Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Verkiezingen

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #26
    Standpunt ChristenUnie over sekswerk


    In het concept verkiezingsprogramma van ChristenUnie staan meerdere vermeldingen over prostitutie en geen vermelding met de de term sekswerk. Dit is wat ChristenUnie vermeld:

    Invoering van het ‘Nordic model’. Zonder klanten zou mensenhandel niet bestaan, daarom wordt het kopen van seks strafbaar voor de klant, niet voor de prostituee, net als in bijvoorbeeld Zweden, Noorwegen en Frankrijk (Nordic model). We staan vierkant achter het burgerinitiatief ‘Ik ben onbetaalbaar’. Het pooierverbod wordt ingevoerd. Invoering van dit model moet altijd samengaan met goede hulpverlening en uitstapprogramma’s.

    Uitstapprogramma’s voor prostituees. Uitstaphulp vormt een structureel onderdeel van het prostitutiebeleid. Landelijk wordt geborgd dat er in elke regio hulp beschikbaar is. Bovendien: uitstappen is één, de samenleving instappen is twee. Daarom wordt de doelstelling van de subsidies voor uitstapprogramma’s verbreed. Er is ook hulp nodig bij het vinden van werk, huisvesting (inclusief urgentieverklaring), scholing en schuldhulpverlening, om slachtoffers uit de klauwen van handelaren te houden. Projecten als het Overweeghuis in Groningen hebben een voorbeeldfunctie.

    Bescherming van minderjarige slachtoffers: de grootste en meest onzichtbare groep slachtoffers van mensenhandel wordt beter beschermd. Klanten die seks kopen van minderjarigen zijn niet onschuldig, zij houden deze praktijken in stand en maken zich strafbaar aan een zedendelict. Er komt voldoende capaciteit voor opsporing en daadwerkelijke berechting. De wettelijke instrumenten om minderjarigen tegen seksueel misbruik te beschermen worden verruimd. Er komt speciale aandacht voor uitbuiting en mensenhandel van jongens.

    Veilige opvang voor slachtoffers van loverboys, pooiers en mensenhandelaren. Vooral jonge meisjes die weglopen uit zorginstellingen vallen nu nog te vaak in de handen van daders. Maar ook op of om sommige scholen met kwetsbare kinderen wordt geronseld. Kinderen moeten veilig zijn, thuis of in een instelling, en ook op school. Nadere samenwerking tussen zorginstellingen en opsporing, bewustwording bij scholen zijn nodig om dit terug te dringen.

    Online opsporen en hulpverlenen. Veel seksuele uitbuiting vindt uit het zicht plaats en vooral online. We investeren in innovatieve middelen zoals een webcrawler en de inzet van lokprofielen. Maar ook in online programma’s om slachtoffers te bereiken.

    Versterken strafrechtelijke aanpak. Op dit moment worden te weinig mensenhandelaren en uitbuiters veroordeeld en komt men vaak niet verder dan het laaghangende fruit, de ‘kleinere pooiers’. We investeren in specialisatie van politiemensen, officieren van justitie en rechters. De aangiftebereidheid van slachtoffers wordt vergroot door het strafproces slachtoffervriendelijker te maken bij zaken rond mensenhandel. Daarnaast zetten we in op vroegbescherming, zodat slachtoffers zich veilig voelen om aangifte te doen.

    Registratieplicht en taaleis voor prostituees. In aanloop naar de invoering van het ‘Nordic model’ komt er een registratieplicht voor prostituees. Zo voorkomen we dat vrouwen onderdeel blijven van het rondreizend kartel van mensenhandelaren. Ook worden er eisen gesteld als het voldoende beheersen van de Nederlandse of Engelse taal, het zelfredzaam zijn en het kennen van de eigen rechten.

    Verbod ‘ruilprostitutie’. Er komt een verbod op prostitutie in ruil voor goederen of diensten. Dit is nodig om vaak jonge mensen, die in ruil voor onderdak, spullen, of drugs, seks hebben, te beschermen tegen misbruik en uitbuiting.

    Aandacht voor mensenhandel bij asielverzoeken. Bij beoordeling van asielverzoeken is specifieke aandacht nodig voor mensenhandel. Medewerkers van de IND die asielaanvragen beoordelen moeten in staat zijn signalen van mannen, vrouwen en kinderen die vast zitten in een dwanghuwelijk, onder invloed staan van een pooier of zijn geronseld voor dwangarbeid te herkennen. Of iemand slachtoffer is wordt voortaan vastgesteld door een multidisciplinaire commissie, in lijn met de succesvolle ‘pilot aannemelijkheid slachtofferschap’.

    Standpunt FVD over sekswerk


    In het concept-verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie staat geen vermelding over prostitutie of sekswerk. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van FVD is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen,

    Standpunt GroenLinks/PVDA over sekswerk


    In het concept-programma van Groenlinks/PvdA staat één vermelding over prostitutie en één vermelding over sekswerk. Dit is wat ze vermelden:

    Harde aanpak criminele organisaties. We pakken de criminele organisaties die zich bezighouden met drugscriminaliteit, mensenhandel en gedwongen prostitutie hard aan. Daarbij richten we ons op de topcriminelen die deze organisaties aansturen en de financiële stromen waar het ze om te doen is. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD, gemeenten en woningcorporaties werken daarvoor samen in een langjarige aanpak. We vergroten daarom de (financiële) kennis en slagkracht van opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

    Decriminalisering sekswerk en aanpak mensenhandel. We willen een volledige decriminalisering van sekswerk en versterken de rechtspositie en veiligheid van sekswerkers. Sekswerkers krijgen dezelfde rechten en vrijheden als andere werknemers en zelfstandigen in de dienstverlenende sector. We zetten ons in om veilige werkplekken voor sekswerk mogelijk te maken. Er komt een eenduidige, landelijke aanpak op het gebied van mensenhandel. De huidige aanpak is te versnipperd en gemeenten kunnen het probleem niet altijd de prioritering geven die het verdient.

    Standpunt JA21 over sekswerk


    In het concept-verkiezingsprogramma van JA21 staat geen vermelding over prostitutie of sekswerk. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van JA21 is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen,

    Standpunt van Partij voor de Dieren over sekswerk


    In het concept verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren staat geen vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van de PvdD is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

    Standpunt PVV over sekswerk


    In het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Vrijheid staat geen vermelding over prostitutie of sekswerk. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van PVV is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen,

    Standpunt van SP over sekswerk


    In het concept verkiezingsprogramma van de SP staat geen vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van de SP is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

    Standpunt van Volt over sekswerk


    In het conceptprogramma van Volt staat één vermelding over sekswerk. Dit is wat Volt vermeld:

    Werken moet veilig zijn én werken moet lonen. Dit geldt voor alle vormen van werk, óók voor sekswerk. Zolang we de beroepsgroep niet als gelijkwaardig onderdeel van de arbeidsmarkt zien, blijven de omstandigheden waaronder sekswerkers werken onveilig en hun positie benadeeld.

    We voeren een inclusief beleid, waarin sekswerkers als experts worden betrokken bij het formuleren van beleid en ze als primaire belanghebbenden een prominente rol spelen in het vaststellen van de doelen.

    We zijn tegen de Wet Regulering Sekswerk. In plaats daarvan moeten maatregelen worden getroffen om sekswerkers tegende gevolgen van stigma te beschermen en sekswerk te destigmatiseren.

    Standpunt van VVD over sekswerk


    In het verkiezingsprogramma van de VVD staat geen enkele vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van de VVD is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

    Nog geen partijprogramma bekend


    Op het moment van schrijven is er nog geen (concept) verkiezingsprogramma van D66, SGP, DENK, 50PLUS en Nieuw Sociaal Contract.

    Comment


    • #27
      https://www.ad.nl/politiek/bij1-gaat...vana~a0b8967b/


      Nieuwe Bij1-lijstrrekker Edson Olf wordt op het Bij1-congres in Den Haag geïntroduceerd door vertrekkend partijleider Sylvana Simons. © ANP/Robin UtrechtBij1 gaat ‘alles doen’ om zonder boegbeeld Simons zetel te behouden: ‘Het kan ook zonder Sylvana’


      Politieke partij Bij1 gaat er ‘alles aan doen’ om bij de komende verkiezingen de Kamerzetel vast te houden, ondanks het vertrek van oprichter en boegbeeld Sylvana Simons. ,,We moeten optimistisch blijven”, stelde de nieuwe lijsttrekker Edson Olf na afloop van het partijcongres.

      Comment


      • #28
        https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...voor-wachtgeld

        Kwakkelende BBB-gedeputeerde stapt op precies na het verstrijken van de minimale termijn voor wachtgeld


        BBB'er Jurie van den Berg uit Urk stopt als gedeputeerde van de provincie Flevoland. Dat meldt Omroep Flevoland. Van den Berg heeft zijn ontslag ingediend bij commissaris van de Koning Leen Verbeek. De BBB'er was volkomen ongeschikt gebleken voor zijn functie en zat al sinds half september ziek thuis. Ondanks herhaaldelijke oproepen om op te stappen, deed Van den Berg dat tot op heden niet. Om voor wachtgeld in aanmerking te komen was het noodzakelijk om tot minimaal maandag 2 oktober in functie te blijven.

        Al direct na zijn installatie werd duidelijk dat Van den Berg elke competentie miste om zijn functie te kunnen bekleden. Hij miste dossierkennis en gaf volstrekt onlogische of onsamenhangende antwoorden op vragen. Nadat hij zich op 18 september ziek meldde, klonk vanuit de oppositie al de oproep aan de BBB-fractie om Van den Berg voor de deadline van 1 oktober te laten opstappen, zodat hij niet voor wachtgeld in aanmerking zou komen. Fractievoorzitter Anja Keuter liet weten dat die beslissing aan de gedeputeerde zelf was.

        Of Van den Berg het wachtgeld inderdaad accepteert is volgens Omroep Flevoland niet duidelijk. Wat de Urker nu gaat doen ook niet. Gezien het standpunt van landelijke partijleider Caroline van der Plas hierover is de kans klein dat hij campagne voor zijn partij gaat voeren. Van der Plas maakte er onlangs een groot punt van dat GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans campagne voert terwijl hij wachtgeld uit de Europese Commissie ontvangt. Niet veel later bleek dat haar eigen p̶r̶e̶m̶i̶e̶r̶s̶k̶a̶n̶d̶i̶d̶a̶a̶t̶ nummer twee Mona Keijzer hetzelfde doet.

        Comment


        • #29
          https://www.ad.nl/politiek/live-bbb-...nnen~a3777b9d/


          Caroline van der Plas van BBB. © ANPLIVE | BBB haalt nummer 43 van kieslijst ‘om weigering Armeense genocide te erkennen’


          VERKIEZINGSBLOGDe BoerBurgerBeweging (BBB) heeft de nummer 43 van haar kieslijst gehaald. Volgens de kandidaat, Yasin Makineli, is hij van de lijst is gehaald omdat hij weigert de Armeense genocide te erkennen als een historisch feit. Intussen hoopt de partij 50PLUS aanstaande zaterdag de chaotisch geëindigde ledenvergadering van afgelopen weekend voort te zetten en af te ronden. Mis niets van de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in ons blog.

          - De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 22 november. Na een zomer vol wisselingen is het politieke speelveld vrijwel compleet. De komende weken verschijnen alle partijprogramma’s en kieslijsten.

          - De plannen van onder meer GroenLinks-PvdA, VVD, CDA, BBB, SP, Forum, D66, ChristenUnie en SGP zijn inmiddels bekendgemaakt.

          - Het laatste verkiezingsnieuws beluister je ook in onze podcast Politiek Dichtbij.

          De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft de nummer 43 van haar kieslijst gehaald. Dat bevestigt partijvoorzitter Erik Stegink naar aanleiding van berichtgeving van het Nederlands Dagblad, zonder in te willen gaan op de toedracht. De kandidaat zelf, Yasin Makineli, zegt dat hij van de lijst is gehaald omdat hij weigerde de Armeense genocide te erkennen als een historisch feit. Hij vindt dat niet politici, maar historici hierover moeten oordelen. Lees hier het hele verhaal.

          Gedeputeerde Jurie van den Berg van de BBB in Flevoland heeft zijn ontslag ingediend. Hij lag al enige tijd onder vuur omdat hij geen beste indruk maakte in vergaderingen. Saillant detail: als hij vóór het weekend was gestopt, zou hij recht hebben op veel minder wachtgeld. En dat leidt tot onbegrip. Lees hier alles.

          De partij 50PLUS hoopt aanstaande zaterdag de chaotisch geëindigde ledenvergadering van afgelopen weekend voort te zetten en af te ronden, zegt een zegsman van het huidige partijbestuur. Het is nog niet zeker of het de partij lukt een fysieke vergadering te organiseren. De ouderenpartij overweegt een digitale ledenbijeenkomst.

          Er is haast geboden: voor maandag moet de partij de kandidatenlijst hebben goedgekeurd en ingediend bij de Kiesraad, anders doet 50PLUS niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in november. Maar de vergadering van afgelopen zaterdag ontaardde vlug in een ruzie die zo hoog opliep dat de politie eraan te pas kwam.

          Gerard van Hooft daagde de lijsttrekker kandidaat van het bestuur, de Rotterdamse fractievoorzitter Ellen Verkoelen, uit. Hij ligt al langer overhoop met het huidige bestuur, dat hem onder meer beticht van het ronselen van stemmen. De spanning liep zaterdag zo hoog op dat Van Hooft door de politie naar buiten werd begeleid. De vergadering eindigde zonder dat de kandidatenlijst of het verkiezingsprogramma waren vastgesteld.

          Tijdens de vergadering zei voorzitter Jorien van den Herik bij de volgende vergadering af te treden, net zoals twee andere bestuursleden. Hij beschouwt zichzelf nu als 'demissionair'. Dat laatste is reden genoeg voor Van Hooft om nu naar de rechter te stappen, omdat iets dergelijks niet kan volgens de statuten van de partij. Van Hooft zegt duidelijkheid te willen via een kort geding wie nu in feite de partij leidt. Het is nog niet bekend of en wanneer dat kort geding zal dienen.

          Politieke partij Bij1 gaat er ‘alles aan doen’ om bij de komende verkiezingen de Kamerzetel vast te houden, ondanks het vertrek van oprichter en boegbeeld Sylvana Simons. ,,We moeten optimistisch blijven”, stelde de nieuwe lijsttrekker Edson Olf na afloop van het partijcongres.

          Lees hier: Bij1 gaat ‘alles doen’ om zonder boegbeeld Simons zetel te behouden: ‘Het kan ook zonder Sylvana’

          De Rotterdammer, werkzaam als consultant en binnen BIJ1 actief als vicevoorzitter en wijkraadslid, staat voor de taak om de partij opnieuw de Kamer in de loodsen. Dat lijkt volgens de jongste peilingen een hele klus te worden.

          Zijn voorganger Simons had twee pogingen nodig om dat doel te bereiken. Zij werd in maart 2021 gekozen tot Kamerlid, nadat ze daar vier jaar eerder te weinig stemmen voor had behaald. Simons kondigde afgelopen zomer haar vertrek aan als partijleider, deels om gezondheidsredenen, maar ook wegens aanhoudende ruzie in de partij.
          Sylvana Simons bij1 tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, vorige week. © ANP

          Comment


          • #30
            ja de beerputten worden open gemaakt en wie zoekt zal vinden, helaas zo werkt het vaak, en het helaas slaat dan alleen op dingen die niet zo relevant zijn voor het nu uitvoeren van een politieke functie

            maar dat is de tegenwoordige tijd, iedereen maar beschimpen van iets, en alles als een maatstaf hanteren op alles... wordt er niet leuker op qua werkwijze en onderlinge sfeer...

            Comment


            • #31
              Alsof mensen geen porno kijken, we doen ook aan sex, mag een kamerlid dat ook niet?

              Comment


              • #32
                https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-als-kandidaat

                50Plus kiest geroyeerd partijlid Gerard van Hooft tot lijsttrekker, voert Ellen Verkoelen af als kandidaat


                Ouderenpartij 50Plus heeft tot grote verrassing de Brabander Gerard van Hooft tot lijsttrekker gekozen meldt het AD. Van Hooft was eerder tot twee keer toe geroyeerd als partijlid en werd vorige week tijdens het partijcongres nog door de politie uit de zaal verwijderd. Het Rotterdamse raadslid en Zuid-Hollandse Statenlid Ellen Verkoelen, die beoogd lijsttrekker was, is door de leden weggestemd. Ze keert niet eens op de kandidatenlijst terug. Van Hooft, die zijn royement via de rechter ongedaan wist te maken, haalde 51 procent van de stemmen, Verkoelen 48 procent bij de verkiezing die plaats vond tijdens een online gehouden bijeenkomst. De leden veranderden tijdens het online congres de hele top drie van de lijst.

                Volgens Verkoelen bedroeg het verschil in de praktijk "een paar stemmen". Ze wenste haar concurrent veel succes en gaat door als lokaal en provinciaal politicus. Oud-partijvoorzitter Geert Dales stelt dat honderden partijleden uitgesloten waren van deelname aan de bijeenkomst.

                De verkiezing van de lijsttrekker komt op het laatste moment. Maandag moeten de officiële lijsten worden ingeleverd bij de Kiesraad.

                Comment


                • #33
                  Bij1 en 50+ zijn denk ik straks foetsie

                  Comment


                  • #34
                    7 miljoen mensen in Nederland zijn 50+, zoveel potentieel... en dan onder elkaar alleen maar ruzie maken, dan ben je kansloos

                    Comment


                    • #35
                      Gezond verstand is nu nog harder nodig voor onze politici met de nieuwe oorlog in Israel erbij. Dat men niet domme emoties en reacties gaat geven vanwege de verkiezingsstrijd mbt de 2e kamer.

                      Comment


                      • #36
                        https://www.ad.nl/politiek/kiesraad-...mber~a9bded2c/


                        Mensen stemmen voor verkiezingen in Nederland. © ANPKiesraad: 29 partijen willen meedoen aan verkiezingen in november


                        Er willen in totaal 29 partijen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Dat maakte de Kiesraad dinsdagavond bekend. Dat is minder dan het recordaantal van 37 partijen in 2021.

                        Bij die 29 zitten 13 ‘nieuwe’ partijen. Deze haalden de vorige verkiezingen nog geen zetel in de Tweede Kamer. Een aantal namen komt bekend voor: zo zitten Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en BVNL van Wybren van Haga erbij. Maar ook onbekende partijen zoals LEF - Voor de Nieuwe Generatie, PartijvdSport en Politieke Partij voor Basisinkomen zijn van de partij.

                        Of er ook daadwerkelijk 29 partijen op de lijsten zullen belanden, is nog maar de vraag. 15 partijen hebben fouten gemaakt met de lijsten, of hebben andere administratieve zaken nog niet op orde. Welke partijen deze fouten hebben gemaakt, en wat dan fout is gegaan, wordt woensdag pas bekendgemaakt.

                        Deze partijen hebben nog even de tijd om dit recht te zetten. Op vrijdag om 17.00 uur houdt de Kiesraad een openbare zitting waarin de definitieve kieslijst wordt bepaald, inclusief de nummers. Niet altijd lukt het een partij om hun zaken op orde te krijgen: ook vorige keer vielen er nog vier af.

                        Begin september maakte de Kiesraad al bekend dat er 70 partijen bij hen geregistreerd stonden. Ook dat was minder dan de vorige ‘recordverkiezingen’. Toen stonden er 89 partijen in het systeem.

                        Dat niet alle geregistreerde partijen daadwerkelijk meedingen voor de verkiezingen verbaast niet. Zo staan GroenLinks en PvdA nog geregistreerd als twee losse partijen, terwijl ze met één lijst meedoen. Ook stond bijvoorbeeld Lijst Henk Krol nog tussen de registraties, maar Krol zelf staat op nummer twee bij BVNL, de partij van Wybren van Haga. Daarnaast lukt het kleinere partijen niet altijd om de financiën rond te krijgen, of om genoeg handtekeningen op te halen om mee te doen.
                        Deze partijen hebben zich bij de Kiesraad aangemeld om met de verkiezingen in november mee te doen:


                        BBB

                        BIJ1

                        Blanco (Sterenborg, G.)

                        BVNL / Groep Van Haga

                        CDA

                        ChristenUnie

                        DENK

                        D66

                        Forum voor Democratie

                        GroenLinks / Partij van de Arbeid (PvdA)

                        JA21

                        Jezus Leeft

                        LEF - Voor de Nieuwe Generatie

                        LP (Libertaire Partij)

                        Nederland met een Plan

                        Nieuw Sociaal Contract

                        PartijvdSport

                        Partij voor de Dieren

                        Partij voor Ontwikkeling

                        Piratenpartij - De Groenen

                        Politieke Partij voor Basisinkomen

                        PVV (Partij voor de Vrijheid)

                        Samen voor Nederland

                        SP (Socialistische Partij)

                        Splinter

                        Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

                        Volt

                        VVD

                        50PLUS

                        Comment


                        • #37
                          https://www.ad.nl/politiek/wie-naar-...emen~a4623214/



                          PREMIUM
                          Verkenner Kajsa Ollongren liet in 2021 de notitie 'Positie Omtzigt, functie elder' zien. © Joost Hoving / ANPWie naar de peilingen kijkt, ziet een nieuwe horrorformatie opdoemen


                          COLUMN
                          Wacht maar, de komende formatie wordt net zo verschrikkelijk als de vorige. Alle partijen willen dit keer een snellere formatie, maar daarvoor is chemie nodig tussen de politiek leiders. En die ontbreekt. Politiek verslaggever Hans van Soest schrijft wekelijks over Haagse zaken die ons allemaal aangaan.

                          Onprofessioneel, rommelig, moeizaam, chaotisch en vreselijk. Zo omschreven betrokkenen de maandenlang durende gesprekken over de vorming van het huidige demissionaire kabinet in 2021. Het was een recordformatie van tien maanden. Niemand wil een herhaling. En toch kan het daar zomaar weer op uitdraaien.

                          Komende week debatteren partijen met elkaar over nieuwe spelregels. Een speciale commissie kwam begin dit jaar met een rapport over de horrorformatie van 2021. Partijen wantrouwden elkaar en gunden elkaar weinig. De commissie kwam met aanbevelingen. Een daarvan luidde: voer ruim vóór de volgende verkiezingen, dus los van de hectiek van verkiezingscampagnes, een debat over hoe het beter kan. Dat is alvast niet gelukt.

                          Een andere aanbeveling was: ga werken met deadlines. De afgelopen twee formaties braken allebei lengterecords. Om daar iets tegen te doen, zou een verkenner of een informateur een beperkt aantal weken moeten kijken of een coalitie mogelijk is. Als de deadline is verlopen, debatteert de Tweede Kamer over de bevindingen. Zo houdt de Kamer meer regie over ‘het proces’, denkt de commissie. Ook kan het onderhandelende partijen stimuleren om tempo te maken.

                          Kamerlid Pieter Omtzigt, Volt en JA21 hebben een voorstel ingediend om zo’n deadline vast te leggen. Als dan in een debat blijkt dat de formatie succesvol kan zijn, kan de opdracht van de informateur worden verlengd. Maar hoe logisch deadlines ook lijken – doe het niet, schreeuwen ervaringsdeskundigen bijkans.

                          ‘Deadlines leiden tot frustraties’


                          Volgens Herman Tjeenk Willink, betrokken bij vijf kabinetsformaties, leidt het alleen tot frustraties. Hij waarschuwt dat partijen die baat hebben bij het mislukken van een bepaalde formatiepoging, opzettelijk zullen aansturen op het niet halen van deadlines of het niet halen ervan aangrijpen om ‘een mooi nummer te maken van hoe schandelijk het allemaal is’.

                          Formaties zijn complex. Zeker als er steeds meer partijen nodig zijn voor meerderheden. Dan kost onderhandelen tijd. Als er midden in zo’n onderhandeling een formele deadline verloopt, kan de Tweede Kamer wel een debat willen, maar wat levert dat op? De commissie adviseerde immers óók om tijdens onderhandelingen alle informatie geheim te houden om de besprekingen niet onnodig te frustreren. Oud-informateur Wouter Koolmees waarschuwde de commissie voor fopdebatten, waarbij betrokkenen ‘niet met 100 gram meel in de mond praten, maar met een kilo, een jutezak vol’.

                          De Tweede Kamer kreeg de afgelopen decennia een steeds grotere rol bij kabinetsformaties. Sinds 1963 schrijven niet de nieuwe ministers, maar de onderhandelende partijen een regeerakkoord. Sinds 1993 kan de Kamer informateurs oproepen om inlichtingen te verschaffen en sinds 2012 ontvangt niet meer eerst de koning alle fractievoorzitters om te horen welke coalities zij wenselijk achten, maar wijst de Kamer (in de praktijk de grootste partij) een verkenner aan die dat doet.

                          Formatie steeds politieker


                          Probleem is dat de formatie daardoor steeds politieker is geworden. Dat helpt niet per se na een verkiezingscampagne waarin iedereen zich tegen elkaar heeft afgezet. ‘Ont-politieken’ zou de snelheid van dienst kunnen zijn. Maar een poging van bijvoorbeeld CDA en SGP om de klok deels terug te draaien en de koning weer zijn oude rol te laten vervullen, krijgt waarschijnlijk geen meerderheid.

                          Wie naar de peilingen kijkt, ziet een nieuwe horrorformatie opdoemen. Demissionaire ministers zuchten nu al dat ze er volgende Prinsjesdag mogelijk nog zitten. Nederland stevent weer af op een ingewikkelde coalitie waaraan mogelijk zowel Omtzigts NSC, VVD als GroenLinks-PvdA deel moeten nemen voor een meerderheid. Partijen die het in tijden dat de hand op de knip moet worden gehouden, lastig eens kunnen worden over waar alle mooie plannen van betaald moeten worden.

                          Alle goede bedoelingen om het formatieproces te verbeteren ten spijt, er is uiteindelijk maar één ding van ‘kardinaal belang’ voor een succesvolle formatie, aldus de commissie: ‘Moeilijk grijpbare begrippen als vertrouwen en chemie tussen personen alsook de wil tot samenwerken.’ Chemie tussen Omtzigt, Yesilgöz en Timmermans is nog niet bespeurd.

                          Comment


                          • #38
                            https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/

                            In de laatste peilingen VVD weer op kop, partij van Omzigt daar achter en op enige afstand volgen Pvd A/Groenlinks en PVV

                            Comment


                            • #39
                              Amerikaanse praktijken!

                              Comment


                              • #40
                                https://www.ad.nl/commentaar/het-wor...-wil~a48aded6/

                                Wordt denk een lastig verhaal voor onze Pieter

                                Comment


                                • #41
                                  Gisterenavond op NPO3 1e lijsttrekkersdebat met de lijsttrekkers van de 4 grootste partijen in de peilingen de VVD, NSP (Omtzigt), PvdA/Groenlinks en de BBB

                                  Comment


                                  • #42
                                    https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...minachting-nsc

                                    Premierschap eenzaam en stressvol
                                    Mist over Torentje minachting NSC

                                    Daar was-ie dan, het campagnefilmpje van PvdA/GL, gepresenteerd op het jongste congres. Gejuich steeg op in de zaal. De leden zagen een animatie met een voice-over die leek ingesproken na een forse dosis kalmeringstabletten. ‘Samen kan het’ beloofde het filmpje.


                                    Grote afwezige in de animatie was Frans Timmermans, de lijsttrekker waar de linkse verkiezingscampagne sinds de zomer aan werd opgehangen. De voormalig eurocommissaris was niet te horen of te zien. Opmerkelijk, want van meet af aan was het de linkse bedoeling dat Nederland naar de stembus zou rennen om Frans Timmermans tot de opvolger van Mark Rutte te kronen. Kies de nieuwe premier, was het devies.

                                    In een recent onderzoek van Maurice de Hond valt een indicatie te ontwaren waarom het ophangen van de linkse campagne aan Timmermans bij nader inzien een waagstuk kan zijn. Van de vijf grootst gepeilde partijen scoort de roodgroene leider het negatiefst van allemaal. Hij oogstte daarmee als premierskandidaat zelfs nog meer negativiteit dan Geert Wilders.

                                    Nu maakt één zwaluwpeiling nog geen zomer. Maar een maand voor de verkiezingen zijn deze cijfers een ongemakkelijk uitgangspunt voor de fusiepartij. Ook de door Timmermans gezochte tweestrijd met de VVD komt (nog) niet van de grond.

                                    Uitgelachen


                                    Want Pieter Omtzigt blijft met zijn NSC goed scoren en deed in het College Tour-debat van zondag niet onder voor zijn collega van PvdA/GL. Timmermans probeerde op een zeker moment zelfs gelijk te krijgen door zijn stem te verheffen, een opmerkelijke strategie waar de concurrentie vast nog wel raad mee weet.

                                    Dat hij rond kernenergie ongeveer werd uitgelachen door Omtzigt en VVD’er Dilan Yesilgöz was een beetje pijnlijk voor de emeritus-klimaatpaus. BBB-leider Caroline van der Plas schoot raak: de afwijzing van kernenergie moet zijn GL-achterban bedienen.

                                    Yesilgöz had zichzelf voorgenomen veel te glimlachen, maar ook om de studenten niet naar de mond te praten. De studieschuld van de zelfbenoemde pechgeneratie relativeerde zij weg, wat een van de zeldzame momenten was dat iemand op het podium ook iets durfde te zeggen waar de zaal niet van in applaus zou ontsteken. Een realistische boodschap kan sowieso geen kwaad richting een formatie waar de geldbomen niet meer tot in de hemel groeien, terwijl trouwens in VVD-kring recent ook enige zorg te horen was over de financiële en Europese kennis van de leider. Yesilgöz had er moeite mee om een podium te pakken in het eerste debat.

                                    Comfortzone


                                    Het spannendste in de campagne is als lijsttrekkers buiten hun eigen comfortzone moeten opereren. Bij Omtzigt was aarzeling te zien toen hij bevraagd werd naar het Midden-Oosten conflict en hij zich aansloot bij voorgaande sprekers, die daarmee onbedoeld door hem op het podium gehesen werden. Wel slim was om de discussie snel naar de spanningen die het conflict oplevert in de Nederlandse samenleving te verplaatsen. Daar zal menig kiezer zich meer bij thuis voelen dan bij het opgeheven vingertje dat menig Haags politicus dezer dagen laat zien over de zaak.

                                    Hoewel het opbouwen van spanning menig partij jaloers maakt, begint het gedraai rond wat er gaat gebeuren als NSC de grootste wordt absurde vormen aan te nemen. Omtzigts streven om een inhoudelijke campagne te voeren valt te prijzen, maar in een tijd dat de premier een verwachtingspatroon van een president krijgt opgeplakt, is weglopen van de vraag wie die functie namens NSC gaat bekleden een serieuze partij onwaardig.

                                    Niet alleen bestaat de kans dat de ministerraad straks wordt voorgezeten door iemand waar geen stem op is uitgebracht, het gedraai parkeert ook de gerede vraag of Omtzigt zelf überhaupt geschikt voor de baan zou zijn. Hoewel hij jarenlang de kans kreeg om deel uit te maken van een kabinet, hield hij de boot af omdat hij zichzelf (!) geschikter achtte als Kamerlid.

                                    Als het om samenwerken in dan wel leiding geven aan een land gaat, mag evenwel best naar het verleden worden gekeken om een indruk te krijgen van de toekomst.

                                    Legitieme vraag


                                    Omtzigts breuk met het CDA vloeide voort uit een tijd dat hij overspannen was, wat zijn instabiele gedrag van toen mede kan verklaren. Maar het kan meer dan een momentopname zijn.

                                    Zeker is dat het premierschap een eenzame, stressvolle baan is, met weinig hulplijnen en veel onverwachte gebeurtenissen. Je daartoe verhouden is iets anders dan Kamervragen stellen en de regering controleren, hoe essentieel dat werk in onze democratie ook is.

                                    Als het om zijn vermogen tot samenwerken gaat voert Omtzigt aan dat hij zeventien jaar in de CDA-fractie heeft gefunctioneerd. Dit doet geen recht aan collega’s, medewerkers en trouwens ook media die in die jaren genoeg negatieve ervaringen met hem hebben opgedaan en onder meer van zijn ontvlambaarheid weten. Ook van voor en na zijn overspannenheid.

                                    De meesten zwijgen, bang om het electoraat van Sint Pieter tegen zich te krijgen. Maar wie leidt het land na 22 november? De premiersvraag onbeantwoord laten mag dan strategisch slim voor NSC zijn, het minacht de legitieme vraag aan wie het Torentje straks kan worden toevertrouwd.

                                    Comment


                                    • #43
                                      https://www.telegraaf.nl/nieuws/1204...ensen-per-jaar

                                      Forse inperking instroom programmapunt NSC
                                      Omtzigt: migratie maximaal op 50.000 mensen per jaar

                                      DEN HAAG - Nieuw Sociaal Contract (NCS) van partijleider Pieter Omtzigt wil immigratie fors beteugelen. In het langverwachte verkiezingsprogramma dat vandaag wordt gepresenteerd, staat volgens betrokkenen dat het migratiesaldo moet worden teruggebracht naar 50.000.

                                      © FOTO ANP/HH
                                      Politicus Pieter Omtzigt wil met migratie als speerpunt van zijn partijprogramma hoge ogen gooien bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.


                                      Omtzigt wil dat zogenoemde migratiesaldo – het aantal personen dat zich in Nederland vestigt minus het aantal vertrekkers – maximeren. Het gaat bij de 50.000 personen die Omtzigt in zijn programma voor ogen heeft om zowel asiel-, studie- als arbeidsmigranten.

                                      Dat lijkt een ambitieuze opgave, aangezien het migratiesaldo volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar nog 223.798 was, onder wie ruim 100.000 Oekraïners. Het ministerie van Justitie en Veiligheid voorspelde dat er dit jaar alleen al zo’n 70.000 asielmigranten naar Nederland zouden komen. Een migratieplafond ligt politiek gevoelig in Den Haag. Zo is het nog de vraag wat Omtzigt wil doen als het plafond wordt overschreden.

                                      Speerpunten


                                      Het in het gareel krijgen van immigratie wordt een van de pijlers van zijn nieuwe partij. Ook goed bestuur, bestaanszekerheid en voldoende woningbouw krijgen een prominente plek in het NSC-programma. Het is geen verrassing dat Omtzigt met migratie als speerpunt hoge ogen wil gooien. Afgelopen zomer hield hij een lezing in Leeuwarden waarin hij de vloer aanveegde met de manier waarop migratie Nederland nu ’overkomt’, zonder dat er duidelijke beleidskeuzes worden gemaakt.

                                      Vanuit zijn partij klinkt dat uit die lezing valt op te maken wat Omtzigt met het migratiebeleid in Nederland wil. De populaire politicus wil de instroom van arbeidsmigranten, buitenlandse studenten en asielzoekers beter onder controle krijgen. Hij opperde afgelopen zomer al om voor Nederland een zogeheten ’opt-out’ aan te vragen in Europa, waardoor kan worden afgeweken van Europese asielregels. Denemarken doet dat bijvoorbeeld ook en kan daardoor strenger optreden dan andere Europese landen. Het gevolg is dat er minder asielmigranten naar Denemarken gaan. Bovendien stelde Omtzigt toen ook al voor om onderscheid te maken tussen tijdelijke- en permanente bescherming voor asielzoekers.

                                      Maar de NSC-leider probeert de discussie over migratie bewust breder te trekken dan alleen asiel. Hij wil het aantal buitenlandse studenten in Nederland beperken door ze niet meer voor te trekken met beurzen. Bovendien moet er veel minder in het Engels les worden gegeven op onderwijsinstellingen, stelt hij voor. Ook het aantal arbeidsmigranten moet worden teruggedrongen, vindt Omtzigt.

                                      Peilingen


                                      NSC is de laatste partij die met een programma komt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Er wordt in politiek Den Haag reikhalzend naar uitgekeken, omdat de partij het vooralsnog erg goed doet in de peilingen en daardoor grote kans heeft op coalitiedeelname. Over een mogelijke premierskandidaat houdt Omtzigt tot nu toe de kaarten tegen de borst.


                                      Comment


                                      • #44
                                        Als je arbeismigranten gaat beperken, vrees ik wel dat er veel lege schappen in de winkels komen en de tekorten in de bouw en installatiemonteurs verder gaan oplopen.. Naja..

                                        Comment


                                        • #45
                                          https://www.volkskrant.nl/cs-b857dcc6

                                          De peilingen zijn vrij stabiel, NSC, VVD en PvdA-Gl vrij gelijk. PVV er achter en verder op afstand de BBB. Rest is te verwaarlozen met 2-7 zetels

                                          Comment


                                          • #46
                                            Ja wordt drama met formeren van een kabinet

                                            Comment


                                            • #47
                                              Originally posted by vuurwants View Post
                                              Als je arbeismigranten gaat beperken, vrees ik wel dat er veel lege schappen in de winkels komen en de tekorten in de bouw en installatiemonteurs verder gaan oplopen.. Naja..
                                              Als we nu die assielzoekers een bsn nr geven kunnen ze prima in de detailhandel, groothandels, orderpicking, fruitteelt, schoonnaak, fabrieken etc werken zodat ze wat te doen hebben en ook hun eigen geld kunnen verdienen en zo wat terug doen voor alles wat ze nu krijgen. Goed voor minder overlast, onze economie en voor ons als maatschappij in geheel ook qua acceptatie.

                                              Comment


                                              • #48
                                                NSC geeft aan dat klimaat qua belangrijkheid voor hun op een 9e plaats staat.

                                                Comment


                                                • #49
                                                  frankkinky , # 47 ; volledig mee eens. # 48; klimaat komt voor mij ook pas op latere prioriteit.. milieu daarentegen is voor mij nr 1.

                                                  Comment


                                                  • #50
                                                    https://www.ad.nl/politiek/omtzigt-e...gang~a89c88cb/


                                                    Lijsttrekkers Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) in debat. © ANP

                                                    Omtzigt en Timmermans (zónder VVD) in debat over kernenergie en minimumloon: ‘Dit is diepgang’


                                                    VERKIEZINGSDEBATMet het één-op-één-gesprek hebben Frans Timmermans (GL-PvdA) en Pieter Omtzigt (NSC) een dubbel doel: kiezers overhalen met hun eigen inhoudelijke verhaal, elkaar heel houden én VVD-lijsttrekker Yesilgöz blijft buiten beeld. Zo willen ze laten zien: wij kunnen ook regeren zonder VVD.

                                                    Anderhalf uur lang spraken GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Timmermans en NSC-lijsttrekker Omtzigt maandagavond in het Arnhemse poppodium Luxor Live over bestaanszekerheid, klimaat en goed bestuur. Ze hebben een half uur per thema, iedere partijleider start met een monoloog van zeven minuten per dossier. De partijen doen dit op eigen initiatief, passeren zo de tv-makers in Hilversum en zenden uit via YouTube.

                                                    En al snel wordt duidelijk dat het geen politieke bokswedstrijd wordt waarbij één van de twee voor een snelle knock-out gaat. Als Omtzigt aftrapt met zijn bestuurshervormingen - inclusief bekende plannen voor een grondwettelijk hof en sterkere inspectiediensten - reageert Timmermans direct bereidwillig: ,,Ik heb eerlijk gezegd niks ontdekt waarmee ik het echt oneens ben.”

                                                    Al verschillen Timmermans’ en Omtzigts plannen en ideologie op onderdelen wel degelijk, blijkt niet veel later. Nieuw Sociaal Contract pleit bijvoorbeeld voor een jaarlijks migratiesaldo van 50.000 (‘een serieus richtgetal’) en wil het minimumloon niet zo fors laten stijgen. GroenLinks-PvdA wil zich niet vastpinnen op zo'n cijfer (‘dat kun je niet waarmaken’) en pleit slechts voor ‘grip op migratie’. Links wil het minimumloon juist wel laten toenemen, naar zestien euro per uur.

                                                    Hoog loon


                                                    Dat is onverantwoord hoog, ‘uitermate riskant’, vindt Omtzigt: Nederland prijst zichzelf uit de markt met zo’n hoog loon, vreest hij. Timmermans bestrijdt dat: ,,Ik ben niet zo bang voor grenseffecten, de Nederlandse arbeidsproductiviteit is hoger dan in de buurlanden.”

                                                    En op het vlak van landbouw/stikstof zegt Timmermans resoluut dat de veestapel kleiner moet, Omtzigt omschrijft het iets voorzichtiger en meldt dat er in Nederland in de toekomst ‘minder dieren’ zullen zijn.

                                                    Op één onderdeel verschillen de lijsttrekkers ook hartstochtelijk van mening: kernenergie. NSC is voor, GL-PvdA tegen. ,,Als je denkt dat kernenergie een goed idee is, kan je bij mij terecht”, zegt Omtzigt na de start van het debat. Timmermans reageerde iets later: ,,Als je denkt dat het klimaat alleen om kerncentrales draait, moet je bij hem zijn. Denk je: ‘er is meer aan de hand’, dan moet je bij mij zijn.”

                                                    Omtzigt benadrukt dat er een ‘mix’ aan energiebronnen nodig is, van wind en zon tot nucleair. ,,Die mix is verstandig als één bron niet genoeg levert.” Timmermans wil er niet aan, hoewel ‘de meeste deskundigen anders adviseren’, houdt debatleider Diana Matroos hem voor: ,,Ja, maar als de meeste zeggen dat ik van de brug moet springen, doe ik het ook niet. Kerncentrales duren lang, zijn duur en worden nog duurder.”

                                                    Belastingverhoging voor bedrijven


                                                    Als het gaat om extra belastingen voor Nederlandse bedrijven is Omtzigt behoedzamer dan Timmermans. GroenLinks-PvdA wil het aankopen van eigen aandelen extra belasten, Omtzigt vreest dat bedrijven dan vertrekken en zich elders vestigen. Omtzigt: ,,Dit moet je echt samen doen in Europees verband. Anders gaan bedrijven shoppen tussen het ene en het andere land.”

                                                    Timmermans gelooft daar niks van: ,,Dat hoor je altijd: als we dit doen, vertrekken ze. Ik vroeg dat eens aan een bedrijf zelf, daar zei men: neuh, we gaan echt niet weg vanwege een belasting. Bedrijven vestigen zich in ons land vanwege een palet aan redenen, laat hen eerst maar eens eerlijk belasting betalen.”

                                                    Lees verder na de foto

                                                    © ANP
                                                    Het tweegesprek dient een dubbel doel: kiezers weten beter waar de partijen voor staan -terwijl ze elkaar heel houden- en electorale concurrent VVD blijft ook buiten beeld. Zo willen Timmermans en Omtzigt de kijker maandag ook bewijzen dat goede plannen en verantwoord bestuur ook mogelijk zijn zónder de VVD. Eerder zei Timmermans al dat de VVD na twaalf jaar regeren beter even gaat ‘herbronnen, op adem komen, op de bank'.

                                                    Dat Timmermans en Omtzigt elkaar nu zo nadrukkelijk opzoeken, volgt na eerder innig inhoudelijk contact tussen adviseurs van beide partijen. De twee campagneleiders, Saar van Bueren (GroenLinks-PvdA) en Wytske Postma (NSC), zijn al meermaals samen op de werkkamer van Van Bueren gespot in het Tweede Kamergebouw. Hun gesprekken kwamen op gang nadat Omtzigt begin september zei te twijfelen over deelname aan tv-debatten.

                                                    Hij zag zo’n format ‘waarin zes, acht of tien lijsttrekkers in twintig seconden mogen zeggen wat ze ervan vinden’ niet zitten. In plaats van tv-debatten met vlotte ‘oneliners’ wilde Omtzigt liever ‘diepgravender’ gesprekken. Daar had Timmermans ook wel oren naar. Beide lijsttrekkers besloten onlangs samen tot dit ‘gesprek’, zei Timmermans vorige week tegen deze nieuwssite: ,,We doken tijdens een kop koffie meteen de inhoud in, merkten we. Dus toen kwam het idee op: laten we dit voor een zaal doen. Dit is leuk en belangrijk!”

                                                    Lees verder na de foto

                                                    © ANP
                                                    Op vragen waarom de VVD niet meedoet, zei Timmermans maandagavond dat zulke ‘diepgang’ vooral bij links en NSC te halen is: ,,Dat heb ik nog niet zo gemerkt bij andere partijen (...) noem het nieuwe politiek”, sneerde hij. Omtzigt zei wel ‘prima bereid te zijn’ om met de VVD in debat te gaan.

                                                    Aan het slot van het debat bekende Timmermans expliciet kleur wat betreft coalitievoorkeuren: hij wil breken met neoliberaal beleid, dus hij gaat liever niet regeren met de VVD van Dilan Yesilgöz. Omtzigt houdt de kaarten nog tegen de borst: ,,Ook met mevrouw Yesilgöz valt te praten. Over bestaanszekerheid en goed bestuur is het goed zaken doen met links zien we vandaag, maar bij migratie zullen we gemakkelijker met andere partijen tot overeenstemming komen.”

                                                    Opnieuw weigerde Omtzigt de vraag te beantwoorden of hijzelf de premierskandidaat van NSC is, mocht die partij inderdaad de grootste worden. ,,We zijn met een team van 44 goede mensen, een senior rechter, een klokkenluider, de actuaris van het jaar... Elk debat gaat over poppetjes en premiers, wij zeggen: lukt het ons om een goede bestuurscultuur voor elkaar te krijgen? De positie die daarvoor nodig is, is ondergeschikt.”

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X