Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Woke, de nieuwe maat van wie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mensen hebben te lange tenen. Gek wordt je van die woke cultuur

    Comment


    • https://www.ad.nl/show/kanye-west-we...hirt~a4f05c72/

      Kanye West weer middelpunt van rel na dragen ‘White Lives Matter’-shirt


      Kanye West heeft zich weer eens de woede van flink wat mensen op de hals gehaald. Op de Parijs Fashion Week verscheen de controversiële rapper samen met activist Candace Owens bij een modeshow voor zijn eigen merk Yeezy in zwarte kleding waarop de tekst ‘White Lives Matter’ stond. De Black Lives Matter-beweging is van deze actie absoluut niet gediend en ook enkele prominenten spreken zich uit.

      Het shirt van West lijkt een reactie op de Black Lives Matter-beweging die in 2012 ontstond nadat een wijkopzichter een 17-jarige zwarte jongen doodde, omdat hij er verdacht uitzag. In 2020 werd de beweging nog groter na de dood van George Floyd, die door een politieman zo lang tegen de grond werd gedrukt dat hij overleed. Wereldwijd kwamen mensen bijeen om te demonsteren, ook in Nederland.

      Tijdens de modeshow van Yeezy waren ook de modellen met de White Lives Matter-tekst te zien. Yeezy is een artistieke samenwerking tussen Kanye West en het Duitse merk Adidas. Onder meer Jaden Smith, de zoon van actrice-zangeres Jada Pinkett Smith en acteur-rapper Will Smith, besloot de zaal uit te lopen.

      Comment


      • Comment


        • Nu weer gezeik over een lingerie fotoshoot van Heidi Klum met haar dochter van 18 jaar. Laat ze toch het zijn volwassenen en het is overigens een nette fotoshoot.

          Comment


          • Ah dit verhaal: https://www.ad.nl/show/critici-hekel...digd~a7bda890/

            Critici hekelen ‘foute’ lingerieshoot van Heidi Klum (49) met 18-jarige dochter: ‘Ze raakt beschadigd’


            MET FOTO'SSupermodel Heidi Klum (49) en haar 18-jarige dochter Leni beheersen al dagen de internationale showbizzmedia nadat ze samen in lingerie poseerden voor een reclamecampagne. De foto’s en video’s kregen in korte tijd honderdduizenden likes van enthousiaste fans, maar gaan volgens prominente critici een grens over.



            Het vieren van vrouwen - en dan vooral de band tussen moeders en dochters, daar draait de campagne van het Italiaanse modemerk Intimissimi volgens Heidi om. De Duitse, al decennialang wereldberoemd als model, deelde maandag een reeks foto’s en video’s met haar bijna 10 miljoen Instagram-volgers. Dochter Leni, goed voor 1,6 miljoen fans, deed hetzelfde. Samen met de posts van het merk verzamelden de foto’s zo’n 500.000 likes en elke showbizzsite schreef erover.

            Het is prachtig om moeder en dochter zo samen te zien, reageren tientallen mensen onder de posts. De foto’s zijn prachtig, sexy en smaakvol tegelijk, klinkt het. Leni, die in navolging van haar moeder al een tijdje aan de weg timmert als model, krijgt complimenten voor haar poseertalent. Maar een ander sentiment overheerst.

            Leni is krap vijf maanden 18 jaar en Heidi had het nooit goed moeten vinden dat ze voor het oog van de wereld in lingerie poseert, merken veel mensen op. Je jonge dochter op deze wijze ‘inzetten’ zou dubieus zijn. Bovendien is het ongemakkelijk en volgens sommigen ronduit fout als een moeder en dochter samen schaars gekleed voor de camera staan. De reclame is ‘raar’, ‘pijnlijk’ en ‘incestueus’, stellen velen.

            Die kritiek zegt meer over de critici dan over de modellen, werpen anderen tegen. Er is in de kern niets seksueels aan een fotoshoot in je ondergoed en de link met een incestueuze sfeer leggen mensen in hun hoofd zelf. Maar het blijft niet bij kritiek op sociale media: Britse kranten pakken groot uit met veroordelende columns over de shoot.



            De foto’s zijn niet onschuldig, betoogt model en mediapersoonlijkheid Ulrika Jonsson (55) in The Sun. Heidi Klum gebruikt haar dochter als ‘decorstuk’ voor eigen gewin, qua geld en imago. Ze loopt met haar te koop om te laten zien wat voor moois ze heeft ‘gemaakt’, aldus Jonsson. Leni is zo geen zelfstandig persoon, maar een product.

            Ze ontwaart een trend: realityster Kylie Jenner zou hetzelfde doen met dochter Stormi, die slechts 4 jaar is. ‘Zo proberen te matchen met je dochter maakt me ontzettend ongemakkelijk’, stelt ze. ‘Het is alsof je je kind op jezelf wilt laten lijken of, erger nog, jezelf op een kind. Bovendien: je dochter is je dochter, niet een vriendinnetje van je.’’

            De bekende opiniemaker Maureen Callahan ziet de shoot als het bewijs dat de modewereld de weg kwijt is. Elk weldenkend mens vindt dit ongemakkelijk, schrijft ze in Daily Mail. Ook zij denkt dat de campagne is bedoeld om Heidi succes te bezorgen en vreest voor de gevolgen voor Leni, die nog studeert. ‘Zou ze het erg vinden dat haar dochter in dat proces wellicht beschadigd raakt? Welk kind wil terug naar de studiebanken na incestueus poseren met haar moeder?’

            Heidi en Leni hebben niet op de kritiek gereageerd; Heidi benadrukte nog wel wat een ‘speciale dag’ de twee hadden gehad voor de camera. Het is overigens niet de eerste keer dat bekende familieleden in opspraak raken vanwege vermeende ‘foute’ shoots. Zo kregen zussen Gigi en Bella Hadid kritiek op een naaktshoot die ze samen deden en Kim Kardashian verwijderde nog een foto van zichzelf met halfzus Kylie Jenner onder de douche.

            Comment


            • https://www.ad.nl/nederlands-voetbal...ties~ae008249/

              Column Willem van Hanegem | Ik heb niets met al die achter een bureau bedachte acties


              De beslissing van Orkun Kökçü om geen regenboogband te dragen deed veel stof opwaaien. Willem van Hanegem respecteert de keuze van de aanvoerder van Feyenoord, schrijft hij in zijn wekelijkse column. ,,Hij is oud en wijs genoeg om zijn eigen beslissingen te nemen.”



              Ze raakten maar niet uitgepraat over het feit dat Orkun Kökçü de aanvoerdersband met al die kleurtjes niet wilde dragen tegen AZ. Want als je even niet in de pas loopt, duikt de hele goegemeente erop tegenwoordig. Kökçü moet dat wat mij betreft lekker zelf weten.

              Natuurlijk moet er voor iedereen plaats zijn in het leven en zeker ook in de de voetballerij. Hoe je eruit ziet of waar je voorkeur in de liefde ligt; het mag echt allemaal niets uitmaken. Maar ik heb niets met al die achter een bureau bedachte acties waar zo’n gedwongen karakter omheen hangt. Want juist dat geeft mensen vaak weer het idee dat ze een tegengeluid moeten laten horen.

              Kökçü wilde niet en hij is oud en wijs genoeg om zijn eigen beslissingen te nemen. Dat moet je respecteren. Zoals ik op televisie ook de bondscoach van de vrouwen, Andries Jonker, op ESPN zag zitten zonder regenboogspeldje. Dat mag hij toch? Frank Arnesen en de andere gasten hadden er wel eentje op hun jasje zitten. Prima, maar het moet niet worden verplicht.

              Ik was in Alkmaar en op de tribune zaten lekker veel oud-spelers. Met Henk van Rijnsoever, Hugo Hovenkamp, Frans Bouwmeester, Kees Kist en Berry van Aerle praat je dan lekker over AZ tegen Feyenoord en niet over al die randzaken. AZ was te voorzichtig, vond ik. Ze speelden met het idee dat ze niet wilden verliezen. Feyenoord kreeg de tijd en ruimte om op te bouwen en juist dat willen ze. En uiteindelijk won Feyenoord dik verdiend, ze waren beter.

              Ik hoorde Arne Slot na afloop zeggen dat Santiago Giménez erg bezig was geweest. Dat vind ik geen compliment. Hij zal niet op het veld staan om het verkeer te regelen, maar om aanspeelbaar te zijn en verdedigers onder druk te zetten. Ik genoot laatst van die fraaie kopbal die hij maakte, maar nu ik hem een paar keer vanaf de start aan het werk heb gezien valt het mij nog niet mee. Ja, hij versierde een penalty, maar daar was Sam Beukema niet de slimste speler van Nederland, want er was niemand die het géén strafschop vond.

              Danilo viel in en maakte werkelijk een schitterend doelpunt. Knap was dat hij de bal in de kruising joeg, maar niet eens door veel kracht te gebruiken. Dat is echt pure klasse. Slot vond hem bij zijn invalbeurten de laatste paar wedstrijden nog teveel teleurstelling tonen, omdat hij niet in de basis was begonnen. Dat hebben veel spelers en ik vond dat vaak wel een mooie eigenschap, al mag het natuurlijk niet zo zijn dat je ook minder doet omdat je boos bent. Maar als ik nu trainer van Feyenoord was, dan had ik voor Danilo gekozen. Die jongen maakt toch zijn goals, doet zijn werk. En net als Giménez moet hij maar afwachten of er voorzetten komen.

              Bij AZ vond ik Tijjani Reijnders dit seizoen prima spelen, maar tegen Feyenoord had hij het niet. Te veel lopen, te graag willen in een topwedstrijd. Dat hebben veel spelers. Zelfs Jordy Clasie had het niet. Ik noemde hem vooraf een slimme speler, maar zo snel een gele kaart pakken is funest in een topper. De handrem moest er meteen op en dat is in een wedstrijd tegen een topclub echt een handicap.

              Comment


              • En ja hoor nu gaan wr algemeen excuses aanbieden v slavernij. 200 miljoen kostende campagne plus claims van nabestaanden na 150 of meer jaren. Wat een waanzin en geldverspilling!

                Comment


                • En er komt een slavernij museum wat ruim 20 miljoen gaat kosten, op zich prima, maar wel een hoog bedrag

                  Comment


                  • Mij maakt het totaal niets uit..of er nou musea, excuses komen en 'compensatie'..het mag wel maar hoeft niet per sé..het is mij egaal.

                    Comment


                    • Als het honderden miljoenen kost vind ik het wel een probleem, daar hadden vele mensen mee geholpen kunnen worden...

                      Comment


                      • Tja, da's de keuze van ons kabinet..en die is democratisch gekozen. Maar als ik het kabinet was, deed ik het niet. Maar ik vind het dus ook niet zo een probleem.

                        Comment


                        • 200 miljoen? Is dat serieus? Nou ja beter dan miljarden weg gooien in niet stikstof oplossende problemen

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...t-slaven-waren

                            Wanneer gaan wokers beseffen dat ze nooit slaven waren?


                            Het gevolg van de slechte integratie maar ook van bepaalde linkse politieke ideeën, is de infiltratie van onze politiek door wokisten en mensen die feitelijk voor de islamisten werken.

                            Het maakt me boos en bezorgd dat Europese volksvertegenwoordigers stevig applaus krijgen van organisaties die verwant zijn met de moslimbroeders vanwege hun stemgedrag. Wat zegt dat over onze Europese instellingen en onze politiek? Dat ze ideologisch geïnfiltreerd zijn. Dat ze te tolerant zijn voor de omgekeerde aanpassing. Dat dit niet over diversiteit gaat in de politiek maar om hokjes en concurrerende belangen. Dat er mensen in onze parlementen zitten die geen moer geven om Europa en de Europeanen alleen maar wraak willen nemen wegens de geschiedenis en groepjes vertegenwoordigen. Dat is geen politiek maar radicaal activisme.



                            Iedereen die zich daartegen uitspreekt, wordt meteen gebrandmerkt als racist, islamofoob of extreemrechts. Daardoor komt de vrijheid van meningsuiting ook meteen in gevaar. De haat wordt langzaam gedistilleerd, de monden gesnoerd en op den duur vallen er slachtoffers in de echte wereld. Je moet je afkomst, kleur en vooroordelen overstijgen om politiek te bedrijven over ideeën en rechtsstaat. Voor bepaalde mensen is dit spijtig genoeg een moeilijke opdracht. Ze blijven altijd over de slavernij zeuren terwijl ze nooit slaaf zijn geweest en willen uit schuldgevoel mensen op de knieën laten zakken puur omdat ze blank zijn terwijl zij nooit slaven hadden.
                            Echte slavernij


                            De echte slavernij vandaag gaat door in de woestijn en in de Middellandse Zee waar mensensmokkelaars migranten uitbuiten dankzij het chaotische migratiebeleid. De echte slavernij gaat door in wijken waar veel vrouwen hun huis niet mogen verlaten, hun eigen leven niet mogen leiden. De echte slavernij zit in de hidjab waarbij vrouwen en meisjes gereduceerd worden tot seksuele en huishoudslavinnen zonder perspectief. Zelf om de liefde mogen ze niet uit de gemeenschap treden. Ik ken erg veel vrouwen die gedoemd zijn tot eenzaamheid of hun romantische leven verborgen moeten houden uit angst voor de woede van de families. Echte slavernij en onderdrukking zitten daar nu vandaag en we weten ook wie de daders zijn. Maar waarom moet dat taboe blijven en mag dat zelfs politiek nooit eerlijk besproken worden? Blijf maar als Europa campagnes zoals ’vrijheid zit in de hidjab’ steunen of financieren. Blijf als Europa maar geld geven aan organisaties gelinkt aan de moslimbroeders, zeggen ze dan feitelijk. Want stoppen is racistisch, discriminatoir en islamofoob.

                            In haar felicitaties aan een van de Europarlementariërs, zegt Hande Taner, de voorzitter van Femyso, een Erdogan-fan, lobbyst en vriendin van de moslimbroeders: „Ik eis verantwoording, uitleg en acties van Von der Leyen, Jourová en Dalli om deze regels terug te draaien. Een flagrante schending van onze kostbare waarden van gelijkheid, menselijke waardigheid, vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting.”

                            Dus ze eist van de voorzitter van de Europese commissie Ursula von der Leyen en van twee Eurocommissarissen dat ze zich aanpassen? Dat ze het voorstel om de verdere financiering van islamitische organisaties die verbonden zijn met antisemitisme en radicalisme onmogelijk te maken terugdraaien? Maar wie moet zich eigenlijk in Europa aanpassen? De nieuwkomer of Europa? Dit is de wereld op zijn kop.

                            Impact op vrije samenleving


                            We moeten ons serieus afvragen wat de impact is op de vrije samenleving als er mensen zijn die hier verkozen zijn voor Europa maar de moslimbroeders en organisaties zoals Femyso de hand boven het hoofd houden. En ze zelfs openlijk financieel willen blijven steunen in plaats van onze vrije samenleving en de rechtsstaat te beschermen. Dit is helaas de realiteit. Ik ben gechoqueerd dat dergelijke mandatarissen betaald worden door de Europese lidstaten en menen tegen onrecht te zijn.

                            Ben je dan verkozen om je politieke ideeën of alleen maar om je kleur of afkomst? Waar gaat de politiek dan nog over? Het is activisme geworden waarover je zelfs geen eerlijk debat meer mag voeren. Europa moet volgens hen maar geld blijven geven aan verenigingen die onze waarden en normen weigeren te respecteren. Europeanen die voor vrijheid zijn moeten zwijgen.

                            Politiek correcte onzin


                            Ik heb het helemaal gehad met deze politiek correcte onzin over slavernij en islamisme. Als je een andere mening hebt, ben je meteen „schuldig aan islamofobie of wit suprematisme.” Wanneer gaan deze wokers beseffen dat ze nooit slaven waren en dat de blanken van vandaag géén slaven hebben? Sommige moslimmannen wel. De slavernij zit in de hidjab. Maar dàt willen die politici blijven ontkennen.

                            Comment


                            • Originally posted by Willy Wonka View Post
                              En ja hoor nu gaan wr algemeen excuses aanbieden v slavernij. 200 miljoen kostende campagne plus claims van nabestaanden na 150 of meer jaren. Wat een waanzin en geldverspilling!
                              Heel goed, tijd dat er echt actie in komt ipv gepraat.

                              Comment


                              • want er moeten miljoenen euro's naar mensen die zelf niet geleden hebben? Mijn voorouders waren misschien ook onderdrukt onder bepaalde regimes, kerken, of bezetting door Vikingen, Romeinen, Fransen, Spanjaarden en weet ik allemaal niet wat... waar houdt het op en met welk doel als slachtoffers en zelfs hun kinderen niet meer leven? Excuses aan wie? Diegene leven namelijk al tientallen of honderden jaren niet meer. Maar we gaan wel miljoenen Euro's wegpompen die beter naar de ouderen of ziekenzorg van nu kunnen gaan, mensen die het echt nodig hebben. Er is nu eenmaal altijd geschiedenis met veel leed, zo kunnen we wel aan de gang blijven.

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/utrecht/gratis-par...haft~a61a4c74/

                                  Gratis parkeren met kerst, niet met Suikerfeest? Niet inclusief, dus wordt het helemaal afgeschaft


                                  Gratis parkeren op feestdagen in Utrecht zit er vanaf 2023 niet meer in. Volgens een aantal partijen is het niet ‘inclusief’ dat er op christelijke feestdagen wél gratis geparkeerd kan worden, maar op feestdagen uit andere religies niet. Nu wordt gratis parkeren op feestdagen helemaal afgeschaft.

                                  GroenLinks, Partij voor de Dieren, Student & Starter en D66 dienden in november 2021 een motie in. Enerzijds zou er een hoop onduidelijkheid zijn rondom parkeren op feestdagen, stelden zij. Anderzijds zou het huidige parkeerbeleid niet inclusief zijn: op christelijke feestdagen is vrij parkeren de norm, maar op niet-christelijke feestdagen niet. Volgens de partijen zou het daarom logisch zijn om gratis parkeren op álle feestdagen op te heffen.


                                  Verkeer op de Rijnlaan © Foto Ruud Voest

                                  Dat wordt werkelijkheid, per 1 januari 2023. Een feestdag wordt dan gezien als 'een gewone dag’, aldus het college, gratis parkeren is er niet meer bij. Dit geldt voor alle gebieden in Utrecht. Volgens het college gaat de regel in voor alle feestdagen, zodat het ‘voor de doelgroepen direct duidelijk en helder is’.

                                  Op zondag blijft parkeren vooralsnog gratis.

                                  Comment


                                  • Bizar, kerst dan ook maar afschaffen dan?

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8420...eiden-heel-dom

                                      Schilderij met ’sigaarrokende oude mannen’ na kritiek weg uit Universiteit Leiden: ’Heel dom’

                                      ​​​​​​LEIDEN - In het Academiegebouw van de Universiteit Leiden is een schilderij verwijderd. Dat is gebeurd na klachten over de afbeelding van ’sigaarrokende oude mannen’, gemaakt door Rein Dool.

                                      Het gewraakte portret van zes heren hing in een vergaderruimte van de Faculty Club aan het Rapenburg en is daar eind van de week van de muur gehaald.

                                      Rein Dool schilderde het college van bestuur van de Leidse universiteit halverwege de jaren zeventig. Zo is historicus Dolf Cohen te zien, die van 1972 tot 1976 rector magnificus was. Ook socioloog Jankarel Gevers, milieubioloog Don Kuenen, jurist Kees Cath en de jurist Nanne Fokke Hofstee maken deel uit van het meer dan levensgrote groepsportret.



                                      ’Ik haat dat’


                                      Rechtendecaan Joanne van der Leun reageert op Twitter enthousiast over de ’onmiddellijke actie’ die de universiteit ondernam nadat een paar dagen daarvoor klachten over het doek op Twitter verschenen. „Ik heb het grootste gedeelte van mijn carrière doorgebracht in ruimtes met mannen en schilderijen met mannen. Van mij mag het weg.” Over het roken op het schilderij van Dool is ze nog het minst te spreken. „Ik haat dat.”

                                      Politicologe Elina Zorina was een van de klagers over het doek van Dool. Tijdens een cursus in de ruimte waar het schilderij hing, begin vorige week, vroeg ze zich af of dat nog wel kon. Op Twitter opende ze een discussie en zei er zelf bij dat de sigaarrokende oude heren wat haar betreft snel weg mochten. Van der Leun schaarde zich meteen achter haar kritiek: „Er is veel discussie over dit doek. Het mag weg, vind ik. En ik verwacht ook dat dit snel gebeurt.”

                                      ’Done’, reageerde hoogleraar en vice decaan Koen Caminada daar vervolgens op, met een foto waarop te zien is dat het doek van de muur gehaald is en met de voorkant tegen de muur geplaatst is.

                                      ’Geen begrip voor verleden’


                                      Lang niet iedereen is blij met de verwijdering van het schilderij. Zo vindt Jos Damen, hoofd van de Leidse universiteitsbibliotheken, het onverstandig. „Verwijdering toont geen begrip voor het verleden”, zegt hij op Twitter.

                                      „Het zijn de mannen van de macht, in 1976.” Hoogleraar natuurkunde Sense Jan van der Molen zegt op Twitter dat hij het schilderij ’altijd heeft gezien als een vorm van cynisme’ en een ’subtiel artistiek protest tegen vergaderende sigaarrokende mannen in pak’. „Kunst zomaar verwijderen is nogal wat”, vindt Van der Molen.

                                      ’Ongelooflijk en dom’


                                      Kunstenaar Rein Dool (90) vindt het ’ongelooflijk en heel dom’ dat zijn afbeelding van het college van bestuur niet meer aan de muur hangt. „Het is een van mijn beste schilderijen”, zegt de geboren Leidenaar, die nu in Dordrecht woont.

                                      Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft honderd werken van Dool in bezit en De Lakenhal in Leiden heeft ook werk van hem. „Het is gewoon een historisch stuk. In die tijd rookten ze als ketters, dus dat heb ik zo afgebeeld. Ik kan me van die tijd nog herinneren dat ik in een ziekenhuis, terwijl ik in bed lag, een sigaar rookte. Daar heb ik nog een foto van. Dat kon toen gewoon.”

                                      ’Trots op schilderij’


                                      Dool zegt dat de afgebeelde hoogleraren destijds heel blij waren met het schilderij. „Ik heb ook nog twintig litho’s gemaakt van die bestuurders. En ik heb dankzij dit schilderij heel veel grote opdrachten binnengehaald. Ik ben heel trots op het schilderij, dat volgens mij eigendom is van de gemeente Leiden. Misschien wil De Lakenhal het wel hebben. Ik denk eerlijk gezegd dat ze het daar graag willen ophangen. Het moet gezien worden.”

                                      In het Dordrechts Museum is vanaf 11 december een tentoonstelling met werken van Rein Dool te zien. Na vier maanden verhuist die expositie naar het Musée Fondation Custodia in Parijs.

                                      De Universiteit Leiden heeft nog niet gereageerd op de commotie.

                                      Comment


                                      • Ene kant qua slavernij wil men alles beter uitgelegd en benoemd hebben ook in musea en scholen, aan de andere kant willen ze beeltenissen weg hebben zoals op schilderijen, huisgevels en de Gouden koets ...

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/show/ntr-privejet-...sine~adecc97d/

                                          zucht

                                          Comment


                                          • zijn er dan mensen die geloven dat Sinterklaas echt bestaat en ook nog met een vliegtuig vliegt? tja, er zijn ook mensen die denken dat de wereld door reptielen geleidt worden....

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7429...-zieltjes-hier

                                              Universiteit haalt opnieuw schilderij met ’te veel mannen’ van de muur: ’Bolwerk van tere zieltjes hier’

                                              Ook op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn in opspraak geraakte schilderijen vervangen. Een PhD-studente vond dat er te veel mannen op de kunstwerken waren te zien.

                                              Jarenlang hingen in de Jan Pieter Minckelers Zaal van het Helix-gebouw vijf kleurrijke schilderijen met daarop onherkenbare mannen en vrouwen tijdens een borrel. Wat wel te zien is op de schilderijen van de lokale artiest Iektje Meijer: de in toga’s gestoken hoogleraren zijn vooral mannen.



                                              ’Impliciet signaal’


                                              De kunstwerken waren tegen het zere been van Laura van Hazendonk, die een PhD doet in Chemical Engineering en nummer 3 is voor GroenLinks bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant: „Ik voel me er niet door geïntimideerd, maar ze geven me het impliciete signaal dat deze omgeving niet voor mij is”, vertelde ze in augustus tegen Cursor, het universiteitsmagazine van de TU/e.

                                              Ze stopte een klachtenbriefje in de ’social safety ideeënbus’, maar toen daar niks mee gebeurde, ondernam ze actie. Met een paar studenten maakte ze een parodie: plots waren er op het doek geen mannen in toga’s te zien, maar vrouwen. De managing director prees de actie en beloofde de schilderijen te bespreken binnen de faculteit.



                                              Verdwenen


                                              Een paar maanden later zijn de gewraakte kunstwerken verdwenen uit het departement van Scheikundige Technologie en hangen er foto’s van mannen en vrouwen die aan het werk zijn in een laboratorium. Een woordvoerder van de universiteit kan geen antwoord geven op de vraag of de make-over van de universiteitskamer het gevolg is van de protestactie.

                                              Van Hazendonk trekt die conclusie zelf wel. Op Twitter schrijft ze: „In augustus vroegen studenten en collega’s zich af of de kunst in ons departement niet wat inclusiever kon. Nu heeft het departement actie ondernomen! Ik ben erg blij met het resultaat van de constructieve discussie in de afgelopen maanden.”

                                              ’Doeken met een knipoog’


                                              Op de website van de TU staan de werken van Meijer-Oosterbeek nog wel vermeld. Ze beschrijft de schilderijen als ’doeken met een knipoog’. „Omdat mijn man hier werkt ken ik de universitaire wereld wel een beetje. Als de hoogleraren hun toga uitrekken zijn het ook maar gewone mensen.”

                                              Lang niet iedereen binnen de universiteit is blij met de vervanging van de schilderijen. Willem Mulder, professor in Precision Medicine, noemt de werkwijze van de activisten ’polariserend’ en denkt dat ’veel TU/e-medewerkers, waarschijnlijk een meerderheid, dit soort onorigineel en destructief activisme niet steunen’.
                                              ’Bolwerk van tere zieltjes’


                                              Een medewerker aan de universiteit, die anoniem wil blijven, zegt tegen De Telegraaf dat er sprake is van ’een verontrustend patroon’. „Onze universiteiten zijn een bolwerk geworden van tere zieltjes en bestuurders die onder de kleinste druk met alle winden meebewegen.”

                                              Leiden


                                              Eind vorige week werd een schilderij in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden plots verwijderd na klachten over de afbeelding van ’sigaarrokende oude mannen’, gemaakt door Rein Dool. De rechtendecaan meldde op Twitter enthousiast dat het schilderij was weggehaald. Na een stortvloed aan kritiek, hing de universiteit het werk een paar dagen later toch weer op.

                                              „Het is gewoon een historisch stuk”, reageerde de 90-jarige kunstenaar Dool. „In die tijd rookten ze als ketters, dus dat heb ik zo afgebeeld. Ik kan me van die tijd nog herinneren dat ik in een ziekenhuis, terwijl ik in bed lag, een sigaar rookte. Daar heb ik nog een foto van. Dat kon toen gewoon.”

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/den-haag/haagse-bu...acht~a59e2512/

                                                Haagse burgemeester maakt excuses voor slavernijverleden: ‘Racisme is nog altijd een vergiftigende kracht’


                                                De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft namens het college vanmiddag excuses gemaakt voor de manier waarop vroegere bestuurders van de stad profiteerden van kolonialisme en slavernij.

                                                Dat zei hij tijdens de presentatie van het onderzoek en boek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde naar het koloniale en slavernijverleden van Den Haag.




                                                Monumenten


                                                En bij die excuses horen acties. Zo komt er een adviescommissie, die met de Haagse burgers in gesprek zal gaan. Ook komen er monumenten in de stad, die herinneren aan de slachtoffers van kolonialisme en slavernij en op scholen zal er aandacht aan worden besteed. 2023 geldt als een herdenkingsjaar: het is dan 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

                                                Vorig jaar besloot Den Haag de eigen rol in de slavernij en koloniale geschiedenis te laten onderzoeken. De burgemeester zegt zich te realiseren, dat met excuses het leed niet kan worden weggenomen. ,,Ook wil ik benadrukken dat geen van de huidige inwoners van Den Haag schuld draagt voor de daden van Haagse inwoners en bestuurders van toen.”

                                                Wel ziet hij nog steeds schadelijke gevolgen van die tijd in de samenleving van nu. ,,Racisme is nog altijd een vergiftigende kracht, ook in onze samenleving. Juist daarom is de erkenning van het leed dat het systeem van kolonialisme en slavernij heeft veroorzaakt zo belangrijk.”

                                                Eerder gaven met name nazaten van tot slaaf gemaakten kritiek op het feit dat in het onderzoek slavernij en kolonialisme op een hoop worden gegooid. ,,Den Haag heeft ervoor gekozen onderzoek te laten doen naar zowel het slavernijverleden als het gehele koloniale verleden”, zegt de burgemeester daarover. ,,De slavernij maakte per slot van rekening deel uit van het koloniale systeem.”

                                                Unieke positie


                                                Maar dat betekent niet dat er geen oog is voor de grote verschillen tussen de slachtoffers, stelt hij. ,,Den Haag erkent ten volle de unieke positie van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel en de Caribische slavernij.”

                                                Ten tijde van de afschaffing van de slavernij woonden in Den Haag zo’n veertig eigenaren van plantages in de Caraïben. Van 564 Haagse burgers is bekend dat zij in de periode 1795-1940 zitting hadden in het gemeentebestuur. Van 89 van die mensen is vastgesteld dat zij een directe of indirecte band hadden met het koloniaal bestuur, zo meldt het onderzoek.

                                                ,,Dat kan betekenen dat hun familie belangen had in de slavernij of dat ze zelf ooit werkzaam waren in het koloniaal bestuur. Het college van burgemeester en wethouders realiseert zich ten volle hoezeer onze voorgangers betrokken waren bij het systeem van kolonialisme en slavernij.”

                                                Als er iemand in Den Haag aangewezen kan worden als verantwoordelijke voor de gebeurtenissen in de koloniale tijd dan zijn het de elites. Dat komt mede doordat de economische elite ook nauw verweven was met de bestuurlijke elite. Niet alleen de rol van lokale bestuurders is onderzocht, ook de betrokkenheid van het huis Oranje-Nassau.

                                                Vervolg


                                                Bij de presentatie van het boek waren tal van organisaties aanwezig met een grote betrokkenheid bij het onderwerp, zoals de kerngroep Nazaten Trans-Atlantische slavenhandel Haaglanden. In een eerste reactie zegt deze groep het jammer te vinden dat het om slechts een verkennend onderzoek gaat en weinig verdieping biedt over de Trans-Atlantische slavenhandel en slavernij. ,,Dat is jammer, want dit onderwerp behelst een periode van bijna 300 jaar van de Nederlandse koloniale geschiedenis.” De Nazaten roepen de gemeente op een vervolgonderzoek te laten verrichten.

                                                Anderhalve ton


                                                Het steekt deze organisatie nog steeds dat de gemeente Den Haag anderhalve ton heeft uitgetrokken voor de herdenking van 150 jaar Hindoestaanse immigratie, maar dat andere bevolkingsgroepen er veel bekaaider van af komen. Voor de herdenking van de slavernij van volgend jaar is 200.000 euro beschikbaar die deze nazaten moeten delen met andere bevolkingsgroepen zoals Papoea’s, Molukkers, andere Surinamers en Caribische Nederlanders. Die verdeling vinden ze scheef in vergelijking met het leed dat hun voorouders is aangedaan. Een discussie hierover met de gemeente loopt volgens de Nazaten Trans-Atlantische slavenhandel Haaglanden nog steeds erg stroef.

                                                Comment


                                                • Tjeemig, wat een oeverloos gezwam. pfff.

                                                  Comment


                                                  • ja daar houden de wokies van

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X