Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Corona gevolgen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nu nog maar 289 ic bedden bezet met coronapatienten. V dissel ook optimistisch. Komen weinig omnicrom patienten op de ic s in het buitenland en in Nederland vlakken de cijfers nu ook af.

    Comment


    • Mooie ontwikkeling!

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1794...-is-van-de-dam

        Virologen pleiten voor meer versoepelingen: ’Het hek is van de dam’

        AMSTERDAM - Het kabinet moet de huidige coronamaatregelen zo snel mogelijk versoepelen. Daarvoor pleiten experts. Ze wijzen erop dat de coronabezetting in de ziekenhuizen blijft afnemen. Zo liggen er voor het eerst sinds november minder dan driehonderd patiënten op de intensive care. „Er is geen reden om nog aan zulke zwaarwegende maatregelen vast te houden.”

        In de afgelopen week is de coronadruk in de ziekenhuizen gedaald van 1360 naar 1123 patiënten. Het werd zowel op de verpleegafdeling (van 1002 naar 834) als op de intensive care (van 358 naar 289) rustiger.



        Volgens viroloog Louis Kroes van het Leidse LUMC is er daarom nu veel extra mogelijk. „Nu de sombere verwachtingen niet uitkomen, kunnen zaken als de cultuursector, stadions en de horeca zeker weer open. De zorg kan dit goed aan. Er klinken nog wel argumenten dat we moeten oppassen met het ziekteverzuim door de besmettingsaantallen, maar dat vind ik geen reden om nog aan zulke zwaarwegende maatregelen vast te houden. In België kampen ze bijvoorbeeld met nog meer besmettingen, zo rond de 60.000 per dag zelfs, maar daar is geen sprake van totale ontwrichting van de maatschappij.”

        ’Testen’


        Ook viroloog Bert Niesters vindt dat het kabinet versoepelingen moet aankondigen. Dinsdag volgt een nieuwe persconferentie over de maatregelen. „Wat mij betreft doen ze dat vrijdag al. Het hek is van de dam. Binnen de huidige maatregelen is het virus eigenlijk qua rondgang al niet meer te houden en veel mensen hebben er genoeg van. Tegelijkertijd hebben de kwetsbaren de gelegenheid gehad zich te laten boosteren. De theaters, musea en bioscopen kunnen daarom zeker open, met wat aanvullende maatregelen als mondkapjes en afstand houden.”

        Ook sectoren als de horeca en de stadions zouden weer mensen moeten kunnen ontvangen, vindt Niesters. „Wel zou ik daarin nog wat meer met beperkingen van groepsgrootte werken en blijft het verstandig om mensen te testen als ze naar binnen willen.”

        Kroes vindt het ook belangrijk dat er bij de heropening van de genoemde sectoren voorzorgsmaatregelen worden genomen. „Ik ben nog steeds van mening dat 2G kan werken, omdat je de meest kwetsbaren van drukke plekken weghoudt.” Eerder deze week verscheen er een kritisch rapport van de TU Delft, waarin dat effect werd betwijfeld. „Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iedereen te testen, wat ook zeker werkt, alleen vraag ik me af of dat praktisch uitvoerbaar is”, stelt Kroes.

        ’Begin van het einde’


        De viroloog kijkt met veel belangstelling naar het Verenigd Koninkrijk. „Daar zie je de besmettingsaantallen plots fors dalen, ze lijken daar echt over de piek heen te zijn. Het is de reden dat premier Boris Johnson daar met de maatregelen stopt.”

        Hij verwacht dat Nederland over enkele weken ook een flinke afname zal zien. „Mocht dat gebeuren, dan kun je je inderdaad serieus gaan afvragen welke maatregelen nog nodig zijn en of je bijvoorbeeld ook niet de anderhalve meter afstand en de mondkapjes kunt afschaffen. En geleidelijk aan blijft het ook steeds langer licht en verbetert het weer, zodat mensen meer buiten zijn. Daarmee zou het zomaar het begin van het einde van de crisis kunnen zijn.”

        Ook Niesters is optimistisch. „Ik verwacht dat het de komende twee maanden nog flink doorbijten wordt in een samenleving waarin een groot deel van de bevolking het virus krijgt en er logistieke problemen zullen ontstaan. Maar daarna verwacht ik dat het grootste leed is geleden en we, als er geen nieuwe variant opduikt, echt in de fase komen waarin je corona gaat behandelen als griep en je bijvoorbeeld enkel kwetsbaren boostert.”


        Comment


        • wanneer is de volgende persconferentie?

          Comment


          • Aanstaande dinsdag.

            Comment


            • Dan medio volgende week alles open

              Comment


              • Marcel Levi pleitte zo juist bij op1 ook voor opheffen lockdown

                Comment


                • Kan niet anders dan dat alles open gaat. Misschien dat ze nog proberen om de horeca om 8 uur te sluiten maar verder kan ik me niet voorstellen dat ze dit nog langer willen vol houden.
                  Is ook geen enkel argument meer voor te verzinnen.

                  Comment


                  • Al weken hoge besmettingcijfers waarvan amper mensen op de ic bedden komen. En de besmettingscijfers vlakken af. De ziekenhuis opnames incl ic dalen dagelijks. In de UK wat qua tijdspanne op ons voor ligt zien we dat ook en die hebben de piek gehad en aangekund, daar zonder lockdown en gaat resterende open en mondkapjes eraf.

                    V Dissel zegt ook dat het kan, Marcel Levi ook. En besluit pas volgende week dus nog week voordeel v lockdown. Er is geen reden meer om het dicht te houden.

                    Comment


                    • Dat zou voor iedereen heel verheugend nieuws zijn..

                      Comment


                      • al 3 dagen worden er meer corona patienten opgenomen in de ziekenhuizen, alleen netto daalt het aantal nog

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1910...geen-garanties

                          Rutte: voorkomen dat zorg niet geleverd kan worden
                          Kabinet stuurt aan op versoepelingen: ’Hoopvol, maar geen garanties’

                          DEN HAAG - Vanuit het kabinet wordt inmiddels ook nadrukkelijk aangestuurd op versoepelingen van de coronamaatregelen. Betrokken bewindslieden mikken op een snelle opening van de cultuursector en andere quarantaineregels voor scholen om te voorkomen dat complete klassen naar huis worden gestuurd.

                          Op de vraag hoelang de cultuursector nog dicht moet blijven, antwoordt staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) vrijdag gedecideerd: „Niet. Het moet zo snel mogelijk open. Het is te lang dicht, dat moet veranderen.” En op de vraag of dat dinsdag bij de persconferentie aangekondigd moet worden, zei Uslu: „Er moet een andere situatie zijn. Ja, het moet.” Volgens de staatssecretaris ’staat cultuur nu bovenaan het lijstje’.

                          Uslu gaat daarmee een stap verder dan premier Rutte, die alleen zegt ’goede hoop’ te hebben dat er komende dinsdag ’ruimte is om te versoepelen’. Daarbij zal het kabinet volgens hem eerst kijken naar de horeca, de cultuursector, evenementen en publiek bij sportwedstrijden. Achter de schermen klinken al positieve geluiden over de horeca, waarbij het de vraag is tot hoe laat de deuren daar open mogen. Maar groen licht voor cafés en restaurants lijkt aanstaande. Rutte belooft evenwel nog niks: „We zijn hoopvol, maar er zijn geen garanties. Of het echt kan zal komende dagen moeten blijken.” Hij zegt ’niet te voorzichtig te willen zijn’. „Maar we willen voorkomen dat zorg niet geleverd zou kunnen worden.”



                          Scholen


                          Ook de quaranataineregels voor scholen worden onder de loep genomen, omdat nu hele klassen naar huis worden gestuurd als er sprake is van een coronabesmetting. „Het is dramatisch als je nu ziet wat daar gebeurt”, zegt onderwijsminister Wiersma. „Het uitgangspunt moet zijn hoe je die leerlingen in de klas houdt, de regels die we nu hebben pakken wat dat betreft dramatisch uit. Daar maak ik me zorgen over.” Het OMT kijkt hoe leerlingen die niet ziek zijn in de klas kunnen worden gehouden. Wiersma wil niet vooruitlopen op dat advies, al dringt hij nadrukkelijk aan op andere regels.

                          Coronaminister Kuipers zegt de wens van de cultuur en andere sectoren te begrijpen. Maar hij benadrukt dat er al flink is versoepeld. „Dat zal zorgen voor een toename van het aantal besmettingen, dat is wat we nu ook zien gebeuren.”

                          Volgens hem kan er wel sneller dan pas na drie weken worden beoordeeld of er meer open kan. „Het OMT heeft ons gezegd dat er tien dagen nodig zijn, die tien dagen moeten we ook gebruiken. Kuipers zegt ’eerst een antwoord van het OMT te moeten hebben’ voordat hij iets kan zeggen over versoepelingen.

                          Het ongeduld om te versoepelen neemt in de maatschappij rap toe, ook verschillende virologen roepen daartoe op. Vrijdag kwam het Outbreak Management Team weer bijeen om te praten over eventuele versoepelingen.

                          Ook nam het adviesteam de quarantaineregels voor scholen onder de loep. Maandag en dinsdag kijkt het kabinet naar eventuele versoepelingen. In de avond lichten Rutte en zorgminister Kuipers tijdens een persconferentie de besluiten toe.

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/politiek/horeca-en...rden~a8745f64/

                            tot 20 uur dan vermoedelijk ook winkels en contactberoepen open?

                            Comment


                            • Er moet nog beslist worden, we kunnen er nu alleen maar naar raden.

                              Comment


                              • Ja dat is al 2 jaar zo en meestal lekken de versoepelingen na de Ministerraad uit zoals ook de laatste x. Dus na morgen weten we weer iets meer.

                                Comment


                                • Al met al ben ik gematigd positief denk ik..zeker weten doen we niks qua besluiten.. Ik hoop het voor iedereen dat de versoepelingen ruim zijn en met name voor alle consumenten..

                                  Comment


                                  • Nou ik voor de ondernemers die kapot gingen

                                    Comment


                                    • Consumenten hebben meestal hun inkomen nog en kunnen nog overal consumeren, webshops, essentiele winkels, afhaal eten etc.

                                      Comment


                                      • Vandaag bezetting ziekenhuizen met coronapatienten weer gedaald. Kabinet vergaderr over verandering openingstijden van 17 naar 20 uur en heropening cultuur en horeca

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1778...-tot-20-00-uur

                                          Bronnen: OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

                                          DEN HAAG - De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in diverse media. De versoepeling zou een terugkeer betekenen naar de avondlockdown die eind vorig jaar een paar weken van kracht was.

                                          Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.

                                          Het kabinet is van plan het advies op te volgen, maar twijfelt nog over de uiterste openingstijd van 20.00 uur. Mogelijk komen er uitzonderingen, zoals voor theaters en publiek bij sportwedstrijden, of schuift de ingangstijd van de avondlockdown in zijn geheel op naar 22.00 uur.



                                          De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Haagse bronnen wijzen erop dat zowel het advies als de reactie van het kabinet erop nog onderwerp van discussie zijn.

                                          Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie. Rutte zei vrijdag dat hij „gematigd optimistisch” is dat hij dan versoepelingen van de coronamaatregelen kan aankondigen.

                                          Comment


                                          • Aantal bezette IC bedden afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen

                                            Comment


                                            • Omnikrom wordt nu gezien als zware griep door deskundigen

                                              Comment


                                              • Ach, het corona-spelletje is nu uitgespeeld, is voor politici niks meer uit te halen. Op naar de volgende hobby. Oorlog met Rusland.

                                                Konden ze in vredesnaam (letterlijk) gewoon eens een keer hun burgers gewoon hun ding laten doen.

                                                Comment


                                                • Rusland is de boosdoener he en is alleen naar Ukraine gericht om hun Russische burgers te beschermen, is een wet in Rusland, vandaar ook de bezetting op de Krim, en verder powerplay van Putin ivm gasproductie

                                                  Het spelletje van corona heb ik ff gemist, welk doel hadden de politici wereld wijd dan? Ik heb alleen gezien beperking aantal doden, en ja daar zijn keuzes in gemaakt (waar ik grotendeels ook niet mee eens ben) en fouten maar dat is deels ook logisch als iets ons overkomt op deze schaal en je het verloop niet steeds kan voorspellen met al die mutaties

                                                  en als er nu weer een verkeerde mutatie komt of ander virus dan is het weer bingo hoor, we hebben jaren het geluk gehad dat vele virussen nooit in Europa kwamen maar wel in andere delen van de wereld. Nu waren we ook aan de beurt, tja dat is kut, maar hoort bij het leven.

                                                  PS hou Servie en contrijen ook maar in de gaten m.b.t. oorlogsdreiging.....

                                                  Comment


                                                  • Afgelopen 24 uur IC bezetting met corona patienten weer afgenomen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X