Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Moet Ongehoord NL van de buis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Moet Ongehoord NL van de buis?

    Niet echt een verrassing natuurlijk, maar nu er 'officieel' is vastgesteld dat Ongehoord NL van o.a. Arnold Karskens nepnieuws verspreid, moeten ze van de buis? Zie hier het artikel: https://nos.nl/index.php/artikel/243...ste-informatie

    Ik vind het lastig, het is wel goed de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan natuurlijk. Maar welke mensen besluiten dat dan? En waar is het kantelpunt van echt nepnieuws en nieuws dat schuurt en buiten de normale kaders van de traditionele media valt?

  • #2
    Dat is inderdaad een lastige, meer tv programma's of omroepen brengen gekleurd nieuws, de vraag is alleen waar is de grens dat het schadelijk is en of nepnieuws is. Ze hebben gelukkig amper kijkers en het is bijna slechte jiskefet tv.

    Comment


    • #3
      Ik werk veel thuis met de tv aan op de achtergrond en zo heb ik er een paar kaar iets van meegekregen maar wat een stelletje randdebielen zeg. Die Karskens is ook volledig de weg kwijt. Ik weet niet wat er met hem is gebeurd maar blijkbaar heeft hij ergens een verkeerde afslag genomen.
      Let wel, ik gun iedereen zijn of haar mening en zelfs voor de wappies en woke figuren heb ik een luisterend oor maar dat ON is zo anti dat je daar helemaal niets mee kunt.

      Comment


      • #4
        Zelfde afslag als Baudet genomen😉

        Comment


        • #5
          https://www.ad.nl/show/npo-wil-ongeh...ggen~a548a51f/

          NPO wil Ongehoord Nederland een boete opleggen


          UPDATEDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de omroep Ongehoord Nederland een sanctie opleggen. Aanleiding van dit besluit zijn de bevindingen van de ombudsman die uitgebreid onderzoek deed naar het journalistiek handelen van het programma Ongehoord Nieuws van de omroep.
          Dennis Jansen 15-06-22, 16:10 Laatste update: 18:59

          ,,Uit de vorige week gepubliceerde uitspraak komt een patroon naar voren dat het programma Ongehoord Nieuws in diverse uitzendingen de Journalistieke Code NPO stelselmatig heeft geschonden. Zoals vorige week aangegeven, baart dat de NPO grote zorgen", schrijft de NPO in een persverklaring. Het is voor



          ,,Een belangrijke taak van de NPO is het geven van sturing en het bevorderen van samenwerking met het oog op de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau. Een belangrijk onderdeel van de mediaopdracht is dat het media-aanbod voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Bij de publieke omroep is dat vastgelegd in de Journalistieke Code NPO. Wanneer een omroep de in de Code vastgelegde journalistieke standaard schendt, raakt dit de integriteit van het gehele bestel.”

          ,,Na zorgvuldige bestudering van de uitspraak van de ombudsman is de NPO van plan aan omroep Ongehoord Nederland een sanctie op te leggen. Op grond van de Mediawet kan de Raad van Bestuur van de NPO als sanctie ten hoogste vijftien procent van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. We hebben dit voornemen samen met een uitgebreide onderbouwing vandaag schriftelijk aan ON! medegedeeld.”

          Het betreft een voorgenomen besluit. ON! krijgt eerst de mogelijkheid om een zienswijze te geven op het voornemen om een sanctie op te leggen. Vervolgens zal de Raad van Bestuur besluiten of en welke de sanctie daadwerkelijk aan ON! wordt opgelegd. Het definitieve oordeel zal uiterlijk in de week van 27 juni volgen.

          Onder vuur

          Ongehoord Nederland ligt al vanaf de eerste uitzending van Ongehoord Nieuws onder vuur. Nadat er diverse klachten waren binnen gekomen startte Ombudsman Margo Smit begin maart van dit jaar een onderzoek. Het ging onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. Vorige week kwam de uitkomst: de code is inderdaad geschonden. Ook wordt onjuiste informatie niet gecorrigeerd en worden meningen niet voldoende gescheiden van feitelijke informatie, zo stelde Smit. ,,Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo.”

          Ongehoord Nederland noemt het voornemen van de Raad van Bestuur van de NPO om de omroep een financiële sanctie op te leggen ‘een frontale aanval’ op zowel het voortbestaan van de omroep als op de persvrijheid in Nederland. Dat schrijft voorzitter Arnold Karskens in een reactie op het voornemen.

          ,,Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-Ombudsman nadrukkelijk. Wij betreuren dat nog voordat ons om een weerwoord is gevraagd de Raad van Bestuur al tot zo’n draconische maatregel wil overgaan”, schrijft Karskens. ,,Ongehoord Nederland is door de minister van OC&W pas recent toegelaten in het publieke bestel vanwege de “ongehoorde” visie op grote maatschappelijke thema’s, zoals de gevolgen van massa-immigratie, doorgeslagen klimaatbeleid en de toenemende macht van de EU. Het kortwieken van ons, als een jonge omroep, maakt het verkondigen van deze andere politieke boodschap, bijvoorbeeld over het coronabeleid en het onteigenen van boeren, binnen het publieke bestel hierdoor zo goed als onmogelijk en riekt daarom naar onversneden censuur.”

          Belangrijk signaal

          De Raad van Cultuur, een adviesorgaan van de regering, noemt het dreigen met een sanctie ‘een belangrijk signaal’. Volgens voorzitter Kristel Baele vraagt ‘journalistieke kwaliteit voortdurende aandacht en bewustzijn. Wij waarderen het dat de NPO hier alert op is'.

          Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) liet weten zich ‘niet te gaan bemoeien’ met de zaak-Ongehoord Nederland. De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status op voorwaarde dat de omroep ‘dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek’ deelde als andere omroepen binnen de NPO.

          Onderzoek naar betrouwbare media

          Het Commissariaat voor de Media overweegt naar aanleiding van het nieuws van de NPO een onderzoek in te stellen naar ‘bestaan en werking van processen die de basis vormen voor een betrouwbaar en onafhankelijk media-aanbod’ in Nederland.

          De mediawaakhond noemt het rapport van de ombudsman een ‘belangrijk fundament’ voor het onderzoek. Het Commissariaat voor de Media laat volgende week weten of het onderzoek doorgaat. Het rapport van de ombudsman richtte zich in eerste instantie op Ongehoord Nederland, waar veel klachten over waren binnengekomen. Maar ombudsman Margo Smit stelde met klem dat ,,alle partijen die een actieve, grote rol spelen in de mediawereld zich het rapport moeten aantrekken”.

          Comment


          • #6
            https://www.telegraaf.nl/nieuws/7155...sympathisanten

            NPO-baas beveiligd om bedreigingen ’van Ongehoord Nederland-sympathisanten’

            HILVERSUM - NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang wordt beveiligd vanwege bedreigingen die ze heeft ontvangen. Een woordvoerder van de NPO bevestigt berichtgeving van BNR hierover.

            Bronnen vertelden aan de makers van de podcast Koster & Van Dijk dat deze bedreigingen komen van sympathisanten van de omroep Ongehoord Nederland (ON). De zegsman van de NPO wil alleen bevestigen dat Leeflang wordt beveiligd en niets zeggen over de bedreigingen.

            De NPO wil een sanctie opleggen aan ON omdat de omroep volgens de ombudsman de journalistieke code van de NPO heeft geschonden. Gasten zouden er zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken hebben gedaan en op deze manier nepnieuws hebben verspreid. Dit is in strijd met de afspraken die de NPO met de omroepen heeft gemaakt. Op grond van de Mediawet kan de raad van bestuur van de NPO als sanctie ten hoogste 15 procent van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden.

            Comment


            • #7
              Nou Ongehoord Nederland heeft een boete van maar liefst 1 ton al te pakken via de NPO

              Comment


              • #8
                Past natuurlijk weer helemaal in het verhaal van ON en al die complotgekkies. De mainstream media die 'de waarheid' willen tegenwerken etcetera.

                Comment


                • #9
                  Ik heb pas 1 keer gekeken en toen heb ik het na 5 minuutjes weggezapped..werd er een beetje onpasselijk van. Dus van mij mag dat gebral van de buis. Laten ze maar op die tijd een EO-natuurdocu uitzenden of zo. Altijd lachen die EO voice-over.

                  Comment


                  • #10
                    het is genante tv en een raar groepje, maar goed daar zijn er veel meer van, we leven in een democratie, dus laat ze zichzelf maar belachelijk maken

                    Comment


                    • #11
                      Heeft dat omroep zwart al uitzendingen?

                      Comment


                      • #12
                        Vermaak tv is altijd lachwekkend

                        Comment


                        • #13
                          ongehoord nl moet gewoon op de buis blijven het is leuk om eens een ander geluid te horen .

                          Comment


                          • #14
                            We leven in een democratie dus v mij mogen die stumperds ook blijven, het is overigens kolderieke tv met amper kijkers.

                            Comment


                            • #15
                              Een ander geluid horen is niks mis mee (ik doe dat regelmatig hier op het forum, maar wordt niet echt gewaardeerd meestal )

                              Maar echte wappie complot-theorieen op nationale TV als feiten bestempelen. Tsja das ook niet goed. Maar ja, Arnold Karskens is volledig de weg kwijt. Ik weet niet of dat al was voor of na dat hij Jezus in het echt heeft gezien...

                              Comment


                              • #16
                                Die is inderdaad de weg kwijt maar onze regering geeft ook genoeg voedingsbodem daarvoor. En bij iedere omroepen worden we in de maling genomen en voorgelogen maar veel geraffineerder waardoor dat misschien wel kwalijker is.

                                Comment


                                • #17
                                  Tsja de regering, is democratisch gekozen. Blijkbaar zijn er veel mensen die het wel prima vinden.

                                  Ik geloof er niet in dat we 'geraffineerd worden voorgelogen' door elke omroep. Denk je echt dat bij de NOS of RTL Nieuws mensen zitten die bewust de boel belazeren? Ik geloof best dat ze er eens naast zitten, of dat ze een verhaal niet goed uitleggen of niet de juiste research hebben geplaand. Maar geloof er niks van dat ze de intentie hebben om te liegen.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Die sexmollen moeten van de buis!

                                    Comment


                                    • #19
                                      https://www.telegraaf.nl/entertainme...le-sanctie-npo

                                      Ongehoord Nederland tekent bezwaar aan tegen financiële sanctie NPO

                                      Ongehoord Nederland tekent bezwaar aan tegen de financiële sanctie die de NPO de omroep voor de zomer heeft opgelegd. Dat laat een woordvoerder van ON donderdag aan het ANP weten. De Raad van Bestuur van de NPO legde de sanctie op na een rapport waarin de Ombudsman van de NPO constateerde dat ON zich niet altijd houdt aan de Journalistieke Code van de NPO.



                                      Het betreft een korting van ruim 93.000 euro op het voor ON vastgestelde jaarbudget. „Ongehoord Nederland ziet iedere sanctie als een beknotting van de vrijheid van meningsuiting en we zullen daarom bezwaar aantekenen”, laat de omroep in een verklaring weten. „Het bezwaarschrift wordt naar verwachting begin september ingediend. Ook zullen wij in beroep gaan, indien nodig.”

                                      De NPO laat in een reactie weten dat, indien het bezwaar wordt ingediend, de procedure voor dit soort bezwaren zal worden gevolgd. „Volgens de procedure zal de ’externe onafhankelijke adviescommissie bezwaarschriften’ zich daarna buigen over het bezwaar en vervolgens de Raad adviseren over het te nemen besluit op bezwaar”, legt een zegsman van de NPO uit. „Als de sanctie blijft staan, kan de omroep nog in beroep bij de bestuursrechter. Tegen die uitspraak staat tenslotte nog hoger beroep open bij de afdeling Rechtspraak van de Raad van State.”

                                      Onderzoek

                                      De Ombudsman van de NPO stelde eerder dit jaar een onderzoek in nadat zij een opvallend groot aantal klachten had gehad over de aard en inhoud van de uitzendingen die ON sinds half februari verzorgt. Klagers vonden dat het programma onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten geen kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond.

                                      De Ombudsman liet woensdag weten de afgelopen week weer klachten te hebben ontvangen over de uitzendingen van Ongehoord Nederland nadat deze na de zomerstop weer van start waren gegaan. Zij heeft de meldingen doorgestuurd naar de omroep. Ongehoord Nederland mag daar nu op reageren, zoals de procedure voorschrijft.

                                      Niet controleren


                                      De NPO liet na het opleggen van de sanctie nadrukkelijk weten niet actief te gaan controleren of Arnold Karskens en zijn omroep een andere koers zouden gaan varen. Het College van Omroepen (CvO), waar Ongehoord Nederland ook deel van uitmaakt, laat ook weten niet te gaan controleren of Karskens inhoudelijk een en ander gaat aanpassen.

                                      De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep „dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek” deelde als andere omroepen binnen de NPO. Het ministerie heeft de omroep echter nooit gemonitord om te kijken of ON zich aan de regels hield.

                                      Comment


                                      • #20
                                        https://www.ad.nl/show/npo-wil-actie...rgif~af730229/

                                        NPO wil actie na ‘racisme-uitzending’ Ongehoord Nederland, Kamerleden spreken van ‘puur vergif’


                                        VEEL KLACHTENDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil maatregelen tegen Ongehoord Nederland. Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, laat weten dat de nieuwe omroep naar aanleiding van een item over racisme in de uitzending van Ongehoord Nieuws de grens van de redactionele vrijheid heeft bereikt. Eerder deze week kwamen er ook al klachten binnen over enkele omstreden uitzendingen, bevestigt de Ombudsman tegenover deze site.

                                        De NPO heeft volgens Leeflang ‘de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft’. ,,Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt. We verzoeken dan ook het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5: ‘een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’.”



                                        Bij de Ombudsman regent het klachten over het programma van gisteren. ,,Bij de NPO komen veel klachten binnen over deze uitzending, waaronder ook kopieën van klachten die bij de Ombudsman zijn ingediend. We vragen de Ombudsman om deze met voorrang te behandelen.” De PvdA vindt dat de omroep bij nog een overtreding moet vertrekken. ,,Wat een racistische drek, de publiek omroep onwaardig”, aldus Kamerlid Mohammed Mohandis. GroenLinks spreekt van ‘puur vergif’ en volgens D66 is er sprake van ‘ranzig racisme op onze publieke omroep’.

                                        Geen context

                                        In de uitzending van gisteren gebruikte Raisa Blommestijn, presentator bij omroep Ongehoord Nederland, het woord ‘negers’ bij een compilatie van beelden waarbij, zo werd aangekondigd, ‘blanken door zwarten in elkaar worden geslagen’. Aan de willekeurig gekozen filmpjes werd geen context gegeven.

                                        Op sociale media brak onmiddellijk een storm van kritiek los. Blommestijn is zich zelf van geen kwaad bewust. ‘Het gebruik van een volstrekt normaal Nederlands woord is tegenwoordig, anno 2022, aanleiding voor aangifte. Het summum van idiotie; we leven in absurde tijden’, schrijft ze op Twitter. ‘Bizar wat een enkel woord bij mensen losmaakt, maar tevens ook illustratief waarom we dat dus wél moeten gebruiken.’


                                        Schokkend


                                        De uitzending van Ongehoord Nieuws ging over de trammelant binnen de partij van BIJ1 waar het Amsterdamse bestuur is opgestapt en leden met een donkere huidskleur melding maken van racistisch gedrag door partijgenoten. Co-presentator Arlette Adriani stelt daarop ‘de minder belichte zijde van racisme’ aan de kaak.

                                        Blommestijn bespreekt de beelden met Kamerlid Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie), waarna zij zegt: ,,Dit zijn werkelijk schokkende beelden, je ziet dat blanken in elkaar worden geslagen door negers, overigens op grote schaal, in dit soort filmpjes die worden gedeeld op het internet. Waarom horen we hier nu zo weinig over, als het gaat om de grotere discussie, als het gaat over racisme?”

                                        Verontwaardiging


                                        Onder anderen advocaat Max de Blanken deelde zijn verontwaardiging op Twitter: ‘Onversneden racistisch item op de npo, geproduceerd met belastinggeld, gelegitimeerd door oa een hoogleraar van de @UniLeiden. Het is werkelijk een schande’. Zijn bericht is vele duizenden keren gedeeld.

                                        Volgens Arjan Lock, de voorzitter van het College van Omroepen, is ON ‘dduidelijk grenzen overgegaan’. ,,Ik ben geschrokken, en dan dekt schrikken de lading niet”, aldus Lock. ,,Het is onbestaanbaar dat dit in een uitzending onder de vlag van de NPO wordt uitgezonden.” Hij is blij met de ‘zeer stevige reactie’ van de NPO: ,,We kunnen geen racistische of discriminatoire uitlatingen als deze tolereren.” Binnen het College van Omroepen, waar ON-baas Arnold Karskens ook in zit, zal het onderwerp zeker worden besproken, stelt Lock.

                                        Oversterfte


                                        De Ombudsman van de NPO kreeg eerder deze week ook al klachten binnen over de uitzendingen van omroep Ongehoord Nederland, bevestigt ze tegenover deze site. Ombudsman Margo Smit wil geen uitspraken doen over de hoeveelheid meldingen en de aard van deze klachten.

                                        Zij heeft de meldingen doorgestuurd naar de omroep. Ongehoord Nederland mag daar nu op reageren, zoals de procedure voorschrijft. De klachten gingen met name over een item waarin de oversterfte gekoppeld werd aan coronavaccins. Daar is geen enkel bewijs voor. Een bijdrage van het CBS haalde de uitzending niet, beklaagde een onderzoeker zich op Twitter.

                                        Verder was er deze week nog ophef over een item waarin RIVM-directeur Jaap van Dissel zonder concreet bewijs werd beschuldigd van corruptie. ,,Als dit waar is, dan is dat ontzettend corrupt. Dit kan echt niet”, vertelde Blommestijn toen in de uitzending.

                                        Eerder al een financiële sanctie


                                        Begin juli van dit jaar besloot de Raad van Bestuur van de NPO Ongehoord Nederland een financiële sanctie op te leggen nadat de ombudsman had geconcludeerd dat de omroep onder meer bijdraagt aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. De straf houdt in dat de omroep voor het budget van 2023 bijna een ton minder kan besteden, 93.442,43 euro om precies te zijn.

                                        ON-voorzitter Arnold Karskens reageerde toen dat de omroep het ‘principieel oneens’ was met de straf. ,,ON discrimineert niet en wil iedereen een podium geven over onderwerpen als de toenemende macht van de Europese Unie tot de gevolgen van de coronamaatregelen”, aldus Karskens. Het bezwaar dat ON aantekende, loopt nog.

                                        De NPO kan twee sancties opleggen, die allebei een inhouden van het budget te maken hebben. Daarna klopt de publieke omroep aan bij Gunay Uslu, de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zij kan daarna de licentie van ON overwegen.

                                        Tegenwoordig een ‘opinieprogramma’


                                        Het programma Ongehoord Nieuws ging eind augustus na een pauze weer van start. Volgens de presentatoren is het nu geen nieuwsprogramma meer, maar een ‘opinie- en duidingsprogramma‘. Na de eerste uitzendingen van Ongehoord Nieuws kreeg de Ombudsman weer klachten binnen.

                                        De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep ‘dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek’ had als andere omroepen binnen de NPO. Het ministerie heeft de omroep echter nooit gemonitord om te kijken of ON zich aan de regels hield.

                                        Karskens en Blommestijn zijn beiden ondanks herhaaldelijke pogingen onbereikbaar voor commentaar.

                                        Comment


                                        • #21
                                          BIJ1 mag wel ff dimmen die partij gaat tenonder aan interne machtsstrijd en racisme

                                          Comment


                                          • #22
                                            Ik vind persoonlijk (nog) niet dat ze van de buis moeten.. Het lijkt me prima om een beetje te kanaliseren, dan weet je ten miste waar die gevaarlijke gekken zitten. Ook verderfelijke racisten moeten ergen hun ei kwijt kunnen..beter dat je weet waar die zitten i.p.v. 'ondergronds'.

                                            Comment


                                            • #23
                                              alleen zitten ze niet ondergronds, ze zitten in oa BIJ1 zelf en ook onder ons want we zijn allemaal racistisch

                                              Comment


                                              • #24
                                                Maar het zijn wel een stel volslagen idioten hoor.

                                                Comment


                                                • #25
                                                  dat klopt, maar waar niet tegenwoordig in de wereld, onze huidige politici ook en dat is kwalijker want die hebben de macht en wordt van verwacht intelligente beslissingen te nemen, die randdebielen van zo'n omroepje of als een partijtje als BIJ1 neem ik totaal niet serieus, meer kolderiek

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X