Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wielrennen topic

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/wielrennen/dramaqu...men~aedac9d89/

    ja Ellen van Dijk!

    Comment


    • https://www.rtlnieuws.nl/sport/artik...voor-onderzoek

      Wielrenster Van Vleuten na crash naar ziekenhuis voor onderzoek

      Annemiek van Vleuten is na haar harde crash tijdens de gemengde ploegentijdrit bij de WK wielrennen in het Australische Wollongong naar het ziekenhuis vervoerd. Daar worden foto's gemaakt om te kijken of ze niets heeft gebroken, meldde ze via Twitter. "Ik ben bont en blauw en maak me vooral zorgen om mijn rechterelleboog en -arm", schrijft ze.



      Van Vleuten viel kort nadat de drie vrouwen het in de gemengde ploegentijdrit overnamen van de mannen. Ze was amper onderweg, toen er iets haperde bij haar fiets en ze de controle over het stuur kwijtraakte. Ze smakte hard tegen het asfalt en bleef zitten met een gehavende knie en bebloede elleboog. Het leek alsof er iets mankeerde aan haar derailleur, maar zelf gaf ze aan dat een klapband haar val veroorzaakte.

      Riejanne Markus en Ellen van Dijk moesten door het wegvallen van Van Vleuten samen door naar de finish. Ze noteerden de vijfde tijd. Bij de mannen was het ook al misgegaan door kettingpech bij Bauke Mollema, die daardoor al vroeg in de race moest afhaken bij zijn teamgenoten Mathieu van der Poel en Daan Hoole.

      Het is al met al onzeker of Van Vleuten zaterdag van start kan in de wegrace bij de WK. De 39-jarige Van Vleuten won dit jaar de Ronde van Italië, de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje bij de vrouwen. Ze is ook regerend olympisch kampioene tijdrijden. In Wollongong kwam ze zondag in de individuele tijdrit niet verder dan de zevende plaats.

      Comment


      • https://www.ad.nl/wielrennen/bizar-b...ogel~a199b789/

        Bizar: Bauke Mollema bij WK wéér aangevallen door vogel

        Vogels hebben het bij de WK in het Australische Wollongong niet op Bauke Mollema. Werd de Groningse wielrenner gisteren tijdens een trainingsrit aangevallen door een Australische ekster, vandaag kreeg de renner van Trek-Segafredo bij de gemengde ploegentijdrit ‘bezoek’ van een zeemeeuw.

        Gisteren filmde Mollema de aanval zelf. In het filmpje was te zien hoe de ekster het op zijn helm heeft gemunt. Vandaag fotografeerde Cor Vos de aanval van een meeuw, toen Mollema na materiaalpech de jacht op zijn ploeggenoten moest inzetten bij de gemengde ploegentijdrit. De grote vogel kwam zijwaarts op Mollema af gevlogen, waarna de Groninger met zijn hoofd een afwijkend gebaar maakte om niet te worden gebeten.



        De organisatie van de WK wielrennen waarschuwde de deelnemers vooraf al over het gevaar vanuit de lucht. Vooral in september heeft het kuststadje Wollongong te maken met zwermen eksters die hun broedgebied beschermen. ,,Eksters kunnen behoorlijk territoriaal zijn, zeker als er veel gebeurt in het gebied dat zij als hun terrein beschouwen”, vertelde Paul Partland van het lokale dierenziekenhuis aan radiostation Wave FM. ,,De vogels hebben het vaak gemunt op mensen die alleen zijn en ook op mensen die zich heel snel voortbewegen.”

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/sport/47402...en-dagje-ouder

          Van der Poel aast op wereldtitel: ’Ik word ook een dagje ouder’

          Comment


          • https://www.ad.nl/wielrennen/annemie...rijd~ac8ea434/

            wat een stoere sportvrouw is dit!

            Comment


            • Annemiek van Vleuten met gebroken elleboog wordt ze in Australië wereldkampioen 🥳🎉🚲🏆🥇 hulde

              Comment


              • Mmm zegt dan ook wel iets over het niveau van de dames, als dat zo maar kan

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/sport/10004...-er-slecht-uit

                  Wegrace leek uit te draaien op compleet fiasco
                  Goud Van Vleuten niet uit te leggen: ’Het zag er slecht uit’

                  De verslagenheid waarmee ze op de grond zat na haar val op de mixed relay, gaf aan dat dit WK wielrennen voor Annemiek van Vleuten (eerder teleurstellend 7e in tijdrit) op een totale ramp ging uitlopen. Het breukje in haar elleboog gaf haar het gevoel dat ze in de wegwedstrijd voor spek en bonen zou meerijden. Wellicht kon de 39-jarige vedette iets betekenen voor Marianne Vos, maar zelf winnen? Toen de wegrace voor Oranje op een compleet fiasco leek uit te draaien, reed Van Vleuten om onverklaarbare redenen tóch naar goud.



                  ,,Ik was geen seconde bezig om de koers te winnen, dat maakt het misschien nog wel specialer”, stamelde Van Vleuten een uur later nog altijd vol ongeloof. ,,We hadden de wedstrijd niet in handen en het zag er slecht uit voor ons. Vooral was ik bezig om Marianne terug te brengen aan het front. Dat lukte niet. In het slot kwamen we met de tweede groep weer van voren, en pas in de laatste kilometer dacht ik dat Marianne niet meer zou terugkomen. Ik zat te wachten tot die samensmelting en wist dat ik toen moest gaan. Op een sprint wachten had geen zin. Ik reed op de finish af en wachtte eigenlijk tot ze er nog overheen zouden komen, maar ze kwamen niet. Nu sta ik hier als wereldkampioen. Met een gebroken elleboog heb ik het toch voor elkaar gebokst.”


                  Tegenslag


                  Deze Nederlandse ploeg werd een week geleden richting de wegrace met afstand het sterkste blok genoemd. Alle andere landen zouden in het Australische Wollongong voor zilver rijden, maar het krachtige Oranje kreeg te maken met twee keiharde dreunen. Eerst de bizarre val van Van Vleuten in de gemengde ploegentijdrit. Een klapper, waarbij ze een breukje opliep in haar elleboog, maar ook de rest van haar lijf door elkaar werd geschud. En vlak voor de start van de wegwedstrijd moest een andere Nederlandse favoriete, Demi Vollering, met corona haar forfait geven.



                  Tegenvallers van jewelste, maar wijlen Johan Cruijff zou dit moment aangegrepen hebben voor één van zijn bekende uitspraken: ’Elk nadeel, heb zijn voordeel’. Nederland blonk tijdens WK’s en EK’s nooit uit qua hegemonie, vooral omdat er een overvloed aan kopvrouwen was. Nu kon er puur en alleen gemikt worden op Marianne Vos, al ontstond in de finale een volgend probleem toen bleek dat Vos niet over de benen beschikte om de wereldtitel te pakken. De taaie Van Vleuten deed er alles aan om haar landgenote aan het front te krijgen, maar toen Vos er doorheen zakte, leek alle hoop op goud verloren.

                  Gezien het verdere verloop leek de rest van de landen eveneens het idee te hebben dat Oranje geen hoofdrol meer speelde. Op het moment dat vooral de Belgische Lotte Kopecky (zilver) er met een tweede groepje in haar wiel alles aan deed om terug aan het front te keren, hield Van Vleuten achteraan dat lint op karakter stand. Dat de wielerkoningin - die dit jaar geschiedenis schreef met zeges in alle grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) - mee aansloot bij een kopgroep van vijf, was blijkbaar ook niet alarmerend genoeg.

                  Pijngrens nogmaals verleggen


                  Op zo’n moment weet je dat Van Vleuten in de sprint kansloos is tegen onder anderen Kopecky en alle laatste krachten in haar lijf aanspoort om nog één verschroeiende versnelling te plaatsen. Zelfs wanneer ze, of misschien wel omdat ze niet 100 procent fit is, is ze in staat om haar pijngrens nogmaals te verleggen. Zo geschiedde, en de rest ’stond’ er bij en keek er naar.

                  Net als in 2019 reed Van Vleuten naar de wereldtitel op de weg, maar deze is nog net iets specialer, omdat ze nu in het jaar van haar afscheid in de regenboogtrui mag koersen. ,,Dit is fantastisch, al sta ik nog steeds op het moment te wachten tot iemand me komt vertellen dat het niet waar is. Dit is het mooiste wat je kan overkomen in het wielrennen. Dat je in de regenboogtrui mag rijden. En het is zo gaaf dat ik dat in mijn allerlaatste jaar mag doen…”

                  Vooral omdat dit na haar dramatische val en het fysieke ongemak dat ze daar aan overhield tegen alle verwachtingen in is.

                  Comment


                  • Originally posted by Bergstrom View Post
                    https://www.telegraaf.nl/sport/47402...en-dagje-ouder

                    Van der Poel aast op wereldtitel: ’Ik word ook een dagje ouder’
                    Mathieuw vd Poel vandaag op wk na 30 km afgestapt. Hij was gearresteerd door de politie en had een nacht in de cel doorgebracht. Omdat ie 2 kinderen zou hebben aangevallen omdat ze herrie maakten waardoor hij niet kon slapen

                    Comment


                    • Bizar. Hotel is inmiddels belaagd

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/wielrennen/tienerm...eigd~a5dc9a8f/

                        Tienermeisje (14) en filmpjes geven beeld van bizarre hotelnacht Mathieu van der Poel: ‘Je hebt ons bedreigd’


                        En toen bleken er beelden te zijn. Drie video’s. De ene kort en onduidelijk, de andere langer en veelzeggend. Ze verduidelijken veel van wat er gebeurde, afgelopen zaterdagavond op de gang van het Novotel. Deze site had contact met de oudste van de drie tienermeisjes en bekeek de door hen zelf gemaakte beelden.

                        Beelden niet te zien
                        Je hoeft in dit artikel niet te zoeken naar de videobeelden of fragmenten daaruit. Die delen we niet, omdat de meisjes in kwestie minderjarig zijn – de jongste zus is 12, de oudste 14, hun filmende vriendin 13.

                        Door Thijs Zonneveld

                        Gefluister. Gegiechel. Een paar sokken op het tapijt. De sokken sluipen naar de kamerdeur er tegenover. Er komt een pubermeisje in beeld. Ze kijkt nog een keer lachend om naar haar vriendin die haar filmt met een mobiele telefoon. Dan klopt ze op de deur en rent ze weg, haar kamer in. Er klinkt gestommel, een gil. De telefoon beweegt alle kanten op.



                        In een flits is te zien hoe het meisje ineengedoken in een hoek zit, met haar handen over haar hoofd, haar ellebogen omhoog. Dan schiet er een man in een zwarte boxershort door het beeld. Hij springt in één beweging over het bed. Bij de landing lijkt zijn linkerhand de handen of het hoofd van het meisje te raken. Daarna houdt het filmpje op.

                        Dertien seconden duurt het in totaal. De video is gestuurd door iemand die zegt de oudere zus van het twaalf jaar oude meisje te zijn dat op de deur klopte. Ze heeft via social media verschillende mensen benaderd, onder wie journalisten, met gedetailleerde beschrijvingen en beschuldigingen.

                        Naast het filmpje van dertien seconden, dat veel onduidelijke flitsen bevat en nogal abrupt eindigt, stuurt ze langer videomateriaal van de ruzie die op het kloppen en de achtervolging volgt. Daarop is meer te zien en te horen. Er is geen twijfel dat het gaat om de ruzie die afgelopen zaterdagavond plaatsvond op de negende verdieping van het Novotel in Brighton-les-Sands. De ruzie die Mathieu van der Poel het wereldkampioenschap kostte.

                        Aankloppen en wegrennen


                        Uit contact met de 14-jarige zus, die de informatie deelt met toestemming van haar ouders, blijkt dat ze geen weet hadden dat er een wielrenner tegenover hen op de gang ligt op de bewuste avond. Ze komen elders uit Australië, ze zijn op vakantie in Sydney en ze zijn niet op de hoogte dat er een WK wielrennen in de buurt wordt georganiseerd. Ze hebben twee kamers naast elkaar in het hotel gekregen. Op de ene liggen de drie meisjes, op de andere hun ouders. Daarnaast zijn er op de filmpjes nog meer kinderen en nog een volwassene te zien.

                        De drie pubermeisjes maken lawaai, maar hun ouders grijpen niet in. Die denken dat de meisjes een horrorfilm kijken: Annabelle. Dat is niet helemaal waar. De oudste is bezig met het aanbrengen van een gezichtsmasker in de badkamer, de jongste twee spelen ‘knock and run’ op de gang: aankloppen op deuren en dan wegrennen. Volgens de oudste zus doet haar jongste zus dat wel vaker in hotels. Ze zegt dat haar ouders daar ook van op de hoogte zijn.

                        Achtervolging Van der Poel


                        Uit het filmpje blijkt dat het niet de eerste keer is dat ze op de kamer van Van der Poel kloppen; hij trekt namelijk vrijwel meteen de deur open. De achtervolging duurt niet langer dan zeven seconden. Als het meisje haar kamer in rent, sprint Van der Poel erachteraan. Bij de landing na zijn sprong over het bed lijkt hij haar kort aan te raken. Maar een gerichte klap of duw is het niet. Het filmpje eindigt op een vreemd en abrupt moment. Er is nog net te zien dat hij zich opricht na de sprong, weg van het meisje. Waarom het filmpje daar stopt, zegt de zus niet precies te weten.



                        Op het filmpje van de ruzie die zich daarna ontspint, zijn de ouders er wél. Er wordt geschreeuwd, iemand huilt. Te horen is dat Van der Poel tegen de meisjes zegt: ,,Voor jullie is dit een spelletje, maar ik heb een belangrijke wedstrijd morgen.”

                        Verder zegt hij tegen de ouders dat het niet de eerste keer is dat de meisjes hebben aangeklopt: die middag en eerder op de avond hebben ze het ook al gedaan. Hij krijgt vooral veel scheldwoorden als weerwoord. Daarna volgt het verwijt dat hij een klap heeft uitgedeeld.

                        Van der Poel: ,,I didn’t touch anybody.”
                        Een vrouwenstem: ,,Shut up, het staat op camera!”
                        Van der Poel: ,,Laat maar zien dan, no problem.”
                        Een vrouwenstem: ,,Jij mag niet in mijn kamer komen!”
                        Van der Poel: ,,Jij mag niet drie f*cking uur lang op mijn deur kloppen!”
                        Een vrouwenstem: ,,Je hebt ons bedreigd!”
                        Van der Poel: ,,Moet je de politie bellen en ze erover vertellen.”
                        Een vrouwenstem: ,,Heb ik al gedaan! Ze zijn onderweg.”
                        Van der Poel: ,,Prima. Weet je het zeker?”

                        Arrestatie Van der Poel


                        Van der Poel wordt gearresteerd en meegenomen naar het bureau, de familie laat de videobeelden zien aan de politie. Voor de aanklacht van common assault is het volgens het Australische rechtssysteem niet eens van belang of Van der Poel het meisje wel of niet aanraakte bij zijn landing. Dat hij haar achterna rende naar haar kamer kan al worden gekenmerkt als bedreigend. Van der Poel mist een nacht slaap en stapt de volgende ochtend gedesillusioneerd af voordat het WK goed en wel begonnen is.

                        Volgens de oudste zus richten haar ouders zich niet zozeer op wat de meisjes hebben gedaan, maar zijn ze vooral boos op Van der Poel. Ze vinden dat hij er te makkelijk vanaf is gekomen met een boete. Zelf vindt ze het ergens wel rot dat Van der Poel een nacht slaap heeft moeten missen voor zo’n belangrijke ‘game’. Haar zusje, zegt ze, zit er een stuk minder mee.
                        Reactie Van der Poel


                        Het management van Mathieu van der Poel heeft dit artikel gelezen en de video’s bekeken, maar wil vooralsnog niet officieel reageren. Van der Poel gaf vanmiddag na aankomst in Zaventem zelf vervolgens wel tekst en uitleg: ,,Natuurlijk heb ik er spijt van, ik had dat niet moeten doen.”

                        Meer over de hotelnacht van Van der Poel
                        • Van der Poel reageert: ‘Ik geef toe dat ik fout ben geweest’
                        Ploegleiding roept Van der Poel op het matje
                        Reconstructie: Ruzie met klierende kinderen leidt tot arrestatie
                        • Ploeggenoten verbijsterd: ‘Je denkt aan een geintje’

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/wielrennen/vader-t...niet~a2854aa0/

                          Vader tienermeis­jes over Van der Poel: ‘Hij had recht om boos te zijn, maar wat hij gedaan heeft kan niet’


                          De hotelverhalen van Mathieu van der Poel voor het WK wielrennen doen ook in Australië uiteraard de ronde. Emad, de vader van de meisjes in kwestie, doet nu zijn verhaal in Australische media. ,,Hij had het recht om boos te zijn, maar wat hij gedaan heeft kan niet.”

                          Comment


                          • Harrie Lavreysen behaald voor de 4e keer de wereldtitel sprint.

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/tour-de-france/liv...ezen~a864e4bd/

                              LIVE Bekendmaking etappes Tour de France 2023 | Ontknoping na ‘lastige Tour’ in de Vogezen?


                              De organisatie van de Tour de France maakt vanaf 11.30 uur in Parijs de route bekend van de volgende editie, in de zomer van 2023. Het betreft de 110de Ronde van Frankrijk. Ook zal het etappeschema van de (tweede editie van de) Tour de France voor de vrouwen worden onthuld. Volg alles in ons liveblog.

                              De Tour van 2022, met Jumbo-Visma-winnaar Jonas Vingegaard, zit nog vers in het geheugen, maar bij organistor ASO is de blik alweer volledig op de zomer van volgend jaar gericht.



                              Als we de berichten uit Frankrijk mogen geloven gaat Tourbaas Christian Prudhomme straks in het Palais des Congres in Parijs het volgende rittenschema bekend maken:

                              Zaterdag 1 juli - rit 1: Bilbao – Bilbao
                              Zondag 2 juli - rit 2: Vitoria-Gasteiz – San Sebastian
                              Maandag 3 juli - rit 3: Amorebieta-Etxano – Bayonne
                              Dinsdag 4 juli - rit 4: Dax – Nogaro
                              Woensdag 5 juli - rit 5: Pau – Laruns
                              Donderdag 6 juli - rit 6: Tarbes – Cauterets
                              Vrijdag 7 juli - rit 7: Mont-de-Marsan – Bordeaux
                              Zaterdag 8 juli - rit 8: Libourne – Limoges
                              Zondag 9 juli - rit 9: Saint-Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme
                              Maandag 10 juli: rustdag
                              Dinsdag 11 juli - rit 10: Vulcania – Issoire
                              Woensdag 12 juli - rit 11: Clermont-Ferrand – Moulins
                              Donderdag 13 juli - rit 12: Roanne – Belleville-en-Beaujolais
                              Vrijdag 14 juli - rit 13: Châtillon-sur-Chalaronne – Col du Grand Colombier
                              Zaterdag 15 juli - rit 14: Annemasse – Morzine
                              Zondag 16 juli - rit 15: Les Gets – Saint-Gervais Mont-Blanc
                              Maandag 17 juli: rustdag
                              Dinsdag 18 juli - rit 16: Passy – Combloux (klimtijdrit)
                              Woensdag 19 juli - rit 17: Sallanches – Courchevel
                              Donderdag 20 juli - rit 18: Moûtiers – Bourg-en-Bresse
                              Vrijdag 21 juli - rit 19: Moirans-en-Montagne – Poligny
                              Zaterdag 22 juli - rit 20: Belfort – Le Markstein
                              Zondag 23 juli - rit 21: Saint-Quentin-en-Yvelines – Parijs Champs-Elysées

                              Comment


                              • https://www.ad.nl/wielrennen/crosspr...mber~a4b1f34d/

                                Crossprogramma Wout van Aert voor 2022 bekend: Belg van Jumbo-Visma begint op 4 december


                                ZEVEN VELDRITTENWout van Aert start dit jaar in zeven veldritten. Dat maakte zijn ploeg Jumbo-Visma bekend. De eerste cross die Van Aert afwerkt, is de wereldbeker in Antwerpen op zondag 4 december. De Belg sluit 2022 af op vrijdag 30 december bij de Exact Cross in Loenhout.

                                Tussen deze wedstrijden doet Van Aert ook mee bij de wereldbekers in Dublin (zondag 11 december) en Gavere (maandag 26 december), de Exact Cross in Mol (vrijdag 23 december) en de Superprestige-veldritten in Heusden-Zolder (dinsdag 27 december) en Diegem (woensdag 28 december).



                                Van Aert is drievoudig wereldkampioen veldrijden. De rest van zijn schema is nog niet bekendgemaakt, maar Vlaamse media wisten deze week al te melden dat hij in februari ook meedoet aan de WK veldrijden in Hoogerheide.

                                Vorig seizoen won Van Aert negen van de tien veldritten waaraan hij deelnam. Begin dit jaar sloeg Van Aert de WK over. Hij gaf er toen de voorkeur aan zich voor te bereiden op het wegseizoen.

                                Het is nog niet bekend wanneer Mathieu van der Poel aan het veldritseizoen begint. De Nederlander pakte vier keer de wereldtitel in het veld. Van der Poel bereidt zich in Spanje voor op zijn crosscampagne en deelde woensdag een foto van een blonde coupe.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/sport/17267...ding-met-truck

                                  De man die niet stoppen kon met wielrennen, gestopt door het noodlot
                                  Ex-wielerprof Davide Rebellin (51) overleden na aanrijding met truck

                                  Zeer triest nieuws vanuit Italië. Oud-wielrenner Davide Rebellin (51) is overleden na een aanrijding met een vrachtwagen.

                                  Volgens Italiaanse media werd Rebellin in het stadje Montebello Vicentino in de buurt van Vicenza van de weg gereden door een vrachtwagen, die daarna doorreed. Rebellin was op slag dood.



                                  De Italiaan maakte al sinds de jaren 90 deel uit van het profpeloton. Rebellin bouwde een flinke erelijst op, met name in eendagskoersen. Zo won hij drie keer de Waalse Pijl, de Clásica San Sebastián en in 2004 schreef hij zowel de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. Op de Olympische Spelen van Beijing 2008 pakte Rebellin zilver in de wegwedstrijd, maar hij moest die medaille inleveren nadat hij was betrapt op gebruik van de epovariant cera.
                                  Passie


                                  Rebellin maakte na een schorsing in 2011 zijn rentree in het peloton, maar grote koersen won hij niet meer. De Italiaan reed daarna nog vele jaren voor continentale ploegen. In totaal was hij 31 jaar actief als profwielrenner.

                                  Zijn laatste ploeg herdenkt Rebellin op Facebook. „Beste Davide, blijf trappen, met dezelfde glimlach, hetzelfde enthousiasme en dezelfde passie als altijd. Dit is niet hoe we ons de toekomst samen hadden voorgesteld. Op dit moment doet het veel pijn om afscheid te moeten nemen van een kampioen en een referentiepunt voor ons allemaal.”

                                  Medeleven van ploegen en renners


                                  Veel wielerploegen betuigen hun medeleven na het overlijden van Rebellin. „We zijn zwaar geschokt door het verdrietige nieuws dat Davide Rebellin is overleden”, laat Jumbo-Visma via Twitter weten. „Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en het wielerpeloton.”

                                  De Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout spreekt van tragisch nieuws. „Iedereen zou veilig thuis moeten kunnen komen van een fietsrit.” Hij wenst de naasten van Rebellin veel sterkte.

                                  Ook de dit jaar eveneens gestopte Alejandro Valverde, lang collega en concurrent van Rebellin, liet zijn gedachten uitgaan naar de familie en vrienden van de verongelukte renner, die „zoveel jaren een professionele collega en rivaal was.” Movistar, de laatste ploeg van de Spanjaard, laat ook weten „ontzet te zijn door het overlijden van de wielrenner, een uiterst sympathieke man met wie we tijdens zijn zeer lange carrière zoveel duels en podia hebben gedeeld.”

                                  Comment


                                  • Vd Poel in hoger beroep vrijgesproken voor mishandeling van 2 Australische tienermeisjes in hotel op avond vh WK

                                    Comment


                                    • https://www.volkskrant.nl/sport/ook-...jaar~b14c9d1a/

                                      Ook zonder inspirator Karel van Eerd rekent Jumbo-Visma op weer een sterk wielerjaar


                                      Van de risee van het peloton werd het Nederlandse Jumbo-Visma in tien jaar de beste wielerploeg van de wereld. Al die tijd geloofde Karel van Eerd in het succes. Op de dag van zijn begrafenis, presenteerde de ploeg de plannen voor komend seizoen.

                                      De Deen Jonas Vingegaard bezorgde de Jumbo-Vismaploeg de grootste overwinning in 2022: de zege in de Tour de France.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
                                      Niet voor niets vraagt directeur Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma donderdagmiddag in mobiliteitscentrum Move Amsterdam om een applaus voor de vorige week op 84-jarige leeftijd overleden president-commissaris Karel van Eerd van Jumbo Supermarkten. Voorafgaand aan de teampresentatie en de plannen voor 2023 noemt hij in de voormalige Citroëngarage de oud-baas van de hoofdsponsor ‘animator’, ‘inspirator’ en ‘de grootste supporter’.

                                      Van Eerd, deze donderdag begraven, was met zijn onderneming vanaf 2014 de belangrijkste financier van de ploeg, die in die periode nog gold als het kneusje van het peloton, of zelfs ‘het lachertje’, zoals deze dag nog wordt gememoreerd; renners waren vooral achter in de koers te signaleren.

                                      Intussen is Jumbo-Visma uitgegroeid tot de beste wielerploeg ter wereld, met het afgelopen jaar onder meer de gele (de Deen Jonas Vingegaard) en groene (de Belg Wout van Aert) trui in de Tour de France, de meeste (48) overwinningen en een wereldkampioen tijdrijden (de Noor Tobias Foss) in de rangen. Plugge: ‘Zonder Karel van Eerd waren onze successen ondenkbaar geweest. Hij heeft ons groot leren denken.’

                                      Blakend van zelfvertrouwen etaleert de ploeg donderdag nieuwe ambities: de roze trui in de Giro d’Italia en zeges in de voorjaarsklassiekers. Sportief directeur Merijn Zeeman: ‘We zijn heel trots, maar het kan nog beter. Wij zijn hongerig voor de komende jaren.’

                                      Met het aantrekken van Dylan van Baarle en Wilco Kelderman is het Nederlandse aandeel in de ploeg vergroot, maar volgens Plugge is dat geen factor in het transferbeleid voor het World Tourteam. ‘Ze zijn allebei gekomen omdat het ontzettend goede renners zijn. Hun nationaliteit weegt niet mee. We opereren in een internationale wereld.’

                                      Met het overlijden van Van Eerd dringt zich de vraag op wat de betekenis is voor het voortbestaan van de wieler- en schaatsploeg waarvan Jumbo de hoofdsponsor is. Temeer omdat zijn zoon Frits, die de sponsoring voortzette, is teruggetreden als Jumbo-topman. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid in een grote witwaszaak waarvan de uitkomst nog jaren kan duren.

                                      Plugge zegt zich geen zorgen te maken over de consequenties voor zijn wielerploeg. ‘Jumbo is een groot bedrijf, het draait er niet om één of twee personen. We zijn met z’n allen iets aan bouwen. Er zijn meer partners. Mede dankzij Jumbo is deze trein aan het rollen en die gaat gewoon door. We willen de lat steeds hoger leggen.’

                                      In 2017, twee jaar voordat de grote successen begonnen, nam Van Eerd een in de sportwereld uniek besluit: hij sloot een sponsorcontract af voor onbepaalde tijd. Het gaat om miljoenen: het gemiddelde budget van een wielerploeg op het hoogste niveau is 20 miljoen euro.

                                      Het contract zonder einddatum moest tonen hoezeer Van Eerd en Jumbo vertrouwen hadden in de aanpak van Plugge en sportief directeur Merijn Zeeman. Maar een contract van onbepaalde tijd kan omgekeerd ook zomaar worden opgezegd.

                                      Plugge heeft niet geïnformeerd naar de bestendigheid van de verplichtingen. ‘Daar was geen reden voor.’ De bijdrage van de naamsponsor is de afgelopen jaren wel gestaag gegroeid en bedraagt volgens schattingen 15 miljoen euro. De teamdirecteur noemt zelf geen bedragen.

                                      Het palet aan andere sponsoren is dit jaar weer gegroeid. Plugge: ‘Het is niet zo dat we een raam openzetten en de aanmeldingen binnen waaien. Maar ik word vrij veel gebeld door bedrijven, met name die internationaal actief zijn in het wielrennen. Niet dat het altijd direct klinkende munt oplevert, maar de belangstelling is er.’

                                      Plugge probeert de afhankelijkheid van geldschieters wel terug te brengen. Zo tracht de ploeg ondernemers in een zogeheten businesspeloton aan zich te binden, door onder meer fietszadels in plaats van businesseats in voetbalstadions aan te bieden. Ook wordt stevig ingezet op de verkoop van onder meer kleding en fietsaccessoires. De app met adviezen over voeding zal ook beschikbaar komen voor sporters buiten het team. Plugge: ‘We willen de waarde van een ploeg vergroten, zoals je dat ook met een bedrijf doet. Dat lukt aardig, het groeit aan alle kanten.’

                                      Comment


                                      • Adorni is overleden

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/sport/21085...en-verwijderen

                                          Oud-renner Alberto Contador laat meer dan honderd(!) tumoren verwijderen

                                          MADRID - Oud-wielrenner Alberto Contador heeft een operatie ondergaan om meer dan honderd goedaardige tumoren te verwijderen. Dat meldt de tweevoudig winnaar van de Tour de France op Instagram.

                                          Comment


                                          • Vd Poel wint in een daverende strijd de cross van Gravere van v Aert🙃

                                            Comment


                                            • En vandaag was het andersom in Zolder. Mooi die titanenstrijd

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/sport/86544...-dure-horloges

                                                Details rechtszaak na overval in 2021
                                                Schokkend: Cavendish in bijzijn kinderen bedreigd met mes en beroofd van dure horloges

                                                Tijdens de rechtszaak naar aanleiding van een overval op wielrenner Mark Cavendish in november 2021 zijn schokkende details naar boven gekomen. Cavendish is in zijn eigen huis door twee overvallers onder bedreiging van een mes beroofd van twee peperdure horloges, meldt de BBC. De indringers bedreigden de 37-jarige Engelsman bovendien in het bijzijn van zijn kinderen.



                                                Twee verdachten staan terecht voor de overval, maar ontkennen allebei er iets mee te maken te hebben. Toch kent de openbaar aanklager weinig twijfel: „Dit was een vooropgezet plan en een goed uitgevoerde overval op het huis van een bekend persoon, met als doel voorwerpen van waarde buit te maken. Het leidt geen twijfel dat de twee aanvallers geïnteresseerd waren in de horloges, want toen ze die eenmaal hadden verlieten ze de woning met weinig andere voorwerpen.”

                                                Angstaanjagende situatie


                                                De aanklager doet verder uit de doeken dat Cavendish en zijn vrouw Peta Todd op bed lagen toen ze mannenstemmen hoorden. Todd ging daarop poolshoogte nemen, omdat de wielrenner nog herstellende was van enkele blessures. De indringers dwongen haar vervolgens de slaapkamer in, waar Cavendish werd geslagen en gedwongen zijn alarm uit te zetten. „Een van de overvallers trok een mes en dreigde hem neer te steken.” Todd verborg hun driejarige zoontje onder een deken zodat hij de dramatische gebeurtenissen niet hoefde te aanschouwen.

                                                De kluis in de kamer ging vervolgens niet open – er lag ook niets in – en uiteindelijk gingen de overvallers aan de haal met twee peperdure horloges van Richard Mille (met naar verluidt een waarde van respectievelijk 300.000 en 400.000 Britse Ponden) en een koffer van Louis Vuitton.

                                                Dna-sporen


                                                Een van de overvallers pakte de telefoon van Cavendish’ vrouw af toen ze de politie probeerde te bellen. Die telefoon zou hen uiteindelijk de das omdoen. Ze lieten hem tijdens hun vlucht achter, maar er zaten dna-sporen op van een overvaller die reeds bekend was bij justitie.

                                                In totaal waren vier overvallers te zien op de bewakingscamera’s. Cavendish schreef destijds op Instagram dat de overval „een nachtmerrie” was geweest voor hem en zijn familie.

                                                De rechtszaak tegen de twee verdachten duurt twee weken.

                                                Comment


                                                • v.d. Poel rijdt dit jaar de Tour de France, hopelijk nu met meer fortuin dan vorige keer

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/wielrennen/voormal...eden~aaaaf01a/

                                                    Voormalig wielrenner Lieuwe Westra (40) overleden


                                                    Oud-profwielrenner Lieuwe Westra is op 40-jarige leeftijd overleden. Dat melden onder meer Omrop Fryslân en auteur Thomas Sijtsma, die een biografie schreef over de Friese renner.

                                                    Westra werd in 2009 prof bij Vacansoleil. De voormalige stratenmaker won in zijn eerste jaar meteen een rit en het eindklassement in de Ronde van Picardië. In 2012 pakte hij zijn eerste zege in de WorldTour met een ritoverwinning in Parijs-Nice. Hij sloot de rittenkoers af als tweede achter de Brit Bradley Wiggins. In hetzelfde jaar pakte hij zijn eerste van twee nationale titels tijdrijden. In 2014 won Westra ritten in de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné en hielp hij Vincenzo Nibali aan de eindzege in de Tour de France.



                                                    ‘Zaterdagmiddag is Lieuwe Westra (40) overleden. De voormalig wielrenner vocht de laatste jaren met zichzelf en verloor. Rust zacht, Beest’, schreef biograaf Sijtsma op Twitter. Vrienden en familie schrijven op Facebook ‘verslagen’ te zijn: ‘Zaterdagmiddag werd hij aangetroffen bij zijn bedrijfspand in Zwaagdijk. Een poging tot reanimatie mocht helaas niet baten. Het valt ons zwaar en daarom vragen we de komende weken met rust gelaten te worden. Afscheid zal in kleine kring genomen worden.’

                                                    Het Beest


                                                    Westra was tien jaar beroepsrenner en had als bijnaam Het Beest, omdat hij vreselijk hard kon fietsen en afzien. In januari 2017 beëindigde hij vrij abrupt zijn carrière. Hij zou dat jaar uitkomen voor zijn nieuwe ploeg Wanty-Gobert. Westra gaf persoonlijke redenen op voor zijn besluit. In het najaar daarvoor had Westra bekend dat hij leed aan depressies, onder meer door een verbroken relatie, terwijl hij ook twijfelde aan zijn bestaan als profrenner.

                                                    In de biografie bekende Westra dat hij tijdens zijn carrière cortisonen gebruikte. ‘Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst te nemen’, zegt Westra in het boek. ‘In mijn eerste profjaar werd mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.’

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X