Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

’’Troostmeisjes’ leverden Koninklijk Huis miljoenen op’

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • ’’Troostmeisjes’ leverden Koninklijk Huis miljoenen op’

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2070...s-miljoenen-op

    ’’Troostmeisjes’ leverden Koninklijk Huis miljoenen op’

    AMSTERDAM - Het Koninklijk Huis en de Nederlandse staat zouden hebben geprofiteerd van het geld dat door zogenoemde troostmeisjes in Japanse dwangbordelen is verdiend. Dat heeft het onderzoeksplatform Follow The Money zaterdag bekendgemaakt. Naar schatting gaat het om zo’n 156,5 miljoen euro.

    Zo’n 70.000 jonge vrouwen, ’de troostmeisjes’, werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tussen 1942 en 1945 onder dwang aan het werk gezet in leger- en marinebordelen. Met het geld dat ze daarmee verdienden financierde Japan de oorlog, zo ontdekte de Nederlandse inlichtingendienst NEFIS kort na de Japanse overgave. Dit onderzoek werd nooit volledig openbaar gemaakt, waardoor dit lang onduidelijk was.



    Het geld werd dagelijks gestort bij de oorlogsbanken van Nederlands-Indië: de Bank of Taiwan en de Yokohama Specie Bank. De Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), met de Nederlandse staat en het Koninklijk Huis als grootaandeelhouders, blijkt volgens Follow The Money van het stoppen van die banken geprofiteerd te hebben. Het onderzoeksplatform zegt dat het „met een conservatieve schatting (alleen de stortingen van de laatste drie maanden voordat Japan capituleerde) gaat het om 25,76 miljoen gulden. Geïndexeerd over de periode 1945-2021 komt dat neer op ruim 156,5 miljoen euro.”

    Onbelast uitgekeerd


    Koning Willem I bezat 4000 aandelen bij de NHM, die vervolgens naar prinses Wilhelmina, koningin Juliana, prins Bernhard en de vier prinsessen gingen. Het dividend per koninklijk aandeel, dat door de liquidatieopbrengst van de Japanse oorlogsbanken behoorlijk in waarde is gestegen, is destijds bij uitzondering onbelast uitgekeerd.

    De Rijksvoorlichtingsdienst en de woordvoerders van Financiën en van Algemene Zaken hebben aan Follow The Money laten weten dat „wij niet hebben kunnen verifiëren wat er met het genoemde bordeelgeld gebeurd is en wie daarvan op de hoogte zou kunnen zijn.”

    ’Nader onderzoek’


    Directeur Rocky Tuhuteru van de Stichting Pelita wil nog geen standpunt innemen over het verhaal van Follow The Money. Pelita biedt betrokkenen bij de oorlog met Japan begeleiding en hulp aan. „Wij kunnen pas een standpunt innemen als er nader onderzoek is gedaan naar de geldstromen”, laat Tuhuteru via een zegsman weten.

    Die wijst er op dat zeker 95 procent van de troostmeisjes Koreaanse en Indonesische vrouwen waren. „Slechts een klein deel van de troostmeisjes was Nederlands-Indisch of Nederlands.”
    ---

    en dan te weten dat het paleis van onze Koning in Den Haag vroeger ook deels een bordeel was, zie https://www.sexdome.nl/weetjes/van-b...uis-ten-bosch/

  • #2
    ja dat bordeel in Huis Ten Bosch: https://www.sexdome.nl/weetjes/van-b...uis-ten-bosch/

    Van bordeel tot paleis: dit wist je vast nog niet over Huis ten Bosch

    26 juli 2022
    De thuisbasis van de Oranjes heeft een merkwaardige geschiedenis. Alweer een aantal jaar is paleis Huis ten Bosch de thuisbasis van het koninklijk gezin. Ondanks alle allure van het optrekje, is de geschiedenis van dit gebouw niet altijd even chic. Kende je deze feitjes al over het woonpaleis van de Oranjes?



    Het paleis is een gevangenis, museum en bordeel geweest


    Tijdens de Franse tijd, na 1795, veranderde het bestemmingsplan van Huis ten Bosch regelmatig. Zo werd het paleis een tijdje gebruikt als gevangenis en als museum. Een van de vleugels werd naar verluidt verhuurd aan een bordeel. Al vonden de royals het gebouw snel weer terug: koning Lodewijk Napoleon woonde na 1806 korte tijd in wat toen het Palais Royal du Bois werd genoemd. Na 1815 was het Huis weer in handen van de Oranjes.

    Het paleis is niet van de koning

    Hoewel – na wederom een renovatie – koning Willem-Alexander nu in Huis ten Bosch woont met zijn gezin, is hij geen eigenaar van het pand. Het paleisje is van de Staat, en de Oranjes betalen geen huur voor hun huis.

    Comment


    • #3
      Pooiers dus die gasten met blauw bloed!

      Comment


      • #4
        Hopelijk leren we wat van de geschiedenis.
        Onze geliefde dames van plezier beoefenen in ieder geval één van de oudste beroepen ter wereld.

        Comment


        • #5
          ik ben bang dat we juist niets van de geschiedenis leren, de wereld wordt per week erger om ons heen met al die domme besluiten van onze politici

          Comment


          • #6
            Steeds minder mensen in Nederland zijn voor de monarchie

            Comment


            • #7
              Monarchie is eigenlijk ook ridicuul. Maar als ik kijk naar al die staatshoofden van allerlei andere landen die tijd vrij moeten maken voor allemaal ceremoniële dingen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van de begrafenis vorige maand van Elizabeth. Ik heb dan liever dat daar een koning zit de hele dag en dat de minister-president gewoon aan het werk is.

              En het schijnt volgens de werkgevers-bond voor handelsmissies wel echt een pluspunt te zijn als er een koning naar toe gaat. Blijkbaar heeft dat meer impact dan wanneer een president gaat.

              Dus ja, per saldo, laat ze maar lekker zitten. Hebben we een mooi feestje op koningsdag en een knullige kerst-toespraak in ruil

              Comment


              • #8
                Ja het schijnt grote aanzien te hebben bij veel regeringen en zakenlui. Denk dar het qua geld nooit uit te rekenen is wat het netto kost of oplevert. Die plaleizen etc moeten toch ook onderhouden worden, en veel mensen halen er toch iets positiefs uit zo'n monarchie.

                Wel triet dat nu kroonprinses Amalia opgesloten zit door terreurdreiging en niet vrij naar buuten kan.

                Comment


                • #9
                  Ja dat is met het koningshuis wel lastig. Er wordt wel elk jaar verteld wat ze mogen spenderen, maar dan zijn er weer vage regels over wie welk deel van het onderhoud van het vastgoed op zich neemt enzo waardoor je er nooit echt achter komt.

                  Comment


                  • #10
                    en toch is het dan ook weer grappig te lezen als een paleis achter wordt gelaten dat het vak binnen veel achterstallig onderhoud heeft en het verouderd is omdat de zittende Koningin/prinses er niets aan heeft laten doen toen ze er zelf woonde, dat was met Soestdijk zo na overlijden Juliana en Berhard en ook bij vertrek Beatrix uit Huis ten Bosch in Den Haag. Ik las het zelfde over Buckinham Palace in Londen wat zeer verouderd was met achterstallig onderhoud wat ook journalisten konden zien in de vertrekken waar ze mochten komen.

                    Comment


                    • #11
                      Waar blijven de excuses en de schadebetalingen?

                      Comment


                      • #12
                        mensen in de politiek, koninklijk huis, top van bedrijven etc komen vaak weg met dingen die niet ok zij, waar wij direct mogen bloeden, what's new

                        Comment


                        • #13
                          Nu moesten de prinsesjes getroost worden na de vernederende balkonscene op Prinsjesdag waarbij ze uitgefloten en uitgejoeld werden door het volk.

                          Comment


                          • #14
                            ja paar van die wappies met omgekeerde vlaggen wonnen het qua geluid van de Oranjefans, ach ja, we leven gelukkig in een land waar we een mening mogen hebben

                            Comment

                            Working...
                            X