Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wie of wat is onze grootste vijand in de wereld?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Al die nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie die nu opduiken of er aan zitten te komen die ook zich zelf kunnen ontwikkelen en zich zelf verbeteren. Die kunnen straks dingen uit zich zelf gaan doen of van niet echt onderscheidende dingen doen en zo voor gevaar zorgen. Dat is in verkeerde handen straks een giga gevaarlijk probleem.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...coterreur-dood

      Het wordt tijd voor klare taal
      Waarom zwijgt AIVD narcoterreur dood?

      De arrestatie afgelopen zaterdag van de wereldwijd gezochte Dennis G. (47) – vermeend ’zakenpartner van Ridouan Taghi – veroorzaakte op het eiland van zijn Zuid-Amerikaanse schuilplaats meer commotie dan in Nederland. Het Openbaar Ministerie deed de spectaculaire vangst hier af met een saai persbericht.

      Op de Dominicaanse Republiek roffelden politie en OM daarentegen flink op de trom. Terecht, want aan het opsporen en aanhouden van Dennis G., alias Rasta, ging een lange, spectaculaire klopjacht vooraf. Die leidde niet alleen tot aanhouding van Dennis G., maar ook tot de arrestatie van twee andere beruchte Nederlandse criminelen. Ook daarover zweeg het Nederlandse OM. Terrence de V. uit Amsterdam-Zuidoost moet nog vijf jaar celstraf uitzitten en wordt in Suriname gezocht voor een schietpartij.



      Urvin W., alias Nuto, is een crimineel kopstuk op Curaçao, waar hij de levensgevaarlijke buurtbende No Limit Soldiers (NLS) leidde. De NLS wordt op het eiland verantwoordelijk gehouden voor moorden (onder anderen op politicus Helmin Wiels), wapenhandel, drugshandel en andere geweldsdelicten. Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat de NLS nauw samenwerkt met de Mocro-maffia en als moordcommando wordt ingehuurd voor aanslagen.

      Raketwerper


      Berucht is de aanslag met een raketwerper op een villa in Doorn, waar een concurrent van Taghi moest worden vermoord. De NLS’ers vergisten zich in de woning, richtten de raketwerper op het verkeerde huis maar kregen het oorlogswapen niet afgevuurd. De bewoners – een jong gezin – ontsnapten aan een wisse dood. Het bewijst weer hoe diverse criminele groepen samenwerken, zich internationaal hergroeperen bij te veel politie-aandacht in eigen land en elders op de wereld gewoon doorgaan met drugshandel en andere misdrijven.

      De Nederlander Dennis G. stond het hoogst op het verlanglijstje van de Landelijke Recherche, die al een poos veel werk maakt van het afbreken van de criminele machtsstructuur rond Ridouan Taghi. Dat is niet voor niets. De arrestatie van Taghi betekende namelijk allerminst het einde van zijn criminele organisatie. De drugshandel, liquidaties en doodsbedreigingen gaan gewoon door. Met als trieste dieptepunten tot nu toe de moordaanslagen op Peter R. de Vries en Ebrahim Buzhu, alias Slager, die in 2016 als eerste de naam Taghi bij de politie noemde.

      ’Trial by media’


      Waarom wil niemand van politie en OM in Nederland de arrestatie van Dennis G. eigenlijk toelichten? Is dat om een ’trial by media’ te voorkomen? Dat zou chique zijn van justitie maar gezien de jubelende persconferenties na opsporingsacties in andere zaken is dat onwaarschijnlijk.

      Neen, er heerst nog altijd angst bij politie en OM om in strafzaken tegen de Mocro-maffia man en paard te noemen. Er zijn best rechercheurs en aanklagers die het publiek willen informeren over wat er achter de schermen allemaal speelt. Hoe advocaten worden bedreigd door hun eigen cliënten, hoe witwassers uit de bovenwereld nauw gelieerd zijn aan criminele kopstukken en waarom bepaalde landen weigeren Nederlandse drugsbaronnen op te sporen en uit te leveren. Ze krijgen van hun superieuren geen toestemming, want oh, de bloeddorstige wraakzucht van de Mocro-maffia zou ook hen eens kunnen treffen.

      Wat er werkelijk gaande is moeten de pers en een paar moedige politici als Ulysse Ellian en Dilan Yeşilgöz maar onthullen. Het is eigenlijk te triest voor woorden. Angst regeert bij de opsporingsorganisaties, die juist zouden moeten uitstralen dat ze de bloeddorst en de intimidaties door de Mocro-maffia niet pikken en keihard terugslaan. Het is de enige manier om te laten zien dat geweld niet werkt. Het was nota bene een Dominicaanse officier van justitie die maandag onthulde dat de dreiging van aanslagen op premier Rutte en kroonprinses Amalia van de Mocro-maffia afkomstig is. Dat was voor insiders allang duidelijk maar in Nederland wil geen politie- of justitieambtenaar dat openlijk bevestigen. Het wordt tijd voor klare taal over de narcoterreur die ons land al sinds 2016 teistert.

      Nationale dreiging


      Des te teleurstellender is het dat het deze week verschenen jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met geen woord rept over de hinderlijkste nationale dreiging van dit moment. Duizenden politiemensen en OM’ers zijn iedere dag bezig met het bewaken en beveiligen van door narcoterroristen bedreigde personen. De AIVD heeft het echter uitsluitend over rechts-terrorisme, rechts-extremisme, anti-institutioneel extremisme, links-extremisme, jihadistisch terrorisme en radicale islam.

      „Weerbaarheid vraagt een integrale aanpak”, schrijft de AIVD in zijn jaarverslag. Maar geen woord dus over narcoterreur en de risico’s op vermenging van Mocro-maffia met radicale moslims, die onder anderen blijkt uit de brieven van Ridouan Taghi aan Van Gogh-moordenaar Mohammed B. Zit de AIVD hier nou gewoon te slapen of zijn er andere redenen weg te kijken van de grootste criminele dreiging in ons land van dit moment? Een probleem oplossen begint toch echt bij een probleem benoemen.

      Comment


      • Om de topic vraag de beantwoorden: Ontkenners van klimaat verandering.

        Comment


        • Gaat niet om klimaat ontkenners maar wat precies waar is qua meten en daarop welk beleid wordt toegepast met welk effect. Het is vreemd dat we in Nederland een stikstofprobleem hebben en In Duitsland niet omdat deze andere rekentabellen en metingen hebben en daarom vrolijk doorgaan met van alles met goedkeuring van de EU , terwijl wij alles plat gaan leggen. En voor stikstof houdt de grens toch niet op bij de landsgrens? Hele vreemde manier van beleidsvoering door de EU. Dus als wij de Duitse manier van meten hadden ingediend bij de EU hadden wij nu geen stikstofprobleem gehad, dat is raarrrrr

          Comment


          • Nederland is niet met Duitsland te vergelijken. De ruime Duitse norm is mogelijk omdat het een heel ander land is, met grotere natuurgebieden en minder stikstof-producerende activiteiten daaromheen. Die zijn gemiddeld ook nog eens verder verwijderd van de natuurgebieden. De Duitse natuur is er veel beter aan toe dan in ons land.

            Bron: https://nos.nl/artikel/2307260-kan-d...k-in-nederland

            Comment


            • maar wel fascinerend dat wetenschappers op dit gebied elkaar ook zo tegen spreken

              en dan hebben we het nog niet over de oplossingen, en het geld wat daarvoor nodig is, en of dat wel oplossing geeft en wij die rekening moeten betalen

              en wat doen we met huisvesting... als we niet meer kunnen bouwen vanwege die stikstof uitstoot?

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1316...ns-manipuleren

                AI biedt kansen, maar met risico’s
                Kunstmatige intelligentie steeds machtiger: Systemen kunnen mens manipuleren

                De ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI) gaan razendsnel. Zijn de leraren nu nog in verwarring of werkstukken wel van een student of een computer komen, inmiddels moeten we ons bij elke foto, video al afvragen: is dit wel echt? En die chatbot die je benadert, is dat een echt mens? Of verliezen we de controle en moet er iemand op de rem trappen nu het nog kan?



                Opeens was de kunstmatige intelligentiesoftware als ChatGPT de schrik van het onderwijs. Na de lancering afgelopen najaar bleek de technologie zulke levensechte teksten te kunnen produceren dat leerlingen voor hun werkstukken alleen maar een zoekvraag hoefden in te tikken

                Opstellen die worden ingeleverd na de huiswerkopdracht die begint met ’vertel in je eigen woorden’, zijn in een handomdraai gegenereerd door de computer en opgesteld in voor leken niet van mensentaal te onderscheiden tekst.

                Leraren slaan inmiddels terug met speciale software die kunstmatige intelligentie wel kan herkennen.

                Doorbraak

                De lancering van de slimme tekstgenerator, hetgeen ChatGPT feitelijk is, betekende een doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie.

                Al heel snel na ChatGPT van het bedrijf OpenAI, dat samenwerkt met Microsoft, volgden ook Google &Facebook met hun eigen versies van slimme conversatierobots op basis van kunstmatige intelligentie, ook wel ’A.I.’ genoemd naar de Engelse afkorting voor artificial intelligence

                Snapchat-bot

                Deze week ontstond ophef toen bleek dat Snapchat, een socialemediaplatform dat draait om foto’s, een eigen chatbot had geïntroduceerd, die net doet alsof hij een echt persoon is.

                My AI wil zelfs wel afspraakjes maken en gaat zo volgens deskundigen duidelijk grenzen over. Zeker als de veelal jonge gebruikers van het platform al emotioneel in de put zitten, kan dat gevaarlijk zijn.

                Een andere chatbot zou in België een huisvader hebben aangezet tot suicide, beweerde zijn vrouw in een krant.

                Een journalist kreeg van een gespreksrobot ingebouwd in Microsofts zoekmachine Bing het advies om te scheiden van zijn vrouw. De chatbot had de man de liefde verklaard en geprobeerd hem te overtuigen dat hij ’niet gelukkig getrouwd’ was.

                Klonen

                Teksten maken en gesprekken voeren zijn maar ! kant van de kunsten die kunstmatige intelligentie inmiddels meester is.

                Ook kan het inmiddels zelf software schrijven, muziek componeren en zelfs de stemmen van artiesten klonen zodat het lijkt of die zelf meezingen.

                Het bewerken van foto’s waar vroeger op zijn minst een gedegen kennis van beeldbewerkingsprogramma’s voor nodig was, kan dankzij AI-beeldsoftware als Midjourney door alleen maar de gewenste afbeelding te omschrijven.

                Paus in witte donsjas

                Zo verscheen eind vorige maand een bijna niet van echt te onderscheiden beeld van de paus in een enorme witte donsjas van het merk Balenciaga, dat de wereld rondging en waar talloze mensen in tuinden.

                Deze week bekende de winnaar van een prestigieuze fotografieprijs dat het beeld dat hij had ingestuurd voor de wedstrijd was gegenereerd door AI.

                Door de prijs te weigeren, wilde hij een discussie starten ’over wat we beschouwen als fotografie en wat niet. AI en fotografie zijn verschillende dingen’.

                Technologiedeskundige Vincent Everts is enthousiast over de manier waarop kunstmatige intelligentie de wereld kan verfraaien en een handje kan helpen op kantoor.

                „Je kunt met ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie tegenwoordig heel handig automatische antwoorden formuleren op mailtjes die binnenkomen. Je geeft aan dat je een vriendelijk mailtje wilt sturen om te bedanken voor een presentatie en er rolt een goed geformuleerde tekst uit die je na het aanpassen van wat komma’s en punten zo kunt versturen.”

                „Als ik zie wat ik soms onder ogen krijg aan tekst met kromme zinnen en slecht taalgebruik van mensen, dan juich ik het van harte toe dat ChatGPT dat voortaan voor ze doet. Want die teksten zijn echt heel goed”, zegt hij

                Pleidooi voor pauze

                Misschien gaan de ontwikkelingen op dit moment wel té snel, vrezen echter sommigen. Vorige maand pleitte een groep vooraanstaande wetenschappers en zakenmensen, onder wie Elon Musk, voor een pauze van een half jaar in het nog slimmer maken van chatbots die nog geavanceerder zijn dan GPT-4, de versie waar ChatGPT nu op gebaseerd is

                Bij de wetenschappers heerst de angst dat technologie uiteindelijk nog slimmer wordt dan de mens en uiteindelijk beslissingen zal nemen die slecht uitpakken voor de mens, waar we dan niets meer aan kunnen doen.

                „We zijn nog niet op het punt dat kunstmatige intelligentie werkelijk kan denken als een mens, maar ik denk dat de denkrichting achter ChatGPT een deel van de ontbrekende puzzelstukjes kan opleveren”, zegt Russell, hoogleraar Computerwetenschappen aan de Berkeley University

                Russell wijst erop dat kunstmatige intelligentie al lang overal om ons heen is. „Bij de meeste betalingen die je doet is wel kunstmatige intelligentie betrokken die probeert fraude op te sporen. Maar ook zoekmachines, sociale media, Netflix, antivirusprogramma’s, rijhulpsystemen, gezichtsherkenning waarmee je je telefoon opent en apparaten die werken met stemcommando’s, klantenservice met chatbots, werken allemaal met kunstmatige intelligentie”, zegt Russell.

                Manipuleren

                Volgens de hoogleraar is dit soort systemen al zover dat ze hebben geleerd hoe ze mensen kunnen manipuleren.

                „Kunstmatige intelligentie die wordt ingezet om mensen zoveel mogelijk op een platform te houden en te klikken op zoveel mogelijk filmpjes, begon met het verzamelen van filmpjes waarvan ze kon vermoeden dat mensen die leuk vonden.”

                „Daarna leerde ze de voorkeuren van mensen kennen op basis van de filmpjes die ze hadden bekeken en inmiddels snapt ze hoe je de voorkeur van mensen kunt veranderen in zo’n richting dat je nog beter kunt voorspellen waarop ze graag klikken”, zegt Russell.

                Eco-terrorist

                „Stel dat iemand begaan is met de natuur, dan weet zo’n algoritme in welke volgorde het bepaalde filmpjes moet laten zien om iemand te radicaliseren totdat je uiteindelijk in de richting van een eco-terrorist komt.”

                „Niet omdat die kunstmatige intelligentie zo graag van iemand een eco-terrorist wil maken, maar omdat die dan weet op welke filmpjes hij heel waarschijnlijk gaat klikken. Zo past kunstmatige intelligentie dus het gedrag van de mensen aan, volgens zijn eigen behoefte.”

                Regels verzinnen

                Als AI-systemen nog sterker worden en gaan nadenken over nog grotere problemen, dan moeten we er volgens Russell zeker van zijn dat de oplossingen waarmee ze komen, ook goed zijn voor de mens.

                De zes maanden pauze zou benut moeten worden om daarvoor regels te verzinnen. „Je moet er zeker van zijn dat een AI-systeem dat de opdracht krijgt om klimaatverandering op te lossen, niet gaat besluiten alle zuurstof uit de lucht te halen en zo de mensheid vernietigt.”

                ’Dit is niet meer te stoppen’

                Volgens Nicole van Det, die in Nederland leiding geeft aan adviesbureau Accenture, is er echter geen tijd voor pauze.

                Uit onderzoek van Accenture blijkt volgens haar dat AI bijna overal in ons dagelijks werk een rol gaat spelen en vooral kenniswerkers helpt om veel effectiever te zijn. „Dit is niet meer te stoppen en dan heeft het ook geen zin om dit soort technologie tegen te houden

                Werk uit handen

                Volgens Van Det neemt AI ons straks niet alleen saai en voorspelbaar werk uit handen, maar zal het ook helpen doorbraken te vinden als het gaat om nieuwe medicijnen, energievoorziening en het voeden van de wereldbevolking.

                „Mensen in opkomende landen krijgen zo makkelijk zeer krachtige middelen in handen en toegang tot het beste onderwijs. Met alle uitdagingen die er zijn, kunnen we het ons ook niet veroorloven om te wachten.”

                „Ik denk dat het een verrijking van ons bestaan zal opleveren, waarbij het wel belangrijk is om het juiste beleid te voeren en de risico’s in het vizier te hebben.”

                Volgens Everts schuilt het meest directe gevaar in het feit dat voortbrengsels van kunstmatige intelligentie zo realistisch zijn dat het steeds moeilijker wordt om echt van nep te onderscheiden.

                „Er wordt een keiharde strijd gevoerd via desinformatie. Als ik jou een paar tellen film met een iPhone en vervolgens gebruik maak van videosoftware en AI, dan kan ik een video maken waarin ik jou alles kan laten zeggen wat ik maar wil, zonder dat je het ooit gezegd hebt”, zegt Everts, die denkt dat er net als in cybercriminaliteit een soort race zal ontstaan tussen goedwillende en kwaadwillende partijen.

                AI-grondwet

                Volgens technologiedeskundige Everts moet het daarom voor iedereen glashelder zijn dat hij of zij niet te maken heeft met iets wat een mens heeft gemaakt, als ze met een product van kunstmatige intelligentie in aanraking komen.

                „Ik ben voor een verplichte handtekening, een soort watermerk, zodat iedereen het kan zien als teksten, beeld of muziek door kunstmatige intelligentie zijn geproduceerd. Wat mij betreft komt er een soort AI-grondwet, waarin dat soort zaken geregeld gaat worden.”

                Werkdruk verlagen

                Dat kunstmatige intelligentie niet te stoppen is en omarmd moet worden, staat voor Everts echter vast. „Het is heel belangrijk dat iedereen weet wat het is en hoe er mee om te gaan. AI kan voor de kenniswerkers zijn, wat de tractor voor de boer is. Het kan hem twee tot drie keer zo productief maken.”

                „AI gaat ons helpen de werkdruk in het onderwijs te verminderen en de administratieve druk in de zorg weg te nemen doordat het automatisch veel sneller en veel beter rapportages kan maken. Omdat het personeel in de zorg daardoor twee keer zo productief kan worden, gaat AI ons helpen de problemen van de vergrijzing op te lossen.”

                Comment


                • Sex is onze grootste vijand!

                  Comment


                  • Waarom???😳

                    Comment


                    • Ik neem aan dat hij bedoelt; veel sex lijdt tot toename wereldbevolking.

                      Comment


                      • Dan heeft ie wel gelijk

                        Comment


                        • Te veel mensen en dieren!

                          Comment


                          • In China lijkt een zuivering bezig in de top, ministers en generaals die plots verdwenen zijn

                            Comment


                            • Originally posted by Scuderia View Post

                              😂 Haha wat een ironie
                              what shall I say..

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...sheid-bedreigt

                                Nieuwe generatie AI slimmer dan mens
                                Werd OpenAI-topman Altman ontslagen om ’doorbraak die mensheid bedreigt?’

                                Een onheilspellende brief zou aan de basis hebben gestaan van de machtswisseling bij OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. In de brief waarschuwen de auteurs voor een „doorbraak die levensbedreigend kan zijn voor de mensheid.”

                                © ANP
                                „Bij OpenAI heb ik al viermaal meegemaakt dat we onze onwetendheid overwonnen en iets grensverleggend ontdekten", zei Altman laatst.

                                OpenAI zou werken aan een model van artificiële intelligentie dat zelfstandig wiskundige problemen kan oplossen en mensen overtreft in taken die economisch waardevol zijn. Topman Sam Altman hintte vorige week zelf naar het project op een internationale conferentie. „Bij OpenAI heb ik al viermaal meegemaakt dat we onze onwetendheid overwonnen en iets grensverleggend ontdekten – de laatste keer slechts een paar weken geleden”, klonk het cryptisch.

                                Bezorgde ontwikkelaars

                                Een dag later werd Altman ontslagen. Het lijkt er sterk op dat de recente doorbraak waarop hij zinspeelde daarbij een cruciale rol speelde. Persagentschap Reuters en de gespecialiseerde techwebsite The Information konden een brief lezen van bezorgde ontwikkelaars aan de raad van bestuur van OpenAI. Die brief leek de druppel die de emmer deed overlopen.

                                In de brief, enkele dagen voor het ontslag verstuurd, gaat het over een „krachtige doorbraak die levensbedreigend kan zijn voor de mensheid.” Eerder uitte ook AI-specialist Jim Fan van techbedrijf Nvidia zware woorden over de ontwikkelingen bij OpenAI. „De evolutie van de mensheid is fundamenteel veranderd door wat hier gebeurd is.”

                                Het gaat om het project met de naam Q* - uitgesproken als Q-Star. Dat zou een AI-model van de volgende generatie bevatten, vele malen krachtiger dan ChatGPT. Hoewel details ontbreken, zijn de auteurs van de brief bezorgd dat Q* een belangrijke stap is richting superintelligentie. Een AI-systeem dat de intelligentie van de meest begaafde mensen overtreft.Koffie zetten?

                                Q* valt onder de paraplu ’Artificial General Intelligence’ oftewel AGI. Er zijn veel manieren om AGI te definiëren. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, legde de grens ooit op de „koffietest”: kan je een systeem maken dat er in een vreemd huis zelfstandig in slaagt om de keuken te vinden en koffie te zetten? In feite is het een AI-systeem dat zelfstandig kan plannen en redeneren

                                „Het is een vorm van AI die de menselijke intelligentie evenaart of overstijgt”, zei Lode Lauwaert, professor techniekfilosofie aan de KU Leuven. „Veel bedrijven willen dat. Het is de heilige graal. Het zou alleszins de zotste uitvinding zijn die de mens ooit gedaan heeft. Het zou dom zijn om dat af te doen als pure sciencefiction.”

                                Doemscenario’s

                                Deze eeuw, over een tiental jaar, ten vroegste over vijf jaar. Tot aan Altman zijn ’hint’ vorige week gingen de meeste onderzoekers ervan uit dat AGI niet voor morgen is. OpenAI zou ook de tijd nemen om zo’n superintelligentie op een veilige manier te introduceren zodat die de mensheid ten goede komt.

                                Maar de raad van bestuur van hetzelfde bedrijf was bezorgd over een te snelle commercialisering. Onder Altman zou Q* worden losgelaten op de mensheid zonder dat de gevolgen goed in te schatten zijn.

                                De spanningen in het bedrijf weerspiegelen de twee kampen waarin AI-ontwikkelaars verdeeld zitten. Sommige pleiten voor een rem, uit vrees voor doemscenario’s. Anderen geloven er vol in en willen juist doorzetten. Intussen is Altman weer CEO van OpenAI. Dat de raad van bestuur geen concrete aanleiding kon geven voor zijn ontslag, doet vermoeden dat de bezorgdheden voornamelijk ideologisch van aard zijn. En dat er geen signaal is voor een concrete bedreiging.

                                Comment


                                • Komende jaren kan de anelheid van bepaalde zaken onze wereld drastisch veranderen ben ik bang.

                                  Comment


                                  • Putin en het klimaat zijn momenteel denk ik de 2 grootste vijanden van ons

                                    Comment

                                    Working...
                                    X