Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Woke, de nieuwe maat van wie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1628...oon-genoeg-van

    Is woke op z’n retour? Groeiende groep Amerikanen heeft er schoon genoeg van

    WASHINGTON - Geen land zo woke als de VS. Alles wordt ogenschijnlijk langs de meetlat van diversiteit en inclusie gelegd, aangejaagd door progressieve elites. Een opeenstapeling van gebeurtenissen houdt de natie nu een spiegel voor. Amerikanen schrikken van wat ze zien. Is woke op z’n retour?

    © ANP / GETTY

    Studenten van de Columbia Universiteit in New York houden een pro-Palestijnse demonstratie.




    Zwarte nazi’s en vrouwelijke pausen. Een softwareprogramma van techgigant Google bleek zo ’inclusief’ geprogrammeerd dat het aan de haal ging met historische feiten. Wie via kunstmatige intelligentie een beeld van een Duitse soldaat uit 1943 wilde genereren, kreeg als resultaat van het programma Gemini een zwarte man in nazi-uniform. En bij de zoekfunctie founding fathers, de grondleggers van de VS, kwamen zwarte en Indiaanse figuren naar boven.

    Het is de zoveelste rel in wokeland Amerika. Media struikelen over elkaar heen om te berichten over de „intens racistische” software, zoals Elon Musk het typeerde. Google werd gedwongen in te grijpen. De roep om meer actie klinkt. „DEI must die”, schreef X-eigenaar Musk, een van de rijkste en meest invloedrijke mensen ter wereld, eerder al op sociale media.

    Scheldwoord

    DEI staat voor diversity, equity and inclusion en is voor een groeiende groep Amerikanen een scheldwoord. Na de dood van de zwarte arrestant George Floyd in 2020, was woke nog in de hoogste versnelling gebracht. Overheden, universiteiten en bedrijven richtten massaal DEI-afdelingen op, die elke ambtenaar, student en werknemer langs de meetlat van het groepsdenken legt. Het bleek big business. In 2022 ging een duizelingwekkende 340 miljard dollar om in DEI. Bestuursvoorzitters en directeuren toonden met aandacht voor het thema ’goed werkgeverschap’.

    © GOOGLE GEMINI

    Het AI-programma van Google toonde George Washington als zwarte man.

    Inmiddels tekent zich een kentering af bij alle woke-ijver, al is het beeld diffuus. „Het momentum is vertraagd”, constateert een groot Amerikaans consultancybedrijf op DEI-gebied terugblikkend op 2023. Het zijn nota bene de hippe techbedrijven die, gedreven door kostenreducties, voorop gaan bij het uitkleden van diversiteits- en inclusieprogramma’s. Het aantal vacatures en cursussen in het DEI-segment loopt sterk terug. Ook signaleert de zakenkrant Wall Street Journal dat bij investor calls veel minder over DEI wordt gesproken.In shock

    Rechtszaken en politieke tegendruk worden als reden aangevoerd voor het veranderende sentiment. Het federale hooggerechtshof zette afgelopen zomer een streep door de zogenoemde affirmative action, een als positieve discriminatie verkocht progressief stokpaardje dat decennialang vooral zwarte en latino-studenten voorrang gaf bij toelating tot universiteiten. Dat was in strijd met het gelijkheidsbeginsel, aldus het hoogste rechtscollege in de VS. Links Amerika was in shock.

    Bedrijven vrezen dat het vonnis, hoewel niet rechtstreeks toepasbaar, consequenties kan hebben voor al te hoekig personeelsbeleid, waarbij bijvoorbeeld quota zijn gesteld. De uitspraak heeft bovendien conservatieve politici gesterkt in hun strijd tegen woke.

    In 21 Amerikaanse staten zijn inmiddels voorstellen gedaan om diversiteit- en inclusiviteitsprogramma’s in het onderwijs te ontbinden. In negen staten zijn initiatieven tot wet aangenomen, waaronder Texas en Florida. Republikeinen stellen dat de actie nodig is na commotie over het onderrichten van critical race theory, een radicale en raciale leer die spreekt van structureel racisme, wit privilege en denkt in groepen van onderdrukkers en onderdrukten in plaats van het individu.

    De leer toonde zijn lelijke gezicht na het bloedbad van de Palestijnse terreurbeweging Hamas in Israël. In plaats van solidariteit met de verkrachte, ontvoerde en vermoorde slachtoffers toonden studentengroepen in de VS verachting en blinde haat. Joden zijn ’de onderdrukkers’ en Palestijnen ’de onderdrukten’. Dus werden wakes gehouden voor Gaza en Joodse studenten belaagd. Betogers scholden familieleden van ontvoerde Israëli’s op straat uit. Afgelopen week overkwam dat nog de Joodse acteur Jerry Seinfeld in New York.

    Antisemitisme

    Veel Amerikanen zijn geschrokken, nu universiteiten, de fronttroepen van woke, broedplaatsen van antisemitisme zijn gebleken. Een kantelpunt lijkt bereikt. Miljardair Ken Griffin, een belangrijke geldschieter van Harvard, is een van de invloedrijke personen die verandering willen. Volgens hem groeit er een nieuwe generatie „zeurderige sneeuwvlokjes” op, die verdwaald is „in de wildernis van micro-agressie en DEI-agenda’s.” Waar zijn we mee bezig, vroeg hij zich vorige maand af op een symposium onder luid applaus van de zaal.

    © WILLIAMVOEGELI.COM

    William Voegeli: „Progressieven geven niet veel kruistochten op.”

    Money talks, zeker in de VS. Toch is William Voegeli, verbonden aan de conservatieve denktank Claremont Institute, sceptisch over fundamentele verandering. „Progressieven geven niet veel kruistochten op. Te veel belangrijke instituties, het hoger onderwijs en non-gouvernementele organisaties hebben diep geïnvesteerd in dit linkse denkbeeld”, zegt hij.

    Volgens Voegeli hebben de stijgende criminaliteit door lossere wetshandhaving, de massale toestroom van illegalen en verplichte DEI-training op het werk wel veel van de woke-ideologie kapot gemaakt. „Amerikanen zijn praktische mensen. De VS is niet zoals Frankrijk, waar filosofen abstracte debatten voeren die een aanzienlijk deel van de natie bezighouden. Burgers kijken hier naar gevolgen in het dagelijkse leven.”

    Wat dat betreft heeft de uitbarsting van antisemitisme woke onderuit geschoffeld, ziet Voegeli. Althans voor nu. „Ingesleten gewoonten en overtuigingen komen weer tevoorschijn”, voorspelt hij.

    Is de terugtrekkende woke-beweging tijdelijk? Opmerkelijk was in ieder geval het gastoptreden van komiek Shane Gillis vorige week bij de populaire tv-show Saturday Night Live (SNL). Gillis was daar in 2019 ontslagen nadat oude geluidsfragmenten waren opgedoken waarin hij Chinezen en homo’s uitschold. SNL sprak destijds van „beledigend, beschadigend en onacceptabel” gedrag.

    Vijf jaar later wordt dit anders gewogen. Een teken aan de wand, al is het misschien voor even.

    Comment


    • https://www.ad.nl/politiek/de-jonge-...fout~a83331c1/

      Heeft ie niets anders te doen? Wokieeees🤬

      Comment


      • Dit soort dingen verdwijnen niet zo maar ben ik bang.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1776...niet-inclusief

          PvdA/GL wekt woede met Vrouwendag-poster vol satisfyers en tampons: ’Niet inclusief’

          DEN HAAG - In de achterban van PvdA/GL wordt woedend gereageerd op een goedbedoelde poster die de partij op sociale media heeft gezet ter ere van Internationale Vrouwendag. Op het pamflet staan typische vrouwenattributen zoals vibrators, tampons, een spiraaltje en menstruatiecups. Niet inclusief, oordelen boze aanhangers vooral met het oog op transvrouwen en queers. „Dit slaat echt super de plank mis.”

          © PVDA-GL, 123RF




          De poster van de politieke partij van Frans Timmermans was luchtig bedoeld. Op het plaatje zijn de contouren te zien van allerlei symbolen en items om de kennis over vrouwen te testen. „Herken jij alle items?”, daagt PvdA/GL hun volgers uit. „Wat weten jullie nu écht van de vrouw en het lichaam? Fijne Internationale Vrouwendag!”

          Maar de poster, die meer dan 1200 ’likes’ kreeg, valt lang niet overal even goed. Meerdere leden vinden de stunt te weinig inclusief. „Wat de fuck is dit? Vrouw = baarmoeder?”, briest Pleun Westendorp onder het bericht. Ze zegt als queer persoon ’oprecht een beetje misselijk’ te worden van de poster.



          Tekst gaat verder onder de foto.

          © PVDA-GL
          Schade beperken



          De sociale media-afdeling van de linkse wolk probeert de schade te beperken. Overigens tevergeefs. „We bedoelden dit gewoon als een grappige verzameling clichés”, reageert PvdA/GL onder Westendorp. „Laat het duidelijk zijn dat wij niet serieus denken dat vrouwen slechts gedefinieerd worden door geslachtskenmerken. Hoop dat ik je iets minder misselijk heb kunnen maken.”



          In een reactie die context aan de poster moet geven schrijven ze verder: „Even voor de duidelijkheid: deze afbeelding is een verzameling vrouwelijke clichés, niets meer, niets minder. (...) Oja, for the people in the back: Trans women are women!”’Overgevoeligheid’



          Maar het neemt de boosheid allemaal niet weg: „Oooooooh het zijn maar clichés, dan is het goed en zullen we onze overgevoeligheid maar weer in de kast proppen”, reageert iemand. Waarna de linkse partij het boetekleed nog wat verder aantrekt: „Clichés is niet het goede woord, we bedoelen dingen die een grote rol spelen in de levens van veel vrouwen en waar een taboe op is.”



          Alle goedbedoelde woorden ten spijt, de geest gaat niet meer terug in de fles. „Ik wil echt bijna mijn lidmaatschap opzeggen met hoe gênant dit is”, schrijft ’Gefayeliciteerd’. En ’Oproerkraaier’ schrijft: „Vrouwen zijn meer dan hun geslachtskenmerken - en een geslachtskenmerk maakt nog geen vrouw. Dit ontwerp slaat de plank flink mis.”



          En dat is de algehele tendens van de tientallen reacties onder het bericht. „De afdeling communicatie dacht blijkbaar ’trans vrouwen, never heard of them?’”, schrijft Narita Derks. „Sorry, maar dit is niet de schot in de roos die jullie dachten dat het zou zijn.” Ryan Nikolaj heeft daarom wel een suggestie: „Verwijder dit gewoon, dat is het beste xx.”

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/15...-onderdrukkers

            Column Assita Kanko
            Wokisten zijn net als islamisten de échte onderdrukkers

            De hypocrisie van bepaalde politici over wokisme kent geen grenzen meer. Het is zo in Frankrijk en in Nederland, maar ook in België. Ze doen alsof hun vrijheid gegarandeerd zou zijn door woke, maar niets is minder waar. Wie daar iets over zegt, krijgt de wind van voren en wordt verweten tegen transgenders te zijn.




            Wie durft aan Petra De Sutter, de allereerste transgender minister van België en Europa, uit te leggen dat transgenders helaas geen plaats hebben in het islamitische Midden-Oosten? Terwijl zij als Belgische politica echter uitgerekend mensen afkomstig uit die regio om electorale redenen probeert te paaien.

            Vrouwenrechten




            Stemmen van mensen die hier als nieuwkomers wonen of zelfs geboren werden maar Europa permanent blijven beschouwen als een soort gastland, een open bar waaruit ze alleen kunnen kiezen wat hen bevalt.



            Intussen blijven ze op straat met buitenlandse vlagen zwaaien en schreeuwen ze leuzen zoals From the river to the sea, wat in essentie neerkomt op de uitroeiing van de Joden.



            Ook hun standpunt over vrouwenrechten kunnen we hier missen als kiespijn: in de wereld die zij voor ogen hebben mogen vrouwen enkel maar achtergesteld blijven.Onaanvaardbare hypocrisie



            In welke wereld zouden dergelijke anti-Europese mensen de rechten van transgenders respecteren? Het spijt me zeer dat dit een onbespreekbaar onderwerp is geworden. Ik heb hier lang niets over gezegd maar de onaanvaardbare hypocrisie knaagt zo hard dat ik er maar moeilijk over kan blijven zwijgen.



            Transgender zijn is voor de meeste mensen hier geen issue. Gelukkig. Maar daar politieke activisme van maken is wel jammer. Want velen willen hun privéleven leiden zonder al de publiciteit.



            Ook wie geen transgender is, wil op school graag hip zijn hoor. In de meeste series moet je voortaan bepaalde seksuele voorkeuren hebben om populair te zijn.
            "Praat over biologische vrouwen en je bent maatschappelijk dood"



            Het activisme gaat diep in allerlei creatieve sectoren, en de manipulatie van jongeren wordt steeds groter. Net als de taboes. Praat nog maar eens over biologische vrouwen, dan ben je maatschappelijk dood. Zeg iets over het feit dat mannen niet zwanger kunnen worden of dat vrouwen geen „mensen die menstrueren” zijn, dan ben je een fasciste.

            De waarheid is natuurlijk dat de meerderheid van de mensen geen transgender is. En dat je nu als woke transgender feitelijk moet worden beschermd tegen een groot deel van het electoraat dat je in Europa als politicus net probeert te paaien.



            Net zoals je een bepaalde vrijheid niet kan genieten in dat deel van het Midden-Oosten dat je blindelings lijkt te aanbidden. Als islamcriticus geniet je al even weinig - of je nu transgender bent of niet - en word je met reële bedreigingen geconfronteerd. Jammer dat dit allemaal zo taboe blijft. Woke staat echt niet aan jouw kant.Doodstraf op homoseksualiteit



            Bij veel allochtone gemeenschappen is het not done om homo of transgender te zijn. Dat is in hun land van herkomst zelfs strafbaar. Vaak staat er zelfs de doodstraf op, zeker in moslimlanden.



            In Oeganda zijn er steeds strengere wetten die onschuldige mensen, die gewoon een veilig en normaal bestaan willen leiden, het leven onmogelijk maakt. In Iran word je ophangen. Weet iemand wat er met je gebeurt in Palestina?



            Ik vind dat alle mensen het recht hebben om te zijn wie ze willen zijn. Vrouwen ook. Wie echt voor homorechten, vrouwenrechten en de rechten van transgenders staat heeft hier geen probleem mee, volgt woke niet en doet niets om harde of subtiele pro-islamisten te paaien.



            Zo iemand zwijgt al evenmin over het brutale antisemitisme en probeert ook niet om bepaalde stemmen te winnen door onze westerse principes met de voeten te treden of zich systematisch in een slachtofferrol te wentelen.Wokisten en islamisten zijn onderdrukkers



            Hij of zij pakt daarentegen wél de overdreven wokisten en de vele islamisten aan. Want zij zijn de échte onderdrukkers. Als we eerlijk zijn, beseffen we dit maar al te goed.



            Bovendien doet het transgender zijn er helemaal niet toe wanneer het over politieke overtuigingen of politiek werk gaat. Doe gewoon je job en live your life zou ik zeggen. Dan is de gelijkheid toch perfect geslaagd?



            Idem dito overigens voor kleur: die kies je zelf niet. Politiek die de persoonlijke identiteit overstijgt en over iedereen gaat, lijkt me dan ook veel sterker en maatschappelijk relevanter.

            Comment


            • Die rel om Johan Derksen wegens vermeend racisme is ook weer een lachertje, totaal geen racisme, ging om de 18 miljoen verspilling overheidsgeld voor de Friese taal, daar zouden die wokies druk om moeten maken

              Comment


              • Stel het waa een blanke niet Fries geweest....

                Comment


                • https://www.ad.nl/binnenland/eskimol...laan~a1e68c15/

                  De woke gekte gaat door

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/show/rel-na-rel-ma...eren~af82371e/


                    Anouk tijdens een optreden. © ANP

                    Rel na rel, maar Anouk ‘laat zich niet kooien’: ‘Ze kan zich onder haar fans wel wat vrijheden permitteren’

                    Rapper Sor trekt zich terug uit het voorprogramma van Anouk nadat ze het n-woord gebruikte. Transpersonen hekelden haar uitspraken eerder dit jaar. Maakt de Haagse zangeres het voor zichzelf onmogelijk door bepaalde gemeenschappen te kwetsen? Een imagodeskundige, een fan en haar voormalig gitarist schetsen een beeld. ,,Anouk is edgy, dat maakt haar ook wie ze is

                    Happy kings day little cryin’ broke bitch ni***. Greetings from your old happy rich bitch ni**

                    Anouk haalde vorige week op sociale media met bovenstaande woorden uit naar rapper Ronnie Flex, nadat hij haar naam had gebruikt in een rap. In het nummer waar zij op reageert, rapt hij tegen concullega’s: ‘Je bent een hele bitch n**** waarom lijk je op Anouk. Deze tijden van de maand zit je panty vol met bloed

                    Anouk verwijderde al snel het racistische n-woord in haar bericht, maar de screenshots van het origineel verspreidden zich meteen over het internet. Het gebeuren schoot bij rapper Sor in het verkeerde keelgat en hij besloot om op 31 mei en 1 juni niet meer het voorprogramma van de concerten van Anouk te verzorgen

                    Het is de tweede keer ophef rond de zangeres in korte tijd. Ronnie Flex verwijst in zijn nummer naar de ‘transrel’ eerder dit jaar, toen Anouk bij een foto met bebloed wc-papier schreef: ‘Je pipi eraf hakken, maakt je geen vrouw. Maar dit wel. Word ik nu gecanceld?’ Daar kwam een stortvloed aan boze reacties op, maar Anouk weigerde haar woorden terug te nemen

                    Gecanceld werd ze niet – het hielp wellicht dat Anouk na een paar dagen een foto op sociale media postte van haar ontmoeting met transvrouw Milly, die een week later haar geslachtsoperatie zou ondergaan. ‘Een liefdevol, eerlijk en openhartig gesprek waarin we meerdere inzichten over ons leven met elkaar hebben gedeeld’, schreef ze erbij


                    anouk

                    Bewerkt•10 w.
                    Lieve mensen,
                    Na alle reacties op mijn bericht van vorige week heb ik per mail een uitnodiging gekregen voor een bijzonder en verhelderend ontmoeting met Milly, een transvrouw uit noord-holland.
                    Geen damage control of excuses, maar een liefdevol, eerlijk en openhartig gesprek waarin we meerdere inzichten over ons leven met elkaar hebben gedeeld.
                    Ontzettend fijn en leerzaam.
                    Lieve Milly, volgende week eindelijk je transgender operatie.
                    Ik vind je moedig en sterk, en wil je bij deze veel sterkte toewensen.
                    Deze “tering tyfus terf” zal één van de eerste zijn die binnenkort op je stoep staat om deze belangrijke stap in jouw leven te vieren ❤️
                    Liefs,
                    Anouk

                    Dear people,

                    After all the reactions to my post last week, I received an invitation by email for a special and enlightening meeting with Milly, a transgender woman from noord-holland.
                    It was not about damage control or excuses, but a loving, honest, and open-hearted conversation in which we shared several insights about our lives with each other. Incredibly nice and educational.
                    Dear Milly, next week is finally your transgender operation. I find you brave and strong, and I want to wish you a lot of strength. This “damn terf” will be one of the first to soon be at your doorstep to celebrate this important step in your life ❤️

                    Love,
                    Anouk

                    En zo zijn er talloze voorbeelden waarbij de zangeres voor reuring zorgt. Anouk die de makers van The Voice of Holland een ‘corrupte bende’ noemt, Anouk die bij datzelfde programma ‘hou je bek’ zegt tegen collega-coach Jan Smit. Anouk die haar hoofd kaal scheert, Anouk die haar vreemdgaande vriend publiekelijk de deur wijst, die haar bandleden plots op straat zet. Anouk die tegen jonge collega’s zegt: ,,Misschien kom je er wel eerder als je alles doet wat er van je gevraagd wordt, als je jezelf omhoog neukt.” Anouk die sneert naar boze fans om het last minute afzeggen van haar concert: ,,Ik ben geen bloody robot. Blijf vooral weg. Pleur op!”.

                    Met sterallures hebben deze voorbeelden niets te maken, want nog voordat ze in 1997 doorbrak met Nobody's wife, sprong ze al eens van het podium om wat aanwezigen in een zaaltje letterlijk tegen de schenen te schoppen, omdat ze vrouwonvriendelijke leuzen scandeerden

                    Fan Karin Kooij, die als ‘vaste fotograaf’ al 25 jaar in de nabijheid van de rockchick verkeert, weet: Anouk heeft het hart op de tong. ,,Heel veel mensen vinden dat juist fijn, want je weet precies wat je aan haar hebt. Niet voor niets zijn er mensen die al heel lang met haar samenwerken. Ze heeft een uitgesproken karakter en is bloedeerlijk. Dat ze in haar enthousiasme weleens doorschiet, ach – dat kan mij ook gebeuren

                    ,,Anouk is edgy, dat maakt haar ook wie ze is”, zegt ook imagodeskundige Bart Maussen. ,,We hebben het hier niet over een braaf en lief zangeresje, hè? Ze heeft dat rauwe randje altijd al gehad, dat is onderdeel van haar imago als rockster. Anouk, die valt niet te kooien

                    Dat beaamt Jack Pisters, coördinator van het Conservatorium van Amsterdam. Hij was in het verleden gitarist bij Anouk. ,,Anouk is niet bang om tegen de stroom in te zwemmen. Ze vaart haar eigen koers, zoals altijd, en dat weten mensen van haar. Ze had in haar beginperiode ook enorme moeite om zich aan te passen aan haar succes en toen deed ze ook uitspraken die anderen in het verkeerde keelgat schoten

                    Zwarte Piet

                    Hij herinnert zich hoe Anouk zich in 2013 als een van de eerste witte artiesten uitsprak tegen Zwarte Piet. ,,Dat was baanbrekend. Ze kreeg toen zelfs bedreigingen gericht aan haar gezin, maar trok zich daar weinig van aan. Normaal gesproken is dat te prijzen. Dat ze nu een woord gebruikt dat ontzettend gevoelig ligt bij mensen, is niet oké”, vindt Pisters

                    Kooij noemt het ‘lachwekkend’ dat de zangeres wordt bestempeld als racist ,,Ze hergebruikt Ronnie Flex’ eigen woorden, anders was ze nooit met die tekst gekomen. Iedereen weet dat Anouk een heerlijk, kleurrijk gezin heeft, en dat ze zich meerdere malen heeft uitgesproken tegen racisme

                    Maar volgens presentatrice Sosha Duysker, die onlangs de serie Uit de kramp maakte waarin ze onderzoekt waarom het lastig is om over racisme te praten, is het gebruik van het n-woord problematisch ,,Het komt niet hetzelfde over als wanneer zwarte mensen en mensen van kleur het onderling gebruiken. Ook niet als je getrouwd bent met een zwarte man en je gemixte kinderen hebt. Je bent zelf een wit persoon. Dat verandert niet

                    Pisters vindt het jammer dat ze zo’n gevoelig woord heeft gebruikt. ,,Dat Sor zich terugtrekt, is wel een signaal. Het is dapper van die jongen dat hij opkomt voor zijn eigen mening. Ook al kan zij het anders bedoelen, als het voor hem pijnlijk is, is het prijzenswaardig dat hij niet zwijgt”, zegt hij. Imagodeskundige Maussen denkt niet dat het – naast het verlies van haar ‘opwarm-act’ – nog verdere consequenties zal hebben. ,,Ze kan zich onder haar fans wel wat vrijheden permitteren. Kijk, ze heeft bijvoorbeeld een mening over transvrouwen, en dat mag in Nederland. Ik denk dat het de discussie ten goede komt als we er meer met elkaar over spreken in plaats van uit angst onze mond te houden

                    Meer bewustzijn

                    Duysker hoopt ook dat alle ophef – of het nu Anouk is, of Johan Derksen onlangs met zijn uitspraken over het Friese Kamerlid Habtamu de Hoop – uiteindelijk meer bewustzijn brengt. ,,Natuurlijk is het vermoeiend dat we er tot in den treure over moeten praten waarom bepaalde woorden pijnlijk zijn. Het zorgt ervoor dat mensen erover na gaan denken. Dat ze snappen waarom een woord uit de mond van een wit persoon anders kan overkomen dan uit de mond van een zwart persoon, ook al heb je niet de intentie om te kwetsen.”

                    Van Karin Kooij hoeft Anouk in ieder geval niet te veranderen, en op de fanaccounts die zij beheert op sociale media, zijn de andere fans het met haar eens. ,,Mensen vergeten vaak dat Anouk heel lief en sociaal is. Ze zet nooit zomaar mensen in een hoek, zoals nu wel met haar gebeurt”, zegt Kooij. ,,Ze heeft de moed om haar authenticiteit te tonen. Wat anderen daarvan vinden, zal haar worst wezen.”

                    Waarom het n-woord zo problematisch is

                    We zijn in Nederland eigenlijk allemaal opgegroeid met het idee dat het n-woord een oké, neutraal woord was om te gebruiken. Alleen zijn we ons heel lang niet bewust geweest dat het helemaal geen neutraal woord is”, zegt Sosha Duysker, die onlangs de serie Uit de kramp maakte over racisme. ,,Het n-woord is onlosmakelijk verbonden met racisme en het slavernijverleden. Het was een dehumaniserende ‘verzamelnaam’ voor mensen van kleur. Op die manier werden zij ook gereduceerd tot handelswaar: een tijd lang kon je het n-woord gewoon vinden in bijvoorbeeld krantenadvertenties tussen de paardenwagens. Echt totaal bizar.”

                    Door die geschiedenis is het voor veel mensen van kleur een gevoelig woord, zegt Duysker. Toch gebruiken mensen in de zwarte gemeenschap het woord onderling wél. ,,Veel rappers gebruiken het bijvoorbeeld. Voor hen heeft het een andere lading gekregen. Van een woord dat eeuwenlang door anderen is gebruikt om te beledigen of om te bespotten, is het voor hen een soort eretitel geworden. Maar: dat wil niet zeggen dat iedereen het zou moeten gebruiken. Witte mensen blijven beter van weg van het n-woord. Die geschiedenis van ongelijkheid werkt nog altijd door in onze samenleving, want voor mensen van kleur zijn er nog steeds ongelijke kansen

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/songfestival/live-...eerd~adf7cc86/

                      LIVE | Joost Klein uitgesloten van songfestival, Ierse inzending wil dat Israël wordt gediskwalificeerd


                      Joost Klein mag definitief niet meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlander is gediskwalificeerd, omdat hij verdacht wordt van bedreiging van een medewerker van het songfestival. Dat heeft de EBU, de organisator van het liedjesfestijn, laten weten. Omroep AvroTros is ‘geschokt’. De zaak ligt bij justitie in Zweden.

                      ,,We hebben kennis genomen van de diskwalificatie door de EBU”, laat de omroep in een verklaring weten. ,,AvroTros vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug.’’

                      Ook Cornald Maas, lid van de selectiecommissie van de Nederlandse inzending, noemt het een ‘schandelijke beslissing’. Op X schrijft hij: ‘Lang leve de toekomst van het Eurovisie Songfestival - not. Hiermee kan in de toekomst van alles gebeuren.’

                      De NPO noemt de beslissing van de EBU om Joost Klein te diskwalificeren ‘zeer ingrijpend’ en een ‘grote teleurstelling’. Dat laat een woordvoerder van NPO-baas Frederieke Leeflang weten. ,,Voor de miljoenen songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AvroTros, de EBU en alle andere betrokkenen”, aldus een korte verklaring.

                      Het incident gebeurde volgens de politie tijdens de voorronde van het songfestival op donderdagavond. Klein zou in de arena een medewerker verbaal hebben bedreigd. Er is volgens de politie geen sprake van een fysieke confrontatie.

                      Vrijdag is er melding gemaakt van dit incident, waarna het slachtoffer en enkele getuigen hun verhaal hebben gedaan bij de politie. Ook Joost Klein zelf is verhoord. Het politie-onderzoek is daarmee afgerond en ingestuurd naar het Zweedse Openbaar Ministerie. Een officier van justitie gaat nu beoordelen wat er verder met de zaak moet gebeuren, maar dat kan nog weken duren.

                      Joost Klein mocht vrijdagavond niet optreden voor de vakjury van het Eurovisie Songfestival, nadat hij eerder op de dag op het laatste moment al afwezig was bij de generale repetitie voor de finale van het evenement zaterdag.

                      15:59


                      De AvroTros laat de Nederlandse pers ondertussen in een korte reactie weten: ,,We streven ernaar jullie begin van de avond te woord te staan. Dank voor jullie geduld."

                      15:56


                      De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug wil dat Israël gediskwalificeerd wordt. Aanleiding is een opmerking van een commentator van de Israëlische omroep Kan over het optreden van Bambie Thug.

                      De commentator waarschuwde de kijkers dinsdag dat het optreden van Bambie Thug 'het engste' van de avond zou worden. ,,Er zit een hoop boosheid in me nu", zei Thug tegen de Ierse nieuwsorganisatie RTÉ News. Volgens Thug overtreedt Israël deregels van het songfestival met dit commentaar en zou het land daarom niet meer mee mogen doen.

                      15:38


                      De Zweedse publieke omroep SVT meldt in hun liveblog dat de EBU momenteel een crisisbijeenkomst houdt. Dat heeft alles te maken met de heftige reacties uit het Nederlandse kamp op het uitsluiten van Klein.

                      15:06


                      De delegatieleider van Nederland, Twan van de Nieuwenhuijzen, verliet vlak na 15.00 het hotel. Hij was in gezelschap van Taco Zimmerman, de directeur van AvroTros. De delegatieleider wilde niks zeggen en keek continu op zijn telefoon. Vlak voordat hij de hoek om ging, liet hij nog wel los dat er snel weer een update komt van de Nederlandse kant.

                      15:01


                      Ondertussen speelt er nog meer: Alessandra, de inzending van Noorwegen van vorig jaar, heeft zich teruggetrokken als puntenuitdeler. Dat heeft de Noorse omroep laten weten. Wat de reden is, is nog onduidelijk.

                      15:00


                      De Ierse inzending Bambie Thug, die met diens horroract de tongen wist los te maken, liet zich zaterdag niet zien tijdens de generale repetitie. Op Instagram spreekt die van een situatie die in diens ogen 'urgente aandacht' nodig had van de EBU. 'De EBU heeft dit serieus genomen en we zijn in conclaaf over wat voor actie er moet worden ondernomen. Dat betekent dat ik de generale repetitie heb gemist.' Bambie Thug biedt diens excuses aan aan fans. 'Ik hoop jullie vanavond te zien.'

                      Bambie Thug © ANP
                      14:53


                      De Albanese zangeres Besa Kokëdhima, die de finale niet wist te halen, roept op om Joost Klein terug te laten keren op het songfestival. 'Als hij iets verkeerd heeft gedaan bij het benaderen van een vrouw of man, moet hij juridisch vervolgd worden. Maar dit heeft niks te maken met het feit dat hij deelneemt aan een muziekfestival.'

                      Kokëdhima stelt dat er te weinig tijd is om zaken op te helderen en standpunten in te nemen. Ze is van mening dat de EBU te snel een beslissing heeft genomen. 'Hij mag niet gestraft worden. Dit isniet waar eenheid voor staat.'

                      Besa Kokëdhima roept op om Joost Klein terug te laten keren © Instagram Stories Besa Kokëdhima

                      Comment


                      • ??? Wat heeft dit met gelijke rechten/behandeling van zwarte mensen te maken..?

                        Comment


                        • woke is veel breder dan rechten / behandeling rassen

                          Comment


                          • Dat maken de media er van, voor mij blijft het zoals oorspronkelijk bedoeld.. Ik ga ook niet typen dat ik 'last heb van ME ogen' door de hooikoorts, hoewel dat gemeengoed is geworden.

                            Comment


                            • dat kan maar jij bepaalt de maatstaf in het debat niet

                              Comment


                              • lol dat zou wat wezen hahahaha

                                Comment


                                • Leuk, de media bepaald ' de maatstaf van het debat'... Funny.. Lopen jullie maar achter Angela de Jong aan, ik niet! Moet niet gekker worden...🤣

                                  Comment


                                  • sinds wanneer staat Angela de Jong voor de media? die schrijft columns over tv programma's

                                    Woke cultuur is een beweging van een klein percentage linkse types die een hoop heisa maken over wat goed of slecht zou zijn en zij bepalen opeens wat goed is, dan iedereen die daar niet aan voldoet gecanceld moet worden. Enge beweging die meer macht krijgt.

                                    Media in het algemeen berichten daarover, zoals over alles.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...affe-slapjanus

                                      Kringen
                                      Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de UvA, is een laffe slapjanus

                                      Goed idee voor Geert en Caroline: wikkel bij de onderhandelingen zo’n arafatsjaal om je gezicht. Zeg niet wie je bent en waar je vandaan komt, voer het gesprek in gebroken Engels en ze gaan onmiddellijk akkoord met je immigratie-eisen.




                                      Niet dat het Dilan zal raken. Die gooit er gewoon die fameuze cynische Yesilgöz-blik tegenaan. Daarentegen zal het resterende drietal zich wezenloos schrikken, ten eerste uiteraard ons aller Pietertje, die dusdanig van de leg zal raken van die mombakkesen dat hij begint te stamelen dat hij te moe is om weerstand te bieden, ten tweede Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol, oftewel de gebroeders Grimm van het formatiesprookje (ik moet er helaas wel op wijzen dat de oorspronkelijke verhalen van de gebroeders veelal niet goed afliepen).

                                      Laat mij uitleggen hoe dit idee zich ontwikkelde. Ik was donderdagavond getuige van een interview van Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke met Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de UvA (of wat daar na deze week nog van over is). Zijn woorden maakten in enkele minuten duidelijk hoe met name de softe faculteiten van de UvA zich hebben laten infiltreren door islamitische en dus ook antisemitische terreurbewegingen, die met name vanuit Iran worden gesteund en gestuurd (woke en religieus fascisme: de merkwaardigste samensmelting ooit).
                                      Useful idiots



                                      Samen met hun fellow travelers, lees: de useful idiots van de universiteit zelf (zowel studenten als docenten), die lieten zien hoe snel identarisme-tumoren kunnen woekeren, hadden zij het halve centrum van ons hoofdgehucht met hun doorgeslagen Israël-haat zo hevig vernield, dat zelfs Femke zich gedwongen voelde in te grijpen (geef die ME’ers alsjeblieft allemaal een lintje, met dat arme ammoniakslachtoffer voorop). Vanzelfsprekend werd het schorem daarbij geassisteerd door de gebruikelijke relschoppers uit de rafelranden van de stad (in bontkraagjesdialect: „Ik ga dóód voor Hamas!”, heel apart). En vervolgens hadden ze nog steeds gemaskerd bij de rector aan tafel plaatsgenomen, let wel: zonder zich te identificeren, en was hij in het Engels het gesprek met hen aangegaan.



                                      Verbeek vertelde dat dus gewoon, glimlachend.



                                      En dat in de week dat hij zijn Israëlische contacten al had verraden.

                                      „Peter-Paul is een internationaal gewaardeerde topwetenschapper”, zei Marise Voskens, voorzitter van de RvT, twee jaar terug bij zijn aanstelling.
                                      Academische wereldje



                                      Peter-Paul is een laffe slapjanus, maak ik daar liever van. En hij toont zich daarmee een ware representant van ons hedendaagse academische wereldje, met zijn safe spaces (roflol, daar moet je eens met een Joodse student over beginnen). In navolging van de Amerikaanse uni’s is zijn ooit zo gerenommeerde instelling kapot gewokificeerd, en blind van eigendunk laat hij toe hoe de haatbaarden in Teheran daar in hun streven naar de vernietiging van Israël misbruik van maken.



                                      Gek genoeg hoorde ik Joost Klein na Nieuwsuur steeds dit zingen:



                                      Welkom op de UvA, blijf hier tot ik doodga



                                      UvA-papa, UvA-papa



                                      Ik krijg het mijn kop niet meer uit.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...-de-ayatollahs

                                        Column Assita Kanko
                                        Woke studenten kunnen naar Iran vertrekken, geniet maar van de ayatollahs

                                        De onrust op Amerikaanse universiteiten toont aan hoe het kritisch denken in het Westen allang onderworpen is geraakt aan het wokisme. Het idee dat de wereld verdeeld is in twee groepen: daders en slachtoffers. De dader is uiteraard altijd het Westen en de slachtoffers dat zijn zij, de demonstranten en groepen waarvoor zij zeggen op te komen.




                                        Het is zo erg dat bepaalde studenten die Jodenhaat en anti-westerse propaganda verspreiden in onze universiteiten door de lelijkste ayatollah werden gefeliciteerd via X. Ik krijg er koude rillingen van. Hoe kun je hier wonen en zo denken? Zien ze de vrijheid niet die wij hebben? Weten ze niet hoe waardevol en hoe kwetsbaar dit allemaal is?

                                        Er zijn mensen hiervoor gestorven zodat wij nu vrij kunnen zijn. Maar daar spugen ze gewoon op net zoals de Hamas-terroristen op het lichaam van Shani Louk hebben gespuugd.



                                        De vijand van onze manier van leven is binnen en wij accepteren dat door te veel tolerantie.



                                        Het was toch de tijd zonder woke gedachten waar kritisch denken en betrokkenheid de voornaamste bezigheid was van een student? Een universiteit is waar verandering in een samenleving teweeg wordt gebracht.Ayatollah Khamenei



                                        De verandering die ik nu zie, is gevaarlijk voor onze westerse waarden en normen. Misschien beseft men nog niet hoe erg het is maar stel je voor wat dit betekent: zelfs de ayatollah Khamenei heeft een bericht op X gepost om die jongeren te feliciteren met hun acties over het Midden-Oosten. Hij schreeuwde zijn dankbaarheid uit voor hun steun aan Hezbollah, een organisatie die op de EU-lijst van terroristen staat. Een persoon, groep of entiteit die op die terreurlijst staat, staat er niet zomaar op maar omdat hij een serieuze dreiging vormt voor onze (staats)veiligheid. Dit zegt dus duidelijk waar die studenten voor staan omdat ze de woke blinddoek niet willen afzetten.



                                        Ze kennen de waarheid over het Midden-Oosten en weten wel wat er gaande is in Iran. Voor die studenten die hier tegen onze samenleving zijn en door de leider van de islamitische republiek Iran worden gewaardeerd, is de vraag of ginder een paradijs is. Zouden ze daar willen wonen, onder de waarden en normen van de ayatollahs?



                                        Dat zijn mensen die hier wonen of geboren zijn maar niet achter onze Europese waarden en normen staan. Integendeel ze breken die af en vieren het zelfs. Ze haten vrouwen en Joden en willen zich niet aanpassen. Dat vind ik niet acceptabel. Je moet cultureel integreren in Europa of naar Iran vertrekken. De weg staat vrij, geniet maar van de tijd met de ayatollahs.

                                        Doodstraf voor lhbti’ers




                                        De verschrikkelijke plaats waar lhbti-mensen de doodstraf krijgen. Vrijheid van meningsuiting is er onbestaand. Vrouwen worden opgehangen omdat ze een haarlok laten zien. De protestgolf van 2022-2023 onder het motto vrouw, leven, vrijheid werd neergeslagen met onder meer 800 executies in 2023. Iedereen weet dat Iran op allerlei beleidsdomeinen in een malaise verkeert en dat de meerderheid van de bevolking het regime niet steunt.



                                        De infiltratie van ons systeem door de politieke islam is een feit. Nu is het een kwestie van bestendiging. De strategie ziet er altijd onschuldig uit maar dat is het niet. Zelfcensuur is daardoor ook enorm gegroeid. Hoe kunnen we teruggaan naar de essentie en zorgen dat respect voor onze waarden terugkeert in de samenleving?Gecontroleerde migratie



                                        We moeten dit probleem durven benoemen en van onze universiteiten weer plaatsen maken waar men vrij kan denken. Ver van dogma’s en wokisme.

                                        Europa moet kiezen voor gecontroleerde migratie en een integratiebeleid dat een dam opwerpt tegen sluipend islamitische radicalisering. Een integratiebeleid dat onze Europese waarden centraal stelt. Een beleid dat niet langer ruimte creëert in onze samenleving voor waarden die radicaal anders zijn dan de onze.



                                        De Islamitische Republiek Iran en haar proxy’s vormen een echte bedreiging voor onze vrije wereld. We zien het al 40 jaar in het Midden-Oosten en in Oekraïne waar ze het Russische regime helpen. Vanuit hier hun sympathie uitlokken is niet alleen verraad maar ook een bedreiging.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X