Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe politieke structuur nodig in Nederland?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hoe kan CU daar omheen werken dan? Gert-Jan Segers was de enige die zich nog met een heel mediamoment had uitgesproken dat regeren met Rutte echt niet meer gaat gebeuren.

    Comment


    • ze draaien en liegen allemaal dus tuurlijk is alles mogelijk, ze moeten toch een x gaan regeren als kunnen ze nu geen bal schelen dat we een crisis zitten en ze totaal geen tempo maken, totaal geen feeling met de realiteit al die gasten daar. En die Kaag is ook al door de mand gevallen, dat mens is verschrikkelijk.

      https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...n-verkiezingen

      D66 wil eerder CU dan verkiezingen

      Sinds de puike winst bij de verkiezingen van 17 maart heeft D66 een metamorfose ondergaan. De tweede partij van Nederland verkeerde na de stembusgang in een overwinningsroes met hoogmoedige trekjes. Zo eiste D66 het aanstellen van een tweede verkenner voor de kabinetsformatie, naast de verkenner van de grootste partij. Dit moest het eerste tastbare bewijs zijn van het nieuwe leiderschap van partijleider Sigrid Kaag.

      Die verklaarde twee dagen na de verkiezingen bovendien dat een aantal coronamaatregelen de deur uit moest. Alsof het virus zich iets aantrok van haar winst van vijf zetels.

      Beide signalen pakten slecht uit. D66-verkenner Kajsa Ollongren wapperde met de welbekende notities en stortte daarmee de formatie in chaos. Kaag slikte haar signaal over de coronamaatregelen een paar dagen na het uitspreken ervan weer in.
      Klimaatbeleid en woningbouw


      De partij kwam er door schade en schande achter dat de verkiezingswinst ook een last met zich meebracht: de verantwoordelijkheid om een stabiel landsbestuur te vormen.

      Dat blijkt geen eenvoudige opgave en voor de huidige D66-top is het eveneens onontgonnen terrein. Kaag voerde campagne met zicht op een progressieve koers. Daarmee trok ze bij verkiezingen slim ook linkse kiezers binnen, die terecht dachten dat PvdA-leider Lilianne Ploumen en de groene leider Jesse Klaver het verschil niet zouden gaan maken.

      Maar hoe progressief is progressief? Wie zijn oor te luisteren legt bij D66 hoort dat klimaatbeleid een belangrijk onderwerp is tijdens de onderhandelingen, net als de woningbouw.
      Kompas


      Tegelijkertijd klinkt dat de partij op sociaal-economisch terrein echt niet het roer om wil gooien. PvdA-dromerij over de waanzinnige 42 miljard lastenverzwaring voor het bedrijfsleven zal het regeerakkoord niet halen. D66 wil op het kompas van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) blijven varen en op dit terrein niet ineens de koers naar links verleggen.

      Hoog in de partij valt onbegrip te horen over de bijna wanhopige clusterpoging van PvdA en GL, dat meer wordt uitgelegd als een politiek overlevingsmechanisme dan een keuze op de inhoud.

      Het is enerzijds voorstelbaar gezien de afslachting van de PvdA na Rutte-II en de wiebelkoers van GL en haar leider de afgelopen jaren.

      Anderzijds liet het verlies op links bij deze verkiezingen zien dat zetelwinst na een periode in de oppositie geen vanzelfsprekendheid is. Of je nou samenwerkt of niet.
      Constructie


      Een voornaam D66’er filosofeerde de voorbije week over een constructie dat een van de twee linkse partijen tot het kabinet zou toetreden en de ander gedoogsteun in de Kamer zou leveren.

      Daarbij werd opgemerkt dat de voorkeur voor de Kaag-coalitie van VVD, D66, CDA, PvdA en GL ’een wens is, maar geen eis’. Het suggereert dat D66 in het landsbelang tot pragmatisme bereid is als de eigen voorkeur door een patstelling niet gerealiseerd kan worden.
      JA21


      Wat is het alternatief? VVD-voorman Mark Rutte keek van meet af aan naar JA21, de partij van de voormalige FvD’er Joost Eerdmans. Ook in het CDA valt te horen dat JA21 een coalitiepartner kan zijn, al is het maar om Rutte niet automatisch vol voor het linkse blok te laten gaan zolang hij maar in het Torentje kan blijven.

      Voor D66 is JA21 evenwel een onbegaanbare weg. In de partij is men niet vergeten dat de JA21-politici zich tot eind 2020 prima konden vinden in de agenda van FvD en zijn partijleider Thierry Baudet.

      D66’ers zijn de discussie over antisemitisme en racisme die er intern bij FvD gevoerd werden niet vergeten en in de partijtop heerst een diepe afkeer richting alles wat naar FvD riekt en dus ook richting de mensen die de Baudet-manie weken, maanden of zelfs jaren hebben goedgevonden. Het gaat, zo klinkt het bij D66, om waarden die niet onderhandelbaar of bediscussieerbaar zijn.

      De balans opmakend spreekt D66 zich zo harder uit met wie ze niet wil regeren dan CDA en VVD. Waar deze twee partijen zeggen samenwerking met het linkse blok ’niet vanzelfsprekend’ te vinden, gooit Kaag de deur voor JA21 gewoon dicht, net als dat ook al is gebeurd voor de PVV.

      De democraten weten evenwel ook dat je daarmee niet aan de gang kan blijven.
      Kwesties


      De CU geldt zeker niet als hun voorkeurspartner voor een nieuw kabinet, vanwege een wereld van verschil over medisch-ethische kwesties. Kaag liet zich eens ontvallen dat ze die niet beschouwt als het grootste probleem dat het land momenteel treft, maar werd in het najaar door voorname collega’s in haar partij doordrongen van het belang ervan.

      Sindsdien heeft ze goed in de oren geknoopt dat medische ethiek een belangrijke reden is geweest voor veel mensen om op D66 te stemmen, wat haar manoeuvreerruimte op dit onderwerp beperkt. Zeker omdat ze heeft gezegd niet nog eens een moratorium erover te willen afspreken, zoals haar voorganger dat met CU-voorman Segers deed in 2017.

      Maar uitsluiten doet D66 de CU niet. Met het mes op de keel wil de partijtop liever met de CU in zee dan nieuwe verkiezingen.

      Of, zoals een hoge D66’er het uitdrukt: „Dát doen we de kiezers niet aan.”

      Comment


      • Het zit gewoon vast, Mark Rutte houd ook de hele boel gegijzeld en probeert het krampachtig voor elkaar te krijgen. Want met nieuwe verkiezingen denk ik dat hij hard gaat verliezen, nu de ergste fase van de pandemie voorbij is kijken mensen ook weer verder dan alleen vandaag en morgen. Je ziet het ook in de media, de focus gaat weer naar andere problemen.

        Comment


        • Ja aan de andere kant voor de VVD is niet echt een alternatief. Waar moeten de rechtse stemmer dan heen? En corona is nu zeg maar grotendeels weg dus is men ook weer blij met het beleid eventueel en ook de staatssteun aan ondernemers waardoor die grotendeels nog bestaan.

          Comment


          • https://www.ad.nl/politiek/explosief...atie~af5724bc/

            Explosief memo van Omtzigt legt nieuwe bom onder CDA en formatie


            CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt haalt in een intern memo hard uit naar partijgenoten die hem wegzetten als ‘psychopaat, teringhond en labiel’. Ook zet hij vraagtekens bij de lijsttrekkersverkiezing, de partijfinanciën en CDA-cultuur. De onthulling legt opnieuw een bom onder het CDA én de formatie. Zonder Omtzigts steun kan partijleider Hoekstra weinig.

            Het memo leest als een oorlogsverklaring aan de partijtop en zou bedoeld zijn voor de evaluatiecommissie-Spies die het verkiezingsverlies onderzoekt, maar ligt nu op straat. In het 76 pagina’s tellende document haalt het Tweede Kamerlid keihard uit naar partijgenoten die hem tegenwerken, afvallen en uitrangeren. Omtzigt beschrijft onregelmatigheden rond de lijsttrekkersverkiezingen, voelde zich ‘voor het blok’ gezet toen Hugo de Jonge opstapte als lijsttrekker in december en hij vermoedt ook onrechtmatigheden rond partijdonaties (zie kader onderop).

            Andere CDA’ers zouden Omtzigt voor ‘labiel’ verslijten, hem ‘klootzak en teringhond’ noemen. Het is onduidelijk van wie precies die verwensingen komen. Het memo bevat een appconversatie waarin de persoonlijke verkiezingsposter van Omtzigt door de mangel gehaald wordt door een CDA’er: ,,Focking eikel met die nazi-posters.”

            Partijgenoten zouden tijdens de sollicitatieprocedure voor de kieslijst ook expliciet de vraag hebben gekregen of ze Omtzigt steunden. Zo ja, dan kregen ze een lagere plek op de lijst, zo stellen diverse CDA’ers die Omtzigt hierover gemaild hebben. Omtzigt vindt dat des te vervelender, omdat hem door Hugo de Jonge nog was beloofd dat hij ‘mede invloed’ zou krijgen op de kandidatenlijst.



            In whatsappberichten van CDA’ers wordt Omtzigt uitgemaakt voor ‘klootzak’ en ‘teringhond’, in de ‘warroom’ van de partij zouden ook Hitlersnorren getekend zijn op zijn billboards. In het stuk meldt Omtzigt dat hij zich nog ‘altijd niet gewaardeerd’ en ‘op momenten ronduit onveilig’ voelt. „Bij de situatie waarin ik me onveilig voel, herken ik de onderliggende waarden en normen van het CDA onvoldoende in het eigen interne handelen”, schrijft hij.

            Intern


            Omtzigts uithaal zal op het Binnenhof inslaan als een bom. Het CDA leek in rustiger vaarwater gekomen nadat Omtzigt zijn zetel voor vier maanden had teruggegeven om uit te zieken. Dat gaf partijleider Wopke Hoekstra de ruimte om te onderhandelen over een eventuele coalitiedeelname.

            Nu blijkt dus dat het stemmenkanon zich nog altijd niet senang voelt binnen zijn eigen partij. Of leider Wopke Hoekstra iets met die tegenwerking of beschreven laster van doen heeft, is onbekend, maar het toont wel aan dat het CDA nog altijd geen gesloten front is, iets dat wel nodig is voor een soepele formatie.

            Omtzigt: miljoen euro niet geregistreerd
            In het memo meldt Omtzigt ook dat een sponsorbijdrage van bijna een miljoen euro aan de CDA-campagnekas voor de verkiezingen niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het geld was afkomstig van slechts drie sponsoren, stelt Omtzigt in het vertrouwelijke stuk dat in handen is van De Limburger.

            Grote donaties moeten verplicht gemeld worden. Omtzigt vroeg overzichten op bij het ministerie, maar kwam de drie sponsoren nergens tegen. Het gaat volgens hem om mensen die ‘belang hebben bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen zoals die in Wopke’s New Deal en het verkiezingsprogramma zijn uitgewerkt’, schrijft het Kamerlid.

            De details wil hij alleen vertrouwelijk toelichten, schrijft hij in het memo dat bedoeld is voor de commissie-Spies die de interne lijsttrekkersverkiezing van het CDA onderzoekt.

            Omtzigt houdt wel een slag om de arm. Als het geld vlak voor de verkiezingen is gedoneerd, zou de bijdrage in het ministeriële overzicht van volgend jaar terecht kunnen komen.

            Comment


            • dat wordt dus niets met de formatie, zonder CDA geen nieuwe regering, nieuwe verkiezingen dus

              Comment


              • Het was nu al bijna onwerkbaar maar dat zal het nu met deze aantijgingen en bevindingen binnen het CDA alleen maar nog moeilijker worden, want een FvD en PVV zijn geen partijen waarmee men gaat regeren. VVD zal nooit met een linkse meerderheid gaan regeren. Als CDA als grotere midden partij wegvalt zijn er geen werkbare coalities meer nodig

                En men beseft nog steeds niet dat we in een crisis zitten en er heel snel een kabinet moet komen om weer beleid te gaan voeren en de grote vraagstukken aan te pakken zoals herziening belastingstelsel, milieu problematiek (zowel houden aan het internationale klimaat akkoord als wat de Nederlandse rechter heeft opgelegd, aanpak vervolg corona crisis, aanpak economische crisis door corona, terugdringen staatsschuld door corona, aanpak woningnood en realiseren van 1 miljoen nieuwe woningen enz. enz.

                Comment


                • Ik denk dat ze zich prima beseffen in wat voor situatie het land zit, maar je moet ook niet een gehaaste beslissing maken en dan over een jaar opnieuw beginnen.

                  Comment


                  • klopt maar de verhoudingen zijn nu al op scherp en de programma's liggen zo ver uit elkaar dat je al weet dat het niets kan worden met VVD en Groenlinks en of linksmeerderheid tegen de VVD en met een CDA waar het al onrustig was en nu een vulkaan is, dus het heeft geen nut om nu door te gaan formeren, het is niets, en het wordt niets, zeker niet qua beleid met zulke tegenstellingen. Nog los van de persoonlijke sfeer onderling.

                    Comment


                    • Nieuwe verkiezingen, next.

                      Comment


                      • denk het ook maar ja dan krijg je vermoedelijk weer in grote lijnen zelfde verdeling. VVD stemmers gaan niet opeens massaal FvD, PVV of CDA stemmen..

                        linkse stemmers blijven links stemmen en hooguit schuiven naar andere partij. We zitten in een onmogelijk politiek landschap waar een CDA als middenpartij een cruciale rol moet spelen gezien hun aantal zetels en dat ze over links en rechts kunnen formeren, terwijl juist die partij op imploderen staat

                        Comment


                        • Jullie worden een 2e Belgie!

                          Comment


                          • Pieter Omzigt is er klaar mee en zegt lidmaatschap op bij CDA en wil door als eigen fractie. Nou die zou wel eens goed kunnen gaan scoren in de verkiezingen.

                            Comment


                            • We stevenen langzaam af op een moderne bananenrepubliek waar de apen op de apenrots vechten om de macht in plaats van dat men regeert en hun verantwoording pakken, namelijk ons het volk en de kiezer dienen!

                              Comment


                              • Frans Cats denk dat jij gelijk hebt
                                lezen jullie dit eens https://decorrespondent.nl/12419/ond...26807-6134a2e7
                                De politiek zou een afspiegeling van de samenleving moeten zijn ,waarbij met iedereen rekening gehouden word ,en dat is een hele moeilijke opgave



                                Last edited by Ronnied; 13-06-2021, 16:16.

                                Comment


                                • maar verkiezingen zal ook weinig verandering geven, want VVD stemmers blijven bij VVD, hooguit wat naar JA21, en CDA zal niet zo in trek zijn. En iedere zetel die naar Wilders of Baudet gaat is een verloren zetel omdat die nooit zullen regeren omdat niemand met ze wil. Dus komt er in grote lijnen weer een uitslag waar alles verdeeld is en misschien nog meer vanwege de kleinere en meerdere partijen die wellicht dan iets groeien. Het is een aardige rommel in de Nederlandse politiek waar momenteel dus geen daadkracht vanuit komt...

                                  Comment


                                  • Originally posted by Ronnied View Post
                                    Frans Cats denk dat jij gelijk hebt
                                    lezen jullie dit eens https://decorrespondent.nl/12419/ond...26807-6134a2e7
                                    De politiek zou een afspiegeling van de samenleving moeten zijn ,waarbij met iedereen rekening gehouden word ,en dat is een hele moeilijke opgave


                                    Misschien zegt dit dan ook iets over de samenleving en het is wel degelijk een afspiegeling daarvan wat nu in de tweede kamer zit. Want rekening houden met anderen... Gebeurd dat in het dagelijks leven nou nog echt? Mensen denken steeds meer alleen aan zichzelf. De meerderheid wil groene energie, maar niemand wil een windmolen in zijn gezichtsveld. CEO'S (maar ook in midden en klein bedrijf) die vooral willen dat medewerkers flexibele arbeidsvoorwaarden geboden kunnen worden (lees: makkelijker ontslagen kunnen worden). Wel klagen over files, maar laat vooral de ander de trein nemen of op andere tijden naar hun werk gaan want zelf willen aanpassen ho maar. En ook in corona-tijden kwam dit akelig naar voren, hoe we als maatschappij toch vooral keken naar versoepelingen en de ernst die het bij mensen in de ziekenhuizen veroorzaakte niet meer wilde zien.

                                    Vooral zelf geen verantwoordelijkheid nemen, niet kijken naar de wensen van een ander, zoveel mogelijk van je eigen agenda voor elkaar krijgen. Volgens mij is de Tweede Kamer een uitstekende afspiegeling daarvan. Handjevol coronagekkies, nog wat racisten hier en daar, wat chirstelijke deugneuzen en nog een paar moraalridders her en der die wel echt dienstbaar proberen te zijn en het als een roeping zien. Ja hoor, Nederland in een notendop zit gewoon in de Tweede Kamer.

                                    Comment


                                    • Een kabinet kan nooit een afspiegeling vd samenleving zijn. Wat een onzin

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/video/13503...strijd-gevoerd

                                        Comment


                                        • Originally posted by frankkinky View Post
                                          Een kabinet kan nooit een afspiegeling vd samenleving zijn. Wat een onzin
                                          Tweede Kamer gaat het over, niet het kabinet. Dat kan inderdaad niet.

                                          Comment


                                          • Maar wie bepaalt dat dat een afspiegeling moet zijn. vrij lastig met zoveel verschillende mensen en meningen

                                            Comment


                                            • Dat is de essentie van een democratie toch? Tweede Kamerleden zijn vertegenwoordigers van het volk, gekozen door het volk.

                                              En daarom hebben we in Nederland ook een record aantal partijen in de tweede kamer.... Zoveel meningen in het land die allemaal soort van vertegenwoordigd willen worden.

                                              Comment


                                              • een democratie hoeft toch niet automatisch een afspiegeling van de bevolking te zijn?

                                                Ik kies op een partij of een politicus die totaal niet op mij hoeft te lijken

                                                Comment


                                                • De bedoeling is dat je iemand kiest die het beste opkomt voor wat jij belangrijk vind in een land, toch?

                                                  Dus niet een afspiegeling in de zin dat het iemand moet zijn die een man is rond dezelfde leeftijd, en dezelfde muziek leuk vind als jij en hetzelfde eet als jij. Het kan een heel andere persoonlijkheid zijn natuurlijk, daar gaat het niet om.

                                                  Het moet een afspiegeling zijn van de bevolking m.b.t. politieke standpunten.

                                                  Comment


                                                  • in dat geval als dat moet, weet niet van wie, dan kan je zeggen dat het altijd klopt, hoewel ik me afvraag hoeveel mensen weten waarom of waarop ze stemmen nog los van tactische stemmen en het feit dat je vaak op iets stemt waar je het ook niet op alle punten mee eens bent, ik ken geen partij waar ik op alle punten mee eens ben hoor

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X