. Hij heeft nog ’een creatieve variant’ als troef. Daarmee doelt hij op een extraparlementair kabinet.

                                    Het is een variant die door VVD niet onmogelijk wordt geacht. De voorkeur gaat dan uit naar een deels extraparlementair kabinet. In zo’n kabinet vormen VVD, D66 en CDA een motorblok met een hoofdlijnenakkoord. Dit rompkabinet wordt aangevuld met bewindspersonen van andere partijen. Hun partijen in de Tweede Kamer zijn niet gehouden aan het hoofdlijnenakkoord.

                                    Het doet denken aan de tijdelijke functie die PvdA-minister Martin van Rijn had in het huidige kabinet. Hij werd tijdelijk aangesteld om de ziek geworden VVD-minister Bruno Bruins te vervangen. Een (deels) extraparlementair kabinet kan een uitkomst zijn als partijen die zich moeten aansluiten dat ook zien zitten.

                                    ’Warrig’


                                    Bij D66 wordt het plan lauwtjes ontvangen. Zij zien weinig in het rompkabinet van VVD, D66 en CDA met een hoofdlijnenakkoord. Ingewijden zien tegelijkertijd dat juist D66 in ’campagnemodus’ verkeert. Eerder verbaasde Sigrid Kaag tijdens de HJ Schoolezing met aanvallen op Rutte. Maar ook een toespraak van Kaag afgelopen zondag had veel weg van een verkiezingsspeech. De sneren naar Remkes, die door D66’ers plots wordt weggezet als ’warrig’ als gevolg van alcoholgebruik doen bij ingewijden eveneens bevroeden dat D66 weinig constructief in de wedstrijd zit.

                                    Dinsdagavond laat een woordvoerder, nadat er ophef is ontstaan over deze beschuldigingen, weten dat de opmerkingen over drankgebruik door Remkes worden teruggenomen. „We hebben dat echt niet zo bedoeld. Wij hebben geen enkele reden om te twijfelen aan de professionaliteit van de informateur en hebben veel vertrouwen in zijn aanpak.”

                                    Naar verluidt is maandag door Remkes doorgevraagd wat het opheffen van de blokkade, waar Kaag in haar zondagse toespraak over repte, precies inhield. Haar antwoorden zouden weinig concreet zijn geweest. Aanwezigen merkten dat de vasthoudendheid van Remkes niet werd gewaardeerd door de D66’ers. „Ze willen daarom nu van hem af”, klinkt het achter de schermen. Maar dat zal niet zo snel gebeuren. Remkes zelf zou nuchter op de aantijgingen hebben gereageerd.

                                    Remkes hakt woensdag knopen door, is het idee. De kabinetsformatie is dan 196 dagen bezig sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Vier verkenners en drie informateurs verder is in politiek Den Haag nog altijd onduidelijk hoe het verder moet. Het belooft volgens ingewijden ’een zeer complexe puzzel’ te worden.

                                    Comment


                                    • Ze moesten zich allemaal diep gaan schamen daar in Den Haag. Tijd voor opschoning daar. Nieuwe verkiezingen zonder een Rutte, Kaag, Hoekstra

                                      Comment


                                      • Originally posted by Louistemple View Post
                                        Nederland is net als Belgie een failed state
                                        Ik denk niet dat je weet wat de term betekent Maar het is een term wat de wappies ook zo makkelijk roeptoeteren. Failed states zijn landen als Syrie, Jemen, Soedan. Daar kan je deze situatie van een lange formatie toch niet mee vergelijken.

                                        Comment


                                        • Originally posted by Yankee View Post
                                          Ze moesten zich allemaal diep gaan schamen daar in Den Haag. Tijd voor opschoning daar. Nieuwe verkiezingen zonder een Rutte, Kaag, Hoekstra
                                          Als dat zou kunnen, alle oude politiek eruit... Graag. Maar gaat niet gebeuren. En nieuwe verkiezingen gaat denk ik geen verschuiving opleveren in de verhoudingen bij de grootste partijen. Ben er zelfs bang voor dat de gemiddelde Nederlander een stuk minder gaat stemmen deze keer, omdat ze toch het gevoel krijgen dat het geen reet uitmaakt, waardoor de stemmen van fanatiekelingen oververtegenwoordigd worden.

                                          Comment


                                          • we gaan gewoon door met de zelfde partijen, niets geen nieuwe politiek of structuur. ze leven in hun eigen teletubbieland

                                            Comment


                                            • Helaas wel... het kleine beetje vertrouwen, dat ietsje pietsje inieminie geloof in de politiek dat ik had, is nu wel echt weg..nulkommanul meer van over. Wat mij betreft kunnen ze (lees, de komende coalitie) een vreselijk ernstige, pijnlijke en ongeneeslijke ziekte krijgen.. En ik zou er heel erg om gaan grinniken..

                                              Comment


                                              • ze beloven wel nieuwe politiek, transparanter en natuurlijk grotendeels nieuwe bewindsleden, aantal zijn al weg door andere banen of ziekte of ontslag genomen of ontslag gekregen.Maar de 2 belangrijkste Rutte en Kaag zijn er nog dus of dat dat nieuwe politiek brengt, ik heb er een zeer hard hoofd in.Aan de andere kant dit kabinet zal niet lang zitten, de verhoudingen staan op scherp.

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/dossier-kabinetsfo...even~ad0a08a6/

                                                  Doorstartkabinetten zijn nooit een succes: ‘Rutte IV is ten dode opgeschreven’


                                                  Het voornemen om het avontuur van VVD, D66, CDA en de ChristenUnie te verlengen kent ongelukkige voorvaderen in de parlementaire geschiedenis. Ook nu zijn de tekenen ongunstig.

                                                  Om een doorstart te laten slagen is een ideale mix nodig die na de oorlog nooit voorhanden was. De persoonlijke verhoudingen in een kabinet en de coalitie moeten goed zijn, er moet duidelijkheid zijn over de missie, een ambitieus programma en de smaldelen moeten elkaar wat gunnen.

                                                  De recente geschiedenis toont twee doorstartkabinetten onder leiding van Lubbers en Kok die struikelden. Na een winst van negen zetels wilde CDA-premier Ruud Lubbers in 1986 een kabinet van dezelfde samenstelling met de VVD, die negen zetels verloor. Zowel in het eerste als tweede kabinet-Lubbers was Frits Korthals Altes VVD-minister. ,,In de nacht van de val (in 1989, red.) zei CDA-minister Wim Deetman: ‘We hadden niet het volle pond van de VVD moeten eisen in de kabinetsformatie.’’’



                                                  CDA minder comfort


                                                  Korthals Altes ziet dat nu ook als bedreiging voor het uitzitten van de rit van Rutte IV: ,,D66 zal het volle pond willen hebben van de verkiezingswinst. Dat gaat ten koste van het CDA. Die krijgen minder comfort dan ze hadden.’’

                                                  Het tweede paarse kabinet-Kok (1998-2002) bestond ook uit PvdA, VVD en D66. Voortzetting was niet vanzelfsprekend, omdat D66 in de min stond in de peilingen. De partij verloor tien zetels en hield er veertien over, waardoor D66 het gevoel had toch aan boord te kunnen blijven. Vanaf het begin had dat tweede paarse kabinet een probleem met zijn missie. Er werd zelfs een Catshuisbijeenkomst aan gewijd, maar wat men ook deed, de bezieling kwam niet.

                                                  Want premier Kok had de eerste kunnen zijn die zijn tweede kabinet naar de eindstreep bracht, maar door de parlementaire enquête naar Srebrenica viel het kabinet voortijdig.

                                                  ‘Rutte IV ten dode opgeschreven’


                                                  PvdA-minister Jan Pronk was bewindsman in beide paarse kabinetten. Hij erkent dat ze waren uitgeregeerd, omdat ‘het programma was uitgevoerd.’ Pronk benadrukt dat het tweede kabinet-Lubbers en het tweede kabinet-Kok tenminste nog een vliegende doorstart hadden, voordat ze strandden. ,,Het is eigenlijk voor het eerst dat een kabinet met een doorstart vanaf de eerste dag ten dode is opgeschreven’’, zegt Pronk. Hij wijst op de ‘blamage’ die Rutte III door de toeslagenaffaire opliep waarna het kabinet viel. ,,Maar de machts- en persoonlijke verhoudingen zijn dezelfde gebleven. Rutte kan wel hopen dat het een nieuw kabinet is, maar dat is niet geloofwaardig.’’



                                                  Wim Deetman ©Phil Nijhuis

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X