Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wat je schetst is met name van toepassing op CO2, stikstofdepositie vindt voor namelijk plaats op korte afstand van boerenbedrijven..zegge binnen een kilometer of 10-25..zeker bij de NL-weersomstandigheden.. Vandaar dat het uitkopen van bedrijven voornamelijk toegespitst is op bedrijven die vlakbij natuurgebieden liggen.. Stikstof waait niet zo ontzettend ver... Dus heeft de NL-natuur baat bij NL-STIKSTOF ingrepen. (Iets wat bij CO2 maatregelen inderdaad minder is...minder dus)

    Comment


    • Mijn opmerking hierboven is dus een reactie op Ed en niet de alwetende..

      Comment


      • Recent artikeltje..van vandaag:

        https://www.nu.nl/binnenland/6178824...se-natuur.html

        Comment


        • https://www.anderetijden.nl/afleveri...eem-Zure-regen

          Comment


          • Overheid pakt boeren aan, maar leg dan maar eens uit waarom energie slurpende en milieuvervuilende grote datacentra wel vergunning krijgen in polderlandschappen te worden gebouwd:

            https://www.ad.nl/flevoland/zo-kwam-...olde~a82dbd49/

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...inder-uitstoot

              Column: landbouw kan meer monden voeden met minder uitstoot

              Door CASPER BURGERING

              De uitdagingen voor de agrarische sector zijn groots. Door de verdere groei van de wereldbevolking neemt de vraag naar landbouwproducten constant toe. Ondertussen is de vraag van consumenten aan verandering onderhevig.

              Die continue dynamiek in consumentenvoorkeuren maakt besluitvorming complex. Tegelijkertijd moet de hele agrarische sector haar uitstoot van broeikasgassen reduceren. Dat alles vraagt om continue efficiencyslagen en innovatief vermogen. Gelukkig kent de Nederlandse agrarische sector inmiddels hier wel de klappen van deze zweep.



              Duurzaam


              Laten we ons weer eens verplaatsen naar het jaar 2050. Hoe ziet het Nederlandse agrarische landschap er dan uit? Laten we er eens van uitgaan dat alle Nederlandse boerenbedrijven in 2050 volledig duurzaam zijn. In het productieproces is dan hernieuwbare energie de voornaamste energiebron. De transitie daarnaartoe heeft voor een grote verandering gezorgd in de manier waarop zowel de boerderijen als de voedingsmiddelenindustrie produceren.

              De gecoördineerde aanpak door de gehele keten heen van boeren, voedselproducenten, consumenten, financiers tot overheden is daarbij doorslaggevend geweest. Het heeft ook voor een gedragsverandering gezorgd bij consumenten. Het is gelukt om consumenten te overtuigen van de noodzaak om voedselverspilling tegen te gaan. Aan voedselverspilling doen we niet meer.

              Dieet


              De consument is anders gaan eten en heeft zijn dieet aangepast. Dit komt vooral doordat er goede alternatieve eiwitbronnen zijn ontwikkeld. De vlees- en zuivelconsumptie ligt daarmee 50% lager ten opzichte van het niveau in 2030. De veestapel en het aantal veehouderijen is flink ingekrompen. In 2020 was de veehouderij nog verantwoordelijk voor twee derde van de totale uitstoot van broeikasgassen uit de agrarische sector, maar richting 2050 is de uitstoot hier drastisch gekrompen.

              De tuinbouw maakt 100% gebruik van hernieuwbare energiebronnen (zoals zonne- en windkracht, geothermie, biomassa). Zonnekracht is echter de voornaamste energiebron in de tuinbouw. De tuinbouw is ook veel meer ’voorspellend’ gaan produceren en de bedrijven telen alleen nog die producten waarvoor zeker een koper is.

              Mest


              Belangrijke hulpbronnen zoals water en mest worden op efficiëntere wijze ingezet. Het gebruik van hernieuwbare meststoffen heeft een aandeel van 95%, en het aandeel van de niet-hernieuwbare meststoffen (zoals kalium en fosfor) is daarmee flink afgenomen. Afval bestaat niet meer, maar is een belangrijke hulpbron in het productieproces.

              Verticale landbouw – waarbij gewassen in meerdere lagen op elkaar worden gekweekt – is veelvoorkomend, ook in de stad. Het heeft een bijdrage geleverd aan efficiënt land- en grondmanagement. De bodemkwaliteit en de productiviteit zijn hierdoor flink verbeterd. Het heeft er bovendien toe geleid dat er een aanzienlijke verschuiving heeft plaatsgevonden van landbouw- naar bosbouwpraktijken. Hierdoor is de bebossing tot aan 2050 doorgezet en het aantal bomen in Nederland is in de periode 2030-2050 verdubbeld.

              Poten in de modder


              Volgens Farm2050 zal tegen 2050 zal de sector mondiaal zo’n tien miljard mensen moeten voeden. Zij stellen dat dit een stijging van 70% van de voedselproductie vereist. Tegelijkertijd moet de sector de uitstoot van broeikasgassen blijven reduceren. Een immense uitdaging die gehaald kan worden met voldoende innovatiekracht, stimulerend overheidsbeleid en slimme poten in de modder.

              Casper Burgering werkt het Economisch Bureau van ABN Amro als senior econoom en maakt deel uit van de afdeling Sustainability Research.

              Comment


              • Ik als vlees liefhebber ben ook bang voor de toekomst met dat vervangende vlees wat straks uit labs komt, dat kweekvlees. Dat schijnt echt straks te komen.

                Comment


                • ja Brad Pitt investeert er zelfs in

                  Comment


                  • Allemaal zeer positieve ontwikkelingen, neemt niet weg dat de intensieve veeteelt en landbouw z.s.m. moet verdwijnen. Liever eergisteren dan vandaag of morgen..

                    Comment


                    • En dan? Vegetarier worden? No way!

                      Comment


                      • Dat hoeft helemaal niet...je kunt ook 3-4 keer per week vlees eten en daar iets meer voor betalen..Doe ik ook sinds een jaar of vijftien en mis niks qua voedingsstoffen..

                        Comment


                        • Een lekker stukje vlees komt vd topslager waar ik graag kom. Is dat dan wel ok?

                          Comment


                          • Ligt er al aan van welke boer/bedrijf hij zijn vlees betrekt.. Als het zo'n kiloknaller-fokker is, zou ik er niks kopen.. maar dat moet iedereen zelf weten denk ik.. Maar er zijn heel veel boeren die het erg goed doen en daar gaat mijn voorkeur toch naar uit.. Die mega-bedrijven kun je nauwelijks nog boer noemen..

                            Comment


                            • Laat ik het zo zeggen; vlees van de AH of Jumbo komt er bij mij niet in..Al die z.g. 'keurmerken' met sterren, stellen geen donder voor..(lekker dier en zo...) Ik heb het geluk om redelijk in de buurt te wonen van Hilvarenbeek en daar wemelt het van de boeren die rechtstreeks hun vlees leveren aan de slagers..heerlijk hoor!! Als je zoiets proeft, wil je geen supermarktvlees meer..

                              Comment


                              • dat geldt voor kaas en andere verse produkten ook, voor smaak betaal bij bij de vakwinkels iets meer

                                Comment


                                • Yip.. en het is zeer de moeite waard naar mijn idee.

                                  Comment


                                  • maar veel mensen kunnen dat zich niet veroorloven

                                    Comment


                                    • Klopt..en dan is minder maar beter vlees ook een optie. Eiwit-vervangers zat.

                                      Comment


                                      • Dus we gaan bepalen dat mensen die minder geld hebben geen vlees mogen eten?

                                        Comment


                                        • Dat zeg ik niet Ed (lezen is een kunst, ik weet het), ik vind alleen dat de intensieve veehouderij ernstig aan banden gelegd moet worden.. en ik hoop dat dat er van gaat komen.

                                          Comment


                                          • En als dat zou lukken moet je dus meer betalen voor de overgebleven veehouderijen en hun produkt?

                                            Comment


                                            • Ik weet één ding zeker, ik zal nooit vegetariër worden..

                                              En bovendien heb ik er geen spijt van want varkens hebben gewoon een hekel aan vegetariërs..!

                                              Zo'n varkentje wil liever opgegeten worden.. dan zijn oude dag door te brengen in een varkens-tehuis.

                                              En zo niet, vraag dan aan een vegetariër of een dierenactivist of hij een paar varkens onder zijn dak wil nemen.. ??

                                              Daarom voel ik me nooit schuldig als ik piggy-worstjes eet.

                                              Maar ze moeten er ook zo'n EAT ME! stickertje op de verpakking eens zetten, en niet alleen op de stomme avocado's..



                                              Comment


                                              • Ben jij een varkenfluisteraar waardoor jij weet wat ze denken? Lol

                                                Comment


                                                • Ik ben ook geen vegetariër en zou er voor pleiten dat iedereen onder de -zegge- 20 jaar dat ook absoluut niet wordt. De hoeveelheden vlees die nu gegeten wordt id echter niet nodig, vandaar dat ik al die mega 'vleesfabrieken' graag zou zien verdwijnen..(ook vanwege hun ernorme stikstof-uitstoot) Als die gesloten worden zou er ook meer ruimte komen voor huizenbouw en zo.

                                                  Comment


                                                  • ? Wat heeft de leeftijd van 20 ermee te maken?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X