Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/binnenland/remkes-...iden~a22e4e90/

    Remkes gaat als bemiddelaar gesprekken tussen boeren en politiek leiden


    Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.



    Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

    Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen ‘het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties’. De VVD’er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

    Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

    Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. ,,Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers”, voegde hij daaraan toe. ,,Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.”

    Groningen


    Johan Remkes is sinds vijf maanden voorzitter van het Nationaal Programma Groningen (NPG), dat zich bezighoudt met projecten voor de toekomst van Groningen. Hij nam eind januari het stokje over van René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. ,,Na mijn actieve politiek-bestuurlijke loopbaan heb ik nu sterk behoefte om mij doelgericht in te zetten voor Groningen, de provincie waar ik ben geboren en opgegroeid en waar mijn hart ligt”, zegt Remkes over zijn nieuwe functie. Daarbij houdt hij ook nadrukkelijk rekening met de aardbevingsproblematiek.

    VVD-coryfee Remkes (1951) was voorheen onder meer gedeputeerde van Groningen, staatssecretaris van Volkshuisvesting, minister van Binnenlandse Zaken, vicepremier en commissaris van de Koning in Noord-Holland. Recent was hij waarnemend burgemeester van Den Haag, waarnemend gouverneur van de provincie Limburg en informateur van het huidige nieuwe kabinet.

    Comment


    • Het is nu nog vrij stil op de snelwegen. Veel mensen thuis gebleven, distributiecentra van supermarkten vooral nu doelwitten van de boeren, en het mediapark in Hilversum is deels geblokkeetd en chaos op de A73. Eens kijken hoe het vandaag zich ontwikkelt.

      Comment


      • Idioterie, hele maatschappij die zich aanpast en maar niet naar het werk gaat vanwege die kutboeren. Wordt tijd dat de politie bij een snelwegblokkade ze allemaal oppakt, gooi er maar een waarschuwingsschot in als ze niet luisteren.

        Comment


        • demonstratie recht en thuiswerken zouden we meer moeten juist goed voor uitstoot, stikte alweer van de files de laatste tijd. en grootste gedeelte van de maatschappij staat achter de boeren, dus dat scheelt.

          Comment


          • Volgende staat al klaar vanuit Brussel, daar komt de meeste ellende vandaan wat in andere landen vaak niet zo streng wordt aangepakt, slimme manier om de concurrent Nederland uit te schakelen?

            https://www.telegraaf.nl/nieuws/9842...ons-mestbeleid

            Nieuwe ellende dreigt voor boer: Brussel kijkt ook naar ons mestbeleid

            DEN HAAG - Midden in de stikstofcrisis dreigt nieuw onheil voor Nederlandse boeren. Volgens Haagse bronnen velt de Europese Commissie mogelijk nog deze week een oordeel over ons mestbeleid. Dat ziet er niet gunstig uit, melden ingewijden.

            Ons land dreigt de zogeheten mestderogatie te verliezen, waardoor er per direct minder mest uitgereden mag worden. Dit leidt tot torenhoge rekeningen voor veehouders die hun mest dan moeten laten afvoeren. Een andere optie is dat ze het mes in hun veestapel zetten. In politiek Den Haag houdt men de adem in voor het Brusselse besluit. De boerenprotesten zijn nu al hevig. Maandag staan nieuwe acties op stapel.



            Nadat de vlam al in de pan sloeg bij de VVD, waar leden eisten dat de stikstofplannen op de schop gaan, is de boot nu aan bij het CDA. Provinciebestuurders hekelden zaterdag partijleider Wopke Hoekstra voor zijn gebrekkige leiderschap en manen hem eveneens om de stikstofkoers te wijzigen. Johan Remkes is aangesteld als bemiddelaar tussen boeren en het kabinet.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5336...maar-om-huizen

              ’Ze maken van hun probleem ons probleem’
              Boze boeren bij distributiecentra supers: ’Het gaat niet om stikstof, maar om huizen!’

              ZAANDAM/NIJKERK - Boze boeren hebben maandagochtend op diverse plaatsen in ons land distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

              Ze hadden er liever niet gestaan, zeggen de boeren bij de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. Maar ze voelen ook dat ze geen keus hebben omdat ze vanwege de stikstofdiscussie in de beklaagdenbank zitten, en de ’mensen die het voor het zeggen hebben’ niet luisteren naar hun verweer.

              „We zijn boos, verdrietig, teleurgesteld ook”, zegt Daniëlle Hoeve, een jonge boerin die op een trekker zit voor de ingang van het distributiecentrum aan de Hoofdtocht. „De boeren hebben al zo veel maatregelen gekregen in het verleden, we konden er altijd mee dealen.”

              ’Failliet’


              Maar de huidige maatregelen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen gaan te ver, zegt de brunette. „Stel, je hebt een investering gedaan om tweehonderd koeien te kunnen melken, en je moet dan ineens de helft ervan wegdoen. Dan ben je gewoon failliet. Want weet je wat de bank zegt? Jammer, maar u moet gewoon betalen.”



              Dat is de vrees die de agrariërs hebben: hun leven staat op het spel. Meerdere trekkers zorgen ervoor dat er geen vrachtwagens van Albert Heijn meer in en uit kunnen. Ray staat erbij te kijken, als vreemde eend in de bijt. Hij werkt bij het distributiecentrum en wacht met zijn armen over elkaar op wat er gaat gebeuren. „Ik heb mijn eerste rit nog kunnen doen, maar mijn tweede niet meer”, zegt hij. „Ze stonden hier echt al vroeg. Al voor vijf uur.” Hij maakt zich niet heel druk om de situatie. „Het is vervelend dat ik mijn werk niet kan doen, maar ik heb wel begrip voor de boeren en snap hun acties. Als niemand luistert, moet je toch wat.”

              Ook Nick Westerneng, die net als Daniëlle uit de regio Waterland komt, staat bij het protest met ingehouden woede. „Nederland produceert het beste voedsel ter wereld. Staan we om bekend, hoort bij ons land. Toeristen die naar Nederland komen, willen molens zien, dorpen, boerenlandschappen. Wij zijn daar ook trots op, en gelukkig staat 75 procent van het land achter ons. Maar die andere mensen, die hebben het voor het zeggen. Ik ben vierde generatie en wil niet kapot worden gemaakt.”



              ’Huizen’


              De boeren aan de Hoofdtocht vertrouwen de achterliggende reden bovendien niet, laten ze weten. Ze verwijzen naar een uitspraak van VVD-minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) van enkele maanden geleden in talkshow Op1, waarin ze aangeeft dat er snelheid moet worden gemaakt met de maatregelen ’omdat er huizen moeten worden gebouwd’. Het fragment is inderdaad online te zien.

              „En dát is het dus”, zegt Nick. „Ze hebben iets verzonnen om ons land in te nemen. Ze maken van hun probleem ons probleem. Ze moeten huizen bouwen, vluchtelingen opvangen. Ik heb niets tegen die mensen, maar daar draait het blijkbaar om.” Daniëlle heeft het over de spreekwoordelijke druppel. „Het is om gek van te worden. We hebben het niet over ons beroep, maar over ons leven.”

              Politie kijkt intussen rustig toe, maar gaat na enige tijd in overleg met de lokale woordvoerder van de groep boeren, Jan van Zanten uit Zuiderwoude. Hij gaat op de voorkant van een trekker zitten en spreekt de menigte toe. „Mensen, wat doen we?”, vraagt hij. „Ze willen dat we onze actie opheffen. Wij steunen elkaar, maar het is nu nog een vriendschappelijke actie. De burgemeester van Zaandam is alleen niet blij.” Enkele boeren willen de actie laten voortduren. „We blijven hier gewoon staan!”
              ’Hengst’


              Dat lijkt Van Zanten geen goed idee. „Ik begrijp jullie, maar dan krijg je een hengst met zo’n rubberen knuppel. Kun je er een teruggeven, maar dan krijg je nog meer over je heen. Dan word je van je bed gelicht, gaan ze je naam opschrijven en zo.” Hij was van plan naar Schiphol te gaan, ’maar dat is ook verboden’. „Ik snap dat niet. Er komen elke dag duizenden mensen naar de luchthaven, en ik mag dat op mijn trekker niet”, zegt hij met een knipoog.

              De woede is er niet minder om bij de Noord-Hollander. „Laat de boer gewoon met rust”, roept hij de politiek op. „Zeg dat maar tegen premier Rutte. Hij kent me, hoor, heeft me eens een hand gegeven. Ik had hem vast, maar hij glipte helaas uit mijn vingers, anders had ik hem nu nog vastgehad. Kijk, we gaan wel door met vervelende acties, maar op een nette manier, zonder ongelukken. We hebben de oorlog hier niet gewonnen, maar wel een slag.”

              Wat sommige boeren betreft blijft het daar niet bij. „Die oorlog gaan we uiteindelijk ook winnen!”, roept een van hen, kort voor de actie alsnog vreedzaam wordt beëindigd.

              Boni


              In Nijkerk blokkeren zo’n dertig trekkers maandagochtend al vroeg het distributiecentrum van de Boni in Nijkerk. Weg gaan ze pas als de stikstofplannen van het kabinet van tafel zijn. „Nu duurt het misschien een dag, een week of een maand. Anders is het ons hele leven”, aldus boerenzoon Marc Rutte.

              Met leuzen als ’retteketet wat een klote kabinet’ en ’no farmers no food’ proberen de boeren maandag een statement te maken bij het distributiecentrum van de supermarktketen. In het ochtendzonnetje zitten tientallen boeren, jong en oud, met elkaar rond picknicktafels een potje te kaarten. Een handjevol staat verse eitjes te bakken in een pannetje onder de tent die zij eerder op de dag opgezet hebben. De witte bollen, blikjes gekoeld drinken en barbecue staan al klaar, voor wat mogelijk een heel lang protest wordt. „Wij waren hier al rond drie uur vannacht en blijven ook gewoon slapen als het moet”, vertelt Rutte. „Wat een naam hè, je zou het bijna niet geloven”, lacht hij.

              ’Laat Den Haag maar razen: te veel mest is ongezond. Waar koeien grazen, ligt nou eenmaal stront’, klinkt het uit de speaker. Twee politieagenten vertellen dat de ochtend in Nijkerk gemoedelijk verloopt. „Kopje koffie? Blikje drinken? Eitje?”, biedt een jonge boer aan. De meeste boeren zijn maandag niet zo praatgraag. Ze geven aan bang te zijn hun woorden verdraaid terug te lezen in de media.
              ’Kabinet moet vallen’


              Twijfelend beginnen ze her en der wat los te laten. „Ons droomscenario? Dat het kabinet valt. En dan liever gisteren dan vandaag”, vertelt een boer. „Want wij staan hier ook niet voor de lol hè”, maakt hij nog even duidelijk.

              Vandaag kozen de boeren voornamelijk voor het blokkeren van distributiecentra in plaats van bijvoorbeeld snelwegen, zoals ze vorige week deden. Truckers, die eerder op de ochtend nog probeerden te laden en lossen maar bot vingen, zijn inmiddels verdwenen. „Vooral om de gewone burger een beetje te ontzien. Al ben ik er echt niet bang voor dat we draagvlak verliezen. Op de snelweg kregen we maar van een enkeling een middelvinger. De meeste mensen klapten voor ons en zwaaiden met zakdoeken uit het raam. En ook hier vandaag merk ik alleen maar steun”, vertelt een van hen.

              Supermarktkoepel CBL noemt de blokkades onacceptabel en roept politie en justitie op stevig in te grijpen. „Supermarkten doen er alles aan de winkels bevoorraad te houden. Maar wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden.”

              „Niet opgeven hoor, doorgaan! Ik ben echt trots op jullie boeren”, roept de Nijkerkse Charlotte, die samen met zoontje Eli speciaal langsloopt om de boeren een hart onder de riem te steken. „Als er over een paar dagen geen eten meer in de winkel ligt? Ik vind het prima. Ik steun de boeren honderd procent. Het is een heel smerig spelletje dat ze spelen in Den Haag”, vindt ze.

              ’Lege schappen’


              „Ik ben blij dat de burgers er ook zo over denken”, glimlacht Marcel Verhoef, die al 42 jaar een groot agrarisch loonbedrijf runt. „Want we staan hier natuurlijk niet alleen voor de boeren, maar ook voor de mensen.”

              Verhoef legt uit dat Nederland veel voedsel exporteert, maar bijna net zoveel importeert. „Daar zit maar vier procent verschil tussen. En als wij straks niet meer exporteren, zeggen andere landen: wij hebben ons eigen voedsel nodig, dus wij exporteren ook niet meer naar Nederland. Dan hebben we ineens lege schappen. Door deze actie kunnen we donderdag of vrijdag in de winkel zien hoe het over vijf jaar iedere dag is als ze in Den Haag zo doorgaan”, waarschuwt hij.

              Het liefst ziet de loonwerker dat er veel meer uit eigen land in de supermarkt ligt, maar dat is vooral een kwestie van centen, meent Verhoef. „Als mensen bereid zijn meer te betalen, kan er ook veel meer Nederlands voedsel naar de supermarkt. Maar de prijzen staan onder druk. Nu worden de producten opgehaald en moet je maar zien wat ze over drie weken op de bank overmaken en of je daar wel mee rondkomt.”

              ’Pappen en nathouden’


              Geduld hebben de boeren niet meer, ook niet nu het kabinet een stikstofbemiddelaar heeft benoemd. „Remkes is er puur om tijd te rekken: een beetje pappen en nathouden. Maar ondertussen wel doorgaan met alle wetten en regeltjes. Daar trappen wij niet meer in. We zijn al veel te vaak voorgelogen”, aldus Verhoef.

              En dus blijven de boeren naar eigen zeggen net zo lang actievoeren voor de distributiecentra tot het kabinet toegeeft. „Op een dag wil ik het bedrijf van mijn vader overnemen. Dat gaat niet als de helft van de koeien weg moet”, verzucht Rutte.

              Comment


              • En de vissers volgen...

                https://www.telegraaf.nl/nieuws/1500...auwersoog-plat

                Vissers leggen deel haven Lauwersoog plat

                LAUWERSOOG - Vissers hebben zondagavond een deel van de haven van het Groningse Lauwersoog met hun schepen afgegrendeld. „Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit. Ik verwacht dat dit zeker de hele nacht gaat duren”, aldus de havenmeester die niet bij naam genoemd wil worden.

                Comment


                • Originally posted by Johan Geluk View Post
                  demonstratie recht en thuiswerken zouden we meer moeten juist goed voor uitstoot, stikte alweer van de files de laatste tijd. en grootste gedeelte van de maatschappij staat achter de boeren, dus dat scheelt.
                  Demonstratie recht heeft niks te maken met blokkeren van snelwegen, distributiecentra, thuis opzoeken van politici. Oprotten met die onzin.

                  Comment


                  • kleine groepje nooit als maat gebruiken voor de massa, zie supportersgeweld en vele andere soorten van demonstraties waar vaak een minderheid de meeste aandacht krijgen

                    Comment


                    • Ik zeg toch ook niet dat ze alle boeren moeten oppakken?

                      Met een 'klein clubje' kan je niet op zoveel plekken elke dag dingen blokkeren. Het zijn niet alle boeren, maar het zijn ook niet een handjevol.

                      De boeren die dit soort acties doen (plus het gespuis dat er op af komt omdat ze gewoon willen rellen), die aanpakken. Trekker-terreur.

                      Comment


                      • er zitten ook boeren vast,

                        maar kan me ook nog een demonstratie herinneren op de Dam in corona tijdperk met tig duizend mensen waar niet tegen op getreden werd,

                        zo is er altijd wat we leven nu eenmaal niet in een perfecte samenleving, en de 1 is voor iets de ander is tegen iets

                        ps vandaag nog amper files door de boeren alleen wat rond Assen, Zwolle en Groningen dan hebben die ook een x files

                        En die supermarkten verdienen te veel zijn deels schuldig aan het uitknijpen van die boeren, die mogen best een x wat voelen, heb ik geen probleem mee

                        verder gewoon ff lekker sexen lucht op, ik kan mij iedere dag wel druk maken en maagzweren krijgen of dingen die me niet aanstaan en dat wordt met de dag erger in onze huidige wereld, en als ik me een x druk maak zegt een ander weer tegen mij joh waarom, want die vindt het dan weer niets of is het niet met me eens..

                        Comment


                        • Gaat niet alleen om vandaag, het is nu al 2 weken terreur. En ook niet de eerste keer. We hebben het in andere jaren ook gezien. Het is geen demonstreren, het is mensen het lastig maken die er niks aan kunnen doen en gaat uit van dreiging.

                          Dat er vandaag weinig files staan maakt dat nog niet goed. In andere dagen stonden er vele files, zijn er gevaarlijke situaties ontstaan, zijn mensen in de problemen gekomen met als meest tragische voorbeeld mensen die te laat in het ziekenhuis aankwamen om hun stervende familie gedag te zeggen.

                          Het moet gewoon stoppen, het is volledig asociaal.

                          Comment


                          • schuld van de overheid die slap beleid voert waardoor politie niet kan (tekort) of mag optreden, zagen we ook met corona rellen en vaak met supporters rellen , we zijn te soft in ons land

                            Comment


                            • Originally posted by Maher View Post
                              verder gewoon ff lekker sexen lucht op, ik kan mij iedere dag wel druk maken en maagzweren krijgen of dingen die me niet aanstaan en dat wordt met de dag erger in onze huidige wereld, en als ik me een x druk maak zegt een ander weer tegen mij joh waarom, want die vindt het dan weer niets of is het niet met me eens..
                              En dit bepaal ik zelf wel. Ik heb mij de laatste weken nauwelijks gereageerd op dit topic. Waarin jij en anderen al weken lang een eenzijdige mening hebben. Omdat ik het daar niet mee eens ben, moet je me niet wegzetten als een druktemaker

                              Comment


                              • leger erop af, afknallen, minder boeren, minder mensen, minder uitstoot

                                we zijn met teveel mensen dus daar begint het, die ademen te veel, die produceren te veel uitstoot en consumeren te veel waardoor uitstoot. Tijd voor geboortebeperking of WOIII! anders gaan we er allemaal aan.

                                Comment


                                • Originally posted by Scuderia View Post

                                  En dit bepaal ik zelf wel. Ik heb mij de laatste weken nauwelijks gereageerd op dit topic. Waarin jij en anderen al weken lang een eenzijdige mening hebben. Omdat ik het daar niet mee eens ben, moet je me niet wegzetten als een druktemaker
                                  Hier idem dito. Ik ben een linkse nietsnut blijkbaar (werk me in de rondte, daar niet van). Ik heb er geen vertrouwen in dat goede bedoelingen t.o.v. natuur er hier toe doen en reageer dus wijselijk nog maar af en toe. Als je hier niet (super}rechts bent word je blijkbaar afgefakkeld.

                                  (Overigens, schijnbaar valt met veel boeren niet te praten.. die mafketel van den Oever wil ook niet met Remkens aan de tafel.. logisch, veel boeren hebben nauwelijks een lagere school af dus spreken is hen vreemd, behalve met hun vuisten en trekkers, lijkt het.)

                                  Comment


                                  • links en rechts heeft niets met klimaat te maken denk ik, we hebben geen links kabinet wat deze regels uitstort waarvan veel mensen, wetenschappers ook twijfels hebben. Men heeft bouwgrond nodig en bouwen is niet goed voor het klimaat dus wie houdt wie voor de gek

                                    Kan je dan uitleggen waarom op Vlieland waar geen boeren of auto's zijn dat daar volgens het beruchte kaartje waarvan de Minister ook al toegegeven heeft dat die niet klopt, dat daar teveel stikstof is? Leg eens uit?

                                    Comment


                                    • gaat helemaal niet om het milieu, het is gewoon bussiness, en de klimaatvolgelingen die het goed met de aarde voor hebben worden bedot.

                                      Comment


                                      • Originally posted by vuurwants View Post

                                        Hier idem dito. Ik ben een linkse nietsnut blijkbaar (werk me in de rondte, daar niet van). Ik heb er geen vertrouwen in dat goede bedoelingen t.o.v. natuur er hier toe doen en reageer dus wijselijk nog maar af en toe. Als je hier niet (super}rechts bent word je blijkbaar afgefakkeld.

                                        (Overigens, schijnbaar valt met veel boeren niet te praten.. die mafketel van den Oever wil ook niet met Remkens aan de tafel.. logisch, veel boeren hebben nauwelijks een lagere school af dus spreken is hen vreemd, behalve met hun vuisten en trekkers, lijkt het.)
                                        Typish weer linkse vooroordelen als je minder school hebt gehad ben je dom . Slaat natuurlijk helemaal nergens op. mensen van de praktijk weten meestal beter hoe het werkt dan al die studiebollen
                                        die alles uit een boekje hebben.

                                        Comment


                                        • Links en rechts discussie doet er niet toe , Rutte, Hoekstra en Kaag zijn niet superlinks te noemen denk ik

                                          Comment


                                          • Klopt, wat er toe doet is natuurbescherming in dezen, en dat blijkt hier een vies woord. Ik kijk verder dan mijn eigen bekrompen leventje van, zegge, 80 jaar. En dat kunnen boeren schijnbaar niet...

                                            Comment


                                            • en je reactie op Vlieland?

                                              Comment


                                              • En dat fabrieken met rust gelaten worden en landbouwgrond gebruikt gaat worden voor woningbouw?

                                                Comment


                                                • Dat industrie niet ook kei- en keihard aangepakt zou moeten worden heb ik nooit ontkent.. Tata, Havens, DSM, luchthavens etc etc...saneer het maar wat mij betreft, net zoals intensieve veehouderij, is beter voor de kindertjes van onze kleinkinderen..en dat is mijn enige punt. Punt. Uitroepteken.

                                                  Comment


                                                  • dat zijn wel relevante vragen, maar nog geen antwoorden begrijp ik?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X