Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1818...met-innovaties

    Nieuw plan stikstofaanpak zonder veestapelkrimp: ’Creëer stragische waarde met innovaties’


    AMSTERDAM - Ook zonder één koe, varken of kip uit Nederland te verwijderen is een drastische verlaging van de stikstofuitstoot mogelijk. De Nederlandse overheid moet daarvoor wel bereid zijn te investeren in verfijning van nieuw beschikbare technologieën. Dat blijkt uit een nieuw plan om de stikstofcrisis aan te pakken, dat vandaag op Texel wordt gepresenteerd.

    Initiatiefnemers zijn de stikstofprofessoren Han Lindeboom en Johan Sanders, die deel uitmaken van de oorspronkelijk aan D66 gelieerde Focusgroep Stikstof, aangevuld met bijdragen van andere wetenschappers. Vandaag presenteert Lindeboom het aan onder meer de VVD-Kamerleden Sophie Hermans en Thom van Campen.



    „Zonder moeite kunnen we achter het doel van het kabinet staan om 39.000 ton stikstof emissiereductie te bereiken voor 2034”, stelt Sanders, emeritus hoogleraar biobased economy aan de Wageningen Universiteit. Dat kan door met veel minder stikstof uit kunstmest en geïmporteerd veevoer toch dezelfde landbouwopbrengsten te halen, zowel in de veehouderij als de akkerbouw.

    Aminozuren

    Negen innovaties beschrijft het rapport die vrijwel gebruiksklaar liggen om de stikstofuitstoot te reduceren. Zo zouden meer essentiële aminozuren in het voer voor varkens en kippen het stikstofgehalte in de mest flink verlagen. Het gebruik van bietenloof als veevoer helpt winst te boeken en als gras met vlinderbloemigen (zoals klaver) wordt geteeld, is minder kunstmest nodig voor eiwitrijk voer. „Dat is in Ierland al aangetoond”, aldus Sanders.

    Meer dan de helft van de technologieën ligt klaar op de plank. Andere hebben volgens het plan een duwtje nodig via extra onderzoek. Als het Rijk helpt 100 miljoen euro te investeren voor 3 tot 5 jaar kunnen ook die technieken breed worden uitgerold. „Zo creëer je strategische waarde. Want andere landen in de wereld zullen ons willen kopiëren.”
    Kritiek


    In het plan klinkt ook kritiek op de missers in de huidige kabinetsaanpak. Zo wordt de inmiddels brede kritiek herhaald dat de huidige modellen Aerius en OPS om uitstootemissies en neerslag van stikstof te schatten absoluut niet geschikt zijn. Ze zijn veel te onnauwkeurig en geven een onzekerheid tot 95%. Het maakt onteigening van veehouderijen op basis van dergelijke modellen uiterst dubieus.

    Lindeboom, emeritus hoogleraar mariene ecologie, kritiseert op zijn beurt het gemak waarmee de rijksoverheid stikstofoxiden (uitgestoten door verkeer en industrie) verrekent met ammoniak (uit de landbouw). Die twee stoffen gedragen zich volstrekt verschillend. Ammoniak slaat in de hoogste concentraties dicht neer bij de bron terwijl stikstofoxiden langere afstanden overbruggen. Schiphol helpen door boerderijen uit te kopen, vindt hij daarom onbegrijpelijk. „Dat is leuk voor boekhouders, maar de natuur heeft er geen bal aan. Voor hetzelfde geld heeft het zelfs een slechtere uitkomst.”

    Mantra


    De kritiek van Lindeboom en Sanders is opvallend omdat zij gelden als belangrijke stikstofdeskundigen binnen regeringspartij D66. In de podcast Op z’n kop van Marianne Zwagerman en Rick van Veldhuysen stelde Lindeboom al eerder dat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot niets van deze kennis uit de zogenoemde Focusgroep Stikstof wilde weten. De Groot wenste vast te houden aan zijn mantra ’halvering van de veestapel’.

    In de inleiding van het nieuwe plan ’Kritische kanttekeningen bij aanpak stikstofcrisis en handreikingen voor oplossingen’ is Lindeboom kritisch op het vermogen van Den Haag om voorbij de eigen overtuigingen te kijken. „Er zijn geluiden dat er verborgen agenda’s onder de huidige maatregelen liggen. Zo zouden veganistische utopisten het overheidsbeleid onevenredig beïnvloeden. Kritische wetenschappers worden doodgezwegen of krijgen een spreekverbod. Nieuwe informatie wordt genegeerd of geminimaliseerd. Dit verdient nadere aandacht.”

    Comment


    • Gelukkig er zijn nog helder denkende mensen. Natuurlijk kan je anno 2022 met inovatie ver komen.

      Comment


      • Het is ook allemaal niet zo moeilijk, althans als de stikstof de echte reden is en niet de grond vd boeren die nodig is als bouwgrond. Dat kan men nu aantonen wat de goede bedoelingen echt zijn...

        Comment


        • Het blijkt in de praktijk veel moeilijker dan wat het artikel suggereert..die innovaties. Met name de veevoederindustrie houdt alles het liefste bij het oude en wil op dezelfde voet verder, net als veel boeren. Mijns insziens (en dat van sommige boeren in 'mijn' regio) is de beste innovatie weer terug naar het oude biologische boeren.. dus met meer gemengde bedrijven.. En dat is waar de RABO-bank, en in hun kielzog de agro-industrie, niet in willen investeren. Een hopeloze patstelling dus!

          Comment


          • Stikstofprofessoren Han Lindeboom en Johan Sanders presenteerden woensdag hun plannen om de stikstofcrisis op te lossen, zonder de veestapel te moeten inkrimpen. Edwin Timmer, verslaggever klimaat en milieu, zag de plannen en legt uit.

            Comment


            • Waar een wil is is een weg. We staan altijd voorop qua inovaties en zo verplaatsen we het probleem en de werkgelegenheid en de inkomsten niet naar het buitenland en hoeven we geen tig miljoen stuks vee af te slachten, kunnen we onze vooraanstaande positie qua landbouw en veeteelt behouden en duizenden boeren en aanverwante bedrijven en dus mensen hun werk in stand houden. Zonder dat we het land vol gaan pompen met beton voor bouwen en dus stikstofuitstoot😃

              Iedereen happy winwin situatie.

              Comment


              • De mensheid heeft altijd een oplossing anders zouden we niet kunnen vliegen of zelfs de ruimte in kunnen of auto's hebben en nu elektrische auto's en ga zo maar door. Kwestie van op juiste moment schakelen en helaas vaak laat omdat het gekoppeld moet worden aan een verdienmodel omdat mensen nu eenmaal werken voor geld. En dat veranderen we niet zomaar.

                Comment


                • Denk dat bouwen voor gaat, nu 300.000 woningen nodig, en binnen 10 jaar 1 miljoen toch? Alleen ff kijken of ze dat dan wel gaan doen met die strenge stikstofregels, want mensen in de buitenlucht laten slapen of kinderen tot hun dertigste bij ouders laten wonen is anders het gevolg

                  Comment


                  • Die zogenaamde asielzoekers die buiten moeten slapen vind ik geen probleem! Wel kinderen die tot hun 30 ste bij hun ouders moeten wonen dat hoort niet!

                    Comment


                    • Farmers Defence schorten hun harde akties op nu er eindelijk een opening lijkt vanuit de regering om de uitstoot aan te pakken via inovatie en met behoud van zoveel mogelijk stuks vee. Mooi dat men toch wakker is geworden in Den Haag😃

                      Comment


                      • Wat houden sommige boeren toch van hun dieren... https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...J4zWI8OrF2zj2w

                        Comment


                        • Sommigen... overal heb je sommigen van, zoals sommigen stomme mensen die sommigen als voorbeeld gaan gebruiken... gelukkig is er ook een meerendeel wat goed gaat

                          Comment


                          • Lol ja sommigen mensen stelen, of sommigen mensen moorden en sommigen slaan hun vrouw in elkaar

                            Comment


                            • en de mafia in Den Haag gaat doodleuk door, nu bij de vissers, je zou ze toch bijna een aanslag toewensen...

                              https://www.telegraaf.nl/nieuws/2654...-stikken-keuze

                              Vissers woest na ’streek’ minister Staghouwer: ’Slikken of stikken-keuze’

                              URK - Nederlandse vissers zijn laaiend op visserijminister Henk Staghouwer. De CU-bewindsman kondigde vorige maand aan dat het mes in de sector gaat en beloofde een goede saneringsregeling, maar nu blijkt dat die voor veel vissers ronduit slecht uitpakt: „Hij stelt de ondernemers voor een ’slikken of stikken’-keuze”, klinkt het in de sector.

                              Vissers spreken over ’de streek van Staghouwer’. De regeling is eind juli bekend gemaakt en de subsidie moet binnenkort worden aangevraagd. De zeemannen staan hierdoor ’met hun rug tegen de muur’, klinkt het. De vissers, die al kampen met enorme problemen door de Brexit, het inperken van vangstgebieden door windturbineparken, stikstofproblematiek en financiële verliezen door hoge brandstofprijzen, houden het hoofd niet meer boven water, waarschuwt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond in een brandbrief namens de sector. Hij noemt het inleveren van vangstrechten ’kapitaalvernietiging’ en een doorkruising van al bestaande verduurzamingsplannen.




                              Huilende vissers


                              „Onze leden is toegezegd dat een toekomstperspectief voor een rendabele visserij zal worden geboden. Na jaren van opvolgende tegenslagen hadden zij hun hoop gevestigd op de saneringsregeling. Nu slaat deze voorwaarde in één klap het langverwachte toekomstperspectief op een duurzame en rendabele visserij weg. De afgelopen weken hebben wij vissers huilend aan ons bureau gehad. De wanhoop is toegeslagen”, staat in de brief over het weghalen van vangstrechten.

                              Op de verhandelbare vangstquota is het Nederlandse visserijbeheer sinds de jaren ’70 gestoeld. Juist dat systeem zorgde er voor dat succesvolle vissers hun bedrijf konden uitbreiden door vangstrechten te kopen van collega-vissers. Zo heeft de Nederlandse vloot zich decennia kunnen vernieuwen en innoveren en is tegelijk de omvang van de vloot al fors afgenomen.

                              Ontslagen in visafslagen

                              Dat het mes in de sector gaat heeft bovendien nog allerhande andere effecten. In vissersplaatsen, waar familiebedrijven al decennia leven van de zee, worden al ontslagen aangekondigd in visafslagen. In Den Helder zijn bijvoorbeeld vissorteerders de wacht aangezegd omdat een deel van de vloot ontmanteld wordt. Bij vissers zelf leeft ook onvrede over het uitblijven van financiële (brandstof)steun voor de kotters. In andere EU-landen hielpen visserijministers de zeemannen snel met dergelijke regelingen. Staghouwer beloofde vlak voor het reces ook met een regeling te komen, maar de exacte uitwerking is nog steeds niet geregeld, terwijl de aanvragen voor 1 september moeten worden ingediend.

                              Slikken of stikken

                              Pim Visser, die een groep vissers uit de Kop van Noord-Holland vertegenwoordigt, noemt het koppelen van de sanering aan vangstrechten een „ondoordacht en onfatsoenlijk besluit. Het bevestigt het beeld van een onbetrouwbare overheid.”

                              „Nu kiest de minister zonder enige onderbouwing van zijn beleidswijziging en zonder overleg met de betrokkenen voor een radicale sprong in het diepe. Onfatsoenlijk omdat de minister met deze benadering de visserij-ondernemers, die als het ware al knock-out op het canvas liggen, voor een ’slikken of stikken’ keuze stelt. Dit voelt als een trap na.”

                              Eeuwenoude traditie op de helling

                              Volgens de voormannen verkeert de Nederlandse Noordzeevisserij in ’doodsnood’. Visser: „De sinds de Russische inval in Oekraïne geëxplodeerde brandstofprijzen vormen voor veel kottervissers de laatste en definitieve tegenslag die hen noopt hun beroep, hun schip en hun bedrijf op te geven. Een eeuwenoude traditie van het oogsten uit een rijke Noordzee, een traditie die zoveel kleur en identiteit heeft gegeven aan ons land en aan onze maritieme traditie, zal daarmee voor een groot deel verdwijnen. En niemand die kan zeggen of en wat daarvoor terugkomt.”

                              ’Andere manier verdelen’

                              Een woordvoerder van Staghouwer laat weten dat de minister ’begrijpt dat de voorwaarden bij de saneringsregeling vragen oproept’, zo zegt zij. Staghouwer wil daarom ’eind deze maand’ met de sector om tafel gaan zitten. „Het loslaten van de contingenten heeft wel een reden. Dat wat er aan vis gevangen mag worden, willen we straks op een andere manier verdelen. Nieuwe vissers kunnen makkelijker toetreden tot de visserij. En duurzame vissers willen we belonen met extra vangstrechten, want dat is uiteindelijk ook wat we met de regeling voor ogen hebben.”

                              Volgens de visserijsector is het een misvatting dat vangstrechten moeten worden ingenomen met het oog op de duurzaamheid. De visserijgemeenschappen hadden al duurzame innovatieplannen uitgewerkt, zegt Nooitgedagt. „Maar door het gratis moeten inleveren van vangstrechten zet Staghouwer hier nu juist een streep door.” Hij wil komende week al met Staghouwer om tafel. „Eind deze maand is te laat. Dan wordt het bijna onmogelijk om nog een oplossing te vinden. Dan is het argument van de minister, tja morgen is het 1 september, dus niets is meer mogelijk. Ondertussen hebben wij nu nog steeds niets van de minister gehoord.”

                              Comment


                              • Kijk; enige hoop in de hoek waar ik het verwachte... gelukkig maar voor mijn directe (en nabije) buren. Nice... https://www.bd.nl/politiek/kabinet-w...npak~add71c18/

                                Comment


                                • Lijkt mij niet meer dan logisch, anders zou de overheid nog crimineler zijn

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4493...ddelaar-remkes

                                    Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

                                    DEN HAAG - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

                                    Eerder leken de supers wel te gaan praten met Remkes. Het CBL hield vorige week nog wel een kleine slag om de arm, omdat er nog geen officiële uitnodiging binnen was. Dat laatste is volgens een woordvoerster nu nog steeds niet het geval. Maar dat zou niet de reden zijn dat de supers de gesprekken deze week aan zich voorbij laten gaan.



                                    De zegsvrouw geeft aan dat de keten donderdag toch beperkt vertegenwoordigd zou zijn geweest. Ze benadrukt verder dat het CBL in een later stadium wel weer met Remkes en het kabinet in gesprek wil. De branche zou haar rol in de verduurzamingsdiscussie wel degelijk „serieus” nemen.

                                    Eerder deze zomer waren de distributiecentra van supermarkten nog het doelwit van boerenacties. Boze boeren verhinderden met hun tractoren dat er vrachtwagens in of uit konden rijden, waardoor de bevoorrading van winkels lastig werd. De blokkades leidden verspreid over het land ook tot lege schappen bij diverse artikelen.

                                    Rabobank, ABN AMRO, ING en Triodos zeiden deze week wel bij het gesprek met Remkes te zijn, evenals hun koepelorganisatie NVB. Ook zitten enkele brancheclubs die het bedrijfsleven vertegenwoordigen aan tafel. Eerder leidde Remkes al een bijeenkomst tussen bewindslieden en boerenorganisaties. En maandag praatte hij met natuur- en milieuorganisaties. Dat gesprek omschreef Remkes na afloop als een „zinvolle exercitie.” Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld „om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan.”

                                    De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

                                    Comment


                                    • Verbaast me niks, dat de supers niet willen gaan praten...die knijpen -zoals ze altijd al gedaan hebben- de boeren het liefste volledig uit..en als het kan liefst nog meer. Dus die willen uiteraard geen verandering (b.v. een eerlijke prijs betalen)

                                      Comment


                                      • precies, de boosdoeners zijn de overheid, de detailhandel, de fabrikanten en wij de consument die de boeren tot deze manier van werken hebben gebracht

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/61...-over-stikstof

                                          Hou op ons te piepelen
                                          Stikstofcrisis gaat niet over stikstof

                                          Op pagina 4 van De Telegraaf stond dinsdag een artikel onder de kop Boeren ontwaren ’vooropgezet plan’ Remkes. Daarin lezen we: ’Kritische stikstofhoogleraren als Han Lindeboom of Johan Sanders [staan] niet op de lijst genodigden.’ In dat ene zinnetje wordt even het theater zichtbaar, een spektakelmusical, maar het is niet de bedoeling dat tot ons doordringt dat we naar fictie kijken.

                                          Dat is de reden dat Han Lindeboom en Johan Sanders niet worden uitgenodigd om in Den Haag de bovenonsgestelden op de hoogte te brengen van de oplossingen die zij hebben: voor een relatief gering bedrag – gering naast de bergen die het kabinet bereid is uit te geven – kunnen ze worden uitgevoerd.



                                          Ik ben op deze plek al weken bezig met de vraag waarom de oplossingen die de landbouw in essentie kunnen behouden door de elites worden gemeden. Zal ik het antwoord geven? Die oplossingen worden gemeden – let op – omdat de elites de landbouw niet wíllen behouden. Dus zwijgen ze over de innovatieve oplossingen van Lindeboom en Sanders. We voelen allemaal aan dat we de waarheid die zich achter de coulissen ophoudt niet mogen zien; daar zouden we de werkelijkheid van pruiken, make-up, acteurs kunnen betrappen. Dus houden de elites de decors gesloten. Maar wij, verontruste burgers, geloven niet meer in de liedjes die ons moeten verleiden tot ’uitstel van ongeloof’ (oorspronkelijke term in het Engels: ’suspension of disbelief’).

                                          Onzekerheid


                                          We doorgronden inmiddels wat dat theaterstuk beoogt: het stikstofprobleem wordt gebruikt voor andere doeleinden dan het ’gezond maken van de natuur’ – het gaat om doeleinden die de elites niet benoemen uit onzekerheid over onze weerstand. Geen twijfel, in bijeenkomsten achter gesloten deuren worden die doeleinden uit den treure besproken, en wat daarvan naar buiten komt moet worden gevat in omschrijvingen die niet helemaal onredelijk klinken: we hebben een zieke natuur, en dat valt te wijten aan stikstof-producerende boeren, dus weg met de boeren. Maar o wee diegenen die daarbij vragen stellen: is de natuur dan ziek? Zijn de boeren de ergste stikstofvervuilers? Is er een andere oplossing dan het opheffen van de landbouw?

                                          We hebben dezelfde houding gezien bij Covid-19. De elites drukten alles de kop in wat hun programma ontkrachtte. In plaats van het bevorderen van onderzoek naar bestaande middelen werden alternatieven, met name die van het vroegtijdig inzetten van middelen als Ivermectine, gedemoniseerd.

                                          Bedreigen

                                          Artsen voelden zich na inzet van de Gezondheidsinspectie bedreigd in hun professionele en dus totale bestaan. Befaamde internationale hoogleraren die het waagden af te wijken van de vaccinatie-agenda werden gecancelled, terwijl het heil van de nieuwe vaccins (die geen traditionele vaccins zijn, en zo eigenlijk niet genoemd hadden mogen worden) werd gepredikt. Ondeugdelijke middelen als lockdowns, mondkapjes, het sluiten van onderwijsinstellingen en een avondklok werden met behulp van een volgzaam parlement afgedwongen. Wie de meeste media en de staatsradio- en -televisie volgde had geen idee van het bestaan van serieuze tegenstemmen van topvirologen en topepidemiologen, die enkel aan het woord kwamen buiten de ’corporate media’. Covid-19 is een rotvirus, gevaarlijk voor zieken en ouderen, maar voor de grote meerderheid van de bevolking minder schadelijk dan een felle griepgolf, zeiden de dissidenten. Maar de elites hadden hun musical geschreven, en bleven de liedjes zingen.

                                          We hebben te maken met een onwrikbare consensus bij de elites – en daarmee bedoel ik de mensen die de netwerken bevolken die de politiek, de media, de bestuurslagen van grote bedrijven, de ngo’s beheersen (en vergeet niet de miljonairs die de gelden van de Postcodeloterij naar de ngo’s leiden). Bij deze elites leven ’narratieven’ die hun professionele bestaan, nee, ook hun persoonlijke bestaan, inhoud en zingeving verlenen. Ze vertonen cultgedrag: niet vatbaar voor kritiek, demonisering van afvalligen, heilig geloof in de eigen opvattingen, de overtuiging een uitverkoren voorhoede te vormen die de niet-verlichte massa’s moet leiden, bereid het welzijn van vele anderen op het spel te zetten om het eigen gelijk te bewijzen.

                                          Speciale agenda’s

                                          Het verborgen houden van speciale agenda’s versterkt het groepsgevoel van de ingewijden, en wil voorkomen dat buitenstaanders, die misschien wel meer dan de helft van de bevolking vormen, gaan begrijpen dat het stikstofprobleem een middel is om iets anders te bereiken dan alleen het terugdringen van stikstofuitstoot. De professoren Lindeboom en Sanders bieden oplossingen aan die afbouw van de landbouw onnodig maken, dus zouden hun stemmen luid moeten klinken. Nee, ze worden gemeden.

                                          Nadat ik een leven lang vertrouwen heb gehad in de fundamentele integriteit van de bovenonsgestelden, na Lubbers, Kok, Balkenende, de vroege Rutte, neem ik na Covid-19, The Musical veel van wat zij zingen met een baal zout. Zolang zij niet leven naar wat zij prediken – geen vliegtuiggebruik, geen exotische reizen, geen auto’s, alleen vega-voedsel en insectenproteïne, geen grote huizen (laat staan meerdere), geen salarissen van tonnen – zijn zij ongeloofwaardig, en dat is om te janken. Hou op ons te piepelen, speel open kaart met ons. Geloof me, we weten het: de stikstofcrisis gaat niet over stikstof.

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/klimaat/gas-winnen...oken~a288f0be/

                                            Gas winnen uit mest: dankzij drie koeien kan een gezin jaar lang douchen en koken


                                            MESTVERGISTINGDoor de vrees voor een alles ontwrichtende gascrisis krijgt vergisting van mest steeds meer aandacht. In Sint-Oedenrode draait sinds begin vorig jaar het bedrijf Groenewoud Gas. Uit koeienmest wordt daar groen gas gewonnen, waarmee achthonderd gezinnen het hele jaar door kunnen koken en douchen.

                                            Juist terwijl een vrachtwagen een nieuwe lading koeienmest aflevert, knielt Frank van Genugten even verderop bij een leiding die uit de grond naar boven steekt. Ziedaar; in één beeld het begin en het einde van het vergistingsproces. ,,Dit is onze fysieke verbinding met het gasnet van het dorp”, zegt de 47-jarige ondernemer bij de koppeling. ,,Vanaf deze plek stroomt elk uur 125 kuub groen gas richting de huizen.”


                                            Van Genugten hield jarenlang zelf koeien, maar is sinds anderhalf jaar eigenaar van Groenewoud Gas, een vergistingsinstallatie in Sint-Oedenrode, pal tegen de A50. Sinds het bedrijf draait, is er al voor 1,7 miljoen kuub groen gas rechtstreeks in het lokale gasnet gepompt.



                                            Het gaat vierentwintig uur per dag door en daarmee biedt hij zo’n achthonderd huishoudens in Sint-Oedenrode, Olland, Nijnsel en Boskant het hele jaar door aardgas. ,,Drie koeien kunnen een gezin van vijf personen een jaar lang van voldoende gas voorzien”, rekent Van Genugten voor.

                                            Omwonenden vaak bang voor overlast

                                            De weerstand tegen mestverwerkers en -vergisters is vaak groot. Omwonenden zijn bang voor overlast van stank en op- en neer rijdende vrachtwagens. Milieu- en natuurclubs protesteren, politici en bestuurders wikken en wegen.

                                            Ook Van Genugten heeft in totaal tien jaar moeten knokken voor zijn vergunningen om te kunnen bouwen. Een enorme luchtwasser - een investering van meer dan twee ton - is zijn license to produce, zegt hij. ,,Er zijn in de opstartperiode, begin vorig jaar, twee klachten binnengekomen. Die hadden betrekking op de werking van de luchtwasser. Nadat die problemen waren verholpen, zijn er geen meldingen meer geweest.”

                                            Sowieso merkt Van Genugten dat het sentiment rond mestvergisting ‘aan het kantelen’ is. Poetin dreigt de kraan naar Europa steeds verder dicht te draaien en drukt Europa daarmee met de neus op de feiten. Het weer opvoeren van de gaswinning in Groningen is slechts een ‘aller- állerlaatste redmiddel’, zoals minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) het eerder al verwoordde.

                                            Grote ambities met biogas


                                            Dus wordt de roep om alternatieven luider, terwijl het kabinet toch al grote ambities heeft met biogas. Over acht jaar, in 2030, moet Nederland jaarlijks minstens twee miljard kubieke meter groen gas produceren. Bijna tien keer zoveel als nu. Er komt een zogenoemde bijmengverplichting voor gasleveranciers: alle gas in de leidingen naar woonhuizen moet straks voor twintig procent uit groen gas bestaan.

                                            Bij het halen van die doelstellingen, speelt mestvergisting een wezenlijke rol, beaamt Jetten. Van Genugten, nuchter: ,,Er zit een grote tegenstrijdigheid tussen het beleid om steeds meer boeren op te ruimen en de toenemende behoefte om zelf gas te produceren.”

                                            Mest komt terecht in grote ronde koepeltank


                                            Een mestvergister zoals in Sint-Oedenrode draagt niet alleen bij aan de levering van aardgas. Het bedrijf is volledig circulair: alles wordt (her)gebruikt.

                                            Hoe gaat dat? De mest wordt elke dag door een vrachtwagen van Van Genugten opgehaald bij zestien melkveehouders in de omgeving, in een straal van zo’n vijf kilometer rondom het bedrijf. De stront en urine van de dieren komen terecht in een grote ronde koepeltank. Gedurende 37 dagen wordt alle biogas (vooral CO2 en methaan) eruit gehaald en vervolgens gescheiden.

                                            De CO2 wordt vloeibaar gemaakt en benut voor de kassenteelt. Het methaangas kan na enkele tussenstappen als aardgas het net op en krijgt daar als duurzame variant voorrang op het reguliere gas. Nu het verbruik in de zomer relatief laag is, zit in het lokale Rooise gasnet zelfs alleen nog gas van Van Genugten. ,,In een heel warme periode, als er weinig wordt gekookt en veel gebarbecued, is het soms spannend of ik alles kwijt kan. Het is deze zomer al voorgekomen dat ik ’s nachts op halve kracht moest draaien.”

                                            Koemestkorrels voor tuinen


                                            Van Genugten benadrukt dat de mest dagvers wordt opgehaald. ,,Een koeienflats stoot vanaf seconde één methaan uit. Daarom halen we de mest zo snel mogelijk weg uit de stallen en slaan het hier op in afgesloten tanks. Door vergisting brengen we de uitstoot van methaan met negentig procent terug; vanaf stal en opslag tot en met aanwending.”

                                            De mest die overblijft, wordt ontdaan van alle bacteriën en vervolgens gescheiden in dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt verwerkt tot droge, natuurlijke koemestkorrels, die worden verkocht via tuincentra en bloemisterijen of gewoon bij het eigen bedrijf. Een nieuwe toepassing is de verwerking in isolatiepanelen voor woonhuizen (zie kader).



                                            In de dunne fractie wordt de ammoniak via een ‘stikstofstripper’ omgezet in ammoniumsulfaat, waarna het door Van Genugten wordt teruggebracht naar dezelfde melkveehouders als waar het vandaan kwam. Zij rijden het op hun land uit. ,,Als vervanger van dure chemische kunstmest, die met veel aardgas -en dus veel minder duurzaam- wordt gemaakt”, zegt de Rooienaar.

                                            ,,Bij het uitrijden ontsnapt bovendien geen ammoniak meer. De ammoniakuitstoot wordt door deze manier van vergisten in totaal met zestig procent gereduceerd. Ja, daarmee kun je dus echt een wezenlijk aandeel hebben in de oplossing van het stikstofprobleem.”

                                            ‘Mestvergisting is geen toekomstmuziek hè’


                                            De voortdurende oorlog in Oekraïne, de stijgende gasprijzen en dure kunstmest maakt dat steeds nadrukkelijker naar mestvergisting wordt gekeken. Logisch, vindt Van Genugten. ,,Veel alternatieven voor energie zijn nog volop in ontwikkeling. Mestvergisting is geen toekomstmuziek. Het is er al, en het werkt.”

                                            Al realiseert hij zich ook dat hij de grootste critici daarmee niet zal overtuigen. ,,Die hebben veelal maar één doel: minder dieren, minder boeren. Als het drastisch verkleinen van de veestapel je enige agendapunt is, dan is elke oplossing die daar niet aan bijdraagt bij voorbaat verdacht. Ook mestvergisting. Maar ik denk dat 95 procent van de bevolking er anders over denkt. Als we op deze manier zelf aardgas kunnen produceren, ammoniak- en methaanemissies fors terugbrengen én kunstmest en andere hoogwaardige producten kunnen maken, hoe mooi wil je het hebben?”

                                            Comment


                                            • als ik dit bericht lees hebben we een tekort aan koeien in nederland!

                                              Comment


                                              • inovatie wil de overheid denk ik niet die willen de grond hebben voor bouwen, gaat ze niet om de stikstof , maar dan moeten die boeren lekker de grond houden en alleen hun veestapel verkopen aan de overheid, want die zijn de vervuilers

                                                in de F1 is er ook invatie voor stikstofvrij autoracen, en op vele andere gebieden ook inovatie, maar hier bij de boeren horen we de overheid daar niet over, rara hoe kan dat, en dan ook alleen de boeren aanpakken

                                                het is zo doorzichtig, het is gewoon landjepik vd overheid, om te kunnen bouwen, bouwen en nog eens bouwen, er zijn 1 miljoen woningen nodig

                                                Comment


                                                • https://nos.nl/artikel/2440971-kabin...disch-houdbaar

                                                  Kabinet wil bij stikstofprobleem kijken naar innovaties, mits juridisch houdbaar


                                                  Minister Van der Wal wil kijken of er meer kan worden gedaan aan innovatie om de stikstofproblemen op te lossen. Van der Wal en andere leden van het kabinet spraken vanochtend onder leiding van onderhandelaar Remkes met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en brancheorganisatie Bouwend Nederland.

                                                  Die pleitten onder meer voor innovatie en 'versnelling'. Van der Wal zei na afloop te onderschrijven dat innovatie belangrijk is: "Maar als we innoveren, moet het wel juridisch houdbaar zijn. We moeten niet boeren hebben die heel veel investeren in technische innovaties, maar vervolgens bij de rechter vastlopen, omdat die zich afvraagt of de boeren nu echt wel minder stikstof uitstoten."



                                                  Innovatie mag andere doelen niet in de weg staan


                                                  Het kabinet gaat met het bedrijfsleven bestuderen hoe de innovatie kan worden "aangejaagd". De minister benadrukte dat de innovaties de andere doelen op het gebied van water en klimaat niet in de weg mogen staan.

                                                  Van der Wal zei ook dat ze vandaag nog eens gehoord heeft dat het bedrijfsleven en de bouwsector snel weer vergunningen willen krijgen, terwijl boerenorganisaties juist meer tijd willen. "Ze hebben een roep om snelheid en er is maar één manier om dat te doen en dat is snel de stikstofkraan dicht. En die roep heb ik goed gehoord."

                                                  Uit de schuttersputjes

                                                  VNO-NCW-voorzitter Thijssen onderstreepte na het overleg dat er echt een oplossing moet komen. Zij en haar collega Vonhof van MKB-Nederland vinden de reactie van het kabinet op de voorstellen voor innovatie positief. "We moeten uit de schuttersputjes, dat is de enige manier", voegde Thijssen eraan toe.

                                                  Voorzitter Verhagen van Bouwend Nederland zei dat de bouw al sinds mei 2019 op een oplossing wacht. "Er kunnen gewoon geen nieuwe wegen worden aangelegd en tal van bouwprojecten lopen vertraging op."

                                                  Remkes niet te spreken over levensmiddelenbranche

                                                  Volgens bemiddelaar Remkes hebben de organisaties "vrij stevige kanttekeningen" bij het kabinetsbeleid geplaatst. Remkes haalde hard uit naar de levensmiddelenbranche, die niet ingaat op de uitnodiging om morgen ook met hem te overleggen. Volgens de brancheorganisatie moeten eerst het kabinet en de boerenorganisaties weer met elkaar gaan praten om tot oplossingen te komen.

                                                  Remkes zei dat niet te begrijpen. Volgens hem laat de levensmiddelenbranche het afweten. "Ik ben groot geworden met het motto dat je je verantwoordelijkheid moet nemen, en die verantwoordelijkheid wordt hier niet genomen." Hij zei dat deze houding niet getuigt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

                                                  Er zijn nu drie overlegrondes geweest. Bij de vierde ronde, morgen, ontvangt Remkes onder meer banken en bedrijven.

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/politiek/cda-bom-o...stra~a52cac7c/

                                                    CDA-bom onder stikstofdeal: Kamer terug van reces voor spoeddebat na uitspraken Hoekstra


                                                    De CDA-breuk met een cruciaal deel van de coalitiedeal over stikstof leidt tot spanning binnen de regering. Na ‘uitvoerig’ overleg vanochtend vroeg is premier Mark Rutte kritisch over de woorden van CDA-leider Wopke Hoekstra: ,,Dit moet een uitzondering blijven.” D66 houdt het CDA aan de deadline van 2030, de Kamer komt terug van reces voor een spoeddebat over de kwestie.

                                                    Rutte hield zich in voor de camera's, vanochtend voor de eerste ministerraad na de zomerstop. Maar de premier oogde duidelijk ontstemd over de breuk met het coalitieakkoord die Wopke Hoekstra vandaag voorstelt in gesprek met deze site.

                                                    Het CDA wil de stikstofdeadline oprekken naar 2035. Daarmee breekt Hoekstra met de coalitieafspraak om al in 2030 overal de stikstofuitstoot genoeg omlaag te brengen. In het Catshuis-overleg zou Hoekstra gisteravond wel verteld hebben over dit plan, maar coalitiegenoten reageren vandaag gepikeerd.

                                                    ,,We hebben elkaar uitvoerig gebeld vanochtend", zei Rutte bij de ingang van zijn ministerie. ,,Dat interview in het AD deed de wenkbrauwen fronsen. Staatsrechtelijk is de vraag: kan je dit doen als lid van het kabinet? Ik denk dat je als partijchef, dat is Hoekstra, wat meer ruimte hebt om je partijpolitiek te uiten. Daar is wel enige ruimte, dit kan net, zeg ik, maar het moet een uitzondering blijven.” Staatsrechtelijk is het op het randje, stelt de premier streng.



                                                    Eenheid kabinet


                                                    De eenheid van kabinetsbeleid is heilig in de politiek. Toen Mona Keijzer zich vorig jaar als staatssecretaris openlijk tegen de coronapas keerde, werd ze direct ontslagen uit het kabinet. Bij dit thema ligt het overigens anders: binnen de coalitie gaan meer stemmen op om aan de deadline te morrelen, onthulde deze site eerder.

                                                    De Tweede Kamer keert waarschijnlijk volgende week terug van het zomerreces voor een spoeddebat over de kwestie. Oppositie-Kamerlid Geert Wilders (PVV) heeft een meerderheid voor het verzoek, meldt hij aan deze site. ,,Ook VVD en CDA zijn voor een debat. En dat wordt tijd. Dit is een coalitie in ontbinding. De mensen thuis, boeren, gezinnen met geldproblemen: die moeten toch weten of het kabinet met één mond spreekt? Zijn ze nu wel of niet voor die stikstofdeadline van 2030? Van mij mag ‘ie overboord, maar de mensen moeten weten hoe het kabinet daarover denkt? En zijn ze nu wel of niet voor die 10 miljard euro extra voor koopkracht, zoals Hoekstra in de krant bepleit?”

                                                    Rutte

                                                    Inhoudelijk wilde premier Rutte zelf niet op de CDA-bom ingaan: ,,Er loopt een proces met Remkes, dat moeten we de ruimte geven. Dus hier gaan we inhoudelijk niet op reageren.” Of Hoekstra nu een bom onder het coalitieakkoord legt, wil de premier niet zeggen. ,,Het is goed dat we ons niet beraden over de inhoud van het interview.”

                                                    D66 houdt het CDA ondertussen wel aan de coalitieafspraak, liet partijleider Sigrid Kaag weten. ,,Ik heb geen verzoek gehoord tot het openbreken van een coalitieafspraak. Ik vond het uiterst opmerkelijk. Als je tekent voor een afspraak, dan staan we aan de lat voor de uitvoering.”

                                                    Stikstof


                                                    In een interview met deze site trekt de CDA-leider vandaag een pijler weg onder het stikstofplan van de coalitie. Hoekstra’s partij vindt - anders dan het formele kabinetsstandpunt tot dusver - dat de stikstofdeadline best uitgesteld kan worden naar 2035. Dit terwijl de coalitie afgesproken heeft om versneld, in 2030, de reductiedoelen te halen. Vooral D66 hecht daar zwaar aan, en stikstofminister Van der Wal en premier Rutte benadrukten recent nogmaals dat er niet aan getornd wordt.

                                                    Maar Hoekstra vindt ‘een herstart nodig’ om uit de stikstofimpasse te komen: ,,En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig. Natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen.”



                                                    Boeren blij, deskundigen en oppositie kritisch


                                                    GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee verwijt het CDA ‘verantwoordelijkheidsvakantie’: ,,Zo kennen we ‘t CDA weer. Destijds met Bleker alle sluizen open voor intensieve landbouw en natuurafbraak, nu loopt Hoekstra als eerste coalitiepartij weg van door hem zelf gemaakte afspraken. Dat is heel slecht voor boeren en natuur.”

                                                    Natuurorganisatie Greenpeace reageert eveneens fel op Hoekstra's koerswijziging: ,,Dit is cynische politiek. In Den Haag weet men dondersgoed dat de rechter gehakt maakt van elke vertraging om de natuur te redden, maar de zetels zijn belangrijker dan het land fatsoenlijk besturen”, zegt Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland.

                                                    Politiek lijkt er wel ruimte om de deadline weer op te rekken naar 2035, de datum van 2030 is door de coalitie gekozen en niet opgelegd door een wet of rechter. Maar experts waarschuwen wel: het is onverstandig voor de natuur. Ook dreigen procedures, stelde jurist Ralph Frins eerder: ,,Als Nederland weer wacht, wordt de kans groter dat de Europese Commissie besluit om in te grijpen. Gezien ons enorme stikstofprobleem kan het voor Brussel logisch zijn om Nederland als eerste lidstaat op de korrel te nemen.” Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft al laten weten mogelijk een klacht in te dienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter Johan Vollenbroek voorspelt een ‘juridisch drama’ als het aanpakken van de stikstofuitstoot nog verder wordt uitgesteld.

                                                    Boerenbelangenorganisaties Agractie en LTO zijn wel te spreken over Hoekstra's stikstofdraai: ze reppen van ‘een goede eerste stap’. LTO vindt het ‘mooi’ dat CDA-leider Hoekstra natuurherstel centraal stelt ‘in plaats van kdw', de zogeheten kritische depositiewaarde. ,,Dit is geen uitspraak van het kabinet. We gaan pas de volgende stap zetten bij een handreiking van het kabinet. Tot die tijd wachten we af”, zegt de woordvoerder.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X