Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Prostitutie in de media

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/binnenland/carola-...ien~a329d2071/


    PREMIUMEen van de werkplekken voor sekswerkers op het Baekelandplein in Eindhoven. © Bert Jansen

    Carola over de gevaren van sekswerk zonder vergunning: ‘Ik heb verschrikkelijke dingen gezien’


    Carola* werkt zonder vergunning als zelfstandige sekswerker in Eindhoven. Ze ziet geen andere mogelijkheid dan illegaal te werken, zegt ze. Dat vindt ze een slechte zaak. „Wie illegaal moet werken, staat er helemaal alleen voor.

    „Geen collega’s en geen hulpverlening of politie die je kan bellen in geval van nood, want je weet dat je iets doet wat niet mag.”

    Ze betaalt gewoon belasting over haar verdiensten en haar bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de noemer ‘overige sociale organisaties’. Daarom steekt het Carola, die hiervoor onder meer werkte in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Arnhem, nog meer dat ze geen vergunning heeft.

    ‘Kinderen gepest’


    Ze heeft wel geprobeerd legaal te werken: „Ik vroeg jaren geleden een vergunning aan, maar dan moest ik elk jaar opnieuw betalen en zou de vergunning met mijn adres worden gepubliceerd.”

    Dat laatste vindt ze om veiligheidsredenen ondenkbaar. „Ik ben gestalkt, omdat ik sekswerker ben. Van een collega werden de kinderen op school gepest toen mensen achter het beroep van hun moeder kwamen.”

    Toezichthouders staan machteloos


    Gemeenten raken het zicht op de seksbranche kwijt nu steeds meer sekswerkers zonder vergunning vanuit woningen werken. Door een tekort aan legale werkplekken en een wirwar aan lokale regels gedijt de sector in het grijze gebied en staan toezichthouders machteloos.

    Mensenhandelaren zijn de lachende derde van het huidige prostitutiebeleid, zegt Carola: „De problemen zijn veel groter geworden, omdat er zoveel minder vergunde werkplekken zijn. Vroeger werd niet gekeken naar je paspoort, iedereen uit de hele wereld werkte in een bordeel.

    „Maar sinds 2000 kunnen die buitenlandse meiden niet meer zelfstandig aan klanten komen. Ze kunnen niet adverteren op Kinky zonder geldige papieren. Er zijn mannen die van dat gat in de markt gebruikmaken. Zo duwt Nederland deze vrouwen in de handen van pooiers.”

    En als ze dan slecht worden behandeld, hebben ze geen poot om op te staan, weet Carola. „Ik heb verschrikkelijke dingen gezien. Een collega zonder verblijfsvergunning die van de trap was geduwd door een klant. Ze had twee gebroken benen, maar durfde niet naar het ziekenhuis en niet naar de politie. Twee andere vrouwen hebben haar verzorgd.”

    Bewusteloos in plas bloed


    Een ander voorbeeld dat ze noemt, gaat over een vrouw die bewusteloos in een plas bloed werd aangetroffen en geopereerd moest worden. „De huisbaas vertelde aan de arts dat ze sekswerker was. Daarna kreeg ze van de politie geen vragen over de klant die haar zo zwaar had mishandeld, maar over haar ontbrekende vergunning om sekswerk te doen”, stelt Carola.

    Ze vindt dat de situatie er sinds de laatste verandering van de sekswet in 2000 erg op achteruit is gegaan. Het idee van die wetsverandering was dat de positie van sekswerkers zou verbeteren en mensenhandel zou worden bestreden.

    Sindsdien mag iedere gemeente zijn eigen vergunningenbeleid voeren. „Voor het vergunningsysteem in 2000 was iedereen veilig. Nu zijn dat alleen de Nederlandse vrouwen die in een club of achter een raam kunnen werken. Maar van die plekken zijn er niet veel meer.”

    *Carola is niet haar echte naam. Die is wel bekend bij de redactie.

    Comment


    • En de gemeentes doen maar wat, en overal weer anders, zit geen lijn in

      Comment


      • Het slingerende (en deels probleemontkennende) beleid van gemeenten is in mijn ogen misschien wel de hoofdoorzaak van de huidige slechte stand van zaken.

        Comment


        • https://www.sexdome.nl/prostitutie/p...pperskwartier/

          De Antwerpse politie heeft afgelopen weekend een overlastcontrole gehouden in het Schipperskwartier met enkele interessante arrestaties tot gevolg. Zo moest iemand zich komen verantwoorden omdat hij een live-video startte op Instagram en weigerde een klant van een sekswerker zich te identificeren na het lastigvallen van de vrouw.



          “Het prostitutieteam hield zondag een controleactie in het Schipperskwartier, met de focus op overlast in de buurt,” vertelt Kim Bastiaens van de Antwerpse lokale politie. “Tijdens een controle kwam een groepje mannen tussenbeide die de controle probeerden te verstoren. Eén van hen startte een live-video op Instagram. Toen de politie hem wilde aanspreken, zette hij het op een lopen.”

          De man kon enkele straten verderop worden tegengehouden. Zijn gsm werd in beslag genomen en de man werd bestuurlijk aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Omdat hij anderen filmde zonder toestemming, zal hij verhoord worden in het kader van portretrecht.

          “Even later vroeg een sekswerker om hulp omwille van een lastige klant. De man weigerde zich te identificeren en werd dus ook bestuurlijk aangehouden.”

          Verder werd ook nog een dronken man opgepakt die overlast veroorzaakte. “Rond 8.40 uur werd een café gecontroleerd waar nog heel wat luidruchtige mensen zaten. Drie personen bleken illegaal in het land te verblijven. Zij werden overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.”

          Bron: pzc.nl

          Comment


          • https://www.sexdome.nl/prostitutie/e...end-in-belgie/

            Eerste werkgever voor sekswerkers officieel erkend in België

            Voor het eerst in België mag een werkgever sekswerkers met een arbeidscontract in dienst nemen. Zo wordt de baanbrekende wet nu ook daadwerkelijk praktijk.



            België heeft een mijlpaal bereikt in de legalisering van sekswerk. Voor het eerst is een werkgever officieel erkend om sekswerkers via een arbeidscontract in dienst te nemen. Dat heeft de federale overheidsdienst Werkgelegenheid bevestigd. De erkenning is dinsdag in werking getreden.

            Het gaat om een uitbater van een seksclub aan de Chaussée de Namur, nabij Gembloers. “Ik ben ontzettend blij dat we sekswerk eindelijk binnen een wettelijk en duidelijk kader kunnen organiseren”, zegt de uitbater, die anoniem wenst te blijven, aan de telefoon. Met de erkenning krijgt de wet, die sinds 1 december 2024 sekswerk in loondienst mogelijk maakt, voor het eerst concrete invulling.

            De wet werd internationaal geprezen als vooruitstrevend, maar in de praktijk liep het niet van een leien dakje. In mei schreef De Standaard nog dat er slechts vier erkenningsaanvragen waren ingediend, waarvan er nog geen enkele goedgekeurd was. Potentiële werkgevers gaven toen aan dat banken en verzekeraars hen weigerden, wat legalisering bijzonder moeilijk maakte. Discriminatie stond de uitvoering van de wet in de weg, klonk het toen.
            Negen aanvragen


            Maar nu is de eerste legale werkgever voor sekswerkers dus toch een feit. Volgens de FOD Werkgelegenheid zijn er intussen, sinds de inwerkingtreding van de wet in december vorig jaar, negen erkenningsaanvragen binnengekomen. Twee dossiers werden afgewezen omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden, één aanvraag was onvolledig en dus onontvankelijk. De overige dossiers zijn nog in behandeling.

            Sinds de decriminalisering van sekswerk in 2022 konden sekswerkers al legaal als zelfstandige werken. Met een werknemersstatuut komen daar meer sociale bescherming, duidelijke arbeidsrechten en betere werkomstandigheden bij. Zo schrijft de wet voor dat sekswerkers in loondienst steeds seksuele handelingen mogen weigeren, klanten afwijzen en hun werk op elk moment stopzetten. De werkruimtes moeten bovendien uitgerust zijn met alarmknoppen en een arbeidscontract kan op elk moment, zonder opzegtermijn, door de sekswerker worden beëindigd.

            Toch is de wet niet onomstreden. Eind maart gingen negen middenveldorganisaties in beroep bij het Grondwettelijk Hof voor een vernietiging van de wet. “Deze wet lijkt bedoeld om misbruik te bestrijden, maar in de praktijk maakt ze van de pooier een erkende ondernemer”, klonk het. Een uitspraak van het Hof wordt pas tegen eind 2026 verwacht.

            Bron: Standaard.be

            Comment

            Working...
            X