Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Er zijn diverse lijsten van grootste problemen in de wereld waar de volgende problemen het vaakst genoemd worden:

    gebrek een economische mogelijkheden/werkeloosheid
    armoede
    terrorisme
    prijs voedsel/energie
    verspreiding ziektes
    milieu/vervuiling/kliknaatverandering
    veiligheid/welzijn
    gebrek aan onderwijs
    voedsel- en waterzekerheid
    betrouwbaarheid en transparantie van de regering/corruptie / afstand van volk tot leiders
    religieuze conflicten
    ongelijkheid (inkomen, discriminatie)
    grootschalige conflicten/oorlogen

    Comment


    • https://www.ad.nl/politiek/grootste-...aak~a9b628448/

      Grootste grondwetswijziging sinds 1983 in de maak


      De Tweede Kamer brengt vandaag met een serie wijzigingen de grootste verbouwing van de Grondwet een stapje dichterbij. Het fundament van de Nederlandse rechtsstaat is in zo’n veertig jaar niet meer zo aangepast.

      ,,Je kunt zeggen dat dit de grootste verandering in de Grondwet sinds 1983 is’’, zegt staatsrechtgeleerde Wim Voermans van de Leidse universiteit. Want vandaag staan er maar liefst vijf wijzigingen op het programma en later dit jaar volgen er nog enkele.

      Een van de belangrijkste voorstellen is wijziging van grondwetsartikel 17, dat de burger beschermt tegen de overheid, zoals die bijvoorbeeld omsprong met ingezetenen in de Toeslagenaffaire. De levens van een kleine dertigduizend ouders en ruim zeventigduizend kinderen raakten ontwricht, omdat ze werden gedwongen kindertoeslag terug te betalen.

      ,,Het gaat om een nieuw recht, het recht op een eerlijk proces’’, zegt Manon Julicher, die promoveerde op de toekomst van de Nederlandse Grondwet. Het voorstel zegt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter.



      Modernisering briefgeheim


      Een ander voorstel raakt de onschendbaarheid van het brief, telefoon- en telegraafgeheim. De stormachtige ontwikkelingen van het internet zijn aan de Grondwet voorbijgegaan. Daarom wordt het e-mail- en appverkeer toegevoegd aan de onschendbaarheid van berichtenverkeer. Zo zijn burgers beter beschermd tegen bijvoorbeeld inlichtingendiensten die grasduinen in mails.

      Het derde opvallende voorstel is het toevoegen van een algemene bepaling. Die luidt: ‘De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat.’ Als CDA-Tweede Kamerlid was Hanke Bruins Slot nog tegen deze bepaling, als minister moet ze hem nu verdedigen.

      Wim Voermans snapt de scepsis over de bepaling wel. ,,Die heeft vooral symbolische waarde. Want tot wie richt zich dat eigenlijk? Moeten we dan ook in de Grondwet opnemen dat we een gaaf land zijn? Die reclameboodschappen horen toch niet in de Grondwet?’’



      D66-Kamerlid Joost Sneller is het daar niet mee eens: ,,Nergens in de Grondwet staat dat Nederland een democratische rechtsstaat is. Het fundament onder het fundament van de Grondwet wordt niet beschreven.’’

      Het wijzigen van de Grondwet gaat verre van eenvoudig. Zoals de voorzitter Johan Remkes van de staatscommissie parlementair stelsel het ooit zei: ,,Het is makkelijker de wet op de zwaartekracht te wijzigen dan de Nederlandse Grondwet’’

      Daarmee doelt hij op de zware procedure die een grondwetswijziging ondergaat: na het behalen van een enkelvoudige meerderheid van een grondwetswijziging in beide Kamers is er in de zogeheten ‘tweede lezing’ ná nieuwe verkiezingen een twee derde meerderheid vereist in de Tweede en Eerste Kamer. Vandaag wordt er voor de tweede keer gestemd, hierna volgt nog een laatste stemming na de tweede lezing in de Eerste Kamer.

      Niet lichtzinnig aanpassen


      Die procedure wordt volgens staatsrechtgeleerde Bert van den Braak gevolgd zodat ‘er niet lichtzinnig met een toevallige meerderheid wordt besloten dat de Eerste Kamer wordt afgeschaft’.

      Kamerlid Sneller denkt dat Nederlanders door de aanpassing van de Grondwet beter worden beschermd tegen de willekeur van ‘de almachtige overheid’. Dat was hard nodig, meent hij: ,,Het Toeslagenschandaal laat zien dat het versterken van dit fundament een actuele en belangrijke opdracht is.”



      Comment


      • het is zeker nodig maar de politiek verandert zichzelf niet

        Comment


        • Peilingen zetels 2e Kamer 24 april 2022 Maurice de Hond

          1. VVD 27 zetels
          2. PVV 15 zetels
          3. D66 14 zetels
          4. Groenlinks 12 zetels
          5. PvdA 12 zetels
          6. JA21 11 zetels
          7. BBB 10 zetels
          8. Partij vd Dieren 8 zetels
          9. CDA 7 zetels
          10 SP 7 zetels
          11. CU 7 zetels
          12. FvD 4 zetels
          13. Volt 4 zetels
          14.SGP 4 zetels
          15. Denk 3 zetels
          16. BIJ1 2 zetels
          17. RVNI 1 zetel

          Comment


          • De versplintering werkt in het nadeel om aan een 2/3 meerderheid te komen voor het wijzigen van de grondwet.

            Ik ben het eens met de TS waarbij ik opmerk dat er op zich aan de grondwet niet veel mankeert.
            Het zijn nieuwe wetten die goedgekeurd worden door een parlement dat niet competent is over de wetsvoorstellen te oordelen die de oorzaak zijn van chaos.

            Voeg daarbij een weinig kritische rechterlijke macht die te gemakkelijk accepteert wat instanties als de belastingdienst en de raad voor de kinderbescherming beweren bij procedures.
            Het mea culpa van de rechter helpt achteraf weinig wanneer de schade is aangericht.

            Comment


            • Alles beter dan de politieke structuur in China, USA, Rusland of Iran denk ik dan maar.

              Comment


              • https://www.ad.nl/politiek/achterban...ider~a0102313/

                Achterban GroenLinks en PvdA twijfelt over fusie, Aboutaleb favoriet als leider


                Twijfel over een linkse fusie tussen GroenLinks en PvdA groeit onder de eigen achterban, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder kiezers van beide partijen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is favoriet bij de vraag over wie de fusiepartij zou moeten leiden.

                Eerder klonken geluiden over een linkse fusie nog een stuk positiever, maar voornamelijk de groep twijfelaars is gegroeid. Vooral bij GroenLinks is het verschil betekenisvol. In april was nog 57 procent van de kiezers te porren voor een fusie, maar nu deze dichterbij lijkt te komen is dat getal gekrompen tot 44 procent. Bij de PvdA is het getal de afgelopen maanden amper veranderd. Het aantal tegenstanders is bij beide partijen niet gegroeid.
                PvdA-regenten


                Een groot deel van de twijfelaars zegt eerst meer concrete informatie te willen voordat ze een definitieve keuze maken. Sommige kiezers zitten er ook niet op te wachten om geassocieerd te worden met (oud-)politici van de andere partij. Een GroenLinks-kiezer: ,,De PvdA heeft een serie regenten die het pluche van grote bedrijven bekleden waartegen we juist moeten strijden. Ik sta bijvoorbeeld heel ver af van iemand als Dick Benschop.”

                De voorstanders hopen op meer linkse slagkracht in de Tweede Kamer. Toch is zo’n 30 procent van de ondervraagde kiezers van beide partijen tegen een fusie. Zij vrezen dat een gezamenlijke groenrode partij niet meer zetels haalt dan beide partijen los. Ook denken ze dat de culturen en politici van de partijen niet te verenigen zijn.

                Over de mogelijke gedeelde Eerste Kamerfractie zeggen de kiezers van GroenLinks en PvdA wel volmondig ‘ja’. 68 procent van de GroenLinks-kiezers en 72 procent van de PvdA-kiezers vinden dat de partijen na de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar samen moeten optrekken. Naast dat een gezamenlijke fractie de machtspositie verbetert zien kiezers het ook als experiment. ,,Laten we met die Eerste Kamerfractie maar eens zien hoe de samenwerking bevalt. Als dat goed gaat, kun je scepsis bij mensen weghalen”, zegt een respondent.



                Aboutaleb


                In het onderzoek werd ook een aantal prominente partijfiguren voorgelegd als mogelijke lijsttrekker van de nieuwe partij. Eén kandidaat komt duidelijk naar voren als leider, ruim gesteund door beide partijen: PvdA-burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Zo'n driekwart van de bevraagde PvdA-kiezers en twee derde van GroenLinks ziet een fusiepartij geleid door de populaire burgemeester wel zitten. Frans Timmermans, Nederlandse Eurocommissaris en ook PvdA’er, staat op de tweede plek in de peilingen.



                Probleem is wel dat beide politici al hebben aangegeven geen ambities te hebben om de fusiepartij te leiden. GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-collega Attje Kuiken worden wel gesteund door hun eigen partijen, maar de andere partij ziet de leider van de ander niet zitten. Andere voorgelegde politici als de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman, GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet of oud GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik kunnen kiezers duidelijk lastig inschatten als mogelijk leider.

                Het onderzoek van EenVandaag is gehouden op 6 en 7 juni 2022. Aan het onderzoek deden 2692 mensen mee die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA hebben gestemd en 1637 mensen die GroenLinks stemden.

                Comment


                • Er zal niets veranderen in de Nederlandse politiek ze zitten er voor zichzelf

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/21...-lul-maar-raak

                    Omgekeerde Prinsjesdag met het volk centraal
                    Politici zeggen ’Ik hoor wat u zegt’ en bedoelen ’lul maar raak’

                    Geachte Koning, of mag ik het als generatiegenoot houden op: Beste Willem-Alexander? Laten we het decorum, net als de Gouden Koets even parkeren, dat zit immers alleen maar in de weg. Beste Willem-Alexander, we gaan het dit jaar heel anders doen op Prinsjesdag. De troonrede houden we erin, want het is goed dat je een paar keer per jaar - vaker mag ook - het volk toespreekt. Er is al zoveel onzeker, laten we nu niet ook nog een discussie voeren over het nut van het Koningshuis. Jullie zijn er, we betalen jullie vorstelijk, spring uit die koets en zorg dat we elkaar weer vinden. Dit land snakt naar verbroedering. Alleen samen krijgen we Nederland misschien weer op koers.



                    De troonrede krijgt dit jaar een andere inhoud en aanhef. Je hoeft niets op te lezen dat is geschreven door mensen die zijn ingehuurd om het volk te vertegenwoordigen, maar geen flauw idee hebben wat wij eigenlijk willen. Laten we aan de mensen zelf vragen hoe het moet, wat er in de troonrede moet staan. Wedden dat het iets heel anders wordt dan in het coalitieakkoord (voor zover dat er na vandaag nog is)?

                    Kansloze wannabee Nederlanders


                    Er stond bijvoorbeeld in geen enkel verkiezingsprogramma dat de grenzen wagenwijd open zouden gaan zodat 200.000 - vaak kansloze - wannabee Nederlanders hier naartoe konden komen dit jaar. Zélfs in het D66 verkiezingsprogramma ging het over ’beheersbare migratie’, gericht op mensen die hier komen om te werken, met terugkeerprogramma’s en tijdelijke verblijfsvergunningen. Kaag wilde af van de huiveringwekkende toestanden in Lampedusa, maar inmiddels is ons eigen Ter Apel veranderd in een menselijke vuilnisbelt.

                    Richt je troonrede niet aan een volle zaal met leden van de Staten-Generaal, stuur die maar gewoon een video met een schop-onder-de-kont boodschap. De rijtoer doe je dit jaar met de auto, trek het land in. Laat de mensen niet langs de kant van de route naar je zwaaien maar stap uit. Luister naar ze, want de volksvertegenwoordigers doen het niet meer. En zeg dan niet net als al die door spindokters gepolijste politici: ’Ik hoor wat u zegt’, terwijl ze bedoelen: lul maar raak, wij gaan gewoon lekker door met de Grote Verbouwing van Nederland die niemand wil.

                    Boer trots op natuurgebied

                    Sta in de slagschaduw van de huiveringwekkend hoge windmolens met de mensen die eronder wonen, kijk naar de kraters in de woningen van de mensen die er in Groningen al jaren naast moeten wonen in een stacaravan in plaats van veilig erin, drink koffie met de mensen in dat rustige dorpje waar het hotelletje door Rutte werd geconfisqueerd om er asielzoekers in te persen, stap achter op de quad bij de boer die trots zijn natuurgebied laat zien, door hemzelf aangelegd en onderhouden, waardoor hij nu voor straf zijn boerderij moet opgeven van de stikstofminister.

                    Laten we van Prinsjesdag een volksfeest maken. Een dorpsfeest met polsstokspringen, autocross en carbid schieten na zonsondergang. Ik zal een tent regelen met een bandje. Dan roepen we ’Leve de Koning!’ en drinken we bier. Het volkslied slaan we dit jaar even over. Hendrik Jan Bökkers heeft beloofd dat hij een nieuw lied maakt voor de Omgekeerde Prinsjesdag. Want de meeste mensen willen zo graag wat Bökkers zingt in Naobers: Wie bint allemoal noabеrs. Met hetzelfdе verhaal. En dezelfde historie

                    En dezelfde taal. In het westen de Randstad. En in het oosten de Pruus. An disse kant van de Iessel. Doar steet mien huus. Een huisje aan de goede kant van de IJssel. Met mensen die je verstaan en elkaar wat gunnen. Dat moet toch kunnen? Laten we Prinsjesdag omkeren Willem-Alexander. Doe je mee?

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/11...ts-anders-doen

                      Kringen
                      Kabinet stap alsjeblieft op en ga iets anders doen

                      Er staat een tent voor het COA in Ter Apel. Een paviljoentent met slaapplekken voor tweehonderd mensen. Die tent staat leeg. Zevenhonderd mensen slapen buiten. Voor het eerst sinds het bestaan van Artsen Zonder Grenzen bieden zij hulp in Nederland, omdat de overheid het laat afweten.



                      Artsen Zonder Grenzen. Noodhulp. In Nederland. Zij vergelijken de situatie in Ter Apel met het beruchte Griekse opvangkamp Moria.

                      Waarom staat die tent met tweehonderd slaapplekken leeg? Vanwege de bureaucratische rot die al een jaar of twintig en een stuk of acht kabinetten lang de fundering van onze samenleving zodanig aanvreet dat het huis nu instort. Het huidige kabinet toont niet de wil noch de macht om er ook maar iets aan te doen.

                      De tent is geplaatst door het ministerie van Justitie, maar staat op de grond van de Dienst Justitiële Inrichtingen in de gemeente Westerwolde. Als het om verantwoordelijkheid nemen gaat, wijzen deze drie partijen naar elkaar. Dus slaapt er niemand in de tent.

                      Een drie maanden oude baby is in het opvangcentrum overleden.

                      Het houdt een keer op voor dit kabinet. Stap alsjeblieft op. Kijk goed uit waar je loopt. Pas op dat je niet verdrinkt in het moeras dat eens een goed functionerend zorgsysteem was, want er is niemand om je eruit te trekken. Met je aluminium zorgmunt om alle Nederlandse zorgverleners te ’eren’: nooit werd symboolpolitiek zo schrijnend zichtbaar gemaakt als door het opgetogen gezicht van minister Ernst Kuipers toen hij die blikken medaille aan een verpleegkundige overhandigde.

                      Laat alles vallen en ga iets anders doen. Pas op dat je niet struikelt over de ingestorte puinhopen van de woningmarkt. En kijk even omhoog, dan zie je een woonminister met een bouwhelm op, die bovenop een berg stenen staat te poseren voor alweer een kekke foto op zijn Twitter-account. In onhaalbare doelen en valse beloftes kan niemand wonen. In desinformatie – de Eerste Kamer is woedend op Hugo de Jonge en het is niet de eerste keer dat hij wordt beticht van luchtspiegelingen – kan ook niemand wonen. Wie pech heeft, kan überhaupt geen betaalbare woning vinden.

                      Laat alsjeblieft alle onderwijsdossiers uit je bemoeizuchtige vingers vallen. Het onderwijs is geen testlocatie voor proefballonnetjes; toch vindt de ene na de andere onderwijsminister het wiel opnieuw uit, met als resultaat dat Nederlandse basisschoolkinderen nu de laagste leesvaardigheidscijfers scoren van de gehele Europese klas. Rekenen, schrijven en alle andere basisvaardigheden worden al jarenlang door het toverwoord ’vernieuwing’ de vernieling in geholpen.

                      Ga weg, minister van Financiën, je bent toch al onzichtbaar tijdens deze koopkrachtcrisis. Blijf in het buitenland, minister van Buitenlandse Zaken, met je doorzichtige stikstofgedraai omdat je bang bent dat je partij wordt gedecimeerd.

                      Hou er gewoon mee op. Gooi het bijltje erbij neer, want jullie politieke schijnwerkelijkheid staat mijlenver af van de maatschappelijke realiteit.


                      Comment


                      • Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/36...ote-beproeving

                          Kabinet houdt adem in voor nieuwe ramp; dit najaar wacht grote beproeving

                          Al weken pronkt een bijzonder protestbord aan een viaduct boven de A4 van Den Haag richting Amsterdam. ’Afscheidsreceptie’, staat erop. ’Toeter drie keer voor Mark Rutte.’ Het ludieke verzoek om binnenkort afscheid te nemen van de langstzittende premier doet ook de persoon in kwestie grinniken. Als Rutte zelf achter het stuur naar Amsterdam rijdt, voldoet hij naar verluidt dan ook aan de oproep op het protestbord.

                          In zijn kabinet is het inmiddels alle hens aan dek. Er moeten lastige keuzes gemaakt worden over koopkrachtreparatie en het stikstofdossier staat op scherp door CDA-verzet. De asielcrisis komt er nog eens bij. Je hoeft niet links te stemmen om de erbarmelijke omstandigheden rond Ter Apel af te keuren. Tegelijkertijd is er de realiteit van een bevolking die traditioneel barmhartig is, maar van haar overheid mag verwachten dat ze rond immigratie ook oog houdt voor de noden in de samenleving.



                          Het woningtekort, alsmede de buitenproportionele en plotselinge plaatsing van immigranten dicht bij huis, veroorzaakt verbazing en gevoelens van machteloosheid. Die richt zich ook op de VVD. De partij is niet alleen al tien jaar in het kabinet verantwoordelijk voor de asielkoers, ze houdt haar kiezers voor de problemen ermee ook echt aan te willen pakken.

                          Immigratienota

                          In 2007 pleitte VVD-kanon Henk Kamp in zijn immigratienota al voor ’drastische maatregelen vanwege de immigratie- en integratieproblematiek’. „Het is onverantwoord om van noodzakelijke maatregelen af te zien met een verwijzing naar de Grondwet en internationale verdragen”, aldus het toenmalige fractielid. In het jongste verkiezingsprogramma werd zelfs gesteld dat Nederland het recht op asielaanvragen kon opschorten. De partij suggereerde ook dat het VN-vluchtelingenverdrag desnoods zou worden opgezegd.

                          Vrijdag hield premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte bij zijn wekelijkse persconferentie een heel ander verhaal, nadat hij tevergeefs had geprobeerd de vragen erover bij zijn collega’s in het kabinet te parkeren.

                          Een asielstop om niet alleen maar te dweilen maar ook de kraan dicht te draaien, gaat volgens Rutte niet, want dat betekent ’grenzen sluiten’ en ’uit de EU stappen’. De VVD-lijsttrekker vond iets als een asielstop ook ’niet maatschappelijk wenselijk’. Dat kan, maar dan draait de VVD haar kiezers in verkiezingstijd dus willens en wetens (weer) een rad voor ogen.

                          Afstemming

                          De ministerraad praatte lang over asiel, waarbij soms geschorst moest worden voor afstemming tussen partijgenoten. In de vergadering verdedigde vicepremier Carola Schouten samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen het CU-standpunt. Namens D66 deden vicepremier Sigrid Kaag en defensieminister Kajsa Ollongren dat vooral. De laatste draagt in de Trêveszaal steeds vaker een partijpolitieke pet.

                          Onder druk van de actuele situatie in Ter Apel leverde het beraad een kortetermijn-oplossing op. „Een waterig compromis”, recenseert een deelnemer het overleg. „Er wordt zó anders gedacht in de coalitie, dat echte verandering heel ingewikkeld is.”

                          In het najaar belooft het kabinet nochtans een ’fundamentele heroriëntatie van het asielbeleid’. Gezien het rumoer dat nu al in de achterbannen van VVD en CU ontstaat, wacht dan een grote beproeving. Niet voor niets klinkt onder bewindspersonen dat niet het klimaat-, stikstof- of financieel beleid, maar het asielbeleid het kabinet kan laten ontploffen.

                          Maar eerst wacht het probleem stikstof. Niet alleen ontbreekt buiten Den Haag veel draagvlak voor het beleid, de noodkreet die CDA’er Wopke Hoekstra ventileerde om zijn partij te redden heeft chagrijn en wantrouwen gekweekt in Rutte IV. Een minister sprak zaterdag in De Telegraaf van een ’onveilige werksfeer’ in het kabinet; een ontluisterende kwalificatie uit de boezem van een kabinet-Rutte, waarvan de naamdrager het goed houden van de onderlinge verhoudingen tot missie had gemaakt.

                          Intussen valt op dat D66 in het openbaar relatief kalm reageert op Hoekstra. In de top van de partij heerst een gevoel dat de bal vanzelf haar kant op zal rollen. Zo wordt verwacht dat de rechter het afzwakken van stikstof- en klimaatplannen niet zal accepteren, waarna de coalitie niet anders zal kunnen dan de teugels aanhalen.

                          Angst en beven

                          Verder wordt in het kabinet met angst en beven gekeken naar het oordeel van Brussel over derogatie in de landbouw. Gevreesd wordt dat het geen clementie zal tonen omdat Nederland op dit terrein al vaker van alles beloofde en te weinig waarmaakte. De boeren die zich nu nog gesteund voelen door Hoekstra zouden na een negatief oordeel van Brussel linksom of rechtsom alsnog worden teleurgesteld.

                          Ook wordt in oktober uitspraak verwacht in het Porthos-dossier over CO2-opslag. Ministers verwachten dat het kabinet daarbij aan het kortste eind trekt. Het zou kunnen betekenen dat alle bouwactiviteit in Nederland moet worden stilgelegd. „Dat wordt een ramp”, aldus een minister, die laat doorschemeren dat het kabinet er nog geen scenario voor heeft klaarliggen.

                          Er is zo bezien weinig politiek kapitaal of gedreig nodig van D66 om haar doelen te bereiken. De hete zomer gaat in Den Haag moeiteloos over in een hete herfst. De afscheidsreceptie is nog niet afgeblazen.

                          Comment


                          • Voordat er een nieuwe poliitieke structuur is in Nederland zijn wij er al lang niet meer.

                            Comment


                            • Er moet een maximum aan partijen komen want nu kan er geen effectie beleid gemaakt worden.

                              Comment


                              • Als je ziet hoeveel kleine partijen er zijn , ook weer in de nieuwe peiling, dan weten we ook dat de huidige structuur achterhaald is

                                Comment


                                • in de laatste peilingen is D66 gehalveerd qua zetels en blijven er 12 over van de huidige 24, CDA gaat van 15 naar 5 zetels, VVD van 34 naar 20 zetels

                                  Groenlinks gaat van 8 naar 12 zetels, JA21 van 3 naar 14 zetels, BBB van 1 naar 15 zetels, PVV van 17 naar 20 zetels, en FVD zakt van 8 naar 5 zetels

                                  zijn toch behoorlijke verschuivingen

                                  Comment


                                  • Komt die Omzigt nog met een eigen partij?

                                    Comment


                                    • nou die man zit vaak tegen overspannenheid aan en is te rechtschapen om in die politieke slangenkuil te kunnen functioneren, ben bang van niet en indien wel, tja wat voor gasten komen daar dan weer om heen , dat zie j steeds fout gaan bij nieuwe partijen

                                      Comment


                                      • VVD bespottelijk verkiezingsspotje gemaakt

                                        Comment


                                        • Ja eens, en Groenlinks een top commercial met Hans Dagelet in de hoofdrol. Partij blijft voor mij vreselijk, yuppen die geld wegpompen in klimaat en verder amper omkijken naar de minder bedeelde mens, een groene versie vh PvdA

                                          Comment


                                          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...reep-wel-haalt

                                            Kaag twijfelt of kabinet-Rutte IV de eindstreep wel haalt

                                            D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag weet niet of het kabinet-Rutte IV de kettingcrises waaraan het op zijn minst medeschuldig is zal overleven. Dat heeft ze gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Kaag zei daarbij dat het wel de inzet is om eruit te komen.

                                            Zondag had Mark Rutte al bij WNL gezegd dat er “een paar spannende momenten” aankomen, typisch Ruttiaanse verzwakkingen voor enorme vraagstukken, zoals de stikstofuitstoot en de asielopvang. Ook Rutte had daarbij gezegd er wel vanuit te gaan dat zijn kabinet die kan oplossen, “maar je weet het nooit zeker”.



                                            Kaag zei maandag dat het belangrijk is dat het kabinet de rug recht en “de eigen veerkracht” moet hervinden. Over de gemaakte afspraken rond asiel of de stikstofuitstoot is binnen de coalitie inmiddels de nodige wrijving. Zo hebben ChristenUnie en het CDA al laten weten dat de streefdatum voor het terugdringen van de uitstoot best nog wat vooruit kan worden geschoven. "Maar ik heb altijd gezegd: we doen het goed, of we doen het niet,” aldus Kaag die Rutte nog maar kort geleden liet weten “hier scheiden onze wegen” alvorens opnieuw met hem in een kabinet plaats te nemen.

                                            Of de coalitie nog in staat zal zijn iets klaar te spelen, hangt in grote mate af van de verkiezingsuitslag van aanstaande woensdag. De verwachting is dat de coalitie fors zal inleveren in de Eerste Kamer. Met name het CDA zal zetels gaan inleveren, vermoedelijk aan BBB. CDA’er Derk Boswijk, stikstofwoordvoerder van zijn partij, is alvast minder positief over een voortzetting van het huidige kabinet. Hij liet al weten te vrezen dat Rutte IV de eindstreep niet haalt.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/18...delijk-verlost

                                              Kringen
                                              Eindelijk verlost

                                              Zo, dat was dat. Nu nog even de onvermijdelijke nababbels zien te overleven van de deskundigen die achteraf altijd, met wat zich misschien het best als Maarten van Rossem-zelfverzekerdheid laat omschrijven, zo goed weten uit te leggen dat ze deze aardverschuiving natuurlijk al ver van tevoren hadden zien aankomen. En dan, eindelijk, kan het normale leven worden hervat.

                                              Zin an!

                                              Kom maar op met die aangifte inkomstenbelasting 2022!

                                              Wat heb ik gesmacht naar deze 16e maart. Met andere woorden: wat heb ik verlangd naar het moment dat de electorale idiotie ten einde zou zijn. Want dat was het, idiotie. Wekenlang, wat zeg ik, máándenlang kwamen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen politici aan het woord die woensdag helemaal niet gekozen konden worden. Mijn archief maakte mij zojuist duidelijk dat ik mij er bij eerdere provinciale- en gemeenteraadsverkiezingen ook al over opwond. Toch heb ik het gevoel dat het nooit eerder zo erg was als nu.



                                              Kon er woensdag op Mark Rutte worden gestemd? Op Sigrid Kaag, op Jesse Klaver, op Attje Kuiken, op de nieuwe politieke Titanic Sweet Caroline? Nou ja, noem de hele Tweede Kamer-reutemeteut waaruit in de huidige polderlandse politieke constellatie de regering voortvloeit maar op. Het antwoord luidt: nee, want die waren op 17 maart 2021 al gekozen. Toch eisten ze alle aandacht op en krégen ze die ook.

                                              En dat heet dan democratie?

                                              Kom nou.

                                              Ik zal even de taken noemen die op de site van de Rijksoverheid als behorende tot de Provinciale Staten worden opgesomd: „1. De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten en controleren de Gedeputeerde Staten. 2. Ze kiezen de Gedeputeerde Staten. Dat is het dagelijks bestuur van de provincie. 3. Ze beslissen mee over bijvoorbeeld de aanleg van woonwijken, bedrijventerreinen, natuurgebieden en doorgaande wegen en verlenen milieuvergunningen voor bedrijven. 4. Ze kiezen de leden van de Eerste Kamer.”

                                              Slechts punt 4 was voor voornoemde politieke kopstukken van belang. De Eerste Kamer is namelijk allang niet meer de chambre de réflexion die zij ooit was. Zij is in de loop der jaren een geheel verpolitiekt verlengstuk van de Tweede geworden. Ze zullen het nooit toegeven, maar de andere drie punten konden hen om die reden gestolen worden. De aanleg van provinciale woonwijken, bedrijventerreinen, natuurgebieden en doorgaande wegen en het verlenen van milieuvergunningen interesseert ze niet, en toch profileerden ze zich glashard als de boegbeelden van de instanties die daar over gaan.

                                              Stop toch eens met dat circus.

                                              Je zou er mij een plezier mee doen: ik vind die hele bestuurslaag in dit piepkleine vlekje achter de West-Europese duinen overbodig, net als trouwens de Senaat.

                                              Maar wat nog veel belangrijker is: je zou er het hele land een plezier mee doen, al was het alleen maar omdat de politiek daarmee eindelijk weer iets van geloofwaardigheid terugwint.

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/politiek/stikstof-...ozen~aa34bf7c/

                                                Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?


                                                Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen?

                                                Wel kernenergie, geen windmolens op zee


                                                De BBB is geen partij die, zoals Forum voor Democratie, de invloed van mens op klimaatverandering ontkent. De partij is dan ook niet tegen hernieuwbare energie, zoals windmolens en zonnepanelen. Maar, stelt de BBB, die nieuwe energievormen mogen niet het werk van boeren en vissers in de knel brengen. Dus geen windmolens op zee of het IJsselmeer, en geen grootschalige zonneparken op ‘vruchtbare landbouwgrond’.



                                                Zonnepanelen op daken vindt de BBB dan weer een prima idee. Dat geldt ook voor kleinschalige initiatieven voor zonne- en windenergie, maar dan moeten omwonenden er wel van mee kunnen profiteren.

                                                BBB is een warm voorstander van kernenergie. Het aardgasvrij maken van woningen met bijvoorbeeld warmtepompen vindt de partij daarentegen een onbetaalbaar streven.

                                                Minder Europa, meer Nederland


                                                Producten die vitaal zijn voor ons land, moeten volgens de BBB ook in Nederland worden geproduceerd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om beschermingsmiddelen voor de zorg, medicijnen, brandstoffen, een ‘basis voedselpakket’ en drinkwater.



                                                Een ‘nexit’, daar is BBB niet voor. Maar dat wil niet zeggen dat de partij van frontvrouw Caroline van der Plas dolgelukkig is met de EU. De BBB wil dat Europa geen 'superstaat’ wordt, maar dat het vooral een economische unie is. Ook wil de BoerBurgerBeweging dat de euro wordt opgeknipt in een neuro (voor de vaak rijkere noordelijke deelstaten) en een zeuro (voor de zuidelijke).

                                                Volgend jaar zijn er weer verkiezingen voor het Europees Parlement. En, zo meldde de Kiesraad onlangs: daarvoor is de partijnaam ‘BBB Europa’ geregistreerd.

                                                Niet christelijk, wél voor bedenktijd abortus


                                                BBB-leider Van der Plas is van rooms-katholieke komaf, maar gaat ‘al heel lang’ niet meer naar de kerk. De BBB heeft ook geen christelijke signatuur. Toch stemde de partij in februari vorig jaar tégen de afschaffing van de verplichte bedenktijd van vijf dagen voorafgaand aan abortus. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunde die afschaffing overigens wel.

                                                ,,BBB is niet tegen abortus”, verklaarde Van der Plas. Toch vindt ze dat er vaak 'te makkelijk’ over wordt gedacht. ,,Je hebt het wel over het ongeboren leven. Al vanaf het moment van de bevruchting is het leven. Ik vind dat je daar heel voorzichtig mee moet omgaan.”

                                                De BBB is dan weer vóór het gratis vergoeden van anticonceptiemiddelen via het basispakket van de zorgverzekering, iets dat nu alleen voor vrouwen tot 21 jaar geldt. Ook vindt de partij dat menstruatieproducten gratis moeten worden. ‘Schoolmeisjes die in arme gezinnen opgroeien blijken soms te spijbelen op de dagen dat ze menstrueren.’

                                                Rechts qua migratie, al is dat soms een worsteling


                                                Als het aankomt op migratie en asielopvang, is BBB duidelijk als rechts te kwalificeren. De partij stemt in de Tweede Kamer vaak mee met moties die oproepen tot het vergaand terugdringen van het aantal asielzoekers in Nederland. Ook opvang in een land als Rwanda moet worden onderzocht, vindt de BBB.

                                                Dat andere partijen op de rechterflank soms in nogal onvriendelijke termen praten over mensen die heel goede redenen hebben om op de vlucht te slaan, is voor de BBB wel een worsteling, erkende ambtelijk secretaris Henk Vermeer onlangs tegenover NRC. „Het is taalgebruik waar wij zelf nooit voor zouden kiezen.”

                                                Maar de partij is dus wel streng als het aankomt op asiel. Voor mensen die écht aantoonbaar op de vlucht zijn voor oorlog of hun leven anderszins niet zeker zijn, is op beperkte schaal plek. Voor buitenlanders die kunnen aantonen dat ze in Nederland vast werk en een woning hebben en de taal machtig zijn, ook. Maar voor de rest niet. De BBB heeft een scala aan maatregelen in gedachten om de asielinstroom op korte en langere termijn te verkleinen. Zo wil de partij toe naar een herziening van het internationale vluchtelingenverdrag uit 1951.

                                                Handen af van boeren en het platteland


                                                Het mag niet verrassen: de BBB zal nooit nalaten in haar politieke werk op te komen voor boeren en het platteland. Zo moet er meer geld komen voor bestrijding van de criminaliteit in landelijke gebieden en vindt de partij dat scholen op het platteland koste wat kost open moeten blijven. Ook zou landelijk beleid, bijvoorbeeld als het gaat om tradities en cultuur, een ‘plattelandstoets’ moeten krijgen, om te kijken of het ook daar een beetje past.

                                                De BBB’ers zijn traditioneel ook fel als het gaat om de ‘anti-vleeslobby’. De btw afschaffen voor gezond eten, oké, maar dan ook voor vlees, zuivel en eieren, betoogt de partij. Want dierlijke eiwitten passen óók in een gezond voedingspatroon, vindt de BBB (voedingsexperts vinden dat Nederlanders voor hun gezondheid minder vlees zouden moeten eten, red.).

                                                Ook van dierenactivisten moet de partij van Van der Plas niks hebben. In het BBB-partijprogramma wordt gesproken van 'goede doelen-organisaties die met hun activisme het leven in gevaar brengen van boeren, burgers en vissers'. Die organisaties zou hun Anbi-status moeten kwijtraken, zodat ze geen belastingvoordeel meer hebben, vindt de BBB.

                                                Comment


                                                • Ik vermoed vlakvoor of vlak na de zomervakantie een kabinetsval

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/binnenland/nee-gro...wint~a0ff553b/

                                                    Nee, GroenLinks en PvdA: gelijkspel betekent niet dat je allebei wint


                                                    COLUMNLinda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

                                                    ‘Een gelijkspel? Dat betekent dat je allebei hebt gewonnen!’ Heb dáár maar eens van terug inderdaad. Deze uitspraak wordt dan ook gezien als een goed voorbeeld van ‘omdenken’.

                                                    Dat is, de naam zegt het al, een manier om zaken anders te benaderen. Omdenkers zien problemen namelijk niet als problemen. Nee, dat zijn juist kánsen. Wie om kan denken, zegt kortom niet dat-ie zijn halflege glas net heeft omgestoten, maar dat er juist lekker veel níeuwe melk in dat glas kan. Omdenkers zijn dus positivo’s. En dat kan best fijn zijn in een wereld die soms somber stemt.

                                                    Omdenken is de afgelopen jaren dan ook behoorlijk hip geworden. Velen van ons, en dan vooral de mensen met een baan en een baas, zijn er tijdens vergaderingen en functioneringsgesprekken zelfs mee doodgegooid.

                                                    Daar is op zich niks mis mee, ware het niet dat het omdenken behoorlijk door kan slaan. Een omdenkende werkgever kan bijvoorbeeld met een stalen gezicht beweren dat het helemaal niet zo erg is is dat hij je zojuist ontslagen heeft. Dat geeft jou immers de ruimte om je horizon de verbreden en wie wil dat nou niet? En bezuinigingen vervelend? Nee joh, minder geld maakt juist creatief!

                                                    Niet alleen op de werkvloer wordt er volop omgedacht. Ook politici kunnen er wat van. Want wordt de fascistische partij bij de verkiezingen keihard gedecimeerd, dan zegt de boreale omdenker dat de uitslag juist ‘prachtig’ is. Zijn partij gaat immers toch maar mooi van één naar twee zetels in de Eerste Kamer. (Let wel: Forum voor Democratie had er vier jaar geleden twaalf, maar elf Kamerleden stapten al snel over of op).



                                                    Baal je als kiezer dat BBB zo enorm veel zetels heeft? Joh, een béétje omdenker zegt dan: vervelend, maar liever die boeren op het pluche dan die fascisten van hiervoor.

                                                    En blijven GroenLinks en PvdA zo’n beetje gelijk en is er ondanks dat linkse geknuffel dus géén sprake van een uitbetaling in stemmen, dan doe je als je Jesse Klaver of Attje Kuiken heet net of jullie samen met Caroline van der Plas toch de winnaar van deze verkiezingen zijn.

                                                    Tuurlijk joh, zo lust ik er ook wel een paar. Want dan toch maar even: een gelijkspel betekent dus helemaal niet dat je allebei gewonnen hebt.

                                                    Dat omdenken klinkt leuk, maar blijven nadenken is beter.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X