Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by Ramenloper View Post

    ?? die snap ik niet

    Je hebt kans dat die robotisering in de toekomst menselijke arbeid grotendeels overbodig maakt en dat zal gevolgen hebben voor de maatschappij

    Comment


    • Ja dat weet iedereen maar wat heeft dat met het onderwerp van dit topic te maken? Verwacht je robots in de politiek?

      Comment


      • Ik vraag me af hoe de politiek hier op in gaat spelen dat lijkt me toch wel een relevant vraagstuk

        Comment


        • Dit topic gaat niet over de robotisering van onze maatschappij die overigens al decennia lang bezig is.

          Comment


          • https://www.ad.nl/politiek/wat-wil-o...reen~a8c1fb81/

            Wat wil Omtzigt? ‘Nieuwe bestuurscultuur, oplossing woningnood en bestaanszekerheid voor iedereen’


            Een nieuwe bestuurscultuur, een oplossing voor de woningnood en bestaanszekerheid voor iedereen. Dat zijn de drie grote thema’s waarop Pieter Omtzigt zich na zijn terugkeer als Tweede Kamerlid wil richten. Hij pleit onder meer voor het instellen van een Grondwettelijk Hof, waar parlementariërs documenten van de regering kunnen opeisen. „Het is een nederlaag dat ik dit nu moet zeggen.”

            In de toeslagenaffaire heeft Pieter Omtzigt van dichtbij gezien hoe het falen van de overheid tienduizenden gezinnen kan ontwrichten. Om dat in de toekomst te voorkomen is een compleet nieuwe bestuurscultuur nodig, zegt hij.



            „Er zit iets heel erg mis in de macht en tegenmacht en de Nederlandse bestuurscultuur. En dat is de afgelopen maanden niet beter geworden”, zegt Omtzigt. Hij noemt als voorbeeld de ouders uit de toeslagenaffaire, die samen tienduizend keer de belastingtelefoon hebben gebeld en overal zijn geweest, van ombudsman tot rechtbank. En overal een dichte deur troffen.

            „Terwijl de energiesector miljarden aan subsidies krijgt en erin slaagt een minister weg te kopen uit het kabinet. Dat geeft aan dat de focus helemaal verkeerd ligt”, aldus de Enschedeër, verwijzend naar het vertrek van Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) die in haar nieuwe baan zal optreden als lobbyist voor energiebedrijven. „Daarom heb ik tien voorstellen gedaan om het evenwicht te herstellen.”

            Zo wil hij dat Nederland een Grondwettelijk Hof krijgt. Een instituut waar parlementariërs documenten kunnen opeisen van de regering. „Natuurlijk zou het zo moeten zijn dat als een parlementariër daar om vraagt, hij of zij de stukken gewoon krijgt. Dat is wat ik jaren heb geprobeerd. Tevergeefs. Het is een nederlaag dat ik dit nu moet zeggen.”

            Geen vertrouwen in formatie


            Omtzigt heeft er geen vertrouwen in dat radicale voorstellen voor een nieuwe bestuurscultuur bij onderhandelingen voor een nieuw kabinet op tafel komen. „Ik heb het document gelezen dat VVD en D66 schreven als aanzet voor een regeerakkoord. Daarin heb ik de ideeën totaal gemist. Ik had verwacht dat dit het beginhoofdstuk ofzo zou zijn na de schending van de rechtsstaat in de toeslagenaffaire. Maar het was er niet. Dus zal het uit de Kamer moeten komen.”

            Een stokpaardje van het Enschedese Kamerlid is dat het in Den Haag meer over de inhoud moet gaan. Hij miste dat al in de verkiezingscampagne en vindt dat de lange formatie er nu voor zorgt dat urgente maatschappelijke problemen blijven liggen. Hij noemt de woningnood als belangrijkste punt.

            „Dat raakt jongeren en studenten heel hard op dit moment. Het cynische is dat als je vandaag maatregelen neemt, je de effecten pas over een paar jaar ziet. Woningen tover je niet tevoorschijn. Maar als je het nog weer opschuift, maak je de problemen van jongeren alleen maar groter. Dan heb je straks een hele generatie die moeilijk aan een woning kan komen.”

            Betaalbare woningen


            Hij vindt dat de middenpartijen met een gezamenlijk plan zouden moeten komen, liefst nog voor Prinsjesdag. „Hoe zorgen we dat er betaalbare woningen kunnen komen, hoe zorgen we dat de woningbouwcorporaties weer goedkope woningen kunnen bouwen. Volkshuisvesting is een grondwettelijke taak van Kamerleden, ministers en staatssecretarissen.”

            Een goede en betaalbare woning is bovendien cruciaal voor bestaanszekerheid van mensen, zegt Omtzigt. „Bestaanszekerheid betekent dat je rond kunt komen van een salaris. En voor een deel van Nederland is dat moeilijk, omdat deze mensen geen betaalbare woning kunnen vinden. Of omdat het minimumloon te laag is. Daarom ben ik ook voorstander van het verhogen van het minimumloon.”

            De plannen van de regering worden te veel gebaseerd op berekeningen van planbureaus, vindt Omtzigt. „Ik vrees dat we in Den Haag bepaalde groepen jarenlang uit het oog verloren zijn. Als het geluid van burgers niet meer gehoord wordt, maar grote energiebedrijven kunnen inbreken in een kabinet, en ik zeg niet dat er nooit met Shell gesproken moet worden, dan heb je wel een probleem in je bestuurscultuur. Degene met wie je het meest praat, kan invloed uitoefenen op hoe keuzes uitvallen.”



            Manifest met tien actiepunten


            Pieter Omtzigt presenteert deze week zijn nieuwe website (pieteromtzigt.nl), waarop hij later een manifest plaatst met tien punten waarop hij zich wil richten. Hij zal deze punten en plannen voor bestaanszekerheid en voor volkshuisvesting uitwerken en presenteren bij lezingen in onder andere Amsterdam en Twente.

            Zijn punten volgen uit een analyse, waaruit naar voren komt dat de overheid nu zo werkt dat problemen zo lang mogelijk verborgen gehouden kunnen worden. De Kamer en pers krijgen geen documenten, klokkenluiders worden gestraft, en inspectierapporten zijn niet onafhankelijk genoeg. Daarom gaat volgens Omtzigt in Groningen de gaswinning door, wordt er bij Hoogovens/Tata Steel in IJmuiden al vijftig jaar niet echt ingegrepen ten koste van de volksgezondheid en grijpt niemand in bij de Belastingdienst/toeslagen.

            Hij ziet dat de politiek meer gericht is op lobbyisten dan op de zorgen van gewone burgers en trekt daarom lessen uit de toeslagenaffaire. Daarvoor heeft hij al vier voorstellen:

            1. Nederland heeft een Grondwettelijk Hof nodig dat de wetgever dwingt de grondrechten te respecteren en dat de regering dwingt zich aan wetten te houden zoals bij het openbaar maken van documenten.

            2. De Tweede Kamer moet ervoor zorgen dat de Grondwet geen ‘dood’ document is. In de Grondwet staat dat bestaanszekerheid van mensen en volkshuisvesting een zorg van de overheid zijn. Dat betekent dat de woningnood aangepakt moet worden en dat gaten in de sociale zekerheid gedicht moeten worden. De woningnood aanpakken is niet vrijblijvend: het is een grondwettelijke plicht van alle Kamerleden en ministers, ongeacht of er een kabinet is.

            3. Alles in Den Haag draait om beeldvorming. Er zijn veel meer voorlichters (800) dan onderzoekers bij adviesraden die met concrete voorstellen komen. Verminder het aantal voorlichters en richt een instelling op die onderzoek doet en met voorstellen komt voor een betere wetgeving op het vlak van belasting, toeslagen en sociale zekerheid.

            4. De Kamer moet zelf beter functioneren: wetten moeten per artikel behandeld worden, omdat een bijzin het verschil kan zijn tussen wel of geen uitkering en dus een leven op zijn kop kan zetten. De Kamer kan net als vroeger veel vaker rapporteurs aanwijzen die een wetsvoorstel grondig inhoudelijk behandelen.


            Comment


            • Ik ben wel benieuwd hoe Pieter Omtzigt zal omgaan met de christelijke waarden nu hij geen CDA-er meer is.

              Comment


              • ik hoop dat hij die niet gebruikt, politiek moet mijn inziens vrij zijn van religie.

                Comment


                • Originally posted by Scuderia View Post
                  Ik ben wel benieuwd hoe Pieter Omtzigt zal omgaan met de christelijke waarden nu hij geen CDA-er meer is.

                  Christelijke waarden zijn in je geworteld en hebben niets te maken met iets dat alleen het woord *christen in zijn naam bevat…

                  Bovendien zijn er overal zwarte schapen..

                  En ook ik ben, na vele pedofiele schandalen met priesters, nog steeds dezelfde katholiek die een kaarsje gaat aansteken in mijn kerk in het dorp.

                  Want mijn katholieke waarden zijn ook niet veranderd en ik ga steeds voor mezelf naar de kerk en sta voor God en niet voor een priester of voor andere kijkers.

                  Priesters veranderen voortdurend en misschien ook hun waarden maar mijn eigen katholieke waarden zullen altijd hetzelfde en onaangetast blijven

                  Comment


                  • de ene christen is de andere niet , zowel in woord als daad, dus laten we daarop niet gaan oordelen of dingen gaan verwachten. Christenen zijn niet zomaar betere mensen of zo dan niet Christenen.

                    Comment


                    • Nu vond ik die Kaag al onbetrouwbaar sinds dat 2e kamer debat dit voorjaar waarin ze de draaiende Rutte met geheugenverlies dekte omdat ze wil regeren vanwege haar zetelwinst voor D66. Maar als je dan een speech houdt waar je bewust Rutte aanvalt zonder zijn naam te noemen, en je ontkent later laf in de 2e kamer dat ze daarbij Rutte bedoelde, dan verdien je het niet om te regeren, net zoals dat Rutte niet meer verdient door de toeslagenaffaire, Groningen dossier en zijn geliegen gedraai en geheugenverlies.

                      Weg met deze mensen ook een Hoekstra gaat niet vrij uit met zijn gekonkel tegen Omzigt binnen zijn partij het CDA. Nieuwe verkiezingen zijn noodzakelijk want deze politici kunnen met met elkaar. Maar dan moet een Kaag, Rutte en Hoekstra ook dus niet verkiesbaar zijn. Dan komt er een partij bij van Pieter Omzigt en kan een JA21 groeien, FvD verder in elkaar zakken en dan eens kijken hoe een nieuwe zetelverdeling zal zijn en kansen geeft voor een werkbaar kabinet. We zitten nu al sinds februari? zonder regering, en er liggen grote problemen en op te lossen vraagstukken die beleid nodig hebben.

                      Comment


                      • Originally posted by curious lady View Post


                        Christelijke waarden zijn in je geworteld en hebben niets te maken met iets dat alleen het woord *christen in zijn naam bevat…

                        Bovendien zijn er overal zwarte schapen..

                        En ook ik ben, na vele pedofiele schandalen met priesters, nog steeds dezelfde katholiek die een kaarsje gaat aansteken in mijn kerk in het dorp.

                        Want mijn katholieke waarden zijn ook niet veranderd en ik ga steeds voor mezelf naar de kerk en sta voor God en niet voor een priester of voor andere kijkers.

                        Priesters veranderen voortdurend en misschien ook hun waarden maar mijn eigen katholieke waarden zullen altijd hetzelfde en onaangetast blijven
                        Ik heb vaak het idee bij CDA-ers dat ze helemaal niet zo religieus zijn. Zo'n Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge bijvoorbeeld. Ik denk eerder dat die bij CDA zijn gegaan vanwege andere standpunten of omdat het een goed carriere-pad is ofzo. En dat ze het religieuze gedeelte voor lief nemen.

                        Comment


                        • Originally posted by Ed Raket View Post
                          Nu vond ik die Kaag al onbetrouwbaar sinds dat 2e kamer debat dit voorjaar waarin ze de draaiende Rutte met geheugenverlies dekte omdat ze wil regeren vanwege haar zetelwinst voor D66. Maar als je dan een speech houdt waar je bewust Rutte aanvalt zonder zijn naam te noemen, en je ontkent later laf in de 2e kamer dat ze daarbij Rutte bedoelde, dan verdien je het niet om te regeren, net zoals dat Rutte niet meer verdient door de toeslagenaffaire, Groningen dossier en zijn geliegen gedraai en geheugenverlies.

                          Weg met deze mensen ook een Hoekstra gaat niet vrij uit met zijn gekonkel tegen Omzigt binnen zijn partij het CDA. Nieuwe verkiezingen zijn noodzakelijk want deze politici kunnen met met elkaar. Maar dan moet een Kaag, Rutte en Hoekstra ook dus niet verkiesbaar zijn. Dan komt er een partij bij van Pieter Omzigt en kan een JA21 groeien, FvD verder in elkaar zakken en dan eens kijken hoe een nieuwe zetelverdeling zal zijn en kansen geeft voor een werkbaar kabinet. We zitten nu al sinds februari? zonder regering, en er liggen grote problemen en op te lossen vraagstukken die beleid nodig hebben.
                          Pieter Omtzigt zal als er nu verkiezingen komen wel echt dik kunnen scoren, maar de vraag is natuurlijk nog maar hoe zijn partij gevormd gaat worden en wat zijn partijprogramma echt wordt. Hij schijnt een lastige man te zijn, heel zwart/wit en moralistisch. Met de goede intenties, maar om een partij te runnen heb je meer nodig dan een gepassioneerd onderzoekend kamerlid zijn.

                          Comment


                          • Ja dat is wel een ding, maar goed de huidige politiek laat nu ook al tijden een brevet van onvermogen zien op vele terreinen. Gelukkig hebben ze wel deel van de economie gered en net als andere landen corona proberen te bestrijden wat misschien niet altijd perfect of goed gedaan is, maar dat kan ook niet met iets nieuws en op zo'n grote schaal. We hebben het aardig onder controle gekregen en vele vrijheden weer terug gekregen in tegenstelling tot in andere landen.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9128...ger-uitsluiten

                              Segers (CU): nieuwe verkiezingen niet langer uitsluiten

                              DEN HAAG - Nieuwe verkiezingen kunnen we niet langer uitsluiten. Dat zegt CU-leider Gert-Jan Segers na zijn gesprek met informateur Johan Remkes. „Tot enkele weken geleden had ik dat echt niet in mijn hoofd. Nu zou het kunnen.”

                              De formatie is ’gewoon ingewikkeld geworden’, stelt Segers vast. „We hebben een lezing gehad van mevrouw Kaag waarvan iedereen zich afvraagt: hoe zit dan die verhoudingen tussen de hoofdrolspelers? Er zijn blokkades die niet meer worden opgelost. Er lijkt niks logisch te zijn.”



                              Struikelblokken


                              Vorige week moest informateur Mariëtte Hamer melden dat de pogingen om tot een meerderheidskabinet te komen met VVD, D66 en CDA, aangevuld met PvdA of GL of met de CU op niets waren uitgelopen. Struikelblokken waren niet inhoudelijke verschillen, maar de persoonlijke verhoudingen. Het is nu aan de nieuwe informateur Johan Remkes om een minderheidskabinet te onderzoeken waarvan in elk geval VVD, D66 en waarschijnlijk het CDA deel uitmaken.

                              Hamer denkt dat Remkes snel knopen zal doorhakken. „Als je nog langer wacht, raakt iedereen in het putje.” Segers denkt dat Remkes snel tot conclusies zal komen. Zoals de informateur woensdag zelf zei: „Als dit de houding blijft, ben ik er snel klaar mee.”

                              Comment


                              • Originally posted by Scuderia View Post

                                Pieter Omtzigt zal als er nu verkiezingen komen wel echt dik kunnen scoren, maar de vraag is natuurlijk nog maar hoe zijn partij gevormd gaat worden en wat zijn partijprogramma echt wordt. Hij schijnt een lastige man te zijn, heel zwart/wit en moralistisch. Met de goede intenties, maar om een partij te runnen heb je meer nodig dan een gepassioneerd onderzoekend kamerlid zijn.

                                Daarom hoop ik toch wel dat er op de een of andere manier een kabinet komt. Dan kan Omzicht weer vier jaar als eenmansfractie doorgaan waar hij gebleven was

                                Comment


                                • Pieter Omtzigt is geen echte politicus in het kabinet.. maar een naïef en eenzaam schaap onder de wolven...

                                  In mijn ogen hij is te soft en gewoon te idealistisch voor politiek...

                                  Maar ik zou graag nog een keer *the roast met hem willen zien.. The Roast of Pieter Omtzigt 2.00.!

                                  *extra WhatsApp versie..


                                  Hey *klootzak, goed dat je er weer bent! -Met vriendelijke groeten CDA.
                                  Last edited by curious lady; 10-09-2021, 11:08.

                                  Comment


                                  • Originally posted by Tantebeppie View Post


                                    Daarom hoop ik toch wel dat er op de een of andere manier een kabinet komt. Dan kan Omzicht weer vier jaar als eenmansfractie doorgaan waar hij gebleven was
                                    Wel goed punt, als er nu nieuwe verkiezingen komen dan zal Omtzigt heel veel stemmen krijgen. Maar hij heeft nog geen partij opgericht en komt net uit een burn-out. Beter als hij als eenmansfractie rustig kan opbouwen naar iets groters.

                                    Comment


                                    • Omzigt zie ik zo 10 zetels pakken. Als 1 mansfractie ligt de werkdruk hoger dan kan ie niets delegeren

                                      Comment


                                      • Ik heb nog nooit gehoord van een eenmansfractie met 10 zetels.. Een eenmansfractie is een zogenaamde *ousider in het kabinet..

                                        Het betekent ook dat iemand ongeschikt is voor politiek.

                                        Bovendien, Hoe??.. Hoe Pieter Omtzigt wil vechten voor zijn idealistische punten in zijn manifest als zijn eigen collega's hem ..*eikel noemen

                                        en in plaats van zich ertegen te verzetten ..arme Pieter meldt alleen de ziekteverlof.. Ziekteverlof !?.. Pffff..

                                        Nou, een slimme politicus zou nooit een ziekteverlof melden, hij zou alleen zeggen dat hij op vakantie gaat om ..even een frisse neus halen..


                                        Fractiemedewerkers en Tweede Kamerleden zouden volgens Omtzigt over hem hebben gezegd dat hij een "psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord" en "labiel" is.
                                        Nou... dat is inderdaad niet netjes van zijn *christelijke fractiescollega's..

                                        Maar Pieter begrijpt nog steeds niet dat als zijn collega's hem een psychopaat noemen, hij dat als een compliment moet zien..

                                        Jazeker.. Want een goede politicus moet een psychopaat zijn!..

                                        Kijk naar Wilders, Thierry-nachtmerrie of Rutte..

                                        Mark Rutte was bijvoorbeeld een paar weken eerder in Groningen uitgejouwd..

                                        *Rutte, Oprutte! Weg met dit kabinet!.. *Rutte Oprutte!! ..

                                        Maar Mark Rutte liep nog steeds gezellig rond met dezelfde glimlach, alsof er niets was gebeurd, en toen ze hem vroegen om een commentaar over het kwestie, hij zei alleen..

                                        *Lieve mensen.. daar heb ik geen actieve herinneringen aan!..

                                        Zo, Opgelost! En zonder betaalde ziekteverlof..

                                        Mark wordt sowieso nooit ziek! Hij had niet eens een vrije dag nodig om zijn eigen moeder te begraven, hij regelde het gewoon via WhatsApps bericht.

                                        Omtzigt is een goede kerel, maar als het op politiek aankomt, is hij inderdaad *labiel dus ik zou nooit op zo iemand stemmen!

                                        Politiek en landsregering zijn altijd voor de sterke mensen geweest, niet voor de zwakkelingen...


                                        P.S ..Beterschap Pieter Omtzigt! en veel sterkte met je ..omzichtige eenmansfractie..

                                        Comment


                                        • Omzigt is nu een 1 mansfractie, hij is uit het CDA gestapt en dus met zijn eigen zetel

                                          Comment


                                          • Hoezo is iemand met 1 zetel ongeschikt vd politiek? Vele partijen zijn ooit begonnen als nieuwe partij met 1 of 2 zetels en kunnen gaan groeien, kijk eens naar de SP of Partij vd Dieren

                                            Comment


                                            • Originally posted by frankkinky View Post
                                              Omzigt zie ik zo 10 zetels pakken. Als 1 mansfractie ligt de werkdruk hoger dan kan ie niets delegeren

                                              Jij moet goed leren lezen, Frank.. en ook wat je hier zelf schrijft..

                                              Misschien zou ik hem een *​​halve zeteltje geven om zijn tranen te drogen.. de zogenaamde kusje erop!

                                              maar meer niet..

                                              Comment


                                              • Frank schrijft nergens een 1 mansfractie met 10 zetels, hij schrijft dat Omzigt nu 1 zetel heeft en dan ben je een eenmansfractie, niets mis mee. En hij schrijft dat als er wel verkiezingen komen hij Omzigt wel op 10 zetels schat. En dan heb je meer personeel. Het is nu algemeen bekend dat 1 mans fracties veel niet kunnen bijwonen omdat ze alles alleen moeten doen.

                                                En als iemand in de Nederlandse politiek respect verdient is het Omzigt wel, die samen met nog 2 kamerleden die hele toeslagaffaire boven water hebben gekregen en hun functie goed uitvoeren namelijk de kamer controleren als kamerlid, ongeacht of bewindslieden van hun eigen partij zijn. Die man is tenminste zuiver en vecht voor de kiezer en het volk, en zo hoort het ook.

                                                Comment


                                                • Zoals ik al zei, Omtzigt is een goede vent..

                                                  maar een goede politicus moet zo'n toeslagaffaire ook kunnen oplossen en voorkomen en niet alleen maar naar boven brengen.

                                                  en voor zover ik weet.. het toeslagaffaire zit steeds vast.. net als de politieke carrière van Omtzigt zelf..

                                                  Comment


                                                  • wat een onzin, dat is zijn taak helemaal niet, hij zit niet in de regering en de politieke carriere van Omzigt zit in de lift als hij straks zetels gaat winnen bij verkiezingen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X