Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tweede Kamer Verkiezingen 2023

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • VVD komt tegemoet aan woede Wilders, zet Bolkestein-protegee Soumaya Sahla uit de partij

    Comment


    • Die Laurens Dassen begint zich steeds meer te ontwikkelen als een eng mannetje. Wisten we eigenlijk al toen met die affaire uitzetten van een kamerlid uit de partij met valse aantijgingen... maar de laatstse tijd doet iie alsof ie een groot belangrijk politicus is... met zijn bijdehande uitspraken. Beetje zo n engnek als Paternotte...

      Comment


      • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html


        Peiling Ipsos (30-04-2024)

        PVV: 45 (+8)
        GL-PvdA: 23 (-2)
        VVD: 20 (-4)
        D66: 11 (+2)
        NSC: 11 (-9)
        BBB: 8 (+1)
        CDA: 5
        PvdD: 5 (+2)
        SP: 4 (-1)
        FvD: 4 (+1)
        SGP: 4 (+1)
        ​DENK: 4 (+1)
        ​CU: 3
        Volt: 2
        ​JA21: 1

        ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023

        Comment


        • Djeezus... is NL werkelijk zó dom... pffff.

          Comment


          • dat de PVV zakt in zetels? de rest is al half jaar zo hoor

            ja velen mensen zijn veel geld kwijtgeraakt door inflatie, klimaatmaatregelen en geen woningen mede door klimaatmaatregen en immigratie, dus die nemen daar huidige kabinet daar verantwoordelijk voor en een Groenlinks/PvdA etc gaan nog verder, dus nog minder voor de mensen, en meer geld naar immigranten en klimaat, mensen willen hun leven terug, is dat dom?

            Comment


            • Originally posted by frankkinky View Post
              Die Laurens Dassen begint zich steeds meer te ontwikkelen als een eng mannetje. Wisten we eigenlijk al toen met die affaire uitzetten van een kamerlid uit de partij met valse aantijgingen... maar de laatstse tijd doet iie alsof ie een groot belangrijk politicus is... met zijn bijdehande uitspraken. Beetje zo n engnek als Paternotte...
              https://www.telegraaf.nl/watuzegt/12...sylvana-simons

              Laurens Dassen is de nieuwe Sylvana Simons

              De kop hierboven behoeft enige uitleg, neem ik aan. Geen probleem hoor. Voor die klus huurt de T. mij op deze plek al bijna veertig jaar in. Dan ken je het klappen van de zweep wel en dan… nee, dat kan ik, nu ik Syllie erbij heb gesleept, beter anders zeggen. Ik heb geen zin om de rest van mijn leven herstelbetalingen te doen. Daarom gooi ik er een ander spreekwoord tegenaan: dan weet je wel waar Abraham de mosterd haalt.




              Kunt u zich nog herinneren dat Sylvana namens Bij1 in de Tweede Kamer zat? Ik wel. Vooral haar laatste bijdrage aan de debatten zal ik niet licht vergeten: ze stak haar middelvinger op naar Joost Eerdmans. Het mooie van dat gebaar was dat het al haar bijdragen typeerde. Ze blufte zich overal doorheen, maar goedbeschouwd ontsteeg haar soms zelfs giftige gebabbel aangaande het vermeende racisme in de polderlandse maatschappij nooit het niveau van haar bizarre pleidooi, in 2019 in de Amsterdamse gemeenteraad, voor de dekolonisatie van het wiskundeonderwijs.

              Het maakte niks uit.



              Twee en een half jaar lang werd de publicitaire rode loper voor Sylvana Simons uitgelegd. Bij1 was slechts één zetel gegund, Syllie had geen enkele politieke macht, ze plagieerde bij voortduring allerlei onzin die op, door Black Lives Matter en wokistische bewegingen geïnfiltreerde, Amerikaanse universiteiten was gebrouwen, ze praatte kortom poep. En toch was ze niet van de kwelbuis weg te slaan en mocht ze zelfs aanschuiven in het deftige Buitenhof, totdat Bij1 bij de meest recente Kamerverkiezingen werd weggevaagd. In tegenstelling tot veel media is de kiezer namelijk níet gek, al gebiedt de eerlijkheid mij hieraan toe te voegen dat zij haar afscheid van de politiek toen al had aangekondigd. Hoe dan ook slaagde ze er niet in een electoraal aantrekkelijke partij achter te laten.



              En zie nu Laurens Dassen eens.



              Dat ventje is de Nederlandse filiaalchef van de Europese partij Volt. Bij de verkiezingen van 2021 kwam hij met drie zetels in de Kamer, waarna het ook hem niet lukte de eenheid binnen zijn fractie te bewaren. De affaire-Gündogan ontspon zich en vervolgens rekende de kiezer ook met Dassen af: na 22 november 2023 had hij nog maar twee zetels over. Net als in het geval-Simons betekende dat echter bepaald niet dat hij wegens een electoraal bewezen gebrek aan importantie uit de Rolodex van onze miljoenmiljard talkshows en die van de links-liberaal angehauchte media werd verwijderd.



              Integendeel, zelfs.



              Ik las dat Laurens Dassen het zo jammer vindt – hij denkt serieus dat hij een BN’er is – dat hij nog niet voor Wie is de mol of Expeditie Robinson is uitgenodigd.

              Nou, Lau, dat komt vanzelf wel.



              Waarom volgen de media toch zo hardnekkig politieke losers als Sylvana Simons en Laurens Dassen?



              Het begint met een G en het eindigt op eert Wilders, zegt u?



              Ook Laurens durft hem, net als Syllie, tenminste hard aan te pakken?



              Lekker succesvol dan.

              Comment


              • Nou de te lezen onderwerpen onder de arm van de PVV'er zoals strengste immigratiebeleid en lastenverlichting vanaf 2025 klinken goed en ook zeer noodzakelijk.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5810...emier-benaderd

                  Geert Wilders heeft potentiële premier benaderd

                  DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft iemand benaderd om premier te worden. Dat zegt hij bij aanvang van een nieuwe dag aan onderhandelingen over een nieuw kabinet. Wie deze mysterieuze kandidaat voor het Torentje is, houdt hij nog even geheim.

                  © ANP / LAURENS VAN PUTTEN

                  Geert Wilders (PVV).




                  Wilders zegt zijn premierskeuze nog voor het debat over de kabinetsformatie aan zijn medeonderhandelaars te openbaren. Een naam heeft hij al in zijn hoofd. „Natuurlijk. Het zou wel heel erg zijn als ik nog geen naam in mijn hoofd had. Het zou ook niet echt van veel professionaliteit getuigen als dat niet zo was.” De premierskandidaat is ook al door hem benaderd. „Het zou wel heel erg gek zijn als dat niet zo was.”

                  De verwachting is dat de vier onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB een groot deel van de zaterdag zullen gebruiken om nader tot elkaar te komen. Vrijdag zijn er volgens bronnen flinke stappen gezet.



                  Zoals het er nu naar uitziet zit een kabinetsakkoord er deze zaterdag nog niet in. „Het zou mooi zijn, maar ik denk niet dat dat gaat lukken”, zegt BBB-leider Caroline van der Plas daarover. Zondag ligt de formatie waarschijnlijk stil. Onder andere om Moederdag te vieren, vertelt Van der Plas. Volgens haar hecht het formerende kwartet namelijk veel waarde aan deze familiedag.



                  PVV-leider Wilders hoopt dit weekeinde heel wat meters te kunnen maken. „Als je in de eindfase komt, wordt het steeds spannender. Je moet een knoop doorhakken. Je moet het uiteindelijk over alles eens worden. En dat is een hele klus. Dus we moeten flink aan het werk.”

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/politiek/het-gonst...r-br~a7d400ec/


                    Ronald Plasterk, toen nog informateur, met Pieter Omtzigt (NSC) na afloop van een debat over de formatie. © ANP

                    Het gonst in Den Haag: wordt Ronald Plasterk de volgende premier?


                    Zijn naam als kandidaat-premier gaat hardnekkig rond in Den Haag en volgens een betrokkene bij de formatietafel is hij zelfs al door Wilders in de week gelegd: Ronald Plasterk. De oud-minister van de PvdA en voormalig informateur is één van de weinige bestuurlijk ervaren vertrouwelingen van Wilders.

                    RTL Nieuws meldde dinsdag dat Plasterk in beeld is als beoogd minister-president. Een Kamerlid van één van de formerende partijen stelt zelfs dat Wilders de naam van Plasterk ook zelf heeft laten vallen bij de andere partijen. Niet als één van de vele opties, stelt deze ingewijde, maar als enige favoriet: ‘Hij is de beoogde kandidaat’.

                    Plasterk werd eerder al door Wilders ingevlogen als informateur. Formerende partijen moeten formeel nog spreken over de premierskwestie.

                    Vóór woensdag willen partijen een klap geven op een hoofdlijnenakkoord, de premierskwestie zal ook voor die tijd afgetikt moeten worden, melden bronnen.

                    Voor de camera's zwijgen betrokkenen over de premiersvraag. PVV-leider Wilders wilde zaterdag alleen kwijt dat hij een kandidaat heeft en dat deze vóór woensdag bekendgemaakt wordt aan de andere partijen.

                    Dinsdagmiddag had Wilders de naam nog altijd niet formeel genoemd aan de onderhandelingstafel, lieten betrokkenen weten. Wel informeel: in de wandelgangen, buiten de hoofdtafel, is afgetast of Wilders’ kandidaat in de smaak valt, zo bevestigde informateur Richard van Zwol maandag.

                    En daar zou dus de naam van Ronald Plasterk gevallen zijn, die als PvdA-minister op het Binnenhof (Binnenlandse Zaken, Onderwijs) nooit enorm opviel, maar wel een vertrouwensband met Wilders opbouwde de afgelopen tijd.

                    Wilders kwam daarom ook bij Plasterk uit voor de baan als verkenner en informateur, toen PVV-senator Gom van Strien de verkennersklus al na een paar dagen moest opgeven vanwege een integriteitskwestie. En simpel: de PVV is een eenmanszaak, er zijn amper ervaren PVV-bestuurders, dus veel keus heeft Wilders niet.

                    De naam Plasterk dook maandagavond plotseling op. Toen deelde een nep-PVV-account op X (voorheen Twitter) het nieuwsbericht dat Plasterk de beoogde nieuwe premier is. Dat bericht werd verrassend genoeg gedeeld door PVV-Kamerlid en mede-formatieonderhandelaar Fleur Agema. Agema plaatste ook een hartje bij haar bericht, later op de avond verwijderde ze de mededeling.

                    Ontkennen


                    Geen van de partijleiders wilde dinsdagochtend de naam van Plasterk bevestigen, maar evenmin ontkennen. Als het de oud-minister wordt, komt er overigens wel een einde aan zijn lidmaatschap van de PvdA. Die partij zei leden die bewindspersoon worden van het rechtse kabinet te royeren.

                    Of alle partijleiders hem pruimen is overigens de vraag. Zo beschuldigde Pieter Omtzigt (NSC) tijdens de formatie Plasterk ervan dat hij documenten over financiële tegenvallers bij de overheid achter zou hebben gehouden. Bovendien verklapte Plasterk in een debat dat Omtzigt de dienstauto van de informateur leende om journalisten te vertellen dat hij de gesprekken met PVV, VVD en BBB staakte. Pijnlijk genoeg wisten de partijleiders toen nog van niks. Omtzigt vond het niet leuk dat Plasterk die anekdote uit de doeken deed.

                    Een Kamerlid denkt daarom dat de NSC-leider Plasterk niet kan dulden als premier. ,,Omtzigt haat hem. Toen Putters begon als informateur als vervanger van Plasterk, zei Pieter tegen mij: ‘Eindelijk een normaal mens om mee te praten’.” Een andere parlementariër stelt echter dat de weerzin ‘niet te groot gemaakt moet worden’.

                    De twee personen die een einde zouden kunnen maken aan alle speculatie nemen de telefoon overigens niet meer op; Wilders en Plasterk zijn onbereikbaar.

                    Comment


                    • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

                      Peiling I&O Ipsos (14-05-2024)

                      PVV: 47 (+10)
                      GL-PvdA: 26 (+1)
                      VVD: 18 (-6)
                      D66: 10 (+1)
                      NSC: 8 (-12)
                      CDA: 7 (+2)
                      BBB: 6 (-1)
                      SP: 5
                      PvdD: 5 (+2)
                      CU: 4 (+1)
                      SGP: 4 (+1)
                      Volt: 4 (+2)
                      FvD: 3
                      DENK: 2 (-1)
                      JA21: 1

                      ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1537...stikstofbeleid

                        Ze zijn eruit en eerste plannen bekend gemaakt

                        Comment


                        • https://www.nu.nl/formatie-2023/6313...nde-jaren.html

                          Na bijna een half jaar onderhandelen tussen PVV, VVD, NSC en BBB ligt er een hoofdlijnenakkoord van 26 kantjes met de titel Hoop, lef en trots. Dit zijn de plannen.
                          In de verkiezingscampagne en daarna ging het veel over bestaanszekerheid en koopkracht. Nederlanders zijn "onzeker over hun dagelijks bestaan en hun levensonderhoud", schrijven de partijen.

                          Voor de aanpak kijken ze niet alleen naar de hoogte van het inkomen, maar ook naar toegang tot betaalbare woningen, zorg en onderwijs. Zo wordt het eigen risico in de zorg gehalveerd naar 165 euro. Dat gebeurt alleen wel pas in 2027. Het komende kabinet hoeft die maatregel van 4,3 miljard euro daarom 'maar' anderhalf jaar te betalen.

                          Werken moet meer lonen, vinden de partijen. Daarom wordt de belasting op arbeid verlaagd. De voorgenomen stelselherziening van de kinderopvang, waarbij opvang voor werkende ouders bijna gratis wordt, gaat door. In algemenere termen willen de partijen het toeslagen- en belastingstelsel hervormen.

                          Tijdelijke Asielcrisiswet moet meer maatregelen mogelijk maken


                          De partijen streven naar "het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit". Ze willen een "asielcrisis" uitroepen en een tijdelijke Asielcrisiswet maken. Het moet daardoor maximaal twee jaar mogelijk worden bijvoorbeeld de behandeling van asielaanvragen op te schorten.

                          Ook wordt het recht op opvang in deze periode beperkt en wordt de asielopvang sterk versoberd. Daarnaast moet de optie voor gemeenten om statushouders met voorrang een woning te geven verdwijnen.

                          Terug van weggeweest is het stelsel dat onderscheid maakt tussen vluchtelingen. Zo krijgen ze niet allemaal dezelfde rechten.


                          Overige asielmaatregelen:
                          • Het kabinet vraagt zo snel mogelijk om een opt-out voor het asiel- en migratiebeleid in Brussel.
                          • De partijen willen met gelijkgestemde landen samenwerken en pleiten voor het moderniseren van het VN-Vluchtelingenverdrag.
                          • Geen hoger beroep meer mogelijk voor asielzoekers die naar de rechter stappen.
                          • Asielvergunningen voor onbepaalde tijd worden afgeschaft en die voor tijdelijk verblijf aangepast.
                          • Er gaat geen geld meer naar de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
                          • Inburgering gaat kennis over de Holocaust omvatten.
                          • Versterkte gebedsoproepen moeten worden gereguleerd.
                          • Naturalisatie wordt strenger: hogere taaleis en termijn verlengd naar tien jaar.
                          Geen gedwongen krimp van veestapel


                          De partijen vinden dat de boeren, tuinders en vissers gekoesterd moeten worden. "Er wordt niet gestuurd op gedwongen krimp van de veestapel, maar op instandhouding van belangrijke natuur", schrijven ze.

                          In het huidige landbouwbeleid is overigens nergens sprake van gedwongen krimp van de veestapel. Boeren kunnen gebruikmaken van vrijwillige uitkoopregelingen.

                          De partijen willen boeren perspectief bieden en houden daarvoor het zogenoemde 'trappetje van Remkes' in stand. Dat betekent de mogelijkheid om te innoveren, extensiveren, verplaatsen en stoppen.

                          Natuurgebieden opnieuw indelen om versnippering tegen te gaan


                          Europese regels moeten zo worden aangepast dat ze "werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen". De Natura 2000-gebieden, die voor een groot deel kampen met te veel stikstofneerslag waardoor de biodiversiteit achteruitgaat, moeten "robuuste natuurgebieden" worden. Dat betekent dat de natuurgebieden opnieuw ingedeeld moeten worden om "versnippering" tegen te gaan.

                          Boeren krijgen meer zeggenschap over de klimaatmaatregelen die ze moeten nemen. Ze werken immers "al eeuwen met de bodem, dieren, omgeving en natuur", stellen de partijen.

                          Het stikstofbeleid gaat min of meer overboord. Nu moet de stikstofuitstoot bij kwetsbare natuurgebieden in 2035 zijn gehalveerd. Dat moet plaatsmaken voor een soepeler uitgangspunt. Daarbij gaat het alleen om stikstofreductie "daar waar dat aantoonbaar nodig is voor de instandhouding van de natuur."

                          Partijen tornen niet aan hypotheekrenteaftrek


                          Net als de vorige coalitie willen ook PVV, VVD, NSC en BBB meer woningen bouwen om de wooncrisis op te lossen. De partijen willen nog meer gebieden aanwijzen voor grootschalige woningbouw.

                          Verder zetten ze vooral het bestaande beleid door: er moet een straatje bij komen in dorpen en steden, er moet meer herbestemming komen en er moet minder regeldruk komen. Wel nieuw is dat er geen extra, nationale duurzaamheidsregels voor bouwen worden opgelegd.

                          Ook moet bij concurrentie om grond woningbouw boven de bouw van windmolens gaan. Verder kan de huizenbezitter opgelucht ademhalen, want de partijen tornen niet aan de hypotheekrenteaftrek. Ook komen ze niet aan het eigenwoningforfait en wijzigen ze de fiscale positie van de eigen woning niet

                          Klimaatbeleid draait vooral om adaptatie en kernenergie


                          De partijen willen "stevig" inzetten op klimaatadaptatie. De paragraaf waar maatregelen tegen klimaatverandering in staan, heeft dan ook de naam "Energietransitie, leveringszekerheid en klimaatadaptatie". De ambities lijken een stuk lager dan die van de vorige coalitie.

                          Zo moeten er bijvoorbeeld nooit hogere klimaatdoelen komen dan de Europese Unie eist. De partijen willen doorgaan met kernenergie, de gaswinning op de Noordzee opschalen en windmolens zo veel mogelijk op zee plaatsen.

                          De problemen aanpakken in de zorg en de alsmaar stijgende kosten binnen de perken houden is ook een grote uitdaging. Ook deze partijen hopen de personeelskrapte op te lossen door het werk aantrekkelijker te maken. Dezelfde aanpak willen ze toepassen in het onderwijs.

                          Verder valt op dat ze streven naar het behoud van streekziekenhuizen en willen investeren in betere ouderenzorg voor bijvoorbeeld zorg- en verpleegplekken. De 'pechgeneratie' krijgt een extra eenmalige tegemoetkoming.

                          Nieuw hof moet wetten aan Grondwet gaan toetsen


                          Een ander onderwerp dat terugkomt in het akkoord is goed bestuur. Dat moet instituties zoals de rechtspraak, media en wetenschap verstevigen. Daarvoor zijn enkele grondige hervormingen nodig, vinden de partijen.

                          Te beginnen met de invoering van een nieuw kiesstelsel waarbij de regionale band tussen kiezers en politici wordt versterkt. Een grondwettelijk hof moet wetten aan de Grondwet toetsen. Daar moet de Grondwet wel voor worden gewijzigd, een zeer lang wetgevingsproces. De informatiepositie van de Tweede Kamer wordt versterkt.

                          Veel maatregelen die de partijen willen doorvoeren, hebben als kern dat de overheid haar burgers moet vertrouwen. Daar ging het vaak fout bij de hersteloperatie in Groningen en het toeslagenschandaal.

                          'Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel blijven steunen'


                          Tot slot veiligheid. "Nederland blijft Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel steunen tegen de Russische agressie", schrijven de partijen. Om de internationale veiligheid te borgen, leggen ze de NAVO-norm in de wet vast.

                          Om de veiligheid op straat te vergroten, moet er zichtbaar meer politie in de wijk komen. Boa's mogen geen religieuze symbolen dragen en bij fysiek geweld tegen hulpverleners wordt een taakstrafverbod ingevoerd. Dat houdt in dat een rechter in zo'n geval geen taakstraf mag opleggen, maar een celstraf moet geven.

                          Ook gaat de aanpak van de georganiseerde misdaad onverminderd door. De partijen willen bijvoorbeeld de kroongetuigeregeling uitbreiden. Ook worden de maximale straffen voor veertien- tot zestienjarigen verhoogd.

                          Andere opvallende maatregelen:
                          • De partijen "zetten alles op alles" om de uitzonderingspositie voor mest terug te krijgen.
                          • De NPO moet vanaf 2026 structureel 100 miljoen euro inleveren en hervormen.
                          • De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer naar 130 kilometer per uur.
                          • De aanleg van de Lelylijn wordt voortgezet.
                          • Er gaat een streep door de verplichting om vanaf 2026, bij het vervangen van de verwarmingsketel, een warmtepomp te installeren.
                          • De wettelijke kaders voor medisch-ethische kwesties als embryo's, abortus en euthanasie blijven ongewijzigd.
                          • Er komt een verbod op gezichtsbedekkende kleding in voetbalstadions.
                          • Onderzoeken of de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem kan verplaatsen.
                          • Het plan om grote vervuilende bedrijven vanaf 2028 meer te laten betalen voor hun CO2-uitstoot gaat van tafel.
                          • Lezen, rekenen en schrijven moet "absolute prioriteit" krijgen op school.

                          Comment


                          • https://www.parool.nl/nederland/het-...-rol~b34cecfe/

                            Het land zag Geert Wilders vooral twitteren, maar in de formatie speelde de PVV-leider een ‘belangrijke rol’


                            Geert Wilders heeft zijn rechtse droomcoalitie bijna binnen. Maar de PVV-leider moet zichzelf opnieuw uitvinden, als een schaduwpremier zal hij de regering bij elkaar moeten houden. Kan de radicaal-rechtse leider dat wel? En hoe ging dat in de formatie?

                            Geert Wilders (PVV) na afloop van de formatiegesprekken.Beeld ANP

                            Met het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB komt een ‘droom’ uit voor Geert Wilders, vertelt de PVV-leider woensdag trots. De formatiepoging die maar geen succes leek te worden, leidt alsnog tot een deal. “Een historische dag,” zegt Wilders. Zijn PVV verschuift in recordtijd van de politieke marge naar het centrum van de macht. Wilders draagt op de dag van de doorbraak dezelfde felrode stropdas als op 22 november, de avond dat zijn partij met overmacht de grootste werd.

                            Na die zege zette Wilders’ politieke metamorfose door. Die begon al in de zomer en ging verder tijdens de formatie. De PVV-leider matigde zijn toon, vooral op papier. Hij gooide ooit heilige PVV-concepten in de prullenbak, slikte een aantal rechtsstaateisen van andere partijen en ontpopte zich binnenskamers tot leider van de formatie. “Echt heel veel credits voor Geert, hij is heel professioneel. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld,” zei BBB-leider Caroline van der Plas dinsdagnacht.

                            Contrast


                            Het contrast is groot. De buitenwereld ziet Geert Wilders vooral twitterend over asielzoekers of politieke opponenten – staatssecretaris Eric van der Burg is een ‘eng mannetje’, Omtzigt ‘speelt spelletjes’. In de formatiekamer laat Wilders een andere kant zien: als voorzitter leidt hij de besprekingen, als het weer eens vastloopt pakt Wilders de pen en probeert de boel toch weer aan elkaar te schrijven.
                            Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) in de wandelgangen.Beeld ANP

                            Wilders spreekt soms een-op-een met andere partijleiders. Die regierol hoort traditiegetrouw bij de leider van de grootste partij, maar vooraf twijfelden partijen: wíl Wilders wel dat deze poging slaagt?

                            Geregeld lijkt de PVV-leider de coalitiepartners te testen. Pesterige tweets, persoonlijke aanvallen, een rabiate speech (over migratie uit Afrika en ‘verdunning van’ cultuur) op een buitenlands ultrarechts congres: Wilders volgt een tweesporenbeleid. “We zijn aan het formeren, maar we zijn ook gewoon nog politicus,” liet hij zich ontvallen. En dat zorgt voor ongemak bij coalitiepartners. Al wordt daar ook verzucht: het is wat het is. Zoals een VVD’er recent stelde: “We hebben het ermee te doen.” Zolang Wilders zich aan politieke afspraken houdt en niet over de grenzen van het strafrecht gaat, zullen ze zijn modus operandi slikken.

                            Wilders vindt bovendien dat hij ondertussen genoeg concessies heeft gedaan. Deze formatie beschouwt de PVV-leider als ‘een laatste kans’ op de macht. Toen VVD-leider en electorale concurrent Mark Rutte vorige zomer zijn afscheid aankondigde en zijn opvolger Dilan Yesilgöz plots de PVV-blokkade ophief, lag het speelveld open en rook Wilders ineens een enorme kans, zeggen oud-PVV’ers.

                            Bijna alles bespreekbaar


                            Voor een plek op het pluche moet Wilders wel veel van zijn partij-dna opgeven. Plannen voor een Koranverbod, steun aan Oekraïne toestaan: voor de PVV is plots bijna alles bespreekbaar. En de totale asielstop lijkt totaal onhaalbaar. Behalve principieel is Wilders vooral pragmatisch; een politicus die feilloos aanvoelt wat nodig is om relevant te blijven.

                            De paradox is: ditmaal vindt Wilders dat daarvoor een mildere koers nodig is. Terwijl hij bijna twintig jaar geleden juist de VVD verliet met een eigen, radicaler verhaal. Dat gebeurde uit oprechte overtuiging, zeggen oud-intimi bij de VVD, maar ook uit honger naar publiciteit en relevantie. Daarbij opereert Wilders solistisch. Veel PVV’ers weten amper wat hun leider van plan is.

                            In de Tweede Kamer runt Wilders de PVV als een eenmanszaak met een missie: ditmaal moet het lukken, zijn radicaal-rechtse partij moet regeren. Cruciaal daarvoor is dat Omtzigts NSC en Yesilgöz’ VVD de sprong durven te wagen. Dat lijkt te lukken.

                            Politieke paria


                            Dat Caroline van der Plas op de avond van het hoofdlijnenakkoord jubelend naar buiten komt, is niet zo’n verrassing maar dat NSC-leider Omtzigt zegt dat hij ‘trots’ is, lijkt een ultieme beloning voor Wilders. Tot voor kort was hij een politieke paria voor veel NSC’ers.

                            Al is de ‘nieuwe Wilders’ van de formatie geen garantie voor een succesvol kabinet. Met partijleiders in de Tweede Kamer en een premier van buiten zal het een wilde rit worden.

                            Wilders zelf bedreigt die stabiliteit ook. Hoe inschikkelijk de PVV-leider ook oogt en hoe joviaal hij ook kan zijn:is hij wil zelf de touwtjes in handen hebben en zal zijn ‘premier’ moeiteloos overvleugelen of terugfluiten. Oud-minister Gerd Leers van het CDA kan nog gepijnigd vertellen hoe hij telkens dienstorders van Wilders kreeg om toch weer strengere asielmaatregelen te nemen.

                            En: als Wilders ruikt dat zijn politieke positie in gevaar komt, kan hij zomaar de stekker uit de samenwerking trekken. In de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV in 2010 marcheerde het een poosje prima. Afspraak was afspraak, zeker met Wilders. Tót de PVV-leider dacht: dit wordt niks met de bezuinigingen en de gewetensbezwaarde CDA’ers. Weg was ie, daarbij de coalitiegenoten, het land en veel PVV’ers in totale verwarring achterlatend. Wilders bleef Wilders.
                            Beeld ANP

                            Comment


                            • Eens kijken met welke bewindslieden ze komen.

                              Comment


                              • Als die Plassterk maar geen premier wordt, totaal ongeschikt en ook ongeloofwaardig met zijn verrijking op valse manier op patenten op kankeronderzoek bij de Universiteit wat niet van hem was en hij verzwegen heeft. En hij en Omzigt zit niet lekker.

                                Comment


                                • was als PvdA minister ook 2x zeer matig

                                  Comment


                                  • 6 juni de Europese verkiezingen gaan nog invloed hebben op ander EU beleid, en kunnen bepaalde doelen misschien wel bereikt worden.

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/politiek/advocaat-...rijf~a5e4537d/

                                      Advocaat doet aangifte tegen premierskandidaat Plasterk: ‘Valsheid in geschrifte bij eigen bedrijf’


                                      Advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte gedaan tegen premierskandidaat Ronald Plasterk wegens valsheid in geschrifte en overtreding van de wet economische delicten. Volgens Sarolea ging Plasterk de fout in bij het opstellen van de jaarrekeningen van zijn eigen bedrijf.

                                      Comment


                                      • Hij kan zich beter terugtrekken als kandidaat, zei Johan Remkes vanochtend ook. Wilders moet hem loslaten. Wordt anders drama.

                                        Comment


                                        • En Ronald Plasterk heeft je gehoord, hij heeft zich terug getrokken als kandidaat premier!

                                          Comment


                                          • dat is een opluchting, maar wie nu?

                                            Comment


                                            • Ben blij dat zijn verstand van zijn ijdelheid heeft gewonnen, moet een sterke man of vrouw komen met visie en die ook die 4 partijen bij elkaar kan houden.

                                              Comment


                                              • Kim Putters?

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/politiek/partijlei...daat~a34bb9d7/

                                                  Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat


                                                  De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

                                                  Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) hervatten de besprekingen om 09.30 uur. Vorige week is onderling afgesproken om te zwijgen over de gesprekken over de leider van het nieuwe kabinet.

                                                  PVV-leider Wilders had eerder Ronald Plasterk (PvdA) op het oog, maar die liet maandag weten niet langer beschikbaar te zijn voor het premierschap, nadat er discussie was ontstaan over de manier waarop hij zich zou hebben verrijkt met het claimen van patenten op medisch onderzoek. Een onderzoek daarnaar door de Universiteit van Amsterdam (UvA) loopt nog.

                                                  Comment


                                                  • Knap persoon die het coalitieakkoord gaat uitvoeren en het kabinet langer dan een half jaar overeind kan houden..

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X