Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Waarom de nieuwe wet voor sekswerk (WRS) een idioot plan is

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Waarom de nieuwe wet voor sekswerk (WRS) een idioot plan is

    Vond dit wel een interessante uitleg waarom de Wet Regulering Sekswerk die er doorheen gedrukt wordt een belachelijk idee is.


    Nieuwe wet voor sekswerkers (WRS) wordt aangepast, maar nog steeds een idioot plan

    12 juli 2022
    Gisteren werd bekend gemaakt dat in de nieuwe wet voor sekswerk (WRS), er geen boete komt voor sekswerkers zonder vergunning. Dat klinkt mooi, maar het is een wassen neus. In onderstaande schrijven van Bas Wisselink wordt uitstekend uitgelegd waarom dit punt en uberhaupt de hele Wet Regulering Sekswerk een idioot plan is.



    “Een wassen neus. Het meest repressieve deel van de wet blijft in stand: het register, waar je inkomt als je een vergunning wilt, maar óók als je ontdekt wordt zonder dat je een vergunning hebt. En een vergunning krijg je alleen na een gesprek waarvoor de criteria pas achteráf bekend gaan worden, via een Algemene Maatregel van Bestuur. Vergunningen kunnen ook ingetrokken worden, en ook daarvoor zijn nog geen criteria vastgesteld.

    Hoe kun je hier vóór stemmen?

    Hiernaast krijgen gemeentes in dit wetsvoorstel de optie om een nul-beleid in te voeren, wat op dit moment nog niet legaal is. Dat betekent dat zélfs met een zogenaamd landelijk vergunningsstelsel, de optie om sekswerk te illegaliseren nu wél toegekend wordt aan gemeentes! De wet WEMELT van dit soort achterdeurtjes om sekswerk de facto illegaal te maken, en de jure te kunnen zeggen: “maar er is nu een wet om sekswerkers te beschermen, hoor!”

    Wat *niet* in de wet geregeld wordt zijn betere arbeidsrechten voor sekswerkers. Dat is iets dat al sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 als pijler genoemd wordt, maar in de tien jaar daarna helemaal naar de achtergrond is verdwenen. Dat is dan ook de reden dat sekswerkers nu vaak in de zogenaamde “opting-in” regeling terecht komen, waar de exploitant hun belasting regelt, maar zij geen enkel arbeidsrecht jegens sociale voorzieningen hebben.

    Het resultaat: vele sekswerkers kregen NUL steun tijdens corona!

    Je ziet meer en meer (en er gebeurt nog héél veel meer dat niet gemeld wordt!) dat er geweld gepleegd wordt tegen sekswerkers. Dat is de nasleep van corona: sekswerkers worden door de politie niet serieus genomen en dat weten de klootzakken. Dan hebben we het over verkrachtingen, lichamelijk geweld, afpersing, niet betalen en ga zo maar door. En dat los je NIET op met een wetsvoorstel dat de stap naar de politie nog moeilijker maakt.

    De WRS moet van tafel. We kunnen bij onze zuiderburen zien dat het anders kan, en ook in Spanje is deze week criminalisering van sekswerk verworpen. We moeten onze regering laten weten dat als ze écht iets aan misstanden willen doen, dat moet beginnen bij de sekswerkers.”

  • #2
    Illegaliteit moet bestreden worden, maar daar hebben ze mankracht voor, sterker nog er is nog amper zedenpolitie beschikbaar voor de prostitutie dus men handhaaft amper de illegale markt. En door komst internet en dus illegale markt holt de legaliteit achteruit waar tenminste nog controle is op minderjarigheid, gedwongenheid en veilige werkplekken. Men moet juist de legale sector minder regeldruk geven en meer vergunningen afgeven en bestemmingsplannen in voordeel van prostitutie toestaan en de illegaliteit hard bestrijden. Maar goed dat gebeurt niet, dus zullen wantoestanden alleen maar toenemen

    Comment


    • #3
      Zover ik weet wordt het wetsvoorstel aangepast, dus het begin van het verhaal klopt al niet, het is nog niet definitief.

      Comment


      • #4
        Ja daar was dit artikel ook een reactie op, dat het wetsvoorstel wordt aangepast. Maar die aanpassing is dus een wassen neus.

        Comment


        • #5
          Wat houdt die aanpassing dan precies in en wanneer volgt de serieuze stemming hierover? En welke gevolgen het krijgen voor ons?

          Comment


          • #6
            Originally posted by Willy Wonka View Post
            Wat houdt die aanpassing dan precies in
            Geen boete voor sekswerkers die betrapt worden zonder vergunning, zie linkje.

            https://www.nu.nl/binnenland/6211618...ergunning.html

            Comment


            • #7
              die ze nu ook niet krijgen omdat er vrijwel niet gecontroleerd wordt?

              Comment


              • #8
                Het gaat ook niet om nu, het gaat om het nieuwe wetsvoorstel. Daar stond eerst in dat je zonder vergunning ook een flinke straf zou krijgen, dat is nu uit het wetsvoorstel gehaald.

                En ik zie regelmatig berichten van 'illegale bordelen' die gesloten worden door gemeentes trouwens. Geen idee wat er met de sekswerkers gebeurd die daarbij ontdekt worden, of ze een boete of andere straf krijgen.

                Comment


                • #9
                  dat klopt, al hebben ze niet veel mankracht voor controles, hooguit wordt dat ingezet bij tips of klachten, ben wel benieuwd wat zo'n wetsvoorstel nu echt veranderd in de prostittutie in nederland, ff los van dit soort details

                  Comment


                  • #10
                    Denk wel dat er veel veranderd. Iemand die een raam of kamer verhuurt mag straks dan alleen maar dames in huis hebben met een vergunning. En denk dat dit dan ook geld voor privehuizen. Dat betekent dat al die dames 2x op bezoek moeten bij een ambtenaar.

                    Die ambtenaar gaat proberen uit te pluizen of je wel echt sekswerker wil zijn, en god mag weten hoe lang het duurt in die ambtelijke molen voordat je daadwerkelijk een vergunning hebt.

                    Alle sekswerkers moeten een mobiel telefoonnummer opgeven, die wordt in een database gezet zodat te achterhalen is of de dame geregistreerd staat.

                    Plus dus allerlei achterdeurtjes wat wordt beschreven in het eerste bericht in dit topic, waardoor het sekswerkers en exploitanten alleen maar lastiger gemaakt kan worden.

                    Comment


                    • #11
                      zie je al met gastvrouwen procedures die leiding geven in privehuis, voor vergunningsaanvraag staat zo 2 of 3 maanden, terwijl ze het in een uurtje doen de daadwerkelijke check VOG (bij hun zelf intern, maar moet de sollicitante gastvrouw wel zelf opvragen bij de gemeente en dan aan privehuisexploitant geven en die bij de vergunningsaanvraag doen, het gaat helemaal nergens over die ambtenarij

                      en ze willen die verantwoording niet dat hun dames goedkeuren en ze straks gedwongen blijken te zijn, want dat kunnen zij ook nooit allemaal op voorhand zien, dat is toen gebeurd bij het gemeentebordeel op de Wallen in Amsterdam onder vd Laan toen Halsema o.a. nog in dat project zat, dat pand was binnen notime dicht.

                      Comment


                      • #12
                        Dat wordt een ramp dan in de uitvoering en zal sekswerk alleen maar lastiger maken. Goh, je verwacht het niet van een wetsvoorstel van de ChristenUnie...

                        Comment


                        • #13
                          die ontmoedigen alleen maar de boel of maken het zo dat ze straks kunnen zeggen: zie je wel, wat een misstanden, ja die ze zelf extra gecreeerd hebben met hun onrealistische wetsvoorstellen.

                          Comment


                          • #14
                            Oftewel, een ingrijpende wet. Heb ook geen idee wanneer die tot stemming gebracht gaat worden en wanneer het dan in de praktijk gebracht gaat worden.

                            Comment


                            • #15
                              Dit https://www.sexdome.nl/prostitutie/s...or-te-vechten/ dan ook wel interessant artikel

                              Comment


                              • #16
                                Originally posted by Johan Geluk View Post
                                Dit https://www.sexdome.nl/prostitutie/s...or-te-vechten/ dan ook wel interessant artikel
                                ‘Wat ik zo verdrietig vind is dat er aan de ene kant zoveel haat is tegen ons, en dat we aan de andere kant voor niemand belangrijk genoeg zijn om voor te vechten.’

                                Die quote vat de boel wel goed samen uit dat stuk. Er zijn partijen die heel bewust tegen sekswerk zijn, en er zijn partijen die het allemaal niet zoveel boeit. Partijen die aan de kant van sekswerkers staan, is nihil. En dus komen degenen die een heel bewust standpunt hebben (tegen prostitutie dus) als 'winnaar' uit de bus.

                                Het artikel zegt ook dat bij een eerdere indiening van de wet zowel de Raad van State als de 1e kamer tegen de WRS waren. En ook de rechtbank van Amsterdam en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn tegen. Wie weet dat daar dan nog een escape zit of dat het daardoor nog vele jaren voortsleept voordat de wet wordt ingevoerd.

                                In de tussentijd kunnen we afkijken hoe het in België gaat, die de hele andere kant op zijn gegaan. En is er hopelijk dan in Nederland een regering zonder de christelijke mores die er met een nuchtere blik naar kijkt ipv 'gods wil'.

                                Comment


                                • #17
                                  en de media heeft er amper kennis van hoe die prostitutiewereld nu daadwerkelijk in elkaar zit, ze spreken de verkeerde mensen of vragen niet goed door, en vele mensne uit de prostitutie willen niet te veel zeggen bang voor herkenning en stigma dus, of dat ze last krijgen met de overheid over hun zaak of werk

                                  Comment


                                  • #18
                                    Ik ben niet zo bekend in de juridische kant van prostitutie en weet barweinig over wetgeving in dezen. Ik ben al blij dat ik een goede escort heb...Van sommige krantenartikels denk ik wel: Tjeemig wat een gedoe om iets fijns en moois, laat die meiden toch! Ieder zijn/haar baantje...

                                    Comment


                                    • #19
                                      Ja precies, dat heb ik nu ook met bijvoorbeeld met boeren en vissers😉

                                      Comment


                                      • #20
                                        We hebben nu eenmaal idioten in de regering zitten die maar door mogen gaan. Dan krijg je automatisch idiote plannen.

                                        Comment


                                        • #21
                                          al wat meer bekend over die wet?

                                          Comment


                                          • #22
                                            Nog niks. Het staat sinds 26 januari 2021 stil als ik dit mag geloven: https://www.tweedekamer.nl/kamerstuk...orstel%3A35715

                                            De volgende stap is dat de 2e kamer een debat moet plannen, het debat moet plaatsvinden, dan gaat er gestemd worden. Gezien alle andere prioriteiten van het kabinet, is dit blijkbaar nog niet aan bod gekomen

                                            En dan moet het door naar de 1e kamer voor eenzelfde proces lijkt me.

                                            Comment


                                            • #23
                                              wel onveilig voor dames en moeilijke controle voor hulpinstaties, nog los van overlast van aanloop klanten of die bij verkeerd adres aanbellen

                                              Comment


                                              • #24
                                                Het is gewoon slecht vd prostitutie in het algemeen. Maar zolang 2 christelijke partijen in onze regering zitten bestaat er kans op anti prostitutieregels.

                                                Comment


                                                • #25
                                                  De bedenker en grootste aanjager van de Wet Regulering Sekswerk stopt in de politiek. Gert-Jan Segers gaat volgende week zijn partijleiderschap en zetel opgeven.

                                                  Nu zal de CU niet zomaar het plan loslaten, maar het was wel vooral Segers paradepaardje.

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X