Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Woke, de nieuwe maat van wie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Er kunnen ook geen herstelbetalingen gedaan worden want de slachtoffers zijn al eeuwen dood...

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4393...or-elke-nazaat

      Slavernij-activist eist voorschot: ’Veertigduizend euro voor elke nazaat’

      AMSTERDAM - De discussie rond de slavernij-excuses, die het kabinet maandag wil aanbieden, wordt steeds verhitter. De regering van Sint Maarten zal excuses op maandag niet accepteren, zei premier Jacobs. Sint Maarten wil dat eerst een eigen adviescollege zich uitspreekt over de kwestie. „We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd”, aldus de premier.

      Het Nederlandse kabinet probeert nu al enige tijd de onvrede weg te nemen, die leeft bij de gesprekspartners uit de zwarte gemeenschap over de gang van zaken rond de excuses. De regering stuurde onder anderen minister Kaag naar Suriname, wegens haar vermeend diplomatieke gaven. Maar het gladstrijken van die plooien lijkt vooralsnog niet te lukken.



      Onvoldoende overleg


      De critici in Suriname en op de Antillen, en hun geestverwanten in Nederland, vinden dat er onvoldoende met hen is overlegd over de afhandeling van de excuses. Afgelopen donderdag legde de rechtbank in Den Haag bezwaren van zes Surinaamse belangenorganisaties naast zich neer. Die tekenden bezwaar aan tegen de excuusdatum van 19 december. Woordvoerders van de organisaties reageerden verontwaardigd op de uitspraak en een van de aanwezigen in de zittingszaal verweet de rechter zelfs ’racisme’. In een verklaring roepen de organisaties de Surinaamse bevolking nu ’dringend’ op om ’deze excuses niet te accepteren’.

      De critici willen dat de Nederlandse excuses worden gemaakt op 1 juli 2023, de officiële herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij, dan 160 jaar geleden. Bovendien zouden die door de koning moeten worden gemaakt.

      Geen herstelbetalingen, aldus Rutte


      Premier Rutte benadrukte vrijdag dat Nederland niet denkt aan herstelbetalingen, een andere belangrijke eis van de zwarte activisten. Rutte wilde overigens niet bevestigen dat het kabinet daadwerkelijk maandag excuses aanbiedt. „Dat houden we tot maandag in nevelen gehuld.”

      Eerder spraken Surinaamse woordvoerders over vele miljarden, die Nederland aan de nazaten van slaven zou zijn verschuldigd, als compensatie voor het leed dat hun voorouders in slavernij is aangedaan. In een interview met het blad De Kanttekening noemt Regillio Vaarnold, voorzitter van de zwarte partij Ubuntu Connected Front (UFC) en oprichter van de antiracistische D’HERO Movement, een bedrag van 40 duizend euro voor iedere nazaat van ’tot slaaf gemaakten’ redelijk ’als voorschot’. „Pas dan zijn we bereid om te praten over excuses.”

      Vaarnold herhaalt in dat interview ook de bezwaren tegen minister Weerwind (D66), van Surinaamse komaf, als Nederlandse excuusmaker. „Weerwind is een nazaat van een tot slaaf gemaakte. Hoe haal je het als kabinet in je hoofd om uitgerekend hem excuses te laten maken in Suriname? Ik heb er gewoon geen woorden voor.”

      Comment


      • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...iet-accepteren

        Sint Maarten gaat excuses voor slavernij maandag niet accepteren



        Sint Maarten, een van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden, zal maandag de Haagse excuses voor het slavernijverleden niet accepteren. Dat heeft premier Silveria Jacobs verklaard: "We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd."

        Het AD schrijft:

        De premier heeft Den Haag deze week in een brief uitleg gevraagd over de invulling van 19 december. Daar is nog niet op gereageerd. ,,We zullen afwachten wat het excuus inhoudt’’, zegt Jacobs. ,,En we wachten op een antwoord op onze laatste brief. Maar we zullen ons er beleefd tegen verzetten.’’ (…) Op Sint Maarten zijn geen discussiebijeenkomsten of parlementaire debatten geweest over het slavernijverleden en excuses. Pas afgelopen woensdag kwam er vaart in de politieke discussie, na de petitie van One SXM. De organisatie lichtte die in het parlement toe, waarna verschillende parlementsleden bij de regering erop aandrongen de excuses niet te te accepteren. Premier Jacobs refereerde in haar reactie daarop aan een overleg van de Antilliaanse eilanden met Van Huffelen, op 23 november op Curaçao. ,,Ze zag de weerstand van Sint Maarten en andere groepen in het koninkrijk die verontrust zijn over de haast waarmee de excuses worden voorgesteld’’, zegt Jacobs. ,,Sint Maarten moet de gelegenheid hebben om hierover te overleggen, onderzoek te doen en een standpunt in te nemen.’’

        Officieel is nog steeds niet bekendgemaakt dat het kabinet maandag excuses aanbiedt, meldt de NOS. Minister Kuipers bezoekt het 45.000 inwoners tellende land namens het kabinet.

        One SXM stelt in een brief aan het parlement dat er geen sprake kan zijn van excuses zonder herstelbetalingen. "Onze tot slaaf gemaakte voorouders verdienen beter." Nederland was een van de laatste landen waar slavernij werd afgeschaft. Maar constateert One SXM het kolonialisme is nog niet voorbij. Zo voerde de Nederlandse overheid middenin de pandemie een korting van 12,5 procent op de salarissen door. One SXM wil dat er een referendum wordt gehouden over het verlaten van het koninkrijk.

        cc-foto: UN Women

        Comment


        • Nou dan accepteren ze het lekker niet. We hebben al miljarden in die eilanden gestopt, dus hoezo moeten we nog meer betalen. Ze zijn en blijven corrupt net als in Suriname en narcotica landen. Afscheid van nemen en klaar. Doorrrr, slavernij is iets van 2 tot 4 eeuwen geleden.

          Comment


          • https://www.ad.nl/politiek/nederland...kken~a7af7c66/

            Nederland gaat vanmiddag ‘naar verwachting’ slavernijexcuses aanbieden op acht plekken


            Zeven leden van het kabinet zijn naar Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk gereisd. Zij zullen daar vanmiddag toelichting geven op de speech die premier Rutte om 15.00 uur houdt in Den Haag, waarin deze naar verwachting excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland.

            Comment


            • Slavernij is van alle tijden en onder alle bevolkingsgroepen, beter nu om de huidige slavernij druk maken en om andere mensen die nu achtergesteld zijn en nog leven.

              Comment


              • Excuses zonder herstelbetalingen, prima. Klaar.

                Comment


                • Dat is niet de bedoeling volgens Rutte; het is niet punt uit...maar komma, ...

                  Comment


                  • Ja dat klopt, lees dan ook ff door wat ze daarmee bedoelen

                    Comment


                    • Mark Rutte is een nare vent, maar zijn speech was goed en mooi gebracht ook. Goed ook hoe hij uitlegde hoe zijn gedachten omtrent dit onderwerp de laatste jaren zijn veranderd.

                      Comment


                      • bij hem en een deel van de mensen

                        mooi dat dat nu dan gedaan is, dan kunnen we eindelijk verder

                        Comment


                        • maar het is niet gedaan, want er blijven altijd mensen ontevreden en zo suddert dit zoals vele onderwerpen maar door en door, en steeds maar verspilling van tijd en belastinggeld daardoor...

                          https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...vernij-excuses

                          President van Suriname is niet tevreden over totstandkoming van slavernij-excuses

                          Comment


                          • Lekker belangrijk, excuses zijn gedaan, en wie of wat dat niet ok vindt doet er niet toe, diegene die excuses maakt bepaalt hoe ze dat doen. En de ontvanger doet er maar mee wat ie wil. Anders kunnen we wel aan de gang blijven

                            Comment


                            • Ik denk dat het lastig is om als Nederlander daar over te oordelen..ons is immer niks aangedaan door slavenhandelaren.. Hoe ernstig zoiets kan doorsijpelen naar latere generatie's, geen idee.

                              Comment


                              • nee veel korter geleden hebben wij Nederlanders veel drama gehad van o.a. bezetting Duitsers, dat is nog voelbaar bij onze ouders

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...-wordt-gekeken

                                  Surinamers vinden het maar raar hoe er vanuit Nederland naar ze wordt gekeken

                                  De excusesreis van het kabinet toont vooral aan dat er een wereld van verschil zit tussen de manier waarop wordt gekeken naar de kwestie in Nederland en in Suriname. Waar excuses voor het slavernijverleden in Nederland al weken het nieuws beheersen, gaat de boodschap in de voormalig kolonie langs veel ’gewone Surinamers’ heen. Ik reisde minister Weerwind voor Rechtsbescherming achterna naar Suriname om verslag te doen van de bijeenkomst waar de D66-minister sprak met genodigden naar aanleiding van de excuses die Rutte maakte namens Nederland.

                                  Voor mijzelf was het een bijzondere reis, omdat ik er tien jaar geleden woonde en omdat ik mijn eerste verhalen schreef voor een Surinaamse krant. Zodra ik het regenwoud zie vanuit het vliegtuig word ik dan ook al enthousiast. Het is een fascinerend land dat op geen enkele manier te vergelijken is met Nederland. Ook toen al viel mij op dat Surinamers het maar raar vonden hoe er vanuit Nederland naar de voormalig kolonie wordt gekeken. De kritiek was toen vooral dat Nederlanders het altijd alleen maar over Bouterse hebben als het over Suriname gaat.

                                  Ook nu hoorde ik van veel ’gewone Surinamers’ dat ons beeld over de slavernijkwestie helemaal niet overeenkomt met het beeld in de voormalig kolonie. Natuurlijk wordt er fel en afkeurend gesproken over de gruwelijkheden van de slavernij, maar om de manier waarop het kabinet koortsachtig tot een ’betekenisvolle boodschap’ is gekomen, wordt vooral gelachen.

                                  ’Niks beters te doen?’


                                  „Waarom komen er in godsnaam twee ministers in een paar dagen tijd praten”, wilde een taxichauffeur weten nadat ik de worsteling van het kabinet probeerde uit te leggen. „Hebben die mensen niks beters te doen?”, vroeg hij lachend. Vergelijkbare reacties zijn meer te horen op straat in Paramaribo, als mensen überhaupt al weten wat Kaag en Weerwind kwamen doen. Veel Surinamers zijn helemaal niet bezig met de excuses en willen nauwelijks wat weten over het bezoek.

                                  Zorgen zijn al er genoeg, bijvoorbeeld over de beroerde koers van de Surinaamse dollar, corruptie en over de hoge brandstofprijzen. Ze vinden het helemaal onbegrijpelijk dat Nederlanders met een Surinaamse achtergrond het hoogste woord proberen te voeren over het onderwerp, omdat het volgens hen een discussie zou moeten zijn die met het parlement en de regering van Suriname moet worden gevoerd.

                                  Van de plotselinge grote haast van Nederlandse zijde wordt weinig begrepen. Het is daarom nog onbegrijpelijker dat de organisatie zo ontzettend rommelig is verlopen. Dat laat vooral zien dat het kabinet erg bezig is geweest met wat bewindslieden zelf belangrijk vinden, in plaats van met wat in een land speelt waar de excuses worden aangeboden. Het verklaart ook deels waarom het ’betekenisvolle moment’ in Suriname is ontaard in een toespraak in een achterafzaaltje bij een hotel, waar voornamelijk journalisten en ambtenaren aanwezig waren.

                                  Comment


                                  • Belgische regering heeft besloten geen excuses te maken voor hun slavernijverleden

                                    Comment


                                    • En daar mogen ze zich diep voor schamen. De Belgische staat heeft daar miljoenen mensen afgeslacht tot nog ver in de twintigste eeuw.

                                      Comment


                                      • ja maar die zijn dood, en de mensen van die Belgische staat zijn niet de huidige mensen van de Belgische staat

                                        anders moeten wij in Nederland ook nog geld krijgen van de Duitsers en de Fransen die de laatste eeuwen hier huisgehouden hebben of de Spanjaarden... waarom die dan niet?

                                        Comment


                                        • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...nmogelijk-zijn

                                          Gladde Mark Rutte sprak slavernijexcuses zo uit dat eventuele herstelbetalingen al direct onmogelijk zijn


                                          Premier Mark Rutte heeft de excuses voor het slavernijverleden zo listig geformuleerd, dat eventuele herstelbetalingen bij voorbaat zijn uitgesloten. Dat concludeert rechtsfilosoof Wouter Veraart in Trouw.

                                          Het gaat om de volgende zin: “Wij, levend in het hier en nu, kunnen slavernij alleen in de allerduidelijkste bewoordingen erkennen en veroordelen als misdaad tegen de menselijkheid.” Die formulering, gecombineerd met de tekst in de Kamerbrief waarin staat dat slavernij “naar de huidige juridische en morele normen en waarden” zorgt ervoor dat het kabinet de misdaden wel erkent, maar daar geen verantwoordelijkheid voor dragen.

                                          Het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, drong er in het rapport ‘Ketenen van het verleden’ op aan dat het kabinet niet alleen excuses zou aanbieden, maar ook dat de slavernij met terugwerkende kracht als misdaad tegen de menselijkheid in de wet verankerd zou worden. Dat gebeurde onder meer in Frankrijk en de Verenigde Staten. Met die ingreep krijgen de mensen die drie eeuwen lang als handelswaar werden behandeld, postuum rechten.

                                          Daar heeft het kabinet met de toespraak van Mark Rutte listig omheen gedanst. Veraart zegt daarover:

                                          “De speech zit retorisch heel vernuftig in elkaar, maar eigenlijk wordt daarin slechts gezegd: toen mocht het wel en nu vinden we dat erg. Dat is hetzelfde als zeggen: volgens huidige morele en juridische maatstaven is het jammer dat mensen van hetzelfde geslacht in de middeleeuwen niet met elkaar mochten trouwen. Het betekent niet zoveel en het is juridisch onbevredigend.”

                                          De angst voor herstelbetalingen lijkt overigens ongegrond te zijn. Nadat in Frankrijk postuum rechten werden toegekend aan de slachtoffers van het slavernijverleden, spanden nazaten tot aan de Hoge Raad rechtszaken aan. Geen van de eisers werd daarbij in het gelijk gesteld. Datzelfde geldt voor de Verenigde Staten. Volgens Veraart heeft Rutte dan ook volstrekt onnodig verzuimd zich werkelijk uit te spreken tegen de historische rol van de Nederlandse Staat: “Volmondige excuses voor het koloniale slavernijverleden zouden geen verborgen disclaimer moeten bevatten.”

                                          Comment


                                          • Doet onze Mark toch nog iets goed😂

                                            Comment


                                            • Dat wokisme komt allemaal uit de VS naar ons aanwaaien, zie je ook met meer dingen als complotdenkers, radicalere denkende mensen, geweld etc. Daarom wordt Nederland ook een enger land.

                                              Comment


                                              • Slavernijverleden | Er is geen draagvlak voor herstelbetalingen


                                                Moet Nederland dokken voor het slavernijverleden? (AD 29-12). Emeritus hoogleraar Alex van Stipriaan steekt een verhaal af over herstelbetalingen. Er is nauwelijks draagvlak voor die betalingen - en naar mijn mening terecht. De regering heeft haar excuses voor de transatlantische slavenhandel uitgesproken namens de staat, niet namens de bevolking. Eventuele betalingen zouden ten laste van de burgers komen. Van Stip­riaan en anderen halen het Caricom-programma aan, wat door geen enkel westers land is geaccepteerd - het staat bol van de ‘jullie schuld’-redenaties . Er is juridisch geen basis voor vergoedingen voor individuen, laat staan voor een collectieve vergoeding.
                                                Ook de stelling dat slavernij tot op de dag van vandaag doorwerkt, is aanvechtbaar. Er zijn altijd enorme verschillen in de mate van maatschappelijk succes, zowel bij mensen van kleur als bij witte mensen. En ja, helaas is er sprake van discriminatie. Dat is van alle tijden.

                                                Comment


                                                • https://www.parool.nl/columns-opinie...atie~be8956c7/

                                                  Opinie: ‘De focus op woke leggen leidt af van de strijd tegen lhbtq-discriminatie’


                                                  Lhbtq’s ervaren nog altijd discriminatie en geweld, ook in Nederland. Activisme dat hier een eind aan kan maken mag niet worden weggezet als gevaarlijk wokisme. Dat is een bewuste afleidingsmanoeuvre, aldus journalist Rocher Koendjbiharie.

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/show/johan-derksen...-mee~a54fa36c/

                                                    Johan Derksen over ‘kaarsverhaal’: ‘Als heel Nederland boos is, heb ik daar geen moeite mee’


                                                    DIT WAS 2022Eind april van dit jaar hangt de meningenshow Vandaag Inside van SBS 6 aan een zijden draad. Nadat er grote ophef is ontstaan over een ‘kaarsverhaal’ van Johan Derksen trekt De Snor aanvankelijk de stekker uit het praatprogramma. Een terugblik.

                                                    Koningsdag 2022. Waar in de vroege ochtend in veel delen van Nederland kleedjes worden uitgerold voor de vrijmarkt en kraampjes opgetuigd, maakt Johan Derksen in Grolloo een zijn dagelijkse wandeling met de hond. ‘De Snor’ is zich nauwelijks bewust van de opwinding in de media die langzaam op gang komt.

                                                    Als hij rond het middaguur wordt gebeld met de vraag of hij excuses gaat maken, vraagt hij zich af wat er aan de hand is : ,,Excuses, naar wie?”

                                                    Een anderhalf etmaal daarvoor wordt in Studio 2 op het Hilversumse Mediapark de zoveelste rel geboren in het SBS 6-praatprogramma Vandaag Inside. Aan tafel met Wilfred Genee, gast Steven Brunswijk, René van der Gijp en Johan Derksen dist laatstgenoemde een oud verhaal op van een halve eeuw geleden. Derksen vertelt dat hij als begin twintiger op stap is geweest met de keeper van Veendam en twee vrouwen.

                                                    ,,Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot. We gingen mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Ik weet nog wel en ik ben er niet trots op... Die juffrouw lag bewusteloos op de bank en er stond zo’n grote kaars. Die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan.”



                                                    Acht maanden later wil Derksen nog wel een keer uitleggen waarom hij de gebeurtenis opdiepte. ,,Het was het verhaal van een snotneus die op zo’n jonge leeftijd ondeugend is. Ik heb het verteld om al die mensen, die zogenaamd niets op hun kerfstok hebben, duidelijk te maken dat dat natuurlijk onzin is. Dit land staat bol van de hypocriete mensen. Ik heb me toen voor mijn doen bijzonder kwetsbaar opgesteld. Ik wilde duidelijk maken dat ik niet heilig was. Dat al die mensen die Danny de Munk, die regisseur van The Voice, die Johnny de Mol beschuldigen, dat die zelfs misschien ook nog wel een verhaal hebben. Maar zij zitten te acteren aan talkshowtafels met schijnheilige praatjes. Mijn verhaal is helemaal verkeerd begrepen. De woke-gemeenschap wíl het niet begrijpen, die wil alleen maar protesteren en deugen.”

                                                    Een dag na de uitzending past Derksen zijn verhaal aan: De kaars was niet in de vagina van de vrouw gestoken, maar hij had die tussen haar benen achtergelaten. De analist en de heren aan tafel hebben dan half Nederland over zich heen gekregen. Om het onsmakelijke verhaal zelf, maar ook om de wijze waarop daar aan tafel lacherig wordt gereageerd.

                                                    Woede


                                                    Op social media regent het berichten van woedende kijkers. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, spreekt van ‘ontluisterende televisie’. Sponsors trekken zich terug, tafelgast Roos Schlikker zegt haar medewerking op, radio-zenders wilden niet meer met hem werken en in zijn dorp Grolloo hangt een spandoek met het opschrift ‘Verkrachter’.

                                                    Derksen: ,,Dat spandoek heb ik zelf nooit gezien, maar de politie kwam aan de deur om het te vertellen. Ze hebben het weggehaald. Het land was in rep en roer, maar moet ik dan ook in rep en roer raken? Als je op tv iets zegt, is er al gauw paniek hè. Een dag na die eerste uitzending was niets aan de hand. Toen kwam de storm van social media en ontstond er rumoer. Ik weet nog dat mijn vrouw die dag thuis kwam en zei: ‘Ik hoorde net op de radio dat er wat commotie was. Waar maken de mensen zich druk om? Dat verhaal heb ik 25 jaar geleden al eens van je gehoord’.”




                                                    Van publiekslieveling naar paria, Derksen verbaast zich over de snelheid waarmee hij door ‘heel Nederland’ onder vuur komt te liggen. Tegelijk beseft hij wel dat hij te ver ging. ,,Ik heb het verhaal als een smeuïge anekdote verteld, maar daar leent het onderwerp zich niet voor. Daardoor ontstond er een jolige sfeer.”

                                                    Onderzoek Openbaar Ministerie


                                                    Excuses volgen niet, bericht van het Openbaar Ministerie wel. Dat wil onderzoeken of de uitspraken van Derksen, ook zijn ze van lang geleden, strafbaar zijn. Ondertussen hangt het zo succesvolle programma aan de zijden draad. Derksen zegt twee dagen na het ‘kaarsverhaal’ te stoppen. Niet door de commotie, maar hij voelt zich niet gesteund door de leiding van Talpa waaronder SBS 6 valt. ,,Talpa ging schijnheilige persberichten versturen dat wij onze excuses gingen aanbieden. Nou, dat ging ik dus helemaal niet doen. Als heel Nederland boos is, dan heb ik daar geen moeite mee. Als je eigen werkgever zich zo gaat gedragen wel.”

                                                    Genee en ‘Gijp’ tonen zich solidair en twee weken lang is Vandaag Inside van de buis. In die tijd krijgt komt ook de aanhang van Derksen in beweging. Honderden kaarten en brieven ploffen op zijn deurmat, sigarendoosjes staan voor de deur, stropdassen worden afgeleverd en zijn huis staat vol met bloemen. ,,Het leek wel een crematorium. Ik heb alleen adhesiebetuigingen gehad van de muzikanten met wie ik zes jaar getourd heb. Ze belden me allemaal en zeiden: ‘Als wij onze mond open doen over wat we allemaal meegemaakt hebben, krijgen we de doodstraf’.’’



                                                    Derksen mist steun


                                                    Ook de leiding van Talpa, het mediaconcern van John de Mol, roert zich. De kip met de gouden eieren dreigt te verscheiden. Derksen mis de steun. ,,John de Mol had naar voren moeten stappen en zeggen: ‘Ik ben heel tevreden over die gasten. Ze maken spraakmakende tv, ze hebben goeie kijkcijfers en die twee relletjes per jaar neem ik op de koop toe’. Dan was het klaar geweest. Nu gingen allerlei mensen die ervoor doorgestudeerd hebben, schijnheilige berichten de wereld in sturen. Nou toen werd het tijd om ermee te kappen. De volgende dag stond Dominique Weesie van PowNed op de stoep. Zij zagen ons helemaal zitten. Daar wilden we graag naartoe, maar De Mol hield ons aan het contract dat waterdicht was. De aanbieding van Weesie blijft staan, zei hij.’’

                                                    Op maandag 16 mei keert Vandaag Inside terug op de buis. Derksen stelt in de uitzending dat zijn vrouw hem duidelijk heeft gemaakt, zo zegt hij, dat hij ‘de mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld, hiermee gepijnigd kan hebben. ,,Dat was nooit mijn bedoeling.’'

                                                    Daarna steekt hij de middelvinger op naar ‘de dames aan de talkshowtafels die om te scoren om mijn excuses riepen.’ Het OM laat het er nog niet bij zitten. ,,,Ik heb daar met twee dames gezeten. Drie volwassen mensen hun ochtend te verspillen. Een van de dames van een trouwe kijker, haar man een fan van ons programma. Ze zei dat hij erg blij was dat het programma zou terugkeren. Later kreeg ik een net briefje dat de zaak geseponeerd was. Het gebeuren was niet vastgesteld.”

                                                    Wat het kaars-incident nu, acht maanden later, heeft opgeleverd? Derksen: ,,Niets, ben je gek. Het is er alleen maar hypocrieter op geworden”, aldus Derksen die sindsdien ook niet vaker op zijn tong heeft gebeten. ,,Mijn generatie is ruimdenkender dan de huidige. Maar wij aan tafel vertegenwoordigen de zwijgende meerderheid die thuis zit, ook een mening heeft, maar geen podium. Wij hebben nog altijd een programma waar we zeggen wat we willen.”

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X