Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by GFE Lover View Post
    BBB en PVV halen samen nooit 76 zetels of meer, hooguit 40 zelfs met Ja21 en CU erbij kom je niet verder dan 50-55 zetels in het meest optimistische geval voor die partijen
    Campagnes zijn nog niet eens begonnen, wat je nu zegt is op basis van de laatste peilingen. Kan nog veel verschuiven. En zoals ik zei, wie weet hoe de VVD ervoor staat tegen die tijd. Stel dat die nog 20-25 zetels hebben, en dan de keuze hebben om mee te regeren met BBB en PVV of de oppositie in... Een nieuwe leider bij VVD hoeft zich niet te houden aan de woorden om de PVV uit te sluiten.

    Comment


    • Achterban VVD en leden zijn ook tegen de PVV en ze passen alleen op immigratie beleid bij elkaar, en met eerdere deceptie in eerder kabinet met oa CDA erbij, is de kans nihil. Daarnaast moeten er dan nog minimaal 2 partijen met de PVV willen en die zijn er gewoon niet, zoveel partijen die samen met de PVV willen en ook nog ruim een meerderheid hebben qua zetels. Zeer onwaarschijnlijk. En PVV daalt alleen maar in de peilingen.

      Comment


      • de debatten moeten nog beginnen, de lijsttrekkers etc moeten nog bekend worden, de actualiteit en grote onderwerpen op dat moment half okt t/m half nov wanneer de periode voor de verkiezingen is zullen op dat moment ook mede bepalend zijn.

        komt er nog een gamechanger...

        VVD zal vermoedelijk baat hebben bij vertrek van Rutte, de weggelopen kiezers vanwege hem zullen dan terugkeren wat vermoedelijk weer tenkoste gaat van stemmen die laatste x bij de provinciale verkiezingen werden gegeven aan JA21 en een BBB. Omdat er geen goed alternatief op rechts is en velen vinden de VVD onder Rutte verlinkst de laatste jaren.

        laatste peilingen sinds val van het kabinet gedaan op 16 juli:

        BBB, VVD, Groenlinks/PvdA ieder 25 zetels
        PVV 15 zetels
        D66 9 zetels
        SP, Partij vd Dieren beide 8 zetels
        Volt, CDA beide 7 zetels
        JA21 6 zetels
        Forum v Democratie 5 zetels
        CU 4 zetels
        SGP 3 zetels
        Denk 2 zetels
        BIJ1, 50Plus, BVNL alle 3 1 zetel

        D66 kan nog baat hebben bij vertrek Kaag die bij velen niet geliefd is en tegenviel ook bij eigen achterban door niet transparant te zijn, slecht afhandeling me too affaires in eigen partij en doorgaan met Rutte
        BIJ1 rommelt het intern ook weer, dus kijken of die hun zetel nog weten te behouden
        CDA net als D66 weggevaagd,

        en wat gaat Pieter Omtzigt doen, dat is wel een stemmentrekker.

        Comment


        • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...iaaldemocratie

          Let niet op dat domme geweeklaag over de ondergang van de sociaaldemocratie


          De linkse partijen moeten de politieke agenda uit de handen van rechts zien te trekken.

          De media – sociaal of niet – staan vol met jammerklachten over de teloorgang van de sociaaldemocratie. Daarmee begeleidt men in de rechtse hoek het bericht dat PvdA en Groen Links met één gezamenlijke lijst de Kamerverkiezingen in gaan. Het lulpraatje luidt ongeveer zo: de arbeiders hebben het definitief van de havermelkdrinkers verloren. Kijk ze zuchten en steunen onder het verraad van links in hun armoewijken waar de laatste patatzaak al lang plaats heeft gemaakt voor het zoveelste shoarmahuis. Politieke journalisten verdringen zich rond de kopstukken van beide partijen met de vraag hoe ze denken dit op te lossen.

          Het is eerder vermoeiend dan ergerlijk. Dit domme geweeklaag is zeker 125 jaar oud. In de tijd van Troelstra al zeiden zich geestig achtende lieden al dat SDAP stond voor Studenten Dominees en Advocaten Partij. Tijdens het kabinet Den Uijl kreeg je aan de stamtafel tot kotsens toe te horen dat de PvdA een doctorandussenpartij was geworden die geen voeling meer had met de arbeiders.

          Tot vandaag weten de vijanden van een progressieve politiek niets beters te verzinnen. O, wat vreselijk, die ondergang van de sociaaldemocratie. De klagers van nu hebben voor het grootste deel de PvdA en linkse partijen diep gehaat. Die hebben geen idee van wat sociaaldemocratie inhoudt. Achter de grote mond schuilt een diepe put vol onkunde. Je zou het daar bij kunnen laten als op de drab van de onkunde niet een kwaadaardige leugen ronddreef: "Links" heeft de arbeiders verraden en in de steek gelaten door de grenzen open te stellen voor buitenlandse migranten die hier cultureel en levensbeschouwelijk gezien niets te zoeken hebben. Dat begrijpen de arbeiders en daarom moeten zij niets meer van de PvdA hebben. Tegelijkertijd beweert men in die kringen net zo goed dat de arbeiders niet meer bestaan maar dit terzijde.

          Het is een onbewezen, ja onjuiste aanname dat de partijen rechts van de VVD hun kiezers vinden onder de verworpenen van de Nederlandse aarde. De NOS ging in 2017 na hoe het electoraat van de verschillende partijen was samengesteld. Dat van de PVV bestond voor 16% uit laag opgeleiden. 19% was arbeidsongeschikt en 12% werkloos. Merk daarbij op dat een kiezer zowel laagopgeleid, werkloos als arbeidsongeschikt kan zijn. Het grootste deel van Wilders kiezers kwam dus uit heel andere bevolkingsgroepen. Als je vergelijkingen maakt met andere partijen, dan blijken de onderlinge verschillen op dit gebied ook nog eens helemaal niet zo groot. Een onderzoek van Matthijs Rooduijn uit 2021 bevestigt deze indruk. Mensen met een bloedhekel aan migranten, vooral die uit het Midden-Oosten stemmen PVV. Voor de rest hebben ze uiteenlopende opvattingen en ze komen uit alle categorieën van de bevolking. Wat ze gemeen hebben is niet een sociaal economische positie maar racisme.

          De PvdA en Groen Links doen er goed aan die belegen verhalen, dat uitgekauwde gejammer links te laten liggen. Ze kunnen zich beter concentreren op een goed verhaal.

          Links Nederland bevindt zich wel degelijk in een crisis. Ze bepalen zeker sinds de opkomst van Fortuyn de agenda niet meer. Dat doen de stokebranden aan de uiterste rechterflank. Ze proberen kiezers te verzamelen door externe vijanden aan te wijzen: moslims staan nog met stip op één maar George Soros, de Europese Commissie met de vreselijke Timmerfrans, klimaatwetenschappers en natuurvrienden dringen op in hun boosaardige fantasiewereld.

          De linkse partijen kunnen niet anders dan daarop inhoudelijk te reageren maar door dat te doen bevestigen zij de onderwerpkeuze van extreem rechts. Daardoor worden ze in de verdediging gedrongen.

          De laatste keer dat iets van een eigen links verhaal verhaal de verkiezingsstrijd leek te domineren, was in 2012. Diederik Samsom behaalde er een grote verkiezingsoverwinning mee. Daarna stopte hij dat verhaal in de ijskast in ruil voor een schotel linzenmoes in de vorm van regeringsverantwoordelijkheid. Daarmee heeft hij het merk PvdA voorgoed verpest. Dit verraad heeft de trotse partij voorgoed geknakt. Wat dat betreft is het een zegen, dat er door die gezamenlijke lijst iets gloort van een nieuw begin.

          Nu het verhaal nog. Nu een aantal overtuigende punten, nu een aantal absolute prioriteiten. Nu het bewijs dat je een energieneutraal Nederland kunt scheppen zonder veertigduizend daklozen en een miljoen armen in de steek te laten. Dat is belangrijker dan wie straks de nieuwe partij gaat leiden. Dat kunnen er trouwens best twee zijn.

          Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mat verdwijnen en de affaire over het Groninger aardgas evenmin.

          Comment


          • Comment


            • Hans Spekman oud PVDA voorzitter was tegen de samenwerking met Groenlinks. Hij vindt beide partijen te elitair geworden en zag met lede ogen aan dat een groot deel van de kiezers naar andere partijen gaan. Sociaal democratie lijkt bijna verdwenen te zijn. SP heeft nog een deel vd kiezers maar met Marijnissen zullen ze ook geen potten kunnen breken. Zeker nu Renske Leijten ook is opgestapt. Onder Samson was er nog hoop maar onder Ascher is alles verloren gegaan en een Ploumen heeft het ook niet kunnen doen vd PVDA....

              Comment


              • https://www.ad.nl/politiek/vvd-kamer...wijs~aa6be6c8/


                VVD-Kamerlid Mariëlle Paul volgt Dennis Wiersma op als minister voor Onderwijs


                De VVD heeft een vervanger gevonden voor de opgestapte Dennis Wiersma. De minister voor Onderwijs wordt vervangen door Kamerlid Mariëlle Paul (56).



                wel grappig te zien dat de VVD de meeste vrouwelijke bewindslieden levert aan het kabinet en ook nog een aantal van allochtone afkomst

                Comment


                • en gezien de politiek die gevoerd wordt, is het met al die vrouwen er niet beter opgeworden, dat werd vaak beweerd dat vrouwen betere poltici zouden zijn

                  Comment


                  • Comment


                    • Kiesdrempel echt nodig, want anders weer maanden formeren en teveel partijen nodig v kabinet wat dan resulteert in half beleid omdat men compromissen moet sluiten.

                      Comment


                      • Vervelende is dat we vaak nieuwe politiek en verfrissing daarin willen, maar dat nieuwe partijen de ervaring niet hebben en vaak gedoe hebben met onderling krakeel.

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/politiek/de-ene-na...-uit~a8609198/

                          De ene na de andere SP’er stopt: ‘Grote hoeveelheid werk en het geringe resultaat, dat put mensen uit’


                          Er zou geen interne ruzie zijn, geen ‘drama’. Maar bij de SP verdwijnen wel vier gezichtsbepalende Tweede Kamerleden in korte tijd en het einde is niet in zicht. Wat is er aan de hand? SP-Kamerleden geven verschillende verklaringen. ,,Ik zie het vaker misgaan bij kleinere fracties met Kamerleden die een gezin hebben.”

                          Het is Lilian Marijnissen… en dan een hele tijd niets. Want na de populaire Renske Leijten, kondigden ook bekende Kamerleden Peter Kwint, Maarten Hijink en Mahir Alkaya hun vertrek aan.

                          Vooral het vertrek van smaakmaker Kwint en de onverwacht vertrekkende nummer 3 op de lijst, Mahir Alkaya hebben erin gehakt bij de achterblijvende SP’ers. Kwint schreef een lange brief en vreesde cynisch te worden omdat hij weinig voor elkaar bokst vanuit de oppositie in de jeugdzorg.

                          ‘Ik ben ook vader’


                          En Alkaya die in het recente zomernummer van partijblad de Tribune nog zes pagina’s aandacht en bewondering krijgt, laat na de kabinetsval ter verklaring weten: ,,Ik ben niet alleen socialist, ik heb ook een kinderwens. Ik zie het vaker misgaan bij kleinere fracties met Kamerleden die een gezin hebben.’’



                          De redenen voor vertrek zijn divers en niemand hint op interne problemen, of onvrede over de koers. Leijten kampte in het verleden met de hoge werkdruk en vond het tijd voor iets buiten ‘de Haagse bubbel’. Ook zij vindt dat het in Den Haag ‘te langzaam gaat’. Terwijl ook Hijink zei dat zijn ‘drie jongens een vader verdienen die er vaker voor hen is’.

                          Wel is er ten minste één rode draad in de afscheidsbrieven: er zit teleurstelling in. Het is beuken vanuit de oppositie en het gefrustreerde gevoel hebben dat er niets wordt bereikt. SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil wel door, maar snapt ook het sentiment. ,,Ik herken veel in de afscheidsbrieven van mijn collega’s. Ook ik moet oppassen dat ik niet cynisch wordt. Ik wil Mark Rutte niet overal de schuld van geven, dat is te gemakkelijk, maar zijn tijdperk heeft wel tot gevolg gehad dat oppositie-Kamerleden weleens dachten: heeft het wel zin?”

                          Overigens kunnen de linkse standpunten van de SP vaak bij lange na niet op een meerderheid rekenen in de Tweede Kamer. Toch wil Van Nispen juist door omdat hij ‘een nieuw tijdperk ook weleens wil meemaken’.



                          ‘24/7 beschikbaar’


                          Daar komt bovenop dat de druk bij de SP groot is. Alkaya beschrijft een veeleisend Kamerlidmaatschap: ,,Bij de SP werken we harder dan bij andere fracties, dat durf ik zeker te stellen. En als dat electoraal niet brengt waar je op hoopt, is dat heel zuur. Je bent 24/7 beschikbaar met nachtelijke debatten, de partij wil dat je in de avonden en weekenden ook dingen doet.’’

                          De SP vraagt veel van de Kamerleden. Naast het werk aan het Binnenhof zijn zij vaker in het land dan collega’s van andere partijen. En ze dragen meer dan de helft van hun salaris af aan de partij (van de 6900 euro, krijgen ze 3.174). Niemand die daar vraagtekens bij zet, maar volgens stress-expert en hoogleraar Willem van Rhenen kan het een optelsom zijn. ,,Finance staat bij iedereen op 1. Je kunt zeggen: politici zijn idealisten. Als je dan een flink bedrag afdraagt en heel veel werk moet verrichten, dan wordt dat lastig.”

                          ‘Gering resultaat put uit’


                          Toch denkt hij ook: ,,De grote hoeveelheid werk en het geringe resultaat, dat put mensen uit. Dan is er ook nog de maatschappelijke uitputting, er wordt veel afgegeven op politici. Ook in de zorg, het onderwijs en op de politie gebeurt dat. Het is één van de redenen dat die sectoren het moeilijk hebben mensen aan te trekken.”

                          Van Nispen erkent het harde werken wel. ,,Misschien leggen we onszelf wel nog meer op inderdaad. Overwerkt raken, dat ligt altijd op de loer. Daar moet je wel voor waken.” Daar komt nog bij dat de verkiezingsresultaten bij de SP al langer slecht zijn: de laatste vijf Tweede Kamerverkiezingen leverden een nederlaag op.

                          ‘Zege 2006 als vloek’


                          Volgens politicoloog Gerrit Voerman is de uitslag in 2006 van vader Jan Marijnissen, een zege met 24 zetels, ‘van een zegen een vloek geworden’. ,,Want daarna is het niet meer gelukt met een tweede Marijnissen, wat ook een soort belofte inhield.”

                          De partij profiteerde in 2017 niet van de ineenstorting van de PvdA. En die partij worstelt ook nog altijd, net als GroenLinks. ,,Het is ook een links probleem, waar GroenLinks en PvdA nu iets aan proberen te doen. Maar het lukt de SP steeds niet en daar word je op een gegeven moment teneergeslagen van.”

                          ‘Nog niet slim genoeg’


                          Intussen bekomen andere zittende fractieleden nog van de kabinetsval en het nieuws van vertrekkende collega’s. Ze maken dezer dagen de rekening op of ze doorgaan. Nicole Temmink was pas drie dagen Kamerlid toen het kabinet viel. Ze liep daags later met linnen schoudertas door het Kamergebouw met de tekst: ‘Ik had er meer van verwacht.’ Ook zij denkt na over hoe verder. ,,Het ligt niet aan de sfeer in de fractie, maar we zijn er nog niet slim genoeg in om mensen op de juiste manier aan te spreken.’’

                          ,,Ik weet het ook nog niet,’’ zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Maar, besluit ze hoopvol: ,,Door het vertrek van Rutte ligt veel open. En kan er een andere cultuur komen.”

                          Comment


                          • Het gaat echt de verkeerde kant op qua aantal partijen. Er zijn teveel nodig om een regering te vormen, daardoor te waterig of opschort beleid

                            Comment


                            • In de huidige peilingen zijn er nog 15 over😁

                              Comment


                              • En tig partijen nodig voor een kabinetsvorming

                                Comment


                                • We worden een soort van 2e Belgie

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...et-linkse-blok

                                    Achter de façade van het linkse blok

                                    Het was gebeurd voordat de leden van Rutte-II er erg in hadden. In het voorjaar van 2013 beende minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) boos weg uit de Trêveszaal. Op de agenda van de ministerraad stond het bespreken van zijn mensenrechtennota. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vond het een weinig zakelijk stuk, volgestopt met hemelbestormende citaten van prominenten. De VVD’er sprak Timmermans daar indringend op aan, volgens een toenmalig minister zelfs op de voor hem bekende ‘onuitstaanbare’ wijze.


                                    Premier Mark Rutte geloofde het gekibbel wel en was met zijn telefoon in de weer. Ineens verscheen een sms van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel): ‘Mark, je moet nu wat doen, want Frans loopt paars aan’. Maar het was al te laat. Timmermans verliet woedend de zaal en bleef weg. Twee weken later ging een afgezwakte mensenrechtennota alsnog naar de Kamer.

                                    Het voordeel van een ervaren politicus als partijleider is dat hij of zij een geloofwaardige indruk kan maken en trucjes van de concurrentie snel doorziet. PvdA/GL-voorman Timmermans is een man die zijn sporen in de binnenlandse en buitenlandse politiek ruim verdiend heeft. Zijn ambitie, aangevuurd door een verholen minderwaardigheidscomplex, is grenzeloos.

                                    Nadeel van een ervaren politicus is het verleden dat iemand met zich meedraagt. In het geval van Timmermans betekent het dat zijn partijgenoten de slaande fractiedeuren, zijn ministeriële decreten om geen vervelende Kamervragen te stellen en zijn geldingsdrang zich maar al te goed kunnen herinneren. En dan hebben ze het nog niet over de mondkapjes-uitglijder bij Pauw of het recente misbruik van de storm-dood van een 51-jarige vrouw voor het verkopen van zijn eigen Brusselse klimaatplannen.

                                    De Limburger is in ieder geval geen grijze muis en zijn lange staat van dienst in de politiek maakte hem voor de partijtoppen van PvdA en GL de kansrijkste kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

                                    Het was een hard gelag voor de concurrentie. Het afgelopen jaar zijn verschillende kopstukken van de fusiepartij gepolst voor het leiderschap. Uiteindelijk ging het volgens een nauw betrokkene tussen Timmermans, Jesse Klaver (GL) en Marjolein Moorman (PvdA).

                                    Op laatstgenoemde was door toenmalig PvdA-leider Attje Kuiken en voorzitter Esther-Mirjam Sent een nadrukkelijk beroep gedaan om het nieuwe boegbeeld te worden.

                                    Moorman had de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad gewonnen, hield in de media een overtuigend links verhaal, oogde als een telg van de nieuwe generatie politici en was vrouw.

                                    Deze zomer verkeerde Moorman nog in de veronderstelling dat een overstap naar de Hofstad eraan zat te komen. Tegen Amsterdamse media gaf ze op 12 juli, vijf dagen na de val van het kabinet, niet voor niets aan dat ze Den Haag zeer serieus overwoog. Het thuisfront was al aan boord.

                                    Ook Klaver ambieerde het leiderschap van de nieuwe club. Frans Timmermans gaf intussen aan dat hij zeker niet mee wil doen aan een lijsttrekkersverkiezing. De Eurocommissaris wilde het leiderschap zonder concurrentie krijgen aangereikt.

                                    Een lijsttrekkersstrijd zien maar weinigen in de PvdA zitten, na het mislukte avontuur met Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. En dus kozen de partijtoppen voor de breed bekende Timmermans. Toen Kuiken Moorman vervolgens meedeelde dat de keuze op Frans Timmermans was gevallen, bleek haar maandenlange mentale voorbereiding op het leiderschap dus (voorlopig) voor niets geweest. Dat doet pijn.

                                    En hoewel Timmermans tot juli publiekelijk wegliep bij de vraag of hij naar Den Haag terug wilde keren, was er op vrijdagmiddag 26 maart jl. onder een aantal PvdA’ers weinig twijfel meer over. In de marge van de herdenking van partij-icoon Adri Duivesteijn, die even daarvoor was overleden, was het leiderschap het gesprek van de dag.

                                    PvdA’ers hoorden hem er niet ontkennen dat hij de partij wilde gaan leiden. Maar het werd hen ook duidelijk dat hij op GL eigenlijk niet zat te wachten. Ze knoopten het goed in hun oren.

                                    Ook op zijn eerste presentatie als lijsttrekker twee weken geleden maakte Timmermans duidelijk dat hij kiezers in het politieke midden voor zich wilde winnen, een signaal dat deed denken aan elf jaar geleden. Toen hekelde hij de koers van zijn partijtop, die hij waarschuwde niet af te drijven van traditionele sociaaldemocratische waarden en zeker geen SP-light van de PvdA te maken. Timmermans’ stellingname in een ‘toevallig’ gelekte brief leidde de val in van de kwakkelende leider Job Cohen.

                                    De eigenzinnigheid van Timmermans is met de jaren niet verdwenen, signaleren PvdA’ers die de afgelopen twintig jaar met hem gewerkt hebben. Als hij met een behoorlijk kiezersmandaat de verkiezingen uit komt, zal hij zijn eigen koers varen en zich niet zoveel gelegen laten liggen aan wensenlijstjes of carrièreambities van de mensen die hem nu op het schild takelen. Dit zal vermoedelijk vooral GL raken.

                                    Achter de juichende façade van het linkse blok schuilt dus als vanouds genoeg drama. Drama dat om de goede vrede te bewaren zoveel mogelijk onder het tapijt wordt geveegd. Maar vroeg of laat wordt er altijd afgerekend in de politiek, vooral als resultaten teleurstellen. Zeker op links. Daar weet Timmermans alles van.

                                    Comment


                                    • kleine partijen gaan nooit het huidige politieke bestel willen veranderen door bijvoorbeeld voor een kiesdrempel te gaan kiezen want dan tekenen ze voor hun eigen ondergang

                                      Comment


                                      • Op hoeveel zetels zouden jullie zo n kiesdrempel dan instellen? 5 of zo?

                                        Comment


                                        • Lijkt me prima eigenlijk..

                                          Comment


                                          • dat zou bij de laatste huidige peilingen betekenen dat de volgende partijen niet meer terug komen:

                                            CDA, FvD, Partij vd Dieren, Denk, Volt, CU, SGP, BIJ1, Ja21, BVNL, 50+, SP + alle partijtjes daaronder die nu op 0 zetels peilen

                                            en dit blijft erover:

                                            NSC: 28 (-2)
                                            VVD: 27 (+1)
                                            PvdA-GL: 24 (-1)
                                            PVV: 21 (+2)
                                            BBB: 9
                                            D66: 7

                                            Comment


                                            • Peiling Maurice de Hond 11 nov 2023

                                              NSC: 28 (-2)
                                              VVD: 27 (+1)
                                              PvdA-GL: 24 (-1)
                                              PVV: 21 (+2)
                                              BBB: 9
                                              D66: 7
                                              CDA: 5 (+1)
                                              FvD: 5
                                              SP: 4
                                              PvdD: 4 (-1)
                                              DENK: 4 (+1)
                                              Volt: 4
                                              CU: 3
                                              SGP: 2
                                              JA21: 1 (-1)
                                              BIJ1: 1
                                              BVNL: 1
                                              50PLUS: 0

                                              ​+/- vs. 04-11-2023

                                              Comment


                                              • Originally posted by WandelaarVanPlezer View Post
                                                dat zou bij de laatste huidige peilingen betekenen dat de volgende partijen niet meer terug komen:

                                                CDA, FvD, Partij vd Dieren, Denk, Volt, CU, SGP, BIJ1, Ja21, BVNL, 50+, SP + alle partijtjes daaronder die nu op 0 zetels peilen

                                                en dit blijft erover:

                                                NSC: 28 (-2)
                                                VVD: 27 (+1)
                                                PvdA-GL: 24 (-1)
                                                PVV: 21 (+2)
                                                BBB: 9
                                                D66: 7
                                                dan blijft er weinig over voor Vuurwants qua partijen voor klimaat, alleen D66 en PvdA/GL, geen links kabinet meer mogelijk (nu ook al niet, maar wel meer links signatuur mogelijk als ze eruit komen met een SP, Partij vd Dieren etc.)

                                                Comment


                                                • Deze verkiezingen maken nu extra duidelijk dat een kiesdrempel nodig is.

                                                  Comment


                                                  • Mja, zijn toch juist opvallend veel stemmen naar 4 partijen gegaan?

                                                    Als je de kiesdrempel op 3 zetels zou zetten, dan zou je nu alleen zetels extra te verdelen hebben die nu naar Volt (2) en JA21 (1) zijn gegaan.

                                                    Als je de kiesdrempel op 5 zetels zou zetten, zouden er 7 partijen afvallen die totaal 18 zetels hebben. Denk dat die redelijk evenredig bij de grote 4 terecht zouden zijn gekomen. FvD naar PVV, PvdD naar GL/PVDA. Alleen CU en SGP zou dan naar CDA of BB zijn gegaan.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X