Goedenavond NL van WNL op Nederland 1 op NPO1 vind ik wel ok qua talkshow, opzet en presentatoren.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wat zijn jullie favoriete TV-programma's?
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/entertainme.../72530755.html
Partijkopstukken zitten eigenlijk overal op het Mediapark, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. © ANP/HHHandjeklap in Hilversum
Partijkopstukken overspoelen Mediapark, lijntjes politiek en ’onafhankelijke’ omroepen érg kort: ’Dit is echt ongewenst’
HILVERSUM- Of het nu omroepen zijn die op congressen van politieke partijen leden werven, oud-spindoctors die Den Haag verruilen voor een hoge functie in Hilversum of partijbobo’s die toezichthouder worden op het Mediapark: de lijntjes zijn wel érg kort tussen de politiek als geldschieter en de ’onafhankelijke’ omroepen als ontvanger. „Dit is echt ongewenst.”
Er was verbazing over, op z’n minst. Stonden er echt medewerkers van omroep WNL met repen chocola leden te werven op het partijcongres van de VVD, vorig weekend? Jazeker. En het bleek niet eens de eerste keer. Want WNL deed dat al vaker, ook bij andere partijen. VVD-leider Dilan Yesilgöz wist er niet van, zo verklaarde ze. Ze noemde het ’geen goed idee’ en beloofde het in de toekomst niet meer te zullen toestaan.
Maar de banden tussen het ’conservatief-liberale’ WNL en de VVD gaan verder. Denk bijvoorbeeld aan de benoeming van VVD-spindoctor Kees Berghuis tot hoofdredacteur, goedgekeurd door WNL’s Raad van Toezicht waarin ook meerdere, prominente VVD’ers zitten.
WNL is niet de enige omroep waarvoor dit geldt. Partijkopstukken zitten eigenlijk overal op het Mediapark, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. Het zijn oud-ministers, voormalig Kamerleden en burgemeesters, zittende wethouders en oud-partijvoorzitters. Meer dan twintig in totaal.
Van Arie Slob - niet zo heel lang geleden als minister nota bene nog verantwoordelijk voor de publieke omroep - bij de EO, tot oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) bij Omroep Zwart. En van voormalig D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bij BnnVara tot kortstondig FVD-politica Simone Kerseboom bij Ongehoord Nederland.
Arie Slob was als minister verantwoordelijk voor de publieke omroep en is tegenwoordig voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep EO © ANP/HH
„De aanwezigheid bij omroepen van de politiek, die ook het geld verschaft áán die omroepen, is echt ongewenst”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ, die benadrukt dat een ’onafhankelijke publieke omroep’ juist in deze tijd ’van belang is’.
„Politici die een tweede leven krijgen bij de omroepen, daar moeten we echt vanaf. Het gaat ook om de geloofwaardigheid naar het publiek toe van een onafhankelijke publieke omroep, en in dat kader is dit erg ongelukkig”, vervolgt Bruning.
„Dat betekent overigens niet dat er een verbod hoeft te komen voor eenieder die ooit politiek actief is geweest, maar er nu is echt sprake van een oververtegenwoordiging.”
Waarom het uitmaakt, dat Hilversum en De Haag door alle dwarsverbanden figuurlijk lepeltje-lepeltje liggen? Omdat omroepen al jaren een stevige lobby voeren richting Den Haag, bijvoorbeeld om een bezuiniging op de subsidie van bijna een miljard euro te voorkomen. En om er bij iedere aanpassing van het bestel voor te zorgen dat alles toch vooral zoveel mogelijk bij het oude blijft. Dat zagen we recent, en dat zagen we in het verleden.
Zoals in 2016, toen de politiek de Mediawet ingrijpend wilde aanpassen en wijzigingsvoorstellen van CDA-senator Joop Atsma door de adviseur van Omroep Max-baas Slagter bleken te zijn geschreven. En dat was geen uitzondering, zeiden Haagse bronnen al eerder tegen De Telegraaf.
VVD-politici vaakst bij NPO
Of de oververtegenwoordiging van politici ook doorklinkt op de buis? In de belangrijkste talkshows op de publieke omroep sinds PVV-leider Geert Wilders de stekker uit het kabinet trok (te weten: Goedenavond Nederland, Café Kockelmann, WNL op zondag, Buitenhof, Vier avonden op rij, en de speciale uitzending van Eva zaten - toevallig of niet - wel vooral veel VVD-politici (8 optredens) aan tafel. Gevolgd door BBB’ers (5) en politici van NSC (5).
Grootste oppositiepartij PvdA/GL kwam er bij tijdelijke afwezigheid van een linkse talkshow bekaaid af, met slechts drie talkshowoptredens - overigens evenveel als D66-leider Rob Jetten of gewezen staatssecretaris Ingrid Coenradie in hun eentje. Van de PVV zat niemand in een talkshow, maar politici van die partij gaan al jaren nauwelijks in op uitnodigingen.
Hoogleraar Media studies Mark Deuze maakt zich geen zorgen over journalistieke beïnvloeding door al die partijkopstukken bij de omroepen. „Het toont vooral aan dat het omroepwereldje eenkennig is en niet het reflectief vermogen heeft om te zeggen: het is tijd voor een nieuwe organisatie.” En die is wel nodig, zegt Deuze: „Als iets duidelijk werd uit het rapport van Van Rijn (over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, red.), dan is het dat de Raden van Toezicht volstrékt niet functioneerden. Ze bakken er echt niks van.”
„Het is echt het old boys network van de verzuiling, waar iedereen elkaar kent en elkaar stoeltjes toeschuift. Het is niet modern, niet divers, en vooral niet functionerend. Terwijl van de mensen op de werkvloer wordt verwacht dat ze innovatief zijn, is de manier waarop het aan de top georganiseerd is anno 2025 nog ongeveer gelijk aan de jaren tachtig. Terwijl de verzuiling toen al voorbij was.”
Loek Hermans was in het kabinet-Kok II als minister verantwoordelijk voor media, tegenwoordig is de VVD’er voorzitter van de Raad van Toezicht van WNL. © ANP/HH
Hervorming publieke omroep
In dat kader gaat er met de hervorming van de publieke omroep wél iets veranderen, mocht die nog doorgaan, nu het kabinet is gevallen. Plan van demissionair minister Eppo Bruins (Media, NSC) is namelijk om omroephuizen te vormen waarin de verschillende omroepen samengaan. Die krijgen dan ieder één Raad van Toezicht (dus niet meer per omroep), waarvoor benoeming gebeurt aan vooraf vastgestelde profielen en de waarbij een maximale zittingstermijn geldt.
Comment
-
https://www.ad.nl/show/huub-stapel-s...bben~aef86b3a/
Huub Stapel in Flikken Rotterdam. © Ruud Baan
Huub Stapel stopt met Flikken Rotterdam vanwege producent: ‘Wil niets meer met zo’n club te maken hebben’
Huub Stapel stopt na acht seizoenen met zijn rol in Flikken Rotterdam. Komend najaar is hij voor het laatst te zien als officier van justitie Hein Berg, onthult hij in de podcast Slagter en Dresselhuys weten het beter. Stapel legt zijn rol neer na een meningsverschil met de producent.
„Flikken Rotterdam gaat door, maar zonder mij. Ik ben gestopt”, zegt de 70-jarige Stapel. Zijn personage gaat niet met pensioen. „We moeten nog een oplossing vinden, maar ik heb gezegd dat ik stop. Dat heeft met een aantal externe factoren te maken, niet met de makers, de regisseurs en collega’s, maar meer met de producent met wie ik me niet kon verenigen. Die zitten anders in de wedstrijd dan ik.”
Producent Warner Bros. wil alleen maar geld verdienen, stelt Stapel. Daardoor is er minder budget voor de ontwikkeling van Flikken Rotterdam. „Wat dat betekent? Dat het goedkoper moet, dat er weer een dag af moet of dat je tegen de grimeur zegt: je krijgt volgend jaar 50 euro minder.”
Stapel heeft het aangekaart bij AvroTros en volgens de acteur heeft omroepbaas Taco Zimmerman een en ander ‘rechtgezet’. Zelf is hij er echter klaar mee. Hij wil naar eigen zeggen niet meer met ‘zo’n club’ te maken hebben.
De acteur hoort sinds het begin van Flikken Rotterdam bij de vaste cast. Het stoppen van Stapel is een nieuwe klap voor het Flikken-imperium. Bij de andere versie in Maastricht moest Victor Reinier vertrekken nadat er meerdere meldingen over zijn gedrag op de set binnen waren gekomen.
Comment
Comment