Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/financieel/...erhogingen-beu

    Genoeg is genoeg: ’Consumenten zijn prijsverhogingen beu’

    LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Europese consumenten lijken genoeg te hebben van de gestegen prijzen van onder meer voedsel en verzorgingsproducten. Verschillende bedrijven hebben de verkoop van hun producten de afgelopen tijd zien teruglopen. Onder hen levensmiddelenconcern Unilever en Reckitt Benckiser, het bedrijf achter schoonmaakmiddelenmerk Dettol en Durex-condooms.

    Unilever verhoogde de prijzen in Europa vorig jaar met 8,3%. Daarna daalde de hoeveelheid verkochte producten met bijna 4%. Met name in Europa werd minder verkocht. Zo werden de producten van Unilever in Noord-Amerika nog duurder, maar daar liep het volume veel minder hard terug dan aan deze kant van de Atlantische Oceaan.



    Essentieel


    De producten van Reckitt Benckiser zijn vaak goed bestand tegen prijsstijgingen. Deze worden relatief minder vaak verkocht, maar worden door consumenten wel als essentieel gezien. Desondanks meldde het Britse bedrijf deze week een verkoopdaling van 5,8%. Dat komt mogelijk onder meer door een prijsverhoging in het vierde kwartaal van gemiddeld 12%. „Europeanen staan onder druk”, stelt topman van Reckitt Benckiser Nicandro Durante. Hij spreekt van een probleem met het vaststellen van de consumentenprijzen.

    Omdat klanten wegblijven als de prijzen verder worden verhoogd, zullen kostenbesparingen steeds belangrijker worden. „Zoals je zou verwachten, wordt elke nieuwe prijsbeslissing moeilijker naarmate de inflatiecyclus langer duurt”, stelt Andre Schulten, financieel directeur van Procter & Gamble, het bedrijf achter Ariel-wasmiddel en Gilette-scheermesjes. „We doen er alles aan om kostenstijgingen te compenseren en de noodzaak van prijsverhogingen te minimaliseren.”

    Boodschappen


    Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde donderdag dat het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen in februari is toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Veel boodschappen werden vorige maand weer duurder. Nederland is niet het enige land waar de inflatie weer is toegenomen. Eerder deze week bleek al dat ook de Duitsers, Fransen en Spanjaarden in februari weer meer geld kwijt waren aan levensonderhoud.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/financieel/...cbo=v2-atu5bog

      Column: zeven jaar na de Brexit haalt Engeland Europa in


      Tijdens het bewind van de Britse premier Rishi Sunak is het opvallend rustig geworden wat betreft Brexit-relletjes. Bovendien ligt er eindelijk een akkoord over de Noord-Ierse kwestie. Langzaam maar zeker ziet het er beter uit voor het Verenigd Koninkrijk en het pond.

      Het ziet er niet best uit voor alle creatieve krantenkoppenmakers en cabaretiers aan de overkant van de Noordzee. Sinds de zomer van 2016 vormde Brexit een dankbaar onderwerp van scherpe grappen en vileine columns. Dat begon al met de pijnlijke aftocht van voormalig premier David Cameron. En werd vervolgens alleen maar heftiger tijdens het politieke gestuntel van Theresa May, Boris Johnson en Liz Truss. De laatste maanden is het echter opvallend stil geworden aan het Brexit-front. Er zijn geen dreigementen meer dat de Britse viswateren op slot gaan voor Europese vissers of over het invoeren van strengere handelsregels.



      Zakelijke aanpak


      Het is geen toeval dat die omslag samenvalt met het aantreden van Rishi Sunak eind oktober. Sunak heeft een meer zakelijke aanpak en is een minder grote Brexiteer dan zijn voorgangers. Het enorme contrast met bijvoorbeeld de confronterende stijl van Johnson blijft in Brussel niet onopgemerkt. In plaats van dat beide kampen onenigheden in het openbaar op de spits drijven via verhitte discussies en onderlinge verwijten, gebeurt dat nu via goed overleg achter de schermen. Het akkoord over de Noord-Ierse grens dat deze week gesloten werd, is daar het meest zichtbare resultaat van. De afspraken schrijven voor dat Europese wetgeving van kracht blijft binnen Noord-Ierland, maar dat het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid krijgt om bepaalde wetten naast zich neer te leggen.

      Het onderlinge overleg in de luwte van alle nieuwsaandacht kan overigens nog veel meer opleveren. Het Verenigd Koninkrijk lijkt bijvoorbeeld weer te gaan deelnemen aan internationaal onderzoeks- en innovatieproject Horizon, waarmee €100 miljard gemoeid is. In reactie op de ruzie over Noord-Ierland had de EU aanvankelijk de Britse deelname opgeschort. Het wegebben van het politiek risico is meestal gunstig voor een valuta. Bij het pond valt daar echter weinig van te merken. De munt staat net iets boven het laagste niveau in ruim twee jaar. Maar daar is een goede reden voor.

      Rentepiek


      Op woensdag liet voorzitter Andrew Bailey van de Bank of England namelijk doorschemeren dat de rente na tien verhogingen op rij waarschijnlijk een piek heeft bereikt. Dat is een groot verschil met het vasteland. Daar is ECB-voorzitter Christine Lagarde nog niet klaar met het verhogen van de rente. De opmerking van Bailey wijst er ook op dat de inflatie volgens hem onder controle gaat komen, waarna de Britse economie de kans krijgt om op te krabbelen. Hoewel het vooruitzicht van een oplopend renteverschil het pond voorlopig onder druk kan houden, ziet het er op de lange termijn steeds beter uit voor het Verenigd Koninkrijk en de Britse munt.

      Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. En lees hieronder eerdere columns van Derks terug:

      Comment


      • Er lijkt een nieuwe bankencrisis aan te komen

        Comment


        • Ja dat kunnen we er ook nog ff niet bij hebben

          Comment


          • https://www.ad.nl/buitenland/live-po...aden~a9940dd4/

            LIVE | Polen stuurt als eerste land straaljagers naar Oekraïne, ‘Rusland begaat oorlogsmisdaden’


            Polen stuurt als eerste land straaljagers naar Oekraïne, zegt de Poolse president. Intussen hebben de Verenigde Staten beelden vrijgegeven van de Amerikaanse drone die werd neergehaald door twee Russische straaljagers boven de Zwarte Zee. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder.
              • Rusland heeft in Oekraïne een hele reeks oorlogsmisdaden begaan, waaronder moorden, systematische foltering en de deportatie van kinderen, volgens een donderdag gepubliceerd rapport.

                Russische troepen hebben 'willekeurige en onevenredige' aanvallen op Oekraïne uitgevoerd, hun toevlucht genomen tot marteling, burgers gedood en geen maatregelen genomen om de Oekraïense bevolking te beschermen, aldus de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie voor Oekraïne, een door de VN gemandateerd onderzoeksorgaan.

                Het rapport betekent een hoogst ongebruikelijke veroordeling van een lid van de VN-Veiligheidsraad, schrijft The Guardian. De commissie noemde herhaalde aanvallen op de Oekraïense infrastructuur, waardoor honderdduizenden tijdens de koudste maanden zonder warmte en elektriciteit kwamen te zitten, mogelijke misdaden tegen de menselijkheid.

                Het rapport komt op het moment dat het Internationaal Strafhof in Den Haag naar verwachting de arrestatie van Russische functionarissen zal vragen voor het gedwongen deporteren van kinderen uit Oekraïne en het aanvallen van civiele infrastructuur.
              • 14:15
                Polen stuurt als eerste land straaljagers naar Oekraïne. Dat zegt de Poolse president. Oekraïne kan in de komende dagen vier MiG-29 straaljagers verwachten. Het is de eerste van Kiev's bondgenoten die dergelijke vliegtuigen stuurt.

                ,,Binnen de komende dagen, zullen we vier volledig werkende straaljagers aan Oekraïne overhandigen", zei Andrzej Duda op een persconferentie. Duda hintte erop dat er later meer zouden kunnen volgen. ,,De rest wordt voorbereid, gereedgemaakt".

                De straaljagers kunnen direct ingezet worden, omdat Oekraïense piloten geen speciale opleiding nodig hebben om ze te kunnen besturen. Ze kennen de gevechtsvliegtuigen uit de Sovjettijd al, Kiev gebruikt ze nu ook.

                Polen heeft, net als bijvoorbeeld Slowakije, al eerder aangegeven bereid te zijn gevechtsvliegtuigen te leveren aan het buurland in oorlog. Andere westerse bondgenoten zijn terughoudender, maar een woordvoerder van de Poolse regering zei woensdag al dat er nu een groep landen is die zich bereid heeft verklaard straaljagers te sturen.

                Het is niet duidelijk om welke landen dat zou gaan. Behalve Polen en Slowakije beschikken ook onder andere Bulgarije, Roemenië en Kroatië over MiG-29's.

                Warschau speelde ook al een belangrijke rol in het mogelijk maken van de tankleveringen aan Oekraïne. Onder druk van onder meer Polen kwam een internationale coalitie tot stand van landen die moderne Leopard 2-tanks stuurden.
              • 13:46
                De Russische autofabriek van Toyota wordt overgenomen door het Russische staatsbedrijf NAMI. Dat zegt Denis Manturov, de Russische minister van industrie en handel. Eerder nam NAMI al fabrieken over van Renault en Nissan.
                Manturov zei dit op een zakencongres waar ook president Poetin aanwezig was. De president riep de aanwezige zakenmensen op tot meer investeringen. De directeur van de Russische vrachtwagenfabrikant Kamaz kreeg applaus van Poetin nadat Kamaz bekendmaakte dat het in 20 jaar niet zo'n goed jaar had gedraaid.

                Onder de miljardairs die Poetin aanhoorden waren Oleg Deripaska (aluminiumondernemer), Vladimir Potanin (bankier), Aleksej Mordasjov (staalindustriebaas), Viktor Vekselberg (baas van energie- en telecommunicatiegigant), Andrej Melnitsjenko (industrieel en zakenman in kunstmest en steenkool) en Dmitri Mazepin (topman in de chemische en kunstmestindustrie).

            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/live-oo...land~a9940dd4/

              LIVE | Ook Slowakije stuurt straaljagers naar Oekraïne, Chinese president op staatsbezoek naar Rusland


              OORLOG OEKRAÏNENa Polen stuurt ook Slowakije gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. De Chinese president Xi Jinping brengt volgende week een staatsbezoek aan Rusland. Hij komt maandag voor zijn meerdaagse bezoek naar Moskou. Een van de onderwerpen waar hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over spreekt is de oorlog in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder.

              - De Slowaakse regering heeft ingestemd met een zending van MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. Daarmee wordt Slowakije na Polen het tweede land dat Oekraïne straaljagers levert voor de strijd tegen Rusland.

              - Meer dan de helft van de Zwitserse bevolking is voorstander van een NAVO-lidmaatschap. Dat blijkt uit een enquête van het ministerie van Defensie.

              - De Chinese president Xi Jinping brengt volgende week een staatsbezoek aan Rusland. Een van de onderwerpen waar hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over spreekt is de oorlog in Oekraïne.
              1. 11:10
                Het Kremlin heeft vrijdag gezegd dat Rusland de graandeal met 60 dagen verlengt, in navolging van eerdere verklaringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt Reuters.

                Oekraïne heeft gezegd dat de overeenkomst, die binnenkort afloopt, volledig moet worden verlengd volgens de bestaande voorwaarden. Die voorzien in een verlenging van minimaal 120 dagen.

                Oekraïne is een van de grootste graanleveranciers ter wereld, maar kon daar in de eerste oorlogsmaanden nauwelijks iets van exporteren. Op initiatief van Turkije werd half juli een deal gesloten, waarbij zowel Rusland als Oekraïne afspraken de handel op de Zwarte Zee te respecteren en niet aan te vallen.
              2. 11:03
                De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft de piloten van twee gevechtsvliegtuigen onderscheiden die dinsdag een Amerikaanse drone onderschepten boven de Zwarte Zee. De actie was voor zover bekend de eerste directe militaire ontmoeting tussen Rusland en de Verenigde Staten sinds Rusland een jaar geleden Oekraïne binnenviel.

                Bij de bekendmaking van de onderscheidingen herhaalde de minister de Russische versie van de gebeurtenissen dat de straaljagers geen fysiek contact hebben gemaakt met de drone. Dat wordt betwist door Washington. Donderdag gaf de US Air Force beelden vrij van het incident.
              1. 10:57
                De Slowaakse regering heeft ingestemd met een zending van MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. Daarmee wordt Slowakije het tweede land dat Oekraïne straaljagers levert voor de strijd tegen Rusland.

                Het gaat volgens premier Eduard Heger om dertien exemplaren die sinds augustus niet meer worden gebruikt vanwege het aflopen van een onderhoudsovereenkomst met Rusland. Een deel is nu niet operationeel. Het Oekraïense leger maakt al gebruikt van dit type gevechtsvliegtuigen uit de Sovjettijd.

                De aankondiging van Slowakije komt een dag nadat Polen bekendmaakte vier MiG-29's naar Oekraïne te sturen. Polen en Slowakije hadden al aangegeven bereid te zijn gevechtsvliegtuigen te leveren, andere westerse bondgenoten zijn terughoudender. Kyiv heeft meermaals om straaljagers gevraagd.
              2. 08:32
                De Chinese president Xi Jinping brengt volgende week een staatsbezoek aan Rusland. Hij komt maandag voor zijn meerdaagse bezoek naar Moskou, melden het Kremlin en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van de onderwerpen waar hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over spreekt is de oorlog in Oekraïne.

                China stelt zich naar eigen zeggen neutraal op en wil bemiddelen. Xi zou de Oekraïense president Zelenski opbellen na zijn bezoek aan Poetin. De Volksrepubliek heeft geen sancties tegen Rusland ingesteld en vaart wel bij de groeiende handel tussen de twee mogendheden. Peking en Moskou hebben het volgens Russische media onder meer over 'de verdieping van hun strategische samenwerking'.

                In het Westen wordt gevreesd dat China ook wapens gaat leveren aan Rusland. Volgens Poetin wordt zijn land door het Westen aangevallen in een 'sanctieoorlog'.


              Comment


              • https://www.ad.nl/buitenland/finnen-...plek~aca37275/

                Finnen voor de zesde keer op rij gelukkigste volk ter wereld, Nederland op een vijfde plek


                Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf. De top-10 bestaat verder uit de inwoners van IJsland, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.

                Het World Happiness Report wordt jaarlijks samengesteld door wetenschappers uit de Verenigde Staten, aan de hand van enquêtes die zijn afgenomen door het Gallup Institute. Over een tijdsbestek van drie jaar wordt onder meer gekeken naar hoe burgers zich voelen, de sociale steun die zij aan elkaar hebben, de corruptie binnen hun regering, hun fysieke en mentale gezondheid en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

                De onderzoekers stellen dat het door mensen gevoelde geluk “opmerkelijk veerkrachtig” is gebleken tijdens de coronapandemie. De wereldwijde gemiddelden zijn in de laatste drie onderzochte jaren, 2020 tot en met 2022, net zo hoog als de gemiddelden in de periode 2017 tot en met 2019 van voor de pandemie.

                Het door oorlog verscheurde Afghanistan en Libanon kwamen als de twee ongelukkigste landen uit het onderzoek naar voren.

                Comment


                • Top twintig van World Happiness Report:
                  1. Finland
                  2. Denemarken
                  3. IJsland
                  4. Israël
                  5. Nederland
                  6. Zweden
                  7. Noorwegen
                  8. Zwitserland
                  9. Luxemburg
                  10. Nieuw-Zeeland
                  11. Oostenrijk
                  12. Australië
                  13. Canada
                  14. Ierland
                  15. Verenigde Staten
                  16. Duitsland
                  17. België
                  18. Tsjechië
                  19. Verenigd Koninkrijk
                  20. Litouwen

                  Comment


                  • 'Grappig' vind ik altijd dat Finland zo hoog in die lijstjes staat, terwijl ze ook al jaren lang hoog staan in de lijstjes met meeste zelfmoorden. Finland stond in 2020 op de 10e plaats van landen met de meeste zelfmoorden. In de EU staat alleen Hongarije hoger.

                    Misschien verklaart dat waarom Finland zo hoog staat op de World Happiness Report, iedereen die een beetje ongelukkg is pleegt zelfmoord. Dan hou je alleen de gelukkigen over 😂🙈🙈

                    Comment


                    • ja het weer met weinig zonlicht heeft daar effect op zelfmoorden, overigens las ik vandaag dat in Nederland het aantal zelfmoorden onder jongeren extreem toeneemt, normaal ca 20 per maand, nu maanden van meer dan 30 per maand, vaak depressie en eenzaamheid als oorzaak

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5832...t-te-verliezen

                        ’Nucleaire dreiging Poetin is chantage van man die oorlog vreest te verliezen’

                        Voor de tweede maal in een week tijd roert de Russische president Poetin de nucleaire trom. Zaterdag kondigde hij aan tactische atoomraketten in Wit-Rusland te stationeren, als antwoord op de Britse aankondiging begin deze week granaten te leveren aan Kiev met verarmd uranium. De aankondiging wordt in veel hoofdsteden gezien als de zoveelste poging van Poetin om zijn tegenstanders angst aan te jagen nu het niet goed gaat met het Russische offensief.

                        Als rechtvaardiging voor zijn besluit verwees Poetin naar de kernwapens die de VS in Europa heeft gestationeerd. Volgens de Russische president is plaatsing van soortgelijke wapens in Wit-Rusland dus niet tegen de bestaande kernwapenverdragen. Maar net zoals bij de Britse granaten neemt hij ook hier een loopje met de waarheid.



                        Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 haalde Moskou alle nucleaire wapens terug uit Kazachstan, Wit-Rusland en Oekraïne en verplichtte zich geen nucleaire wapens buiten de eigen grenzen te stationeren. De Amerikaanse wapens in Europa mochten gewoon blijven staan. Dat Poetin zich naar eigen zeggen gedwongen ziet tot deze stap als antwoord op de Britse levering van granaten met verarmd uranium, bevreemdt eveneens omdat het Russische leger zelf deze speciale pantser doorborende granaten al sinds jaar en dag in zijn arsenaal heeft.

                        Verliezen op het slagveld


                        De aankondiging van Poetin wordt alom echter met een korrel zout genomen. In de VS heerst vooral de mening dat Poetin met zijn voornemen er op uit is om zijn vijanden angst aan te jagen. Daar wordt gewezen op het feit dat dit vooral een tactiek van hem is om verdonkeremanen dat het slecht gaat met de oorlog. Ondanks de inzet – en verlies – van grote aantallen manschappen en vuurkracht blijkt Moskou al maanden niet in staat door de Oekraïense linies heen te breken en maakt Kiev zich naar verluidt op voor een tegenoffensief.

                        Een NAVO-woordvoerder noemde de aankondiging van Poetin ’gevaarlijk en onverantwoord’, maar zag ’geen reden om stappen te ondernemen’ omdat de houding van de Russen ten aanzien van kernwapens niet is gewijzigd. Eerdere dreigementen met nucleaire wapens waren ook bedoeld om tegenvallers op de grond te maskeren.

                        Daarbij, in de enclave Kaliningrad heeft Poetin al dergelijke atoomwapens staan. Er nog een stel extra te stationeren in Wit-Rusland zal de krachtsverhoudingen versus NAVO-landen in Oost-Europa niet wezenlijk veranderen. Komt bij dat Rusland al een stuk of tien lange afstandsbommenwerpers in Wit-Rusland heeft staan alsook Iskandr-raketlanceervoertuigen die beide in staat zijn om nucleaire koppen te vervoeren.

                        Angst


                        Wat wel opvalt aan de aankondiging van Poetin is dat hij stelt dat de te bouwen opslagfaciliteiten onder Russische commando blijven vallen en dat Russische eenheden permanent in Wit-Rusland gestationeerd zullen worden. Waarmee de Wit-Russische dictator Loekasjenko nog meer gereduceerd wordt tot knechtje van Poetin, zo werd in Wit-Russische oppositiekringen meteen geconcludeerd.

                        Ook Michailo Podolyak, een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelenski, ziet in de aankondiging van Poetin eerder een bewijs dat de Russische leider bang is om de strijd op de grond te verliezen. Door te dreigen met nucleaire wapens hoopt Poetin zijn tegenstander te dwingen tot terughoudendheid op het slagveld.

                        Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de internationale gemeenschap op om niet toe te geven aan de ’nucleaire chantage’ door Moskou maar daarentegen Minsk te waarschuwen voor de nadelige gevolgen van het stationeren van nucleaire wapens op haar grondgebied ’op de lange termijn’.

                        Waarschuwing VS


                        Vorig jaar hebben de VS in een niet-officiële ontmoeting in Moskou de Russen gewaarschuwd voor de ’catastrofale’ consequenties mocht Moskou kernwapens gebruiken om het conflict in Oekraïne te beslechten. Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, stelde dat Washington in dat geval ’resoluut’ zal reageren en dat Moskou tot in detail is uitgelegd wat die reactie zou zijn. Algemeen wordt aangenomen dat vernietiging van de Russische Zwarte Zeevloot door de Amerikanen een van de opties is.

                        Daarnaast heeft Poetin rekening te houden met een reactie van de Chinezen, die eveneens hebben laten weten de inzet van nucleaire wapens op het slagveld – hoe klein ook – totaal af te keuren.

                        Comment


                        • De Russen kunnen momenteel 20 tanks maken per dag, de inhaalslag qua oorlogsmachine / fabricage is op volle kracht gekomen

                          Comment


                          • China bereidt zich ook voor op oorlog. Vermoedelijk inname van Taiwan.

                            Comment


                            • Comment


                              • Rusland gaat kernwapens ter afschrikking bij de Poolse grens stationeren.

                                Comment


                                • Ja? De Amerikanen hebben ze in Europa geplaatst, dus actie reactie

                                  Comment


                                  • Finland nu toegetreden tot de NAVO. Putin dreigt met maatregelen.

                                    Comment


                                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ober-verslagen

                                      'Rusland heeft de oorlog verloren en wordt uiterlijk in oktober verslagen'

                                      Niet alleen kan het Russische leger niet winnen van de Oekraïense weerstand, het heeft de facto de oorlog verloren. Dat constateert de militaire expert Marcus Keupp, hoofd van de faculteit Defensie Management aan de Zwitserse Militaire Academie in Zürich. In een interview met de Duitse publieke zender ZDF zet hij uiteen dat hij berekend heeft dat Rusland in oktober definitief verslagen wordt.

                                      Hij beschrijft dat de mediaberichtgeving zich begrijpelijkerwijs concentreert op de gruwelijke en harde stijd rond Bakhmut maar dat het Russisch winteroffensief veel groter was. Dat richtte zich op wel vijf verschillende gebieden en is op een totale ramp uitgelopen voor het invasieleger, legt Keupp uit. Er is sprake van "een uitputtingsslag die Rusland gewoon niet kan volhouden.” De verliezen aan Russische zijde zijn zo groot dat het leger straks helemaal geen offensieve operaties meer kan uitvoeren. Ingraven is dan nog de enige optie.

                                      Die laatste mogelijkheid biedt geen uitweg omdat Oekraïne inmiddels aan het overschakelen is naar Westerse technologie en wapens, die vele malen beter zijn dan het Russisch materieel. “Tot nu toe was het een oorlog van Sovjetmaterieel tegen Sovjetmaterieel. Maar dat zal fundamenteel veranderen.” Volgens Keupp zullen de gevolgen daarvan medio april al zichtbaar worden. Het aantal slachtoffers aan Russische zijde zal groter worden en uiteindelijk in oktober tot een nederlaag voor Poetin leiden.

                                      HLN schrijft:

                                      Hij komt tot die conclusie aan de hand van berekeningen op basis van het aantal resterende gevechtstanks. Volgens schattingen van militaire experten beschikte Rusland aan het begin van de oorlog over 2.900 inzetbare gevechtstanks. Keupp vult die berekeningen aan met inzichten van het Oryx Collective, dat op basis van visuele bewijzen de verliezen aan Oekraïense en Russische zijde inschat. “Het Russische leger heeft inmiddels 1.845 gevechtstanks verloren. Dat zijn er ongeveer vijf per dag”, becijfert Keupp. “De resterende reserve van 1.055 tanks zal dus maximaal nog iets meer dan 200 oorlogsdagen meegaan.” Dan is het eind oktober. Indien de berekening van de defensiespecialist uitkomt, zal Rusland in oktober definitief zonder gevechtstanks komen te zitten.

                                      In de Neue Züricher Zeitung stelt Keupp dat zijn berekening nog 'conservatief' is. Doordat de Russen door hun voorraden heenraken en steeds ouder materieel moeten inzetten kan het militaire overwicht van Oekraïne nog sneller toenemen waardoor de Russische verliezen nog groter worden.

                                      De analyse van Keupp voedt het debat in Duitsland waar onder critici steeds luider de roep klinkt om de hulp aan Oekraïne te staken omdat de oorlog toch niet te winnen zou zijn. Volgens de berekeningen van Keupp hebben die critici het bij het verkeerde eind.

                                      Comment


                                      • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...e-waarschuwing

                                        China omsingelt Taiwan als oefening en 'serieuze waarschuwing'

                                        China is begonnen met een driedaagse militaire oefening rond Taiwan. Daarbij is het gehele eiland in de Oost-Chinese zee omsingelt. Volgens een verklaring van het Chinese leger gaat het om een eerder geplande operatie. De oefening volgt echter direct op een bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de Verenigde Staten.

                                        Het Taiwanese ministerie van Defensie zei zaterdagochtend in eerste instantie nog dat het in de afgelopen 24 uur vier Chinese vliegtuigen in de luchtverdedigingszone van Taiwan had gezien, en voegde eraan toe dat dit geen ongebruikelijk aantal was. Niet veel later meldde het ministerie dat het inmiddels 8 Chinese oorlogsschepen en 42 straaljagers rond het eiland had waargenomen. Inmiddels zijn er ruim 29 Chinese militaire vliegtuigen het Taiwanese luchtruim binnengedrongen. De schepen hebben raketinstallaties aan boord, maar vooralsnog zijn er geen lanceringen waargenomen.



                                        Een woordvoerder van het Chinese leger heeft tegen de Chinese televisiezender CGTN gezegd, dat de oefeningen een serieuze waarschuwing zijn tegen "provocaties van separatisten die Taiwanese onafhankelijkheid nastreven". Ook is volgens China de oefening "een noodzakelijke actie om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen".

                                        De Taiwanese president Tsai ontmoette woensdag in Los Angeles de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy. Dit leidde tot woede in Beijing, dat Taiwan als Chinees territorium beschouwt. De Verenigde Staten erkennen Taiwan als onafhankelijk land, iets dat geregeld tot spanningen tussen de twee grootmachten leidt. In augustus bracht toenmalig Huis-voorzitter Nancy Pelosi een bezoek aan het eiland, wat direct tot een verhoogde Chinese militaire aanwezigheid in het gebied leidde. De Amerikaanse president Joe Biden herhaalde onlangs nog eens de belofte dat de VS Taiwan met alle mogelijke middelen zal beschermen.

                                        Comment


                                        • Ruslsnd start weer nieuwe mobalisatie voor het leger campagne

                                          Comment


                                          • Amerika geeft nu een superwapen aan Oekraine, ze willen nu een offensief inzetten en de oorlog doen kantelen in voordeel v Oekraine, ik mag het hopen

                                            Comment


                                            • Russisch fregat en mini onderzeeer gespot bij de Nordstream leidingen in de zee

                                              Comment


                                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...poetin-mislukt

                                                Duitse media: 'Oekraïense drone-aanslag op Poetin mislukt'

                                                De Oekraïense geheime dienst heeft geprobeerd de Russische president Vladimir Poetin te vermoorden met een drone. Hoewel de aanslag mislukte, wordt de poging door de Russische autoriteiten geheimgehouden. Dat schrijft de Duitse krant Bild na eigen onderzoek.

                                                Bij de gebruikte drone zou het gaan om de modernste Oekraïense middellangeafstandsdrone met een bereik tot 800 kilometer, meldt ANP. Het doel was een nieuw industriepark in de buurt van Moskou, 500 kilometer van Oekraïne, waar Poetin werd verwacht. De drone vertrok zondagmiddag maar viel te pletter.



                                                Bild baseert zich onder meer op een bericht van de Oekraïense activist Yuriy Romanenko, die nauwe banden zou hebben met de inlichtingendiensten in Kyiv: "Vorige week ontvingen onze inlichtingenofficieren informatie over Poetins reis naar het industrieterrein in Roednevo. Dienovereenkomstig steeg onze kamikazedrone op, die door alle luchtverdediging van de Russische Federatie vloog en niet ver van het industrieterrein neerstortte."

                                                Meerdere Russische media meldden een dronecrash ten oosten van Moskou, ongeveer 20 kilometer van Roednevo. Uit beelden zou blijken dat er 17 kilo explosieven aan boord van de drone waren. Het zou gaan om springstof van een type dat onder andere wordt gebruikt door de legers van de Verenigde Staten en Canada.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4028...wordt-cruciaal

                                                  Massale tegenaanval lijkt aanstaande
                                                  Zijn Russen bestand tegen Oekraïens offensief? ’Eén aspect wordt cruciaal’

                                                  Oekraïne zegt dat het klaar is voor een groot tegenoffensief. Uit alles blijkt dat ook de Russen rekening houden met een massale aanval. De grote vraag is waar en wanneer Oekraïne precies toeslaat en hoe Rusland reageert. Wordt het verwachte lenteoffensief de beslissende slag in de oorlog? Eén aspect is daarbij cruciaal, zeggen deskundigen.

                                                  Oekraïense troepen zijn er deze week in geslaagd op te rukken naar een slecht verdedigd deel van de rivierkust van Cherson, de zuidelijke regio onder controle van de Russen die wordt doorsneden door de rivier de Dnipro. Dat blijkt uit verschillende rapporten over de situatie in het gebied.



                                                  Waterkrachtcentrale


                                                  Oekraïne heroverde vorig jaar een groot deel van het gebied, inclusief de stad Cherson, op de binnengevallen Russische troepen, maar de Russen verschansten zich op de linkeroever van de rivier. Beelden die enkele dagen geleden door een Russische militaire verslaggever werden gepubliceerd, toonden aan dat Oekraïense troepen posities hadden ingenomen ten noorden van de plaats Oleshky, zo’n zeven kilometer ten zuidwesten van Cherson, zei het Institute for the Study of War (ISW), een in Washington gevestigde denktank.

                                                  Oekraïense strijdkrachten hebben de door de Russen bezette stad Novaya Kakhovka zwaar onder vuur genomen, zo beweren de Russische bewindvoerders in het gebied zaterdag. De stad, die al op de eerste dag van de Russische invasie ruim een jaar geleden werd ingenomen, huist de Kakhovka-dam, een grote waterkrachtcentrale.

                                                  Novaya Kakhovka ligt in de oblast Cherson, ongeveer 60 km ten noordoosten van de stad Cherson. De beschietingen van de strategisch belangrijke plaats kwam op de dezelfde dag als een drone-aanval op een brandstofdepot op de Krim, eveneens tamelijk ver achter de frontlinie.

                                                  Nieuwe bommen


                                                  Het zijn mogelijk de inleidende beschietingen voor het grote offensief van de Oekraïners dat de Russen verwachten. Dat zou half mei gaan gebeuren, volgens onbevestigde berichten.



                                                  Maar de Russen tonen dat ze nog lang niet uitgeteld zijn, constateert de Belgische krant De Standaard. Als het Oekraïense leger aan zijn tegenoffensief begint, zullen ze niet aarzelen massaal te bombarderen. Tot nu toe heeft Rusland zijn overwicht in de lucht, ondanks veel modernere vliegtuigen, nog nauwelijks durven inzetten uit angst voor het afweergeschut van Oekraïne dat recent weer een update kreeg met modern westers materiaal, zoals de Patriots.

                                                  De Russen vallen nu ook aan met geïmproviseerde bommen die verder afgelegen doelen kunnen treffen. De nieuw ontworpen bommen zijn even eenvoudig als zwaar (500 kg) en hebben als voordeel dat ze van ver kunnen worden afgeworpen zodat de vliegtuigen buiten het bereik blijven van het Oekraïense afweergeschut.

                                                  Moskou claimt al vijf ’slimme bommen’ te hebben afgeworpen boven Cherson. Een woordvoerder van het Oekraïense leger, Roman Svitan, bevestigde het bericht.

                                                  Drakentanden


                                                  Maar de Russen vallen niet alleen aan, ze lijken zich vooral ook in te graven. Van Charkov tot Cherson, over een afstand van meer dan 800 kilometer, heeft het Russische leger de voorbije maanden indrukwekkende verdedigende stellingen aangebracht, zo blijkt uit satellietbeelden. „Rusland heeft de switch heel duidelijk gemaakt van offensieve naar defensieve modus”, zegt Kris Quanten, professor militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School in België.

                                                  De verdedigingslinie bestaat in de eerste plaats uit een anti-tankgracht. Uitgegraven door bulldozers en bedoeld om de vaart uit een aanval te halen. Tanks kunnen daar niet doorheen. De gracht moet eerst worden gedicht. Daarachter ligt een mijnenveld, gevolgd door een lijn met drakentanden. Dat zijn betonnen driehoeken van 1,2 à 1,5 meter hoog.

                                                  Elk van die stellingen is enkele honderden meters lang. „Want essentieel is dat je de tegenstanders bij elke hindernis onder vuur kunt nemen. Dat maakt het minder eenvoudig om die hindernissen te overwinnen”, zegt Quanten.

                                                  ’Kwetsbaar’


                                                  „Maar ook ingegraven troepen zijn kwetsbaar”, zegt een bron bij Defensie tegen De Standaard. „De Franse Maginotlinie was voor 1940 zogezegd ook onneembaar. Als je je ingraaft zonder een mobiel gevecht te kunnen voeren of zonder steun in de diepte, steven je af op een ramp. In chaos moet je je kunnen aanpassen en dus mobiel zijn.”

                                                  Een vaak genoemd doelwit voor het tegenoffensief, is Melitopol. Als Oekraïne die stad kan heroveren, kan het de Russische landbrug naar de Krim doorknippen. Maar het plan heeft een keerzijde: de Russen kunnen het Oekraïense leger daarna ook langs twee kanten aanvallen.

                                                  ’Slimmer’


                                                  Een belangrijke vraag is of het Russische leger geleerd heeft uit zijn fouten, analyseert De Standaard. Tijdens de invasie werd immers een aaneenschakeling van grote tactische en strategische blunders gemaakt.

                                                  De Australische oud-generaal Mick Ryan denkt dat de Russen een stuk slimmer zijn geworden. „De manier waarop ze zich uit Cherson hebben teruggetrokken, heeft dat aangetoond. Ze zijn er toen in geslaagd de meeste manschappen, tanks en militaire voertuigen ongeschonden over de Dnjepr te krijgen.”



                                                  „Tactisch pakken de Russen het nu inderdaad anders aan”, zegt de defensiebron tegen De Standaard. „Ze hebben geleerd zich op kleinere zones te concentreren in plaats van heel brede aanvallen op te zetten en de soldaten met een hoog tempo op te branden. Maar ze blijven een oorlog voeren die enorm veel mensenlevens eist. Ze geven niet om het leven van hun soldaten. Die militaire cultuur verander je niet een-twee-drie. Daar gaat een generatie over.”

                                                  Oorlogskas


                                                  Maar de vele tienduizenden soldaten die in een doodskist zijn teruggekeerd, hebben niet geleid tot grote maatschappelijke onrust, constateert de Belgische krant. De Russische bevolking komt niet in opstand. Daarvoor is de greep van president Vladimir Poetin op de samenleving te groot.

                                                  Moskou heeft bovendien niet alleen de beschikking over genoeg soldaten. Generaal Christopher Cavoli, de commandant van de Amerikaanse troepen in Europa, rekende het deze week nog eens voor: „De Russische luchtmacht heeft tachtig vliegtuigen verloren. Dat betekent dat ze nog zeker 1000 gevechtsvliegtuigen kunnen inzetten. De zeemacht zag één schip zinken.”

                                                  Ook de oorlogskas van het Kremlin lijkt nog lang niet leeg. Het IMF verwacht dat de economie dit jaar met 0,7 procent groeit, ondanks zware internationale sancties.

                                                  Escalatie


                                                  De grote vraag is hoe het Kremlin gaat reageren als Oekraïne terrein wint middels een groot offensief. Zal Poetin dan kiezen voor verdere escalatie? „Ze kunnen het zich niet veroorloven te verliezen wat ze in handen hebben”, citeert De Standaard een hoge militair.

                                                  „Zelf nog in het offensief gaan, kunnen ze niet meer. Het lange front verdedigen, is de hoofdbekommernis. Ze willen in een zo sterk mogelijke positie zitten als er ooit onderhandelingen komen. Maar dat kan makkelijk nog een jaar of twee duren.”

                                                  Dat sluit aan bij de analyse die oud-luitenant-kolonel van de luchtmacht Patrick Bolder eerdere deze week gaf in De Telegraaf. „Dan krijg je de situatie dat Oekraïne verregaande veiligheidsgaranties gaat vragen van het Westen. Tegelijkertijd zien we nu al dat het steunen van Oekraïne tot enige weerstand bij bondgenoten begint te leiden. Dat is wrang: want méér steun nu, zou de oorlog juist korter kunnen maken.”





                                                  Comment


                                                  • Wagner groep trekt zich terug van het front, krijgen teweinig munitie

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X