Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Corona gevolgen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • We hebben vaccinaties. Niks dicht anders is Rutte de mijne!

    Comment


    • https://www.ad.nl/binnenland/coronag...aalt~a5c45623/

      Coronagolf lijkt over top heen, aantal positieve tests daalt


      De verwachte daling van het aantal nieuwe coronagevallen lijkt te zijn begonnen. In de afgelopen week zijn minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor. Of de daling doorzet, hangt af van een nieuwe subvariant van het virus die ook in Nederland is opgedoken.



      Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt elke dinsdag met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 43.220 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was het hoogste aantal sinds 12 april, drie maanden geleden.

      In de zes dagen na die laatste update zijn 33.455 besmettingen aan het licht gekomen, gemiddeld 5576 per dag. Daarmee zou het weektotaal kunnen uitkomen op ongeveer 40.000. Dat zou 5 tot 10 procent minder zijn dan vorige week. Het wordt dan de eerste daling sinds eind mei, na zes achtereenvolgende weken waarin het aantal positieve tests steeg.

      Die stijging komt door de opkomst van drie versies van de omikronvariant van het coronavirus. Die subvarianten hebben de wetenschappelijke namen B.2.12.1, BA.4 en BA.5. Zij kunnen de afweer tegen het coronavirus beter omzeilen dan andere varianten. Vorige week meldde het RIVM dat een nieuwe subvariant, BA.2.75 alias centaurus, in Nederland is vastgesteld. Veel is nog niet bekend over deze coronaversie.

      Ziekenhuizen


      Het RIVM meldt vandaag hoeveel coronapatiënten zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dit aantal neemt waarschijnlijk nog altijd toe. Als het aantal positieve tests daalt, kan een paar weken later de instroom in de ziekenhuizen ook gaan dalen.

      Dat is nodig ook. Het Radboudumc moet momenteel alweer geplande operaties uitstellen omdat het Nijmeegse ziekenhuis opvallend veel acute opnames te verwerken krijgt. De intensive care ligt, op een vrije spoedplek na, vol en er zijn ook nog eens dubbel zoveel coronapatiënten als vorige week.

      Ook ziekenhuizen in de regio Nijmegen hebben er mee te maken, stelt Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten van het Radboudumc. ,,Er is echt sprake van een plotselinge toename van het aantal spoedopnames. Hoe dat komt, weten we niet. Het kan zijn dat er, zoals ook uit Amerikaans onderzoek blijkt, er in de maanden na een corona-infectie complicaties optreden. Maar waarschijnlijk is het gewoon toeval.” In andere ziekenhuizen, zoals in Den Bosch, is nog geen sprake van extra druk.

      Comment


      • https://www.ad.nl/den-haag/vaccinati...prik~a7ece6ef/

        Vaccinatie tegen apenpokken is net wat anders dan coronaprik: ‘Het voelt als een speldenprik’


        Het is maar een piepklein naaldje dat in de arm verdwijnt bij de vaccinatie tegen apenpokken. Anders dan de prikken tegen corona wordt het pokkenvaccin onder de huid en niet in het spierweefsel gezet.

        ,,Een speldenprik, meer voel je er niet van”, zegt de vaccineerder op de locatie waar de GGD Haaglanden maandagavond is begonnen met de aanpak tegen het om zich heen grijpende virus. Slechts tweehonderd mannen uit een specifieke doelgroep hebben voor deze week een uitnodiging gekregen om een vaccinatie te komen ophalen. ,,Dit is veel kleinschaliger dan bij corona”, aldus Annette de Boer, directeur publieke gezondheid van de GGD Haaglanden.


        Een vaccinatiemedewerkster van de GGD Haaglanden toont het piepkleine naaldje waarmee de prik tegen apenpokken wordt gezet. © Frank Jansen

        Voor de campagne maakt de GGD gebruik van een van de bestaande priklocaties voor corona. Ook die vaccinaties gaan namelijk gewoon door. ,,Dat zijn er nog altijd duizenden per week”, zegt Annette de Boer. ,,Dan heb je het bijvoorbeeld over jongeren die de leeftijd van twaalf hebben bereikt, mensen van boven de zestig die voor een vervolgprik komen of cliënten die de vaccinatie nog niet eerder hebben gekregen.”

        Niet gevaarlijk, wel vervelend


        Apenpokken is een virusinfectie, die meestal alleen in Afrika voorkomt, maar zich op dit moment verspreidt door Europa. Overdracht vindt plaats door intiem contact met een besmet persoon. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. De klachten variëren van koorts tot hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Na een paar dagen ontwikkelt zich uitslag die zich over het hele lichaam en gezicht kan verspreiden.”


        Annette de Boer van de GGD Haaglanden op de priklocatie tegen het apenpokkenvirus. © Frank Jansen

        De vergelijkingen met corona liggen voor de hand, maar het vaccinatieprogramma tegen apenpokken is veel fijnmaziger. Een enorme uitbraak zoals bij corona wordt ook niet verwacht. Toch heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO apenpokken - ook wel monkeypox genoemd - uitgeroepen tot ‘een internationaal gevaar voor de volksgezondheid’.

        Discretie belangrijk


        Anders dan bij de allereerste Phizer-prik van Nederland is er geen mediacircus opgezet bij de start van de vaccinaties tegen apenpokken. Privacy en discretie zijn in dit geval extra belangrijk. De groep die in aanmerking komt voor de inenting staat bij de GGD geregistreerd onder de categorie MSM: mannen die seks hebben met mannen.

        ,,Dat zijn in eerste instantie mannen die via de GGD meedoen aan het hiv-preventieprogramma PrEP”, zegt Annette de Boer. ,,Van deze groep is bekend dat ze wisselende seksuele contacten hebben. Hoewel apenpokken geen geslachtsziekte is en iedereen het kan krijgen, vindt de verspreiding van het virus tot dusver vooral in die kringen plaats. Hierna krijgen mensen met hiv een uitnodiging, gevolgd door mensen die bij onze soa-kliniek bekendstaan om wisselende contacten. Of er dan nog een vervolg komt, hangt af van de verspreiding van de ziekte.”

        Beperkt aantal vaccins


        Het virus is tot nu toe in Nederland bij 818 mensen aangetroffen. Met 67 besmettingen kent de regio Haaglanden op Amsterdam na de grootste concentratie van het land. Om die reden zijn in deze twee agglomeraties ook de eerste priklocaties geopend. De GGD verstuurt uitnodigingen voor een vaccinatie. Na ongeveer vier weken volgt een tweede prik.

        Anders dan bij corona beschikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over een beperkt aantal vaccins. Landelijk zijn zeventigduizend doses beschikbaar, snel bijbestellen is niet mogelijk. Door gericht te prikken hoopt het RIVM een algehele uitbraak in de kiem te smoren. De komende weken kunnen landelijk gezien dertigduizend mannen een uitnodiging van de GGD’s tegemoet zien.

        Comment


        • Zomerpiek golf corona ligt achter ons

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3669...or-12-plussers

            Vanaf tweede helft september herhaalprik tegen corona beschikbaar voor 12-plussers

            AMSTERDAM - Naar verwachting kan vanaf half september iedere 12-plusser een herhaalprik tegen het coronavirus krijgen, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerst zijn zorgmedewerkers met patiëntencontact en mensen met een verhoogd medisch risico aan de beurt en daarna mag de rest.

            Volgens Kuipers is de herhaalprik nodig om de bescherming tegen de ziekte en sterfte op peil te houden. Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar.



            Comment


            • https://www.ad.nl/binnenland/wanhopi...doen~a1f2b849/

              Wanhopige long covidpatiënten vluchten naar buitenland, kan Nederland iets doen?


              Wanhopige patiënten met langdurige coronaklachten wijken uit naar het buitenland omdat daar nieuwe behandelingen mogelijk zijn. Gaan ziekenhuizen in Nederland deze therapieën ook aanbieden? „De wetenschappelijke onderbouwing is nog onvoldoende.”

              Nog elke week melden zich bij de Twentse ziekenhuizen ZGT en MST meerdere Nederlanders met long covid. De nasleep van het coronavirus kan hardnekkig, vervelend en frustrerend zijn. Na elke piek ziet MST de toestroom van post-covidpatiënten toenemen. Mensen komen ten einde raad naar de polikliniek longgeneeskunde.



              Kan ziekenhuis iets doen?


              De grote vraag: kan het ziekenhuis iets doen? De wanhoop is soms zelfs zo groot dat patiënten op eigen kosten uitwijken naar buitenlandse ziekenhuizen, onder meer voor een behandeling waarbij bloed gefilterd wordt. Astrid Hartogsveld (59) uit Arnhem reisde in juni naar Cyprus voor die behandeling, die 10.000 euro kost en niet wordt vergoed.

              Patiënten zeggen dat de behandeling helpt, maar ziekenhuizen in Nederland ‘zijn nog niet zover’. Dat geldt ook voor de ziekenhuizen in de Twentse regio. „Er wordt geen gebruik gemaakt van experimentele behandelingen, omdat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is en er geen landelijk draagvlak is”, laat een woordvoerder van ZGT uit Almelo en Hengelo weten. Het Enschedese MST houdt het erop dat ‘er nog geen bewezen behandelingen voor long covid zijn.’

              Een op de acht


              Een op de acht mensen die besmet raakt met corona houdt daaraan langdurige klachten over, bleek onlangs uit een groot onderzoek onder 13.000 Nederlanders. Zij kampen bijvoorbeeld met pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid of vermoeidheid.

              Astrid was na twee jaar kwakkelen ten einde raad, voordat ze uitkwam in Cyprus. Bij de bloedfilterbehandeling worden met een machine vetdeeltjes uit het bloed gehaald. Uit internationaal onderzoek zou blijken dat long covidpatiënten ministolsels in hun bloedbaan hebben, die de zuurstoftoevoer naar weefsels en organen belemmeren. Door die ‘klontjes’ eruit te filteren knappen patiënten op, is de gedachte.

              ‘ Te weinig aandacht’


              Oud-huisarts en zoönose-expert Alfons Olde Loohuis uit Oldenzaal adviseert die behandeling niet, maar vindt wel dat er meer onderzoek zou moeten komen in Nederland. „Als ik hoor dat mensen de grens over gaan, zeg ik altijd: laat horen hoe het is gegaan daar. Duizenden Nederlanders kampen met klachten door het post covid-syndroom. Die kunnen heel ernstig zijn. De medische wereld heeft daar nog veel te weinig aandacht voor.”

              Volgens hem zou Nederland meer interventie-onderzoek moeten doen. Olde Loohuis heeft geholpen bij het opstellen van de landelijke richtlijn voor behandeling van langdurige klachten na Covid-19. ,,Niet blind iets geven, maar wetenschappelijk uitzoeken of het werkt. In het buitenland doen ze dat veel meer en dat merken we nu. Mensen gaan hun heil elders zoeken.”

              Normale longfunctie


              Ben Tomlow van ziekenhuis Isala in Zwolle zegt best te begrijpen dat long covidpatiënten op zoek zijn naar nieuwe behandelingen als de gangbare therapieën niet opleveren wat zij zoeken. ,,Ik snap dat zij alle mogelijke behandelingen willen proberen”, aldus de longarts. „Maar er is landelijk nog geen overeenstemming deze aan te bieden.’’



              Zowel ZGT, MST als Isala krijgen wekelijks enkele verwijzingen voor long covid. „We maken bij deze patiënten onder meer een foto, deze zijn vrijwel allemaal normaal”, laat een MST-woordvoerder weten. Longarts Tomlow bevestigt dat beeld. Vaak blijkt het vooral om een inspanningsprobleem te gaan. De meeste patiënten worden daarom doorgestuurd naar een fysiotherapeut om verder aan hun herstel te werken.

              Het ZGT zegt dat in die groep veel verschil zit, ook in de mogelijkheden tot herstel. „Bij de één is de behandeling gericht op het opbouwen van fysieke vermogens, bij anderen is er ook aandacht voor omgaan met, en accepteren van een lager inspanningsvermogen.”

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5193...baar-te-hebben

                Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

                DEN HAAG - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ’coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de „afrondende fase” laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

                „We willen het middel graag hebben, maar niet onder de huidige voorwaarden van Pfizer”, zegt een woordvoerder van het ministerie. De kritiek van een paar experts op VWS - die bij BNR zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat andere landen het medicijn al wel hebben ingekocht - is niet terecht, vindt VWS. Deze landen stellen wellicht minder hoge eisen aan de leveringsvoorwaarden dan Nederland.



                Er is overeenstemming over de prijs, maar niet over andere voorwaarden die VWS met de fabrikant wil regelen. „De prijs is niet het probleem”, zegt de woordvoerder. De gesprekken gaan nu onder meer over de levering en houdbaarheid van de pillen. Ook wil het ministerie weten hoe deze medicijnen zich verhouden tot andere corona-varianten. „Daarover lopen nu afrondende gesprekken.”

                Redelijke alternatieven


                De nood is daarnaast niet heel erg hoog, omdat er op dit moment ook redelijk goede alternatieven zijn om de beperkte groep - die voor de pillen in aanmerking komen - te helpen. Het voordeel is dat de pillen thuis kunnen worden ingenomen, weet de woordvoerder. „We willen Paxlovid graag als optie beschikbaar hebben.”

                De kuur met Paxlovid kan voorkomen dat mensen met een verhoogd risico ernstig ziek worden. De medicijnen moeten zo snel mogelijk nadat een coronabesmetting is vastgesteld, worden ingenomen. De besmette patiënt moet vijf dagen achter elkaar zes pillen per etmaal nemen. Het is aan de behandelend arts om de kuur van dertig pillen aan een patiënt voor te schrijven.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7120...huizen-keldert

                  Zomergolf is voorbij: instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

                  BILTHOVEN - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/binnenland/90-proc...hten~ab7c772a/

                    90 procent van opgenomen coronapatiënten heeft jaar later nog steeds klachten


                    Ruim 90 procent van de patiënten die met ernstige covid in het ziekenhuis lag, heeft na een jaar nog klachten. Met revalidatie herstelt de lichamelijke conditie meestal, maar de cognitieve klachten, zoals geheugen- en concentratieproblemen, houden aan.

                    Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens dat vandaag is gepubliceerd. Onderzoekers Merel Hellemons (longarts) en Rita van den Berg-Emons (bewegingswetenschapper) volgden sinds juni 2020 bijna vijfhonderd patiënten die door corona op de intensive care of een verpleegafdeling belandden. ,,Covid was een nieuwe infectieziekte. Die mensen waren ernstig ziek, dus we wilden weten of het ooit nog goed kwam’’, zegt Hellemons.

                    In de tussentijd werd al duidelijk dat relatief veel coronapatiënten langdurige klachten overhouden aan een infectie. UMC Groningen constateerde drie weken geleden dat dat voor één op de acht Nederlanders geldt.

                    Daar komt nu bij dat patiënten die in het ziekenhuis belandden nog veel vaker hinder ondervinden. Van hen is 92 procent na een jaar niet klachtenvrij. Ze houden last van pijn, kortademigheid na inspanning, hevige vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. Ruim 60 procent is zo vermoeid dat ze niet meer goed functioneren. Hellemons: ,,We zien heel weinig verbetering. Als deze patiënten na drie maanden klachten hebben, hebben ze die vaak na twaalf maanden nog. Dat is slecht nieuws.’’

                    Lichtpuntje

                    Tegelijkertijd zien de onderzoekers ook een lichtpuntje. Met revalidatie lukt het om de lichamelijke conditie te herstellen. Spierkracht, conditie en vermogen om te bewegen in de omgeving kwamen terug. ,,Zelfs de mensen die er het allerslechtst aan toe waren, soms weken op hun buik lagen en opnieuw moesten leren lopen, komen daar fysiek bovenop. Revalidatie is succesvol.’’ Sommige patiënten herstelden in een revalidatiecentrum, anderen kregen fysiotherapie. ,,Maar iedereen kwam weer op hetzelfde niveau, dus iedereen is naar de goede revalidatie gestuurd.’’

                    De onderzoekers blijven de covidpatiënten ook de komende jaren volgen. Ze willen analyseren in hoeverre ze alsnog verder herstellen en of ze weer aan het werk komen. Bovendien valt er een wereld te winnen bij de behandeling van de cognitieve en vermoeidheidsklachten. De onderzoekers vinden dat er in Nederland veel te weinig geld is voor aanvullende studies. Hellemons: ,,Het probleem is dat we niet goed genoeg begrijpen waardoor de problemen blijven bestaan en hoe die op te lossen. Nu kunnen we mensen alleen psychische hulp bieden en leren hun leven anders in te richten. Dat is schrijnend.’’

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/politiek/nederland...wang~a16a142d/

                      Nederland niet klaar voor coronawinter: ‘Bespreek nu dilemma’s rond coronapas en vaccinatiedwang’


                      Er is geen tijd te verliezen bij de voorbereiding op een nieuwe coronagolf. Heikele discussies over thema’s als vaccinatiedwang, coronapas en avondklok moeten niet weer doorgeschoven worden, oordelen tal van adviesraden in een nieuwe rapportage.

                      De politiek moet vaart maken met voorbereidingen op een nieuwe coronagolf en nu ook discussiëren over gevoelige dilemma’s als vaccinatiedwang, coronapas en avondklok.

                      Dat concluderen de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en tal van adviescolleges (zoals de Raad van State en de KNAW) vandaag in een gezamenlijk rapport.

                      Daarin dringen de adviescolleges aan op een aanpak waarbij politiek en samenleving de reële coronascenario’s - van verkoudheid tot ‘worst case’ - voorbereiden en helemaal uitwerken, inclusief dus een juridisch instrumentarium in geval noodmaatregelen nodig zijn. Of er een nieuwe grote virusopleving komt, is erg onzeker, maar er moet rekening mee gehouden worden, stellen de adviseurs.



                      ‘Bespreek kwesties’


                      ,,Het is goed dat de overheid überhaupt in deze scenario’s denkt, maar de volgende stap komt nog niet zo van de grond. Je moet het over die ingewikkelde dilemma’s hebben”, zegt WRR-voorzitter Corien Prins.

                      ,,Dat zou je per onderwerp nù moeten doen, als het relatief luw is. Het is ingewikkeld, als burger wil je niet denken aan worst case scenario’s misschien, maar de politiek is daar juist voor.”

                      Eerder concludeerde de Raad van State al dat de wettelijke gereedschapskist te klein is: in de voorgestelde wijziging van de Wet publieke gezondheid ontbreken vooralsnog ingrijpende middelen als de schoolsluiting, het coronatoegangsbewijs en de avondklok.

                      En tot dusver zijn (politieke) discussies over ingrijpende maatregelen niet uitgebreid gevoerd. De avondklok werd begin 2021 halsoverkop ingevoerd en sneuvelde bijna in de rechtbank. De discussie om ongevaccineerden te weigeren in horeca met de 2G-coronapas is in de Tweede Kamer niet gevoerd. Door gebrek aan politieke steun werd het instrument nog voor het inhoudelijke debat geschrapt.

                      Psychologisch fenomeen


                      Door de stapeling van crises - oorlog in Oekraïne, asielopvang, koopkracht - dreigt de overheid ‘van crisis naar crisis te hollen’: ‘Het risico bestaat dan dat politiek en samenleving pas beginnen met de voorbereiding wanneer het opnieuw crisis is’, schrijven de adviseurs.

                      Het is psychologisch menselijk om niet te willen denken aan de heftigste scenario’s en gevolgen, maar beleidsmatig is het onverstandig: ,,Het gaat er niet om dat je er nu een klap op geeft en daartoe besluit”, zegt Prins. ,,Maar het gaat er wel om dat je belangen afweegt in een rustige tijd, de tijd daarvoor neemt en dan het besluit weloverwogen kan nemen, zodat alle voors en tegens voor iedereen helder zijn.”



                      Als de politiek dit niet doet, kalft het draagvlak voor het virusbeleid af: ,,We moeten de samenleving meenemen en serieus nemen, dat is een van de lessen. Dan moet je niet wachten tot onder druk alles vloeibaar wordt op het hoogtepunt van een crisis en dan pats-boem links of rechts afslaan.”

                      Het kabinet belooft nog met nieuw coronabeleid te komen voor komende winter. Deze maand komen de sectorplannen, daarin staan regels voor bedrijven en instellingen per coronarisiconiveau.

                      Comment


                      • In een COVID onderzoek onder duizenden inwoners door de gemeente Madrid in maart 2022 werd in het bloed een eiwit aangetroffen wat jaren lang actief blijft tegen ernstig ziek worden door COVID. Dat zou ook het lage aantal IC opnames aantonen in de laatste COVID golf. Alleen voor personen met een kwetsbare gezondheid en 80 plussers zou een vaccin dan nog nuttig zijn.
                        Last edited by Pius6; 07-09-2022, 10:06.

                        Comment


                        • Immuniteit geldt voor 90% van de onderzochte personen.

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/binnenland/nieuwe-...rmat~a476fdd6/

                            Nieuwe coronaprik komt eraan: wanneer ligt uw uitnodiging op de deurmat?


                            De eerste uitnodigingen voor een herhaalprik ploffen dinsdag op de deurmat bij 60-plussers. Begin volgende maand volgen kwetsbare mensen - de ‘griepprikgroep’ -, zorgmedewerkers, mantelzorgers en dan de rest van alle 12-plussers. Vijf vragen over de vaccinatieronde.

                            Waarom komt er weer een nieuwe prikronde?

                            Een nieuwe vaccinatiecampagne moet een wintergolf van het coronavirus zoveel mogelijk dempen. Omdat de beschermende werking van eerdere prikken na verloop van tijd afneemt, is een nieuwe prik raadzaam, oordelen het OMT en het kabinet. ‘Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie’, meldde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66).



                            Precieze percentages over effectiviteit van de nieuwe, op omikron aangepaste vaccins tegen infectie, doorgeven van het virus en ziekenhuisopname zijn er nog niet. Wel zien onderzoekers vier tot negen keer meer antistoffen in het bloed na de nieuwe Pfizerprik. De Modernavaccinatie toont ruim vier keer meer antistoffen. Voor veel 60-plussers wordt dit de vijfde inenting tegen het coronavirus, na de basisserie (twee prikken), de boost (derde prik) en herhaalvaccinatie (de vierde). Voor veel jongere Nederlanders wordt het de vierde vaccinatie.

                            Wie krijgen allemaal een uitnodiging?

                            Eerst krijgen 60-plussers een brief, omdat zij het grootste risico lopen op ernstige ziekte na besmetting. De eerste uitnodigingen moeten komende dinsdag bij hen in de brievenbus liggen, de eerste prikken worden dan een week later gezet. Vanaf begin oktober volgen de jongere mensen (van 12 tot en met 59), die ook jaarlijks de griepprik mogen halen. Huisartsen bepalen wie daarvoor in aanmerking komt en versturen de uitnodigingen. Tegelijkertijd kunnen zorgmedewerkers met direct patiëntencontact, mantelzorgers en huisgenoten van mensen met een hoog medisch risico een uitnodiging verwachten voor een herhaalvaccinatie.

                            Daarna mogen alle andere Nederlanders vanaf 12 jaar een vaccin halen op uitnodiging. Omdat zij een minder groot risico lopen om ernstig ziek te worden, denkt het OMT dat deze extra vaccinatie vooral loont om personeelsuitval te voorkomen, ook op scholen. Het is overigens nog onduidelijk of de nieuwe vaccins ook beschermen tegen langdurige klachten na een corona-infectie. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen geen uitnodiging. Omdat de vaccins het meeste gezondheidswinst bieden naarmate de leeftijd hoger ligt, vinden experts een extra prik nu niet nodig voor kinderen van 5 tot en met 11. De kinderen die deze winter alsnog een eerste vaccinatie willen, krijgen een prik met het oude vaccin. Overigens moet het wél langer dan drie maanden geleden zijn dat u de vorige coronaprik kreeg of besmet raakte.



                            Welk vaccin krijg ik dan?

                            Moderna of Pfizer. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA keurde vorige week twee aangepaste vaccins van deze fabrikanten goed. De vaccins zijn zo aangepast dat ze beter beschermen tegen de omikronvariant. Hoewel ze oorspronkelijk gemaakt zijn voor subvariant ba.1, werken ze ook beter tegen broertjes ba.4 en ba.5, stellen kenners. Pfizer heeft deze week al 1,4 miljoen doses van het aangepaste vaccin geleverd, in totaal levert de farmaceut dit jaar bijna 10 miljoen doses. Alleen de mensen die al eerdere prikken hebben gekregen komen in aanmerking voor de nieuwe aangepaste vaccins. Voor iedereen die de eerste prikken alsnog wil halen, bewaart het kabinet de oude vaccins. Wie Janssen heeft gehad krijgt ook gewoon een herhaalprik van Pfizer of Moderna.

                            Zijn de GGD’en klaar voor een nieuwe ronde?

                            Ze zeggen van wel. De regionale GGD’en hebben 84 grote vaccinatielocaties, waaronder de Amsterdamse Rai en Brabanthallen in Den Bosch. Hoewel het spannend was of er voldoende personeel zou zijn, zegt koepelorganisatie GGD-Ghor dat die missie is geslaagd: er zijn genoeg prikkers, personeel voor de callcenters, administratieve krachten, verkeersregelaars, beveiligers én gastvrouwen en -heren. En er wordt efficiënter gewerkt, bijvoorbeeld door barcodes op de uitnodigingen te scannen. Overigens is het nog de vraag hoe druk de GGD het krijgt: nog ruim zes op de tien mensen die zich in het verleden lieten prikken zouden (waarschijnlijk) opnieuw een vaccinatie halen als de overheid die aanbiedt, peilde het RIVM eerder.

                            Is het vaccin nodig voor een QR-code?

                            Nu niet. De 3G-coronapas is eind februari afgeschaft. De QR-code voor bezoek aan het theater, bioscoop, stadiontribune en kroeg is sindsdien niet langer nodig. Maar juridisch adviseurs van het kabinet en werkgeversorganisaties willen dat het instrument achter de hand gehouden wordt voor het geval het virus komende winter toch enorm opleeft. Het is dus mogelijk dat het coronatoegangsbewijs in een doemscenario van de plank gehaald wordt (al is onduidelijk hoe effectief het middel is). De herhaalvaccinatie zal in dat geval waarschijnlijk opnieuw een groen vinkje opleveren.

                            Comment


                            • https://www.nu.nl/coronavirus/622380...onclusies.html

                              Het aantal nieuwe coronagevallen blijft licht toenemen. Het RIVM registreerde in de afgelopen week 8.327 nieuwe positieve tests. Dat zijn er zo'n 6 procent meer dan in de week ervoor. Ook het aantal mensen dat vanwege hun coronaklachten moet worden opgenomen in het ziekenhuis is vorige week licht gestegen.

                              Vorige week meldde het RIVM voor het eerst sinds half juli een lichte stijging van het aantal nieuwe coronagevallen. Volgens het instituut kan nog niet gezegd worden of er echt een nieuwe golf in aantocht is. "Het is nu nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden", zegt een woordvoerder in een toelichting op de cijfers.



                              Vorige week werden de klachten voor 219 besmette mensen zo ernstig dat ze moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. Een week eerder meldde het RIVM nog dat 179 mensen waren opgenomen. Het is voor het eerst in weken dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is gestegen.

                              In de afgelopen 24 uur kwamen 1.496 positieve testuitslagen binnen bij het RIVM. De meeste positieve tests werden afgenomen in Amsterdam (65), Den Haag (47), Rotterdam (42), Utrecht (31) en Haarlemmermeer (23).

                              Op dit moment liggen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 473 mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er ongeveer evenveel als maandag, toen het grootste aantal opgenomen patiënten met corona sinds begin september werd gemeld.

                              Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis liggen en mensen die om een andere reden zijn opgenomen maar positief testten.

                              Comment


                              • https://www.dagelijksestandaard.nl/b...een-week-tijd1

                                Het corona-alarmisme is weer begonnen, RIVM: bijna 10.000 coronagevallen in een week tijd!!1

                                Het RIVM heeft in de afgelopen dagen maar liefst 9889 positieve tests geregistreerd, bijna 15 procent hoger dan vorige week. Het reproductiegetal ligt ook weer op 1,1, dus daar komt de najaarsgolf!

                                Het RIVM plaatst tegenwoordig niet meer elke dag nieuwe cijfers. De updates worden voorlopig twee keer gegeven, op dinsdag en op vrijdag, meldt De Telegraaf. Dan heeft het virus iets meer tijd om fatsoenlijke stijgingspercentages te genereren. Want ja, niemand wordt natuurlijk bang van een stijging van 3 procent. Maar als het RIVM een paar dagen wacht, dan kan het weer percentages op gaan noemen die bestaan uit minimaal twee cijfers!



                                Bij de najaarsgolf zal het waarschijnlijk niet gaan over het aantal ziekenhuisopnamen en weer een gigantische druk op de zorg. De dominante coronavarianten stammen nog altijd af van de omikronvariant, en die stelde al weinig voor. Het wordt weer 'ouderwets' besmettingen tellen, in combinatie met verzuimpercentages onder personeel. Zieke werknemers die niet thuis kunnen werken zullen namelijk het grote probleem vormen. Die leggen namelijk extra druk op bedrijven, die de financiële schade van de afgelopen lockdowns nog proberen te repareren.

                                Dat is namelijk ook de reden dat dit kabinet niet op eigen houtje allerlei coronamaatregelen klaar heeft staan. Nee, die werden nu 'op verzoek' van werkgeversorganisaties aan de gereedschapskist toegevoegd. En die werkgeversorganisaties kan het allemaal niet gek genoeg. De anderhalve meter, mondkapjesplicht, coronatoegangsbewijs en lockdownmaatregelen (met overheidssteun!). Zij vinden het allemaal prima, dus gaat het kabinet daar vrolijk in mee. Dus neem snel die prik, dan kan uw collega u in ieder geval niet verwijten dat u niet uw best heeft gedaan om besmetting en uitval te voorkomen.

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/binnenland/rivm-ho...t-op~afba85ea/

                                  RIVM houdt rekening met begin najaarsgolf, aantal coronabesmettingen loopt op


                                  Het aantal positieve coronatests loopt op, en dat is mogelijk ‘het begin van de verwachte Covid-najaarsgolf’, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

                                  Het instituut registreerde in de afgelopen zeven dagen 12.269 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal sinds 13 augustus. Vergeleken met de week ervoor is het aantal bevestigde besmettingen met 39 procent gestegen. Dat is de snelste stijging op weekbasis sinds 25 juni, drie maanden geleden, toen de zomergolf op gang kwam.



                                  Het aantal bevestigde besmettingen stijgt volgens het instituut onder vrijwel alle leeftijdsgroepen, maar met name onder mensen van 70 jaar en ouder. Naar verhouding hebben regio’s in Limburg en Gelderland de meeste positieve tests.

                                  Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vorige week zijn 287 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van coronaklachten, het hoogste aantal in vijf weken tijd. Het RIVM heeft een site waar mensen kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben. Op die Infectieradar stijgt het aandeel deelnemers met coronaklachten eveneens.

                                  Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 2614 positieve tests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 3 augustus. Amsterdam noteerde de afgelopen dag 94 nieuwe gevallen. Daarna volgen Rotterdam (69), Den Haag (48), Apeldoorn (42) en Helmond (38). Het wordt ook drukker in de teststraten. Vorige week lieten 15.641 mensen zich testen, het hoogste aantal in zeven weken tijd.

                                  Vanwege de stijging en de vooruitzichten vraagt het RIVM ‘extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen’.
                                  Verpleegafdelingen


                                  Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 113 nieuwe patiënten met corona opgenomen. In totaal worden in de klinieken op dit moment 596 mensen met corona verzorgd, 28 meer dan een etmaal geleden. Op de intensive cares werden 4 nieuwe patiënten met corona opgenomen. Het aantal mensen met een coronabesmetting op de ic’s steeg afgelopen dag met 2 naar 35.

                                  Het LCPS maakt in de cijfers geen onderscheid tussen mensen die zo ziek zijn geworden na hun coronabesmetting dat ze moesten worden opgenomen en mensen die voor iets anders naar het ziekenhuis kwamen maar eenmaal daar ook corona bleken te hebben.

                                  R-getal

                                  Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, steeg afgelopen vrijdag naar het hoogste niveau sinds 1 juli. Het cijfer staat nu op 1,1. Dat betekent dat een gemiddelde groep van 100 mensen met corona 110 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 121 mensen, die 133 anderen aansteken.

                                  Bij elke stap wordt de groep virusdragers wat groter, en dan stijgt ook de kans dat anderen het virus oplopen. Hoe verder het getal boven de 1 komt, hoe sneller de verspreiding gaat.

                                  WHO

                                  De vrees van het RIVM is opvallend, omdat WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus twee weken geleden nog bekendmaakte dat het einde van de coronapandemie in zicht is. Nederlandse virologen temperden toen meteen het enthousiasme: ,,Wij verwachten nog steeds een najaarsgolf.”

                                  In ons land hebben tot nu toe 261.535 mensen een herhaalprik tegen het virus gekregen. Met name mensen van 80 jaar en ouder. Volgens het RIVM heeft in die leeftijdsgroep 11,9 procent de aangepaste booster al gehad. Deze moet de afweer tegen het virus een oppepper geven. Iedereen van 12 jaar en ouder, die de eerste inenting heeft gehad, kan de nieuwe prik halen.

                                  Mensen willen herhaalprik vooral bij nieuwe coronavariant

                                  Mensen willen de nieuwe herhaalprik tegen het coronavirus vooral krijgen als er een nieuwe variant opduikt waarvan patiënten zieker worden. Ook als het aantal ziekenhuisopnames toeneemt en uitstel van reguliere zorg dreigt, neemt de vaccinatiebereidheid toe.

                                  Het RIVM heeft voor de 21ste keer onderzocht wat mensen vinden van coronamaatregelen en -vaccinaties. De uitkomsten zijn vrijdag naar buiten gebracht. Het onderzoek is van 7 tot en met 11 september uitgevoerd onder 34.283 mensen.

                                  Voor de nieuwste enquête is onder meer gekeken naar de herhaalprikken. Die worden sinds afgelopen maandag gegeven. Elke Nederlander van 12 jaar en ouder die de eerste prikken heeft gehad, komt ervoor in aanmerking. Ouderen, zorgmedewerkers en mensen met medische risico’s krijgen voorrang. De extra inenting moet de afweer van mensen versterken, voor het geval er in het najaar of de winter een nieuwe coronagolf komt.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/video/18224...m-rond-te-gaan

                                    Osterhaus: 'Virus heeft nu veel meer kans om rond te gaan'


                                    Video28 sep.

                                    Het aantal positieve coronatests stijgt en ook worden er meer mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Het duidt mogelijk op een najaarsgolf, maar wat zeggen de cijfers ons nu echt? Viroloog Ab Osterhaus legt uit.

                                    Comment


                                    • gewoon geen lockdown, en wanneer mensen dood gaan is dat maar zo, we kunnen niet steeds iedereen gaan redden, doodgaan hoort bij het leven, en met name qua ouderen kunnen we de zorg al niet meer betalen

                                      Comment


                                      • https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/corona-is-terug

                                        Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

                                        Het aantal coronabesmettingen neemt razendsnel toe. Niet alleen in Nederland maar ook in de omliggende landen België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het ANP meldt dat afgelopen weekend de grootste stijging sinds maart dit jaar werd gemeten. Er kwamen 146 patiënten bij in de ziekenhuizen wat het totaal op 842 bracht. 44 mensen zijn er zo slecht aan toe dat ze op de intensive care liggen.



                                        In Groot-Brittannië, waar nu naar schatting meer dan een miljoen mensen besmet zijn, is corona ook bezig aan een come back. Medici maken zich zorgen omdat het gaat om varianten als Centaurus, oftewel BA.2.75.2, en om BQ.1.1. Van beide varianten wordt gevreesd dat ze in staat zijn de afweerreacties van het lichaam, gebaseerd op vaccinatie of eerdere besmetting, te omzeilen.

                                        Ook in België komt de zogeheten herfstgolf die voor half oktober voorspeld werd op gang. De Standaard schrijft:

                                        Tussen 27 september en 4 oktober werden per dag gemiddeld 94,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 28 procent op weekbasis. Er liggen momenteel 1.294 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 39 procent tegenover een week eerder. Daarvan liggen 74 mensen op een afdeling intensieve zorg, dat is een stijging van 32 procent.

                                        Belgen wordt aangeraden een boosterprik te halen.

                                        In Duitsland waar, in tegenstelling tot in Nederland, het aantal besmettingen wordt bijgehouden, is vorige week een verdubbeling van het aantal gevallen vastgesteld. Het gaat om bijna 100.000 besmettingen binnen een etmaal. In reactie op de verontrustende stijging heeft de regering verscherping van de coronamaatregelen doorgevoerd. Zo wordt in treinen weer een FPP2-masker verplicht in plaats van een gewoon mondmasker.

                                        Nederland wil wachten met maatregelen tot de situatie uit de hand loopt.

                                        NRC meldt:

                                        RIVM-baas Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat nieuwe maatregelen om verspreiding tegen te gaan vooralsnog niet nodig zijn. Volgens Van Dissel was de opleving van het aantal besmettingen voornamelijk te wijten aan de lagere buitentemperaturen en vertaalde het zich slechts in beperkte mate in een toename in ziekenhuis- en IC-opnames. Hij waarschuwde toen wel al dat dit niet betekent „dat het volgende week niet anders kan zijn”. Van Dissel heeft vooralsnog niet laten weten of de nieuwste opnamecijfers hem alsnog tot een ander advies nopen.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/binnenland/coronap...eens~a5a53b70/

                                          Coronaprik en griepprik tegelijk of niet? Huisartsen zijn het er niet over eens


                                          De ene huisarts schrijft dat er minstens twee weken tussen een coronaprik en de griepprik moet zitten. De ander zegt dat het niets uitmaakt en dat je desnoods twee prikken op een dag mag halen. Hoe zit dat? En nog drie vragen over de coronaherhaalprik.

                                          Bij alle 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid valt deze dagen een uitnodiging in de bus voor de griepprik. En dan is er ook nog een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona. 60-plussers hebben die uitnodiging inmiddels gehad en voor het einde van de week kan volgens planning iedereen van 12 jaar en ouder een afspraak maken voor zo’n vaccinatie.



                                          Moet er tijd zitten tussen de griepprik en de coronaprik?

                                          Patiënten van een Hengelose huisarts kregen onlangs de oproep voor de griepprik. Maar, waarschuwt deze huisarts, er moet twee weken tijd zitten tussen de coronaherhaalprik en de griepprik.

                                          Gelijktijdig viel bij patiënten van een huisarts uit het Twentse Weerselo zo’n zelfde uitnodiging in de brievenbus. Maar die schrijft: ‘Als u ook een afspraak heeft voor de prik tegen corona, is het veilig om de griepprik en de prik tegen corona tegelijk te krijgen’.

                                          Twee tegenstrijdige geluiden. Marieke Nijhof, huisarts in Enschede en voorzitter van HuisartsenZorg Twente, schept duidelijkheid. „Het mag snel op elkaar, binnen een dag of zelfs tegelijk”, zegt Nijhof. „Voorheen was het inderdaad zo dat er tijd tussen moest zitten vanwege mogelijke bijwerkingen, maar dat hoeft niet meer.”

                                          Dat meldt ook het RIVM. ‘U mag beide vaccinatie tegelijk of kort na elkaar.’

                                          De hoeveelste prik wordt dit?


                                          Voor volwassenen die alle aangeboden coronavaccinaties hebben gehaald, wordt het de vierde of de vijfde prik. Iedereen kreeg dezelfde basisserie van twee prikken. Tenzij ze gevaccineerd zijn met Jansen, dan was dat één prik. Daarna volgende een booster voor iedereen en vervolgens nog een herhaalprik voor 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Daar komt nu een herhaalprik bij.



                                          Waarom dan ook nog een griepprik?


                                          Het zijn twee heel verschillende vaccins die beide andere bescherming bieden. De griepprik wordt ontwikkeld op het griepvirus dat naar verwachting deze winter gaat heersen.

                                          De coronaprik beschermt tegen een besmetting met Covid-19. Er is wel discussie over. Er is eerder dit jaar een nieuw vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen de lange tijd dominante omikronvariant. Die kwamen half september beschikbaar en daar worden mensen die voor de herhaalprik komen nu mee gevaccineerd.

                                          Maar inmiddels is er een nieuwer vaccin dat beschermt tegen de laatste subvariant die op dit moment dominant is. Dat wordt pas gebruikt als de voorraad herhaalprikken van september op is.

                                          Waarom kan ik niet op één plek terecht voor grieppriek én coronaprik?


                                          De griepprik wordt al jaren gegeven door de huisarts. De huisarts treft hiervoor in het voorjaar al de voorbereidingen. Hij bepaalt bijvoorbeeld de datum en locatie van de griepprik. Dat staat al maanden vast, legt het RIVM uit.

                                          Het besluit om weer een coronavaccinatie te geven wordt veel meer op korte termijn genomen. En daardoor was het niet mogelijk om de locatie van de griepprik aan te passen. Volgens het RIVM willen huisartsen op hun beurt liever niet de Covid-19 vaccinatie zetten. Dat vaccin moet namelijk zeer koud bewaard worden en mensen moeten tot 15 minuten na vaccinatie worden geobserveerd. Dat is voor huisartsen niet goed te organiseren.

                                          Er gaan in de Tweede Kamer stemmen op om dit anders te organiseren als de coronavaccinatie jaarlijks terug gaat komen en dan wel te zorgen dat griep- en coronaprik tegelijkertijd op dezelfde locatie gezet kunnen worden.

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1516...an-vorige-week

                                            Opnieuw daling coronagevallen: 5000 besmettingen minder dan vorige week

                                            BILTHOVEN - Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw gedaald. Afgelopen week registreerde het RIVM 17.623 bevestigde besmettingen, de week daarvoor ging het nog om 22.688 gevallen. Het is de tweede daling van de weekcijfers op rij, maar het blijft volgens het instituut onduidelijk of de najaarsgolf voorbij is.

                                            Dat heeft volgens een woordvoerder alles te maken met de ontwikkeling van nieuwe subvarianten van het virus. Vorige week meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC dat een van die subvarianten, BQ.1, naar verwachting komende tijd de overhand zal krijgen in Europa. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal besmettingen, zo stelde de dienst. BQ.1 is een subvariant van de omikronvariant van het coronavirus, die al langere tijd dominant is.



                                            Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) „ziet ook” dat het aandeel van BQ.1 en dat van ondervariant BQ.1.1 toenemen in Nederland, zo zegt een woordvoerder. „Maar of dat ook betekent dat dit de dominante variant zal worden is nog afwachten.” Eerdere subvarianten van omikron waren ook al eens in opkomst, „maar dat zette dan niet door.”

                                            Vorige week werden 603 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM ook. Dat zijn er meer dan een week eerder, toen het ging om 587 mensen.

                                            Mensen die dat willen kunnen momenteel een herhaalprik tegen corona krijgen met een aangepaste versie van het vaccin, dat beter werkt tegen een van de omikronvarianten (BA.1). Er is volgens de RIVM-woordvoerder „geen enkele reden” om aan te nemen dat dat vaccin niet werkt tegen BQ.1.

                                            Vaccinmakers Pfizer en Moderna hebben inmiddels ook aangepaste prikken ontwikkeld tegen de omikronvarianten BA.4 en BA.5. Die varianten komen op dit moment meer voor in Nederland dan BA.1. Het vaccin tegen die subvariant wordt echter eerst opgeprikt, aldus de RIVM-woordvoerder. Wanneer het precies op is, kan hij niet zeggen.

                                            Herhaalprikken

                                            Bijna 600.000 mensen hebben vorige week een herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten, meldt het RIVM. Dat zijn er iets minder dan de week ervoor, toen het aantal herhaalprikken net boven de 600.000 uitkwam.

                                            Van 19 september tot aan deze week hebben in totaal bijna 2,5 miljoen mensen de herhaalprik gekregen, aldus het RIVM. Van de zestigplussers, een van de groepen die voorrang kregen, hebben ruim vier op de tien mensen de vaccinatie gehaald. De herhaalprik is bedoeld als oppepper voor het immuunsysteem zodat mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

                                            Momenteel kunnen mensen die geboren zijn in het jaar 2000 of eerder een afspraak bij de GGD inplannen voor een herhaalprik. De overheid wil dat eind deze week alle mensen vanaf 12 jaar een afspraak voor een inenting kunnen maken. Mensen kunnen de herhaalprik halen als het minstens drie maanden geleden is dat ze een coronabesmetting hebben doorgemaakt of hun laatste coronavaccinatie hebben ontvangen.

                                            Comment


                                            • nou dat is tenminste goed nieuws, dat lijkt niet op komende lockdowns etc.

                                              Comment


                                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ijk-al-voorbij

                                                Coronabesmettingen opnieuw afgenomen, gevreesde najaarsgolf begint mogelijk in november

                                                Het RIVM constateert op basis van verschillende methodes dat het aantal coronabesmettingen afgelopen week is afgenomen, net als de week er voor. Het aantal geregistreerde besmettingen nam met ruim 5000 af van 22.700 naar 17.600. Daar moet bij aangetekend wordt dat het RIVM relatief weinig mensen test en dit aantal nog verder is afgenomen. De afname wordt echter ook bevestigd door andere methodes zoals rioolwatermeting.



                                                Het RIVM wil nog niet stellen dat de najaarsgolf voorbij is omdat een nieuwe subvariant in Europa bezig is aan een opmars. BQ.1 zal naar verwachting na half november de nu overheersende variant BA.5 verdringen. BQ.1 is niet ziekmakender maar wel beter in het omzeilen van het immuunsysteem waardoor meer mensen besmet zullen raken.

                                                Het aantal patiënten dat met corona in de ziekenhuizen werd opgenomen is overigens wel gestegen tot 603. Er liggen nu gemiddeld per dag 1207 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op de IC is het aantal nog steeds zeer laag.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1054...chinese-steden

                                                  Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

                                                  SHANGHAI - In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

                                                  Comment


                                                  • dichtgooien dat China, daar komt al die ellende van en er zijn daar teveel mensen, dus klaar

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X