Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wielrennen topic

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/wielrennen/wegvall...-ons~a07174c0/



    PREMIUMWout van Aert ziet zijn voorjaar letterlijk in duigen vallen. Hij wordt overgebracht naar het ziekenhuis van Herentals, waar hij onder het mes gaat. © Screenshot Eurosport/VTM

    Wegvallen Wout van Aert komt keihard aan bij Visma: ‘Ongelofelijk triest, voor hem en ook voor ons’


    De Ronde van Vlaanderen is onthoofd. Hét duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert komt er niet. Van Aert breekt bij een zware val in Dwars door Vlaanderen een sleutelbeen, meerdere ribben en zijn borstbeen. De vloek die rust op zijn droomkoersen duurt voort. Vlaanderen huilt.

    Wesley Theunis kan zijn tranen niet bedwingen als hij in de finishstraat in Waregem aankomt bij de ploegbus van Visma-Lease a Bike. Theunis krijgt van ploegleiders Merijn Zeeman en Arthur van Dongen een stevige omhelzing. De persoonlijke verzorger en vertrouwensman van Van Aert kan het onrecht even niet aan. Hij weet als geen ander hoe Van Aert heeft toegeleefd naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dit jaar moet zijn jaar worden. Dit jaar moet Van Aert ‘eindelijk’ toeslaan in zijn lievelingskoersen. Alles moet ervoor wijken. Een rigoureus ander wedstrijdschema en een monnikenbestaan.

    Met één klap is alles over. Ze gaan tachtig kilometer per uur in een afdaling naar de Kanarieberg als Van Aert tegen het asfalt smakt. Ook grote namen als Mads Pedersen, Biniam Girmay en Jasper Stuyven liggen er bij. Wrang genoeg precies de afdaling die zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen geschrapt is, omdat de organisatie het risico op ongelukken te groot vindt als het peloton met een noodvaart naar beneden komt.

    Van Aert heeft daar nu helemaal niets aan en kermt het uit van de pijn. Zijn wielershirt is gescheurd. Zijn rug ligt open en is bijna zwart van de bloeduitstortingen. Hij huilt omdat hij dan al weet wat een paar uur later wordt bevestigd. In het ziekenhuis blijkt dat Van Aert meerdere breuken heeft opgelopen. Een sleutelbeen, zeven ribben en zijn borstbeen.

    Omdat zijn ploeggenoot Matteo Jorgenson Dwars door Vlaanderen wint, hangt er een surreële sfeer bij de ploeg die van het winnen van de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix een gigadoel heeft gemaakt. Als één van de weinige lege plekken in de eregalerij van de Nederlandse ploeg. Natuurlijk is iedereen blij voor voorjaarsrevelatie Jorgenson, maar juichen gaat nu simpelweg niet.

    ,,Blij zijn is nu wel moeilijk ja,’’ zegt Zeeman. ,,Maar we zijn verplicht aan Matteo om deze overwinning met hem te vieren. Hij heeft hier keihard voor gewerkt en wint zijn eerste Vlaamse klassieker.’’ Het is logisch dat de sportief directeur van de ploeg het zegt, maar het wegvallen van Van Aert overschaduwt toch echt alles. ,,Het ene moment ligt Wout te kermen van de pijn, het andere moment gaat een renner van ons winnend over de streep. Het is ontzettend triest dat dit gebeurt in deze sport. Het is een prachtige sport, maar heeft ook een zwarte kant. Ongelofelijk triest. Voor hem bovenal en daarmee voor ons ook.’’

    Want zo stapelt de ellende zich wel tot ongekende proporties op. Alle plannen om Mathieu van der Poel met een sterk team te kraken, kunnen in de prullenbak. Eerder viel schaduwkopman Christophe Laporte al weg door ziekte en zitvlakproblemen. Dylan van Baarle is ziek en moet worden opgelapt. Jan Tratnik haalde vanwege knieproblemen de finish van Dwars door Vlaanderen niet. Tiesj Benoot rijdt rond met gekneusde ribben.

    Ploegleider Grischa Niermann is als één van de eersten bij Van Aert als hij op het asfalt ligt. ,,Hij had heel veel pijn, dat was te zien en te horen. Ja, dan tref je veel ongeluk en ellende aan. Dit komt heel hard binnen. We hebben de laatste koersen heel veel pech gehad en nu dit. Daar gaan we weer, dacht ik. We hebben veerkracht getoond door de wedstrijd te winnen. Die veerkracht hebben we tijdens de Ronde van Vlaanderen weer nodig. We gaan met zeven man starten en ons best doen. We moeten verder.’’ Plots met Jorgenson als kopman zondag. In geweldige vorm, maar zonder sterk team om zich heen wordt de strijd tegen Van der Poel nog zwaarder dan het al was.


    Comment


    • V d Poel wint magistraal!

      Comment


      • https://www.ad.nl/wielrennen/live-ro...eren~a98b875d/

        Magistrale Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar: wereldkampioen voltooit trilogie in Ronde van Vlaanderen


        MET VIDEO + PODCASTMathieu van der Poel heeft op imposante wijze zijn hattrick voltooid in de Ronde van Vlaanderen. De wereldkampioen reed de concurrentie op de spekgladde Koppenberg, met nog 45 kilometer te gaan, uit het wiel en soleerde met grote voorsprong naar de zege.

        Van der Poel is door zijn derde succes in Vlaanderens Mooiste (na 2020 en 2022) mederecordhouder. Ook Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara wonnen het wielermonument drie keer.

        In 2020 versloeg Van der Poel zijn grote rivaal Wout van Aert in een sprint-a-deux. Twee jaar later was hij op pad met Tadej Pogacar, toen in de laatste honderden meters nog aan aantal renners, onder wie Dylan van Baarle, terugkeerden. Van der Poel was toen ook de beste. Bij de 108ste editie deed de 29-jarige Nederlander het voor het eerst met een solo.

        De koers over 270 kilometer telde zeven kasseistroken en liefst zeventien hellingen. Acht vroege vluchters, met de Nederlanders David Dekker en Elmar Reinders, werden in de heuvelzone ingerekend door het peloton.

        Mads Pedersen, woensdag nog één van de slachtoffers van de val in Dwars door Vlaanderen waardoor onder anderen Van Aert ontbrak in Vlaanderens Mooiste, koos even later voor de aanval. De Deen kreeg de Belg Gianni Vermeersch, een ploeggenoot van Van der Poel, mee. Het duo pakte een maximale voorsprong van een halve minuut, maar op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, ruim vijftig kilometer voor de finish, testte Van der Poel de benen. Hij ging op de over Pedersen. Het was echter nog te vroeg voor een solo.


        Mathieu van der Poel in de aanval op de Oude Kwaremont. © photo: Cor Vos
        Op de Koppenberg versnelde Van der Poel opnieuw. Niemand kon hem volgen. Sterker nog: op Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike) en Pedersen na stond de concurrentie te voet op de gladde kasseien van de steile heuvel. Jorgenson stribbelde nog even tegen en volgde een aantal kilometer op een seconden of tien, maar de Amerikaan moest Van der Poel laten rijden.

        De wereldkampioen bouwde snel een grote voorsprong op. In finishplaats Oudenaarde mocht hij weer juichen. Op ruim een minuut sprintte de Italiaan Luca Mozzato naar plek twee. De Duitser Nils Politt eindigde als derde, nadat de Australiër Michael Matthews werd gediskwalificeerd vanwege het afwijken van zijn lijn in de sprint.


        Mathieu van der Poel. © BELGA

        De resultaten van Van der Poel in de Ronde van Vlaanderen zijn indrukwekkend. Bij zijn debuut in 2019 eindigde hij als vierde, om een jaar later voor het eerst te winnen. In 2021 moest hij in een sprint-a-deux zijn meerdere erkennen in Kasper Asgreen. Vorig jaar stuitte Van der Poel op een ongenaakbare Pogacar en werd de Nederlander ook tweede.

        Comment


        • Ondanks dat ie weer massaal bekogeld werd met bier en bespuugd werd, bah wat worden mensen steeds vervelender

          Comment


          • Zware val in de afdeling van de Ronde van Baskenland, voornaamste slachtoffers Roblox , Vinegard en Evandepoel

            Comment


            • Zware val in de afdeling van de Ronde van Baskenland, voornaamste slachtoffers Roglic, Vinegard en Evandepoel

              Comment


              • https://www.ad.nl/wielrennen/live-pa...poel~a4d5b7d7/

                Wat een verbluffende sterke overwinning opnieuw!😃

                Comment


                • ja er staat geen maat op hem, ook niet als ie wordt uitgejouwd, bespuugd door het publiek, misschien is dat wel juist een extra motivatie en brandstof.

                  Comment


                  • Marianne Vos wint op de streep nipt de Amstel Gold Race

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/wielrennen/live-wi...2024~a90f86a8/


                      Tadej Pogacar (l) en Mathieu van der Poel. © photo: Cor Vos

                      Oppermachtige Tadej Pogacar soleert naar zijn tweede zege in Luik-Bastenaken-Luik, Mathieu van der Poel op podium


                      MET VIDEOTadej Pogacar heeft voor de tweede keer Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De 25-jarige Sloveen van UAE Team Emirates, ook tweevoudig Tourwinnaar (2020 en 2021), koos op de Côte de La Redoute, met nog 35 kilometer te gaan, voor de aanval en soleerde naar de zege. Pogacar was in 2021 ook al de beste in La Doyenne, de klassieke afsluiter van het wielervoorjaar. Mathieu van der Poel kon de Pogacar-show niet voorkomen. Hij eindigde als derde.

                      Wereldkampioen Van der Poel ging in Luik-Bastenaken-Luik, de koers waar hij bij zijn debuut in 2020 als zesde eindigen, op zoek naar zijn derde monumentale overwinning dit jaar. De 29-jarige Nederlander van Alpecin-Deceuninck juichte al in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In de 110de editie van Luik-Bastenaken-Luik had Van der Poel, net als de rest, geen antwoord op Pogacar.

                      Een kopgroep van negen renners, met de Nederlander Enzo Leijnse (Team dsm–firmenich PostNL), kreeg in de openingsfase de ruimte van het peloton. De avonturiers kregen een maximale voorsprong van zo’n vier minuten. In het peloton deed vooral UAE Team Emirates kopwerk in dienst van kopman en topfavoriet Pogacar.

                      Op iets minder dan honderd kilometer voor de finish was er een opstopping in het peloton door een val vrij vooraan. Van der Poel zat wat ver van achteren en werd opgehouden. Hij moest lang achtervolgen, maar kwam met nog zo’n zeventig kilometer te gaan weer aansluiten bij het uitgedunde peloton. Op dat moment waren de vroege vluchters alweer gegrepen.

                      Mathieu van der Poel en Wout Poels. © photo: Cor Vos
                      De beslissing viel op de Redoute. Na het werk van zijn ploeg versnelde Pogacar. Olympisch kampioen Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) probeerde nog even te volgen, maar had snel in de gaten dat het tempo van de 25-jarige Sloveen te hoog was.

                      Pogacar fietste al snel een minuut bij elkaar in de Waalse Ardennen en had in Luik alle tijd om te juichen. Hij is de opvolger van Remco Evenepoel, die de afgelopen twee jaar won. De Belg ontbrak bij de 110de editie van La Doyenne vanwege een val in de Ronde van het Baskenland. Op bijna anderhalve minuut van de oppermachtige Pogacar eindigde de Fransman Romain Bardet (Team dsm–firmenich PostNL) als tweede. Van der Poel sprintte even later naar de derde plaats.

                      Eddy Merckx blijft voorlopig de enige renner die in één jaar drie van de vijf monumenten (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije) won. De Belg, die de bijnaam de Kannibaal heeft en algemeen beschouwd wordt als de beste wielrenner aller tijden, flikte dat kunstje zelfs vier keer: in 1969, 1971, 1972 en 1975. Van der Poel zet zijn naam - voorlopig - niet naast die van Merckx.

                      Merckx won in zijn imposante carrière maar liefst negentien monumenten. Pogacar staat inmiddels op zes: twee keer Luik-Bastenaken-Luik, één keer de Ronde van Vlaanderen (2023) en drie keer de Ronde van Lombardije (2021, 2022, 2023). Van der Poel schreef tot dusver ook zes monumenten op zijn erelijst: één keer Milaan-San Remo (2023), drie keer de Ronde van Vlaanderen (2020, 2022, 2024) en twee keer Parijs-Roubaix (2023, 2024).

                      Pogacar kent een ijzersterk jaar. Hij pakte de zege in Strade Bianche met een solo van ruim tachtig kilometer. Ook in de Ronde van Catalonië was hij oppermachtig, met vier ritzeges en de eindoverwinning. Pogacar begint over een kleine twee weken aan zijn eerste Giro d’Italia.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/sport/72937...-van-hongarije

                        Gestopte Peter Sagan maakt na hartproblemen rentree op de weg in de Ronde van Hongarije

                        Comment

                        Working...
                        X