Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aanslag van IS in Moskou vreselijk en niet goed voor Putin.

    Comment


    • https://www.ad.nl/buitenland/live-ti...land~a8d8850d/

      LIVE | Tien gewonden in Kyiv na raketinslagen, Polen eist tevergeefs uitleg over schending luchtruim door Rusland


      OORLOG OEKRAÏNEBij explosies in de Oekraïense hoofdstad Kyiv, veroorzaakt door een Russische raketaanval, zijn maandagochtend tien gewonden gevallen. En Polen heeft de Russische ambassadeur tevergeefs op het matje om uitleg te geven over ‘een nieuwe schending van het luchtruim’, zondagochtend. De ambassadeur kwam ondanks de oproep van Polen niet opdagen. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland in dit liveblog.

      De belangrijkste punten:


      - In de Oekraïense hoofdstad Kyiv heeft maandagochtend een serie explosies plaatsgevonden door raketinslagen, melden verschillende media. Daarbij zouden in ieder geval tien mensen gewond zijn geraakt.

      - Bij een recente Russische aanvalsgolf op energie-infrastructuur in Oekraïne is een ondergrondse gasopslagplaats getroffen. Dat meldde het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz zondag, eraan toevoegend dat de aardgasvoorziening aan consumenten onaangetast bleef.

      - Een woordvoerder van het Kremlin heeft gezegd dat Rusland in oorlog is met Oekraïne. Eerder werd alleen gesproken over een ‘speciale operatie’.

      De Russische ambassadeur in Warschau is niet komen opdagen op het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was daartoe gesommeerd naar aanleiding van een Russische raket die over Pools gebied zou zijn gevlogen, onderweg naar Oekraïne.

      Het Poolse ministerie had Rusland om uitleg gevraagd. In december van vorig jaar beschuldigde Polen Rusland ook al van een schending van het luchtruim. Er werd toen ook een grootschalige zoekactie opgezet naar mogelijke gevallen onderdelen, maar die werden niet gevonden.

      Eind 2022 was er aanvankelijk het vermoeden dat een Russische raket per ongeluk was neergekomen in Polen, met twee doden tot gevolg. Later ontstond echter het vermoeden dat het hier ging om een verdwaald projectiel van de Oekraïense luchtafweer. Iets dat het Poolse Openbaar Ministerie later heeft bevestigd.


      In Kyiv hebben maandagochtend meerdere explosies plaatsgevonden als gevolg van raketinslagen, meldt persbureau Reuters. Ook Oekraïense media maken melding van 'een serie explosies'. Op de vroege ochtend klonk het luchtalarm meermaals in de Oekraïense hoofdstad.

      Het luchtafweergeschut van Oekraïne zou rond 10.30 uur lokale tijd (8.30 uur Nederlandse tijd) twee ballistische raketten uit de lucht hebben geschoten, afgevuurd vanaf de door Rusland bezette Krim. Een van de raketten zou een gebouw van drie verdiepingen hebben geraakt in de wijk Pechersk, in het centrum van de stad. In het gebouw bevonden zich onder meer een sportschool en een school, meldt Kyiv's burgemeester Vitalii Klitschko op sociale media.

      Bij de explosie zijn volgens Klitschko minsten tien personen gewond geraakt, waaronder een 16-jarige vrouw. Een aantal van hen zou ter plekke zijn behandeld, anderen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hulpdiensten zoeken nog onder het puin, waar mogelijk nog mensen liggen.

      Het is de tweede ochtend op rij dat Kyiv doelwit is van een luchtaanval. Zondagochtend werd de hoofdstad ook al getroffen. Ook de westelijke regio Lviv werd toen getroffen.

      Schade aan een gebouw in de Oekraïense hoofdstad Kyiv na een Russische raketaanval

      maandagochtend. © REUTERS
      Schade aan een gebouw in de Oekraïense hoofdstad Kyiv na een Russische raketaanval maandagochtend. © ANP / EPA
      Schade aan een gebouw in de Oekraïense hoofdstad Kyiv na een Russische raketaanval maandagochtend. © ANP / EPA

      Het Russische ministerie van Defensie heeft maandag gezegd dat Russische luchtverdedigingssystemen opnieuw elf door Oekraïne gelanceerde drones hebben neergehaald in de regio Rostov in het zuidwesten van Rusland.

      Russische luchtverdedigingssystemen hebben 22 door Oekraïne gelanceerde raketten neergehaald boven de grensregio Belgorod. Dat meldde het ministerie van Defensie in Moskou zondag.



      Polen zal van Moskou uitleg eisen over 'een nieuwe schending van het luchtruim' door een Russische kruisraket en zal daarom de Russische ambassadeur ontbieden. Dat meldde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagmiddag.

      Het Poolse leger zei zondag begin zondag dat een Russische kruisraket, gelanceerd tegen steden in het westen van Oekraïne, het Poolse luchtruim tientallen seconden lang had geschonden.

      'Het object vloog het Poolse luchtruim binnen nabij het dorp Oserdow (oost) en bleef er 39 seconden in', schreef het leger op X, waarbij het benadrukte dat de raket gedurende de hele vlucht door de militaire radar werd waargenomen.

      'Polen zal uitleg eisen van de Russische Federatie voor een nieuwe schending van het luchtruim', verklaarde woordvoerder Pawel Wronski van het ministerie vervolgens in een verklaring.

      De viceminister van Buitenlandse Zaken gaf zondagmiddag aan dat 'de ambassadeur van de Russische Federatie zal door minister Radoslaw Sikorski worden ontboden' om uitleg te geven.

      ,,De rest van onze actie zal afhangen van deze informatie”, voegde Andrzej Szejna eraan toe op de nieuwszender Polsat News. ,,Dit is normaal, want dit is niet de eerste keer dat de Poolse ruimte wordt geschonden door een raket van de Russische Federatie. Het is de derde keer, voor zover wij weten”, benadrukt hij.

      Comment


      • Op Poetin hoeven de Russen niet te rekenen voor hun veiligheid

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1713...land-veroveren

          OORLOG IN OEKRAÏNE



          Dag 764 van de invasie

          LIVE | Zelenski vreest nieuw Russisch offensief en waarschuwt: ’Poetin wil helft Duitsland veroveren’

          Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front in de strijd tegen Rusland; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

          © ANP

          Zelenski

          Zelenski vreest nieuw, grootschalig Russisch offensief en waarschuwt: ’Poetin wil helft Duitsland veroveren’


          In een interview met CBS News stelt de Oekraïense president Zelenski dat hij een vers Russische offensief verwacht in mei of juni.

          Hoewel hij zegt dat het front in het oosten van Oekraïne vooralsnog stabiel lijkt, waarschuwt Zelenski ook dat de Oekraïense troepen onder druk staan door mogelijke tekorten aan munitie. Daarom roept hij westerse bondgenoten op om Kiev verder te steunen "We houden hen nu af, maar we zijn niet klaar voor een nieuw, grootschalig Russisch offensief in de komende maanden – in pakweg mei of juni", aldus de Oekraïense president.

          Zelenski herhaalde daarom zijn oproep voor meer wapenleveringen uit het Westen. “Onze bondgenoten zijn soms heel blij dat we de situatie stabiliseren. Maar we moeten ons niet alleen voorbereiden op dat offensief, we moeten de situatie niet alleen stabiliseren. We hebben nú hulp nodig.”
          Want “als Oekraïne verliest, zal Poetin daar niet stoppen. Nu zijn wij het, en daarna Kazachstan, de Baltische staten, Polen, en Duitsland. Zeker de helft van Duitsland.”

          Zelenski kadert de oorlog tussen Oekraïne en Rusland dan ook als “een oorlog tegen democratie, tegen waarden, tegen de hele wereld. Sommigen in het Westen zijn het misschien beu om deze boodschap te horen, maar dan alleen de mensen die het beu zijn om niet in oorlog te zijn, die niet weten wat oorlog is, en die nooit hun kinderen verloren hebben.”

          10 minuten geleden'
          Voortdurende verslechtering Oekraïense luchtverdediging geeft Rusland de overhand'



          De 'voortdurende verslechtering' van de Oekraïense luchtverdediging geeft Rusland een voordeel in de oorlog. Dat waarschuwt het Institute for the Study of War (ISW). Naarmate de luchtverdediging achteruitgaat in zowel kwaliteit als kwantiteit zou de veiligheid van de Russische luchtmacht juist steeds beter worden. Bovendien kunnen er dan grootschalige luchtvaartoperaties worden uitgevoerd op Oekraïense steden met 'verwoestende effecten'.

          De Amerikaanse denktank haalt de eerdere waarschuwingen van Oekraïense en westerse functionarissen aan, waarin werd gezegd dat een kritiek tekort aan raketten het beschermingsvermogen van Oekraïne zou beperken. Ook zou het een langdurige operatie van de Russische luchtmacht aan het front mogelijk maken. De Russen kunnen dan zonder enige dreiging van Oekraïne op grotere schaal glijbomaanvallen lanceren en de Oekraïense logistiek en steden in de buurt verwoesten, aldus het ISW.

          Voor de slagkracht van Oekraïne heeft het tekort aan luchtverdedigingsystemen dus grote gevolgen. “Uitgebreide luchtvaartoperaties zouden Russische strijdkrachten in staat kunnen stellen de Oekraïense gevechtscapaciteiten zwaar te verslechteren en sectoren van het slagveld te isoleren ter ondersteuning van inspanningen om operationeel aanzienlijke winsten te boeken.”

          Wat moet er dan gebeuren om Oekraïne te steunen? De denktank wijst daarvoor naar de Verenigde Staten, waar een groot hulppakket te midden van het politieke debat geblokkeerd blijft worden. Mocht het pakket na lang overleg er toch komen, dan zou dit 'een bredere en stabielere Oekraïne luchtverdedigingsparaplu kunnen creëren die de Russische strijdkrachten de eerdergenoemde kansen zou ontnemen'.

          Comment


          • Benzineprijzen gaan weer door het dak

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8767...voeren-beperkt

              Flinke toename migranten: ’Mogelijkheden om beleid te voeren beperkt’

              DEN HAAG - De migratiecijfers zijn de afgelopen twintig jaar hard opgelopen. De toename komt door een combinatie van toegenomen asiel-, arbeids- én gezinsmigratie, blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). En het wordt moeilijk voor de formerende partijen om daar paal en perk aan te stellen.

              © ANP / HH

              Een groep asielzoekers komt aan bij het Van der Valk-hotel in Uden.




              Voor een groot deel is de instroom van migranten te koppelen aan hoe het met de economie in ons land gaat, stellen de CPB-onderzoekers. Dat zit hem voornamelijk in de komst van arbeidsmigranten, die harder nodig zijn als het goed gaat met de economie en bedrijven dus meer mankracht nodig hebben.

              Arbeidsmigratie heeft nog eens een extra slinger gekregen door de uitbreiding van de Europese Unie richting Oost-Europa. Daardoor ging ook voor landen als Polen en Roemenië het vrij verkeer van mensen gelden en werd het aantrekkelijker om daar werkenden vandaan te halen. Het aantal arbeidsmigranten is mede daardoor in deze eeuw hard opgelopen.
              Gezinsmigratie



              Maar migratie neemt ook via andere wegen toe. Zo is gezinsmigratie de ’grootste categorie immigratie in Nederland’, melden de CPB-onderzoekers. Van de immigranten die na tien jaar nog altijd in Nederland zijn, is bijna de helft hier via gezinsmigratie gekomen. Het gaat dan vooral om partners en kinderen van eerdere arbeidsmigranten, waardoor ook in dit geval er dus een indirect verband is met de stand van de economie.



              Dat laatste gaat niet op voor asielmigratie. De omvang daarvan wordt vooral bepaald door de veiligheid elders in de wereld: als er ergens een oorlog is, lopen de cijfers hard op. Dat gebeurde bijvoorbeeld rond de oorlog in Syrië een kleine tien jaar geleden. Ook de oorlog in Oekraïne zorgt voor een flinke toename van het aantal vluchtelingen.Meer verzoeken goedgekeurd



              Het aantal asielaanvragen per inwoner is in Nederland gemiddeld ongeveer net zo hoog als in de rest van Europa. Maar uit het CPB-onderzoek blijkt opnieuw dat Nederland wel een hoger percentage van de asielverzoeken goedkeurt, waardoor meer asielmigranten ook hier blijven.



              Migratie is een belangrijk thema voor PVV, VVD, NSC en BBB op de formatietafel. Alle vier de partijen willen, op verschillende manier, wat doen aan de instroom. Maar het kon nog wel eens moeilijk worden voor hen om ook daadwerkelijk een slag te slaan, stippen de onderzoekers aan: „Sinds 1950 zijn de mogelijkheden van Nederland om rechtstreeks migratiebeleid te voeren geleidelijk beperkter geworden door internationale afspraken.”

              Bij het indammen van gezinsmigratie zou een nieuwe regering bijvoorbeeld stuiten op internationale humanitaire afspraken. Bij pogingen om de asielinstroom te verkleinen is het dan weer Europese regelgeving die de mogelijkheden beperkt. De formerende partijen denken daarom na over een ’opt-out’ van die Europese regels, zoals Denemarken bijvoorbeeld heeft bedongen. De vraag is of dat haalbaar is. Voormalig asielminister Gerd Leers liet eerder aan De Telegraaf weten dat het ’jaren kan duren’ om dat voor elkaar te krijgen.

              Comment


              • Benzineprijzen gaan weer door het dak

                Comment


                • https://nos.nl/l/2516830

                  Huidige kabinet wil daar honderden miljarden voor uit trekken, zoveel???? En waarvandaan dan???

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5327...teren-al-nodig

                    Dag 783 van de invasie
                    LIVE | Premier Oekraïne waarschuwt VS voor Derde Wereldoorlog: 'We hadden het geld gisteren al nodig

                    Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front in de strijd tegen Rusland; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

                    © ANP / ASSOCIATED PRESS

                    Volgens Oekraïense premier Denys Sjmyhal kan de Derde Wereldoorlog uitbreken als de VS zijn land geen nieuw steunpakket aanbiedt.

                    Premier Oekraïne waarschuwt VS voor Derde Wereldoorlog: 'We hadden het geld gisteren al nodig'


                    De Oekraïense premier Denys Sjmyhal waarschuwt voor het uitbreken van een Derde Wereldoorlog, indien de Verenigde Staten besluiten om geen nieuw steunpakket aan Oekraïne te bieden.

                    Zaterdag wordt er in het Amerikaanse Congres gestemd over het steunpakket, ter waarde van 57 miljard euro. "We hadden dit geld al gisteren nodig", zegt Sjmyhal tegen Britse omroep BBC. "Niet morgen en ook niet vandaag. Als Oekraïne niet wordt beschermd zullen wij ten onder gaan."

                    Het steunpakket dient volgens Sjmyhal er dus zo snel mogelijk doorheen te komen. "Anders zal ons mondiale veiligheidssysteem worden vernietigd. Veel conflicten zullen volgen en het kan zelfs leiden tot een Derde Wereldoorlog."

                    In de Verenigde Staten zijn al langer twijfels over een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Vooral Republikeinen lijken extra geld voor het leger van president Volodimir Zelenski niet te zien zitten. Zij zien liever dat deze budgetten worden gebruikt om problemen in eigen land op te lossen.

                    Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU


                    De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.


                    Woensdag was de eerste dag van een top van Europese regeringsleiders in Brussel. Thema is onder meer de veiligheid en ook extra steun aan Oekraïne om het land te helpen met de zware aanvallen door Russische drones en raketten. Oekraïne heeft moeite om zich daartegen te verweren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky deed via een videoboodschap een dringende oproep voor meer Europese steun, vooral als het gaat om luchtafweer zoals Patriot-systemen.


                    Premier Mark Rutte verklaarde na afloop dat de EU-regeringsleiders het grotendeels eens zijn dat ze Oekraïne meer moeten steunen met zijn luchtafweer. Maar dat zal wel meer tijd nodig hebben, aldus Rutte.


                    Polen is een van de nauwste bondgenoten van Oekraïne en een belangrijk doorvoerland voor westerse militaire en humanitaire steun aan Kyiv. Ook vangt Polen bijna een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op.

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/buitenland/huis-va...goed~a9e2f809/


                      Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. © AP

                      Huis van Afgevaardigden VS keurt na maanden voorstellen voor miljardensteun Oekraïne goed


                      UPDATEHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag, na een maandenlange blokkade door Republikeinse hardliners, de wetsvoorstellen goedgekeurd die miljardenhulp aan Oekraïne vrijmaken. Ook een groot steunpakket aan Israël werd goedgekeurd.

                      In totaal gaat het zaterdag om vier wetsvoorstellen waarover gestemd werd: een over hulp aan Oekraïne (60,8 miljard dollar), een voor Israël (26 miljard dollar), een over de ‘versterking van onze bondgenoten in de Indo-Pacifische regio’ (waaronder vooral Taiwan) en een laatste om ‘extra maatregelen aan te nemen om onze tegenstanders te bestrijden en onze nationale veiligheid te versterken’. In dat laatste voorstel vallen een ban van (het onder Chinese invloed staande) TikTok en de mogelijkheid om bevroren Russische tegoeden (ongeveer 6 miljard dollar) aan Oekraïne te geven. Er is in totaal een bedrag van 95 miljard dollar (89,55 miljard euro) mee gemoeid.

                      Alle vier de voorstellen werden zaterdag door een meerderheid van het Huis aangenomen.

                      Weigering Republikeinen


                      De Amerikaanse Senaat schaarde zich in februari al over een pakket met bijna 61 miljard dollar aan economische en militaire steun voor Oekraïne. In het Huis weigerden de Republikeinen - vooral aanhangers van Donald Trump - echter om die tekst te overwegen, onder meer vanwege een conflict over immigratie.

                      De nu goedgekeurde wetsvoorstellen zullen, na hun goedkeuring in het Huis, in de Senaat belanden. Als ze daar ook goedgekeurd worden, komen ze op het bureau van de Amerikaanse president Joe Biden terecht, die al heeft aangegeven ze snel te willen ondertekenen zodat het wetgeving wordt.

                      Druk van president Biden


                      De president zette de parlementsleden onlangs nog onder druk met een opiniestuk in de Wall Street Journal. De wetsvoorstellen ‘moeten dringend goedgekeurd worden’, schreef Biden in dat stuk. ‘Hoewel beide landen perfect in staat zijn om hun eigen soevereiniteit te verdedigen, zijn ze daarvoor afhankelijk van Amerikaanse hulp, inclusief wapens.’ En: ‘En we bevinden ons op een cruciaal moment'.

                      Zowel Oekraïne als Israël worden aangevallen door ‘brutale vijanden die uit zijn op hun vernietiging’, schrijft de Amerikaanse president. Na de stemming in het Huis riep Biden de Senaat op ook vaart te maken en de wetsvoorstellen snel naar hem te sturen zodat hij er wetten van kan maken. Biden sprak van ‘cruciale hulp’ aan Oekraïne en Israël.

                      De Amerikaanse president Joe Biden. © APRepublikein Johnson in het nauw


                      Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden waarin zijn partij een minimale meerderheid heeft, speelde een belangrijke rol in het proces. Aanvankelijk stelde hij een stemming over het hulppakket steeds uit. Hij zei pas over het pakket te willen stemmen als Biden hard optreedt tegen illegale grensovergangen.

                      Plotseling kwam hij met een ommekeer, ingegeven door de aanval van Iran op Israël vorig weekend. Meteen daarop beloofde hij onmiddellijke Amerikaanse steun. ,,We weten dat de wereld ons in de gaten houdt om te zien hoe we reageren.”

                      Johnson staat onder grote druk binnen zijn partij. Afgelopen week had hij de stemmen van enkele Democraten nodig om een stap verder te komen in het stemproces over de voorstellen. Republikeinse hardliners lieten toen ook al doorschemeren mogelijk met een nieuwe motie van wantrouwen te komen tegen het leiderschap van Johnson als de wetsvoorstellen door het Huis zouden komen.

                      Rutte noemt steunpakket een belangrijke stap
                      Demissionair premier Mark Rutte noemt het besluit van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om in te stemmen met een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne ‘heel goed nieuws’. Het is volgens hem ‘een belangrijke stap om Oekraïne te blijven steunen in de verdediging tegen Russische agressie’.

                      Ook minister Kajsa Ollongren (Defensie) zich op X ingenomen met het Amerikaanse besluit. ‘Goed nieuws uit de VS, waar het Amerikaanse Huis heeft ingestemd met een nieuw, omvangrijk militair steunpakket voor Oekraïne, tegen Poetins agressie. De Oekraïners moeten op de VS en Europa kunnen blijven rekenen. Zo lang als nodig. Voor hun vrijheid en onze veiligheid.’

                      In de Tweede Kamer wordt ook opgelucht gereageerd op het nieuws. ,,Een fundamenteel besluit voor de veiligheid van Oekraïne en Europa, en de eenheid in het Westen”, zegt Ruben Brekelmans (VVD). D66'er Jan Paternotte spreekt van een ‘een goede dag voor democratie en vrijheid, een slechte dag voor Poetin’, de Russische president. ‘Zonder hulp van de VS kan Oekraïne zich niet verdedigen tegen de Russen’, aldus Isa Kahraman van NSC op X.

                      ,,Dit is heel hard nodig. Een belangrijke stap en heel goed nieuws voor Oekraïne. En daarmee voor Europa”, vindt Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). ,,Nu is het aan Europa om onze steun verder te verstevigen”, zegt Laurens Dassen (Volt) over het besluit van het Huis. Derk Boswijk (CDA) wijst erop dat het Amerikaanse miljardenpakket niet betekent dat Europa minder hoeft te doen voor de regering in Kyiv. ,,Dit ontslaat ons als Europese NAVO-landen niet van onze plicht!”, aldus de christendemocraat.

                      Mogelijke ban TikTok


                      Er werd ook een wetsvoorstel aangenomen dat een ultimatum stelt aan het sociale medium TikTok, melden Amerikaanse media. Volgens het wetsvoorstel moet ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zich terugtrekken uit de Amerikaanse tak van het mediaplatform. Als het dat niet doet, kan TikTok verboden in de VS worden verboden.

                      De gedachte achter het wetsvoorstel, waarover de Amerikaanse Senaat nog moet stemmen, is dat Beijing het platform gebruikt voor propaganda en dat het Amerikaanse gebruikersdata zou kunnen misbruiken. TikTok heeft 170 miljoen gebruikers in de VS.

                      Comment


                      • Als het maar op tijd is want de Russen plannen een grote voorjaarsaanval en zijn uit op vernietiging van Oekraine. Wordt tijd dat wij in Europa ze ook meer gaan helpen.

                        Comment


                        • https://www.nu.nl/economie/6310219/n...in-europa.html

                          Ondanks alle ellende toch in top 3 welvarendste landen van Europa

                          Comment


                          • Putin dreigt weer eens na uitspraak Cameron nu minister van buitenlandse zaken

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2006...-rond-de-aarde

                              VS waarschuwt voor nieuwe dreiging: ’Testmodel van Russisch kernwapen vliegt al in baan rond de aarde’

                              WASHINGTON - Een testmodel van nieuw Russisch kernwapen dat aan een satelliet bevestigd is en het mogelijk zou maken om satellieten in de ruimte te vernietigen, zweeft op dit moment al in een baan rond de aarde. Daarvoor heeft de Amerikaanse viceminister Mallory Stewart gewaarschuwd. Ze wil daarmee de druk op onder meer China verhogen om een veto tegen het gebruik ervan uit te spreken.

                              © ANP

                              Vladimir Poetin




                              In Washington groeit al enkele jaren de vrees dat in Rusland een nieuw type van kernwapen gebouwd wordt. Dat zou er een zijn dat, in tegenstelling tot de nucleaire wapens die we tot nu toe kennen, niet op aarde gebruikt kan worden. Het is er een dat gemaakt is om in de ruimte actief te zijn, en daar vernieling te zaaien.

                              De vrees nam de jongste tijd alleen maar toe, en al helemaal toen de VS en Japan op 24 april in de VN-Veiligheidsraad een resolutie voorlegden met daarin een oproep tot een verbod op dergelijke wapens in een baan rond de aarde. Het was Rusland dat als enige lidstaat zijn veto uitsprak. Voor de VS een bevestiging van wat al gevreesd werd. China onthield zich bij de stemming.
                              Al gelanceerd



                              Hoe concreet de Amerikaanse informatie over dat wapen is, blijkt uit een gesprek dat de denktank Center for Strategic and International Studies in Washington vrijdag had met Mallory Stewart. De Amerikaanse viceminister voor onder meer controle op wapens zei er dat een testmodel van dat wapen op dit moment zelfs al in een baan rond de aarde vliegt met een Russische satelliet.



                              „Rusland beweert wel dat die satelliet bedoeld is voor wetenschappelijke doeleinden, maar in de baan waar ze in rondvliegt vliegt geen enkel ander ruimtetuig”, zei Stewart. Reden genoeg om hen te wantrouwen dus, aldus de viceminister. De baan zou er een zijn met veel straling, die om die reden niet gebruikt wordt door andere satellieten.Verbod



                              Voor Stewart is het duidelijk: er is een verbod nodig op dergelijke wapens en daar heeft ze de steun van alle landen voor nodig. „Alles wat we doen in de diplomatieke arena is om te voorkomen dat de Russen doorgaan met dit programma”, zei ze nog. „De internationale reactie als dit echt doorgaat, moet globale verontwaardiging zijn, want dit raakt toch iedereen? Elk land. Het wapen is willekeurig in zijn potentiële effect.”

                              Het wapen zou in de ruimte ingezet kunnen worden om commerciële en militaire satellieten te vernietigen, bijvoorbeeld satellieten die gebruikt worden om de communicatie wereldwijd in goede banen te leiden. Het wapen is volgens Stewart nog lang geen onmiddellijke bedreiging, maar bij gebruik zou het de baan om de aarde volgens haar wel voor bepaalde tijd onbruikbaar maken.

                              Comment


                              • Poetin hint op oorlog tegen Polen


                                Comment


                                • Ik begin lamgzaam paralellen te zien tussen Hitler of Stalin met Putin maar dan is Putin gericht op uitbreiding van zijn rijk, en niet gericht op uitmoorden van een bepaald volk. Ik begin toch wel angstig te worden nu.

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/buitenland/rusland...zijn~abb064e3/


                                    PREMIUMVladimir Poetin begint dinsdag officieel aan zijn zesde termijn als Russische president. © ANP

                                    Ruslandken­ners zien Poetin voorlopig niet vertrekken: ‘Maar verlies Krim zou te gevoelige nederlaag zijn’


                                    Vladimir Poetin begint dinsdag officieel aan zijn vijfde termijn als Russische president. Sinds 1999 zit hij al in het Kremlin, maar Ruslandkenners zien hem voorlopig niet vertrekken. ,,De afloop van de oorlog bepaalt hoe hij wordt herinnerd.”

                                    Poetin is inmiddels 71 jaar en regeert al een kwart eeuw. Hoe is hem dat gelukt?

                                    Volgens hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland, Hans van Koningsbrugge, heeft Poetin geprofiteerd van ‘de rampzalige jaren 90’. De toenmalige president Boris Jeltsin gaf weinig leiding en de economie was ingestort. Minimaal 80 procent van de Russen leefde onder de armoedegrens. De levensverwachting van Russen lag gemiddeld op 54 jaar.

                                    Poetin beloofde na zijn aanstelling dat de Russen het beter zouden krijgen. Ze moesten zich alleen niet bemoeien met de politiek. Hij centraliseerde de overheid, vergrootte de controle op de bevolking en hield de oppositie klein.

                                    Volgens schrijver en Oost-Europa-kenner Johan de Boose kan Poetin aan de macht blijven, omdat veel Russen best een goed leven hebben nu. ,,Veel mensen kijken weg. Ze hebben een huis, een baan en een gezin en houden zich niet zo bezig met politiek. De mensen die dat politieke bewustzijn wel hebben, staan onder invloed van een enorme stroom propaganda en kunnen niet vrijuit praten. Mensen weten dat ze afgeluisterd worden.”

                                    Komen de Russen ooit nog van Poetin af?

                                    Deze termijn duurt tot 2030, maar volgens Ruslandkenners zou hij in theorie tot 2036 aan de macht kunnen blijven, als zijn gezondheid het toelaat. Poetin zou dan 83 jaar zijn. Hij heeft de grondwet zo gewijzigd, dat hij nu als een tsaar kan regeren. Een hele generatie is inmiddels opgegroeid die nog nooit een andere leider heeft meegemaakt. De Boose ziet een wisseling ook niet zo snel gebeuren. ,,Er is een gebrek aan leiders in de oppositie en die zijn ook niet eensgezind. En als er dan een aansprekend iemand opstaat, zoals Navalny, wordt die op een vreselijke manier doodgemaakt.”

                                    Vladimir Poetin zou in theorie tot 2036 aan de macht kunnen blijven. © Getty Images

                                    De oorlog in Oekraïne is volgens Van Koningsbrugge ook een haast ideale situatie voor Poetin om nog jaren aan de macht te kunnen blijven. De controle en centralisatie kan hij nu nog meer aanscherpen.

                                    Toch zijn er volgens Van Koningsbrugge scenario’s denkbaar dat Poetin uit het Kremlin verdwijnt, bijvoorbeeld als de Russische bevolking in opstand komt door hongersnood of een ernstige economische crisis. Of als de elite de beslissingen van Poetin niet langer tolereert. Of als de oorlog in Oekraïne wordt verloren. ,,Stel Oekraïne verovert de Krim. Dat zou een te gevoelige nederlaag zijn. Voor Rusland is dat gebied net zo heilig als de Tempelberg in Jeruzalem.”

                                    Wat kunnen we de komende zes jaar van Poetin verwachten?

                                    Poetin heeft aan de vooravond van de verkiezingen grote beloften gedaan aan het Russische volk voor de periode tot 2030. De infrastructuur zou op de schop gaan en het gezin wordt gepromoot om wat te doen aan de demografische neergang van Rusland.

                                    Ook de economie moet een flinke impuls krijgen, maar dat is volgens Van Koningsbrugge nog een hele klus. Het Russisch verdienmodel is op dit moment aan flarden. Het gasbedrijf Gazprom leed vorig jaar een verlies van 7 miljard euro, terwijl in het jaar voor de oorlog nog 31 miljard winst werd gemaakt. Er worden nu wel veel tanks, kanonnen en vliegtuigen geproduceerd, maar dat kun je geen investering in de toekomst noemen.

                                    Hoe realistisch is het dat er deze termijn een einde komt aan de oorlog in Oekraïne?

                                    Van Koningsbrugge ziet het niet snel gebeuren. De oorlog is nog niet zo slecht voor Poetin. Als die eindigt, wordt ook voor de bevolking duidelijk wat voor economische puinhoop het is. Uit alles blijkt dat Poetin geen zin heeft om te praten, denk alleen maar aan het besluit onlangs om president Zelensky op de Russische internationale opsporingslijst te plaatsen.

                                    Er is volgens Van Koningsbrugge ook genoeg steun onder de bevolking voor de oorlog. ,,In grote steden zoals Moskou en Sint-Petersburg klinkt weliswaar kritiek, maar in de perifere gebieden is dat veel minder, mede omdat Poetin daar nu heel veel geld brengt ter compensatie voor de slachtoffers van de oorlog. Veel mensen vinden ook dat Odesa en Charkiv Russische steden zijn. Het imperialisme zit diep verankerd in de Russische samenleving. Als hij dat weet te behouden, kan hij op applaus rekenen. Maar de afloop van de oorlog bepaalt hoe hij wordt herinnerd.”


                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1878...trum-amsterdam

                                      Linkse tuig nu al paar dagen bezig de boel te slopen, agenten te belagen en te bespugen. Goh wat hebben ze een goed doel mer die demonstraties voor de slachtoffers van Gaza. Gelijk oppakken, strafblad geven en van die universiteit afschoppen. En als het buitenlandse studenten zijn direct het land uitgooien. Dit is rellen en schade aanrichten. Niks met demonstreren te maken.🤬

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/buitenland/poetin-...sten~a4b76ce2/


                                        Poetin tijdens de parade. © via REUTERS

                                        Poetin prijst op Overwinningsdag militaire vooruitgang in Oekraïne, waarschuwt opnieuw het Westen


                                        De Russische president Vladimir Poetin heeft het Westen opnieuw beschuldigd van het riskeren van een wereldwijd conflict, terwijl hij in Moskou de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

                                        De pas weer aan een nieuwe ambtstermijn begonnen Poetin nam de jaarlijkse militaire parade af op 9 mei, de dag waarop Rusland de 79ste verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in 1945 viert. Die zege op de nazi’s - die 27 miljoen Sovjet-doden veroorzaakte en elke Russische familie heeft geraakt - komt ook steeds terug in Poetins toespraken om zijn aanval op Oekraïne te rechtvaardigen.

                                        ,,Revanchisme, misbruik van geschiedenis en een poging om de huidige nazivolgers te rechtvaardigen maken deel uit van een algemeen beleid van de Westerse elites om nieuwe regionale conflicten aan te wakkeren, Vandaag zien we hoe ze proberen de waarheid over de Tweede Wereldoorlog te vervormen", aldus Poetin tegen de verzamelde gasten en militairen.

                                        ,,We weten waar de buitensporigheid van dergelijke ambities toe leidt. Rusland zal alles doen om een wereldwijde botsing te voorkomen. Maar tegelijkertijd zullen we niemand toestaan ons te bedreigen. Onze strategische strijdkrachten zijn altijd in een staat van gevechtsklare staat", zei Poetin op het Rode Plein nadat minister van Defensie Sergei Sjojgoe troepen had geïnspecteerd. De president sprak ten overstaan van duizenden militairen en andere aanwezigen.

                                        Uitbundiger


                                        De stemming in Moskou is uitbundiger dan vorig jaar, aldus waarnemers. Volgens het Russische Ministerie van Defensie namen ongeveer 9000 militairen en 61 stuks militair materieel deel aan de parade. Daarbij intercontinentale ballistische raketten systeem en het S-400 luchtafweerraketsysteem. In tegenstelling tot de ingetogen vieringen van vorig jaar, was er weer een traditionele vliegshow: gevechtsvliegtuigen kleurden de hemel in het wit, blauw en rood van de Russische vlag.

                                        Sinds het tegenvallende begin van het grootschalige offensief tegen Kyiv, in februari 2022, heeft het Russische leger de laatste weken vooruitgang geboekt in het oosten van Oekraïne. Volgens waarnemers staan de Russen er vooral door door munitietekorten aan de kant van de tegenstander beter voor dan vorig jaar, ondanks de aanhoudende zware verliezen.

                                        Comment


                                        • Rusland verovert nu snel terrein, dat gaat niet goed

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1500...erd-in-charkov

                                            Dag 809 van de invasie
                                            LIVE | ’Rusland heeft negen grensdorpen veroverd in Charkov’

                                            Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front in de strijd tegen Rusland; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

                                            © ANP / EPA

                                            Rusland heeft negen grensdorpen veroverd in Charkov'


                                            De gevechten in de regio Charkov gaan verder. het Russische leger heeft inmiddels negen grensdorpen in het gebied veroverd, meldt de Oekraïense generale staf. Daarbij zegt het dat het Russische aanvallen afweert en strijdt om de controle over de door Rusland geclaimde nederzettingen terug te krijgen.

                                            Volgens de Oekraïense generale staf heeft Rusland 'tactisch succes' geboekt. Dat gebeurde tijdens gevechten nabij Vovchansk, waar duizenden Oekraïners al zijn gevlucht. Ook vonden er aanvallen plaats op Lyptsi, op zo'n 20 kilomter van de stad Charkov. Bij deze aanvallen worden volgens de generale staf 'aanzienlijke troepen' ingezet.

                                            Ondertussen zijn er nog steeds 14 van de 22 opmarspogingen door de Russen gaande. Het leger van Moskou zou geen rekening houden met hun eigen verliezen, gezien er al minstens honderd doden gevallen zouden zijn volgens Oekraïne.
                                            Over Vovchansk is het nog niet helemaal duidelijk of het is ingenomen door de Russen of niet. Tamaz Gambarashvili, hoofd van het militaire bestuur van Vovchansk, vertelde aan persbureau Reuters dat de stad onder Oekraïense controle bleef nadat soldaten kleine groepen Russen hadden teruggedrongen.

                                            Comment

                                            Working...
                                            X