Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Corona gevolgen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Aantal besmettingen loopt wel op

  Comment


  • Vandaag weer in het nieuws en in op1 bangmakerij van nieuwe en meer gevaarlijkere virussen. Pfff daar gaan we weer.

   Comment


   • Het volk laat zich niet meer opsluiten

    Comment


    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...d-van-covid-19

     WHO ziet 'zorgwekkende ontwikkeling' op het gebied van Covid-19


     De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet “zorgwekkende ontwikkelingen” op het gebied van het coronavirus in aanloop naar de winter op het noordelijk halfrond. Dat zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag tijdens een persconferentie. Hoewel in veel landen een toename van coronapatiënten gemeld wordt, blijven werkelijke cijfers uit omdat veel landen – waaronder Nederland – die niet meer registreren.

     In delen van het Midden-Oosten en Azië nemen de sterfgevallen door Covid-19 toe, terwijl in meerdere Europese landen het aantal patiënten op de intensive care-afdelingen stijgt. Uit onder meer rioolwaterpeilingen valt aan het aantal aangetroffen virusdeeltjes op te maken dat het aantal coronabesmettingen weer aan het toenemen is. Met de winter in aantocht kan dat tot risicovolle situaties leiden.

     “Aangezien mensen in sommige landen in de koudere maanden meer de neiging hebben samen tijd door te brengen binnenshuis, zullen virussen als Covid die zich via de lucht verspreiden daarvan profiteren,” waarschuwde Maria van Kerkhove, technisch leider op het gebied van Covid voor de WHO. Ook zei ze dat veel kwetsbare personen nog altijd niet of niet voldoende gevaccineerd zijn tegen het virus en riep overheden op hier meer aandacht aan te besteden. Behalve nieuwe vaccinatierondes moet er volgens Van Kerkhove ook weer meer getest worden.

     Momenteel is wereldwijd geen enkele variant van het coronavirus dominant, hoewel in meerdere landen een opkomst te zien is van EG.5, een subvariant van Omikron. De WHO zegt deze variant nauwlettend in de gaten te houden om de besmettelijkheid en het potentiële gevaar ervan in kaart te kunnen brengen.

     Comment


     • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7699...coronacampagne

      ....

      Comment


      • Ze hebben alweer boosterprikken klaar liggen

       Comment


       • Griepseizoen is begonnen: zo bereiden Utrechtse ziekenhuizen zich voor op de winter | Utrecht | AD.nl


        Foto ter illustratie. Ziekenhuizen bereiden zich voor op griepseizoen met vaccinatiecampagnes. © Rob Engelaar

        Griepseizoen is begonnen: zo bereiden Utrechtse ziekenhuizen zich voor op de winter


        De zomer is voorbij, de kinderen gaan weer naar school en het wordt kouder, natter en guurder. Ideale omstandigheden voor virussen om zich te verspreiden. Lastig voor de ziekenhuizen, waar toch al zo’n nijpend personeelstekort is. Hoe bereiden de Utrechtse hospitalen zich voor?

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1962...ezond-verstand

         Ik heb wel kuchje en slijm in mijn keel maar voel me verder nist ziek

         Comment


         • Hoor er meer mensen over

          Comment


          • https://www.gelderlander.nl/nijmegen...dden~a20a87dd/

           O o ....

           Comment


           • Er is ook nog steeds oversterfte in Nederland, maar goed dat is juist weer goed voor het klimaat

            Comment


            • Juist, ik pleit voor een heftige alom-dodende pandemie waar de komende jaren 75 % van de wereldbevolking aan doodgaat en waarvoor geen vaccin gemaakt kan worden....

             Comment


             • dus wat maak je je dan druk over het klimaat als we daar niets aan doen gaan we ook dood, en dat vindt je wel een probleem, maar nu om veel mensen dood te laten gaan voor behoud van het klimaat om dat effect later van veel doden niet te hebben vindt je wel prettig

              je lult je zelf aardig vast he

              Comment


              • https://www.ad.nl/gezond/stijgende-c...gaan~a13563a3/


               Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) haalt een herhaalprik © ANP

               Stijgende coronacijfers: kan het kerstdiner nog gewoon doorgaan?


               VIJF VRAGENDaar gáán we weer: de coronacijfers stijgen, sommige ziekenhuizen moeten zoeken naar bedden. Moeten we ons mondkapje er weer bij pakken of kunnen we rustig ademhalen? In vijf vragen nemen we u met hulp van viroloog Bert Niesters bij de hand.

               Wat is er aan de hand?

               Wie kijkt naar het zogenaamde coronadashboard van de overheid kan zien dat er een ‘stijgende trend is in de verspreiding van het virus’. Dat is te merken op bijvoorbeeld verpleegafdelingen in ziekenhuizen: daar zijn steeds meer coronapatiënten te vinden. Afgelopen week werden er gemiddeld 143 per dag opgenomen, gemiddeld 48 meer dan een week eerder.

               Kunnen we met kerst dan gewoon gourmetten?

               Als we ons gezonde verstand maar gebruiken, zegt viroloog Bert Niesters. En dat betekent lekker gourmetten, tenzij je met klachten zoals koorts aan tafel moet met iemand die kwetsbaar is, vanwege de leeftijd of een onderliggende ziekte. ,,Met griep ga je ook niet langs bij kwetsbare ouderen, of iemand die net een longtransplantatie heeft ondergaan. En als je tóch wil gaan, draag dan in elk geval een mondkapje.” Maar verder: corona hoort inmiddels net als de ‘gewone’ griep of voor kinderen het RS-virus bij het lijstje virussen dat in de winter nu eenmaal vaker voorkomt. ,,Het gaat niet meer weg. Maar iedereen heeft inmiddels meerdere keren corona gehad of is gevaccineerd. Daardoor is het vergelijkbaar met andere virussen die we in het koudeseizoen zien.” Komt er tijdens dat gourmetten trouwens onverhoopt een nies of hoest op, dan blijft de elleboog de juiste plek om die op te vangen.

               Is vaccineren dan nu nog nodig?

               Als 65-jarige heeft Niesters weer een prik gehaald. Als je ouder bent, of een ziekte hebt die kwetsbaar maakt is het volgens hem verstandig hetzelfde te doen. ,,Maar het is voor iedereen een eigen keuze.”               Maken die stijgende cijfers dan niks uit?

               Op dit moment is er geen reden tot zorg. Ziekenhuizen hebben het weliswaar drukker op de verpleegafdelingen, maar het aantal coronapatiënten op de intensive care blijft laag. En taferelen zoals we in het verleden hebben gezien, met door corona totaal overbelaste zorg, komen niet meer terug.

               En long covid dan?

               Long covid raakt lang niet iedereen die corona krijgt, maar een deel van Nederlanders krijgt te maken krijgen met langdurige klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, of concentratieproblemen. Maar, zegt Niesters: ,,Je kan niet in een isolatiebubbel leven vanwege het risico op long covid. Het zou verstandig zijn meer onderzoek naar long covid te doen, zodat we het beter gaan begrijpen. Het is lastig iets te bestrijden waar je weinig van weet.” Maar voor zulk onderzoek komt op dit moment maar moeizaam geld vrij.

               Comment


               • https://www.ad.nl/politiek/minister-...rona~a50391ce/

                Minister Kuipers adviseert: Maak nu echt haast met halen boosterprik corona


                MET VIDEONu het aantal coronabesmettingen weer oploopt, drukt zorgminister Ernst Kuipers 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid op het hart de boosterprik te gaan halen. Die is nog één week te krijgen, tot en met 22 december. ,,Maak haast.”

                Mensen van 60 jaar en ouder kregen al een oproep thuisgestuurd. Ook mensen die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de griepprik mogen gratis een prik halen, al krijgen zij geen uitnodiging. Kuipers is niet bang dat die groep juist nog aan het wachten is op een brief die nooit komt. ,,Op veel GGD-locaties kun je gewoon binnenlopen: je legitimeert je en je krijgt een prik. Makkelijker kunnen we het niet maken.”

                Tot nu toe kwam minder dan de helft van de mensen die in aanmerking komt voor zo’n herhaalvaccinatie de prik ook halen. ,,Ik hoop dat dat nog verder stijgt", zegt Kuipers. ,,Het RIVM toont opnieuw aan dat de booster de kans op ernstige ziekte na een coronabesmetting aanzienlijk naar beneden brengt. Haal vooral zo’n vaccin.”

                Forse aantallen


                ,,Het aantal besmettingen is hoog”, zegt de D66-minister. ,,Je zit echt weer met een piek.” Ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt, neemt toe. ,,We zitten bijna op de piek van dit jaar, met ruim negenhonderd opgenomen patiënten. Een kleine vijftig mensen ligt op de IC, dat zijn forse aantallen.”

                Toch is dat voor Kuipers geen aanleiding de vaccinatiecampagne te verlengen. ,,De grote prikronde stopt, en die zal ook echt stoppen. Het is juist belangrijk om je voor het herfst- of winterseizoen te vaccineren, daarom zijn we al maanden bezig. Nu moeten mensen haast maken.” Specifieke groepen, zoals zwangere vrouwen, kunnen ook later nog wel een booster halen.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8099...et-coronavirus

                 Tranende ogen en uitslag in het gezicht? Dan mogelijk besmet met Pirola-variant van het coronavirus

                 De Pirola-variant van het coronavirus rukt op in ons land. Wat zijn de gevolgen daarvan? Is deze variant gevaarlijk? Vijf vragen.

                 © ANP/HH
                 Hoe is de huidige coronasituatie?                 De cijfers schieten omhoog. Waar er eind november zo’n 2000 virusdeeltjes per 100.000 inwoners in het rioolwater zaten, is dat getal inmiddels verdubbeld naar meer dan 4000 (op 17 december, het meest recente getal van het coronadashboard).

                 Tegelijkertijd komen er in de ziekenhuizen meer mensen met corona. Terwijl er begin december nog 532 patiënten met het virus lagen, waarvan 25 op de intensive care, is dat cijfer nu gestegen naar 855 (van wie 42 op de ic). Wel geven ziekenhuizen aan dat het vaak voorkomt dat patiënten voor iets anders komen en bij hen toevallig corona wordt ontdekt.                 De grootste stijger onder de coronavirussen is momenteel de Pirola-variant.

                 Comment


                 • We zijn weer over de piek heen, corona is nu 1 van onze vaste ziektes geworden

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/gezond/duizenden-o...cijn~a6ab411b/

                   Lekker verhaal

                   Comment


                   • https://www.ad.nl/binnenland/musk-sl...llen~a79bb19d/                    PREMIUMHydroxychloroquine. © AFP

                    Musk slingerde de wereld in dat malariamiddel hielp bij corona en daarna ging het balletje snel rollen


                    Het was waarschijnlijk de grootste medicijnhype van de coronacrisis: het anti-malariamiddel chloroquine en haar ‘zusje’ hydroxychloroquine, waaraan, zo stellen Franse wetenschappers, wereldwijd vele duizenden coronapatiënten in het ziekenhuis zijn overleden. De hype ontstond tijdens een wondere week in maart 2020, toen corona werkelijk óveral was. Een reconstructie.

                    Even terug in de tijd. Op zondag 15 maart 2020 houden de ministers Bruno Bruins en Arie Slob een historische persconferentie. Nederland gaat op slot, is de boodschap. Scholen gaan dicht, de horeca zal diezelfde avond nog sluiten, iedereen moet anderhalve meter afstand houden.

                    De persconferentie is het startpunt van een week die in het Nederlandse collectieve geheugen staat gegrift. Op maandag spreekt premier Mark Rutte het land toe vanuit het Torentje. Op dinsdag wordt er massaal geklapt voor de zorg. Op woensdag stort Bruins bij een Kamerdebat in, een dag later neemt hij ontslag. Op vrijdagavond is er nog een speech, van de koning.

                    Het is precies in diezelfde veelbewogen week dat de waarschijnlijk grootste medicijnhype van de coronaperiode explodeert: die van het anti-malariamiddel chloroquine en haar zusje hydroxychloroquine. De twee middelen lijken volgens experts zoveel op elkaar dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt, al is hydroxychloroquine de populairste van de twee.

                    Elon Musk gaf het startsein


                    Niemand minder dan Elon Musk geeft het startsein voor de hype, met een tweet op maandag 16 maart. ‘Misschien de moeite waard om chloroquine te overwegen voor covid-19', schrijft Musk, verwijzend naar schijnbaar positieve resultaten die in Azië met het middel zijn geboekt. ‘Hydroxychloroquine misschien nog beter', voegt hij dezelfde dag nog toe.

                    Daarna gaat het balletje rollen, en snel ook. Op dinsdag 17 maart is daar de fameuze Franse infectioloog Didier Raoult, die een onderzoek publiceert waaruit volgens hem blijkt dat hydroxychloroquine in combinatie met azitromycine effectief is tegen corona. Hij claimt dat tweederde van zijn coronapatiënten binnen een paar dagen klachtenvrij is. Internationale media pikken zijn verhaal op.

                    Dat ontgaat ook Donald Trump, dan nog president van de VS, niet. Hij noemt hydroxychloroquine op 19 maart ‘misschien wel de grootste gamechanger in de geschiedenis van de medische wereld'. ,,Het is een gevoel, ik ben gewoon een slimme jongen”, spreekt Trump.

                    De voormalige Amerikaanse president Donald Trump noemde hydroxychloroquine ‘misschien wel de grootste gamechanger in de geschiedenis van de medische wereld'. © EPA
                    Twee dagen later, op 21 maart, meldt zich nog een medicus die stelt succes te hebben gehad met hydroxychloroquine. Vladimir Zelenko, naar eigen zeggen ‘een eenvoudige plattelandsdokter’ uit de staat New York, beweert al zijn patiënten beter te kunnen maken met een combinatie van hydroxychloroquine, azitromycine en zink.

                    Bedrijf in Zeewolde bedreigd


                    Wéér een dag later, op 22 maart, wordt bekend dat directeur Jan Willem Popma van Ace Pharmaceuticals, een bedrijf in Zeewolde dat chloroquine produceert, 24 uur per dag politiebewaking krijgt. Hij wordt bedreigd. ‘Vage types’ melden zich bij hem aan de deur, die ‘flinke bedragen’ bieden voor partijen chloroquine. Ook de telefoon staat roodgloeiend. ,,Ik heb mijn secretaresse in tranen gezien”, zegt Popma later in een reconstructie van deze site. ,,Sommige patiënten boden hun hele hebben en houden aan voor wat chloroquine. Het was waanzin.’’

                    En dan is er in Noord-Limburg nog huisarts Rob Elens. In zijn woonplaats Meijel stapt hij op maandag 23 maart de apotheek binnen. Diezelfde week behandelt hij de eerste patiënten met de medicijncocktail van Zelenko. En ook Elens boekt positieve resultaten, zegt hij. Zijn verhaal krijgt veel ruimte in regionale en later ook landelijke media.

                    Dat chloroquine en hydroxychloroquine uitgroeiden tot een absolute hype, is ook te zien aan het zoekgedrag van Nederlanders op Google. In de week van 15 tot 21 maart bereikt het aantal zoekopdrachten naar de medicijnen een absolute piek

                    Geen betrouwbaar onderzoek


                    Het is nogal wat, voor een malariamiddel dat volgens Renger Witkamp, farmacoloog van Wageningen Universiteit & Research, bij malaria niet eens de eerste keus van artsen is. ,,Ik heb me destijds enorm opgewonden over die hype. Al snel werd duidelijk dat de artsen die de publiciteit zochten geen betrouwbaar onderzoek deden. En daarbij: patiënten konden bij het gebruik van de middelen te maken krijgen met ernstige bijwerkingen.”

                    Terug naar het nieuws waarmee dit verhaal begon. Wetenschappers uit de Franse stad Lyon bekeken 44 onderzoeken naar het gebruik van hydroxychloroquine in ziekenhuizen in zes landen. Patiënten die het middel kregen, hadden een 11 procent hogere kans om te overlijden, is de conclusie. In de onderzochte landen, waaronder de Verenigde Staten, België en Frankrijk, had dat bijna zeventienduizend extra doden tot gevolg. Omdat hydroxychloroquine in veel meer landen is toegediend, ook in Nederland, zal het werkelijke aantal doden veel hoger liggen. Omgerekend kom je uit op zo'n tweehonderd Nederlandse doden door hydroxychloroquine, stelde arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht in de Volkskrant.

                    Was het gebruik van hydroxychloroquine in de Nederlandse ziekenhuizen toe te schrijven aan de hype die hierboven wordt beschreven? Witkamp denkt van niet. ,,Ik heb wel zoveel vertrouwen in onze dokters dat ze hun eigen keuzes maken. Maar er was wel druk vanuit de samenleving om te komen met iets dat werkt tegen corona, dat is de andere kant van het verhaal. In dat licht is er in ziekenhuizen van alles geprobeerd, ook deze middelen.”

                    In en uit het behandeladvies


                    De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) schreef in 2020 een landelijk corona-behandeladvies voor ziekenhuizen. Al op dinsdag 3 maart, een kleine twee weken voor de hype losbarstte dus, nam de SWAB chloroquine op in dat behandeladvies, met de oproep om extra hartfilmpjes te maken. Dit omdat hartritmestoornissen een bekende en ernstige bijwerking kunnen zijn.

                    Onder meer het Erasmus MC in Rotterdam en UMC Groningen weigerden echter chloroquine en hydroxychloroquine toe te dienen. Erasmus-intensivist Mathieu van der Jagt noemde het gebruik van het malariamedicijn in een opinieartikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ‘verbazingwekkend en verontrustend’. ‘Ik heb mij vanaf het begin ernstig verbaasd over de grote genegenheid van collega’s om totaal onbewezen medicatie en masse voor te schrijven bij deze vaak zeer zieke patiënten: iets wat we nooit doen.'

                    In de maanden daarna doken steeds meer onderzoeken op die het effect van chloroquine hydroxychloroquine in twijfel trokken. Op 1 mei 2020 schrapte de SWAB de middelen uit het behandeladvies. Ziekenhuizen stopten abrupt met de behandeling. Ook een positief effect van hydroxychloroquine bij coronapatiënten met mildere klachten, werd niet overtuigend aangetoond. Wie de middelen buiten het ziekenhuis gebruikte tegen corona, zoals huisarts Elens, kreeg te maken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

                    Huisarts Rob Elens uit het Limburgse Meijel was een van de belangrijkste Nederlandse voorvechters van hydroxychloroquine. © Koen VerheijdenGeuzenmiddelen van coronasceptici


                    De reguliere medische wetenschap probeerde chloroquine en hydroxychloroquine dus als eerste. Maar daarna, aangejaagd door die dolle week van 16 maart 2020, werden het juist geuzenmiddelen van mensen die zich tegen het coronabeleid afzetten. Dat het gebruik ervan niet lang daarna werd verboden, riekte volgens coronasceptici naar een complot om de 'experimentele’ coronavaccins erdoorheen te drukken.

                    ,,Er zijn mensen die tot op de dag van vandaag volhouden dat hydroxychloroquine hét medicijn tegen corona is", zegt Witkamp. ,,Dat is eigenlijk wel schokkend. Laten we hopen dat dit onderzoek daar voor eens en altijd een einde aan maakt.”

                    Comment


                    • Ik ben ook al ff in bed met corona, niet echt fijn, hoesten, hoofdpijn, spierpijn, etc etc

                     Comment


                     • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6589...snel-overleden

                      Onderzoekers testen nieuwe dodelijke corona-mutatie: ’Alle muizen verrassend snel overleden’

                      PEKING - Chinese wetenschappers hebben een nieuwe coronavirus-mutatie getest op ’gehumaniseerde’ muizen en de resultaten waren ronduit verrassend. Het betreft het virus GX/2017, dat gezien kan worden als een neefje van Covid-19. Uit berichtgeving van de New York Post blijkt dat onderzoekers de hersenen van de muizen dusdanig hadden gemodificeerd dat ze qua dna meer op menselijke hersenen leken. Alle muizen stierven toen ze in aanraking kwamen met het virus. De angst voor een nieuwe, dodelijkere, coronapandemie komt hiermee steeds dichterbij.

                      © ANP / WESTEND61
                      Beeld ter illustratie
                      Het zogenaamde ’GX_P2V’-virus vielen de hersenen, longen, botten, ogen én luchtpijpen van de muizen aan. Daardoor waren de beestjes weerloos, ze stierven in acht dagen. Ook voor mensen kan dit resultaat echter ongunstig zijn. De onderzoekers geven aan: „Dit onderstreept het risico op het overslaan van GX_P2V naar mensen en biedt een uniek perspectief voor het begrijpen van hoe Covid-gerelateerde virussen cellen aanvallen.”

                      Hoog sterftecijfer
                      Dit is de allereerste keer dat een experiment met corona-virussen op muizen een sterftecijfer van 100 procent opleverde. Toch is niet iedereen nu in paniek. Professor Francois Balloux van het University College London noemde het Chinese experiment „totaal zinloos” en „verschrikkelijk.” Hij schreef op X: „Ik weet niet wat er kan worden geleerd van het opzettelijk infecteren van vreemde gehumaniseerde muizen met een willekeurig virus.” Balloux is van mening dat het Covid-19 virus juist door dit soort experimenten ontstaan is.

                      Waanzin
                      Hij wordt hierin gesteund door Dr. Gennadi Glinsky. „Deze waanzin moet gestopt worden voordat het te laat is.” Dit recente onderzoek was op een andere plek gedaan dan het Wuhan Instituut voor Virologie, waar de oorsprong van Covid-19 in verband mee werd gebracht. Het is overigens nog steeds niet duidelijk hoe het oorspronkelijke beruchte virus is ontstaan.

                      Comment


                      • Ik ben nog steeds uitgeschakeld met corona, duurt mij te lang maar had ook nog ff niersteenprobleem dat is zo pijnlijk. Nu wel herstellende eindelijk, en wel wat kilos afgevallen

                       Comment


                       • oversterfte is nu weg, en ook aantal corona doden daalt nog steeds

                        Comment


                        • Originally posted by vuurwants View Post
                         Juist, ik pleit voor een heftige alom-dodende pandemie waar de komende jaren 75 % van de wereldbevolking aan doodgaat en waarvoor geen vaccin gemaakt kan worden....
                         en jij wil bij die 75% zitten dan?

                         Comment


                         • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/21...an-gek-te-zijn

                          Column Bina Ayar
                          Wappievragen in coronatijd blijken verre van gek te zijn

                          ’Coronaminister’ Hugo de Jonge bemoeide zich actief met de berisping van huisarts Rob Elens. Het was reden voor het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg om de eerdere berisping om te zetten in een waarschuwing.
                          Elens is niet de enige dwarse dokter die te maken kreeg met tegenwerking. Geen vragen stellen nu! We moeten doorgaan! En wie twijfels zaait, is een gevaar! In zijn tot verzetslied omgedoopte liefdeslied Iemand moet het doen vatte Stef Bos het vrijheidsverlies in coronatijd muzikaal samen. En toch moet iemand die vragen stellen, is de boodschap van het lied.

                          Die vragen werden wel gesteld. Alleen luisterde niemand omdat de mensen die hun vinger opstaken, ’wappies’ waren. Inmiddels blijkt dat veel wappievragen verre van gek zijn. Was het middel niet erger dan de kwaal?, zo vroegen ’wappies’ zich af. Van het middel – lockdowns, avondklok, mondkapjesplicht, vaccinatiedwang, schoolsluitingen, een coronapas en last but not least censuur – werd nut en noodzaak nauwelijks onderbouwd. Dat de maatregelen dier en mens schaadden, wisten we wel. Het RIVM zegt – niet verrassend – dat de maatregelen werkten, maar hoe het precies tot die conclusie komt, blijft vooralsnog vaag.
                          Immuniteit

                          Een van de zorgen van corona-outcasts was het langetermijneffect van de maatregelen voor onze immuniteit. Nu hebben we een hausse aan longontstekingen onder kinderen, baby’s met kinkhoest en meer gevallen van buikgriep. Deskundigen vertellen in een artikel op NU.nl dat dit komt doordat we door de coronamaatregelen minder vaak in contact kwamen met deze virussen. Volgens een RIVM-arts betekent dit niet dat het immuunsysteem verzwakt is, maar dat het slechts ’andere virussen is vergeten’.

                          Dat het vaccin niet honderd procent veilig is, is inmiddels ook breder bekend. Ook hier geldt dat het wel waar is, zolang we niet zeggen dat het zo is. NRC kwam met een artikel waarin gevaccineerden vertelden over hun verwoestende vaccinatie-ervaringen. ’Lareb erkent patroon van longcovidachtige klachten na vaccinatie-oorzaak niet duidelijk’, luidde de mysterieuze titel. De geïnterviewden durfden lange tijd niet over hun ’long vax’ te praten, beducht voor het stempel ’wappie’ of ’antivaxxer’, meldt het artikel. Desondanks wijt het daaropvolgende NRC-commentaar dat niet aan de wappieroepers, maar aan antivaxxers. Volgens het NRC-commentaar hebben deze mensen naast hun ziekte last van het sterk gepolitiseerde klimaat rond corona en vaccinatie. ’Antivaxxers zullen deze groep zien als levend bewijs dat vaccinatie meer kwaad dan goed doet’.

                          Digitale dwang

                          ’Wappievragen’ waren er ook over digitale dwang tijdens corona. Coronamaatregelen als het coronapaspoort kunnen een opstap zijn naar een surveillancesysteem, waarschuwden wappies. Inmiddels wordt er vaart gemaakt met een internationaal digitaal vaccinatiepaspoort en is internetcensuur genormaliseerd.

                          De wappies krijgen niet alleen geen gelijk, maar worden ook actief versterkt in hun ’wantrouwen’. Het ministerie van VWS blijft betalen voor het niet tijdig leveren van informatie over de coronapandemie. Bij elkaar heeft VWS 677.000 euro aan dwangsommen betaald voor nog niet afgehandelde verzoeken. Wantrouwen mag wat kosten.Oversterfte

                          Ook het oversterftedebat dat vorige week in de Tweede Kamer plaatsvond, wekt weinig vertrouwen. Slechts een handjevol Kamerleden kwam opdagen. Wel wil een groot deel van de Kamer een breed samenhangend onderzoek naar de aanhoudende oversterfte.

                          Wappies hebben niet altijd gelijk. De omgang met wappievragen toont vooral dat de morele superioriteitswaan van volgzame vingerwijzers verwerpelijk is. Wappieroepers doen niet aan waarheidsvinding, maar wijzen naar ’wappies’ om zich beter te voelen. Daarmee creëren zij een klimaat waarin vragen stellen, verbanden onderzoeken of onvoldoende vertrouwen hebben in overheidsbeleid verdacht is. Daarmee bevestigen zij ’het gelijk’ van wappies. Maar iemand moet de vragen stellen. De parlementaire enquêtecommissie gaat dat gelukkig doen, en de ’wappies’ ook.

                          Comment

                          Working...
                          X