Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/buitenland/...mender=Proteus


    Iran ligt op ramkoers met het Westen © Getty Images

    Van bondgenoot tot schurkenstaat: hoe Iran transformeerde in paria op ramkoers met Westen

    Amsterdam- De recente geweldsescalatie in het Midden-Oosten heeft Iran opnieuw in het middelpunt van de internationale aandacht geplaatst. De Israëlische en Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties van het land, gevolgd door raketaanvallen op een Amerikaanse basis in Qatar, volgden op jaren van oplopende spanningen tussen Teheran en het Westen. Hoe groeide Iran in vijftig jaar uit tot deze paria van de internationale gemeenschap?

    De wortels van Iran’s status als schurkenstaat liggen in de Iraanse Revolutie van 1979, een keerpunt in de moderne geschiedenis van het land. Onder het bewind van sjah Mohammad Reza Pahlavi was Iran in de periode daarvoor een prowesterse monarchie, nauw verbonden met de Verenigde Staten en Israël.

    © Getty Images
    Foto’s uit deze tijd, met daarop doorgaans vrolijk lachende westers geklede Iraniërs, worden deze dagen dan ook weer veelvuldig gedeeld op sociale media, vaak voorzien van de tekst ’Teheran in de jaren zeventig’.

    Corruptie en onvrede in Iran


    Toch was het niet enkel rozengeur en maneschijn. De sjah moderniseerde het land, maar zijn autoritaire regime en corruptie leidden tot groeiende onvrede onder de bevolking. In 1979 werd hij verdreven door een coalitie van linkse activisten, nationalisten en islamisten, onder leiding van ayatollah Ruhollah Khomeini.

    De sjiitische systeem met een geestelijk leider die absolute macht heeft wordt vandaag de dag voortgezet door ayatollah Ali Khamenei. © Getty Images
    De sjiitische geestelijk leider vestigde een islamitische republiek, gebaseerd op sjiitische wetgeving waarin de hoogste leider absolute macht heeft. Dit systeem, dat vandaag wordt voortgezet door opvolger ayatollah Ali Khamenei, zette Iran op ramkoers met het Westen.

    Vernederende gijzeling


    Een van de eerste ’schurkenstreken’ onder het nieuwe regime was de gijzeling van Amerikaanse diplomaten in Teheran (1979-1981), een crisis die 444 dagen duurde en de VS diep vernederde – inclusief mislukte reddingsoperatie waarbij acht Amerikaanse soldaten omkwamen. Het incident vestigde Iran’s reputatie als een onvoorspelbare en vijandige speler. Een beeld dat alleen maar versterkt werd door Khomeini’s aansporing aan landen in de regio om eveneens in opstand te komen.

    Na de revolutie raakte Iran steeds beruchter om zijn systematische onderdrukking van de eigen bevolking. Religieuze minderheden zijn met regelmaat het mikpunt en voor de moslims hanteert het regime een strikte interpretatie van de sharia. Zo zijn vrouwen wettelijk verplicht de hijab te dragen, met zware straffen voor overtredingen.

    De dood van de 22-jarige Mahsa Amini herinnert de wereld in 2022 maar weer eens aan de draconische zedenwetten van het land. De Koerdisch-Iraanse vrouw werd gearresteerd door de Iraanse zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Ooggetuigen verklaren later hoe Amini in detentie zwaar is mishandeld, waarna ze overleed. De tragische dood ontketent landelijke protesten. Het regime slaat de demonstraties met ijzeren vuist neer, met honderden doden en duizenden arrestaties tot gevolg.

    Of wat te denken van de controverse rondom de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie. In 1989 vaardigt Khomeini een fatwa uit tegen de auteur, naar aanleiding van diens roman De Duivelsverzen. Nog altijd staat er een beloning op Rushdie’s hoofd, waardoor de schrijver constant voor zijn leven moet vrezen.

    Hezbollah en Hamas


    Buiten de landsgrenzen is het Iraanse beleid geen haar beter. Teheran speelt een centrale rol in de destabilisatie van het Midden-Oosten. Het regime steunt actief proxygroepen zoals Hezbollah in Libanon, Hamas en Islamitische Jihad in Gaza, en de Houthi-rebellen in Jemen. Deze groepen stellen Iran in staat om indirect invloed uit te oefenen en vijanden zoals Israël en het overwegend soennitische Saoedi-Arabië. Al decennia roept Iran bovendien op tot de vernietiging van Israël, met termen als ’kankergezwel’ als vaste retoriek.

    Buiten de landsgrenzen is het Iraanse beleid geen haar beter. Teheran speelt een centrale rol in de destabilisatie van het Midden-Oosten. © Getty Images

    De Iraanse ambitie onrust te stoken reikt verder dan enkel de regio. De niet mis te verstane leus Marg bar Âmrikâ – dood aan Amerika – is met enige regelmaat tot in het parlement te horen. Teheran wordt bovendien in verband gebracht met verschillende terreurcomplotten en cyberaanvallen in Europa. Er is zelfs sprake van vermeende betrokkenheid bij liquidaties op Nederlandse bodem. Volgens de AIVD zit Iran achter de moord op Mohammad Reza Kolahi Samadi in 2015, die onder de schuilnaam Ali Motamed in Nederland leefde. De Iraniër was ’thuis’ ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij een bomaanslag.

    In 2017 schiet een schutter de Iraans-Nederlandse activist Ahmad Mola Nissi op klaarlichte dag neer voor zijn huis in de Haagse wijk Bezuidenhout. Hoewel de dader ontkomt, stelt de AIVD eveneens sterke aanwijzingen te hebben voor betrokkenheid van Teheran.
    Iraanse bom?


    Misschien wel de grootste zorg van de internationale gemeenschap is Iran’s nucleaire ambitie. Sinds het begin van deze eeuw verrijkt Iran uranium tot niveaus die verder gaan dan nodig is voor civiele doeleinden. Dat wekt de vermoedens op over intenties om kernwapens te ontwikkelen. In 2015 werd er een nucleair akkoord gesloten, dat Iran’s nucleaire activiteiten beperkte in ruil voor sanctieverlichting. Maar na de terugtrekking van de VS onder president Donald Trump in 2018 hervatte Iran zijn verrijkingsactiviteiten.

    Demonstranten dragen een model mee van een Iraanse hypersonische raket tijdens een ’viering’ van een aanval op Israël afgelopen najaar. © Getty Images
    Met het verlies van bondgenoten zoals het onlangs verdreven Assad-regime in Syrië en een het verzwakte Hezbollah staat het regime onder ongekende druk. Toch blijft Iran na de recente Israëlische en Amerikaanse aanvallen vooralsnog vasthouden aan zijn confrontatiekoers. Dagelijks klinken er dreigementen van vergelding, maandag werd een basis in Qatar aangevallen en er wordt nog steeds gehint dat het nucleaire project door zal gaan.

    Intern ook onrust in Iran


    Toch klinkt er intern ook onrust, gevoed door economische problemen en een jonge bevolking die verandering eist. Zelfs president Donald Trump kon deze week de verleiding niet weerstaan om – ondanks de nadruk van zijn kabinetsleden dat de Amerikaanse aanvallen níet om een regimewissel te doen zijn – het vuurtje wat op te stoken.

    „Als het huidige Iraanse regime er niet in slaagt om Iran weer groots te maken, waarom zou er dan geen wisseling plaatsvinden?” Om er vervolgens nog een variant op zijn eigen Make Amerika Great Again-slogan aan toe te voegen: „MIGA!”

    Comment


    • Wapenstilstand tussen Israel en Iran vanochtend alweer geschonden door Iran...

      Comment


      • tja Iran en Rusland komen nooit afspraken na, die verstaan alleen de taal van geweld.

        Comment


        • 'Iran lapt kernwapenregels aan z'n laars, maar Israël had geen recht op aanval'

          Iran is van plan uit het internationale kernwapenverdrag te stappen, liet de regering maandag weten, wat de zorgen bij experts vergroot.
          nos.nl

          'Iran lapt kernwapenregels aan z'n laars, maar Israël had geen recht op aanval'

          Deel dit artikel
          Ja, Iran is waarschijnlijk bijna in staat om kernwapens te ontwikkelen. Maar nee, dat betekent onder het internationaal recht niet dat Israël Iran mocht aanvallen, zeggen experts.
          "Israël heeft net zoals elk ander land niet het recht om een ander land aan te vallen omwille van preventieve redenen", zegt Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. "Er was geen acute dreiging vanuit Iran", zegt ook Paul van Hooft, nucleair expert bij denktank Rand Europe.
          Dat Iran van plan is om uit het internationale kernwapenverdrag te stappen, baart de experts zorgen.

          Vrijdag viel Israël Iraanse nucleaire installaties, kernwetenschappers en hoge legerleiders aan. Sindsdien bestoken de landen elkaar over en weer.
          De eerste aanval zou legitiem zijn geweest onder het internationaal recht als Iran op het punt had gestaan Israël aan te vallen, zegt Sauer. "Dat noemen we een pre-emptieve aanval." Dan zouden er aanwijzingen moeten zijn geweest dat Iran wilde gaan aanvallen, en een Israëlische aanval dat had kunnen voorkomen. Daarvan was geen sprake, zeggen de experts.

          Volgens Israël was de aanval nodig om te voorkomen dat Iran een kernmacht wordt. De meeste experts zijn het erover eens dat het land inderdaad binnen enkele maanden of jaren een kernwapen gereed kan hebben.
          Vorige week tikte het VN-atoomagentschap Iran om die reden nog op de vingers. Iran heeft het zogenoemde Non-proliferatieverdrag ondertekend waarin is afgesproken dat er geen nieuwe landen met kernwapens bij mogen komen. Maar Iran heeft uranium zo hoog verrijkt dat het niet alleen voor energieopwekking bedoeld kan zijn. Ook laat het land geen internationale inspecteurs meer toe in de nucleaire faciliteiten.
          Sauer: "Het verhaal van Iran is dat het nucleaire faciliteiten heeft voor nucleaire energie en andere doeleinden. Maar de internationale gemeenschap, en ik sluit me daarbij aan, verdenkt Iran ervan in korte tijd in staat te zijn om van een civiel naar een militair programma over te schakelen en dus kernwapens te maken."
          Vanuit Israëlisch perspectief "was dit waarschijnlijk een van de laatste goede kansen om het atoomprogramma heel veel schade toe te brengen", zegt Van Hooft.

          Maar dat gaf Israël nog altijd niet het recht om de nucleaire faciliteiten aan te vallen, zeggen de experts. Het gevaar dat Iran kernwapens inzet is niet acuut genoeg om een pre-emptieve aanval te rechtvaardigen. "Het is moeilijk in te schatten hoe dicht Iran bij een inzetbare kernbom zit, maar het is zeker geen kwestie van dagen", zegt Van Hooft. "Voldoende verrijkt uranium is niet gelijk aan een daadwerkelijke bom. Dat vergt tijd en moeite."
          Premier Benjamin Netanyahu noemde het Iraanse kernprogramma "een acute bedreiging van het voortbestaan van Israël". Maar het is maar zeer de vraag of Iran kernwapens ontwikkelt om daadwerkelijk in te zetten, zegt Sauer. "Zelfs zodra Iran over kernwapens beschikt, kan men ervan uitgaan dat het regime, net zoals alle andere kernwapenstaten, die kernwapens wil gebruiken voor defensieve doeleinden. Dan gaat het met name om afschrikking, en niet om ze in te zetten, behalve als laatste redmiddel." Sinds Hiroshima en Nagasaki heeft geen enkele staat kernwapens ingezet.
          Van Hooft deelt die analyse. "Israël heeft ook kernwapens, dus ik verwacht niet dat Iran Israël aanvalt met een kernwapen. Dan krijgen ze een vergeldingsaanval terug. En het Iraanse regime is voorzichtig genoeg gebleken om geen wederzijdse vernietiging te willen."

          Wapenwedloop

          Bij de aanval van vrijdag wist Israël Iraanse nucleaire faciliteiten te beschadigen. Maar zonder speciale bommen, die alleen de Amerikanen hebben, is het atoomprogramma vermoedelijk niet te stoppen. De belangrijkste locaties zitten namelijk diep onder de grond.
          Experts vrezen dat de Israëlische aanval juist een aanmoediging kan zijn voor Iran om het programma te versnellen. Van Hooft: "Vanuit het Iraanse perspectief geldt dat als zij een kernwapen hadden gehad, ze niet op deze manier waren aangevallen."
          Maandag kwam een belangrijk signaal dat die vrees terecht is: het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het Iraanse parlement aan een voorstel werkt om het kernwapenverdrag te verlaten. Sauer: "Als Iran uit dat verdrag stapt, bestaat de kans dat ook buurstaten, zoals de grote soennitische tegenhanger Saudi-Arabië, hetzelfde doen. Turkije wil dan misschien ook niet achterblijven. En dan gaan we naar een nucleaire wapenwedloop in een regio die dat kan missen als kiespijn."
          "Dat Iran uit het verdrag wil stappen, is heel gevaarlijk", beaamt Van Hooft. "Het geeft staten nieuwe rugdekking voor een grotere preventieve aanval op Iran en brengt ons dichter bij een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. We moeten heel snel heel veel druk uitoefenen op Iran en een nieuwe atoomdeal voorstellen."

          Comment


          • Als die -eveneens- zeer grote agressor Israel kernwapens heeft, is het vrij logisch dat andere landen in de regio die ook willen ter verdediging.

            Comment


            • Nee, Israel heeft deze al decennia ter verdediging , Iran wil Israel vernietigen dat is hun doel en daarom vallen ze Israel ook steeds aan oa via Hamas en Hezbollah. Daarnaast wil Iran Westerse doelen aanvallen.

              Comment


              • Klopt ook, maar dat is maar de helft van het verhaal. Wat Israel wil, hoef ik hier niet te herhalen neem ik aan..

                Comment


                • Overleven tussen al die moslims die Israel weg willen hebben en dat lukt ze 75 jaar met hulp vh Westen

                  Comment


                  • Zo is het, en dat is een hele prestatie met zoveel vijanden.

                    Comment


                    • Die Mossad zijn qua inlichtingen en akties onovertroffen

                      Comment


                      • Laten we weer geen pro of anti Israel discussie aangaan, het leidt tot geen enkele overtuiging van de ander. En de toon gaat vaak snel verkeerd.

                        Comment


                        • En dichterbij is al tijden een grotere oorlog bezig met veel meer slachtoffers

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../73914059.html


                            CIA-directeur John Ratcliffe in het Witte Huis. © ANP / EPA

                            LIVE | CIA schaart zich achter Trump en meldt vernietiging nucleaire sites Iran: ’Heropbouw duurt jaren’

                            Houden Iran en Israël zich aan het staakt-het-vuren dat de landen onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump zijn overeengekomen? Volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog.

                            CIA schaart zich achter Trump en meldt vernietiging nucleaire sites Iran: 'Heropbouw duurt jaren'


                            De CIA schaart zich achter de statements van de Amerikaanse president Donald Trump over de aanval op Iraanse nucleaire sites afgelopen zaterdag. Volgens directeur John Ratcliffe bevestigt "een verzameling van geloofwaardige inlichtingendiensten" dat de schade aangebracht aan de sites "ernstig" is.

                            "We hebben nieuwe inlichtingen van een historisch betrouwbare en correcte bron die zegt dat verschillende nucleaire faciliteiten vernietigd werden en gedurende jaren heropgebouwd moeten worden."

                            Het succes van de aanval werd de afgelopen dagen in twijfel getrokken door verschillende media, experts en een intern rapport van het Pentagon. Trump houdt vol dat de nucleaire sites "compleet verwoest" werden en reageert gepikeerd op berichten die hem tegenspreken.

                            Comment


                            • Dat gaat een regelrechte crisis worden die bijna iedereen keihard gaat treffen...sterkte mensen..

                              https://www.nu.nl/economie/6360473/d...t-duurder.html

                              Comment


                              • Nou zo als veel produkten is het de laatste jaren door inflatie al heel veel duurder geworden

                                Comment


                                • Originally posted by vuurwants View Post
                                  Klopt ook, maar dat is maar de helft van het verhaal. Wat Israel wil, hoef ik hier niet te herhalen neem ik aan..
                                  Wat vindt jij van die 500.000 met name burgerdoden in Syrie door regime Assad?

                                  Comment


                                  • Goede vraag daar heb ik hem nooit over gehoord, wel continue de dood van 20.000 Hamasstrijders en 30.000 Palestijnen vermelden. En ook de vele doden in Oekraine, Sudan, China, Israel niet benoemen. Iets met anti semitisme? Wat moet het anders zijn als je een veelvoud van doden elders niet benoemenswaardig vindt? Het anti Joodse sentiment is een veelkoppig monster wat onder ons is. Niets geleerd van WOII. Extreem rechts Nazis noemen terwijl men moslimregimes en terroristen due als doel vernietiging van Israel hebben dus een complete genocide van het gehele Joodse volk aan alle kanten als slachtoffers zien en ze wil helpen. En zelfs toejuichen dat ze kernwapens ontwikkelen

                                    Extreem links is het echte gevaar en komt ook in Nederland steeds het geweld van, naast Jihadisme de feiten liegen niet. Dit moet bestreden worden.

                                    Comment


                                    • Originally posted by Zonnie View Post

                                      Wat vindt jij van die 500.000 met name burgerdoden in Syrie door regime Assad?
                                      Schandalig en het is prima dat die mafketel verdwenen is.. maar het is nog steeds onveilig daar..

                                      Comment


                                      • 10x zoveel als in Gaza en daar hebben we je amper over gehoord in al die jaren

                                        in al die moslimlanden is het niet veilig, of ze hebben oorlog, of terrorisme of dictaturen

                                        Comment


                                        • ps Vuurwants wat vindt jij van de situatie in Soedan? Hoor ik je ook nooit over, mocht je het niet weten, even wat feitjes:

                                          In Soedan zijn naar schatting tienduizenden mensen omgekomen tijdens het conflict dat in april 2023 is begonnen. Daarnaast zijn miljoenen mensen ontheemd geraakt, zowel binnen Soedan als naar buurlanden.
                                          Aantal slachtoffers:
                                          • Doden: Het precieze aantal doden is moeilijk vast te stellen, maar er wordt geschat dat het om tienduizenden gaat.
                                          • Ongeveer 18.000 mensen zijn gedood .
                                          • Ongeveer 24.000 mensen: zijn gedood, meldt NU.nl.
                                          • 10,7 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt, waarvan 7 miljoen binnen de landsgrenzen.

                                          Andere gevolgen:
                                          • Humanitaire crisis:
                                            Het conflict heeft geleid tot een grote humanitaire crisis, waarbij veel mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp.
                                          • Hongersnood:
                                            Er dreigt een grote hongersnood, met miljoenen mensen die te maken hebben met voedseltekorten.
                                          • Kinderslachtoffers:
                                            UNICEF maakt zich ernstig zorgen over de impact van het conflict op kinderen, die te maken hebben met ondervoeding en geweld.

                                          Het conflict in Soedan wordt gezien als een van de grootste humanitaire crises ter wereld.

                                          https://www.unicef.nl/wat-we-doen/ni...sis-wereldwijd

                                          Twee jaar oorlog in Soedan:
                                          grootste humanitaire crisis
                                          wereldwijd

                                          Nu het conflict in Soedan het derde jaar ingaat, is het aantal kinderen in nood
                                          verdubbeld: van 7,8 miljoen begin 2023 tot meer dan 15 miljoen vandaag. Deze
                                          kinderen worden geconfronteerd met geweld, honger en ziektes. De situatie wordt
                                          verder verergerd door toenemende beperkingen voor hulporganisaties, zoals
                                          gebrek aan toegang en financiering.

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/opinie/leon.../73542786.html


                                            Leon de Winter © redactie illustratie
                                            Column

                                            Leon de Winter: Israël moest de wapens wel laten spreken

                                            ’De-escalatie is immers van het allergrootste belang voor stabiliteit in de regio’, schreef premier Schoof in een tweet terwijl de Amerikaanse bommenwerpers na gedane arbeid weer naar huis vlogen. Dat woordje ’escalatie’ werd door talloze experts in de mond genomen, en dus ook door onze politici. Maar het vertekende de werkelijkheid.

                                            Wat Israël sinds 7 oktober 2023 heeft gedaan, was de beste vorm van de-escalatie die kon worden toegepast in de wilde regio die het Midden-Oosten is. Waaraan Iran en zijn vazallen decennia hebben gewerkt, de totale escalatie van het ondermijnen van de Arabische Emiraten en koninkrijken en de Joodse staat, is door de massamoord die Jaja Sinwar aanrichtte in het riool van de geschiedenis beland.

                                            De oorlog die Israël gedwongen werd te voeren lijkt een nieuw tijdperk in te luiden waarin Israël samen met Arabische landen in hun regio vrede en welvaart kunnen brengen. Dat doet oorlog soms. In ieder geval kan dat het resultaat zijn van de massamoorden op 7 oktober. Dat ook onze premier het woord ’de-escalatie’ op een onzinnige manier in een tweet moest meenemen, tekent het onbenul van zijn adviseurs.

                                            Onbenul van Frans Timmermans


                                            Maar dat onbenul wordt ernstig overschaduwd door het onbenul van Frans Timmermans. Wat afgelopen weekend zoveel ophef veroorzaakte, is niet meer dan een loos gebaar, een vorm van politieke masturbatie die linkse nuttige idioten, van wie ons land er velen telt, het gevoel geeft dat zij ook deel zijn van de grote bewegingen van de geschiedenis. Maar dat zijn zij niet. Zij voerden een pathetisch theaterstuk op. Israël kunnen zij niet beïnvloeden, zelfs niet als Timmermans premier zou worden. De rol van de nuttige idioten van de PvdA en GroenLinks is uiteindelijk net zo zinloos als het bloedvergieten waaraan zoveel Palestijnen zich vanaf 1948 hebben schuldig gemaakt.

                                            Timmermans maakte misbruik van een heuse tragedie, die niet met een boycot van Israël valt op te lossen. Die tragedie is het interne Arabische en islamitische onvermogen om moderne democratische samenlevingen in te richten, en dus ook om minderheden te aanvaarden en andersdenkenden in hun waarde te laten. Israël was en is zo’n minderheid in het Midden-Oosten.

                                            De fatale Arabische misvatting van 1948 is de afwijzing van iets wat een verrijking van dat deel van de wereld had kunnen betekenen: de stichting van de Joodse staat versnelde de terugkeer van de Joden naar de streken waar zij hun mythische verhalen hebben ontwikkeld die twee andere grote culturen voorbrachten, de christelijke en islamitische.

                                            Aanval om Joden af te maken


                                            In plaats van een omarming volgde in 1948 een Arabische aanval met het doel de Joden af te maken. Toen dat mislukte, werden de Arabieren die in 1948 al of niet gedwongen waren hun huizen te ontvluchten als offers gebruikt. Door Arabische tirannen en de Sovjet-Unie werden zij als pionnen ingezet in de Koude Oorlog.

                                            Arafat was een ’agent provocateur’ van de Sovjets, net als de huidige president Abbas, die in Moskou met een antisemitische fopstudie promoveerde, wat dat promoveren ook moge betekenen in Moskou in die bizarre jaren. Voor al die Israël-hatende partijen waren de Palestijnen een gecorrumpeerd middel om chaos te stichten, macht te verwerven, geldstromen naar Zwitserland te leiden. Uiteindelijk belandde het Palestijnse lot in de meedogenloze handen van de Iraanse theocraten, belust op het Einde der Tijden.
                                            Met geloofswaanzinnigen valt niet te onderhandelen


                                            „Onderhandelingen zijn de enige weg naar een duurzame oplossing,” schreef onze premier in dezelfde tweet. Dat zijn ze niet. Met geloofswaanzinnigen valt niet te onderhandelen. De Palestijnen zijn voor de moellahs niet meer dan kanonnenvoer. Westerlingen deden alsof ze wel te maken hadden met verlichte humanisten en leverden talloze miljarden die de Palestijnen een beter leven hadden kunnen bieden, maar het fortuin belandde in oorlogstunnels en op geheime bankrekeningen. De Palestijnen leefden in een continue razernij, aangejaagd door extremisten van allerlei allooi, en hun kinderen werden grootgebracht met de verwachting van een glorieuze jihad.

                                            Hamas was geen Fremdkorper in Gaza: het was Gaza in al zijn verziekte gedaanten. Elke onderhandelingsronde was niet meer dan een poging tot tijdrekken in de hoop heviger te kunnen toeslaan en de Joden te vernietigen, met als resultaat de 1200 doden van 7 oktober. Die doden luidden de grote ommekeer in het Midden-Oosten in. Israël verloor de laatste illusie over vrede.

                                            Israël moest zich bevrijden


                                            Irans strategie van misleiding, ondermijning, propaganda, en oorlogvoering via extremisten in Jemen, Gaza, Libanon, Syrië, Irak, en elders op aarde, implodeerde door het genie van de Israëlische inlichtingendiensten en het leger. Dat is wat Sinwars misdaden opleverden: Israël moest zich bevrijden van de omcirkeling door Iran, van de moordlust van Hamas, van de angst voor de publieke opinie in het Westen.

                                            De satanische escalatie door Iran werd tot stilstand gebracht, en omgedraaid. De oorlog die Israël moest voeren was niets anders dan de-escalatie. De kans is nu groot dat de Arabieren de Joodse staat als een echt buurland gaan aanvaarden. De wapens moesten spreken.

                                            Comment


                                            • Israel heeft weer een terrorist te pakken, een Hezbollah commandant via drone aanval gedood.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../74425045.html


                                                Tien dagen geleden was de voorzitter van de Veiligheidsraad Sergej Sjojgoe nog op bezoek in Pyongyang om verdere samenwerking te bespreken. © EPA-EFE

                                                Voor het grote zomeroffensief rekent Rusland steeds meer op Noord-Korea, en voor Kim Jong-un biedt dat enorme kansen

                                                Oekraïne- Rusland bereidt haar echt zomeroffensief voor. Om een doorbraak in Oekraïne te forceren, rekent het steeds nadrukkelijker op Noord-Korea. Voor Kim Jong-un is het een gouden mogelijkheid om zijn militaire slagkracht nog uit te breiden.

                                                Oekraïne zet zich schrap voor wat komen gaat. Inlichtingendiensten stelden vast dat Rusland zwaar materiaal en manschappen op transport heeft gezet. Zeven trekkers met pantserwagens en tanks en 40 trucks met manschappen vertrokken richting Marioepol en Berdyansk, allebei aan de Zwarte Zee. Tegelijkertijd werden twintig legertrucks en vijf opleggers met gepantserde gevechtsvoertuigen voor de infanterie gespot richting Cherson en Marioepol.

                                                Uit de troepenbewegingen wordt afgeleid dat er een groot offensief komt op Zaporizja. Terwijl het nieuwe front wordt voorbereid, is Rusland bezig met aanzienlijke operaties in Lyman, Kostyantynivka, Novopavlivka - allemaal in Donetsk - en in Soemy. Aan de eerste drie fronten boekt Moskou vooruitgang, in Soemy, dat grenst aan Rusland, is de opmars alweer gestopt. In mei werd er 450 vierkante kilometer grondgebied bezet, ondertussen zou Oekraïne terrein heroveren. Het offensief daar kwam er in opdracht van Poetin die een ruime „veiligheidsbuffer” wil langs de grens.

                                                Elitekorps


                                                Rusland probeert met offensieven op meerdere fronten al langer de Oekraïense defensie onder druk te zetten. Door aanvalsgolf na aanvalsgolf uit te rollen, probeert het de linies te overrompelen, wat een hoge menselijk tol eist. Om een echte doorbraak te forceren, ontbreekt het Moskou aan manschappen.

                                                Maar daar kan wel eens verandering in komen. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten stuurt Pyongyang nog eens duizenden elitesoldaten om Rusland in de strijd bij te staan. Eerder al hielpen 11.000 Noord-Koreanen om grote delen van het Russische Koersk te bevrijden na de verrassingsaanval van Oekraïne. Kim Jong-un stuurde leden van zijn persoonlijke elitekorps, volgens Kiev. Die worden geselecteerd op fysieke en psychologische kwaliteiten. Zowat 20 procent van zijn persoonlijk garde zou naar Rusland zijn gestuurd om zijn vriend Poetin te helpen. Die betaalden een hoge prijs. Ondanks hun doorgedreven opleiding ontbrak het hen aan één ding: gevechtservaring.

                                                Eerder al waren Noord-Koreaanse militairen actief in de Russische regio Koersk. Door hun gebrek aan oorlogservaring leden ze zware verliezen. © Handout
                                                Het Britse Ministerie van Defensie meldde eerder deze maand dat Noord-Korea 6000 verliezen moest incasseren. Rusland stuurde de militairen namelijk onvoorbereid de voorhoede in. Ze werden gebruikt als kanonnenvlees om de eigen troepen te sparen. Hoewel de verliezen hoog waren, merkten Oekraïense militairen dat de Noord-Koreanen heel erg snel leren en zich aanpasten aan de situatie. Zuid-Koreaanse bronnen melden nu dat er een eerste lichting van 6000 militairen is geselecteerd om Rusland bij te staan.

                                                Naar Oekraïne


                                                In Koersk, waar nog slechts kleine delen bezet zijn door Oekraïne, kan Rusland de Noord-Koreanen niet meer gebruiken. Ze zullen naar het front in Oekraïne worden gestuurd. Daarmee zet het Kremlin een eerste stap naar een internationalisering van het conflict. Tot nu vochten er aan beide kanten wel brigades met strijders met een vreemde nationaliteit mee, maar er kwamen geen onderdelen van een regulier nationaal leger in actie.

                                                De inbreng van Noord-Korea in de Russische strijd begint langzaamaan enorme proporties aan te nemen. Het land leverde in het kader van een strategische militaire samenwerking al 10 miljoen granaten en ballistische raketten. Die geven Rusland voldoende vuurkracht om zowel aan het front te vechten als burgerdoelwitten in Oekraïense steden te treffen. In de stad Samar in de oblast Dnipropetrovsk kwamen vrijdag opnieuw vijf mensen om bij een Russische raketaanval.

                                                Begin deze week werd ook bekendgemaakt dat Noord-Korea duizenden militaire ingenieurs naar Koersk stuurt voor ontmijningsoperaties en heropbouw. Tegelijkertijd worden er arbeiders aangetrokken om in Rusland drones te fabriceren. In eigen land bouwt Noord-Korea een grote wapenfabriek waar de Russische varianten van de Iraanse Shahed-drones zullen worden geassembleerd.


                                                Poetin en Kim zagen elkaar in april. ©

                                                Het gevaar groeit


                                                Voor de onvoorwaardelijke steun krijgt Kim heel wat terug. Geld en economische bijstand bijvoorbeeld, wat het land broodnodig heeft. Maar dat is de belangrijkste drijfveer van de Noord-Koreaanse dictator niet. Hij krijgt wat hij tot nu niet vond, een fikse injectie in zijn militaire slagkracht. Moskou levert onder andere luchtafweersystemen en luchtdoelraketten. De grootste schat die Kim binnenhaalt, is kennis en kunde om het militaire apparaat van Pyongyang te moderniseren en naar een nieuw niveau te brengen. Daaronder valt onder andere hulp om satellieten te bouwen, het updaten van raketbegeleidingssystemen en de bouw van eigen aanvalsdrones.

                                                En dan is er nog de onschatbare leerschool die een echte oorlog is. De Noord-Koreaanse militairen leren in volle strijd met drones te werken en doen gevechtservaring op. Het zijn de beste omstandigheden om wapensystemen te testen en te perfectioneren. De Noord-Koreaanse raketten zouden door de ervaring aan het front veel efficiënter en preciezer zijn dan vroeger. Het is opmerkelijk dat de wereld - op wat verbaal protest na - toekijkt hoe twee oorlogszuchtige landen elkaar aan het versterken zijn en toelaat dat het gevaar Noord-Korea met de dag groeit.

                                                Comment


                                                • Originally posted by Willy Wonka View Post
                                                  Israel heeft weer een terrorist te pakken, een Hezbollah commandant via drone aanval gedood.
                                                  En ook een Hamas kopstuk!

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/buitenland/.../74535757.html


                                                    Een Israëlische aanval op het noorden van Gaza, waar het leger nieuwe evacuatiebevelen heeft afgegeven. © ANP / HH

                                                    ’Stopzetten corruptieproces Netanyahu voorwaarde voor akkoord’

                                                    Israël doodt ruim dertig Iraanse generaals en bijna voltallige top van Hamas én Hezbollah, maar Trump trapt op de rem

                                                    tel aviv- Meer dan dertig Iraanse generaals en nagenoeg het voltallige leiderschap van zowel Hamas als Hezbollah: Israël heeft in ruim twintig maanden zijn ’hit-list’ vakkundig afgewerkt. Maar genoeg is genoeg, zo meent Donald Trump.

                                                    De president dringt sinds het staakt-het-vuren met Iran steeds nadrukkelijker aan op een einde van de oorlog in Gaza. Hij lijkt ervan overtuigd dat dat maar op één manier mogelijk is: als ook de rechtszaken tegen Benjamin Netanyahu worden gestaakt. Trump eist daarom voor de tweede keer in korte tijd dat de corruptieprocessen tegen ’oorlogsheld’ Netanyahu worden stopgezet. Dit keer dreigt hij zelfs Amerikaanse steun aan Israël in te trekken als dat niet gebeurt.

                                                    De premier bedankte hem voor zijn steun, ook al is het een verontrustende mengeling van Netanyahu’s persoonlijke belangen en de veiligheidsbelangen van de staat. Hem wordt al langer verweten dat hij de oorlog in Gaza alleen maar laat voortduren om zijn coalitie, die leunt op de steun van twee extreemrechtse partijen, intact te houden zodat hij sterker staat in de drie corruptiezaken die tegen hem lopen.

                                                    Vloeibaar


                                                    Door de groeiende druk van Trump, die zegt dat er binnen een week een Gaza-deal kan liggen, wordt alles vloeibaar, ondanks kritiek over de inmenging in de rechtsgang van een ander land. Er wordt in Israël steeds meer gesproken over een schikking of een presidentiële gratie voor Netanyahu. Al is er nog onenigheid of de premier bij zo’n akkoord aan de macht kan blijven, zoals hij zelf wil.

                                                    Het dreigement van Trump komt hard aan. Israël ontvangt jaarlijks bijna 4 miljard dollar aan militaire steun van de Verenigde Staten. Daarbovenop kon het de afgelopen twintig maanden steeds rekenen op de broodnodige diplomatieke en militaire steun, waaronder tijdens de recente oorlog tegen Iran.

                                                    Al zegt Trump dat hij voorkomen heeft dat Israël ayatollah Khamenei zou ombrengen. Volgens de president wist Amerika precies waar de opperste leider van Iran zich schuilhield, maar heeft hij hem hoogstpersoonlijk gered van ’een lelijke en schandelijke dood’. Israëls versie is anders. Minister van Defensie Katz stelt dat Israël Khamenei wel degelijk wilde doden, maar dat men niet op de hoogte was van waar hij zich bevond.

                                                    Generaals


                                                    Wel wist Israël tijdens de twaalfdaagse oorlog meer dan dertig Iraanse generaals te doden, het merendeel tijdens de eerste verrassingsaanval. Daarnaast werden zeker elf nucleaire wetenschappers geliquideerd, grotendeels met een ’geheim wapen’. Iran hield zaterdag een grote begrafenisprocessie voor deze dode prominenten. President Pezeshkian liep mee in de rouwstoet, maar Khamenei was nog steeds in geen velden of wegen te bekennen. Hij zou, ondanks het staakt-het-vuren, nog steeds vrezen voor een aanslag op zijn leven. Wel publiceerde hij eerder een video waarin hij claimde dat Iran de oorlog had gewonnen.

                                                    Teheran liep echter een flink aantal gevoelige klappen op, niet in de laatste plaats door het uitblijven van militaire steun van onder meer Hezbollah. De Libanese terreurbeweging likt nog steeds haar wonden na de oorlog tegen Israël, waarbij zowel haar raketarsenaal als leiderschap werd gedecimeerd. Israël schakelde dit weekeinde in Zuid-Libanon nog een lid van Hezbollahs elite-eenheid uit. Deze Abbas al-Hassan Wahbi zou werken aan de herbewapening van de beweging, wat in strijd is met het staakt-het-vuren. Sinds de ingang van dat bestand, eind november vorig jaar, heeft Israël zeker 172 Libanezen gedood. Onduidelijk is hoeveel daarvan tot Hezbollah behoorden.

                                                    Ayatollah Ali Khamenei verscheen eerder deze week op de Iraanse tv. Rechtsboven in beeld zijn voorganger ayatollah Ruhollah Khomeini. © ANP / HH
                                                    Hoewel de oorlogen met Iran en Hezbollah zijn afgelopen, woedt de strijd tegen de als veel zwakker beschouwde Hamas-beweging onverminderd voort. Ook al wist Israël ook de top van die terreurbeweging één voor één uit te schakelen, met aanvallen op ondergrondse bunkers en andere schuilplaatsen in Gaza tot liquidaties in onder meer Beiroet en Teheran. Dit weekeinde doodde het leger in Gaza-Stad Hakham Muhammad al-Issa, een van de oprichters van Hamas die volgens Israël een belangrijke rol speelde in de planning en uitvoering van het bloedbad van 7 oktober.

                                                    Kritiek


                                                    Hoewel er in het Westen steun was voor de Israëlische aanval op Iran, zal de kritiek richting het optreden in Gaza waarschijnlijk weer snel toenemen. Het Israëlische leger vaardige daar dit weekeinde nieuwe evacuatie-bevelen uit, terwijl het in toenemende mate onder vuur ligt over zijn rol bij de beveiliging van omstreden voedseldistributiecentra.

                                                    Legerleider Eyal Zamir verwacht dat zijn troepen binnenkort driekwart van de Gazastrook onder controle zullen hebben, waarmee de eerste fase van het nieuwe offensief is afgerond. Vervolgens zal de regering een belangrijk besluit moeten nemen: vol gaan voor een akkoord met Hamas, en de vrijlating van de gijzelaars, of kiezen voor een langdurige militaire bezetting. Netanyahu neigt volgens Israëlische media steeds meer naar het eerste, maar lijkt daarvoor een einde van zijn corruptieproces als voorwaarde te stellen.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X