Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Algemeen sporttopic

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Algemeen sporttopic

    Hier overige sporten

  • #2
    https://www.telegraaf.nl/sport/15050...ote-beslissing

    Exclusief interview:
    Schaatsdiva Jutta Leerdam maakt megatransfer naar Jumbo-Visma: ’Een grote beslissing’

    HEERENVEEN - Het is een van de grootste en meest spraakmakende transfers in de schaatswereld ooit. Na vele gesprekken en maandenlang onderhandelen tekende Jutta Leerdam (23) maandagmiddag een megacontract voor twee jaar bij Team Jumbo-Visma, waar ze gaat samenwerken met succescoach Jac Orie (54). De meervoudig wereldkampioene neemt naar eigen zeggen met pijn in haar hart afscheid van ’haar’ Worldstream-Corendon, dat ze twee jaar geleden samen met haar partner Koen Verweij oprichtte en liet uitgroeien tot een volwaardige formatie. Een exclusief interview met het kersverse én ambitieuze uithangbord van de bekendste schaatsploeg van Nederland.



    Even lijkt het alsof de razend drukke directeur van een multinational plaatsneemt aan de eettafel in het appartement van Jutta Leerdam en Koen Verweij in Heerenveen. De telefoon van de schaatsdiva rinkelt onophoudelijk. „Ja, er komt een hoop kijken bij zo’n transfer”, zegt ze lachend, terwijl ze ondertussen een cappuccino bereidt. „Er valt een last van mijn schouders.”

    Blij dat je de knoop hebt doorgehakt?


    Leerdam: „Ja, erg. Ik heb best wel een tijdje zitten te wikken en wegen, omdat dit voor mij een grote beslissing is geweest. Uiteraard wordt er in zo’n traject ook stevig onderhandeld over het contract, maar onderaan de streep luister ik vooral naar mijn gevoel. Ik kies nooit sec voor zekerheid, maar altijd voor de route waarvan ik denk dat die het beste is voor mijn ontwikkeling. Op dit moment biedt Jumbo-Visma die.”

    Wat gaf voor jou de doorslag om voor dit team te kiezen?


    „Ik ben een perfectionistisch persoon en heb ook veel kritische vragen gesteld aan Jac. Daar gaf hij goede antwoorden op. Dan heb ik het vooral over het sporttechnische deel. Ik wil de juiste basis voelen om te kunnen winnen en beter te worden. Ik sta er al heel goed voor, maar alles kan altijd beter en ik heb absoluut mijn grenzen nog niet bereikt. Ik wil mijn motor nóg verder uitbreiden om tot mooiere resultaten te komen, en dat is juist een aspect waarin Jac waanzinnig goed is onderlegd. En hij is net als ik een Westlander, hè. Qua communicatie zijn wij best wel direct en duidelijk, daardoor voelt het ook op persoonlijk vlak vertrouwd. Los daarvan heeft dit team heel veel kennis in huis en functioneert het als een geoliede machine. Ik vind het interessant hoe ik dat in de praktijk ga ervaren.”

    Twee jaar geleden was je ook al in gesprek met Jumbo-Visma, maar toen maakte je de keuze om je eigen team op te richten. Waarom is de tijd nu wel rijp voor jou?


    „Op dat moment was ik net voor het eerst wereldkampioen geworden. Nu weet ik waarom ik goed ben en wat ik op sporttechnisch vlak nodig heb om goed te presteren, maar in die tijd was ik dat nog volop aan het ontdekken. Ik wilde graag veel persoonlijke aandacht om de volgende stap te kunnen maken, en daarvoor zag ik Kosta Poltavets als de beste coach. Dat is een uitstekende beslissing gebleken. De afgelopen twee jaar heb ik mezelf heel goed leren kennen, als schaatser en als mens. Ik draag meer bagage mee in mijn levenskoffer en ben nu klaar om de stap te maken naar een groter team, met veel goede schaatsers om me heen. Dat betekent aan de andere kant misschien ook iets minder persoonlijke aandacht dan ik gewend ben.”



    Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd in de jaren dat je de kopvrouw en – samen met Koen Verweij - leider van je eigen team was?


    „Heel eerlijk: veel topschaatsers zijn best wel verwend. Zij staan op, werken hun trainingen af en liggen in een gespreid bedje. Er wordt regelmatig geklaagd over organisatorische en logistieke zaken waarvan ik nu weet hoe ongelooflijk veel erbij komt kijken om dat in goede banen te leiden. Ik ben veel meer gaan waarderen wat mensen voor mij doen, en ik heb gezien wie er in moeilijke tijden ook voor me klaar stonden. Ik ken nu de andere kant van de medaille en daar ben ik enorm dankbaar voor. Vaak zie je dat sporters na hun carrière in een zwart gat vallen, omdat ze geen idee hebben hoe de echte wereld eruitziet. Nou, ik heb zéker gezien hoe de echte wereld is. Het is echt niet vanzelfsprekend dat alles altijd maar geregeld is.”

    Je nieuwe coach Jac Orie zei in een interview dat het zeer bijzonder is dat jij afgelopen seizoen in Peking olympisch zilver won op de 1000 meter, gezien de vele zaken die je naast je leven als schaatsster moest regelen als leider van je team.


    „Dat is ook iets dat ik over mezelf heb geleerd: dat ik op belangrijke momenten een bepaalde knop kan omzetten, waardoor ik me puur kan focussen op keihard schaatsen. Als het moet, dan sta ik er. Dan kan ik altijd terugvallen op die killermentaliteit die ik heb. Ik realiseer me gewoon heel goed dat ik als topsporter moet presteren. Als ik dat niet doe, dan werkt de hele carrousel eromheen ook niet. En ja, natuurlijk heb ik twee jaar terug voor de moeilijkste route gekozen. We zijn erin geslaagd om van nul af aan een volwaardig team neer te zetten. Daar komt veel stress en verantwoordelijkheid bij kijken, zeker voor een gevoelsmens zoals ik. Maar het was vooral echt gaaf om dit leerzame traject aan te gaan, op 21-jarige leeftijd. Ik heb er ook veel positieve energie voor teruggekregen en er zijn heel mooie mensen op mijn pad gekomen, van wie ik lessen voor het leven heb geleerd. Ik kan je vertellen: ik vind het ook echt lastig om dit avontuur achter me te laten. Het is alsof je het uitmaakt met je grote liefde.”

    Wat gaat er nu gebeuren met dat team?


    „Daar zit een heel management achter, samen met Koen. Ik sta daar nu helemaal los van. Ik weet dat er een paar pitbulls bij betrokken zijn die zeggen: we knallen gewoon door met dit project. Koen traint ook nog steeds. Maar ik weet hun exacte plannen oprecht niet. Ik focus me nu vol op mijn carrière bij Jumbo-Visma en kan niet ontkennen dat het ook wel lekker voelt om niet steeds honderd ballen in de lucht te moeten houden. Ik kan me nu op één ding richten: hard schaatsen. That’s it.”

    Als we twee jaar verder kijken, wat hoop je dan te hebben gepresteerd?


    „De Winterspelen zijn pas over vier jaar, maar elk seizoen is voor mij belangrijk. Welke grote wedstrijden staan er op de agenda? Dán wil ik winnen. Ik hoop meerdere individuele wereldtitels te behalen en wil ook een wereldrecord rijden. Als ik deze lijn doorzet, denk ik dat dat er op een gegeven moment wel komt.”

    Wanneer staat je eerste training op het programma?


    „Vrijdag wacht al een fietstest. Vanaf maandag 9 mei volgt een trainingskamp in Heerenveen. Dan gaat het écht beginnen. Ik kan niet wachten.”

    Metamorfose van miljoenenploeg


    Er is in de afgelopen maanden flink wat veranderd binnen Jumbo-Visma, de schaatsploeg van coach Jac Orie. Boegbeeld Sven Kramer (36) zette een punt achter zijn imposante carrière, terwijl Patrick Roest (26) en Marcel Bosker (25) vertrokken naar rivaal Reggeborgh. Het contract van Carlijn Achtereekte (32), die zich vier jaar geleden in Pyeongchang tot olympisch kampioen op de 3000 meter liet kronen, is niet verlengd. Hetzelfde geldt voor Joy Beune, de 22-jarige vriendin van Kjeld Nuis die naar Team IKO is verhuisd.

    Daartegenover staat voor Orie en consorten de inkomende transfer van de sportief veelbelovende en commercieel aantrekkelijke Jutta Leerdam (23). Ook toptalent Merel Conijn (20) is nieuw bij Jumbo-Visma, evenals routinier Jorrit Bergsma (36) en belofte Joep Wennemars, de 19-jarige zoon van ex-topschaatser Erben. Tot slot is Merijn Scheperkamp, de 22-jarige sprinter die in Peking zijn debuut maakte op het olympisch toneel, vanuit de opleidingsploeg doorgeschoven naar de A-formatie.

    Comment


    • #3
      https://www.telegraaf.nl/sport/45323...federer-40-aan

      Comment


      • #4
        https://www.ad.nl/tennis/zoon-van-ri...alen~a35de0bd/

        Zoon van Richard Krajicek in kwalificaties grastoernooi Rosmalen


        De zoon van Richard Krajicek, Alec Deckers, heeft een wildcard ontvangen voor de kwalificaties van het grastoernooi van Rosmalen. De 22-jarige Deckers is de nummer 730 van de wereld.

        Deckers won eind vorig jaar een zogenoemd futuretoernooi in Doha, dit jaar wist hij nog nergens de finale te bereiken. Hij speelt in het circuit onder de achternaam van zijn moeder, Daphne Deckers.



        Krajicek, 50 jaar oud inmiddels, won het toernooi in 1994 en 1997. 28 jaar geleden was de Wimbledon-kampioen Karsten Braasch uit Duitsland in de finale de baas, drie jaar later Guillaume Raoux uit Frankrijk.

        Jesper de Jong en Tim van Rijthoven ontvingen eerder vandaag een wildcard voor Rosmalen. Daarmee komt het aantal Nederlanders in het hoofdtoernooi op vier. De Jong en Van Rijthoven maakten op het Autotron niet eerder hun opwachting in het hoofdtoernooi. De 21-jarige De Jong is de nummer 172 van de wereld, de vier jaar oudere Van Rijthoven is de mondiale nummer 202. Beiden zijn deze week actief in het kwalificatietoernooi voor Roland Garros. Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor zijn rechtstreeks toegelaten op basis van hun ranking. Zij staan respectievelijk 29e en 64e op de wereldranglijst.

        Het toernooi van Rosmalen duurt van 6 tot en met 12 juni. Het kwalificatietoernooi begint op zaterdag 4 juni.

        Comment


        • #5
          https://www.telegraaf.nl/sport/77652...rs-dan-anderen

          Gravelkoning genadeloos
          Van de Zandschulp buigt voor superieure Nadal: ’Hij speelt anders dan anderen’

          PARIJS - Heel even, toen Rafael Nadal de wedstrijd begon met een dubbele fout en meteen zijn servicegame inleverde, durfden wat Nederlanders te denken aan een megastunt. Maar toen het duel met Botic van de Zandschulp echt op gang kwam, viel de realiteit niet te ontkennen. Nadal is, zeker op gravel, een klasse beter dan de beste Nederlandse tennisser: 6-3, 6-2, 6-4.

          Comment


          • #6
            https://www.ad.nl/andere-sporten/fem...sing~a018f33b/

            Femke Bol slaat op hol!

            Comment


            • #7
              Nadal weer Roland Garros gewonnen, wat een groot sportman is dat toch

              Comment


              • #8

                Ik vraag me allleen wel af of het verstandig om zover in je dertiger jaren nog topsport te blijven bedrijven

                Comment


                • #9
                  Blijft wel echt bijzonder wat zowel Nadal als Federer al jaren lang laten zien. Ik heb het idee dat in meer sporten de pensioendatum steeds verder komt te liggen. Of het verstandig is weet ik niet, misschien dat door de moderne trainingstechnieken en meer kennis over voeding en dergelijke het makkelijker wordt?

                  Comment


                  • #10
                    Als mensen fit zijn en goed trainen en goede genen hebben kunnen ze best lang sporten, vele voetballers voetballen op hoog niveau tot hun 35e, Zlatan is 40 en spits van AC Milan net kampioen geworden en AC Milan wil zijn contract verlengen., wat een geweldenaar is dat.

                    Comment


                    • #11
                      Goeie voorbeelden inderdaad. Heb wel het idee dat dit iets van de laatste tijd is. In de jaren '90 en daarvoor kwam het volgens mij helemaal niet voor dat sporters op die leeftijd nog een hoog niveau haalden.

                      Comment


                      • #12
                        Volgens mij zijn afhankelijk van welke sport veel topsporters actief tot boven hun 30e hoor

                        Jimmy Connors actief 1972-1996 stopte op zijn 44e
                        John McEnroe actief 1978-1992 stopte op zijn 33e
                        Johan Cruijff actief 1964-1984 stopte op zijn 37e
                        Diego Maradonna actief 1976-1997 stopte op zijn 37e
                        Pele actief 1956-1977 stopte op zijn 37e
                        Bernard Hinault actief 1974-1986 stopte op zijn 32e
                        Lance Armstrong actief 1992-2011 stopte op zijn 40e
                        Laurent Fignon actief 1982-1993 stopte op zijn 33e
                        Joop Zoetemelk actief 1970-1987 stopte op zijn 41e won op zijn 41e nog de Amstel Gold Race
                        Ben Johnson actief 1982-1993 stopte door schorsing dopinggebruik op zijn 32e
                        Carl Lewis actief 1981-2003 stopte op zijn 42e

                        en zo kan je doorgaan , Ronald Koeman stopte op zijn 34e, Gullit op zijn 36e, Seedorf op zijn 38e, Coen Moulijn op zijn 35e, Mohammed Ali stopte op zijn 39e, Gerrie Knetemann stopte op zijn 38e, Rintje Ritsma stopte op zijn 38e,








                        Comment


                        • #13
                          Denk dat vroeger je eerder langer kon doorgaan, minder hoog niveau en concurrentie en druk.

                          Comment


                          • #14
                            Bij de vrouwen is Claudia Pechstein inmiddels 50 jaar.
                            En bij de mannen, Tiger Woods is 46.
                            Last edited by Paulus2; 07-06-2022, 20:34.

                            Comment


                            • #15
                              Ja inderdaad die gaat ook maar door, of die Italiaanse wielrenster Longo of zoiets

                              Comment


                              • #16
                                Elisa Longo Borghini? die is nu 30, of bedoel je Jeannie Longo? Dit stopte ergens boven haar 50e namelijk tot haar 57/58e!

                                Jeannie Michelle Alice Longo-Ciprelli (Annecy, Haute-Savoie, 31 oktober 1958) is een Franse voormalig wielrenster. Ze is een van de succesvolste wielrensters ooit. Zo behaalde ze in totaal 58 nationale titels op de weg en op de baan. Met 9 wereldtitels en een olympische titel op de weg heeft ze bovendien meer gepresteerd dan welke (ook mannelijke) profwielrenner ook. Ze boekte in totaal meer dan 900 zeges. Ook verbeterde Longo meermalen het werelduurrecord. Ze kwam echter ook enkele keren in opspraak en werd gestraft voor dopinggebruik.

                                Longo heeft sinds 1984 aan zeven Olympische Zomerspelen meegedaan. Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking werd ze vierde op de tijdrit en miste daarbij op twee seconden het brons. Toen ze de vijftig al gepasseerd was, heeft ze laten weten dat ze minimaal door wilde gaan met fietsen tot het WK 2009 in het Zwitserse Mendrisio.[1] Bij de tijdrit behaalde ze de tiende plaats. In 2010 werd ze vijfde op de tijdrit en twaalfde op de wegrit van het WK in Geelong.

                                Longo tijdens het WK 2009.

                                In 2011 won ze - 52 jaar oud - voor de laatste keer het Franse kampioenschap tijdrijden en werd tweede in de wegrit.[2] Longo werd op 57-jarige leeftijd nog dertiende tijdens het nationaal kampioenschap tijdrijden in 2016.[3]

                                Comment


                                • #17
                                  Er is nog zo'n Engelse atleet die recordhouder is vaan aantal deelnames aan de Olympische Spelen. Kan niet op zijn naam komen. Is nog geridderd.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Meeste namen die ik voorbij zie komen waren op latere leeftijd niet echt succesvol. Ze waren nog wel actief, maar echt prijzen pakken als ze de 40 aantikken is een uitzondering volgens mij. En zie vooral veel 30-ers. Federer is al 40. Dacht eerlijk gezegd dat Nadal ook al 40 was, maar lees dat hij 36 jaar is.

                                    Comment


                                    • #19
                                      waren er best wel veel nog succesvol op het hoogste niveau als ik die namen zo zie, en allemaal dertigers, en daar ging het toch om dat iemand hier zei dat het boven de 30 niet gezond zou zijn? de meeste sporters pieken juist tussen de 27 en ruim 30

                                      Comment


                                      • #20
                                        https://www.ad.nl/tennis/tim-van-rij...edev~a69aae79/

                                        Had nog nooit van die jongen gehoord, wint ff Rosmalen en verslaat Medvedev in de finale met overmacht in 2 sets: 6-4 en 6-1

                                        Comment


                                        • #21
                                          Ja aantal nieuwe tennistalenten. Vab Zandschulp deed het ook goed op Queens grastoernooi

                                          Comment


                                          • #22
                                            https://www.ad.nl/andere-sporten/bri...open~a8b7b484/



                                            Britse golfer Fitzpatrick (27) wint US Open


                                            De Engelse golfer Matt Fitzpatrick heeft zondag verrassend de US Open gewonnen. De buitengewoon spannende strijd op The Country Club, even buiten Boston, ging tussen Fitzpatrick, de nummer één van de wereld Scottie Scheffler en Will Zalatoris. Fitzpatrick had uiteindelijk een slag minder nodig dan de andere twee.

                                            Het was voor de 27-jarige Fitzpatrick zijn allereerste titel op een majortoernooi. Hij kwam op de US Open uit op zes slagen onder het baangemiddelde. ,,Hier zijn geen woorden voor. Dit is waar je je hele leven van droomt’’, zei Fitzpatrick.

                                            Overigens was hij eerder al succesvol op dezelfde baan, toen hij er in 2013 het amateurkampioenschap op zijn naam schreef. Slechts één andere golfer slaagde er ooit in beide toernooien te winnen, de inmiddels 82-jarige golflegende Jack Nicklaus.

                                            Comment


                                            • #23
                                              https://www.ad.nl/tennis/tim-van-rij...onde~a73c2148/

                                              Tim van Rijthoven dendert door en bekroont wildcard op Wimbledon met plek in tweede ronde


                                              MET VIDEOTim van Rijthoven heeft de smaak te pakken. Na zijn winst van het ATP-toernooi in Rosmalen heeft hij ook de eerste ronde van Wimbledon overleefd. De Argentijn Federico Delbonis, nummer 84 van de ATP-ranking, werd in drie sets verslagen: 7-6(7), 6-1, 6-2.

                                              Met de winst op Delbonis krijgen de droomweken van Van Rijthoven een fraai vervolg. Uit het niets won de 25-jarige Nederlander het ATP-toernooi in Rosmalen, waarna hij ook nog eens een wildcard voor Wimbledon kreeg. Daar maakte hij dus korte metten met Delbonis.



                                              Het was wel even schakelen voor Van Rijthoven. Zijn laatste partij speelde hij op het uitverkochte center court van Rosmalen. Duizenden landgenoten zorgden daar voor een euforische en opportunistische sfeer bij de finale, waarin de Brabander nummer 1 van de wereld Daniil Medvedev versloeg en op wonderbaarlijke wijze zijn eerste ATP-titel won.

                                              Daarbij vergeleken is court 11 op Wimbledon een achterafbaantje. Er is ruimte voor precies twee rijen publiek. En er is vooral rumoer, heel veel rumoer. Tennisfans lopen met hun drankjes al kletsend langs de baan en van álle kanten waait gejuich over van andere banen. Van Rijthovens coach Igor Sijsling en zijn vriendin Maartje, die op dringend advies van haar werkgever toch maar naar Wimbledon was afgereisd, zaten zo dicht langs de baan dat ze moesten uitwijken voor een afzwaaiende service van Van Rijthoven. Miriam Oremans vond ook een plekje, pal op de baan, net als de andere Nederlanders met een kaartje voor de openingsdag. Zo klonk tijdens de rally af en toe ‘Oh, ik zag die bal uit’.

                                              Maar waarschijnlijk vond Van Rijthoven het allemaal prima. Zijn debuut op Wimbledon, en überhaupt in het hoofdtoernooi van een grand slam, was al indrukwekkend genoeg. Met een verse grastitel op zak en een uitgesproken gravelspecialist als eerste tegenstander - de Argentijn Delbonis - was hij zowaar de favoriet. Ga er maar aan staan.

                                              Maar Van Rijthoven trok de lijn-Rosmalen gewoon door. Hij leek amper last te hebben van zenuwen, wie weet geholpen door zijn leeftijd (25), hij loopt al even mee op de tour. En hij blaakt van het vertrouwen, vertelde hij in het weekeinde.
                                              Onwennig


                                              Natuurlijk was het de vraag of zijn vorm de twee weken zonder wedstrijden zou overleven. De eerste set was nog wat onwennig, vooral op de backhand maakte Van Rijthoven de nodige slordigheidsfoutjes. Maar hij repareerde de opgelopen break achterstand wel knap, en was mentaal sterk in de tiebreak. Na zelf twee setpunten te hebben gemist, kwam de Argentijn op setpunt, maar met een snoeiharde streep van een backhand poetste de Nederlander dat weg. Om vervolgens op zijn derde kans wel toe te slaan.

                                              Daarmee was het verzet van Delbonis, die in zes voorgaande pogingen ook niet door de eerste ronde van Wimbledon was gekomen, ook direct gebroken. Met 7-6, 6-1, 6-2 tekende Van Rijthoven voor een haast zakelijke overwinning. Zo beleefde hij het ook. Geen oerkreet of andere uitbarsting, maar gewoon een vuistje en een kort applaus richting het publiek. Alsof hij al jaren niet anders doet. Na een uur en drie kwartier, inclusief vijftien aces en 33 winners, pakte Van Rijthoven zijn tas weer in. Negentigduizend euro rijker bovendien, ongeveer hetzelfde prijzengeld als na een hele week Libéma Open. Van die Rosmalense roze wolk is hij voorlopig nog niet gevallen.

                                              Van Rijthoven neemt het in de volgende ronde op tegen de Spanjaard Carlos Taberner of de Amerikaan Reilly Opelka. Die partij is nu bezig. Helaas voor Van Rijthoven zijn er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst te behalen. Dat komt omdat er van de toernooiorganisatie geen Russen en Belarussen mee mogen doen.

                                              Comment


                                              • #24
                                                Tim van Rijthoven weer een ronde verder, won gisteren overtuigend.

                                                Comment


                                                • #25
                                                  https://www.telegraaf.nl/sport/89157...-kunnen-dromen

                                                  Na twintig jaar weer vier Nederlanders in tweede ronde grandslam
                                                  Beresterke Botic van de Zandschulp: ’Dit had ik niet kunnen dromen


                                                  LONDEN - Er zal zwaarder geschut moeten worden ingezet dan Feliciano Lopez om Botic van de Zandschulp op Wimbledon te verontrusten. De 26-jarige Nederlander tikte de drievoudig kwartfinalist dinsdagavond zonder pardon van de baan: 6-2, 6-3 en 6-3. In de tweede ronde wacht Emil Ruusuvuori.

                                                  De Australische coach Darren Cahill stond afgelopen week vol bewondering te kijken naar de zuivere klappen van Van de Zandschulp tijdens een training. ’He’s good’, mompelde de coach van Jannik Sinner tegen een collega. Cahill is niet zomaar iemand. In het verleden had hij meerdere wereldtoppers onder zijn hoede.



                                                  Van dichtbij blijkt pas de enorme kracht die Van de Zandschulp kan produceren met vooral zijn forehand. Het hoofd stil, het lichaam in perfecte balans, dan volgt de enorme uithaal. Lopez had er op Court 4 geen enkel antwoord op, ook niet op de scherpe returns van de Nederlander overigens.

                                                  Van de Zandschulp blijft zich verbeteren. Onder de hoede van eerst Michiel Schapers en sinds vorig najaar Peter Lucassen heeft hij op imponerende wijze de weg omhoog gevonden op de wereldranglijst. Je zou bijna vergeten dat vorig jaar voor aanvang van Wimbledon de geboren Wageninger nog ’slechts’ de nummer 139 van de wereld was. Nu staat hij 25e.

                                                  Nadat Van de Zandschulp zich vorig jaar vier keer voor een grand slam-toernooi moest plaatsen en daar even zo vaak in slaagde, was hij op Roland Garros en nu in Engeland al geplaatst. Op Wimbledon is hij als 21e gerangschikt. „Ik had een jaar geleden niet kunnen dromen dat ik op deze positie zou staan. Nu is het eigenlijk alleen maar naar boven kijken en nieuwe doelen stellen. Alles is snel op z’n plek gevallen”, laat hij weten.



                                                  Het nieuwe doel is om aan het einde van het jaar in ieder geval in de top-30 van de wereldranglijst te staan. Dat moet kunnen, want tot de US Open, waar hij vorig jaar de laatste acht haalde, heeft Van de Zandschulp niet veel punten te verdedigen. „Af en toe is er zeker wel tijd om te genieten, maar het gaat snel. Ik deed het laatst op Queen’s bijvoorbeeld heel goed met een plek in de halve finales, maar een paar dagen later verloor ik in Mallorca direct in de eerste ronde. Er gebeuren mooie dingen, maar je krijgt vaker tegenslagen te verwerken met tennis.”

                                                  Die tegenslagen waren er afgelopen dagen voor Matteo Berrettini en Marin Cilic. Het tweetal wereldtoppers haakte af door een coronabesmetting. „Je hoeft niet te testen, dus ze hebben op eigen initiatief getest. Misschien heeft het ermee te maken dat je niet voor de punten speelt. Ik ben sowieso altijd wel heel voorzichtig”, reageerde Van de Zandschulp.

                                                  Met hem, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven en Lesley Pattinama-Kerkhove staan er voor het eerst sinds Wimbledon 2002 weer vier Nederlanders in de tweede ronde van een grandslam-toernooi. Richard Krajicek en Sjeng Schalken bereikten toen de laatste acht op het heilige gras. Van de Zandschulp, quasi-serieus: „Dan weten we wat ons te doen staat.”


                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X