Goedenavond NL van WNL op Nederland 1 op NPO1 vind ik wel ok qua talkshow, opzet en presentatoren.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wat zijn jullie favoriete TV-programma's?
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/entertainme.../72530755.html
Partijkopstukken zitten eigenlijk overal op het Mediapark, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. © ANP/HHHandjeklap in Hilversum
Partijkopstukken overspoelen Mediapark, lijntjes politiek en ’onafhankelijke’ omroepen érg kort: ’Dit is echt ongewenst’
HILVERSUM- Of het nu omroepen zijn die op congressen van politieke partijen leden werven, oud-spindoctors die Den Haag verruilen voor een hoge functie in Hilversum of partijbobo’s die toezichthouder worden op het Mediapark: de lijntjes zijn wel érg kort tussen de politiek als geldschieter en de ’onafhankelijke’ omroepen als ontvanger. „Dit is echt ongewenst.”
Er was verbazing over, op z’n minst. Stonden er echt medewerkers van omroep WNL met repen chocola leden te werven op het partijcongres van de VVD, vorig weekend? Jazeker. En het bleek niet eens de eerste keer. Want WNL deed dat al vaker, ook bij andere partijen. VVD-leider Dilan Yesilgöz wist er niet van, zo verklaarde ze. Ze noemde het ’geen goed idee’ en beloofde het in de toekomst niet meer te zullen toestaan.
Maar de banden tussen het ’conservatief-liberale’ WNL en de VVD gaan verder. Denk bijvoorbeeld aan de benoeming van VVD-spindoctor Kees Berghuis tot hoofdredacteur, goedgekeurd door WNL’s Raad van Toezicht waarin ook meerdere, prominente VVD’ers zitten.
WNL is niet de enige omroep waarvoor dit geldt. Partijkopstukken zitten eigenlijk overal op het Mediapark, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. Het zijn oud-ministers, voormalig Kamerleden en burgemeesters, zittende wethouders en oud-partijvoorzitters. Meer dan twintig in totaal.
Van Arie Slob - niet zo heel lang geleden als minister nota bene nog verantwoordelijk voor de publieke omroep - bij de EO, tot oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) bij Omroep Zwart. En van voormalig D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bij BnnVara tot kortstondig FVD-politica Simone Kerseboom bij Ongehoord Nederland.
Arie Slob was als minister verantwoordelijk voor de publieke omroep en is tegenwoordig voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep EO © ANP/HH
„De aanwezigheid bij omroepen van de politiek, die ook het geld verschaft áán die omroepen, is echt ongewenst”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ, die benadrukt dat een ’onafhankelijke publieke omroep’ juist in deze tijd ’van belang is’.
„Politici die een tweede leven krijgen bij de omroepen, daar moeten we echt vanaf. Het gaat ook om de geloofwaardigheid naar het publiek toe van een onafhankelijke publieke omroep, en in dat kader is dit erg ongelukkig”, vervolgt Bruning.
„Dat betekent overigens niet dat er een verbod hoeft te komen voor eenieder die ooit politiek actief is geweest, maar er nu is echt sprake van een oververtegenwoordiging.”
Waarom het uitmaakt, dat Hilversum en De Haag door alle dwarsverbanden figuurlijk lepeltje-lepeltje liggen? Omdat omroepen al jaren een stevige lobby voeren richting Den Haag, bijvoorbeeld om een bezuiniging op de subsidie van bijna een miljard euro te voorkomen. En om er bij iedere aanpassing van het bestel voor te zorgen dat alles toch vooral zoveel mogelijk bij het oude blijft. Dat zagen we recent, en dat zagen we in het verleden.
Zoals in 2016, toen de politiek de Mediawet ingrijpend wilde aanpassen en wijzigingsvoorstellen van CDA-senator Joop Atsma door de adviseur van Omroep Max-baas Slagter bleken te zijn geschreven. En dat was geen uitzondering, zeiden Haagse bronnen al eerder tegen De Telegraaf.
VVD-politici vaakst bij NPO
Of de oververtegenwoordiging van politici ook doorklinkt op de buis? In de belangrijkste talkshows op de publieke omroep sinds PVV-leider Geert Wilders de stekker uit het kabinet trok (te weten: Goedenavond Nederland, Café Kockelmann, WNL op zondag, Buitenhof, Vier avonden op rij, en de speciale uitzending van Eva zaten - toevallig of niet - wel vooral veel VVD-politici (8 optredens) aan tafel. Gevolgd door BBB’ers (5) en politici van NSC (5).
Grootste oppositiepartij PvdA/GL kwam er bij tijdelijke afwezigheid van een linkse talkshow bekaaid af, met slechts drie talkshowoptredens - overigens evenveel als D66-leider Rob Jetten of gewezen staatssecretaris Ingrid Coenradie in hun eentje. Van de PVV zat niemand in een talkshow, maar politici van die partij gaan al jaren nauwelijks in op uitnodigingen.
Hoogleraar Media studies Mark Deuze maakt zich geen zorgen over journalistieke beïnvloeding door al die partijkopstukken bij de omroepen. „Het toont vooral aan dat het omroepwereldje eenkennig is en niet het reflectief vermogen heeft om te zeggen: het is tijd voor een nieuwe organisatie.” En die is wel nodig, zegt Deuze: „Als iets duidelijk werd uit het rapport van Van Rijn (over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, red.), dan is het dat de Raden van Toezicht volstrékt niet functioneerden. Ze bakken er echt niks van.”
„Het is echt het old boys network van de verzuiling, waar iedereen elkaar kent en elkaar stoeltjes toeschuift. Het is niet modern, niet divers, en vooral niet functionerend. Terwijl van de mensen op de werkvloer wordt verwacht dat ze innovatief zijn, is de manier waarop het aan de top georganiseerd is anno 2025 nog ongeveer gelijk aan de jaren tachtig. Terwijl de verzuiling toen al voorbij was.”
Loek Hermans was in het kabinet-Kok II als minister verantwoordelijk voor media, tegenwoordig is de VVD’er voorzitter van de Raad van Toezicht van WNL. © ANP/HH
Hervorming publieke omroep
In dat kader gaat er met de hervorming van de publieke omroep wél iets veranderen, mocht die nog doorgaan, nu het kabinet is gevallen. Plan van demissionair minister Eppo Bruins (Media, NSC) is namelijk om omroephuizen te vormen waarin de verschillende omroepen samengaan. Die krijgen dan ieder één Raad van Toezicht (dus niet meer per omroep), waarvoor benoeming gebeurt aan vooraf vastgestelde profielen en de waarbij een maximale zittingstermijn geldt.
Comment
-
https://www.ad.nl/show/huub-stapel-s...bben~aef86b3a/
Huub Stapel in Flikken Rotterdam. © Ruud Baan
Huub Stapel stopt met Flikken Rotterdam vanwege producent: ‘Wil niets meer met zo’n club te maken hebben’
Huub Stapel stopt na acht seizoenen met zijn rol in Flikken Rotterdam. Komend najaar is hij voor het laatst te zien als officier van justitie Hein Berg, onthult hij in de podcast Slagter en Dresselhuys weten het beter. Stapel legt zijn rol neer na een meningsverschil met de producent.
„Flikken Rotterdam gaat door, maar zonder mij. Ik ben gestopt”, zegt de 70-jarige Stapel. Zijn personage gaat niet met pensioen. „We moeten nog een oplossing vinden, maar ik heb gezegd dat ik stop. Dat heeft met een aantal externe factoren te maken, niet met de makers, de regisseurs en collega’s, maar meer met de producent met wie ik me niet kon verenigen. Die zitten anders in de wedstrijd dan ik.”
Producent Warner Bros. wil alleen maar geld verdienen, stelt Stapel. Daardoor is er minder budget voor de ontwikkeling van Flikken Rotterdam. „Wat dat betekent? Dat het goedkoper moet, dat er weer een dag af moet of dat je tegen de grimeur zegt: je krijgt volgend jaar 50 euro minder.”
Stapel heeft het aangekaart bij AvroTros en volgens de acteur heeft omroepbaas Taco Zimmerman een en ander ‘rechtgezet’. Zelf is hij er echter klaar mee. Hij wil naar eigen zeggen niet meer met ‘zo’n club’ te maken hebben.
De acteur hoort sinds het begin van Flikken Rotterdam bij de vaste cast. Het stoppen van Stapel is een nieuwe klap voor het Flikken-imperium. Bij de andere versie in Maastricht moest Victor Reinier vertrekken nadat er meerdere meldingen over zijn gedrag op de set binnen waren gekomen.
Comment
-
https://www.ad.nl/show/albert-verlin...ight~a7e6856c/
Albert Verlinde keert terug naar RTL en zal geregeld te zien zijn als duider in het nieuwe RTL Tonight. © NL Beeld / David HeukersAlbert Verlinde en Ahmed Aboutaleb vaste panelleden in nieuwe talkshow RTL Tonight
De nieuwe late avondshow RTL Tonight krijgt langzaam vorm. Onder anderen Albert Verlinde, Ahmed Aboutaleb en Anna Gimbrère worden vaste duiders in het actualiteitenprogramma. Dat doen ze exclusief, wat betekent dat Verlinde niet langer aan tafel zal zitten bij Vandaag Inside. „Deze zag niemand aankomen, toch?”
Er druppelden de laatste weken steeds meer details naar buiten over het ambitieuze RTL Tonight, dat eind augustus in de plaats komt van de roulerende talkshows Beau, Renze en Humberto.
Inmiddels mag bekend worden dat het nieuwe programma voornamelijk uit vaste duiders zal bestaan. Onder hen bevinden zich oud-burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, Amerikakenner Michiel Vos en Albert Verlinde.
De laatste gaat bij RTL Tonight twee keer per week en geregeld op zondag het entertainmentnieuws duiden. „Maar ik kan ook worden ingevlogen als de actualiteit daarom vraagt, en ik kan ook gewoon meepraten over andere onderwerpen.”
Hij sprak, vanwege hun vriendschap, regelmatig met Peter van der Vorst, directeur Content bij RTL. „Tegen hem vertelde ik dat ik de afgelopen tijd best veel gevraagd ben, onder meer door het programma van Welmoed en Sam (Goedenavond Nederland, red.). Of ik daar wekelijks wilde gaan zitten. Daar heb ik nee tegen gezegd. Het was in de zomer en ik wilde even geen tv doen. Peter zei toen: ‘Maar heb je dan geen contract bij Vandaag Inside?’ Nou, nee dus, dat wilde Talpa niet. Ik werd daar per aflevering betaald. Peter zei toen: dan pas je volgens mij in de opzet van RTL Tonight.”
‘Door VI zijn mensen anders naar me gaan kijken’
Verlinde sprak met RTL Tonight-hoofdredacteur Carlo van Lienden over de plannen en werd enthousiast. „Ik geloof in dit programma. Kijk, toen ik bij Vandaag Inside René van der Gijp een dag in de week ging vervangen, heeft dat goed uitgepakt. Natuurlijk, ik ben, eerst door RTL Boulevard en later door andere programma’s, al 34 jaar met entertainment bezig. Dan bestaat er misschien een bepaald beeld van mij, maar door VI zijn mensen toch anders naar me gaan kijken. Ik heb aan tafel bij die heren over van alles meegepraat.”
Hij is hen dan ook dankbaar. „Toen ik Wilfred Genee op de hoogte stelde, had hij - en trouwens ook de eindredacteur - begrip. ‘Je moet de dingen doen die je leuk vindt in dit leven’, zei Wilfred. En dat is het: ik heb gewoon veel zin in dit avontuur”, aldus Verlinde, die bij RTL wél een contract tekent.
Op de vraag of Humberto Tan en Beau van Erven Dorens, met wie Verlinde in het verleden nogal eens een akkefietje had en die het programma wel blijven presenteren, stonden te juichen om hem aan de desk te hebben, heeft hij snel een antwoord. „Natuurlijk heb ik RTL meteen gevraagd hoe zij erin stonden. Dat was positief. Met Humberto heb ik allang weer gesproken. Ik heb ze allebei een appje gestuurd en hoop ze binnenkort te spreken.”
Ook rechtbankverslaggever Saskia Belleman, documentairemaker Thomas Erdbrink (Onze man bij de taliban), royaltyexpert Josine Droogendijk en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère behoren tot het exclusieve panel.
RTL strikte daarnaast Europaverslaggever Geert Jan Hahn, journalist en schrijver Raounak Khaddari, opiniepeiler Gijs Rademaker en columnist Simon van Teutem. Volgens RTL worden binnenkort meer namen aan het team toegevoegd. Er blijft ook ruimte voor actuele gasten.
Ahmed Aboutaleb wordt een van de vaste duiders in het nieuwe programma RTL Tonight. © Brunopress/Patrick van Emst
RTL Tonight, van zondag- tot en met vrijdagavond te zien op RTL 4 en geproduceerd door EndemolShine Nederland, wordt verder definitief gepresenteerd door de vertrouwde talkshowgezichten van de zender.
Elke maand neemt een van hen de zondagavond voor zijn rekening en een ander de doordeweekse dagen. Renze Klamer trapt af op zondag 31 augustus en Humberto Tan start op maandag 1 september. Een maand later maakt ook Beau van Erven Dorens zijn opwachting.
Er is gekozen voor een desk in plaats van een talkshowtafel. Dat deed eerder vermoeden dat RTL Tonight ging lijken op RTL Boulevard, met meer aandacht voor entertainment dan momenteel het geval is. De lijst met duiders maakt nu helder dat er wel degelijk ruimte blijft voor onder meer politieke kwesties en ander nieuws van de dag. Het publiek zit overigens niet rondom de desk, maar er tegenover, zoals in Amerikaanse talkshows.
‘Meer nuance’
Ahmed Aboutaleb vertelt dat hij even stevig moest nadenken over het verzoek van RTL om duider te worden. „Ik neem tegenwoordig een kakafonie aan extreme klanken waar op vooral sociale media en aan discussietafels. Ik sta meer bekend om een geluid van verbinding. Ik mis soms de consensus, ook op televisie. Ik denk dat mijn geluid kan bijdragen aan meer nuance. Het is in dat opzicht ook best bijzonder dat RTL mij voor deze rol benaderde.”
Ook Anna Gimbrère is onderdeel van het team duiders in RTL Tonight. © NL Beeld/ArjoFrank Fotografie
Aboutaleb, die vijftien jaar lang burgemeester was van Rotterdam, zal naar eigen zeggen ‘een paar keer per week’ achter de desk van RTL Tonight plaatsnemen en verschillende onderwerpen tackelen. „In aanloop naar de verkiezingen is het misschien wat meer politiek, maar het kunnen ook andere maatschappelijke vraagstukken zijn. Dat was het aardige van mijn rol als burgemeester: ik heb met zo’n beetje álle thema’s wel eens te maken gehad.”
Hij wordt niet alleen onderdeel van het RTL Tonight-team, Aboutaleb is straks ook de nieuwe voorzitter van Jeugdzorg Nederland. Dat zijn twee betaalde functies. „Ik heb besloten geen gebruik meer te maken van de wachtgeldregeling”, zegt hij uit eigen beweging tegen deze site. „Als je uit het ambt als burgemeester treedt, heb je daar wel recht op. Maar als je je eigen broek ophoudt, vind ik het normaal daar afstand van te doen.”
AI-tools
Ceo Peter Lubbers van Banijay Benelux - een mediabedrijf waartoe productiehuizen als EndemolShine Nederland behoren - gaf recent in een interview met deze site nog prijs dat de opnames van RTL Tonight plaatsvinden in Studio 11 op het Hilversumse Mediapark.
„En ik denk dat we de pitch wonnen vanwege de vernieuwende elementen die we willen toevoegen. Zo hebben we AI-tools ontwikkeld die de redactie kunnen ondersteunen op allerlei gebieden.”
Directeur Peter van der Vorst van RTL: „We zijn trots dat deze namen zich aan het programma verbinden. Zij zijn allen perfect in staat om vanuit hun eigen expertise context te geven bij de actualiteit. Naast onze vaste duiders blijft er uiteraard ook ruimte voor ‘de gast van de dag’.
„We bouwen met RTL Tonight voort op het succes van onze latenighttalkshows, maar wel met een aantal nieuwe elementen. Samen met Beau, Renze en Humberto zijn we volop bezig met de voorbereidingen. De redactie heeft inmiddels haar intrek genomen in het nieuwe kantoor op het Mediapark en zelfs het decor staat er al. De komende periode zullen we gaan proefdraaien, zodat we in september goed uit de startblokken komen.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/entertainme.../78116265.html
Tina bekijkt het!
Tina Nijkamp: waarom vallen alleen Nederlanders massaal voor B&B vol liefde?
De Emmy-nominaties zijn bekend gemaakt. En wat toch bijzonder leuk blijft: opnieuw maakt een Nederlands format kans op deze belangrijke internationale tv-prijs. The traitors, de Amerikaanse versie van De verraders, maakt na winst vorig jaar, opnieuw kans in de categorie Reality Competition Program. Het in dit land bedachte The voice won zelfs al 9 keer deze felbegeerde award.
Ook The floor, Miljoenenjacht en Big brother zijn Nederlandse bedenksels, maar worden inmiddels in de hele wereld uitgezonden. Deze Verraders-nominatie onderstreept opnieuw dat we een klein land zijn, maar een grote speler in het bedenken van programma’s die internationaal werken.
Kijkcijferkanon
Toch veroveren niet al onze kijkcijferhits de wereld. Bekendste voorbeeld daarvan? B&B vol liefde. In Nederland een kijkcijferkanon, in Vlaanderen onder de naam B&B zoekt lief ook nog een succesje, maar dan houdt het wel ongeveer op. In totaal nog maar aan 4 landen verkocht. Waarom? Het is denk ik te kneuterig voor de rest van de wereld. B&B vol liefde is eigenlijk een ode aan het kleine ongemak. Aan verbrande croissants bij het ontbijt. Aan een bizar volle diepvries met maaltijden. Aan de deelnemer die liever een grasveld maait dan gevoelens uitspreekt. Aan gesprekken over „de klik” die eindigen in stiltes en afwasmomenten.
Internationaal is dit niet te verkopen. Te Nederlands. Het heeft ook te weinig zogenaamde ’format-elementen’. Er zijn te weinig spelregels en te weinig structuur. Het mist daarnaast de glamour en de snelheid waar veel buitenlandse zenders zo van houden. Hier werkt het juist omdat het niets belooft. Het is zonder enige opsmuk. Geen snelle verliefdheid, geen opgezette conflictsituaties, geen hoofdpersonen vol in de make-up en dure kleding. Alleen gewone mensen en heel veel ongemak. En dat vinden wij prettig. Omdat we het herkennen.
Zomertraditie
Seizoen 5 is maandag begonnen en scoorde met ruim 1,4 miljoen kijkers meteen alweer meer dan het NOS journaal. Het is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een Nederlandse zomertraditie. Terwijl formats als The traitors en The floor wereldwijd uitgerold worden, scoren die hier nog maar ongeveer de helft van de B&B vol liefde-kijkcijfers.
Dus laat The traitors die Emmy vooral weer winnen, helemaal terecht. Maar het meest Nederlandse programma van dit moment? Dat is dit. Vol ongemakkelijke ontbijtjes en sociaal gestuntel. Niet geschikt voor de wereldmarkt, maar des te meer voor onszelf.
Comment
Comment